Langeler ‘steekt hand in eigen boezem’: ‘Nooit erg bevorderlijk voor een team’

Vrijdag, 14 september 2018 om

Na een gelijkspel tegen Engeland (0-0) en een nederlaag tegen Schotland (1-2) kan Jong Oranje plaatsing voor het EK van 2019 in Italië en San Marino vergeten. Bondscoach Erwin van de Looi verving Art Langeler gedurende deze kwalificatiecyclus en laatstgenoemde neemt zijn verantwoordelijkheid voor het waarschijnlijk mislopen van het EK.

“Jong Oranje speelde met 0-0 gelijk in Engeland, een goed resultaat. Engeland heeft een erg sterk team en je daar staande houden is niet makkelijk. Het vervolg was helaas minder. Door het 1-2 verlies in Doetinchem is Jong Oranje zo goed als zeker uitgeschakeld voor het EK in Italië. Erg jammer, de eerste plek in de poule was nauwelijks haalbaar maar de tweede plaats nog wel”, zegt Langeler op de website van de KNVB.

Als Jong Oranje nog als tweede eindigt in de kwalificatiegroep, is de kans bijzonder klein dat de ploeg van Van de Looi nog bij de vier beste nummers twee hoort en zich zo plaatst voor de play-offs. “Er zijn hiervoor natuurlijk allerlei oorzaken aan te wijzen, maar uitslagen liegen niet. Onder mijn leiding is er gelijkgespeeld tegen Engeland en Oekraïne en verloren van Schotland.”

“Bovendien ben ik gedurende de cyclus van baan geswitcht, wat ook nooit erg bevorderlijk is voor een team. Daarvoor steek ik de hand in eigen boezem”, vervolgt Langeler, die gedurende de kwalificatiecyclus aan de slag ging als directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Het is niet zo gegaan als we gehoopt dan wel verwacht hadden. In oktober moeten we de cyclus goed afsluiten en dan kan Erwin beginnen met het ‘nieuwe’ Jong Oranje.”


Poll

Had Art Langeler deze kwalificatiecyclus eerst moeten afmaken als bondscoach?


Gerelateerd

11 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Ach, wat heeft deze beste man als coach bewezen?

14 september 2018 om 16:06

Helemaal niks, keertje met Zwolle een leuk seizoen. Maar zou je eerder op een toevalstreffer kunnen neerzetten. Buiten dat een rare man, geen kwaliteiten waarop we hem kunnen betrappen. En blijkbaar nu directeur voor de ontwikkeling met jeugd. Man, man, KNVB doet er ook alles aan om beter te worden.

Kan de Knvb niet gewoon een oud-international coach van Jong Oranje maken? Net zoals Ajax Feyenoord en PSV doen met haar jeugdteams. Deze jongens kunnen jonge kerels meer bijleren dan de niks zeggende coaches van afgelopen jaren.

14 september 2018 om 17:32

Volgens mij ligt daar juist een van de problemen... we moeten die gasten juist niets willen leren bij (jong) oranje. Daar heb je te weinig tijd voor in die week. Het enige wat men zich juist op met richten is de tactiek.

Het is amateurisme ten top. Als je weet dat van bondscoach wisselen niet helpvol is, waarom zou je ooit tijdens een cyclus Langeler een andere baan geven? Stel dan een interim aan tot het einde van de cyclus. Überhaupt slaan de keuze voor bondscoaches totaal nergens op. Stuivenberg, Langeler, Van de Looi... Het zijn of waren stuk voor stuk simpele coaches met nul verdiensten op internationaal gebied. Wat weten zij nu van internationaal voetbal? Ik mis elke vorm van visie bij Jong Oranje en heb niet het gevoel dat er een profiel van een ideale coach gemaakt wordt. Er wordt lukraak een keuze gemaakt tussen wie op dat moment maar beschikbaar is. Internationale ervaring lijkt mij een pré, namen als Moniz of Jonker lijken mij al veel beter. Kost misschien meer geld, maar levert ook meer op.

Prima dat je voor Jong Oranje niet alles opzij wil zetten, de impact van een dergelijk elftal op het nationale voetbal is toch overschat. De beste jonge spelers gaan naar het grote Oranje. Maar de Knvb laat op andere gebieden weer wel zien dat ze Jong Oranje heel serieus nemen. Schoolreisjes naar Zuid-Amerika, Bergwijn niet oproepen omdat hij bij Jong mee moet doen. Om uiteindelijk te falen omdat je op andere gebieden tekort schiet... Nogmaals: amateurisme ten top.

14 september 2018 om 17:23

Lekker makkelijk weer. Stuivenberg is 2x Europees kampioen geweest met Oranje onder-17, dus nul verdiensten op international niveau durf ik ook weer niet te zeggen en Jong Oranje leek ook wel een goeie vervolgstap. Van der Looi heeft Groningen meerdere keren Europees voetbal laten halen en ook nog de KNVB beker gewonnen. Tuurlijk had hij niks gepresteerd met Groningen in de Europa League, maar als je ziet hoe Groningen er nu voorstaat, is dat wel een sterke prestatie met alleen maar resultaatvoetbal. Maar om Moniz en Jonker bij te roepen... Nou nou, die hebben wat bereikt. Jonker heeft helemaal niks laten zien en Moniz heeft alleen met RB Salzburg de kampioenschap gehaald, wat eigenlijk een competitie van niks is, want de laatste paar jaren heeft de club geen echte weerstand gehad van andere teams. Daarna is hij overal ontslagen en nu hij bij Trencin leuk doet, zie je hem als een betere trainer dan wat er voorbij is geweest? Lol. Alleen over Langeler kan je het een of het ander aanmerken.

Als je potentiele kandidaten noemt, noem dan Hasselbaink, Neeskens, Stam, etc. op. Jongens die allemaal op internationaal niveau hebben gespeeld en ook al wat trainerservaring hebben opgedaan bij diverse clubs.

Als je dit soort mensen belangrijk gaat maken binnen de Knvb, is dat natuurlijk vragen om problemen. Het verbaast me dan ook dat hij hoofd-jeugdopleidingen is geweest bij Psv. Langeler is op zich best een redelijke trainer, maar 'best redelijk' hoort niet thuis bij de Knvb.

Als je ook regelmatig opstellingen ziet van Jong Oranje, weet je eigenlijk al dat het niets gaat worden. De bondscoaches daar willen allemaal het volgende grote talent ontdekken en verkiezen onbekende namen boven de grote talenten van Nederland zodat ze hun eigen ego's kunnen strelen.

Wim Jonk zou perfect zijn voor een functie bij de Knvb en als hij dan meer moet kosten, dan moet dat maar. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de jeugd-bondscoaches.In plaats daarvan komen ze met namen als Langeler, Van Looi en Fred Grim. Pure middelmaat.

14 september 2018 om 16:50

@sirius

Je schrijft: "wim Jonk zou perfect zijn voor een functie bij de Knvb en als hij dan meer moet kosten, dan moet dat maar. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de jeugd-bondscoaches.In plaats daarvan komen ze met namen als Langeler, Van Looi en Fred Grim. Pure middelmaat".

Op zich heb je misschien wel gelijk, maar het is natuurlijk een kwestie van oorzaak en gevolg. Voor de salarissen die de Knvb wil en misschien wel kan betalen, kom je natuurlijk vanzelf bij dit soort namen terecht en jij kan gemakkelijk roepen dat de Knvb dan maar meer moet betalen, maar daarmee maak je het wel heel erg gemakkelijk als je je daarbij geen rekening houdt met de financiele draagkracht van de bond en de beloning van de rest van het personeel.

Ik snap gewoon die haat op Van de Looi niet zo. De beste man heeft amper 2 wedstrijden gecoached en men schrijft hem nu al af. Lekker man, men krijgt ook een eerlijke kans om iets op te zetten.

Ik klink misschien biased, omdat hij Groningen naar de eerste prijs van de clubgeschiedenis heeft gecoached. Maar van de Looi heeft meerdere prestaties gehaald met Groningen, waaronder de KNVB beker en 3x Europees voetbal. Als je naar Groningen nu kijkt onder Faber en Buijs, dan heeft hij echt een puike prestatie geleverd. Hij heeft jongens als Botteghin, Cherry en Kostic beter gemaakt. Heeft jongens als Zivkovic en Hateboer laten debuteren, die mooie transfers mochten maken en ook nog uit de jeugdopleiding komen, waar de laatste paar jaren niks uit was voorgekomen. Cherry zat bij de selectie van het Nederlands elftal, wat ik never nooit in mijn leven zal verwachten. Heeft geld in de kas gebracht bij Groningen.

Tuurlijk was het voetbal heel vaak bagger, en dat zagen we ook terug bij Willem II, maar het is puur resultaat voetbal. En wat heeft Nederland nu nodig? Yep, resultaten. Je mag oh zo mooi voetbal spelen, maar als je daarmee geen resultaten haalt, dan ga je daar ook geen harten mee veroveren. Mooi voetbal kan je altijd nog doen, als je de fundering al hebt en niet wanneer er nog niks is opgebouwd.

14 september 2018 om 18:01

Jij als Groningen kenner noemt goede dingen van van der Looi op. En als hij ergens de tijd krijgt en dagelijks met spelers werkt kan hij inderdaad er wat moois van maken. Mijn verwijt naar van der Looij is dat hij tactisch heel zwak geopereerd heeft. Schotland moet je gewoon thuis van winnen. Had gewoon een Kluivert er weer bijgehaald en hij liet de verkeerde middenvelders spelen en de verkeerde middenvelders banken. In een ander topic werd Driessen al aangehaald die ook duidelijk naar Langerer wijst die veel te veel als popjopie probeerde de social worker uit te hangen en ik denk ook dat je Langerer de meeste verwijten kan maken.

14 september 2018 om 20:18

Noem me alsjeblieft geen Groningen kenner, haha. Ik ben fan van de club, maar woon al meer dan 7 jaar niet meer in Groningen in verband met studie en werk. Dus ik heb de club daarna niet meer bezocht, maar ik blijf altijd fan ongeacht waar ik ben en volg het nog steeds op de voet.

Ik weet niet, vond de reden over Kluivert en Van de Beek wel logisch. De selectie was al de hele voorbereiding bij elkaar, dus om twee jongens erbij te halen die niet bij de selectie hoorden, is gewoon not done tegenover je huidige selectie. Daarnaast hoor je met deze selectie gewoon van Schotland te winnen, want als je Engeland-uit op 1-1 kan houden, dan hoor je thuis van Schotland te winnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Hidde JurjusKeeper00
Wesley HoedtVerdediger00
Jeremiah St. JusteVerdediger00
Karim RekikVerdediger00
Hans HateboerVerdediger00
Derrick LuckassenVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland U21.

In de wandelgangen

Zondag 17 februari
Manchester United denkt nog altijd aan een bestuursfunctie voor Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren