Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Zelfs iemand die hem net kende als Huntelaar had het er moeilijk mee’

Laatste update:

De gedachten van Nick Viergever gingen vorige week weer terug naar Abdelhak Nouri. Tijdens een training met PSV werd een supporter langs het veld namelijk onwel. “Gelukkig bleek het mee te vallen. Toch was er even paniek en mijn gedachten gingen gelijk weer terug naar Abdelhak Nouri”, zegt Viergever in een interview met De Telegraaf.

Viergever was erbij in Oostenrijk toen Nouri naar de grond zakte en door hartproblemen ernstige en blijvende hersenschade opliep. “Het blijft niet te bevatten. Het ene moment ben je als speler kerngezond en het volgende moment is het over, terwijl alles gemeten wordt en je constant onder toezicht staat. Je moet er niet aan denken, maar je kan je niet altijd voor die gedachte afsluiten”, aldus Viergever.

De ex-Ajacied, tegenwoordig onder contract bij PSV, maakte vorig seizoen de impact mee die door het wegvallen van Nouri veroorzaakt werd bij de selectie van Ajax. “Sommige jongens speelden van kleins af aan met hem, anderen hadden een innige band met Nouri en zelfs iemand die hem net kende als Klaas-Jan Huntelaar had het er bijzonder moeilijk mee. Die affaire heeft het hele seizoen als een sluier over de spelersgroep gehangen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het zal altijd bizar blijven wat er met Nouri is gebeurt. Zou wel willen weten waar hij nu zou staan in voetbal.

Ik vrees dat we zo een pure talent als Nouri niet meer 123 in de jeugdopleiding bij Ajax zullen meemaken. Ik vind/vond hem qua techniek en visie 2 stappen verder als Frenkie. Nouri was qua handelingsnelheid ver voor op zijn leeftijdsgenoten. Ik weet niet of zijn lichaam en lengte een handicap zou zijn in begrippen van zwakte. Maar daar heeft shaqiri messi etc ook het tegendeel bewezen met hun voetballend vermogen. Nog steeds hoop ik op een wonder van mijn buurjongen.

22 september 2018 om 10:04

K hoor juist ene univar ofzo dat het een absolute crack ala nouri is..geen idee of dat waar is, maar kwa voetbal zal et altijd iemand opstaan. Maar de impact die nouri zijn situatie heeft gecreëerd is ronduit triest. Enorme talent, kreeg steeds niet echt de kans, mocht eindelijk mee en zou eindelijk zijn doorbraak kennen, boem afgelopen.. super triest verhaal en oneerlijk.. enorm geliefd omdat hij nooit zeikte dat ie jiet mocht debuteren en altijd netjes lachend etc.

22 september 2018 om 10:18

Unuvar is inderdaad een groot talent, persoonlijk schat ik hem zelfs hoger in dan Nouri. Waar dat een pure rasvoetballer was(blijft raar om te zeggen) heeft unuvar m.i. iets meer fysiek in zich, waarnee je in het moderne voetbal verder kan komen. Speelde ook als 14(?)jarige bij de O17 in de Youth League.

22 september 2018 om 10:37

Ünüvar is 15 jaar en hij debuteerde dinsdag inderdaad in de YL, O19 is dat niet O17. Was ook heel even de jongste doelpuntenmaker ooit maar een gast van Monaco die nog iets jonger is scoorde 10 minuten later haha.

22 september 2018 om 10:50

Ben bang dat we Univar nooit in Ajax1 zullen zien spelen, zal waarschijnlijk al weggekaapt zijn voordat we hem een contract aan kunnen bieden.

Mis Appie heel veel, geweldig mens en een fantastische voetballer.
Vreselijk dat dit hem is overkomen, gun je niemand.

Hoop dat zijn familie de klap ooit te boven kunnen komen.

22 september 2018 om 10:50

Lyon

22 september 2018 om 11:01

Unuvar is ook verre familie van mij, groot talent, maar most absoluut de visie van nouri, zelf schat ik nouri kwa voetballend vermogen hoger in unuvar is scorend goed op weg.

22 september 2018 om 12:20

Excuus was Olympique Lyon inderdaad, niet Monaco!

22 september 2018 om 10:07

Misschien is Unuvar wel zo een talent speelt al soms O19 mee en is 15 dus we moeten nog even geduld hebben.
Hij is ook een super talent op die positie alleen scoort meer.
Met de ontwikkeling die Frenkie doormaakt weet ik niet of Nouri zoveel verder zou zijn en Frenkie is ook uit de opleiding van Willem 2

22 september 2018 om 11:25

Vond juist Frenkie al een stuk verder, maar dat maakt niet uit het is al erg genoeg. Jammer dat trainer Keizer te snel weg moest wat ook blijkt uit de woorden van Viergever.

22 september 2018 om 13:50

Frenkie komt ook niet uit de jeugdopleiding van Ajax.

22 september 2018 om 14:00

Weet ik, wel samen bij jong Ajax gespeeld.

Die laatste zin.....ziehier de verklaring voor het afgelopen seizoen. Speciaal voor iedereen die rond de kerst al riep dat dit geen impact meer zou moeten hebben op professionals.

22 september 2018 om 10:33

Iedereen die het spelen van professioneel voetbal koppelt aan het kunnen verwerken van trauma's snapt het niet helemaal. Ik werk al vijftien jaar als psychiatrisch verpleegkundige en na elk heftig incident (bijvoorbeeld agressie of suïcide) zie ik collega's worstelen en soms zelfs afhaken. En wij zijn zorgprofessionals die hier allerlei trainingen voor gehad hebben. Het is simpelweg een gebrek aan empathie.

22 september 2018 om 10:50

Zeker waar FCU, helemaal in een groep jonge mensen. Ik heb dit zelf (helaas) moeten ervaren toen ik nog in militaire dienst zat. Er ging maanden overheen voor onze eenheid weer enigszins kon functioneren. Die ervaring maakte het ontslag van Keijzer voor mij onbegrijpelijk.

22 september 2018 om 11:10

Fcu75: Dat het 'simpelweg een gebrek aan empathie' is durf ik oprecht te betwijfelen. Vind ik te kort door de bocht. Je ziet dat mensen op het moment dat het gebeurt oprechte emoties tonen, hoewel dat tegenwoordig onder invloed van de (social) media haast op het exhibitionistische af is (zie ook het ongeluk in Oss). Om hoogstens een paar dagen later over te schakelen naar de orde van de dag en reacties te tonen in de orde van 'ja, nu weten we het wel hoor'.

Ik wijt dat dus eerder aan een gebrek aan inzicht en kennis om, na de empathie en medeleven, zulke gebeurtenissen een plaats te kunnen geven in het grotere geheel. Helaas is dat, met alle respect, niet te leren door middel van trainingen en cursussen dus is het logisch dat zelfs zorgprofessionals er aan onderdoor kunnen gaan.

22 september 2018 om 11:20

FCU75, ik werk ook in de zorg, ander functie, maar maak wel hetzelfde mee als jij. Voordat je officieel in dienst treed word je al gewaarschuwd dat je met zulke dingen geconfronteerd kan worden. Toch kun je er niet op trainen, het is iets psychologisch. Je werkt in de zorg, dus ben je in mijn ogen ook een 'mensen mens'. Dan ben je sneller begaan met een ander. Vroeg of laat zal het je een keer opbreken.
Toch wil ik niet zeggen dat dàt een gebrek aan empathie is, maar meer onwetendheid. Wat ik niet als iets negatiefs bedoel, want als je het niet kent, kun je het ook niet weten.

22 september 2018 om 11:41

Nick en Lunny, met de laatste zin doelde ik op reageerders die al snel vonden dat de spelers van Ajax er overheen moesten zijn, niet op mensen die iets traumatisch meegemaakt hebben. Excuses dat ik dit onduidelijk geformuleerd heb.

22 september 2018 om 11:52

Men vergeet dat het mensen zijn die tegen een bal aan trappen, geen professionele machines.

22 september 2018 om 12:55

@fcu75

Je schrijft: "iedereen die het spelen van professioneel voetbal koppelt aan het kunnen verwerken van trauma's snapt het niet helemaal. Ik werk al vijftien jaar als psychiatrisch verpleegkundige en na elk heftig incident (bijvoorbeeld agressie of suã¯cide) zie ik collega's worstelen en soms zelfs afhaken. En wij zijn zorgprofessionals die hier allerlei trainingen voor gehad hebben. Het is simpelweg een gebrek aan empathie".

De reacties op het drama hebben aangetoond dat er geen sprake is van een gebrek aan empathie. Het tegendeel zelfs. Het is eerder een gebrek aan inlevingsvermogen. Het is in de praktijk niet zo moeilijk om je in een dergelijk drama in te leven, daarvoor behoef je je alleen maar voor te stellen dat het slachtoffer een dierbare van jezelf is. Dan lijkt het me niet zo moeilijk te beseffen dat je daar niet zomaar even in een achternamiddag overheen stapt en over gaat tot de orde van de dag, maar dat het maanden soms zelfs jaren kan duren voor je in staat bent om het een plaatsje te geven. Kennelijk zijn velen in de veronderstelling dat dat voor een topsporter anders zou zijn, maar dat is natuurlijk nergens op gebaseerd omdat ook dat gewoon mensen van vlees en bloed zijn.

22 september 2018 om 13:15

Empathie is inlevingsvermogen...

22 september 2018 om 13:42

@fcu75

Je schrijft: "empathie is inlevingsvermogen..."

Er is wel degelijk een nuanceverschil. Empathisch vermogen of empathie is de kwaliteit om de gevoelens van anderen aan te voelen. Inlevingsvermogen gaat verder dan alleen gevoelens. Het kan ook gaan over het aanvoelen of inleven in de belangen, wensen of behoeften van anderen. In het Nouri-drama zie je dat veel mensen medeleven betonen met de direct betrokkenen, maar tegelijkertijd verwachten dat die binnen de kortste keren overgaan tot de orde van de dag. Die mensen tonen dus wel degelijk empathie, maar zijn tegelijkertijd kennelijk niet in staat om zich in de situatie van de direct betrokkenen te verplaatsen en te beseffen dat het leed van die mensen zo groot is dat de verwerking er van tijd nodig heeft.

22 september 2018 om 13:53

Definitie van empathie: "Empathie is het vermogen van iemand om zich in de gedachten- en belevingswereld van anderen te kunnen inleven. Iemand die over veel empathie beschikt wordt empathisch genoemd. Hij of zij is invoelend en begrijpend en kan zich verplaatsen in de situatie van de ander."
Volgens mij zijn we het gewoon eens, maar hanteer je een incorrecte definitie van empathie.

22 september 2018 om 14:05

Wat jij beschrijft is het vertonen van sociaal wenselijk gedrag, geen empathie.

22 september 2018 om 16:34

@fcu75

Je schrijft: "wat jij beschrijft is het vertonen van sociaal wenselijk gedrag, geen empathie".

Ik geef het nuanceverschil aan tussen empathie en inlevingsvermogen. Met sensitiviteit of inlevingsvermogen wordt bedoeld: de mate waarin je rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen. Er wordt ook wel gesproken van interpersoonlijke sensitiviteit. Als je gevoelig bent voor de gevoelens van anderen, dan wordt dat empathie of empathisch vermogen genoemd. Je kunt ook meeleven met iemand zonder rekening te houden met bijv. zijn behoeftes. Uit je reactie blijkt duidelijk dat jij de nuance niet ziet of wil zien. Dat maakt verdere discussie onmogelijk en daarom laat ik het hier maar beter bij.

22 september 2018 om 17:07

Lekker makkelijk. Zie de officiële definitie van empathie en vergelijk deze met degene die jij hanteert. In je eerste antwoord op mij geeft je zelfs aan dat empathie het tegenovergestelde is van inlevingsvermogen. Daar reageer je niet op en je hebt het alleen over niet bestaande nuances. Misschien kun je iets sceptischer zijn over je eigen posts.

22 september 2018 om 10:35

Zelfs voetballers in het buitenland, grote topvoetballers die hem notabene niet persoonlijk kenden hadden er zichtbaar moeite mee...
Ik blijf erbij dat het Ajax kampioenschap heeft gekost.
Het inmense verdriet, mentale dreun, verwarring en concentratieverlies heeft dermate een psychologische schok en nasleep veroorzaakt dat voetbal hun niet meer volledig kon motiveren, de focus voor net dat stukje extra dynamiek ontbrak lange tijd...dit wordt zo ontzettend onderschat.

22 september 2018 om 10:54

En er word ook maar even vergeten dat in andere teams ook jongens rondlopen die een hechte band met hem hebben. Die hem ook al van jongs af aan kennen, en waar de impact net zo heftig voor kan zijn.

22 september 2018 om 10:59

Mislopen van de titel gaat wat ver. PSV had qua punten een uitstekend jaar waar geen enkele kampioen van de laatste jaren tegenop had gekunnen.

Maar dat zo'n traumatische gebeurtenis een enorme invloed heeft op een groep en / of bepaalde spelers is een feit. Ik ken echt niemand in mijn omgeving die een vriend of directe familie is verloren en dat jaar geweldige prestaties leverde op het werk. Integendeel zelfs de meeste hebben het er extreem moeilijk mee en zaten een tijdje thuis van werk omdat ze er mentaal niet klaar voor waren.

22 september 2018 om 11:02

Het is ook niet te bewijzen maar vele ervaringsdeskundigen en psychologen wijzen op een dergelijk impact.
Rationeel gezien heeft Psv terecht het kampioenschap verdient, in de professionele sport mag dat niet als excuus gelden, hoe onsympathiek het ook klinkt.

22 september 2018 om 11:24

Frtorres: laat ik nou net wel een beetje verstand van groepsdynamiek hebben. Je kunt inderdaad niet zeggen dat het mislopen van de titel een direct gevolg was van het drama met Nouri. Wat je wel kunt zeggen, en dat zegt Viergever dan ook treffend, is dat het als een sluier over de groep lag.

Edit: sluier vind ik dezen nog te zwak uitgedrukt, ik weet uit ervaring dat het eerder voelt als een verstikkende klamme deken.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om de conclusie te mogen trekken dat dit zonder twijfel zijn weerslag op de sportieve prestaties heeft gehad. Als spelers in een groep of zelfs de hele groep niet vrij is in hoofd en lijf loopt het simpelweg niet zoals het kan lopen. Daar heeft elk team mee te maken, helemaal in zulke extreme omstandigheden.
Symbool voor die worsteling vind ik met stip Ziyech. Iedereen heeft kunnen zien hoe hij liep te worstelen.

22 september 2018 om 11:45

Je hoeft ook geen afgestudeerd psycholoog te zijn om te weten dat je in een club met verschillende mensen te maken hebt. Waar de 1 er kracht uit haalt kan de ander er volledig niet bij zijn met zn hoofd. Echter is het een teamsport en speel je op je best als je plezier hebt in het spelletje. En dat was logischerwijs niet van toepassing in die nare tijd. Wat je nu wel ziet is dat er een zeer hecht team staat. De steun die ze elkaar gaven heeft toch gezorgd voor een sterke band .

22 september 2018 om 12:26

@frankbollegraf

Je schrijft: "het is ook niet te bewijzen maar vele ervaringsdeskundigen en psychologen wijzen op een dergelijk impact. Rationeel gezien heeft Psv terecht het kampioenschap verdient, in de professionele sport mag dat niet als excuus gelden, hoe onsympathiek het ook klinkt".

Het is al lang bewezen, er zijn boeken vol over geschreven. Er is ook een wetenschappelijk tijdsduur gesteld voor rouwverwerking en die is gesteld op ongeveer 1 jaar, al verschilt dat uiteraard van mens tot mens. Met een beetje simpel nadenken, kom je ook al een heel eind. Het is een bekend gegeven dat mensen die in een verwerkingsproces zitten na een trauma, zaken die voorheen belangrijk waren bewust en onbewust gaan relativeren. En het lijkt me duidelijk dat je dan als voetballer die een topprestatie moet leveren, een heel groot probleem hebt. Het staat voor mij persoonlijk als een paal boven water dat het matige seizoen dat Ajax vorig jaar gedraaid heeft, het rechtstreekse gevolg is van het Nouri-drama, daar heb ik geen bewijzen voor nodig. En dat het feit dat het zo breed in de pers werd uitgemeten, de situatie nog verergerd heeft. Zijn plekje in de kleedkamer werd bewust in stand gehouden om behulpzaam te zijn bij de rouwverwerking, maar zorgde er tegelijkertijd ook voor dat de spelers er na iedere wedstrijd en training mee geconfronteerd werden. En ik weet uit een persoonlijke ervaring dat het zo goed als onmogelijk is om je hoofd er in een dergelijke situatie bij te houden. Het is ook een gotspe dat in deze context zo vaak het word "excuus" wordt gebruikt, terwijl er natuurlijk geen enkele sprake is van excuus, maar van een bittere realiteit. Van een kwestie van oorzaak en gevolg. Het is stompzinnig om er aan voorbij te gaan dat ook topsport door mensen van vlees en bloed bedreven wordt en dat er onder de borstkas van een topsporter gewoon een hart klopt en niet een digitale klok. Het is stompzinnig om er maar voetstoots vanuit te gaan dat een topsporter na een dergelijke gebeurtenis niet de man met de hamer tegen komt en zomaar weer kan overgaan tot de orde van de dag. Niets is minder waar en natuurlijk geldt voor topsporters hetzelfde als voor andere mensen, dat ze weliswaar op elkaar lijken, maar dat dat niet betekent dat ze ook hetzelfde zijn.

Ik heb er geen enkele traan om gelaten dat Ajax de titel vorig jaar aan PSV heeft moeten laten, sterker nog ik ben er ergens juist blij om. Stel je voor dat Ajax de titel wel had gewonnen en dat met de supporters had moeten vieren. Zoiets kun je spelers die in een diepe rouw gedompeld zijn, toch niet aandoen?. Hoe moet je je in een dergelijke situatie nu een houding geven?. Ook de supporters hebben niets aan een feest dat in werkelijk helemaal geen feest maar de herbeleving van een nachtmerrie is en waarvan het eigenlijk ongepast is om het te vieren. Als Ajax dit jaar kampioen wordt, wordt het het 34e kampioenschap, het nummer van Nouri. Ik voorspel dat dat gegeven veel emoties zal oproepen, dat velen de titel aan Nouri zullen opdragen en zichtbaar zal worden dat ook weer een jaaar later het leed in het systeem van de meeste spelers weliswaar een plekje heeft gekregen, maar dat het nog altijd niet helemaal is verwerkt. Ik weet uit eigen ervaring dat dat nog vele jaren gaat duren.

Het zal altijd impact hebben op alle voetballers over de hele wereld, aangezien het een prachtig voetballer is en zijn situatie nooit voorkomt. Bovendien is ajax een club dat rijk is aan geschiedenis d.w.z dat nouri automatisch wereld aandacht krijgt.

Verder hoop ik oprecht op goed nieuws wat betreft nouri. Still hoping

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren