Berlusconi gaat Seedorf achterna: ‘Hij wil serieuze jongens, zonder tatoeages’

Vrijdag, 14 september 2018 om

Het nietige Società Sportiva Monza 1912 stond negen jaar geleden al even volop in de schijnwerpers in Italië toen de destijds bij AC Milan spelende Clarence Seedorf de club met een aantal mede-investeerders overnam. De periode van de voormalige Oranje-international in Lombarije liep echter uit op een teleurstelling toen hij niet kon voorkomen dat de club naar het derde niveau degradeerde en de middenvelder niet veel later definitief afstand deed van zijn aandelen. In de afgelopen weken is het spotlight vanwege een andere aan i Rossoneri gerelateerde naderende overname weer stevig op Monza gericht, aangezien de club het toneel moet worden van de glorieuze terugkeer van Silvio Berlusconi in het Italiaanse voetbal.

Door Robin Bruggeman

De inmiddels 81-jarige voormalige premier van Italië trok zich een jaar geleden terug uit de voetbalwereld nadat hij AC Milan, na ruim twintig jaar aan het roer te hebben gestaan, overdeed aan een Chinees consortium onder leiding van zakenman Yonghong Li. Berlusconi redde de Italiaanse grootmacht in 1986 van een bankroet en vierde daarna grote successen met legendarische spelers als Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Paulo Maldini, Andriy Shevchenko, Andrea Pirlo en Kaká. In de laatste jaren van de periode Berlusconi, onder wiens bewind onder meer acht landstitels, vijf keer de Europa Cup I/Champions League en een Italiaanse beker werden gewonnen, kwam de klad er vanwege slepende juridische en financiële problemen echter in en de laatste landstitel stamt alweer uit 2011.

Dat kampioenschap wordt in het San Siro beschouwd als het einde van een van de meest succesvolle periodes uit de clubgeschiedenis en een van de iconen uit die tijd, Seedorf, manifesteerde zich in die jaren niet alleen op het veld. De middenvelder ontfermde zich in 2009 met zijn bedrijf ON-International, samen met Internazionale-legende Giuseppe Bergomi en zakenman Salvo Zangari, namelijk over het op dat moment in de Serie C uitkomende SS Monza. De in 1912 opgerichte Brianzoli jojoden gedurende het grootste deel van hun bestaan heen en weer tussen de Serie B en Serie C zonder ooit het beloofde land van de Serie A te bereiken en Seedorf hoopte daar op termijn verandering in te kunnen brengen. De huidige bondscoach van Kameroen haalde onder meer zijn broertje Chedric Seedorf, neef Stefano Seedorf en de ervaren oud-international Sander Westerveld naar Monza, maar kreeg het niet voor elkaar om zijn avontuur in de stad, die vooral bekendheid geniet vanwege het nabijgelegen Formule 1-circuit, op een succes uit te laten lopen. In 2011 kon degradatie nog net afgewend worden doordat Alessandria wegens match-fixing een niveau werd teruggezet, maar in 2012 volgde toch de onvermijdelijke gang naar de Serie D, of de Lega Pro Seconda Divisione zoals de competitie in die tijd door het leven ging.

Clarence Seedorf werd in 2009, in de tijd dat hij nog voor AC Milan speelde, mede-eigenaar van Monza.

De groep van Seedorf, die met een aantal bestuurlijke keuzes de achterban tegen zich in het harnas joeg en onder meer te maken kreeg met handtekeningenacties en demonstraties van de harde kern van de club als protest tegen zijn beleid, deed de club een jaar later over aan zakenman Anthony Armstrong Emery en de Braziliaan hoopte Monza door de nabijheid van het miljardencircus van de Formule 1 naar nieuwe hoogten te kunnen stuwen. Emery formuleerde na zijn aantreden een beleid met clubs als Udinese en sc Heerenveen, die spelers opleiden en op reguliere basis voor veel geld doorverkopen, als voorbeeld en zag hoe zijn club in 2014 alweer de gang omhoog maakte naar de huidige Serie C.

Ondanks deze goede bedoelingen ging het in 2015 toch weer mis met Monza. Op sportief vlak verliep alles met een naar de Serie B afgedwongen promotie nog crescendo, maar door financiële problemen bleek een doorstart in de Serie D uiteindelijk noodzakelijk. I Brianzoli kwamen hierbij in handen van Nicola Colombo, een bekende naam in de Italiaanse voetbalwereld. Zijn vader Felice Colombo was als voorzitter van AC Milan tussen 1977 en 1980 namelijk een van de voorgangers van Berlusconi in het San Siro en bracht zijn zoon in contact met de juiste mensen. Nicola zette het snoeimes in de uitgaven van Monza, herstructureerde de club en zag zijn harde werk vorig jaar beloond worden met een terugkeer in de Serie C, terwijl de club afgelopen seizoen met een vierde plek deelname aan de play-offs om promotie naar de Serie B afdwong.

Deze successen ten spijt doet Colombo waarschijnlijk echter op korte termijn afstand van Monza, aangezien de geruchten over een overname door Berlusconi al wekenlang rondgaan in de Italiaanse pers. De flamboyante politicus en zakenman mag door een veroordeling wegens belastingfraude de komende jaren namens zijn partij Forza Italia niet deelnemen aan de verkiezingen voor het premierschap en lijkt zijn tijd te willen gaan vullen met een nieuw avontuur in de voetballerij. Berlusconi en diens vaste kompaan Adriano Galliani, die werd geboren in Monza en zijn loopbaan als voetbalbestuurder in de jaren tachtig begon bij de club uit zijn thuisstad, waren decennialang gebroederlijk samen in het San Siro te zien en nemen waarschijnlijk binnenkort plaats op de tribunes van het Stadio Branteo.

Silvio Berlusconi vierde grote successen in zijn periode bij AC Milan.

“We hebben Milan nog niet zo lang geleden verkocht en we missen het voetbal enorm, dus nadat ik met de president over verschillende dingen had gesproken, kregen we vorig jaar het idee om een andere club te kopen. We hadden daarvoor al vastgesteld dat de enige club die we zouden kunnen kopen zonder onze unieke reputatie bij Milan te verpesten, Monza was. Berlusconi heeft de afgelopen maanden verschillende aanbiedingen om andere clubs te kopen afgeslagen en ik heb een rol bij meer dan één club afgehouden. De president woont drie kilometer bij het Brianteo vandaan, ik ben in Monza geboren en ben er begonnen als directeur. We voelen ons echt als Odysseus die weer terugkeert naar Ithaka”, reageerde Galliani, van 1986 tot 2017 directeur van AC Milan, in gesprek met de Corriere della Sera op de berichtgeving over de naderende overname.

De bedoeling van de twee is om van Monza een ‘voorbeeldclub’ te maken, met een jeugdopleiding die zich kan meten met de beste academies van Italië. Berlusconi en zijn rechterhand willen daarnaast hun uitgebreide netwerk aanspreken om meteen een aantal aansprekende namen naar de Serie C te halen: “De afgelopen dagen heb ik tientallen telefoontjes gekregen van spelers die geen contract meer hebben, zaakwaarnemers die hun cliënten bij ons willen stallen, bestuurders die nieuwsgierig zijn naar het project. De voetbalwereld is enthousiast over de mogelijke terugkeer van Berlusconi. Weet je wat ze gisteren tegen mij zeiden? Dat de mogelijke komst van Berlusconi en Adriano hetzelfde effect op de Serie C zal hebben als de komst van Cristiano Ronaldo op de Serie A had”, vervolgt Galliani zijn verhaal.

De twee zakenmannen hebben inmiddels de raderen in beweging gezet en Felice Colombo bevestigt dat de onderhandelingen met de huidige eigenaar in volle gang zijn. De voormalige preses van Milan werd persoonlijk benaderd door Berlusconi om de zaak in gang te trekken, zo liet hij onlangs weten aan de BBC: “Het kwam allemaal plots en onverwachts. Begin september heb ik mijn zoon gebeld met de vraag of hij ervoor openstond om de meerderheid van de aandelen te verkopen en hij antwoordde dat hij bereid was om erover te praten. Een paar dagen later werd ik gebeld door Berlusconi, met wie ik altijd een goede relatie heb gehad, ook al zien we elkaar tegenwoordig niet meer zo vaak. Hij vroeg mij: ‘Noem ik je meneer Colombo of Felice?’ Ik antwoordde: ‘Felice’. ‘Dan noem jij mij Silvio’, antwoordde hij. We lachten en ik had meteen door dat hij niet zonder het voetbal kan.”

Enkele bekende namen droegen in het verleden het tenue van Monza.

“Ik wilde hem vertellen dat ik al enige tijd dacht dat hij de ideale persoon zou zijn om Monza omhoog te helpen, maar ik had er nooit het lef voor. Want het is duidelijk dat het eenvoudiger is om met Berlusconi de Serie B in te gaan dan zonder. Alle grappen daargelaten, weet ik dat zijn kinderen het ermee eens zijn dat hij iets nuttigs moet doen voor de omgeving. Hij heeft mij uitgelegd dat hij een voorbeeld wil stellen met een compleet Italiaans team, omdat hij er niet van houdt dat er zoveel buitenlanders in onze competities spelen. En boven alles wil hij serieuze jongens, zonder tatoeages. Diezelfde avond hebben we elkaar nog ontmoet, ik, mijn zoon, Galliani, een aantal advocaten en bestuurders van Fininvest (het bedrijf van Berlusconi, red.) om de fundering voor de onderhandelingen te leggen. Over wat voor bedragen we het hebben? Dit is niet het moment om daarover te praten, maar ze zullen niet hoog zijn. Mijn zoon zal tot het einde van het seizoen voorzitter blijven en hij houdt een nog nader te bepalen percentage van de aandelen. Nicola heeft de club in juli 2015 gered van een bankroet. Er waren geen spelers meer, de jeugdopleiding was geëlimineerd en om mee te mogen doen in de Serie D hebben we verschillende investeringen moeten doen”, blikt Colombo terug.

Een van de bekende namen die wordt genoemd voor een rol bij Monza is die van Alberto Gilardino. De inmiddels 36-jarige goalgetter zit sinds zijn vertrek bij Spezia zonder club en kent Berlusconi en Galliani nog van zijn tijd bij Milan, waar hij tussen 2005 en 2008 onder contract stond. Colombo zou de komst van de wereldkampioen van 2006 toejuichen, al is hij ervan overtuigd dat Monza ook zonder de spits een rol van betekenis moet kunnen spelen: “Of Gilardino kan komen? Ik denk dat het team dat in juli is neergezet al erg goed is, hoewel het in de winter natuurlijk verder versterkt zou kunnen worden. Ondertussen kan ik zeggen dat het Berlusconi-Galliani-effect zijn uitwerking niet gemist heeft, omdat we al zoveel verzoeken over nieuwe seizoenkaarten binnen hebben gekregen. De Serie A is een droom maar we moeten eerst in de Serie C spelen en we weten dat dat niet eenvoudig zal worden. We gaan stap voor stap en denken daarna misschien aan het Empoli-model, een kleine club die nog voor Monza de Serie A in is gegaan.”

Feiten op Tafel | DTV: 'Hoe groot is de kans dat je scoort van buiten de zestien?'
Meer video's

Poll

Denk jij dat Monza onder het bewind van Silvio Berlusconi promotie naar de Serie A af zal dwingen?


Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door droppie)

5x de champions league / Europacup 1? Tussen 1986 en 2011? Dat kan niet kloppen. Alleen Madrid heeft hem meer dan 4x gewonnen, toch?

14 september 2018 om 00:23

Milan heeft hem 7x gewonnen in totaal.

14 september 2018 om 00:41

Gozer Madrid heeft een paar jaar geleden la decima gevierd? Denk na haha

14 september 2018 om 02:05

@mrkoel jawel klopt wel. 2x de Europacup 1 en 3x de cl league. Is samen 5

14 september 2018 om 12:59

Zeker wel, Milan, Bayern Mã¼nchen, Liverpool en Barcelona hebben hem ook meer dan 4x gewonnen. En dit seizoen komt Ajax daar ook nog bij.

dus mensen met tatoeages zijn niet serieus? mooi dat ik dat ook weer even weet

14 september 2018 om 10:22

Zit wel wat ik hoor vind ik. Ook als je kijkt naar de voetballers zonder tatoeage dan zijn dat meestal wel de 'slimmere' voetballers.

14 september 2018 om 10:48

Wat een aannames zeg!
een tattoo zegt dus helemaal niets over je "slimheid"

14 september 2018 om 10:58

@marcoberkane:

Nee, inderdaad. Wat heb je nou aan domme, getattoeerde spelers als Messi, Zlatan, Griezmann, Hazard, Beckham, Neymar...

14 september 2018 om 11:09

Maar als je kijkt naar de spelers die helemaal onder zitten is dat wel een bepaald type.

14 september 2018 om 11:16

@CarmeloMichael, het is niet eens een aanname. Het is gewoon een feit dat tatoeages vaker voorkomen bij lager opgeleiden.

14 september 2018 om 11:31

Dat is niet eens een feit ?
Mag jij mij die statistieken eens overhandigen, waar je dat gelezen hebt en harde cijfers in voorkomen ?

Er zijn hoogopgeleiden die een complete suit hebben, maar zo gezet is dat dit niet zichtbaar is als ze een pak dragen.

Beetje rare opmerking

14 september 2018 om 11:32

"het is gewoon een feit dat tatoeages vaker voorkomen bij lager opgeleiden."

Is dat een feit? Waar kan ik de percentages die dat bewijzen terugvinden, dan? Ik ken in elk geval genoeg mensen met een universitaire opleiding die ook tattoo's hebben.

14 september 2018 om 11:34

Lager opgeleid betekend niet automatisch lager ontwikkeld. Dat betekend alleen dat je informatie volgens het boekje reproduceert.

14 september 2018 om 12:24

Lijkt me een redelijke aanname dat laagopgeleiden vaker tattoeages hebben dan hoogopgeleiden. Verder niet erg relevant aangezien vrijwel geen enkele voetbal academisch opgeleid is.

Maar moet zeggen dat ik het onder voetballers ook wel eens ben met wat marocberkane zegt. De types die intelligent en verstandig overkomen hebben vaker geen tattoeages; dan denk ik aan bevoordeeld De Bruyne, Xavi, Pirlo, Tadic, Frenkie, etc. Dat soort types.

14 september 2018 om 12:48

De voetballers die ik ken die academisch zijn opgeleid: Chiellini, Lampard, Mata, Kompany, Kaka hebben naar mijn weten allemaal geen (zichtbare) tatoeages.

14 september 2018 om 13:53

Jawel dat je dom genoeg bent om uiterlijk vertoon boven je gezondheid te kiezen of representatieve voorkomen.

14 september 2018 om 13:56

"de voetballers die ik ken die academisch zijn opgeleid: Chiellini, Lampard, Mata, Kompany, Kaka hebben naar mijn weten allemaal geen (zichtbare) tatoeages."

Nogmaals, dat zegt niets. Ik ken zelf genoeg mensen die ook academisch opgeleid zijn en wel tattoo's hebben. Het wel of niet nemen van tattoo's is een kwestie van smaak, niet van intelligentie of opleidingsniveau.

14 september 2018 om 14:00

"jawel dat je dom genoeg bent om uiterlijk vertoon boven je gezondheid te kiezen of representatieve voorkomen."

Tenzij je naar één of andere beunhaas gaat is tattoo's nemen niet slecht voor je gezondheid. En ook met tattoo's kun je er prima representatief uitzien. Die van mij zie je namelijk niet als ik iets met lange mouwen draag.

14 september 2018 om 15:41

Zeggen dat anderen ergens te dom voor zijn, maar zelf niet door hebben dat er niks ongezonds is aan het laten zetten van een tattoo... epic.

Ik ben hoog opgeleid en werk bijna alleen maar met hoogopgeleide professionals. Een deel heeft zelf een tattoo. Een ander deel zit vooral met (elitaire) culturele baggage die er vroeger ingeramd is. Tattoos zijn voor stratenmakers en zeelieden, dat soort flauwekul.

Het is allemaal oud denken. Hokjesgeest.

Sommige mensen nemen een tattoo omdat ze er totaal niet over na gedacht hebben en op hun 18e gewoon een koi-karper op hun rug willen omdat ze denken dat het stoer is. En andere mensen nemen een tattoo omdat het voor hen een diepe betekenis heeft, omdat ze hun persoonlijkheid ermee willen onderstrepen, omdat ze het gewoon heel erg mooi vinden, omdat ze iemand willen eren, omdat ze een moeilijke gebeurtenis een plek willen geven, you name it.

Algemene aannames over het hebben van tattoeages zijn simplistisch, dom, kortzichtig, en nog een paar dingen.

Praat gewoon eens met iemand over zijn of haar tattoo. Bijna gegarandeerd heb je een veel interessanter gesprek dan een beetje hier op internet je gal zitten spuwen over groepen mensen waar je niks van weet.

14 september 2018 om 17:35

Een tattoo zegt eerder iets over je persoonlijkheid dan over je IQ. Maar goed.....

14 september 2018 om 18:06

Als je hoogopgeleid bent, betekend niet automatisch dat je intelligenter bent of meer ontwikkeld bent dan iemand die geen universiteit gedaan heeft.

Rare aannames maak je hier helaas.

14 september 2018 om 10:54

Ochja je bent voetballer je hebt zoveel geld dat je niet weet wat je moet doen, de ene heeft een apart kapsel de andere neemt tatoeges, je wilt als voetballer niet alleen opvallen door je voetbalkennis maar ook door hoe je eruit ziet tegenwoordig.

14 september 2018 om 12:55

Wellicht is het hem meer om het voorbeeld te doen. Hij geeft ook aan het met alleen maar Italianen te willen behalen....

14 september 2018 om 15:45

Tja, hij wil geen buitenlanders en hij wil geen gasten met tattoos. Klinkt vooral als iemand die een beetje vastgeroest is in zijn ideeën. Doet me een beetje denken aan die Maleisische clubeigenaar die alleen spelers wilden die een 3 in hun geboortedatum hadden.

Maar hij moet het vooral proberen zoals hij het zelf wil. De vijver waaruit hij vist (italianen zonder tattoos) is voor voetbalbegrippen niet erg groot. Dus het wordt een aardige opgave.

14 september 2018 om 17:38

Voor Monza moet er vast wat te vinden zijn
En meen je dat over die Maleisische eigenaar? Hahaha

14 september 2018 om 17:19

Een trend die begonnen is bij de lager opgeleiden, verafschuwd door de ''elite'' van de maatschappij 50 jaar geleden. 50 jaar geleden was dit misschien zo, vandaag de dag loop ik met mijn Master in de zorg met twee volledige sleeves.

Een tattoo zegt helemaal niks over je IQ, het enige wat je er misschien uit zou kunnen opmaken is een bepaalde vorm van impulsiviteit en zelfs dat is moeilijk te bepalen zonder een verhaal achter een tattoo.

14 september 2018 om 18:39

Mensen met verhaaltjes nicknames die zijn niet heel serieus.

Maak je er niet druk over, een zwager van mij is anti tatoeages en beoordeelt mensen daarop, maar uiteindelijk zegt dat meer over hem, dan over iemand met tatoeages.

15 september 2018 om 09:00

https://www.npostart.nl/mensen-met-een-tatoeage-zijn-minder-intelligent/27-10-2016/POMS_VARA_5761560 Een klein onbeduidend onderzoekje. Maar wel een met duidelijke resultaten. Mensen met een tattoo zijn vaker laag opgeleid en hebben een lager IQ. Zegt natuurlijk niets over het individueel en je zou natuurlijk de betrouwbaarheid van het onderzoek goed willen meten, maar toch

Naast de tattoo discussie die de beste man naar voren brengt, vind ik overigens ook best storend wat hij benadrukt over de buitenlandse spelers in de competitie.

Best een vreemd statement, niet waar?

14 september 2018 om 18:46

Ik zou niet willen spelen voor iemand die overduidelijke racistische principes er op na houdt. Aan vrouwen zit die minder jarig zijn en anderen met nazi verdachtmakingen bespot.
Maar ja ik ben geen voetballer.

Ik denk dat sneller te bewijzen is dat Berlusconi een crimineel is dan dat er een relatie tussen tatoes en intelligentie is.......

Ik ken toevallig de aanvoerder van monza. Geweldig als hij op latere leeftijd alsnog seria b, of misschien zelfs wel seria a gaat spelen.

Als je durft te beweren dat Mussolini geen bloed aan zijn handen heeft, dan is het reden genoeg om hem serieus te nemen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Monza


0 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
G. TomaselliAanvaller110
C. CavaliereDoelman00
M. Di MangoDoelman00
E. GuarnaDoelman300
L. LiveraniDoelman100
D. SommarivaDoelman10
L. AdorniVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Monza.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Monza.

437 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Vincent Kompany gaat Manchester City na een lang dienstverband verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren