Mazraoui: ‘Ik leverde een stukje van mijn sociale leven in om te slagen’

Vrijdag, 14 september 2018 om

Noussair Mazraoui lijkt dit seizoen definitief door te breken bij Ajax. Voorlopig is hij deze jaargang de vaste rechtsback in het elftal van trainer Erik ten Hag. De twintigjarige Mazraoui legt in gesprek met Ajax Life uit dat hij het nodige heeft moeten laten om door te breken als profvoetballer.

“Ik trainde vaak. Ook dingen als schoolfeestjes liet ik vaak aan mij voorbij gaan. Ik leverde een stukje van mijn sociale leven in om te slagen als profvoetballer”, vertelt Mazraoui, die sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax speelde. De Amsterdammers haalden hem twaalf jaar geleden weg bij Alphense Boys. Mazraoui zegt dat zijn periode in de jeugdopleiding van Ajax lastig te combineren was met school.

“Ik deed vwo. Dat was veel leren, vaak tot twaalf uur in de nacht. Eerder kon niet, omdat ik daarvoor moest trainen. Dat was wel lastig te combineren allemaal”, vervolgt de verdediger. Mazraoui biecht op dat hij eens een dag heeft gespijbeld van school. “Ik had die dag helemaal geen zin in school. Ik vertelde mijn moeder dat ik die dag vrij was. Toen kreeg ik halverwege een telefoontje van mijn moeder. Ze was gebeld door school... Ik moest gelijk naar school en had wel wat uit te leggen.”


Poll

Vind jij Noussair Mazraoui de beste rechtsback in de selectie van Ajax?


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door janssen)

Gog wat laten ze veel he om uiteindelijk 2,5 ton per jaar te krijgen. Je zou er bijna medelijden mee krijgen..

14 september 2018 om 09:46

Niet zo zuur doen joh. Ja ze verdienen veel maar het is gewoon waar dat ze daar ook echt een hoop voor moeten opgeven. Mensen doen vaak net alsof veel geld al je problemen zou moeten kunnen oplossen en dat je dus nergens over mag klagen of dingen mag benoemen.

14 september 2018 om 10:12

Hou toch op man. Net alsof normale mensen de hele tijd kunnen doen wat ze zouden willen. Die moeten ook gewoon vroeg op en elke dag hard werken hoor.

14 september 2018 om 10:18

Dat zeg ik toch niet? Ik probeer alleen aan te geven dat we niet moeten doen alsof een hoog salaris alles voor je oplost en je dus dingen als 'vrienden opgeven' of 'feestjes missen' niet mag benoemen. Op die leeftijd gaan al die gasten natuurlijk stappen in het weekend, hebben een heel ander ritme etc. Zo'n speler zit dan nog op een punt in zijn 'carriere' dat veel geld verdienen nog allerminst een zekerheid is.

14 september 2018 om 09:49

Ook veel van die jongens kunnen dat niet, hoor.

14 september 2018 om 09:52

Hou er rekening mee dat er ook zat jongens zijn die dit doen om te slagen bij clubs waar ze never dit salaris gaan krijgen. Of dat er ook zat jongens zijn die dit doen en überhaupt nooit doorbreken. Medelijden nee, maar respect voor de offers die topsporters brengen mag er wat mij betreft ook wat meer zijn.

14 september 2018 om 10:02

Wat een domme reactie !

Om te kunnen slagen als topvoetballer heb je naast talent, ook mentaliteit nodig. En daarvoor moet je ook offers doen. Deze discipline is niet iedereen gegeven want de verleiding van de 'gewone' maatschappij is groot.

En als ze daadwerkelijk slagen worden zij gehonoreerd met een meer dan gemiddeld salaris. En dat is nu eenmaal de marktwerking. Spijbelen, kattenkwaad uithalen en kroeg hangen is leuk, maar je bereikt er uiteindelijk veel minder mee...

14 september 2018 om 10:15

Ook wordt je ongevraagd BN’er, voor jongens die in hun jeugd al die mentaliteit op kunnen brengen kan ik niets anders dan respect hebben.

14 september 2018 om 10:29

Ik sluit me vaak aan bij de cynische opmerkingen over die klagende rijke voetballertjes maar in dit geval niet. Zo'n voetballer offert gewoon een deel van zn jeugd op; je bent of aan het trainen of bezig met school, terwijl je op die leeftijd eigenlijk ook veel tijd in je sociale leven stopt normaal gesproken. Die hele middelbare school periode heb je het echt extreem druk, terwijl je niet eens zeker weet of je het gaat maken. En daarna offer je trouwens ook de gehele studententijd op. Lekker drinken met je vrienden of ergens om twaalf uur je bed uit komen rollen, dat kan als profvoetballer meestal toch niet echt. Overigens vind ik het knap van Mazraoui dat hij ook vwo heeft afgemaakt. Ga er maar aan staan om dat te combineren met de sport.

14 september 2018 om 11:40

@jeromb: ook ik vind dat je dit van twee zijden kunt bekijken. En die twee zijden staan niet alleen lijnrecht tegenover elkaar, maar kunnen ook beide opgaan. Enerzijds moet zo'n speler veel opofferen: trainen, in jezelf investeren (medicatie, sportschool, voeding, drinken laten staan) en scholing. Dat is ondanks dat afhankelijk van hoeveel aanleg je ergens voor hebt. Misschien heeft een speler zowel een hoog IQ (los van de discussie of je met een hoog IQ slimmer bent dan iemand met een lager IQ) als aanleg om goed te kunnen voetballen. Dan hoef je er weinig, of in ieder geval minder, voor te doen. Kortom: het is situationeel; afhankelijk van je eigen situatie.

Aan de andere kant komt bij algemene regel geld niet zomaar aanwaaien. Los van de mensen die al in een gespreid bedje terecht komen: normale mensen moeten hard werken voor hun centen. Die dure advocaten, registeraccountants en managers hebben vaak ook geen leven (meer). Naast dat ze waarschijnlijk veel nevenactiviteiten hebben gedaan, maken zij nu hele lange dagen. Het komt dan arrogant over als de voetballer 'ik' gebruikt in dit geval (ondanks wat ik hierboven zei over dat het situationeel is en je daarom misschien best 'ik' zou kunnen gebruiken om jouw situatie te schetsen). Vooral omdat de trainingen in landen zoals Nederland niet zo lang duren, wat schel afsteekt tegen de 'reguliere' 'hardwerkende' Nederlander. Misschien is het in het vervolg beter voor de mediatraining om in algemeenheden te spreken: een voetballer moet veel opgeven voor zijn baan. Dan klinkt het in ieder geval een stuk minder opschepperig. Immers, er zijn voorbeelden te over van voetballers met een slechte mentaliteit en die het toch op een hoog niveau laten zien. Denk maar eens aan Ronaldinho, die het uitgaansleven belangrijker vindt dan aandachtig trainen.

Het zit de voetballers ook niet mee dat de kranten het continue op hen gemunt hebben. Aan witteboordencriminaliteit, om maar wat te noemen, wordt veel minder aandacht besteed. Behalve als een voetballer dit gaat doen.

14 september 2018 om 11:52

Het is inderdaad waar dat veel mensen hard moeten werken voor hun geld, en voetballers hebben het over het algemeen goed. Die eerste fase lijkt me wel naar. Ik zou het mooi vinden om profvoetballer te zijn maar de dingen die je er voor op moet offeren lijken me toch wat minder. Een voetballer die ook nog vwo af maakt die zal wel slim zijn. Dan kan je ook een mooie en uitdagende studie doen met een lekker studentenleventje ernaast en dan een leuke en uitdagende baan. Dat is ook niet verkeerd hoor. Dus ik bedoel maar dat zo'n profvoetballer aan het begin erg veel opoffert en dat lijkt me best lastig en zwaar. Aan de andere kant zou de gemiddelde voetballer wat meer reflecterend vermogen mogen hebben, aangezien de baan als profvoetballer verder heerlijk is. Je hoeft eigenlijk amper te werken en je werk is gewoon een leuk spelletje. En daar krijg je dan miljoenen voor. Maar dat moeten we niet aanwenden om de zwaarheid in de jeugd te bagetelliseren vind ik.

14 september 2018 om 10:32

Als jong ventje van 14 bijvoorbeeld snap ik wel dat het moeilijk is om vrienden te zien met nog veel meer vrijheid. Op dat moment staat ook lang niet vast dat je doorbreekt. Ik kan me dus voorstellen dat je wel eens dagen hebt dat je je afvraagt waarvoor je het allemaal doet. Nu achteraf zal hij ongetwijfeld met veel meer plezier bepaalde zaken links laten liggen. Beetje kortzichtig dus, je reactie.

14 september 2018 om 10:58

Deze jongen had op een gegeven moment als enige speler geen contract, ik vind het wel mooi dat hij het met hard werken toch lijkt te gaan redden.
Er is altijd een keerzijde aan succes, ook als je 250k of 5 miljoen verdiend.

14 september 2018 om 11:58

Waar zegt die dat hij veel laat? Hij vertelt gewoon hoe het ging. Zeikzak

School is ook niet alles. Als je kan lezen kom je al heel ver in het leven. Dit hoort bij topsport.

14 september 2018 om 10:21

Hahahaha. Sarcastisch toch?

14 september 2018 om 10:50

Beste man heeft gelijk, Mn broer is op zn zestiende gestopt met school en is voor zijn dertigste miljonair geworden. Heb geen enkel medelijden met die voetballers. Ik zat vroeger op voetbal en deed ook nog aan kickbox. Zondag was Mn enige vrijedag en het heeft me nooit een cent opgeleverd!!

14 september 2018 om 14:39

Dat zal vast, maar school is wel 1 van de betere manieren om je toekomst veilig te stellen. Niet iedereen komt er als hij/zij al op zijn 16e stopt met school.

Mooi stukje om te lezen.

Op dit moment gewoon zeker de beste rechtsback die Ajax heeft.

Komt goed mee op, dreigend, en vind vaak de juiste combinaties met Ziyech. Verdedigend moet hij in mijn ogen nog wel wat gaan groeien. Het is maar net met wat voor soort back je wilt spelen. Veltman is verdedigend weer wat beter maar aanvallend weer niet veel soeps.

Nee laat Mazraoui dit seizoen maar lekker staan (geen Kristensen, die komt gewoon echt te kort) en werken aan zijn verdedigende rol.

14 september 2018 om 10:34

Als Veltman fit zou zijn zou het een lastig geval zijn in mijn ogen. Mazraoui brengt aanvallend vrij veel en is een back die ook echt een actie heeft. Aan de andere kant kan je ook stellen dat het een buitenspeler is die een beetje kan verdedigen. Veltman is verdedigend nog een stuk sterker en aanvallend is hij redelijk. Veltman heeft niet echt die opkomende drive of passeerbeweging maar hij ziet het spelletje wel. Veltman was vorig seizoen in ieder geval geen storende factor in aanvallend opzicht, maar idd geen echte uitblinker. Voor mij is het eigenlijk om het even, ik zou liever met veltman spelen tegen bijvoorbeeld psv en liever met mazraoui tegen een ingegraven ploeg.

14 september 2018 om 11:03

En toch heeft Mazraoui altijd verdediger gestaan op 1 jaar na (namelijk in de A1 van Ajax, toen op het middenveld gepositioneerd). Dus je zou toch zeggen dat hij het verdedigende aspect wel onder de knie heeft. Maar tegenwoordig is de moderne back gewoon meer voorin te zien dan op de middenlijn en moet hij gewoon constant mee voetballen.

Wat je zegt, tegen PSV zou ik wellicht kiezen voor Veltman (laatste wedstrijden is hij bloed irritant in die wedstrijd, maar dat vind ik persoonlijk heerlijk om te zien, en haalt hij bijvoorbeeld Lozano echt uit de wedstrijd) maar vooralsnog doet Mazraoui het gewoon meer dan prima en zodra hij het verdedigende aspect ook nog wat meer onder de knie krijgt, zie ik voor hem echte en glansrijke toekomst tegemoet.

14 september 2018 om 10:47

Verdedigend is het echt niet veel. In de eerste 6-7 wedstrijden inclusief de CL voorrondes heeft hij een doelpunt of 3 veroorzaakt, dat is veel te veel. Dan kan je aanvallend nog zo leuk meedoen, het verdedigende aspect blijft echt belangrijk. Als Veltman terug is moet hij er direct inkomen als je het mij vraagt. Mazraoui reserve rechtsback en lekker gaan ballen op het middenveld.

14 september 2018 om 12:28

Ik vind wel dat groeit als verdediger. Maar los van de tegendoelpunten die jij aangeeft had hij tegen kiev thuis natuurlijk heel veel mazzel dat de door hem gemaakte overtreding niet bestraft werd met een penalty. I.p.v. een penalty tegen kom je in de tegenstoot heel gelukkig op 2-1. Dit was toch wel een cruciaal moment in de wedstrijd.

Mazraoui gaat een grote worden als hij deze lijn weet door te trekken! Alleen de toekomst van Ajax rechtsbacks uit het verleden laat zien dat een top prestatie geen garantie voor de toekomst is.. van Rhijn, van der Wiel, Tete.. Doen het redelijk tot goed maar geen absolute wereld top. Voetballend zou Mazraoui het wel kunnen halen naar mijn mening

14 september 2018 om 12:25

Wie van het rijtje vd wiel, van Rhijn en tete doet het redelijk tot goed ? De een zit wissel bij az de volgende doet dit in Frankrijk en waar nummer 3 uit hangt weet ik niet. Ze maken in de wedstrijd in ieder geval weinig fouten, maar dat is op de bank ook moeilijk. Dat Tete speelt in het Nederlands elftal ligt aan de voorkeur van Koeman en aan de blessures van zijn concurrenten.

14 september 2018 om 19:43

Ik ga niet specifiek uitleggen wie wat.. Het gaat om het punt.. Dat ze geen wereldtop zijn en Mazraoui dit in het huidige potentie wat hij laat zien wel zou kunnen halen

14 september 2018 om 22:32

Geen van deze spelers komt ook maar in de buurt van de wereldtop en los van van der wiel weet ik wel dat deze spelers niet eens redelijk spelen. Bij van der wiel weet ik het niet want toronto kijk ik nooit, maar het lijkt mij geen wereld competitie. Of mazraoui dit wel heeft betwijfel ik. Ajax heeft het in ieder geval nooit echt helemaal in hem zien zitten, want zonder Keizer had hij niet eens een contract gehad.

Met alle respect, maar ik deed ook havo/vwo en moest ook tot laat leren en schoolfeestjes missen om ‘wat’ centjes te verdienen. Iedereen heeft zo en wat moeilijke periodes gehad in zijn/haar jeugd. Waren de trainingen bij Ajax maar mijn excuses..

Ik lees voorlopig de rechtsback... Moet ik aannemen dat Als veltman terugkomt dat noussair moet gaan banken? Als dat zo is dan zou ik meteen transferverzoek indienen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7779
2.PSV7768
3.Feyenoord5929
4.AZ5221
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger315
D. van de BeekMiddenvelder318
D. TadićAanvaller3122
David NeresAanvaller288
H. ZiyechMiddenvelder2615
K. HuntelaarAanvaller2615
A. OnanaDoelman300
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 26 1 2 1
2017/2018 Ajax 8 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 22 6 2 0
2016/2017 Jong Ajax 33 6 3 0

In de wandelgangen

Maandag 22 april
In de zomer van 2020 gaat Real Madrid een concrete poging ondernemen om Kylian Mbappé los te weken bij Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren