El Khayati evenaart bijzonder Eredivisie-record in Arnhem

ADO Den Haag heeft zaterdagavond een punt meegenomen uit Arnhem. De ploeg van Alfons Groenendijk kwam in de eerste helft tegen Vitesse verdiend op achterstand, maar Nasser El Khayati zorgde na rust voor de 1-1 eindstand. El Khayati nam de laatste zeven doelpunten voor ADO Den Haag allemaal voor zijn rekening. Hij evenaarde daarmee het Eredivisie-record van Gerald Sibon (in 2010 voor sc Heerenveen).

Na vier minuten werd het duel een minuut stilgelegd, om de slachtoffers van het tragische treinongeluk in Oss te herdenken. De aanwezige spelers, technische staf en supporters klapten massaal. Toen het spel weer werd hervat, had Vitesse het initiatief en moest ADO zich beperken tot tegenhouden. De Arnhemmers speelden de bal geduldig rond, in de zoektocht naar een opening, en hadden na achttien minuten beet. Na een indraaiende voorzet van Roy Beerens knikte Tim Matavz zijn vijfde doelpunt van het seizoen binnen.

ADO speelde zonder overtuiging en kwam nauwelijks van de eigen helft af. De 2-0 hing in de lucht: zo voorkwam de uitgekomen doelman Indy Groothuizen een doelpunt van Beerens, nadat de vleugelaanvaller was bereikt door een prachtige pass van Alexander Büttner. In de blessuretijd van de eerste helft schoot Navarone Foor de bal via de voet van Nick Kuipers, waardoor het voor rust bij 1-0 bleef. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Vitesse, maar in de tweede helft tapte ADO uit een ander vaatje.

De bezoekers klopten voorzichtig aan de Arnhemse poort en dat leidde na 64 minuten tot de gelijkmaker. Na een voorzet vanaf de rechterflank wilde de uitgekomen keeper Eduardo de bal wegwerken. Hij schoot echter op tegen El Khayati, die zijn zevende treffer van het seizoen maakte. Daarmee staat hij weer naast koploper Kristoffer Peterson op de topscorerslijst van de Eredivisie. Vitesse leek vervolgens nog wel voor de zege te willen gaan, maar het beste was ervan af bij de thuisploeg. Men moest het duel zelfs beëindigen met een man minder, nadat Maikel van der Werff zijn tweede gele kaart reeg.

Haalt Nasser El Khayati dit seizoen de twintig doelpunten?