Profavontuur eindigt voor Achilles mogelijk op korte termijn in faillissement

Vrijdag, 14 september 2018 om

Achilles’29 staat op de rand van de afgrond, zo weet de Gelderlander vrijdagochtend te melden. De club uit Groesbeek heeft geen cent meer in kas, kan de accommodatiekosten niet meer betalen, heeft de nodige schulden en voldoet niet aan de licentievoorwaarden van de KNVB. Achilles lijkt zodoende te moeten vrezen voor een faillissement.

Diverse buitenlandse clubs eisen nu opleidingsvergoedingen voor oud-spelers en dat lijkt Achilles de kop te gaan kosten. Dit gaat om een bedrag van 75.000 euro. “Als die 75.000 euro wordt toegewezen, is het einde oefening”, zei Evert Vos, advocaat en enig toezichthouder van Achilles. Hoe de club er momenteel voorstaat, is niet helemaal duidelijk. Het nieuwe verenigingsbestuur is op 13 augustus aangesteld en heeft de administratie nog niet op orde.

Achilles heeft de inkomsten uit de contributie afgelopen zomer al gebruikt om de gaten van vorig seizoen te dichten. Dat betekent dat er op dit moment geen geld meer in kas is bij de club uit Groesbeek om bijvoorbeeld de accommodatiekosten te kunnen betalen. Er komt tevens nauwelijks geld binnen uit kaartverkoop, omdat er weinig toeschouwers komen kijken bij wedstrijden van het eerste elftal.

De club moet daarnaast vrezen voor sancties van de KNVB. Voor 15 oktober moeten de lichtmasten op het sportpark aangepast worden en een invalidentoilet gebouwd worden. Het beheer van het sportpark is ondergebracht in Stichting Accommodatie Achilles’29 (STAA), maar het is onduidelijk of deze stichting geld heeft om deze aanpassingen te kunnen doen. Als dat niet lukt, voldoet Achilles niet aan de licentie-eisen van de KNVB en zal het eerste elftal uit de competitie genomen worden.

De KNVB zou Achilles nog de helpende hand kunnen toesteken, maar de club overweegt het faillissement aan te vragen en een doorstart te maken. Eerder ging het besloten vennootschap Achilles’29, waaronder het eerste elftal en het beloftenteam vielen, al failliet. Dit faillissement heeft ook de vereniging beschadigd, bijvoorbeeld omdat sponsorcontracten met de bv waren afgesloten.

Achilles was in 2013 de eerste amateurclub die de overstap naar het betaald voetbal durfde te maken. Na vier seizoenen, waarin de club als twintigste, achttiende, vijftiende en twintigste eindigde, degradeerde Achilles naar de Tweede Divisie. Vorig jaar degradeerden de Groesbekers direct weer naar de Derde Divisie, waar het seizoen nu uitermate slecht begonnen is. Na drie wedstrijden bezet Achilles de voorlaatste plaats met nul punten.


Poll

Zie jij ooit nog een amateurclub de overstap naar het profvoetbal maken?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Ik meen me te herinneren dat ik een jaar of 3-4 geleden al eens een artikel in VI heb gelezen waarin voorspeld werd dat dit vroeg of laat zou gaan gebeuren met Achilles. Triest dat er blijkbaar geen mensen bij de club zaten die op tijd bij hebben kunnen sturen.

14 september 2018 om 12:05

De mensen die het voor het zeggen hebben zijn verantwoordelijk voor deze wanorde. En inderdaad kon je hier de donder op zeggen dat het ging gebeuren. Geld dat is verdwenen en geld dat ze van de gemeente kregen aan verkeerde dingen uitgegeven, wat dus ook weer gedeeltelijk moest worden uitgegeven aan hetgeen waar het geld voor bedoeld was. Wel enorm zonde voor de leden van Achilles die hier de dupe van worden.

Buiten dat het natuurlijk altijd doodzonde is als er een club failliet gaat, is het in deze situatie dubbel vervelend. De doorstroom van de voetbalpiramide was natuurlijk al een puntje van zorg en dit zal zeer waarschijnlijk geen positieve reclame zijn. Niemand op VZ heeft zeker een tonnetje liggen om de club te helpen?

14 september 2018 om 11:59

En je geld in een bodemloze put gooien? Kijk alleen al naar de resultaten de afgelopen jaren. Een vijftiende plaats is het beste resultaat. Nu 2 jaar achterelkaar gedegradeerd. Dit seizoen nog 0 punten. Als er nou nog een prima accommodatie stond en een trouwe aanhang... Het is heel lullig voor die paar trouwe supporters en vrijwilligers maar het is einde oefening.

14 september 2018 om 12:03

Heb wel wat liggen, maar door aanhoudende bear market is mijn asset een stuk minder geworden. Als de bulls weer komen dan zal ik... Nee toch maar niet

Krijgen ze nog een flinke vergoeding als Cillissen wordt verkocht? Kan me voorstellen dat dat een club flink wat kan schelen als hij voor bijvoorbeeld 30 miljoen wordt verkocht.

14 september 2018 om 11:53

Cillessen speelde niet bij Achilles, maar bij De Treffers.

14 september 2018 om 12:21

Oei die fout kan je niet maken..

14 september 2018 om 12:56

Die fout kan je niet maken in Groesbeek

14 september 2018 om 13:30

Alle 28 inwoners zullen razend zijn

14 september 2018 om 15:19

"alle 28 inwoners zullen razend zijn"

Vergis je niet in Groesbeek, dat is wel een echt voetbalbolwerk. De Treffers spelen in de tweede divisie, de dames van Achilles spelen in de eredivisie en twee jaar geleden speelde Achilles in de eerste divisie en Jong Achilles in de derde divisie...

Achilles heeft nooit geld gehad. Heeft altijd boven haar stand geleefd. Ze zijn spelers gaan halen, accommodatie verbouwen, schermde met een lening bij een Braziliaanse bank die er niet was. Schulden bij de Rabobank, schulden bij de belastingdienst, problemen met de Knvb. Ze zijn gewoon veel te vroeg het betaald voetbal ingestapt. Ze hadden beter kunnen zorgen dat ze eerst de zaken op orde hadden en dan doen, in plaats van eerst de stap zetten en dan pas zien dat het eigenlijk niet haalbaar was. Al vind ik dat de Knvb hier ook wel deel schuld heeft door zo te pushen destijds, en eisen te stellen die eigenlijk nog niet realiseerbaar waren, en nodig waren. Ik kom er nog wel eens en ondanks alle verbouwingen oogt en is het gewoon een amateurvereniging. Hoogmoed waanzin bij de familie Derks heeft de club naar de klote geholpen.

Tja, dat krijg je als je geen fatsoenlijke keeper hebt, netjes uitgedrukt. Als dan de regionale kranten ook nog slechte stukjes schrijven dan komt het allemaal bij elkaar. Aan de trainer lag het in ieder geval niet!

Wel erg zonde voor zo'n club. Dit versterkt denk ik alleen maar de angst bij andere amateurclubs om niet te willen promoveren naar de eerste divisie. Het gat is gewoon te groot.

Maar gelukkig hebben ze de documentaire nog!

Al schijnt het wel een k** documentaire te zijn.

Gefeliciteerd KNVB! De eerste amateur club die de stap waagde, nu bijna failliet. Goed voorbeeld voor de rest van Nederland. Niemand die nu nog door wil in de voetbalpiramide. Liever een stabiele 3e klasser, dan ruiken aan het grote werk en dan stress en ellende.

14 september 2018 om 12:37

Knvb wil ze juist helpen he, maar ze willen zelf een doorstart maken.

14 september 2018 om 12:42

Katwijk weigerde dit omdat de organisatie hiervoor niet op dat niveau was. Ook moest alles in korte tijd gerealiseerd worden. Achilles heeft weinig achterban en het beleid van de familie Derks heeft ze kapot gemaakt

14 september 2018 om 17:17

Er komt heus wel weer een vereniging die de stap gaat maken. Ze moeten alleen eerst alles op orde hebben. Bijv. Katwijk heeft behoorlijk wat fans en kapitaal en ook zat sponsers. Als ze nu eerst rustig zorgen dat alles op orde is qua accommodatie. Dus niet in 1 jaar maar over een paar seizoenen verdeeld alles op orde brengen dan zouden ze de stap wel aankunnen denk. De vraag is willen ze dat. De Dijk wil het graag maar dat is voorlopig van de baan.

Nogmaals het bewijs dat het voor amateur verenigingen veel aantrekkelijker is om niet te promoveren naar de Keuken Kampioen divisie. De Knvb verplicht ze andere lichtmasten en invalide toiletten te bouwen. Natuurlijk is dat belangrijk maar als dit al verplichtingen zijn voor deze ploegen zal ik lekker een divisie lager gaan spelen.

14 september 2018 om 13:30

Dit is het tegenovergestelde van bewijs. Ik hoor van alle kanten dat de club altijd slecht is gemanaged en dat ze de benodigde steun hebben gekregen. Wat er waar is weet ik niet maar dit is geen bewijs. Altijd de term bewijs overal terwijl het in de regel het tegenovergestelde is. Het is ook de eerste amateurvereniging die het probeert dus hoe kan dat nou bewijs zijn, als je 1 persoon een medicijn voor griep laat testen en die persoon geneest voorspoedig is dat toch ook geen bewijs dat het medicijn werkt?

14 september 2018 om 13:34

Heerlijke reactie. helaas kom je de rechtlijnige redenatie waar jij op reageerde tegen in alle lagen van de maatschappij. En dat zorgt voor Flinke beperkingen bij fatsoenlijk bestuur

Ben benieuwd wat die trainer er van vindt. Wat een K*t.......

Ik heb te weinig inzicht in dit dossier, maar ik had wel verwacht dat de Knvb Achilles op zijn minst coulant zou zijn richting Achilles. Voor de simpele reden dat Achilles wel gewoon haar nek heeft uitgeschoken, en het heeft aangedurfd om te promoveren. En er zal heus wel wanbeleid zijn gevoerd en misschien dat Achilles ook boven haar stand heeft geleefd.

En laat de Knvb nou eens echt goed nadenken over waar we eigenlijk echt naar toe willen met de gehele competitie structuur. Ik als Ajax supporter snap echt wel de weerstand tegenover de jong teams in de KK-Divisie, maar laat de Knvb eens kijken hoe ze het doen in Duitsland en Spanje daar kan het wel, en laten we eerlijk zijn de enige, de reden dat Fox de rechten van de JPL gekocht heeft toendertijd is vanwege de toevoeging van Jong ajax, Psv en Twente. En laten we eens luisteren naar Dhr. Woerts die had echt een heel sterk verhaal bij de tafel van Kees een paar weken terug.

- Competitie naar 16 clubs, met kampioenspoule (meer wedstrijden = meer weerstand = meer tv kijkers = meer tv gelden = meer budget voor spelers en ga maar door)

- Door de "mindere ploegen" te compenseren een eerlijkere verdeling van de TV gelden.

- KK-D alle jong teams eruit en ga als Knvb zijnde gesprekken aan met een Belgiã£â«, Denemarken, Zweden en Schotland om een gezamelijke internationale jong competitie op te starten.

- De promotie en degradatie regeling vanuit amateurs naar de KK-D is verplicht vanuit de Uefa/fifa ik stel voor om een gezamelijke opvang pot te maken waar een substantieel bedrag inzit, waar clubs die naar de amateurs degraderen of andersom daar maximaal 3 jaar van gebruik kunnen maken mits ze weer promoveren naar de KK-D.

14 september 2018 om 13:17

"de promotie en degradatie regeling vanuit amateurs naar de KK-D is verplicht vanuit de Uefa/fifa "

Dat is dus niet waar.

Er bestaat geen eis van de Fifa of Uefa die voorschrijft dat promotie en degradatie tussen het betaald en amateur voetbal verplicht is. Dat erkent KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee in het interview met het Ad.

Onjuist argument
Naar aanleiding van het eerdere bericht uit dat interview ontstond onder voetballiefhebbers en betrokkenen discussie in hoeverre Europese of mondiale regels de Knvb zouden verplichten om een ‘open systeem’ tussen de prof- en amateursectie te realiseren. Van der Zee erkent dat in 2014 ten onrechte is beweerd dat het ingevoerde open systeem vanuit druk door Uefa en Fifa werd ingevoerd: ,,klopt, dat argument is gebruikt, maar het is absoluut niet waar.”

14 september 2018 om 14:02

Dit heeft niks met coulant zijn te maken. Men geeft zelf in het artikel het volgende aan:

"misschien is de club allang failliet’’, zei Vos. ,,maar we hebben de administratie nog niet op orde.’’

Als je de administratie niet op orde hebt, of de club uberhaubt nog te redden valt, dan gaat het al dan niet coulant zijn van de Knvb het verschil niet maken.

Die hele voetbalpiramide is - mede door de eisen van de Knvb - op dit moment een lachertje. De eisen die de Knvb stelt aan een KKD club zijn niet realistisch. Een voorbeeld hiervan is het aantal fulltime spelers wat een club moet hebben.

Het lijkt me logisch dat spelers die de potentie hebben met meer training beter worden, waarom moet je dan als Knvb een kleine club met regels opleggen dat ze fulltimers moeten hebben? Dit vormt een belemmering voor clubs die met semi-profs en goed beleid de stap naar een hogere competitie willen maken. Laat dat aan marktwerking over.

Dat is het mooiste aan een voetbalpiramide, promotie en degradatie kan altijd en wordt door beleid bepaald. Laten we eerlijk zijn, dat spelers in de top van het amateurvoetbal niet de stap willen maken naar de KKD is echt belachelijk. Dat de top van amateurvoetbal op zichzelf beter is dan de KKD misschien nog wel erger.

Op moment dat een amateurclub de stap kan maken naar een hogere divisie, dan zou dit altijd moeten kunnen, zolang de veiligheid van spelers en supporters gewaarborgd blijft. Deze veiligheid gaat vaak in samenwerking en samenspraak met de gemeente en politie. De rest moet overgaan aan marktwerking.

14 september 2018 om 13:20

Dat spelers de stap niet willen maken naar de KKD vanuit de tweede divisie is niet belachelijk maar logisch.

Onderkant KKD betaalt amper wat en verder kun je in de tweede divisie naast voetballen gewoon blijven werken en gaat het dus niet ten kostte van je maatschappelijke carriere.

Lachwekkend dat iedereen hier weer naar de Knvb wijst, terwijl de familie Derks hier toch toch de hoofdschuldigen zijn van dit luchtkasteel. Ze zouden het wel even doen met hun grote bek, want die paar verrassingen in de beker zouden geen incidenten zijn. Om in de JL te komen hebben ze spelers en trainers binnengehaald met valse beloftes, niet bestaande leningen in Brazilie en onuitvoerbare plannen. Men moest maanden lang wachten op hun geld, als ze dat al kregen. Toen de puinhoop compleet was en de BV failliet ging heeft men gekozen om niet vanaf 0 te beginnen, maar de puinzooi voort te zetten in de vereniging die niet bij de BV was aangesloten. Nu heeft de familie Derks de club ook de nek omgedraaid. Maar goed blijf lekker naar de Knvb wijzen in plaats naar vooral Frans Derks die onder andere de directeur, terreinknecht, elftalleider, assistent trainer en technisch manager was.

Achilles leefde bij de amateurs al boven haar stand. Ook daar gaven ze geld uit wat ze niet hadden. De vrijwillige promotie was dan ook alleen om extra geld te krijgen van de bond want ze waren toen al bijna kapot.

De BV Achilles is trouwens al even failliet. Waar het hier over gaat is de rest van de vereniging.

Luchtfietsers, meer niet.

Ik was deze week gaan meetrainen met Achilles nou het zag er niet al te best uit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Achilles 29

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Dani CentenKeeper00
Bas BokkerinkVerdediger00
Justin De VosVerdediger00
Dylan PeperkampVerdediger00
Daniel RamezaniVerdediger00
Mart RaterinkVerdediger00
Shuremy FelominaVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Achilles 29.

In de wandelgangen

Zondag 17 februari
Manchester United denkt nog altijd aan een bestuursfunctie voor Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren