‘Ik moet Cocu waarschuwen: de fans gaan deze veranderingen niet leuk vinden’

Zondag, 16 september 2018 om 11:05Chris Meijer • Laatste update: 11:04

ISTANBUL - Na drie landstitels in vijf jaar liet Phillip Cocu PSV afgelopen zomer achter zich voor een avontuur bij Fenerbahçe. Het dienstverband van de 47-jarige oefenmeester in het Aziatische deel van Istanbul kent een bijzonder moeizame start, met vier nederlagen in de eerste zes officiële wedstrijden. Wat gaat er voorlopig voor Cocu mis bij Fenerbahçe? En belangrijker: wat kan hij doen om de boel om te keren?

Door Chris Meijer

Bij Fenerbahçe vonden afgelopen zomer de nodige veranderingen plaats. Met Ali Koç kwam er een nieuwe president binnen en onder zijn bewind moet de filosofie van de club veranderd worden. Bij die nieuwe filosofie moest een nieuwe trainer horen. Aykut Kocaman, wiens contract nog tot medio 2019 liep, kon vertrekken en Cocu werd in huis gehaald als zijn opvolger. “De plannen van de club voor de toekomst spreken me aan. Ik zie hier een uitdaging en krijg de kans om iets op te bouwen, zoals ik ook bij PSV heb gedaan”, tekende de NOS tijdens zijn presentatie op uit de mond van Cocu. Fenerbahçe heeft noodgedwongen voor een andere filosofie moeten kiezen. De Turkse topclub is door de UEFA op de vingers getikt vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Door de restricties van de Europese voetbalbond mag Fenerbahçe dit seizoen maximaal vijf miljoen euro verlies draaien. Het betekende dat Fener op een andere manier zaken moest doen op de transfermarkt.

De opstelling van Fenerbahçe in het duel met Kayserispor (2-3).

Cocu moest al vroeg in de zomer afscheid nemen van Fernandão, waarna Fenerbahçe met Roberto Soldado nog één spits in de gelederen had. De Spaanse aanvalsleider was in de eerste wedstrijden van het seizoen niet fit, waardoor Cocu in het tweeluik met Benfica in de voorronde van de Champions League noodgedwongen aanvallende middenvelder Alper Potuk in het centrum van de aanval moest posteren. Door de Financial Fair Play-restricties kon Fenerbahçe pas handelen op de transfermarkt nadat er spelers verkocht waren. Lang bleven Berke Özer, Baris Alici (allebei overgenomen van Altinordu) en Ferdi Kadioglu (overgenomen van NEC) de enige zomerse aankopen van Fenerbahçe. Nadat het vertrek van Josef en Giuliano, vorig seizoen nog steunpilaren in het elftal van toenmalig trainer Kocaman, naar Saudi-Arabië het nodige geld in het laatje had gebracht, kon Fenerbahçe zich gaan roeren op de transfermarkt.

Roerig slot van de transferwindow
Met Michael Frey (overgenomen van FC Zürich) en Islam Slimani (gehuurd van Leicester City) arriveerden er weliswaar twee centrumspitsen in het Aziatische deel van Istanbul, maar niet tijdig om nog te kunnen meespelen in de voorronde van de Champions League. Benfica won in Lissabon met 1-0 van Fenerbahçe, waarna de return in Istanbul in 1-1 eindigde. Geen Champions League-voetbal voor Cocu dit seizoen. Fenerbahçe versterkte zich vervolgens in de laatste dagen van de transferwindow nog met Jailson, André Ayew, Harun Tekin, Diego Reyes, Tolga Cigerci en Yassine Benzia. Zo zag Cocu in de laatste dagen van augustus, terwijl de competitie al begonnen was, twee sleutelspelers vertrekken en nog acht nieuwe spelers komen. “Het is alsof Fenerbahçe een geheel nieuwe club is, die vanaf de grond af moet worden opgebouwd”, legt Yagiz Okul, journalist van de Turkse editie van Goal, uit.

Door het roerige slot van de transferwindow, gebruikte Cocu reeds 21 spelers in slechts 6 wedstrijden. De oefenmeester heeft Fener nog niet aan het voetballen gekregen. Het seizoen in de Süper Lig werd nog gestart met een 2-1 overwinning op Bursaspor, maar daarop volgden nederlagen tegen Yeni Malatyaspor (1-0), Göztepe (1-0) en Kayserispor (2-3). Ter vergelijking: vorig seizoen verloor Fenerbahçe in de competitie slechts vier keer. “Resultaten kunnen niet alleen verklaard worden door formaties en wissels. Dat zou ook niet eerlijk zijn. Het is duidelijk dat Cocu zijn eigen systeem en filosofie heeft”, verklaart Okul. De matige seizoensstart zorgt al vroeg in het seizoen voor de nodige druk op Cocu, die opgevoerd wordt door de Turkse pers. Zo zijn er kritische geluiden te horen dat hij tijdens de wedstrijden twijfelachtige beslissingen neemt, bijvoorbeeld als het aankomt op zijn wissels. “Na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League wijzigde Cocu zijn elftal op vijf plaatsen. Daar sprak hij niet bepaald vertrouwen mee uit richting zijn spelers”, schreef Hürriyet bijvoorbeeld. Milliyet voegde daar aan toe dat er bij Fenerbahçe sprake zou zijn van communicatieproblemen. Okul: “Hij is de steun van de pers verloren. Veel columnisten schrijven al dat ze twijfelen aan zijn kwaliteiten.”

Geen typisch Nederlandse trainer
De kritische houding van de Turkse pers kan te maken hebben met de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen. “We hebben een bepaalde voetbalstrategie in ons hoofd: we willen gewoonweg aanvallender voetbal zien”, sprak Koç voorafgaand aan zijn uitverkiezing tot president. Naast Cocu haalde hij ook Damien Comolli naar Fenerbahçe als sportief directeur. Het tandem Cocu-Comolli moest het nieuwe beleid van de club gaan uitvoeren. Het was de bedoeling dat Fenerbahçe met jonge spelers zou gaan werken, deze ontwikkelen en met winst doorverkopen. Daarnaast werd van het elftal van Cocu een herkenbare, meer aanvallende speelstijl verwacht, iets wat men het afgelopen seizoen onder Kocaman niet had gezien in het Ülker Stadion. Cocu liet zijn elftal in de eerste wedstrijden van het seizoen aantreden in een 4-2-3-1-systeem aantreden, maar besloot dit in het laatste duel met Kayserispor (2-3 nederlaag) zonder succes te veranderen in een 4-1-4-1-formatie.

“Na zijn eerste officiële wedstrijd schreef ik dat Cocu me deed denken aan Kocaman. We wisten dat Cocu geen typische Nederlandse trainer was, die vol op de aanval speelt. Maar de fans wisten dat waarschijnlijk nog niet. Cocu speelt op het resultaat en neemt genoegen met een 2-0 overwinning. Fans denken zen zeggen op dit moment dat er weinig verschil is tussen Cocu en Kocaman. Daar kan Cocu niet zoveel aan doen, het nieuwe bestuur heeft hem aangesteld”, legt Okul uit. Voorlopig heeft Cocu nog de volledige steun van Koç, die al verschillende keren heeft laten weten dat de oefenmeester niet hoeft te vrezen voor een gedwongen vertrek. Volgens de meest recente geruchten zou Fenerbahçe met Carlos Carvalhal al een opvolger op het oog hebben, maar Koç was er als de kippen bij om ook dit bericht af te doen als een ‘leugen’. “Hij heeft beloofd om de rust terug te brengen als president en tot dusver houdt hij zich aan die belofte. Koç is in mijn ogen vrij agressief richting de pers. Het lijkt erop alsof hij ze wil onderdrukken, maar ik vraag me af of dat gaat lukken.”

De cijfers van Aykut Kocaman als trainer van Fenerbahçe in seizoen 2017/18.

Systeem aanpassen
Koç is ambitieus en is bereid te investeren in Fenerbahçe, dus het is de vraag hoe lang hij geduldig zal blijven als de resultaten uitblijven. “Cocu moet snel een team smeden. Daarnaast moet hij zich realiseren dat hij met de huidige selectie niet op dezelfde manier kan werken zoals hij in Nederland gewend was. Hij moet het systeem aanpassen naar de kwaliteiten van zijn spelers. Ik moet hem wel waarschuwen: de fans gaan deze veranderingen niet leuk vinden”, stelt Okul. Cocu kan zich vasthouden aan de parallellen met zijn eerste seizoen bij PSV, waar hij ook een moeizame start kende. Nadat de oefenmeester in de zomer van 2013 definitief was aangesteld als eindverantwoordelijke in Eindhoven, liet PSV elf keer punten liggen in de eerste zeventien competitiewedstrijden. Desondanks hielden de Eindhovenaren het vertrouwen, waarna Cocu in vijf jaar drie keer kampioen zou worden.

“Ik ben niet iemand die snel opgeeft. Ik ben er erg trots op dat ik hier mag werken. Veranderingen hebben altijd tijd nodig. Ik heb daar veel over gesproken met de bestuurders en samen proberen we de problemen die we tegenkomen op te lossen”, zei Cocu vorige week op de website van Fenerbahçe. Om de druk niet verder te laten oplopen, heeft de trainer overwinningen nodig. Te beginnen komende zondag, als de uitwedstrijd tegen Konyaspor op het programma staat. Het vertrouwen van de supporters in Koç zou de rust nog even kunnen bewaren, maar niet voor eeuwig. Okul: “De fans zullen achter Koç blijven staan, ongeacht hoe Fenerbahçe er aan het einde van het seizoen voor staat. Ik kan alleen niet zeggen dat dit voor Cocu hetzelfde zal zijn...”


Poll

Denk jij dat Phillip Cocu de boel nog om weet te draaien bij Fenerbahçe?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door sirius)

Vreselijk dit, ik hoop dat ze vertrouwen blijven houden in Cocu. Voordeel is wel, dat ze niet met trainers smijten bij deze club. Zoek de trainers geschiedenis maar op, niet iedere Turkse club ontslaat trainers na een slechte start.

15 september 2018 om 12:32

Klopt, maar hij doet het op dit moment gewoon erg slecht. Ookal heeft hij geen super selectie.

15 september 2018 om 14:27

Het is altijd hetzelfde. Als het slecht draait dan is het de schuld van de trainer en als het goed gaat is het de verdienste van de spelers en kan mn moeder ook voor de groep gezet worden. De selectie van Fener is gewoon van een middelmatige kwaliteit net als de trainer. Uitstekende match.

15 september 2018 om 22:50

Musi, dat klopt. Maar de selectie is ook gelijk het grootste euvel.

16 september 2018 om 18:03

Het is vooral aan de trainer om te bepalen of een club bij hem past en of je er kans van slagen hebt. Hij krijgt misschien een mooi salaris, maar Fenerbahce is natuurlijk geen ideale vervolgstap als je net PSV voor de derde keer in vijf jaar kampioen hebt gemaakt.

Er zullen ongetwijfeld meer clubs hebben gehengeld naar zijn diensten en dan snap ik niet dat je bij Fenerbahce terecht komt. Het is 1 grote chaos daar op dit moment en de supporters zijn kritischer dan ooit. Het verbaast me dat Cocu z'n oren heeft laten hangen naar een leuk verhaal over een nieuwe visie en hernieuwde ambities van de club.

Dat klinkt allemaal leuk, maar je hoeft geen expert betreft Fenerbahce te zijn (ben ik in ieder geval niet) om te weten dat je als coach voor een enorme opgave staat. Financieel gaat het niet lekker, de druk is er enorm en de selectie is ook vrij matig.

De pers daar begrijpt zeker niet wat er allemaal aan vooraf ging? Wanneer je tijdens de transferwindow heel creatief moet zijn vanwege de fairplay regels, kun je er niet direct staan. Geef hem de tijd dan komt het resultaat ook wel, weinig sprankelende voetbal maar wel de punten en volgens mij is dat nu het belangrijkste voor Fener.

Met Konya uit en daarna BJK thuis heeft Cocu ook nog de pech dat hij 2 lastige wedstrijden, met daartussen ook nog een Europa League wedstrijd heeft. Mochten ze uit deze wedstrijden teleurstellende resultaten halen, denk dat het voor Cocu echt exit is.

Komt wel goed, cocu blijft het vertrouwen behouden no matter what, de pers zien natuurlijk hun kans om leugens te verspreiden nu het stroef gaat, dat cocu o.a. nog 3 wedstrijden krediet krijgt, dat hij ruzie heeft met sportief directeur comolli en dergelijke, allemaal grote nonsens, nee zoals de voorzitter duidelijk maakte, dit komt wel goed, dit heeft tijd nodig, en ik ben er 1000% zeker van dat cocu het ploeg draaiende krijgt en dan zullen we wel zien waar die onzinverspreidende journalisten zich bevinden.

Een slecht stukje scouting van Fener. Je haalt met Cocu geen spraakmakende voetballende coach binnen. Hier in NL stond hij al bekend als een twijfelaar die desondanks wel goede resultaten boekte. Nu is de grote vraag; hoeveel tijd krijgt hij. Iets wat Cocu ook vooraf had kunnen bedenken...

15 september 2018 om 12:12

De voorzitter zei: ik hoop dat Cocu mijn eerste en ook gelijk laatste trainer wordt. Ook zei hij dat de TD's niks te zeggen hebben als het gaat om Cocu en dat ze Cocu steunen. Als er geen gekke dingen gebeuren zal hij blijven, als Cocu 4-5 keer achter elkaar verliest denk ik dat hij zelf ontslag neemt.

15 september 2018 om 15:48

Ik vind het sowieso een hele domme stap. Het is al een tijd erg onrustig bij Fenerbahce en het is een trainerskerkhof gebleken. Cocu zal ongetwijfeld leuk verdienen en de leuke verhalen over ambitie en een nieuw plan klinkt altijd aantrekkelijk, maar kiezen van de juiste clubs is voor Nederlandse trainers de laatste jaren schijnbaar een probleem.

Heb nooit echt begrepen waarom Fener met Cocu in zee is gegaan als je een jonge ploeg wilt opbouwen. Cocu heeft in 5 seizoenen PSV bijna geen enkele speler beter gemaakt. Daarnaast is Cocu alleen gefocust op de punten, entertainment staat op het tweede plan. Ben bang dat Cocu zich helemaal heeft verkeken op de situatie bij Fener net zoals de FDB dat deed bij Inter en daarna bij Palace. Flexibiliteit in je aanpak en filosofie heet zoiets

15 september 2018 om 12:22

Wat een onzin praat jij uit zeg. Lekker makkelijk vi napraten over dat die geen speler beter maakt. Volgens mij is depay onder hen doorgebroken maar dan ligt het natuurlijk aan het talent van de speler ipv de coach. Het zal mij eigk een worst wezen of die spelers beter maakt als die maar kampioen word. En dat heeft die 3 van de 5 X gedaan.

15 september 2018 om 12:35

Cocu heeft over het algemeen geen spelers beter gemaakt. Dit komt denk ik ook door het feit dat jeugd bij cocu meer kans kreeg en bij jeugd zie je natuurlijk meer progressie dan bij oudere spelers. Cocu moet nu gewoon gaan winnen en hoe dat gebeurt maakt nu even niet uit. Als dat gaat gebeuren, dan zie ik het nog wel goed komen.

15 september 2018 om 14:42

Cocu heeft absoluut spelers beter gemaakt. Spelers als Depay, Willems, Hendrix en Wijnaldum zijn onder zijn leiding enorm gegroeid in hun spel. En wat dacht je van Josua Brenet ? Die kon er helemaal niets van en is nu een betrouwbare back geworden dankzij Cocu.

15 september 2018 om 15:50

In de Eredivisie. Bij Hoffenheim zit Brenet steevast op de bank. Verder ben ik het wel met jou eens.

Wordt ontslagen net als. Frank de boer hetzelfde bij Cocu. Totaal geen sneer naar ajax toe we moeten binnenin kijken het probleem aan pakken duidelijk dit

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fenerbahçe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Besiktas8147
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
E. ValenciaAanvaller3110
A. BayındırKeeper320
M. ThiamAanvaller296
M. SamattaAanvaller265
S. GümüşAanvaller183
S. AzizVerdediger262
S. ÇiftpınarVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Fenerbahçe.

95 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Manchester United beschouwt Jan Oblak als zijn ideale nieuwe doelman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren