GA Eagles koploper na winst op Jong Ajax; puntverlies Cambuur en Sparta

NEC heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie door uit bij Helmond Sport te winnen. De Nijmegenaren hadden in Anass Achahbar hun goudhaantje; de aanvaller scoorde tweemaal. Sc Cambuur en Sparta Rotterdam konden niet verder komen dan een doelpuntloos gelijkspel, terwijl FC Twente en Almere City FC drie punten pakten. Go Ahead Eagles won met 2-1 van Jong Ajax en is zodoende weer koploper.

FC Den Bosch – Almere City FC 1-4
De openingsfase pakte gunstig uit voor de ploeg van Michele Santoni. Na acht minuten kreeg Sam Kersten rood vanwege een overtreding in het strafschopgebied, waarna Niek Vossebelt de penalyt verzilverde: 0-1. Een paar minuten later was het echter alweer 1-1, aangezien Rauno Sapinen op aangeven van Danny Verbeek de gelijkmaker produceerde. Halverwege de tweede helft profiteerde Almere City alsnog van de overtalsituatie: het schot van James Efmorfidis werd nog gekeerd, maar Vossebelt kopte de rebound tegen de touwen. Uit een vrije trap kopte Edoardo Soleri daarna ook nog raak, waarna invaller Ricardo Kip de eindstand bepaalde: 1-4.

Helmond Sport – NEC 2-3
Het absolute hoogtepunt van de eerste helft was de treffer van Anass Achahbar na bijna twintig minuten spelen. De aanvaller bracht zijn ploeg de voorsprong door te scoren via een prachtige omhaal. Na een halfuur stond het alweer 0-2 voor het bezoek, nadat Brahim Darri een uitstekende aanval bekroonde met een doelpunt door beheerst binnen te schuiven. Helmond Sport kwam voor rust nog terug door een benutte strafschop van Furhgill Zeldenrust. Na de thee complementeerde Helmond de comeback via wederom Zeldenrust, die knap binnenschoot. Tien minuten voor tijd zorgde Achahbar er echter voor dat de drie punten naar de Nijmegenaren gingen.

Jong PSV – FC Volendam 1-0
In een enerverende eerste helft konden beide teams niet tot scoren komen. Namens de uitploeg was onder meer Robin Schouten gevaarlijk, maar doelman Yanick van Osch hield zijn doel schoon. Jordan Teze had namens Jong PSV de kans de score te openen, maar de jongeling stuitte op keeper Jordi van Stappershoef. Na de pauze was het wel raak voor PSV: Cody Gakpo kon binnentikken na goed voorbereidend werk van Matthias Verreth. Volendam bleek niet in staat om een doelpunt te maken, waardoor Jong PSV drie punten kon bijschrijven.

Jong FC Utrecht – SC Cambuur 0-0
De Friezen leken een gemakkelijke avond tegemoet te gaan bij de talenten van Utrecht, aangezien de thuisploeg nog maar drie punten had verzameld in vijf wedstrijden. Cambuur kreeg echter veel weerstand van Jong FC Utrecht, dat bij tijd en wijle goed speelde. Namens Cambuur was Justin Mathieu de gevaarlijkste man, maar een poging van de aanvaller trof het aluminium. Na de pauze had Cambuur goede mogelijkheden om duur puntverlies te voorkomen, maar de beloften van FC Utrecht hielden stand.

TOP Oss – Sparta Rotterdam 0-0
Voor aanvang van de wedstrijd werden de slachtoffers van het spoordrama op indrukwekkende wijze herdacht. Bij een triest ongeluk in Oss overleden vier jonge kinderen, een aangrijpende gebeurtenis die de inwoners van de Noord-Brabantse plaats diep raakt. Na de indrukwekkende acties werd er afgetrapt, maar het spektakel in de wedstrijd viel tegen. Doelman Nick Olij had in het tweede bedrijf enkele kordate reddingen, terwijl Bryan Smeets namens de thuisploeg ook dicht bij een treffer was. Er werd echter niet gescoord in Oss.

MVV Maastricht – FC Dordrecht 2-1
MVV was in het eerste bedrijf de betere ploeg, maar na 45 minuten stond de brilstand nog op het scorebord. De Limburgers konden echter nooit groot gevaar stichtten, terwijl ook de bezoekers weinig in de buurt kwamen van het vijandelijke doel. Een kwartier voor tijd kreeg MVV de uitgelezen kans om op voorsprong te komen vanwege een gegeven strafschop. Joeri Schroijen faalde niet en schoot kalm binnen: 1-0. Vlak voor tijd besliste Tuur Houben het duel door de tweede treffer van MVV voor zijn rekening te nemen. In blessuretijd werd het nog 2-1 via Omran Haydary, maar daar bleef het bij.

Telstar – FC Twente 1-3
Voor de vierde keer dit seizoen is FC Twente erin geslaagd om drie punten te pakken. De ploeg van trainer Marino Pusic kwam op bezoek bij Telstar al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Shaquill Sno tekende al in de vierde minuut voor de openingstreffer voor de thuisploeg, nadat doelman Joël Drommel de bal niet goed wegwerkte. Het antwoord van de Tukkers liet niet lang op zich wachten. Tom Boere bracht de stand al in de negende minuut op gelijke hoogte. Na de thee kwam de ploeg uit Enschede op 1-2 via Jari Oosterwijk. Vlak voor tijd werd de eindstand op 1-3 bepaald door invaller Rafik Zekhnini.

RKC Waalwijk – Jong AZ 2-2
In Waalwijk kwam RKC razendsnel op voorsprong. Al in de eerste minuut tekende Mario Bilate voor de openingstreffer. De bezoekers uit Alkmaar waren snel van de schrik bekomen en kwamen niet lang daarna langszij. Op aangeven van de zestienjarige Kenzo Goudmijn maakte Tijani Reijnder de 1-1. In de 57ste minuut kwam Jong AZ op 1-2 door een doelpunt van Ferdy Druijff, die alweer zijn zesde goal van het seizoen maakte. De Alkmaarders leken met drie punten huiswaarts te keren, maar in de vierde minuut van de blessuretijd viel toch nog de 2-2. Invaller Nikki Baggerman bezorgde RKC een punt.

Roda JC Kerkrade – FC Eindhoven 0-0
Roda JC heeft de 0-1 overwinning op RKC Waalwijk geen goed vervolg kunnen geven. De ploeg uit Kerkrade kwam op eigen veld niet tot scoren tegen FC Eindhoven, dat tot aan vrijdagavond nog geen punt had gepakt in de Keuken Kampioen Divisie. Roda had de meeste kansen, maar kreeg de bal er niet in. Na rust kreeg Elisha Sam een grote kans om de 0-1 te maken, maar hij wist een voorzet van Elton Kabangu niet tot doelpunt te promoveren. In het restant van de wedstrijd waren de grootste mogelijkheden voor de thuisploeg, maar doelman Ruud Swinkels hield zijn doel schoon.

Go Ahead Eagles – Jong Ajax 2-1
De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en kwam na een kwartier spelen op voorsprong. Jaroslav Navratil had een fraai passeerbeweging in huis en bracht Richard van der Venne vervolgens in stelling: 1-0. Na een halfuur spelen werd het duel even stilgelegd vanwege het onweer en vlak daarna kopte Dani de Wit de gelijkmaker binnen. Jong Ajax, dat met Danilo Pereira als vervanger van Kasper Dolberg de tweede helft begon, moest alsnog een nederlaag incasseren. Thomas Verheydt schoot de bal achter doelman Dominik Kotarski, waardoor de drie punten in Deventer bleven.

Verwacht jij dat NEC dit seizoen kampioen wordt?