Lazio plukt talent weg bij AZ: ‘Dit is een mooie stap voor mij’

Zondag, 23 september 2018 om

ROME - Nederland werd tot voor kort goed vertegenwoordigd door Lazio. Stefan de Vrij, Edson Braafheid, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna stonden onder contract in het Stadio Olimpico, maar zijn inmiddels vertrokken. Bij de Primavera lopen er nog wel twee Hollanders rond: centrumverdediger Emanuel Boateng en spits Tyro Nimmermeer. Laatstgenoemde tekende voor drie jaar bij Lazio.

Door Gijs Freriks

Nimmermeer, zeventien jaar, speelde in de jeugdopleiding van zowel Ajax als AZ. Na het afgelopen seizoen kreeg hij te horen dat er voor hem geen toekomst meer was op het AFAS Trainingscomplex. “Dat was in het begin zwaar, ik heb er toch zes jaar gespeeld.” Nimmermeer besloot zijn conditie op peil te houden bij de Wooter Academy, de door Nordin Wooter gerunde opleiding waarbij talentvolle voetballers worden opgeleid en begeleid.

“Daar ben ik opgevallen. Ik speelde een wedstrijd waarin ik twee keer scoorde en een assist gaf. Na die wedstrijd kwam een man naar me toe die naar mij informeerde en vroeg of ik interesse had in een stage in Italië. Een paar weken later liep ik stage bij Lazio en ging ik mee op trainingskamp. In mijn eerste wedstrijd maakte ik een hattrick. De mensen waren positief over mij.” Zó positief zelfs dat Nimmermeer een contract kreeg aangeboden.

Wat voor plannen heeft Lazio met jou?
“Ik heb een contract getekend, maar dat betekent niet dat ik het rustig aan kan doen. Ik moet me elke dag ontwikkelen en hard werken. Als ik er alles aan doe, geen grappen maak en een serieuze houding aan de dag leg, dan zal ik hopelijk sneller doorstromen.”

Kwam het voor jou als een verrassing dat je weg moest bij AZ?
“Ik zat vaak op de bank en dat is voor geen speler fijn. In het gesprek kreeg ik te horen dat het voor beide partijen beter was om uit elkaar te gaan. Er stromen normaal gesproken al weinig spelers door van de Onder-17 naar de Onder-19 en bovendien hadden ze bij de Onder-19 al veel aanvallers. Ik had me er niet echt door kunnen ontwikkelen omdat ik er weinig minuten zou kunnen maken. Dat ik weg moest, was in het begin pijnlijk en vervelend. Daarna heb ik het verwerkt en proberen om te zetten in iets positiefs.”

Bij AZ mocht je weg, maar nu speel je voor Lazio. Terwijl dat toch een grotere club is…
“Ik zie AZ niet als een kleine club en ben AZ dankbaar voor de zes mooie jaren. Maar in Italië wordt er toch een ander soort voetbal gespeeld. Misschien ben ik de club opgevallen omdat ze denken dat het voor mij hier goed kan werken. In Nederland is iedereen heel technisch, maar in Italië wordt er meer gelet op het fysieke en conditionele. Voor mijn leeftijd ben ik groot, al heb ik op conditioneel gebied nog stappen moeten maken. Maar al met al is dit een mooie stap voor mij. Ik hoop mijn kwaliteiten hier nu te laten zien.”

Heb je vooraf nog advies gevraagd aan Emanuel Boateng?
“Ik heb met Boateng bij AZ gespeeld en hij is een goede vriend van mij. Ik heb hem meteen een berichtje gestuurd om te vragen hoe het met hem gaat. Het is fijn om iemand erbij te hebben die dezelfde taal spreekt en met wie je kan omgaan. Ook Djavan Anderson is naar Lazio gegaan, al is hij nu verhuurd (aan Salernitana, GF.). En verder hebben er meerdere jongens uit Nederland in het eerste gespeeld. Dat motiveert mij om hetzelfde te bereiken.”

Nimmermeer omschrijft zichzelf als ‘een goed aanspeelpunt’ dat een goed schot heeft, beidebenig is en als spits ook in de diepte weggestuurd kan worden. Hij hoopt in Rome te bereiken wat hem in Alkmaar niet is gelukt. “Het is mijn droom om het eerste van Lazio te halen en om daarna de wereldtop te bereiken. Of dat haalbaar is, dat weet niemand. Maar ik werk er hard voor.” Bij AZ speelde Nimmermeer niet alleen samen met onder anderen huidig ploeggenoot Boateng, maar ook met Myron Boadu. Laatstgenoemde stond bij de Onder-17 van AZ vaak als spits opgesteld en dan week Nimmermeer uit naar een flankpositie.

Toen Boadu in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord geblesseerd raakte aan de enkel, leefde ook Nimmermeer mee. “Hij is een van mijn beste vrienden. Toen hij geblesseerd raakte, heb ik hem meteen een berichtje gestuurd om te laten weten dat ik het vervelend voor hem vind en dat ik er voor hem ben. Heel Nederland probeert hem natuurlijk te bellen en berichten, maar hij heeft mij nog bedankt. We hebben blijvend contact en houden elkaar op de hoogte.”

Je hebt ook voor Ajax gespeeld. Hoe kijk je op die periode terug?
“Ik ben heel trots dat ik twee jaar in de jeugd van Ajax heb gespeeld, het is een echte topclub, vooral in Nederland. Ik heb er mooie jaren gehad en heb met goede spelers samengespeeld. Ik moest weg en een paar dagen later belde AZ al dat ze me graag wilden hebben. Dus ik heb niet lang zonder club gezeten. Bij Ajax speelde ik samen met jongens als Denilho Cleonise, Ryan Gravenberch, Daishawn Redan en Liam van Gelderen.”

Wanneer Nimmermeer zijn officiële debuut gaat maken voor de Primavera van Lazio, is nog onduidelijk. Il baby talento, zoals hij door de Italiaanse media is genoemd, is echter vastberaden om zijn plekje zo snel mogelijk te veroveren. Om zijn Italiaanse voetbaldroom te laten uitkomen, heeft hij wel op zeventienjarige leeftijd zijn familie en vrienden moeten achterlaten. Het is het waard, zegt Nimmermeer: “Het zal zeker wennen worden. Je mist je ouders en familie, maar ik ben hier niet voor niets. De motivatie is groot.”

Koopmeiners: 'Wij kampioen? We willen in elk geval beter dan vorig jaar'
Meer video's


Gerelateerd

11 reacties (laatste reactie door vlieger)

Hij geeft het zelf al aan dat het aan zijn houding heeft gelegen. Erg goed dat hij dit durft toe te geven.
En ook zijn eigen verdienste om het gelijk goed op te pakken en zich te bewijzen. Leuk dat de Wooter Academy iets heeft kunnen betekenen voor deze jongen. Zou wel rot zijn voor AZ als deze jongen binnen twee jaar mee gaat doen met Lazio 1. Met de juiste begeleiding kun je ook dit soort jongens voor je winnen, maar misschien had hij zijn krediet al verspeeld.

23 september 2018 om 04:58

Mackolik
"Hij geeft het zelf al aan dat het aan zijn houding heeft gelegen. Erg goed dat hij dit durft toe te geven."
Waar staat dit, ik zie het nergens staan in de text.

Erg benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen in Italië als 'afvaller' in Nederland en dat geldt voor meerdere spelers die om een of ander reden zijn afgevallen of net niet de top haalden in Nederland en nu in het buitenland een kans krijgen.

23 september 2018 om 13:35

@frankbollegraf onder het kopje - Wat voor plannen heeft Lazio met jou?

'' “Ik heb een contract getekend, maar dat betekent niet dat ik het rustig aan kan doen. Ik moet me elke dag ontwikkelen en hard werken. Als ik er alles aan doe, geen grappen maak en een serieuze houding aan de dag leg, dan zal ik hopelijk sneller doorstromen.”

Lijkt me overbodig om iets aan te kaarten als je dat gedrag niet vertoont. Blijkbaar maakt hij veel grapjes en is zijn houding niet altijd even goed. Grapjes maken is niet verkeerd, maar als je dat continue doet en ook tijdens de trainingen kan dat vervelend zijn.

Wellicht heb je niet gelezen of interpreteer je dit anders.

23 september 2018 om 13:48

Dat geldt dan eigenlijk voor iedere (talentvolle) jeugdspeler...
"Blijkbaar maakt hij...etc"...naar mijn mening accentueert hij hiermee enkel zijn grote ambities om snel(ler) door te stromen(een knipoog naar zijn werkgever die dat zondermeer graag hoort) en niet dat hij hierdoor toegeeft dat het aan zijn houding lag.
Maar goed ieder kan zo zijn eigen interpretatie eraan geven en daar is niks mis mee, mooi zelfs.

Prachtig bedrijf Wooter Academy..het Nederlandse voetbalbedrijf mag zich erg gelukkig prijzen dat we een dergelijk uitzonderlijke organisatie in ons land hebben, echt een verrijking.

Zoals wel vaker een compleet verkeerde kop, want hij wordt helemaal niet bij AZ weggeplukt. Hij zat al niet meer bij AZ, maar trainde bij de Wooter Academy. Het woordje AZ zou dus vervangen moeten worden door Wooter Academy. Blijkbaar doet Wooter Academy goed werk, dus geef ze ook de credits hiervoor!

Wel gaaf om te zien dat ook afvallers bij profclubs in Nederland via een alternatieve route kansen krijgen om alsnog hun droom te verwezenlijken. Ik hoop dat hij gaat slagen bij Lazio en wens hem veel succes.

Toevallig las ik een maandje geleden een artikel op een forum van Leicester dat een speler uit de buurt van Alkmaar in de jeugd terecht was gekomen van Leicester city. Ook in dat verhaal viel te lezen dat er ook daar op hele andere dingen geselecteerd wordt dan in Nederland.

23 september 2018 om 09:06

Wilde net hetzelfde zeggen. Geef de credits daar waar ze horen, in dit geval bij de Wooter academy.

@multatuli: Dat laatste klopt exact, dat betrof Justen Kranthove, die afgelopen zomer verkaste naar Leicester. Kranthove is een talentvolle 17 jarige centrale verdediger die nu in de 023 van Leicester speelt, terwijl hij in Nederland bij meerdere (prof) clubs werd afgewezen. Het volledige verhaal is terug te vinden op website voetbalprof.com. Daarin lees je waarom hij hier werd afgewezen en daar niet.

Hij heeft wel z'n achternaam tegen, Geintje ik wens hem veel success hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lazio

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AS Roma6618
7.Torino6315
8.Lazio5910
10.Bologna44-8
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Pedro NetoAanvaller40
M. FarrisUnknown
M. AliaDoelman00
A.FurlanettoDoelman00
G. GuerrieriDoelman10
S. ProtoDoelman20
T. StrakoshaDoelman350
Voor de complete selectie: Clubpagina Lazio.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Lazio.

In de wandelgangen

Zondag 26 mei
Niet alleen Phillip Cocu is in beeld bij Real Betis. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren