Update: Infantino bevestigt: FIFA treedt op tegen vele uitleenbeurten

Dinsdag, 25 september 2018 om

Volgens BILD maakt de FIFA werk van het inperken van het aantal spelers dat clubs mogen verhuren. Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond, meldde eerder al dat er gekeken wordt naar het huidige transfersysteem en volgens de Duitse boulevardkrant wil de FIFA een maximum van acht verhuurde spelers per seizoen invoeren.

Clubs als Chelsea, Manchester City en Juventus zouden hiermee aangepakt worden, zo klinkt het. Deze Europese topclubs strikken jaarlijks veel nieuwe spelers, maar verhuren deze daarna vaak voor meerdere seizoenen, zonder dat de spelers daadwerkelijk in aanmerking komen voor veel speelminuten in de hoofdmacht.

Jörg Schmadtke, directeur van VfL Wolfsburg, zegt in gesprek met BILD de plannen van de FIFA te zien zitten. "Het kan niet juist zijn dat je vijf spelers daarheen verhuurt en zes spelers ergens anders, omdat het dan ook kan worden toegepast om de concurrentie te beïnvloeden", aldus de sportbestuurder. Spelers die zelf opgeleid zijn door de clubs zouden buiten de nieuwe regeling van de FIFA vallen.

De maatregel van de wereldvoetbalbond zou ook grote gevolgen kunnen hebben voor verschillende clubs in Nederland. In de afgelopen jaren zijn tientallen spelers van Chelsea en Manchester City verhuurd aan bijvoorbeeld Vitesse en NAC Breda, maar de mogelijke nieuwe regel van de FIFA zou dus ook invloed kunnen hebben op de beleidsvoering in Nederland.

Update 25 september 18.12 uur - Infantino bevestigt: FIFA treedt op tegen vele uitleenbeurten
Gianni Infantino bevestigt dat de FIFA clubs restricties wil opleggen als het gaat om het verhuren van voetballers. “Iedereen begrijpt dat er iets moet gebeuren”, zegt de voorzitter van de wereldvoetbalbond op de website. De FIFA vergaderde maandag met onder meer spelersvakbond FIFPro, competitieorganisaties en de ECA en men is het erover eens dat er tegenwoordig te veel voetballers worden uitgeleend. BILD meldde eerder dat de FIFA wil dat een club per seizoen maximaal acht spelers mag verhuren, maar daarover doet Infantino nu geen uitlatingen. Op 26 oktober staat er een nieuwe vergadering gepland.


Poll

Een goede zet van de FIFA?


29 reacties (laatste reactie door freshzone)

Prima plan, tevens graag aanvullen met: 1) maximaal 3 spelers huren 2) maximum aantal contractspelers (leeftijdsgebonden van mijn part)

12 september 2018 om 20:43

Zeker prima, alleen jammer dat de UEFA altijd achter de feiten aanloopt en decennia te laat is met die soort dingen. Beter laat dan ooit dan maar?

12 september 2018 om 20:44

Zal toch geen verschil maken. Dan krijg je simpelweg een andere constructie waarbij clubs spelers onderbrengen bij een club en na een jaar of twee weer terug mogen kopen. Daarbij zullen clubs als Chelsea heel makkelijk gewoon de optie op een speler kunnen kopen.

12 september 2018 om 21:16

Clubs als Chelsea kopen geen jong talent om te laten doorbreken in het eerste, maar om deze met winst te verkopen in de toekomst. Door spelers te verhuren kunnen ze de juiste ervaring op doen. De nieuwe regel gooit deze praktijk aan diggelen en ik ben hier dan ook zeer blij mee. Nu zijn we ook van dat gezeik van vertrekkende jeugdspelers af en kan de Eredivisie weer profiteren.

12 september 2018 om 21:43

Kan je opzich vij gemakkelijk iets tegen doen, instellen dat een speler maar 1 transfer kan doen per window.

Wanneer het daadwerkelijk tot een cultuuromslag leidt, dan hoeft dat in the end niet negatief uit te pakken voor die clubs. De chelseas zullen misschien minder fanatiek jeugd uit het buitenland op gaan kopen wanneer ze die niet aan het spelen kunnen houden. Hierdoor blijft er meer talent behouden voor de Nederlandse velden.

Hehe eindelijk. Stelletje handelshuizen met elke keer bij andere clubs opduikende spelers. Kan er slecht tegen dat clubs ingewisseld worden als zomer en winterjas. Vraag is of dit mag conform arbeidsrecht, vrij verkeer van werknemers etc En wat als je eigen bedrijf opricht en voetballers in dienst neemt? Zonder rechtstreeks) een club? Uitzendbureautje? Enfin, zal niet zo n vaart lopen ben ik bang

12 september 2018 om 20:48

Goed plan. Ik ga meteen een ondernemingplan opstellen om vervolgens een krediet aan te vragen bij de bank. Hierna zal ik een b.v. Oprichten om spelers te contracteren die hierdoor vrij komen en ze zelf detacheren naar verschillende clubs in Europa. Thanks voor de tip 😉.

12 september 2018 om 21:18

Ze mogen er nog steeds zoveel ze willen aantrekken (brexit daargelaten). Ze mogen ze alleen niet meer verhuren.

12 september 2018 om 21:19

Jullie weten toch wel dat grote clubs wel manieren vinden hoe dit te omzeilen in een ‘legale’ manier? Kwestie van aanpassen en trust me they will

Dit zou perfect zijn. Clubs als Chelsea en City zullen dan niet meer iedere speler met een beetje talent wegkopen uit Nederland.

12 september 2018 om 23:22

Denk dat je dit alsnog niet tegenhoud. Dan komen er constructies als "chelsea verkoopt 5 spelers aan NAC voor 1€ per stuk, en NAC verkoopt ze na een jaar weer terug voor €5."

13 september 2018 om 10:59

Je zit dan wel natuurlijk met het salaris wat vaak nog gedeeltelijk door de Man. City/ Chelsea betaald wordt. Maar ook daar zal vast wel wat op gevonden worden door die grote clubs.

25 september 2018 om 18:55

Stel je dat de speler alleen naar nac wil als chelsea hem een oprotptemie mee doet.. en dat nac dan nog amper wat betaalt.. problem solved

Hèhè, hopelijk zet dit zich door. Want het zou gped zijn voor de identiteit van clubs om gewoon eigen spelers te hebben, de jeugdopleiding van de eredivisieclubs krijgen weer een boost en er zullen minder passanten komen wat waarschijnlijk weer goed is voor de clubs qua stabiliteit. Ik ben zeker niet tegen. En de Mason Mounts kom je niet al te vaak tegen. Bovendien zullen Engelse clubs misschien minder snel jongere (jeugd)spelers van andere clubs kopen, want die kan je straks toch niet verhuren. De Van Ginkels, Malens, Bruma's, Rekiks van deze wereld (uit NL 😉)

Goed plan maar zo heb ik er meer gehoord. Deze regel gaat ten koste van de grote clubs en zal uiteindelijk dus wel niet doorgaan.

Jeugdspelers tellen niet mee. Dus ook de grote hopen jeugdtalenten die ze wegtrekken met 15/16 jaar en na een paar jaar 'eigen jeugd zijn. Leuk plan, maar zoals altijd niet doordacht en maar half werk.

Ahjoh, de grote clubs vinden dan wel weer een constructie om die regels te omzeilen. Verkoop met optie tot terugkoop na een seizoen met een bepaald afgesproken bedrag of iets dergelijks. Er is genoeg te bedenken.

Als ze de definitie van zelfopgeleide spelers niet aanpassen zullen er in negatieve zin grotere gevolgen zijn ben ik bang. Dan gaan die lui NOG meer jeugdspelers hier weghalen om steeds te verhuren, gezien ze dan als zelfopgeleid worden gezien

Eindelijk.. dit is DE verandering dat het voetbal nodig heeft, hierdoor gaat de algemene kwaliteit echt enorm stijgen. Wat mij betreft had het nog wel verlaagd mogen worden naar 3 spelers. Door deze regel komen er ineens heel veel spelers op de transfermarkt, omdat clubs als Chelsea en City enz. ineens een hele hoop moeten verkopen. Hierdoor zal het aanbod van spelers enorm stijgen waardoor de prijzen zullen zakken, omdat je dus de keuze uit 8 spitsen hebt, ipv 4 (noem maar wat). Dus bedragen als 100+ miljoen zullen waarschijnlijk weer minder vaak voorkomen.. Daarnaast zullen er dus spelers van City naar de subtop van Engeland bijv gaan, die weer spelers verkopen aan Ajax/PSV/Feyenoord, en die verkopen hun spelers weer aan de subtop van de Eredivisie, enzovoort. Hierdoor zal de kwaliteit van het voetbal dus ook stijgen, omdat de slechtste spelers dus uit het voetbal zullen verdwijnen. Maar nogmaals, maximaal 3 spelers verhuren was beter geweest, al is dit wel een goed begin!

Ja zal vast wel weer een loophole zijn waar clubs uiteindelijk via vreemde constructies spelers uiteindelijk toch kunnen "verhuren". Net zoals bij de financial fairplay, daar zijn ze ook niet veel mee opgeschoten.

Er staat dat spelers die door de club zelf zijn opgeleid buiten deze regeling vallen. Vraag is of spelers die op hun 16e worden vastgelegd als eigen jeugd beschouwd worden. Anders zal er nog meer in die leeftijdscategorie gezocht worden door de clubs, zij mogen namelijk wel onbeperkt verhuurd worden. Als dat zo is, is het maar een halve maatregel. Wel een regel in de goede richting natuurlijk.

Dan verkopen ze hun talentvolle jeugdspelers toch gewoon met zeer lage terugkoopclausules?

Ach weer een maatregel die makkelijk te omzeilen is. Chelsea zal zn spelers nu "verkopen" voor een symbolisch bedrag en in het contract laten zetten dat ze die speler 1 of 2 seizoenen later terug kunnen "kopen" voor dat zelfde symbolische bedrag + 1 pond

Het kan twee kanten op werken. Korte termijn negatief voor clubs als NAC en Vitesse zoals hierboven beschreven. Langere termijn kan het als gevolg hebben dat het halen van al die jeugdspelers minder interessant wordt als je ze niet meer mag verhuren.

Spelers worden aangekocht en vervolgens verhuurd of doorverkocht. Komen niet in aanmerking voor de selectie van het eerste elftal. Ik dacht dat de slavernij al een tijdje was afgeschaft. Wordt tijd dat de FIFA in gaat grijpen. Ten eerste spelers zelf opleiden en niet al op jonge leeftijd weghalen bij andere verenigingen. Of spelers aantrekken en vervolgens daadwerkelijk toevoegen aan de selectie. Minder financiële clubs worden zodoende niet leeg geroofd en zwakker gemaakt door de rijke clubs. De competities worden zodoende evenwichtiger

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 februari
Saúl Ñíguez heeft nu ook een optie in eigen land, naast Juventus, Manchester City en Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren