‘Ik was echt een debiel; ik heb ook mensen gewoon contant geld gegeven’

Zondag, 16 september 2018 om

In de rubriek Doorzagen interviewt Voetbalzone-presentator Justus Dingemanse bekende mensen uit de voetballerij. Ditmaal is hij op bezoek bij Glenn Helder die in 1995 via Sparta Rotterdam en Vitesse bij het Londense Arsenal terechtkwam. Daarna brak een tumultueuze periode aan waarin hij mede door een gokverslaving compleet aan de grond kwam te zitten en zelfs in de gevangenis belandde. Inmiddels heeft Glenn zijn zaken weer helemaal op orde met een contract als analist op televisie, werk als percussionist en publiek spreker en een rol in de nieuwe bioscoopfilm Catacombe waarin een profvoetballer ironisch genoeg verstrikt raakt in de wereld van gokken en matchfixing.

Bekijk hieronder de video of op onze videopagina:


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Moeten voetballers financieel beter begeleid worden?


Gerelateerd

38 reacties (laatste reactie door dvh5981)

Glenn is een geweldige kerel die het allemaal heeft meegemaakt.

Glenn is iemand die snel op de (gok)kast zit. Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zichzelf. Als je begeleiding nodig hebt kan je dat prima zelf regelen of anders op de blaren zitten.

13 september 2018 om 19:10

Zo lijkt het vanuit je zolderkamertje inderdaad. Als het allemaal zo makkelijk was dan hadden minder mensen problemen.

13 september 2018 om 19:33

Makkelijk lullen vanachter je beeldscherm, niet iedereen kan goed met rijkdom en alles wat daarbij komt kijken omgaan.

13 september 2018 om 19:59

Ik heb Glenn zien rijzen en zien vallen. Dat het goed ging kwam hij met een BMW aanzetten die hij midden op straat parkeerde. Iedereen moest maar wachten tot hij klaar was met zijn boodschapje. Toen hij blut was kwam hij patat halen en dan betalen met stuivers en duppies en dan deed je hem de rest cadeau. Maar altijd goed voor een praatje en een dikke lach. In goede en slechte tijden. Heb zelfs nog met hem gevoetbald, maar voordat hij het terrein opliep rookte hij meestal nog een stickie. En geloof me, dat werkte niet als doping. Gouwe vent, maar hij heeft het zelf allemaal verkloot. Gelukkig gaat het nu allemaal weer goed met hem.

Ik vind Glenn een beetje hetzelfde type als Andy van der Meijde. Ze willen graag benadrukken dat ze echt van die badboys zijn geweest. Ik vind het daarom ook meer van die gespeelde badboys. Beetje van die gasten die hier in de bijlmer wonen en met doen alsof ze in de echte getto's wonen, maar in de Amerikaanse getto's waarschijnlijk snel huilend weer het vliegtuig pakken.

13 september 2018 om 19:05

Waaruit baseer jij dat?
Ik haal nergens uit dit verhaal dat hij zich als de badboy wilt benadrukken.
Gokverslaving en in de gevangenis is beland...betekend nog geen badboy.
Of bedoel je dat hij de badboy uithangt in die speelfilm...die ik nog niet heb gezien.

13 september 2018 om 19:09

Moet je maar eens zijn tv-optredens zien. Er kan geen onderwerp voorbij komen of hij moet zelf wel weer refereren naar zijn verleden.

13 september 2018 om 19:37

Dus je kijkt geen voetbal op tv? Elke voetballer praat over zijn verleden over wat ze wel eens hebben meegemaakt.

13 september 2018 om 20:03

@kleinegeneraa7: Vaak zit andy er ook om juist te vertellen over zijn leven omdat hij zoveel heeft meegemaakt. Buiten dat en de lolbroek uit hangen heeft hij ook niet heel veel toe te voegen.

13 september 2018 om 20:44

Vind Glenn wel echt een toffe gast hoor. Hij heeft ook meegedaan aan BN’ers in Therapie, daarin word snel duidelijk waarom hij zijn verleden zo benadrukt. Best interessant om dat te kijken.

13 september 2018 om 22:25

Ik woon toevallig in de Bijlmer, en ik heb VWO gedaan en ik heb gestudeerd, en ik denk dat ook weleens; dit is geen echte ghetto want ik kan hier in het weekend gewoon 's nachts strompelend dronken over staat en ik word niet eens beroofd! Probeer dat in Watts maar eens! Die gasten die net doen alsof ze in Compton, South Central of The Bronx wonen; je weet wel, niet werken(en dus geen belasting betalen), keiharde rapmuziek aan op straat en drugs dealen, of hosselen zoals zij dat noemen, terwijl ze net zoals ik de mogelijkheid hadden om naar school te gaan. Echt gespeeld, die badboys.

Misschien moet je een keer hier komen en het ze vertellen hoe het zit. Als je wil kan ik je wel voorstellen, dan kan je het ze komen uitlegggen. Ik ga niet pretenderen dat ik hun diepste zieleroerselen ken, ik ken ze slechts van het groeten(fawaka! en het weer) en festivals zoals kwakoe; het zijn immers mijn buren.

13 september 2018 om 23:12

En dan stelt het nog weinig voor ivm ghettos in grote steden in zuid Amerika..

14 september 2018 om 12:15

Dat zijn geen Ghettos maar oorkog zones

14 september 2018 om 12:15

Oorlog* Als je kijkt hoe bewapend iedereen is, city of god is een goede indruk hoe het gaat.

15 september 2018 om 20:48

Ook The Bronx is niet zo heftig meer tegenwoordig

16 september 2018 om 10:56

Dat komt omdat de Bijlmer allang niet meer dezelfde buurt is als in de jaren 80 en 90.
Toen was het echt wel andere koek als je 's nachts langs Ganzenhoef, Kraaiennest of Koningshoef moest lopen. Inmiddels zijn de meeste wijken daar allang gerenoveerd en de gemiddelde huur/koop prijzen flink gestegen. En dat gebeurt overigens niet alleen in Nederland. Probeer maar eens nu een huis te kopen in Harlem New York.

13 september 2018 om 23:28

Ik vind jou opmerking over Hollandse getto jongens echt helemaal terecht. Dus armoe

14 september 2018 om 00:10

Bijlmer???? Wat heeft bijlmer nou met dit artikel te maken.

14 september 2018 om 00:43

Echt onzin, volgens mij wil hij alleen altijd benadrukken hoe dom hij is geweest en wil nu vooral het goede voorbeeld geven. Daarom kun je hem nu ook inhuren als gastspreker. Volgens mij zet hii zichzelf helemaal niet neer als badboy, maar als iemand die alles verkloot heeft. En het is ook nogal wat om mee te maken in je leven, van stervoetballer naar iemand die compleet aan de grond zit, alles is kwijt geraakt en in een auto moet slapen... Als je er zelf niet over begint, dan doen anderen het wel voor je...

14 september 2018 om 15:28

Inderdaad, de spijker op zijn kop. Er zit een heel, heel erg groot verschil tussen stoerdoenerij en jezelf kwetsbaar opstellen. Ik heb geen enkele twijfel bij Glenn Helder: die zit in de laatste categorie. Zonder terughoudendheid vertelt hij wat een bende hij er zelf van gemaakt heeft. En dan niet op de "kijk-mij-nou-eens-stoer-gokken-en-snuiven"... manier, maar op de manier dat hij duidelijk maakt dat je maar beter geen voorbeeld aan hem kan nemen.

Er zijn in de voetballerij heel veel topspelers die na hun actieve carrière een puinhoop veroorzaken. De meeste van die gevallen zien we niet, dus het lijken uitzonderingen. Maar die gasten hebben veel teveel geld, hebben lang niet allemaal de skills die je nodig hebt om daar verstandig mee om te gaan, en als je inkomen opdroogt dan is je spaargeld ook gauw op. Het verhaal van Helder kan misschien wel een paar van dat soort gasten tijdig aan het denken zetten, en daarmee doet hij belangrijk werk.

14 september 2018 om 21:47

Mexico bouwt zelfs een muur om zich te beschermen tegen dat 3e wereldland. Dus dat ze daar wegrennen is niet zo gek.

15 september 2018 om 00:03

@kleinegeneraa7: Vind de vergelijking nogal spaak lopen. Dat is appels met peren vergelijken. Glen Helder en Andy v/d Meijde zijn 2 voetballers die tijdens hun profcarrière een afwijkend leven hebben geleid ten opzichte van de gebruikelijke profvoetballers. Ze maken gebruik van de behoefte die de mensen tegenwoordig hebben aan deze vorm van entertainment. Blijkbaar zijn er vele die wel geïnteresseerd zijn in hun wilde verhalen, waardoor zij er nog een behoorlijk zakcentje aan verdienen. Die desbetreffende personen uit de Bijlmer waar jij het over hebt, houden zich met hele andere zaken bezig. Dus vanwaar deze vergelijking?

Gasten als v.d. Meyde en Helder hebben hun verrotte mentaliteit na hun loopbaan als voetballer te gelde gemaakt. Met dappere verhalen in boeken en tijdschriften. Ze moeten zelf weten hoe ze leven, maar ik ben er niet in geinteresseerd.

14 september 2018 om 15:30

Nou, dan lees je het toch niet. Heb je nu toch gedaan trouwens.

Dit verhaal is vooral relevant voor jonge mensen (spelers) die dezelfde fouten kunnen maken als hij. Als hij een paar van dit soort gasten bereikt met zijn verhaal, dan heeft het al nut gehad.

Ik vind z'n opmerking met z'n "vinketering" nog steeds geweldig :D

Hebben we dit verhaal van Glenn nu niet al honderd keer gelezen? Ja hij was goed, vergokte alles, raakte alles kwijt en gaat nu weer lekker. Tijd voor wat nieuws. Kom op boys.

Ben hem een keer met uitgaan tegengekomen..was in de supper club in Amsterdam waar hij ook drumde..hebben buiten tijdens een peukie lang gepraat..is gewoon een goeie gast die eerlijk is..niks mis mee..ben blij dat hij er weer bovenop is gekomen..hij heeft zelfs kofferafhandeling gedaan op Schiphol..hij heeft hard gewerkt om er weer bovenop te komen..respect!

Ik vind dat je niet zomaar mag reageren op iemand die je helemaal niet kent. Reageren mag wel,maar ga niet oordelen want je kent die situatie niet.

Vind het juist goed dat Helder dat verteld zodat voetballers die van minimum inkomen naar verdienen van tonnen geen verkeerde stappen maken zoals hij destijds gedaan heeft. Veel mensen denken dat overkomt me niet totdat het juist gebeurd en dan is het vaak te laat, Helder die verteld het hoe het is gegaan bij hem en hoe dom die is geweest, dat heeft niks met stoer te maken maar meer van dat iemand na al die problemen eindelijk het licht heeft gezien, en van wie kan je het beter horen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt

Het is echt zwaar overdreven en eigenlijk een belediging om Amsterdam-Z/O een getto te noemen, dit vanwege notabene een minderheid aan allochtonen?... (die benaming slaat overigens nergens op!).

De Bijlmer is een geweldig mooi modern stadsdeel met grootwinkelcentra's, prachtig stadion/theater/arena, vernuftig verbindingspunt van moderne trein- en tram/bus/metrostations, verzorgde recreatieparken, grote parkeergelegenheden, school- en studiecomplexen doorkruist door grote moderne hoofd-en zakenkantoren en top automerkdealers.
Een boulevard met geweldige concert- en evenementenhallen (Ziggo Dome en AFAS), etc.etc. en straks een hypermodern snelwegarchitektuur met verrassende woon- en recreatie faciliteiten van internationale allure...!
Een stadsdeel met een infrastructuur om trots op te zijn. The place 2B.
Eindhoven is er jaloers op en Feyenoord-city moet het nog eerst waarmaken..en laat Glenn Helder maar lekker schuiven..


Glenn Helder komt uit Leiden. Ik was verkoper bij de Perry Sport en daar kwam hij binnen voor nieuwe voetbalschoenen en een voetbal; dit was 1998. Gekleed in een afgetrapt trainingspak toverde hij plots een rolletje van minstens 50 flappen van duizend gulden uit éã©n van zijn zakken. Ik was helemaal onder de indruk.

Later als drummer, ben ik hem nog een handvol keren tegengekomen. Echt een hele prettige kerel met noodgedwongen veel opgedane levenswijsheid. Maar daar gaan de mensen die nu dicht om hem heen staan van profiteren. Dat is vaak zo; je hebt er gewoon altijd eentje nodig die het gezien en geleefd heeft, om anderen ervoor te behoeden dat ze dezelfde fouten zullen maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool8859
4.Arsenal6625
5.Chelsea6621
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. LacazetteAanvaller3213
D. WelbeckAanvaller81
P. ČechDoelman70
D. IlievDoelman
B. LenoDoelman280
BellerínVerdediger190
S. BouldVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

Correspondent
5 fans
32 jaar

In de wandelgangen

Maandag 22 april
Vertegenwoordigers van Real Madrid reizen deze week naar Londen om de onderhandelingen over Harry Kane te openen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren