Mazraoui wijst Oranje af en kiest definitief voor Marokko

Woensdag, 29 augustus 2018 om

Noussair Mazraoui heeft de knoop doorgehakt en kiest voor een interlandcarrière bij Marokko. Bondscoach Ronald Koeman en technisch directeur Nico-Jan Hoogma hebben onlangs geprobeerd om de Ajacied voor het Nederlands elftal te laten kiezen, maar daar zijn zij niet in geslaagd. Mazraoui heeft besloten om in te gaan op de uitnodiging van bondscoach Hervé Renard voor de kwalificatiewedstrijd tegen Malawi voor de Afrika Cup.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Snap jij de keuze van Noussair Mazraoui?


Gerelateerd

435 reacties (laatste reactie door axaj)
29 augustus 2018 om 20:19

Deze jongen heeft bij de jeugd van Marokko gespeeld en niet voor Nederland. Waarom zou hij niet voor Marokko mogen kiezen? Hij denkt misschien datie daar meer kans heeft op slagen kan toch? Als ik voor een ander land kon kiezen zou ik dat ook doen wanneer mijn kansen hier niet goed zouden zijn.

Derksen vindt datie de opleidingen in NL enz gebruikt en voor een ander land gaat spelen, hoe zit het dan met jongens als vertongen? Hele leven ajax, en dan voor belgie spelen. En hoezo vinden mensen hier datie ziyech achterna gaat? Die wilde voor NL spelen maar wie heeft hem toen links laten liggen? Precies NL. Blind en van Basten.
We moeten deze jongens het beste gunnen man opgegroeid in nederland waar ze prof voetballers zijn geworden dan hebben ze toch hun best gedaan? Wat als het criminelen zouden zijn? Dan mogen ze zeker wel opdonderen naar marokko?

29 augustus 2018 om 20:25

Vertonghen is echter in België geboren (en op zijn zestiende naar Nederland gekomen, dus het leeuwendeel van zijn opleiding heeft hij ook in België genoten), Mazraoui niet in Marokko, dus die vergelijking gaat niet helemaal op.

29 augustus 2018 om 20:25

Vind het een beetje overdreven om hem gelijk in kamp geen stijl te plaatsen. Ik voel mij iig niet gepasseerd door iemand die zijn hele jeugd voor Marokko gespeeld heeft. Eerder een oproep kreeg voor dat land en vervolgens daar verder wil. Eigenlijk een reverse Ziyech. Feit is dat hij bij Marokko met een beetje geluk alleen Hakimi als concurrent heeft de komende paar jaar als rechtsback. Bij Nederland zijn Karsdorp en Tete toch wel jongens die al wat verder zijn. (mits ze een basisplaats gaan krijgen). Snap zijn keuze dus volkomen.

29 augustus 2018 om 20:32

Helemaal mee eens! Laat die gasten gewoon kiezen zonder dat wij daar beledigd of boos om worden. Hij zegt zelf dat hij van NL houdt en dat het moeilijk kiezen was, ik vind het ergens wel mooi! Dat gezeik van die types als Derksen die beweren dat deze jongeren van NL profiteren en er niets voor teruggeven is onzin. De opleiding is betaalt door Ajax en niet door de Nederlandse belastingbetaler. En als dat wel zo was, who cares! We verwachten toch ook niet van onze beste studenten dat ze in Nederland blijven werken na hun studie?

29 augustus 2018 om 21:21

Precies goed gezegd

29 augustus 2018 om 19:55

Hier krijgt ie nog veel spijt van geloof mij, als aanvallende back had hij een hele toekomst bij oranje voor zich liggen, samen met een aantal van zn huidige teamgenoten kan hij iets moois neerzetten voor nederland. Nederland staat veel hoger aangeschreven dan Marokko en zal in de toekomst weer hoogtij vieren. Ik vind het een goeie gast en gun hem en marokko het beste..maargoed, wij hebben alsnog genoeg alternatieven. Veel plezier en succes gewenst bij de afrika cup

29 augustus 2018 om 20:26

Hij heeft juist een prima keuze gemaakt! Marokko is de laatste jaren sterk aan het groeien en ziet een mooie toekomst tegemoet. Bij de KNVB is het gewoon te rommelig de laatste tijd.

29 augustus 2018 om 20:27

Ik denk dat el Ghazi spijt heeft datie voor NL heeft gekozen.

29 augustus 2018 om 21:26

Waar bazeer je dat op dat Nederland hoger aangeschreven staat en word. Op basis van een kaj sierhuis of vente in de spits of met een een flank als berghuis en dapay een middenveld met perspectief frenkie de jong oké die wel maar de rest vilhena en van de beek met als backs karsdorp en??? Misschien het centrum goed met van Dijk voor nog 4 of 6 jaar samen met de licht en jeroen zoet op doel zeg maar wanneer je succes wil behalen de aankomende 10 jaar

30 augustus 2018 om 10:40

Misschien spelen andere argumenten wel een grotere rol. En dus niet alleen de vraag welk land hoger aangeschreven staat.

Als Mazraoui moet kiezen tussen Marokko en Nederland, en zijn gevoel zegt Marokko, dan is het gewoon een goede keuze.

29 augustus 2018 om 19:55

Hier krijgt ie nog veel spijt van geloof mij, als aanvallende back had hij een hele toekomst bij oranje voor zich liggen, samen met een aantal van zn huidige teamgenoten kan hij iets moois neerzetten voor nederland. Nederland staat veel hoger aangeschreven dan Marokko en zal in de toekomst weer hoogtij vieren. Ik vind het een goeie gast en gun hem en marokko het beste..maargoed, wij hebben alsnog genoeg alternatieven. Veel plezier en succes gewenst bij de afrika cup

29 augustus 2018 om 20:04

Hij heeft veel concurrentie op de back ja en de kans dat hij meer interlands zal spelen voor marokko dan voor Nederland snap ik zijn keuze kijk EL Ghazi gaat nooit meer voor Nederland spelen

29 augustus 2018 om 20:18

Waarom zou hij spijt krijgen? Blijkbaar voelt hij zich meer Marokkaan dan Nederlander, iets dat je gewoon bij de meeste Turken en Marokkanen hier ziet. Maar we moeten zijn keuze accepteren en er verder niet over zeuren

29 augustus 2018 om 20:25

Zo is het. Volgens mij speelt hij ook wel heel graag met zn maatje Ziyech, zal ook wel meegeteld hebben.

29 augustus 2018 om 19:48

Heeft de jeugdtoerbooien daar toch ook gespeeld. Heeft alleen een club carriã¨re in Nederland dus waarom moet ie dan perse voor nl kiezen

29 augustus 2018 om 19:50

Ze (johan Derksen, Danyel en Wuilus) bedoelen dat Noussair heel veel van zijn succes te danken heeft aan Nederland: welvaart, goede voorzieningen, goede opleidingsinstituten, etc.

Wat heeft hij nou aan Marokko gehad? Daar zou ik geen antwoord op hebben.

Maar, het is een vrij land, dus hij mag kiezen wat hij wil. Dat een deel van de Nederlanders verontwaardigd zijn, is deels ook wel te begrijpen. Het is geen dank-je-wel voor alles wat hij in Nederland heeft gekregen.

29 augustus 2018 om 19:51

Het standaard “voor alles dat Nederland hem gegeven heeft” gelul. Denk dat we wuilus’ politieke kleur wel kunnen raden.

29 augustus 2018 om 20:01

Nul onderbouwing voor deze discussie, Kamielzeegers, jammer.

Ik denk niet dat er landen zijn waar dit gewaardeerd wordt.

Stel, jij wordt geboren in Frankrijk, groeit op in Frankrijk, Franse basisschool en middelbare school, doorloopt er verschillende opleidingen bij voetbalclubs, wordt behandeld door een Franse arts als je een blessure of ziekte krijgt, etc., maar kiest alsnog voor Die Mannschaft, omdat je een dubbel paspoort hebt vanwege je Duitse ouders.

Dit gebeurd veel vaker, en is gewoon een persoonlijke keuze. Maar om nou te zeggen dat de kritiek die je dan krijgt gelul is, dat gaat wat ver.

29 augustus 2018 om 20:04

Natuurlijk is het gelul! Als jij je hele leven hier op school hebt gezeten; al je diploma’s hier hebt gehaald; moeten we je dan ondankbaar vinden als je besluit om in het buitenland te gaan werken?

29 augustus 2018 om 20:06

Maar dat heeft EL Ghazi ook besef dat S Amrabat ook maar 1 interland zou hebben gespeeld

29 augustus 2018 om 20:07

@badrmaghrani.

Niet helemaal een fijne vergelijking. Werken in het buitenland (ook als voetballer), is toch wel heel verschillend dan werken voor een land.

Ok, ik ben benieuwd hoe jij er dan tegenaan kijkt. Wat maakt iemand dan wel zo supportive voor een bepaalde nationaliteit?

29 augustus 2018 om 20:14

En in ruil voor alles wat Nederland hem heeft "gegeven" draagt hij meer bij aan het belastingsysteem (dus ook aan onze welvaart) dan jij, ik en de meeste hier bij elkaar opgeteld.

29 augustus 2018 om 20:16

Nee het is exact hetzelfde; wij betalen allemaal mee aan iedereen zijn scholinh hier in Nederland. Om dan vervolgens naar het buitenland te gaan en ergens anders belasting te betalen?

Hoe ik er tegen aan kijk? het is maar voetbal.....

29 augustus 2018 om 20:17

Respect voor zijn keuze . Wens hem gewoon succes.

29 augustus 2018 om 20:18

@wuilus: Dat zeg je alleen omdat hij aardig een balletje kan raken, kon hij dat niet, had je ook niet zo gereageerd. Het is zijn goed recht, jammer dat er altijd lui zijn met dit soort reacties, zegt genoeg over jou als persoon.

29 augustus 2018 om 20:20

@tubes, waarbij van dat salaris, dat van Ajax af komt, het meeste uit Nederland komt, dus inkomsten mag je net zo goed meetellen. Broekzak vestzak verhaal.

29 augustus 2018 om 20:28

Dat geld toch ook voor jouw salaris? Wat doe jij nog extra voor het land?

29 augustus 2018 om 20:31

Wat een gelul allemaal mannen. Jullie missen allen compleet het punt van deze keuze. Het is een voetballer en als voetballer wil je een zo succesvolle carriere hebben als mogelijk is. Jouw favoriete club kan dan wel feyenoord zijn, maar als je daar alleen maar op de bank of tribune zit dan ga je liever voor een andere club spelen. Bij het Nederlands elftal hadden al die jongens die voor Marokko hebben gekozen, op ziyech na, 0 kans gehad om vast in de basis te staan. Deze jongen heeft ook tete, karsdorp, hateboer als concurrentie en daar gaat hij het echt niet van winnen. Hier op voetbalzone zeikt ook de helft over zijn verdedigende capaciteiten. Bij Marokko heb je alleen hakimi lopen, maar die speelt ook aan de linkerkant aangezien ze geen goede linksback hebben bij Marokko. Sportief gezien was dit dus de beste keuze die hij kon maken.

29 augustus 2018 om 20:13

Even los van de keuze van Mazraoui, die ik volledig respecteer, vind ik vee mensen hier te kort door de bocht. Die dubbele nationaliteiten zouden niet moeten kunnen. Wil je Nederlander zijn en in Nederland komen wonen? Prima, je bent van harte welkom, maar neem dan afscheid van je vorige nationaliteit. Ik begrijp een Derksen wel. Veel allochtonen komen naar Nederland vanwege de uitstekende sociale voorzieningen. Als je daarvan wil genieten ben je hartstikke welkom, maar wees dan ook een Nederlander als het er op aankomt. Nogmaals, nu is er een keuze en ik respecteer iedere keuze. Maar eigenlijk zou die keuze er mijns inziens niet moeten zijn.

29 augustus 2018 om 20:18

Speelde in jeugdelftallen van Marokko maar waar heeft ie zn leven geleefd? Waar is ie naar school geweest? Wat is het land waar ie is opgegroeid? Waar ie alles aan te danken heeft? Nederland.

29 augustus 2018 om 20:46

Dat maakt allemaal niks uit soccerfan_1 . Verder is het maar de vraag wat ie had kunnen worden in deze maatschappij in NL met zijn achternaam als hij geen voetballer was geworden.
Dan zou ik ook wel willen weten wat NL voor hem had betekend.
Waar het om gaat is dat het de keuze van de speler is, of nou zijn hart spreekt of verstand of beide maar hij heeft een keus gemaakt. Die keus gaat ons feitelijk niks aan.
En kijk weetje.. hij heeft er ook nog eens recht op. Willen we daar vanaf moet men maar de wet wijzigen.
Waarom kan men niet gewoon zo een jongen normaal succes wensen?
En zoals ik het artikel lees heeft de jongeman nl ook oprecht overwogen maar het is het niet geworden (om redenen die hij wel weet, kan heel goed sportief zijn ook!).

29 augustus 2018 om 20:57

ooh my god alles aan te danken heeft?? nog ff en je gaat zeggen dat rutte m het leven heeft geschonken!

29 augustus 2018 om 21:06

@eenopinie: Jij bent juist kort door de bocht. Heb je er ooit wel eens over nagedacht waar het vandaan komt dat er hier mensen leven met een dubbele nationaliteit? Ga de geschiedenisboeken er maar eens op na slaan, dan weet je tenminste waar dat vandaan komt. Nederland heeft dit vooral uit eigen belang gedaan, omdat zij er beter van werden, op welke manier dan ook. Dit is het nageslacht van veelal gastarbeiders die hier naartoe gehaald zijn, om het vuile werk op te knappen, waar vele Nederlanders zich te goed voor voelden. Er zijn mensen uit kolonies naar Nederland gegaan of gevlucht, omdat de Nederlanders daar behoorlijk hebben huisgehouden of de boel hebben leeggehaald. Met andere woorden: doe nou niet of alle allochtonen of het nageslacht daarvan zo nodig in Nederland moesten zijn, want zo is het zeker niet. Deze jongen voelt zich Nederlander, maar waarschijnlijk meer Marokkaan, dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de publieke opinie van vele Nederlanders. Raar hè, dat deze “ gasten” niet meer kiezen voor het Nederlandse elftal, als ze door vele niet als Nederlander worden gezien en er altijd wel een mening is over “ de Marokkanen”. Nee, ik ben geen Marokkaan en ben een Nederlander, maar vind het diep triest dat bepaalde lui altijd met het vingertje naar anderen wijzen en de hand niet in eigen boezem kunnen of willen steken.

29 augustus 2018 om 19:46

Jen he Boateng nog? 1 keer opgeroepen en daarna weggegooid alsof het een stuk stront was. Had beter voor Ghana kunnen kiezen, dus Johan Heeren in mijn optiek geen gelijk. Wanneer het uitkomt wel en daarna stank voor dank. Een munt heeft altijd twee kanten en ik zou als Mazr ook voor Marokko gekozen hebben. Lauw ofzo..? Ook die turk Yildirim. Was ook keihard genaaid..

29 augustus 2018 om 19:53

Het gaat natuurlijk ook om niveau. Het is niet zo dat Boateng door die keuze meer recht had dan andere Duitsers. Niet meer, niet minder. Het is gewoon een Duitser.

Vervolgens wordt je op basis van kwaliteit en hoe je op dat moment in de selectie zou passen, geselecteerd.

Dat is niet 'genaaid' worden, maar simpelweg een keuze van een coach die echt niet een slechtere selectie zou willen hebben omdat hij nou eenmaal Boateng geen echte Duitser vindt oid.

29 augustus 2018 om 19:59

Ik denk dat jij aan Jerome Boateng (volgens mij meer dan 70 interlands gespeeld voor Duitsland, niet verkeerd) en Kevin Prince Boateng (kwam voor Ghana uit) denkt, maar Sted heeft het over George Boateng (oud-voetballer van o.a Feyenoord).

29 augustus 2018 om 20:04

@rochester, denk jij dat Boateng goed genoeg was om in de afgelopen 20 jaar in het Duitse elftal te spelen? Er waren in al die jaren gerust 20 betere middenvelders in Duitsland.

Als dat geen kwestie was van kwaliteit, dan weet ik het ook niet meer.

29 augustus 2018 om 20:22

Maar George Boateng is een geboren Ghanees

30 augustus 2018 om 04:51

Wat hij te danken heeft aan Marokko?

Het alle belangrijkste zijn ouders zonder hun geen mazr..
Is belangrijker dan elke randzaak die jij noemt geloof me pop

29 augustus 2018 om 19:49

Hij zei het zelf al op het laatst in het interview. Kraay vroeg dus je kiest voor Marokko. Toen zei hij ja en zag je hem schrikken en lachte hij het een beetje weg..

29 augustus 2018 om 19:50

Johan was alleen vergeten dat Mazraoui wel voor jeugd elftallen van de Marokkaanse bond heeft gespeelt. En niet voor de KNVB.

29 augustus 2018 om 19:55

Kan er toch niet veel van dus die gaan we echt niet missen hoor....Tete, Karsdorp en Janmaat zijn klasse beter

29 augustus 2018 om 20:05

Janmaat is de enige die een klasse beter is pik, karsdorp een jaar niet gespeeld en tete in de etalage gezet dus verkoop geen onzin als je het voetbal niet volgt

29 augustus 2018 om 19:55

Kan er toch niet veel van dus die gaan we echt niet missen hoor....Tete, Karsdorp en Janmaat zijn klasse beter

29 augustus 2018 om 20:03

Makkelijk van Johan, erg populistisch à la Wilders. Hoe vaak worden Marokkanen in een hokje geplaatst en nu ze kunnen opdraven voor Oranje mohen ze hun hokje uitkomen. Het zijn geen gelegenheidslanders...heb respect voor iemands keuze, dat is veel belangrijker dan meelullenet Derksen.

29 augustus 2018 om 20:16

Nou ja in principe ben ik het met Derksen eens. Alleen heeft Mazraoui blijkbaar voor Jong Marokko en niet voor Jong Oranje gespeeld. Ben benieuwd wat daar in die fase de achtergronden van zijn geweest.

29 augustus 2018 om 20:27

En weer lukt het meneer Derksen de tokkies achter zich te krijgen. Nadenken is blijkbaar teveel gevraagd voor jou en enkele anderen hier. Die jongen heeft de vrijheid om te kiezen tussen Marokko en Nederland en jij vindt dat onterecht? Jij wil hem forceren om voor Nederland te kiezen? Ongekend. Waarom kun je niet accepteren dat hij voor Marokko wil spelen? En hoe zit het met jongens die hier korter zijn, zoals Vertonghen, Eriksen of Alderweireld? Zij hebben ook veel te danken aan Ajax en aan Nederland. Weliswaar minder dan Mazraoui, maar moeten zij dan ook voor Nederland spelen? Mogen zij ook niet uitkomen voor België of Denemarken? Waar ligt dan de grens? Moet iedereen die hier geboren wordt ook spelen voor Nederland? Wat als je hier op je vijfde naar toe komt, gevlucht voor oorlog, mag je dan ook niet uitkomen voor bijvoorbeeld Bosnië of Servië? Moet je dan ook kiezen voor Nederland? Of als je hier op je 10e komt, omdat je vader hier naartoe komt voor zijn werk. Moet je dan voor Nederland kiezen? Of mag je dan voor je geboorteland kiezen? Je zal wel niet reageren, zo zijn die figuren zoals jij meestal. Keihard iets roepen en wanneer iemand er tegenin gaat, zijn ze rap weg. Zonde dat mensen zoals jij op deze site zitten.

29 augustus 2018 om 20:40

Vertonghen, Alderweireld, en Eriksen zijn echter in respectievelijk België, België, en Denemarken geboren, en pas rond hun zestiende naar Nederland gekomen, waardoor zij het gros van hun opleiding hebben genoten in hun landen van herkomst. Bij Ajax hebben zij hooguit de finishing touches meegekregen.

Ben je hier daarentegen geboren, of op zeer jonge leeftijd heen geëmigreerd waardoor je eigenlijk geen beeld hebt van het land van je roots (anders dan via de verhalen van je ouders/familie, en/of van eventuele vakanties daarheen), dan vind ik het een ander verhaal. Maar goed, eerlijk is eerlijk; ik heb als 100% Nederlander wat dat betreft ook wel heel makkelijk lullen...

29 augustus 2018 om 20:49

Dat van die drie spelers klopt natuurlijk, maar waar ligt de grens? Jij hebt het over zeer jonge leeftijd, maar wat is dat? 5 jaar? 10 jaar? Die jongens moeten gewoon zelf kiezen. Waarom zouden wij dan boos, geïrriteerd of gefrustreerd moeten raken als ze voor een ander land kiezen dan Nederland?

Bij Ajax loopt momenteel een jongen, Joshua Pynadath. Indiase ouders, geboren in de Verenigde Staten (volgens mij woonden zijn ouders daar vanwege het werk van zijn vader), heeft in Spanje gewoon (volgens mij wederom vanwege het werk van zijn vader) en bij Real Madrid gespeeld en speelt nu dus bij Ajax. Voor welk land moet zo'n jongen dan kiezen? Geboren in 2002, hier gekomen in 2015 dus hij was toen 13. Moet hij dan gaan spelen voor India, de Verenigde Staten of Nederland?

29 augustus 2018 om 21:05

Da's voor iedereen anders, omdat iedereen op een andere leeftijd concrete herinneringen krijgt waar diegenen waarde aan hechten. Maar stel, jij bent geboren in Italiã« (ik noem eens een dwarsstraat), en je komt op je derde naar Nederland toe, wat voor herinneringen zul je dan aan Italiã« hebben waaraan je eventueel je identiteit kunt verlenen? Dan zul je als je verder in Nederland bent opgegroeid in de meeste gevallen toch meer een band hebben met Nederland dan met Italiã«?

Blijft overigens staan dat het lastige materie is, dat geef ik zonder meer toe. En dan wordt het in het geval van die Joshua Pynadath al helemaal een moeilijk verhaal omdat hij meer een wereldburger is dan specifiek een bepaalde nationaliteit. In zo'n geval kan ik mij voorstellen dat je vooral gaat voor waar je sportief de grootste kansen op succes hebt.

Zo kan ik mij voorstellen dat Januzaj ook op die manier geredeneerd heeft terwijl hij de keuze uit 6 landen had om voor uit te komen (belgiã«, Albaniã«, Bosniã« en Herzegovina, Turkije, Kosovo, en Engeland).

29 augustus 2018 om 21:09

Maar nogmaals, ik heb als 100% Nederlander verder makkelijk praten, en ik wens iedereen met gemixte roots die wel een keuze te maken heeft alle sterkte toe. Ik respecteer Mazraoui's keuze om voor Marokko uit te komen in die zin ook wel, al begrijp ik daarentegen ook dat zo'n keuze (zelfs al heeft die jongen dan een handvol wedstrijden bij Marokko onder 20 gespeeld) bij sommigen voor gefronste wenkbrauwen zorgt.

29 augustus 2018 om 21:20

Waarom ben je een tokkie als je het met Johan Derksen eens bent. Ik ben het ook hartgrondig met hem eens en denk dat ik qua opleidingsniveau, herkomst baan en welvaart niet echt kwalificeer als tokkie. Ik vind het een belediging voor Nederland. Je bent hier geboren, opgegroeid en hebt van alle faciliteiten gebruik gemaakt. Dan heb je geen respect voor dit land. Waarom woon je hier dan?

29 augustus 2018 om 21:30

@redbaron: Waarom doe je alsof het een gunst of liefdadigheid is die hem verleend wordt dat hij hier mag wonen en gebruik mag maken van de faciliteiten (waar hij overigens zelf voor betaald)? Hij heeft precies evenveel recht als jij om in Nederland te wonen. Dat hij daarnaast nog een nationaliteit heeft en die in het voetbal wil vertegenwoordigen doet er niet toe. Dat mag ook allemaal.

29 augustus 2018 om 22:15

jij vind het een belediging voor Nederland en ik denk zelf dat het Nederland geen moer kan schelen en dat jij ke geheim aanstelt

29 augustus 2018 om 23:37

@redbaron

Wat is dan de belediging voor Nederland? Hoezo heb je geen respect voor dit land als je voor een ander land kiest? Wat is dat ontzettend zwart-wit zeg. Waarom Mazroui hier woont? Nou, ik gok, maar das echt een wilde gok, in eerste instantie omdat zijn ouders hier wonen. En nu, zo lijkt mij, vanwege zijn werk. Hij speelt namelijk bij Ajax en dan is het niet echt handig als je in Rabat woont.

30 augustus 2018 om 10:47

@redbaron

Is het ook respectloos voor Nederland als je je inkomen in de zomer uit geeft aan de Spaanse playa? Nee.

Mazraoui is Nederlander en Marokkaan. Hij werkt en leeft hier, betaalt netjes zijn belasting. Hij heeft werkelijk geen enkele, nul, noppes nada verplichting om iets voor Nederland te doen anders dan zich aan onze regels te houden.

Een van die regels is dat Nederland vrij is. Vrij om op vakantie te gaan en daar je na belastingheffing resterende geld uit te geven, vrij om naar de hoeren te gaan als dat je ding is, vrij om het aan een kattenstichting te geven als je dood gaat. Iedereen mag lekker doen wat hij wil.

En dus mag Mazraoui een paar keer per jaar voor Marokko voetballen. Waarom zou hij een verplichting richting Nederland hebben? Die heb jij ook niet. Als jij die hoge opleiding van je wil gebruiken om in Amerika of een ander land te gaan werken en geld binnen te harken, dan staat dat je vrij. Die mensen spreken we ook niet aan op al die faciliteiten die ze hebben gehad tot ze afgestudeerd waren. Dus dat moeten we bij Mazraoui ook niet doen.

Typisch gevalletje ziyech achterna lopen denk ik...

29 augustus 2018 om 19:45

Hij heeft zijn hele jeugd voor Marokko gespeeld en zat ook al bij de vorige selectie van Marokko (niet gespeeld toen), dus ik denk het niet.

29 augustus 2018 om 19:51

Hele jeugd is overdreven,hij heeft een paar wedstrijden onder 20 gespeeld..

29 augustus 2018 om 21:33

Hele jeugdinterlandcarriere dan. Dat had je zelf ook kunnen bedenken toch?

29 augustus 2018 om 22:10

De integratie in Nederland is echt gelukt.. groot succes. Geboren in Leiderdorp en alsnog kiezen voor een ander land.

29 augustus 2018 om 22:27

INTEGREREN BETEKENT NIET DAT JE JE MOEDERLAND (OFTEWEL ROOTS) DIENT TE ELIMINEREN! De mensen met 1 moeder- en vaderland (meestal Nederlanders) voeren altijd de hoogste toon terwijl ze 0,0 wetenschap hebben over deze materie van liefde hebben voor twee landen. Hij is NL nergens toe verplicht, ja hij geniet van de baten van het land maar draagt toch ook de lasten. Volbloed Hollanders die hun talenten in het buitenland inzetten oftewel expats ... zeg je daar dit ook over? Nee dacht het niet hé, zij hebben toch ook hier educatie en vrijheden genoten om ze vervolgens elders in de wereld in te zetten. Kortom, selectieve verontwaardiging en dus je reinste lulkoek!

29 augustus 2018 om 22:31

@Balls, dus als je in bijvoorbeeld Spanje geboren, je hebt nederlandse ouders, je groeit op met een Nederlandse cultuur en je voelt je kaaskop, dan moet je uitkomen voor Spanje?

29 augustus 2018 om 22:31

@Balls, dus als je in bijvoorbeeld Spanje geboren, je hebt nederlandse ouders, je groeit op met een Nederlandse cultuur en je voelt je kaaskop, dan moet je uitkomen voor Spanje?

29 augustus 2018 om 22:33

Ze durven ook mede niet voor Oranje te kiezen omdat ze dan verguisd worden door vrienden en familie. En dan vinden ze het gek dat ze zo lastig een mbo stage kunnen krijgen als ze toch niet zo goed integreren. Buiten dat zal deze jongen ook geen oranje materiaal zijn.

29 augustus 2018 om 22:43

Ik vind dubbele paspoorten belachelijk, dus ja... dat zeg ik ook over expats. Kun je uit je vel springen, maar mensen verschillen nou eenmaal van mening kerel. Dat Kun je ook gewoon respecteren, net als ik jouw mening respecteer.

29 augustus 2018 om 22:53

Nee, dat vind ik niet. Gewoon 1 nationaliteit kiezen, dus 1 paspoort. Vwb expats zou er dan een “permanent” werkvisum moeten zijn. Je bent of het een of het ander....

30 augustus 2018 om 00:40

Mag ik je eerlijk vragen of je zelf in de situatie zit dat je een nauwe band hebt met twee verschillende landen? Zo zwart-wit als je het voorstelt ligt het niet helemaal.

30 augustus 2018 om 01:09

El Fenomeno, waar heb je dat nou weer vandaan?? Ben jij bij mensen thuis geweest ofzo? Waarom zijn er dan toch gevallen (geweest), waarbij er Marokkaanse Nederlanders (of Nederlandse Marokkanen (boeit me niet echt)) wel voor NL hebben gekozen (vb: Affelay, Boulahrouz enz.)?

30 augustus 2018 om 01:11

Weet je hij moet lekker doen wat hij wil maar het blijft raar dat jongens hier geboren hier opgeleid en hier doorgebroken vervolgens kiezen voor een land waar toevallig de ouders vandaan komen en de familie die waarschijnlijk ook de nodige druk zullen uitoefenen.. benieuwd of hij ook zo blij is als hij voor de militairedienst wordt opgeroepen

30 augustus 2018 om 01:20

Grappig om te zien, wanneer het op voetbalgebied gaat moet hij voor NL kiezen, maar wanneer het over het politieke stukje gaat hoor je ze weer wat anders roepen...

30 augustus 2018 om 01:36

Maar Ramon, hij is degene die er hard voor gewerkt heeft en de ouders zijn degene die vanaf zijn 5de elk jaar contributie moesten betalen en hoogstwaarschijnlijk betaalt Mazraoui meer belasting dan jij.... Als Mazraoui in de tijd van Boulahrouz was doorgebroken, had hij voor NL gekozen, enig idee waarom? Door de kijk van een groot deel van de samenleving op zijn roots hedendaags. Tuurlijk de oorzaak hoeven we hier niet aan te kaarten, want die weet iedereen, maar jammer genoeg kan dan een groot deel niet verder kijken dan hun neus lang is en beginnen ze met generaliseren en over één kam scheren en dat maakt dus dat bijv. Ziyech, Amrabat en dus ook Mazraoui niet voor NL kiezen, maar voor MA.

29 augustus 2018 om 19:46

Ik denk dat hij heus wel voor zichzelf kan denken. Denk je niet?

Vind het een waardeloos idee dat Koeman dergelijke jongens moet paaien om voor Oranje te kiezen. Het is graag of helemaal niet! Tijd dit ook zo wordt opgevat door de Knvb en de media.

29 augustus 2018 om 20:08

Ik vind juist wel dat dit soort jongens best op gesprek mogen komen. Voor enkelen is de keus zeer moeilijk, maar is de oproep voor het ene land (in dit geval Marokko) dichterbij dan de oproep voor het andere land. Maar misschien ziet men hem bij dit andere land in de toekomst wel een belangrijke speler worden. Dan kan dit met de speler overlegd worden voordat hij de definitieve keuze maakt voor het land dat hem het eerst oproept. Overigens is het in het geval van Ziyech anders, want die was al eens opgeroepen voor Oranje, maar kon toen niet mee vanwege een blessure en koos daarna ineens voor Marokko.

29 augustus 2018 om 21:12

Koeman heeft zeer correct gehandeld. Blijkbaar zitten deze jongens met een lastig dilemma, Oranje of Marokko...daar heb je als coach rekening mee te houden. Ik treur er niet om, Nous is een leuke speler, maar zal de komende jaren moeten concurreren met Tete, Karsdorp en Hateboer. Dat is ook lastig al vind ik hem voetballend sterk. Karsdorp in vorm is naar mijn idee beter en niet heel veel ouder. Wat ik wel echt jammer vindt is Ziyech, echt een klasbak en een type speler dat Oranje nu echt mist.

29 augustus 2018 om 21:29

Volwassen reactie ruud, ik vind het altijd raar als een volbloed nederlander (of weke nationaliteit dan ook) denkt zo makkelijk te kunnen oordelen over een keuze die ze nooit hoeven te maken. Het is de keuze van die jongen zelf. Maakt hij de goede keus, is het leuk voor hem. Komt hij erachter dat hij een verkeerde keus heeft gemaakt, is het zijn probleem. Iedereen mag zijn mening geven in dit land maar niemand is verplicht om iemands mening serius te nemen, vooral als iemand niet weet waar hij het over heeft. Tuurlijk is het makkelijk roepen voor Piet van het Platteland dat je voor nederland moet kiezen als beide ouders nederlands zijn en ze opgegroeid zijn met kroketten en stampot, maar dat geldt niet voor deze jongen. Deze jongen heeft een moeilijke keus moeten maken waar wij nooit aan hoeven te denken (al zouden wij het tot international schoppen), dus lekker makkelijk praten is dat. Overigens legt deze jongen het op een hele respectvolle manier uit en ik wens hem succes in zijn internationale carriere verder

29 augustus 2018 om 22:06

Je vult wel heel makkelijk voor mij in hoe ik erover denk. Ik respecteer de keuze van betreffende speler en heb er ook geen moeite mee. Sterker nog ik snap de keuze wel. Ik heb familie in het buitenland en vind ook leuk om te horen dat de kinderen daar opgroeien en NL blijven spreken aan de keukentafel. Het gaat mij om de opstelling van de media/knvb die ik ter discussie stel.

Wij hoeven spelers niet te pleasen om voor Oranje te kiezen. Het is een lobby die armmoedig overkomt. Je speelt graag voor NL of helemaal niet en als je daarover twijfelt heb ik liever helemaal niet. Je moet namelijk met trots het shirt van oranje dragen en anders moet je er verre van blijven.

29 augustus 2018 om 21:24

Typisch gevalletje dat hij zijn hart heeft gevolgd en vooruitgang op de toekomst! Een mens kan zelf beslissen wat goed voor hem is of niet.

29 augustus 2018 om 21:32

Nee hoor je moet luisteren naar Piet van het platteland die weet beter wat je met je leven moet doen vooral omdat ze zelf ook voor zo een keuze hebben moeten staan! En ja dit is sarcasme

29 augustus 2018 om 21:51

Geef ik je net een duimpje op je vorige bericht.. het was al duidelijk wat je bedoelde.

29 augustus 2018 om 21:58

Je hebt gelijk, ik word gewoon ontzettend geirriteerd van mensen die te makkelijk oordelen. Excuses

29 augustus 2018 om 22:33

Ik ook! Omdat je NL geboren en getogen bent ... dien je een groot deel van je identiteit maar op te geven terwijl beide prima kan ... liefde voor meerdere landen is een privilege en geen beperking. Tijdens het WK ben ik voor NL en Brasil ... toch logisch als je 2 nationaliteiten hebt. Zo beperkt denken is dat!

29 augustus 2018 om 22:42

Klopt savano. En het blijft uiteindelijk maar voetbal, een spelletje. Dat iemand dat spelletje namens een ander land wil spelen betekent niet meteen dat hij geen respect heeft voor dit land en de mensen die er wonen. Maar ach, dat krijg je als je het spelletje te serieus gaat nemen. Ik ben een ware voetbalfan, maar bovenal ben ik een mens. Die 2 dingen vallen prima te combineren maar blijkbaar is het voor sommige mensen het één of het ander

30 augustus 2018 om 01:15

Vind jij het marokaanselftal beter dan oranje? Ze verloren laatst in eigen huis nog van een matig oranje waar de scheids zelfs een handje hielp om de nederlaag klein te houden.. toekomstmatig komt oranje gewoon weer bovendrijven hoor met de ligt,de jong, kluivert etc en dan krijgt zo’n jongen echt spijt!

30 augustus 2018 om 01:43

O ja, lekker het Nl'se elftal ophemelen, terwijl het Marokkaanse elftal het veel zwaarder had (door de Ramadan) en ze niet met hun beste elf speelden. Overigens is de jeugd van Marokko ook niet verkeerd met spelers als Mazraoui, Hakimi, Amrabat, Harit en twee jonge spitsen die het fantastisch deden in de Afrika Cup voor lokale teams.

Eentje voor de toekomst van mountakhab helaas Staan Hakimi en Dirar nu nog ver boven hem

29 augustus 2018 om 19:45

Dirar bakt er helemaal niks van. Als hij zich juist ontwikkeld is het mom van tijd, dat hij de vaste RB wordt van Marokko.

29 augustus 2018 om 20:46

Hakimi? Ik zie Mazraoui pas de vaste rb worden als het niks met Mendyl wordt. Dan gaat Hakimi weer op links spelen.

No worries. Be happy.

Daar heeft zijn “grote broer” Ziyech vast een zeker een grote rol in gespeeld..

29 augustus 2018 om 19:50

Hij speelde al voor de jeugdelftallen van Marokko voordat Ziyech zijn keuze had gemaakt.

29 augustus 2018 om 20:09

Ziyech koos ook pas voor Marokko, nadat hij eerst een oproep voor Oranje accepteerde. Die was inderdaad erg laat met kiezen.

29 augustus 2018 om 20:14

En toch denk ik dat het een verschil had kunnen maken als Ziyech voor Nederland had gekozen. Mazraoui kijkt tegen hem op en in dit interview heeft hij aan dat het een moeilijke keuze was, ondanks dat hij in de jeugdelftallen van Marokko speelde.

29 augustus 2018 om 21:21

Heb je een dubbele nationaliteit, “stijn”? Nee? Hou dan je kop dicht als je niet weet hoe het is om zulke keuzes te moeten maken. Lekker makkelijk praten vanaf je toetsenbordje als je je niet eens kan verplaatsen in een situatie. Die jongen moest een keuze maken waar jij nooit aan hoeft te denken en toch hier makkelijk oordelen en conclusies trekken. Moeilijk he, iemand iets gunnen?

29 augustus 2018 om 22:00

Doe even normaal, volgens jouw redenering mag niemand een mening hebben.. nergens over. want je hebt nooit exact in dezelfde situatie gezeten.

29 augustus 2018 om 22:02

Is ook een lastige keuze. Daarom stoppen met die dubbele paspoorten hoef je ook moet meer te kiezen 😉 maar ik respecteer zijn keuze.

29 augustus 2018 om 22:03

Je hoeft geen exotische naam te hebben om een dubbele nationaliteit te hebben (kan ik over meepraten). Daarbij komt dat de gemiddelde Nederlandse/Marokkaanse inwoner van Nederland dit soort keuzes ook nooit hoeft te maken, dus die hebben net zo veel recht van spreken als Jan-Pieter van het platteland . Ik vind dit overigens verder een prima keuze, correct gehandeld en eerlijk en open gecommuniceerd hierover. Helemaal niets mis mee.

29 augustus 2018 om 22:05

Iedereen mag zijn mening geven. Maar we hoeven niet elke mening serieus te nemen. Dat is ook een vrijheid van meningsuiting. Overigens is een assumptie, zoals stijn hier maakt, geen mening. Of zie jij “dat zal grote broer ziyech wel gedaan hebben” als een mening? Raar.

En meningen hebben bepaalde credibiliteit, als iemand een mening geeft na iets te hebben ervaren of research te hebben gedaan wordt daar gewoon eerder naar geluisterd dan iemand die zijn mening geeft, gewoon omdat dat mag in dit land.

29 augustus 2018 om 22:06

Een dubbele nationaliteit is absoluut niet hetzelfde als een dubbel paspoort. Marokkanen kunnen prima hun paspoort verschuren maar onmogelijk afkomen van hun nationaliteit. Dat is waarschijnlijk beleid om de banden strak te houden en zo extra inkomen te genereren, beetje speculatie, in elk geval zo makkelijk gaat het dus niet.

29 augustus 2018 om 22:47

Mee eens @Niekster!! Geboren en getogen hier in NL dan ook gewoon balken voor NL. Of het nu om een Marokkaan Turk Duitser of Spanjaard betreft maakt geen verschil!! Ben je als NLer in Andorra geboren en getogen dan voetbal je voor dat land niet zo moeilijk!! Afschaffen die dubbele paspoorten!!

Heel goed. Lekker laten zo! Zijn eigen beslissing.

Wij moeten zijn keuze respecteren. Veel succes met je interland loopbaan bij Marroko.

29 augustus 2018 om 19:44

Het was even scrollen maar je bent de eerste met een volwassen en humane reactie.

29 augustus 2018 om 21:03

Kun je wat inhumane reacties uitlichten? Ik heb er nul voorbij zien komen namelijk. Als je het niet eens bent met deze keuze maakt dat je nog niet onmenselijk, toch? Overdrijven is ook een vak.

29 augustus 2018 om 21:36

Mensen die zeggen dan Ziyech hem overgehaald heeft om voor Marokko te kiezen misschien?

29 augustus 2018 om 22:09

Het is de manier van reageren dat ik inhumaan vind. Die reactie stond bovenaan toen ik keek. Waarschijnlijk nu (terecht) verwijderd door VZ.

30 augustus 2018 om 07:05

Gaan we dit (zeggen dat Ziyech hem heeft overgehaald) nu al onmenselijk noemen? Dan is dat begrip aan ernstige inflatie onderhevig haha.

29 augustus 2018 om 19:51

Goede reactie! Alleen nog even Marokko verbeteren..;-)

29 augustus 2018 om 19:54

Eindelijk iemand met een normale reactie, die andere zure gasten zijn de reden dat de spelers niet voor nl kiezen, je moet doen wat hun willen anders word je met de grond gelijk gemaakt. Krijgt meer waardering in Marokko denk ik, al had ik hem liever in nl gezien, maar dit is de Nederlandse samenleving. Als iets niet naar onze zin gaat waarderen we het niet meer

29 augustus 2018 om 19:54

Eindelijk iemand met een normale reactie, die andere zure gasten zijn de reden dat de spelers niet voor nl kiezen, je moet doen wat hun willen anders word je met de grond gelijk gemaakt. Krijgt meer waardering in Marokko denk ik, al had ik hem liever in nl gezien, maar dit is de Nederlandse samenleving. Als iets niet naar onze zin gaat waarderen we het niet meer

29 augustus 2018 om 19:57

Perfecte reactie. Dit is nou eenmaal de keuze dat een voetballer met meerdere paspoorten kan hebben. Het is jammer, maar het zij zo. Ik hoop dat hij het daar goed doet, heeft moeten knokken voor een profcarriere.

29 augustus 2018 om 20:15

Tja, wat is respect? Wordt wel heel makkelijk gebruikt de laatste jaren. De definitie zal er ook wel door veranderd zijn.

Als je bedoeld dat we er niet moeilijk over moeten gaan doen of hem hierdoor niet ineens anders moeten behandelen, dan ben ik het geheel met je eens.

Daar hebben heel wat mensen het loodje voor gelegd: dat wij allemaal vrij zijn om dit soort zaken zelf te beslissen en keuzes te maken. Respect kun je er niet mee eisen, ook daar is voor gevochten. Ook respect is iets waarin je vrij bent om dat te hebben voor iets of iemand, of niet.

29 augustus 2018 om 21:48

Volledig terechte keuze, want het is zijn keuze. Toch ben ik van mening dat er iets goed fout zit met de integratie als iemand die in Nederland is opgegroeid liever voor een ander land kiest. Begrijp me niet verkeerd. Ik veroordeel hem hier niet om. Dit komt van 2 kanten, van de Nederlandse en Marrokaans / Nederlandse maatschappij.

29 augustus 2018 om 22:24

Wat heeft dit met integratie te maken? Ik ben dese zomer naar Rusland geweest om Marokko te supporter; ben ik nu opeens mindet geïntegreerd?

29 augustus 2018 om 23:11

Ik ben persoonlijk van mening dat als de integratie helemaal goed is, je het liefste wil uitkomen in het land waar je bent geboren en opgegroeid. Dit kan heel erg goed zonder je afkomst tekort te doen. Je kunt dus imo nog altijd trots zijn op het land van je voorouders.

Jammer, maar het is zijn eigen keus. Koeman heeft iig prima gehandeld. Succes bij Marokko!

29 augustus 2018 om 19:41

Precies, succes wensen is het enige wat wij kunnen doen

Zat eraan te komen toch? Die jongen speelt in alle jeugdelftallen van Marokko en nu voor Marokko 1. Dit is beter dan een speler die altijd in de jeugd van NL speelt om vervolgens van nationaliteit te veranderen.

29 augustus 2018 om 19:52

Alle jeugdelftallen is overdreven hij heeft alleen onder 20 vorig jaar gespeeld...

Jammer, maar dat was ook te verwachten natuurlijk. RB's hebben we denk ik wel betere alternatieven.

Begrijpelijke keuze.. elke keuze dienen wij te respecteren.

Was te verwachten na zijn woorden van gisteren. Wens hem alle succes. Logische keuze ook wel, heeft bijna alle jeugdelftallen van Marokko doorlopen.

Slimme keus. Bij Nederland heeft hij veel concurrentie en op termijn moet nog maar blijken of dat hij niet beter is als middenvelder. En daar is bij Oranje de concurrentie nog groter.

29 augustus 2018 om 19:54

hakimi, met wie die de concurrentie aan moet gaan, is beter dan Karadorp en Tete....dus bij Marokko is de concurrentie groter

29 augustus 2018 om 20:18

Natuurlijk is hij niet beter dan Kasdorp en Tete. Het is wel een talent maar dat niveau heeft hij zeker nog niet.

29 augustus 2018 om 20:21

Nee, dat niveau heeft hij niet want Lyon en Roma zijn beter dan Dortumd ofzo?

We hebben hem ook niet nodig!

29 augustus 2018 om 19:42

Lekker makkelijk zeg

29 augustus 2018 om 19:55

Dunfries doet het wel voor ons, en als hij er niet is Veltman!! Joepie, stellen toch niets voor die twee

29 augustus 2018 om 20:45

Heeft niks met makkelijk te maken maar meer met realiteit. Sommige doen hier alsof hij de verlosser is. Speelt wekelijks erg matig bij Ajax dus wat heb je dan bij oranje te zoeken waar je wel betere spelers voor hebt

29 augustus 2018 om 20:53

Karsdorp? Tete?

29 augustus 2018 om 21:12

Tete is niet beter als back wanneer je met 5 achterin speelt.

Elke keer wordt het weer bevestigd deze gasten zijn hier misschien wel geboren en of getogen maar voelen zich geen Nederlander blijven zich Marokkaan voelen ondanks alles wat Nederland ze geboden en gegeven heeft!

29 augustus 2018 om 19:43

En wanneer een Marokkaan iets slechts doet, is het dan opeens een Marokkaan. Beetje hypocriet vind je niet?

29 augustus 2018 om 20:56

Wat was er eerder, de kip of het ei?

29 augustus 2018 om 22:52

Dit vind ik altijd zo n ontzettende onzin..

29 augustus 2018 om 19:44

Hij heeft vooral in de jeugdelftallen van Marokko gespeeld. Waar heb je het over ?

29 augustus 2018 om 19:44

Gast, dat is toch het goed recht van die jongen. Wel lekker aan het generaliseren zo.

29 augustus 2018 om 19:53

Och och...want in de maatschappij worden deze jongens als Nederlanders gezien en niet als marokkaan....typisch een gevalletje van eigen gewin boven principes meneertje sloos

29 augustus 2018 om 20:04

En waarom worden die jongens niet als Nederlanders gezien? Misschien omdat ze het zelf niet eens proberen, maar vasthouden aan de tradities en cultuur in hun eigen land. Als ik als Nederlander naar een ander land zou emigreren zou ik me juist proberen aan te passen aan de nieuwe cultuur waar ik in beland. Anders zal ik nooit goed gerespecteerd worden in dat land. Maar dat gaat vele mensen dus al te ver. Tegenwoordig proberen ze het niet eens meer.

Dan werkt het uiteindelijk ook niet mee dat wij als Nederlanders gaan generaliseren en alle Marokkanen over 1 kam scheren. Dit beeld dat wordt geschetst is echter wel deels zelf veroorzaakt door veel (marokkaanse) Nederlanders

29 augustus 2018 om 20:34

Waarom zou je je volledig aanpassen? Je kan toch vasthouden aan je eigencultuur en nog steeds respect krijgen van het andere volk in plaats van je eigen trots en eer weg te gooien. Er zijn genoeg andere manieren om respect te verdienen.

29 augustus 2018 om 20:36

typisch gevalletje goed praten van racisme, door de schuld in de schoenen van de slachtoffers te schuiven...als jij een verkeerd beeld van mij hebt, dan komt dat door jou en niemand anders!

29 augustus 2018 om 21:34

@voetbal: Nou, dan ben jij zeker nooit ver over grens geweest. Als Nederlanders zich ergens vestigen, passen ze zich tot op zekere hoogte aan, maar het is duidelijk dat er Nederlanders wonen, want ze vestigen daar een totale Nederlandse enclave. Niks menselijk is mij vreemd, met andere woorden, zo zit de mens in elkaar. Ze zoeken vooral de weg van de minste weerstand en een “ veilige” omgeving. Ik vind het kortzichtig om te zeggen dat het terecht is om “ de Marokkanen” verantwoordelijk te houden voor hetgeen zij helemaal niks mee te maken hebben. Jij bent toch ook niet verantwoordelijk voor alle andere criminelen of moeilijk opvoedbare kinderen die in de gevangenis of een jeugdgevangenis zitten? Dit is juist de reden dat vele Marokkanen zich minder Nederlander voelen, omdat ze door velen toch niet als Nederlander worden gezien en continue alleen maar negatief weggezet worden, hoe goed ze hun best ook doen. Ik heb geen Marokkaanse achtergrond en heb de Nederlandse nationaliteit met maar 1 paspoort, maar ben vooral een mens die ziet dat er vooral word gewezen naar anderen, terwijl de meeste vingers nog altijd jouw eigen kant op wijzen. Als men zogenaamd wil “ verbroederen”, is de manier waarop dat nu gaat iig niet de juiste. Maar ja, ook dat zit in de mens.

29 augustus 2018 om 22:12

Kijk maar eens tijdens verkiezingstijd naar een programma over Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen. Ze houden ook vast aan hun Nederlandse dingen. Je kan vast ook op YouTube vinden.

30 augustus 2018 om 04:25

@badrmagrhani

Vind jij het echt serieus normaal hoe de Marokkaanse gemeenschap zich hier gedraagt in Nederland? Stijgt er bovenuit in alle criminele facetten. Mensen voelen zich niet eens veilig als ze een groepje Marokkanen passeren. Ik bedoel, een klein beetje zelf reflectie mag je echt wel hebben. Maar dat is het ook. Dat mist het. Bij jou ook. Ik gun iedereen het beste. Maar door het agressieve gedrag van de Marrokaanse jeugd en het respectloze gedrag naar Nederland heeft me echt doen veranderen van mening in de jaren en ik kom dan niet van het Gooi of zo. Dat komt ook deels door ons slappe gedrag en grote cultuur verschillen, maar de hoofdschuldige zijn jullie zelf. Daar zal ik nooit aan twijfelen, want iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. De helft van mijn familie komt uit het buitenland en die hebben keihard gewerkt om zich aan te passen, diploma's te halen, de taal te machtigen. Weet je wat die vinden? Juist, respectloos naar Nederland. Ik bedoel luister alleen. Wat hoor je als je met een (nederlands)marokkaan praat. Een accent. Ben je vanaf je geboorte (voor je achtste jaar) tweetalig opgevoed dan kan je beide talen accent loos spreken (bron Erik Scherder neuroloog). Dus daar begint het al. De keuze om met een accent te spreken, 2-0 achterstand in de maatschappij. Maar goed we moeten daar als Nederland veel harder tegen optreden. Ik vind dat we daar als Nederland ook veel schuld in hebben. Ik kan wel zo door gaan, maar uiteindelijk komt het er op neer dat iedereen verantwoordelijk is voor zichzelf en hoe moeilijk dat ook is voor je.

29 augustus 2018 om 19:53

Och och...want in de maatschappij worden deze jongens als Nederlanders gezien en niet als marokkaan....typisch een gevalletje van eigen gewin boven principes meneertje sloos

29 augustus 2018 om 19:54

Misschien moeten jullie ons eerst beginnen te zien als Nederlanders in plaats van Marokkanen. Als er naar ons word gekeken dan word er vaak gesproken over die Marokkanen. Er word nooit gesproken over die Nederlanders dan is het dus ook logisch dat je meer die kant opgaat. Er word altijd negatief over ons gesproken hier in Nederland terwijl niet iedereen hetzelfde is. Ik zou ook voor Marokko kiezen en velen Marokkanen hier met mij.

29 augustus 2018 om 22:33

Ik denk dat het hier vooral moet gaan over de voetbal keuze. Wat heeft Marokko voor hem gedaan op voetbal gebied? Wie heeft hem opgeleid, in welk land is dat gedaan? Ik denk dat het daar meer om gaat. Het hele overige maatschappelijke gelul doet er hier niet toe. Ik ben wel van mening dat die jongen op voetbal gebied alles aan het land Nederland heeft te danken aangezien hij geboren en getogen is in Nederland. Op het moment dat hij een Nederlands en Marokkaans paspoort heeft staat het hem uiteraard helemaal vrij voor welk land hij wenst uit te komen. Ik blijf het wel vreemd vinden dat iemand die geboren en getogen is in Nederland en dus letterlijk zn hele leven in Nederland heeft doorgebracht ook een paspoort van een ander land kan hebben. Of dat nou Marokkaans, Engels of Amerikaans is. Als je geboren en getogen bent in Nederland dan ben je toch gewoon Nederlander, geboren en getogen in Amerika dan ben je toch gewoon Amerikaan? Geen idee hoe dit voor de wet zit.

29 augustus 2018 om 22:59

@limoncello. Het komt deels ook door chantage van Marokko. Iedereen met marokkaanse voorouders beschouwen ze als marrokaans. Die krijgen automatisch de marokkaanse nationaliteit toegeworpen en dus dubbel paspoort. Als jij je marokkaanse nationaliteit wolt opgeven omdat je er nooit hebt gewoont of wat dan ook mag je het land niet meer in. Oftewel je kan familie daar niet meer bezoeken. Mede hierdoor blijft dat zo in stand. Ook de van beide kanten gebrekkige integratie helpt hierin mee. De ene kant blijft continu afstoten, en de andere kant blijft ook continu afstoten.

29 augustus 2018 om 23:18

Als dit echt zo is (en ik heb geen reden om jouw uitleg te betwijfelen hoor) dan is er een hele hoop duidelijk. Ik ben wel van mening dat als als Marokko je dan nooit meer toe laat dat er daar dan iets heel erg mis is... Hoe staan Marokkaanse Nederlanders of Nederlandse Marokkanen niet zelf in?

29 augustus 2018 om 19:54

Mensen zoals jij zorgen ervoor dat ik me meer Marokkaans ga voelen.

29 augustus 2018 om 22:46

Deze gasten, vind ik dan weer een jammere term.
Ook ik vind het een lastig iets, heb zelf diverse roots maar ben blond en dus sowieso "nederlander" en geboren in Amsterdam voel ik me dus ook zo.
Maar daar Nederland niet vlekkeloos is lopen een hoop mensen met vooral "niet westerse" roots hier ook weleens tegen wat problemen op die ervoor zorgen dat
die dualiteit omtrent nationaliteit blijft voortbestaan. Sommigen kunnen zich dááraan onttrekken en voelen zich prima hier. Bij sommigen blijft het bijten en begrijp ik de dualiteit dan ook wel.
Daarnaast denk ik dat opportunisme soms ook een rol speelt.

Reactie was op sloos hieronder

29 augustus 2018 om 22:48

Voetbal is een spelletje. Deze jongen wil het spelletje spelen voor een ander land, en jij ziet het als een gebrek aan respect naar de mensen aspect van dit land. Ik stel voor dat je naar buiten gaat, misschien even wat moet reizen en meer mensen moet leren kennen. Misschien besef je dan dat voetbal niet het belangrijkste is in dit leven. Dat hij ergens anders het spelletje wil beoefenen betekent niet dat hij geen respect heeft voor dit land of de mensen hier. Het is verdomme voetbal maar sommige mensen praten alsof we het over een oorlog hebben hier. Hele wereldvreemde reacties hier weer.

Elke keer wordt het weer bevestigd deze gasten zijn hier misschien wel geboren en of getogen maar voelen zich geen Nederlander blijven zich Marokkaan voelen ondanks alles wat Nederland ze geboden en gegeven heeft!

29 augustus 2018 om 19:43

Wat heb jij hen allemaal gegeven en geboden dan precies? Buiten je bekrompen gedachtegang en het hokjes denken? Ik dacht dat Nederland stond voor tolerantie en voor de vrije mening en vrije ruimte om je in te bewegen als mens. Blijkbaar zie jij dat anders.

29 augustus 2018 om 22:39

Ik denk meer dat men zich afvraagt waarom jongens die geboren en getogen zijn in Nederland met Marokkaanse ouders heel vaak voor Marokko kiezen i.p.v. Nederland terwijl ze dus zijn opgegroeid in Nederland en niet in Marokko. Vaak wordt gezegd; trots. Zijn deze jongens dan niet trots op Nederland? Dit doet absoluut niks af aan de keuze van een hoop Nederlandse Marokkanen hoor, absoluut niet. Ik heb het idee dat deze jongen een weloverwogen beslissing heeft genomen.

Goede keuze. Kies met je hart en als dat daar ligt is dat helemaal goed. Heeft nog een lange weg te gaan maar man een hele moderne back worden deze jongen. Zo sterk aan de bal en vrij multi functioneel. Ik zie ook meer kansen voor hem bij Marokko momenteel, puur omdat Oranje er al heel veel heeft en niet bij de minste clubs. Succes!

Wat een verrassing... Precies zoals de rest van de jongste generatie voetbalnedermarrokanen gekozen heeft. Het is alleen wel de vraag waarom? Eerder kozen bijvoorbeeld Afelay en Boulahrouz nog wel voor oranje.

29 augustus 2018 om 19:51

Lees gewoon het merendeel van de reacties hier dan snap je gelijk waarom het steeds minder gaat worden.

29 augustus 2018 om 19:54

Het is wel zo dat in Nederland het politiek klimaat zodanig verandert de laatste jaren dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond zich niet meer gewenst/geaccepteerd voelen. Als er dan een ander land is waar je wel met open armen ontvangen wordt en bij een slechte prestatie niet meteen naar je afkomst wordt gewezen zou ik het ook wel weten.

29 augustus 2018 om 20:07

Is dat dan onbegrijpelijk? 11%(!) van de Marokkaanse jongeren tussen 16 en 21 zijn verdachten van crimininaliteit. En over het geheel zijn Marokkanen 6 maal zo vaak verdacht. Zou die negatieve gedachte over Marokkanen dan misschien toch niet op niets gebaseerd zijn?

29 augustus 2018 om 20:17

Dit is dus precies wat ik bedoel. Die jongens waar jij over spreekt zijn net zo goed Nederlanders als dat jij dat bent. Zodra het over criminaliteit gaat wordt toch weer over Marokkanen gesproken (met natuurlijk dezelfde cijfers die altijd verdraaid worden).
Maar als dan een jongen die daar waarschijnlijk al zijn hele leven mee te dealen heeft vervolgens kiest voor Marokko heb je ineens de poppen aan het dansen. Want dan is het ineens wel weer een Nederlander.

29 augustus 2018 om 20:27

@marocberkane

Maar daar mag je de politiek grotendeels voor bedanken. Het moge duidelijk zijn dat het integratiebeleid na meer dan 40 jaar absoluut nog niet naar behoren werkt. Dat komt niet door specifieke bevolkingsgroepen, maar door Nederland in het algemeen en de manier waarop hier in Nederland politiek word gevoerd. Overigens is dit enkel mijn mening.

29 augustus 2018 om 20:37

Mijn fout, ik bedoelde natuurlijk inwoners van Nederland met een Nederlands paspoort en die geboren zijn in Marokko, of ouders of grootouders uit Marokko hebben.

Ik ben wel heel benieuwd op wat voor manier die cijfers verdraaid zijn dan? Het lijkt me redelijk om dat soort claims te onderbouwen.

29 augustus 2018 om 21:35

Dat is toch ook gewoon aan te tonen met cijfers en die liegen er niet om. Nadeel is dat er altijd ook goede tussenzitten. Maar er zijn nu eenmaal veel Marrokkaanse jongeren die niet werken, zich inlaten met criminaliteit en geen opleiding genieten. Het heeft niet eens met rascisme te maken, gewoon pure feiten. Dat hij voor Marokko kiest dikke prima, beschouw hem ook niet als Nederlander, of hij koet hier geboren zijn, dan is het voor mij een Nederlander. Dat gelul over rascisme altijd gelijk, slaat nergens op.

29 augustus 2018 om 22:17

Laatste was in het nieuws iets over dat een ex gevangene eerder een baan krijgt als een Marokkaan/Turk. Racisme tijdens sollicitaties is ook uitgebreid aangetoond. Zoek maar op Google. Je kan het wel ontkennen dat maakt het nog niet anders. Racisme is er helaas nog steeds volop, niet alleen in Nederland.

29 augustus 2018 om 22:47

Racisme is altijd slecht, fout. Ik vind alleen wel dat op het moment dat dit soort jongens voor de keuze zouden komen te staan om voor Marokko of Nederland te voetballen en ze kiezen voor Marokko, dan vind ik ze toch echt meer Marokkaan dan Nederlander hoor. Niet dat daar iets mis mee is, absoluut niet maar dat er wordt gezegd dat ze net zo Nederlands zijn als ik, dat vind ik dan niet.

29 augustus 2018 om 23:13

Je kunt wel alles met rascisme te proberen weerleggen, een makkelijke uitweg. Het merendeel van de jeugd werkt niet, gaat niet naar school, criminaliteit. Die verpesten het voor de goeden. Logisch dat mensen verder kijken. Alles met racisme weerleggen is zo makkelijk en naïef.

29 augustus 2018 om 23:43

@bergy
Racisme is eigenlijk gewoon een bepaalde vorm van categoriseren. Ongefundeerd racisme ben ik gewoon fel op tegen, maar als er statistische correlaties zijn tussen wat dan ook, is het menselijk(of natuurlijk) om daar rekening mee te houden. Nou weet ik helemaal niets van de cijfers over racisme tijdens sollicitaties, maar in het theoretische geval dat ex-gevangenen statistisch gezien significant minder problemen opleveren als een Marokkaan/turk, is het dan zo'n rare gedachtegang om die eerder een kans te geven? Ik bedoel, waarom zou je speciaal voor extra risico kiezen. Nou is dit maar een voorbeeld, ik kan niet zeggen of hier aanleiding voor discriminatie is.

Pfff wat een nare opmerkingen, mensen hebben hun oordeel klaar zonder ook maar iets van die jongen te weten. Waarom zou hij niet voor Marokko mogen kiezen?

Nou prima toch....
Wat voor reden het ook mag zijn, hij heeft gekozen.

Koeman heeft het geprobeerd, maar hij wil dus niet....

Ben alleen bang dat er een periode aankomt dat we al 15 en 16 jarigen in het eerste gaan gooien om ze direct vast te leggen.

Tja, had niets anders verwacht. Speelde al wedstrijden voor jong Marokko. In ieder geval heef se bondscoach zijn best gedaan. Blijft toch een rare keuze. Hier opgroeien en dan kiezen voor een ander land

Erg jammer dit... Heeft de potentie om een hele leuke back te worden! Speelt best aardige potjes voor een omgeturnde middenvelder. Blijft toch een gek idee dat in Nederland geboren jongens vervolgens voor een ander land kiezen, al is het natuurlijk hun eigen keuze! Denk toch ergens dat Ziyech hier een vinger in de pap heeft gehad, maar dat is speculatie natuurlijk!

Ondankbaar in mijn ogen. Heeft zijn hele jeugd 'geprofiteerd' van onze maatschappij in Nederland en wanneer wij iets kan terugdoen, kiest hij vervolgens voor een land wat niks voor hem heeft betekend.

Edit: Ik weet de situatie van Mazraoui niet goed. Alleen als dit zo is, kijk ik er zo tegenaan. Wat bijvoorbeeld een Ziyech heeft, wat mij overigens misschien nog een beetje dwarszit.

29 augustus 2018 om 19:47

Ik moet altijd lachen om types zoals jij. Zo bekrompen in je gedachten. Geprofiteerd? Deze jongen is gewoon in Holland geboren en profiteert nergens van maar heeft gewoon dezelfde rechten als jij en ik. Dat jij het ziet als profiteren zegt al dat je hem dus niet als gelijke ziet. Wat moet hij dan eigenlijk voor jou terugdoen? Wellicht doet hij al genoeg voor de maatschappij? Hij draagt in ieder geval wat centen af in Nederland belastingland. Wat doe jij eigenlijk voor de maatschappij dan ?

29 augustus 2018 om 19:50

Een land wat niks voor hem betekend? Zijn ouders zijn van Marrokkaanse afkomst.. wat waarschijnlijk betekend dat hij veel met Marokko heeft.

29 augustus 2018 om 19:56

Hoe weet jij nou wat Marokko voor die jongen heeft betekend? Daarnaast draagt deze jongen, evenals Ziyech en elke andere werkzame persoon in Nederland, net zoveel bij aan de maatschappij als jij en ik; wellicht zelfs nog wel meer in de vorm van belastingen. Ik snap niet dat je de behoefte hebt om je ongefundeerde mening te delen voordat je wat research hebt gedaan in zijn situatie.

Mazraoui speelde ook al in de jeugdelftallen van Marokko en kreeg daar wel de aandacht van bondscoaches, terwijl hij bij de Nederlandse jeugdelftallen niet benaderd werd. Jarenlang werd hij niet meer toegedicht dan een matige profcarriere. Over die jongen is nog nooit gesproken bij Oranje, totdat hij plotseling als basisspeler actief is. Bovendien realiseert hij zich heel goed dat zijn ontwikkeling ook minder kan zijn dan verwacht en dan is er in Nederland nou eenmaal meer concurrentie.

29 augustus 2018 om 20:13

Tommy, als iemand zijn hele leven hier iN Nederlands hefet egstudeerd....is het dan ondankbaar als hij in het buitenland gaat werken?

29 augustus 2018 om 21:17

Bweikes, wat een gekots van jou Tommymator. Ik word er kotsmisselijk van. Deze ingesteldheid is echt een virus in onze maatschappij. Denken dat zoiets mag gezien worden als profiteren. Ga wat nuttige zaken doen, studeer wat, hou je bezig met belangrijke zaken en wees geen blanke leeghoofd.

Sommige reacties hier... Mazraoui speelde ook al jeugd wedstrijden voor Marokko, niet heel raar dat hij voor Marokko kiest...

respect goede keus altijd voor Marokaanse teams uitgekomen. Suc6 daar.

Waarschijnlijk met zijn hart gekozen en dat moeten we respecteren! De bekrompenheid die ik bij sommige mensen lees slaat helemaal nergens op. Succes met Marokko. Nu moeten we gewoon een andere rechtsback opleiden voor in het Nederlands elftal, lijkt mij toch geen probleem

begrijpelijke keuze, met in de toekomst o.a. Karsdorp, Fosu mensah, Stjuste (Janmaat, Hateboer die voor de rechtsbackpositie kunnen spelen zie ik hem niet veel minuten maken.

29 augustus 2018 om 20:46

Hakimi en Dirar zijn beter dan Karadorp, Fosuh Mensah, StJuste en Hateboer

Heeft alles in Nederland gekregen en geleerd. Waardeloos om dan voor een land te kiezen waar jezelf niet geboren bent.

29 augustus 2018 om 20:20

Dat vind ik wel erg kort door de bocht. Het heeft sowieso geen zin om voor een land uit te komen waar het hart niet ligt. Als die jongen meer binding met Marokko heeft, laat 'm dan gewoon voor Marokko uitkomen.

Logisch. Heeft alle jeugdelftallen daar doorlopen, is er concreet in beeld getuige het feit dat hij al dichtbij de WK-selectie zat en dat hij nu is opgeroepen. Geef hem groot gelijk om voor Marokko te kiezen. Denk dat ie voor Marokko ook meer interlands kan spelen dan als ie voor Oranje zou kiezen.

Het moederland blijft ten alle tijden meer trekken. Ondanks dat men hier de opleiding heeft gehad.

Ik kan hier absoluut niet rouwig om zijn, sowieso vind ik het geen Nederlands Elftal materiaal.
En dit soort personen hebben totaal geen binding met Nederland, die moet je dan vooral niet in het Nederlands elftal willen hebben.
Na het misgrijpen van Ziyech zijn we volgens mij massaal bezig iedere Marokkaanse speler het Nederlands elftal in te loodsen, beetje absurd naar mijn mening. Ziyech zou absoluut een meerwaarde zijn geweest maar hij is dan ook de enige van Marokkaanse afkomst die van meerwaarde zou zijn. Maar hij heeft meer binding met Marokko dus houdt het op.

Wat een niveau weer in de comments.

Die jongen heeft zijn keuze gemaakt. Jammer, maar zijn goed recht en wellicht dat hij bij Marokko een veel betere interlandcarriere tegemoet gaat dan bij Oranje.

Ik begrijp niet dat mensen zijn keuze niet kunnen begrijpen. Deze jongen heeft alle jeugdelftallen van Marokko doorgelopen. Groot gelijk heeft die

29 augustus 2018 om 19:52

Volgens mij heeft hij de Ajax opleiding doorlopen en die ligt niet in Afrika als je het mij vraagt

29 augustus 2018 om 20:01

@Piranha Jij bent zekers de leukste thuis?

29 augustus 2018 om 23:18

Ik begrijp niet dat ze überhaupt een keuze hebben. Het land waar je geboren bent daar speel je voor. 2 Paspoorten zijn gewoon mazen in de wet. Deze kerel is in Nederland geboren, dan zou hij helemaal niet voor een ander land uit moeten kunnen komen. Of hij het aankan is een andere discussie.

Prima toch. Koeman heeft het geprobeerd, en we moeten zijn keuze respecteren.

Ik dacht altijd dat sommige mensen hier kwamen wonen om een toekomst op te bouwen.. maar ik begrijp dat mensen die deze keuze maken liever weer teruggaan?

29 augustus 2018 om 20:00

Hij is in leiderdorp geboren dus hij is niet echt hier naar toe gekomen

29 augustus 2018 om 20:01

Hij heeft twee paspoorten dus kan prima de keuze maken voor het Marokkaans elftal en daarnaast in Nederland blijven wonen. Daarnaast is hij niet naar Nederland gekomen om een toekomst op te bouwen maar is hij gewoon in Nederland geboren.

29 augustus 2018 om 21:39

Als het geld eenmaal binnenstroomt dan wel.

Hij heeft altijd al voor Marokko gespeeld, dus zo vreemd is dit niet, het is gewoon de volgende stap voor hem. Overstappen naar Oranje, dát zou opmerkelijk zijn, maar dit is... "gewoon"? Het is natuurlijk jammer dat zijn hart niet meer bij Oranje ligt, maar dat is helemaal aan hem.

Noussair, veel succes bij Marokko!

Respect voor zijn keuze en diegene die denigrerende opmerkingen, hebben helemaal geen respect voor de keuze van deze jongen. En die gasten zijn meestal diegene die andere mensen beledigen en vervolgens roepen, dat het vrijheid van meningsuiting is. Weinig respectvolle reacties gelezen en dat is zo jammer.

29 augustus 2018 om 21:43

Gewoon uitkomen voor het land waar je geboren bent of je nu Marokkaanse roots hebt of niet. 2 Paspoorten het is wat. Gewoon 1 paspoort handhaven heb je ook geen geeikel. Straks heb je een Oranje waar de voertaal niet Nederlands is.

29 augustus 2018 om 22:20

Ja want mensen met een dubbele nationaliteit spreken geen nederlands ?

29 augustus 2018 om 23:06

Als je douglas als voorbeeld neemt, die spreekt een paar woorden Nederlands. Nog even en we hebben ook Aziaten en Amerikanen in het oranje.

Vooral jammer van de Afrika cup gedurende het seizoen

29 augustus 2018 om 20:02

De Africa cup wordt tegenwoordig gewoon in de zomer gespeeld en dus niet meer gedurende het seizoen.

Gelijk heeft hij, en met dumfries heeft nederland een rechtback die jaren meekan en zeker niet slechter is dan hem

We hebben genoeg op rechts back alhoewel ook veel blessures. Maarja de rechtsback bij Ajax is ook het meest onderhevig aan verval. Zie in de jongste geschiedenis van rhijn, vd wiel, tete, Veltman. Hij doet het nu aardig maar zal straks gewoon weer vervangen worden door de nieuwe held. Hopelijk iemand die zijn huidige bestaan wat meer respecteert dan nousair

We hebben genoeg op rechts back alhoewel ook veel blessures. Maarja de rechtsback bij Ajax is ook het meest onderhevig aan verval. Zie in de jongste geschiedenis van rhijn, vd wiel, tete, Veltman. Hij doet het nu aardig maar zal straks gewoon weer vervangen worden door de nieuwe held. Hopelijk iemand die zijn huidige bestaan wat meer respecteert dan nousair

In Nederland opgroeien, NL paspoort, alle infrastructuur en voorzieningen van dien, en je dan toch meer Marokkaan voelen. Ik vind het wat hoor. Maargoed, misschien dat een aantal Marokkaanse Nederlanders hier me uit kunnen leggen hoe dat voor jullie voelt. Oprechte vraag.

29 augustus 2018 om 19:59

Nou, vind jij dat mensen die hier hebben gestudeerd in het buitenland moeten kunnen werken?

29 augustus 2018 om 20:12

@badrmaghrani

Al ben ik het niet zozeer eens met de argumenten van Ilbiscione, is jouw argument ook niet echt kloppend. We praten over het algemeen niet over mensen die hier werken, maar over de tweede, derde en soms zelfs de vierde generatie van de eerste immigranten. Dat zijn mensen die hier worden geboren, opgroeien, leven en waarschijnlijk ook hier weer sterven.

29 augustus 2018 om 20:14

Allereerst vind ik het prima dat hij voor Marokko heeft gekozen, dat is zijn goed recht gezien zijn dubbel paspoort. Jammer vind ik het wel, want ik zie in hem een moderne, opkomende back, die Nederland wellicht goed had kunnen gebruiken. Maar de vergelijking die je schetst begrijp ik niet. Hij heeft toch in Nederland gestudeerd en werkt toch ook hier? Hij wil alleen een ander land vertegenwoordigen, dus wat bedoel je met je opmerking?

29 augustus 2018 om 20:22

Annemarie die na haar studie is gaan werken in Canada is ook hier geboren en getogen, zij heeft hier haar opelding genoten, waar wij allemaal aan hebben mee betaald en het moment dat het tijd voor haar is om belasting te gaan betalen; emigreert ze naar Canada en profiteren zijn van alles wat zij hier geeft geleerd

Zoals verwacht, prima toch? Lekker je eigen keuze maken waar je jezelf goed bij voelt.

Als je dan hoort wat de doorslag heeft gegeven; altijd in de marokaanse jeugdelftallen gespeeld (goed argument) en dat het niveau van het Marokkaanse elftal hoger ligt (slap argument). Je gewoon kiezen voor het land waar je met het meeste trots voor uit wil komen, daar heeft het huidige niveau van het elftal niks mee te maken. Ik beschouw het Nederlandse elftal dan op dit moment ook gewoon hoger qua niveau dan het Marokkaanse elftal. Leuk dat Marokko weer eens heeft meegedaan met het WK, maar buiten beschouwing het leuke voetbal, hebben ze er ook geen potten kunnen breken. Als speler lijkt het mij toch leuker om een een EK te spelen ipv dat vechtvoetbal in de Africa cup? Ik heb gewoon het idee dat die het liefst gewoon voor het Marokkaanse elftal uitkomt (is zijn goed recht), maar het niveau erbij betrekken blijf ik een slap argument vinden. Ook wat Johan Derksen gisteren zei, kon ik niet inkomen "als je niet goed genoeg bent, is het natuurlijk logisch dat je voor een ander land uitkomt". Dat vind ik dus niet. Gewoon uitkomen voor het land waar je voor wil uitkomen, en ben je niet goed genoeg? Jammer dan.

Hij kiest voor stabiliteit. Ik snap het wel. Het is een keuze die je maakt voor de rest van je voetbal carriere, Dus 1 bondscoach kan daarin niet veel overtuigen lijkt me

Prima, de toekomst wijst wel uit hoe wijs deze keuze is.

Blijf toch zo’n gevoel hebben dat ie gewoon ziyech kopieert. Loopt ie bij Ajax ook achteraan

29 augustus 2018 om 20:50

Misschien speelt de situatie met Ozil ook mee. Als Mazraoui Nederland wereldkampioen zou maken, is die voor 2 jaar Nederlander. Zodra Nederland het EK erop eruit gaat, is het toch weer een Marokkaan.

Beschouw dit niet perse als een gemis. Toch blijft het altijd een raar iets dat jongens die hier geboren zijn en hier opgegroeid zijn, toch voor hun ouders land kiezen. Ik bedoel hier niks racistisch mee, wil ik alvast even zeggen voordat ik wordt aangevallen maar ik vind het gewoon interessant dat die keuze "vaak" de andere kant op valt. Als het ze uit komt zijn ze Nederlander maar toch kiezen ze vaak voor de andere partij..

29 augustus 2018 om 20:25

Valt wel op dat ze in het verleden wel kozen voor Nederland, maar de laatste jaren niet meer. En ik kan nu al voorspellen dat dat voorlopig ook niet meer gaat gebeuren. Zou misschien iets te maken kunnen hebben met Nederland dat steeds racistischer wordt.
Daarnaast is je laatste zin lachwekkend. Je draait de situatie nu een beetje om. Het is precies andersom. Als het de Nederlanders uitkomt (bijv. bij een goede prestatie) dan zijn het Nederlanders, en als het niet uitkomt (bijv. als ze een misdaad plegen) dan zijn het Marokkanen.

29 augustus 2018 om 20:46

Hoezo?? Als zij hier kunnen genieten van een land met veel welvaart, veel kansen, goede scholen enz. dan zijn ze opeens wel Nederlander. Kijk ik ga hier geen politieke discussie voeren en ik ben ook zeker geen racist maar ik vind dat je wel gewoon de waarheid moet kunnen zeggen. Dit zijn allemaal jongens die zich meer Marokkaan voelen dan Nederlander blijkbaar dus wat doe je dan hier vraag ik me altijd?? Ze maken wel gebruik van de voordelen dus waarom zouden ze dan niet voor het Nederlands Elftal kiezen. En je opmerking over racisme vind ik onzin want dan scheer je alle Nederlanders over 1 kam. Ik heb genoeg Marokkaanse, Turkse vrienden en zo zijn er vele met mij..

30 augustus 2018 om 00:00

Nederland steeds racistischer? Ik geloof dat je de plank volledig mis slaat... Het heeft niets met racisme te doen.... het heeft met het aanpassingsniveau te doen van verschillende bevolkingsgroepen... Er leven bijvoorbeeld ook vele Aziaten in Nederland en daar hoor je over het algemeen geen negativiteit over... De Aziaat past zich volledig aan aan het land waar hij woont.... bij andere bevolkingsgroepen zijn we 4 generaties verder en de aanpassingsproblemen zijn nog steeds niet weg.... sterker nog....de problemen nemen alleen maar toe.... ik denk dat als jij 5 keer overvallen wordt door een bepaalde bevolkingsgroep dat jij de 6de keer als je iemand van deze bevolkingsgroep tegenkomt ook meer op je tellen past.... dus noem het aub geen racisme.... racisme komt voort uit vooroordelen... oordelen op wat iedere keer maar weer gebeurd heeft niets met racisme te doen maar zijn gebaseerd op feiten.... iedere keer maar in de slachtofferrol kruipen en bij alles zichzelf beroepen op racisme of discriminatie is de makkelijkste weg... beter kan je als je bij een bevolkingsgroep hoort welke deze problemen veroorzaken de foute jongens hier maar eens op aanspreken en proberen te verbeteren... wellicht gaat het dan een stukje beter met de integratie.

30 augustus 2018 om 16:26

Er bestaat g een racisme in Nederland, Marokkanen zijn gewoon niet aangepast....aldus axaj......de ironie..

Je beweert dat de aanpassingsproblemen onder Marokkanen toe nemen; heb je daar bewijs van....statistieken of zo....ik kan niks met je onderbuik logica; geef me cijfers

30 augustus 2018 om 22:59

Je praat alweer je beurt voorbij.... in mijn tekst valt niets te lezen over Marokkanen... ik praat over bepaalde bevolkingsgroepen.... het feit dat jij begint over Marokkanen is de reinste discriminatie.... of ben je zelf Marokkaan en wil je al in de slachtofferrol kruipen omdat je denkt of weet dat de Marokkanen bij deze bepaalde bevolkingsgroepen horen? Als dat het geval is.... DOE ER DAN WAT Aan!

Op dit moment te zwak voor NL elftal in mijn ogen. Zal voorlopig niet aan de bak komen. Alles beter dan Veltman trouwens. Dus dan kiezen voor Marokko waar misschien minder van een back gevraagd wordt. En zal vast ook ff bij Hakim zijn informeren.

Voor de mensen die weer aankomen met 'ondankbaar' en negatievere bewoordingen,
het is niet bepaald zo dat Nederland warm is naar onze Nederlandse broeders van Marokkaanse afkomst. Worden veelal over één kam geschoren, gediscrimeerd (zowel in woord als in kansen), en horen met regelmaat in de media en persoonlijk 'kutmarrokaan dit, kutmarrokaan dat' naar zich toegeslingerd worden. Er is zelfs een politieke partij die hen wegzet en over één kam scheert, met vele volgers.

En dan is er dat Marokko, dat je ontvangt als een broeder, geen vooroordelen kent over je afkomst, en je volledig accepteert voor wie je bent en kijkt naar je als individu, en niet als onderdeeltje van een minderheid.

En als Oranje ervan kan profiteren, moeten ze ineens maar opdraven en helpen, en maakt het ineens niet meer uit dat ze Marokkaan zijn.

Zo kan je het ook zien. En ik denk niet eens dat Mazraoui zo denkt, zeker niet, maar het speelt ongetwijfeld bij veel jongens. En terecht ook wel, ondanks dat er zat Nederlanders zijn die Marokkaanse mensen als individu benaderen, zonder vooroordeel.

29 augustus 2018 om 20:32

De slachtofferrol wordt weer eens gespeeld. De grote boze westerse blanke mens met een superioriteitsgevoel van hier tot en met, reageert het land. En wat bedoel je precies met "broeders"? Eerst heb je het nog tot het benaderen van het individu en daarna behoort iedereen opeens tot de groep "broeders"? Dat er discriminatie plaatsvindt, ontken ik ook zeker niet, maar dit komt van alle kanten af. En oranje kan kan profiteren is ook wel een mooie. Volgens mij profiteert het Marokkaanse elftal nu juist van opgeleide spelers uit andere landen? Dat hij voor Marokko kiest is volledig, en terecht, zijn eigen keus. En wat betreft dat de Nederlandse-Marokkanen met open armen worden ontvangen in Marokko en behandeld worden als een individu, heb ik zelf geen ervaring mee, maar wat ik heb gehoord en gelezen is het toch wat minder rooskleurig als jij het hier beschrijft. En als Nederland bijvoorbeeld een criminele illegale Marokkaan wil uitleveren aan Marokko, dan wordt die daar niet gezien als Marokkaan, maar als Nederlander en hoeven ze die persoon niet te hebben. Zoals ik al zei; het gebeurt gewoon van beide kanten.

Natuurlijk niet vreemd. Die jongen heeft ook al in de vertegenwoordigde jeugdelftallen van Marokko gespeeld, dus ik vond het al raar dat er nog twijfel over was. Verder is het een leuk talent, maar niet een speler die iets speciaals heeft.

Verdedigend te zwak om als back te fungeren op een dergelijk niveau en als middenvelder denk ik momenteel niet ver genoeg. Dat wil overigens niet zeggen dat hij in de toekomst niet beter kan worden. In ieder geval een jongen die met z'n hart kiest. Zo hoort het naar mijn mening ook.

Het hele idee dat je spelers moet gaan paaien om voor je land uit te gaan komen is ridicuul en zinloos. Zoiets moet van de speler zelf komen. Spelers met een dubbele nationaliteit en een profcontract weten dondersgoed waar hun hart liggen. Daar zal een tijdelijke warmbad echt niet helpen. En al helemaal niet ze gelijk oproepen om ze dan maar te claimen. De mens is soms dom, maar zo achterlijk zijn ze ook niet om zich zo makkelijk te laten paaien om vervolgens nooit meer geselecteerdnte worden.

Goede keuze van Mazraoui voor hetzelfde geld krijgen we El Ghazi praktijken mocht 1 keer meedoen. Daarna nooit meer opgeroepen bij Marokko heeft hij een coach die het in hem ziet zitten met Renard.

29 augustus 2018 om 20:06

El Ghazi werd opgeroepen vanwege z'n vorm en kwaliteiten. Daarna werd het allemaal minder en dus ook niet vreemd dat hij tegenwoordig gepasseerd word. Marokko selecteert ook geen spelers die op dat moment niet goed genoeg zijn. Waarom zou dat bij Oranje anders moeten zijn?

Ik denk dat hij rationeel naar alle opties heeft gekeken. Bij het Nederlands elftal moet hij concurreren met mensen als Karsdorp, Tete, Hateboer, Janmaat, Fosu-Mensah, Brenet en Veltman. De meeste uit dat lijstje gaan nog jaren mee. Bij Marokko heeft hij veel meer kans om interlandervaring op te doen. Ik kan me niet voorstellen dat hij voor Marokko zou kiezen als hij de onbetwiste nummer één zou zijn voor het Nederlands elftal.

29 augustus 2018 om 20:09

Bij Marokko moet ie concureren met Hakimi; beter dan al die namen die jij daar op noemt...en tevens speelt Dirar ook nog op rechts; betere voetballer dan al die namen die jij hier opnoemt

29 augustus 2018 om 20:15

Karimi is een prima speler, maar Dirar is echt niet beter dan Kardorp, Tete en Hateboer. Dirar is oud en geblesseerd. Dat betekent dat Mazraoui maar één iemand voor hem heeft in plaats van een man of vijf.

29 augustus 2018 om 20:26

Dirar is 32, heeft meer CL ervaring dan al die knulletjes bij elkaar en was aanvoerder van Monaco toen ze twee jaarterug kampioen werden.

wat hebben karsdopr en tete allemaal laten zien dan?

29 augustus 2018 om 20:28

Bij Marokko is Hakimi jonger en veel talentvoller. Dirar is al wel 32 dus daar heeft binnenkort geen last meer van. Sofyan Amrabat richt zich bij Marokko op de rechtsbackpositie en is ook nog jong. Daarnaast zijn er dan ook nog El Hajjam en Alakouch die allebei als rechtsback een basisplaats hebben bij een club in de Ligue 1.

Bij Nederland heeft Karsdorp al 2 jaar amper wedstrijden gespeeld. Is Veltman lachwekkend slecht en waarschijnlijk al uit de basis gespeeld door Mazraoui bij terugkeer van zijn blessure. Fosuh-Mensah is talentvol maar heeft nog niet meer laten zien dan Mazraoui. Dus de enige concurrenten zijn Janmaat (ook al 29) en Hateboer (die het tijdens de laatste interland overigens belachelijk slecht deed).

Je kunt dus wel stellen dat hij in beide selecties in ongeveer dezelfde situatie terechtkomt.

Het niveau hier daalt zo erg op dit forum. Is dit VZ of Geenstijl? Ik schaam me oprecht voor m'n eigen volk. Johan Derksen napraten zonder enige eigen onderzoek doen. En sommige reacties... Schaam me dood voor m'n eigen volk. Wat mij betreft mag elke Surinamer, Turk en Marokkaan voor zijn vaderland kiezen. Kijken hoeveel er overblijft. Wat is Frankrijk zonder haar multiculturele spelers?

29 augustus 2018 om 20:14

Leuk dat je Frankrijk noemt. Op het moment dat die multiculturele spelers terecht feest aan het vieren waren, en de NOS hier hun immigratie-propaganda artikelen al klaar had staan, waren duizenden andere multiculturele Franse inwoners bezig om hele steden kort en klein te slaan. Dus als antwoord op je vraag, Frankrijk had dan misschien geen wereldtitel, maar honderden Franse inwoners hadden wel gewoon hun winkels intact.

29 augustus 2018 om 20:56

Jij mag eerst gaan verdiepen in de Franse multiculturele samenleving voordat je zo een reactie plaatst. Problemen met de integratie is al jarenlang een probleem. En Fransen zijn gewoon bizar slecht in het organiseren en in toom houden van vieringen.. Rellen gebeuren overal bij elke ras. Ik was tijdens de halve finales in Parijs en zag Arabieren, Afrikanen en Fransen samen feesten en de Franse vlag met trots laten zien. Waar is die berichtgeving? Ik heb de foto's nog op m'n telefoon.

29 augustus 2018 om 23:13

Of jij geeft inhoudelijk kritiek op wat ik daadwerkelijk schrijf in plaats van er dingen bij te verzinnen. Waar zeg ik dat rellen alleen bij bepaalde rassen voorkomen? Waar heb ik het überhaupt over rellen? Ik heb het over de plunderingen die er werden uitgevoerd op het moment dat er inderdaad zowel Arabieren, Afrikanen en Fransen samen feest aan het vieren waren. Er staan echter ook zat filmpjes van de misdragingen op internet, en daar zie je géén stereotype Fransman in.

" En Fransen zijn gewoon bizar slecht in het organiseren en in toom houden van vieringen."
Dat hoor ik wel vaker. Vooral de daadwerkelijke misdadigers een hand boven hun hoofd houden.

" Ik was tijdens de halve finales in Parijs en zag Arabieren, Afrikanen en Fransen samen feesten en de Franse vlag met trots laten zien. Waar is die berichtgeving?"
Met de immigratie-propaganda van de NOS bedoelde ik juist 'die berichtgeving'.

Mijn reactie was puur als nuance bedoeld op jouw eenzijdige argument vóór de multiculturele samenleving.

Ik hoop dat dit dan ook meteen het laatste Marokkaantje is waarvoor we op de knieën gaan bedelen of hij voor NL wilt spelen!!!

Voor iedereen die beweert dat er bij Oranje meer concurentie is; nee hoor...dirar en Hakimi zijn van hoger niceau dan Karsdorp, Hateboer en Veltman.

En al diue zeikerds die lopen te janken over het misbruiken van Nederlandse facisliteiten; vinden jullie dan ook dat als iemand hie rop school heeft gezten, niet mag werken in het buitenland?

29 augustus 2018 om 20:10

Haha ik ben het totaal nier eens hoe mensen reageren maar hoe is een baan in het buitenland het zelfde als voor een land uit te komen ? Háha te triest

29 augustus 2018 om 20:19

ik zou het simpel uitleggen voor jouw simpele geest; Als Marokkaanse voetballers voor Nederland moeten spelen omdat ze alles te danken hebben aan Nederland

Dan moet annemarie na haar studie geneeskunde ook gewoon in Nederland blijven werken en hier haar belasting betalen, omdat zij haar hele studie hefet et danken aan Nederland

29 augustus 2018 om 20:21

Voor je land uitkomen? Het is maar voetbal en niet leger. Je kan het ook overdrijven.

Zonde, hij speelt geweldig bij Ajax. We hadden 'm goed kunnen gebruiken. Maar goed dat de verdediging de komende jaren niet het probleem zal zijn. Heel erg zal het gemis dus niet zijn.

Perfect, geen aandacht meer aan geven. Gekozen is gekozen, moeten er ook weer niet al te veel aandacht aan geven. Is ook nog geen potentiële wereldtopper

Grappig dat tot voor deze discussie iedereen hier hem niet eens goed genoeg vond voor Ajax laat staan Oranje, maar nu plots er de grootste halszaak van maken. Deze zogenaamde "verrader" draagt anders financieel meer bij aan de samenleving dan 99,9% van de hypocrieten hier, waarvan velen een vorm van tegemoetkoming van de staat incasseren. Bespaar me je krokedillen tranen.

Bij Marokko moet hij concurreren met Hakimi ( Dortmund ) Dirar ( Fenerbache ) en Sofiane Alakouch ( Nimes ). Dus het is niet vanzelfsprekend dat hij gaat spelen maar met het oog voor de toekomst een goede zaak.

Graag of helemaal niet. Deze jongens worden sterk beïnvloed door hun omgeving, een keuze voor Oranje zouden velen jem kwalijk nemen. De multi culturele samenleving is helaas volledig mislukt.

29 augustus 2018 om 21:35

Nee het is slechts een voorbeeld. Ik kan me moeilijk verplaatsen in mensen die hier in Nederland zijn geboren en opgegroeid en zich geen Nederlander voelen. Daarnaast is er sprake van sociale druk vanuit de directe omgeving om vooral niet te kiezen voor Nederland en ja, dat vind ik een voorbeeld van een mislukte integratie en multi-culturele samenleving.

Mijn oom bijvoorbeeld is in het verleden naar Canada geã«migreerd. Toen we hem bezochten hebben we een wedstrijd bezocht. In Canada zingen ze voor elke sportwedstrijd het volkslied. Mijn oom en andere familieleden zongen het volkslied met volle overgave en trots mee. Zij voelden zich op en top Canadees ondanks het feit dat zij in Nederland waren geboren en opgegroeid. Dit was prachtig om mee te maken en een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan. De gemiddelde Marrokaan of Turk voelt echter helemaal niets voor Nederland. Dat is mijn punt.

29 augustus 2018 om 20:23

Zo, is dat je wetenschappelijke conclusie gebaseerd op de keuze van Mazraoui? Sterk betoog man, niets meer aan doen.

29 augustus 2018 om 20:24

Er zijn tal van voorbeelden die wél voor Oranje gekozen hebben, waarbij het zeer slecht heeft uitgepakt. Wat valt iemand kwalijk te nemen als hij een dergelijke keuze moet maken, het is nooit goed voor iedereen. En dan de drogredenen die altijd van stal gehaald worden...

30 augustus 2018 om 16:22

Leuk en aardig dat jouw oom in Canada fanatiek het volkslied mee zingt; maar dat zegt dus helemaal niks over de multiculturele samenleving hier in Nederland. De multiculturele samenleving is er. En omdat Mazraoui niet voor Nederland heeft gekozen, zegt dat niks over de multiculturele samenleving. De keuze van een persoon zegt niks over het geheel. En er zijn ook geen manieren om te beoordelen of de multiculturele samenleving wel of niet gelukt is.

Volgens mij heerst er geen burgeroorlog hier in Nederland, dus van mislukken is er sowieso geen sprake! Waarschijnlijk willen jij, en mensen die bv stemmen op de Pvv; dat wij volledig assimileren en afstand doen van ons roots; aint gonna happen!

ik kan trots zinn op mijn roots, het Wilhelmus niet meezingen en gewoon goed geïntegreerd zijn, Jij vind misschien van niet, maar jij bent niet degene die bepaald of mijn leven wel of niet geslaagd is.

Je hebt het over de gemiddelde Turk en Marokkaan; wie is de gemiddelde Turk of Marokkaan? Hoe heb jij dat gemeten? heb jij ons allemaal hier over geïnterviewd? Of trek jij deze conclusie zo recht vanuit je onderbuik?

Veel succes! Baal er wel van. Zag een soort Van der Wiel in deze jongen. Begint steeds beter als rechtsback te spelen

Eerlijk verhaal, bewuste keuze, hoop dat het goed af gaat bij Marokko. Had hem er ook wel graag bij gezien in Oranje, maar helaas. Het tekent ook wel weer hoe Nederland er voor staat, niks te betekenen gehad op afgelopen ek & wk, dat zit bij zulke jonge jongens vast toch nog wel vers in het geheugen... Het Nederlands elftal is niet meer die zekerheid om je op het hoogste niveau te kunnen laten zien helaas.

Respecteer z'n besluit, maar ben het in deze kwestie met o.a Johan Derksen eens. Het is een maatschappelijk probleem, maar het is hier een voetbalforum. Wens Mazraoui gewoon succes.

29 augustus 2018 om 20:29

ok als het een maatschappelijk probleem is; mag iemand na zijn studie hier in Nederland in het buitenland gaan werken? Ik bedoel je hele leven hier in Nederland studeren, profiteren van alle mogelijkehden die hier worden geboden en als het er dan op aankomt belasting betalen in het buitenalnd......is dat ook een maatschappelijk probleem?

29 augustus 2018 om 21:34

Je kan alles wel bagataliseren @Badr, maar het is wederom een voorbeeld dat loyaliteit van veel Marokkanen eerst bij Marokko ligt en daarna bij Nederland. In dit individuele geval maakt het niet zoveel uit, maar in bredere zin wel.

30 augustus 2018 om 16:11

Ik bagetaliseer niks, het komt gewoon op het zelfde neer...en hoe weet jij waar de loyaliteit van mensen ligt? En hoe uit die loyaliteit zich dan volgens jou? En ook al waren alle Marokkanen loyaler aan Marokko dan aan Nederland; so what?

Want volgens jou is er wel een maatschappelijk porbleem? Zijn wij Marokkanen nou niet goed genoeg geintegreerd? Waar blijkt dat uit volgens jou? wat zijn de cijfers volgens jou? Hoeveel Marokkanen zijn er wel en hoeveel zijn er niet geintegreerd?

Ik neem aan dat alle volgelingen van Johan Derksen hier ook vinden dat alle Zweden en Denen die hier zijn opgeleid ondankbare honden zijn omdat ze geen Nederlands paspoort aanvragen en in het Nederlands elftal gaan spelen om hun 'schuld' aan de Nederlandse Natie terug te betalen.

29 augustus 2018 om 20:51

Zijn die Zweden en Denen hier dan ook geboren?

Om 'm over een andere boeg te gooien; Marco Asensio heeft ondanks dat hij een Nederlandse moeder heeft voor Spanje gekozen, want daar is hij geboren en getogen. Marcel Hirscher (je weet wel, die skiër) heeft eveneens een Nederlandse moeder, maar komt uit voor Oostenrijk omdat hij daar is geboren en getogen. Tejay van Garderen (wielrenner) heeft een Nederlandse vader, maar komt uit voor de VS, want... nouja, je kunt 'm inmiddels wel invullen.

29 augustus 2018 om 22:58

De sporters die jij noemt zijn allemaal halfbloedjes. Dat is dus moeilijk vergelijkbaar met jongens die volbloed Marokkaans zijn maar toevallig in Nederland geboren zijn. Daarnaast groeien die niet op in een land waarbij zowel hun afkomst als hun religie constant wordt belachelijk gemaakt en bespot.

30 augustus 2018 om 16:09

En Hakim Ziyech heeft gekozen Marokko, net als Mazraoui; leven in een vrij land en mogen doen wat ze willen!

Groot gelijk. Als Marokkaan ben je voor de gemiddelde Nederlander toch een tweederangs burger. De komende generaties zullen om de reden meestal voor Marokko kiezen.

29 augustus 2018 om 20:37

Daar ben ik het niet mee eens. Gullit, Rijkaard, Tahamata, Van Bronckhorst, Davids waren allen zeer populair. En Bouhlarouz werd liefkozend 'de kannibaal' genoemd. Denk dat Mazraoui met zijn bescheiden opstelling juist wel populair was geworden. En niet te vergeten de sympathiebetuigingen voor Nouri natuurlijk.

29 augustus 2018 om 20:43

Ja je noemt ook een paar spelers. Wat voor binding hebben de door jou genoemde personen met het land van hun ouders??

29 augustus 2018 om 20:43

Seedorf is uitgekotst

29 augustus 2018 om 20:52

Dezelfde band die Mazraoui heeft met het land van zijn ouders?

29 augustus 2018 om 20:56

Nou ik denk best veel. Een aantal is in Suriname of Indonesië geboren. Suriname werd in 1975 pas onafhankelijk. En Seedorf had meer met zijn betweterige houding en gebrek aan prestaties in Oranje te maken dan met zijn afkomst.

29 augustus 2018 om 21:23

Tuurlijk heb je onder Nederlanders ook genoeg idioten. Maar denk niet dat Nederlanders over het algemeen racistisch zijn. Wel heel kritisch en soms best bot en cynisch, ook naar elkaar toe. Vermoed dat je die dingen door elkaar haalt.

29 augustus 2018 om 21:38

Dit is zo het omdraaien van feiten vind ik. Er zijn redenen te bedenken dat steeds meer mensen moeite hebben de matige integratie van sommige groepen. Maar de opkomende weerstand wordt dankbaar gebruikt als excuus om zich nog verder af te zetten tegen de maatschappij.

Ik snap al die reacties niet, prima dat hij kiest voor Marokko. Zou toch vrij weinig toevoegen bij oranje waar die waarschijnlijk ook achter in de pikorde staat voor die positie.

Prima aanwinst voor Marokko. Hakimi (Dortmund) en Mazraoui RB en Mendyl (Schalke) LB. 3 zeer talentvolle backs. Marokko krijgt het goed voor elkaar de laatste tijd

Ik krijg er eerlijk gezegd een raar gevoel van. Middelmatige voetballers die nog niet heel veel hebben gepresteerd weigeren om voor Nederland uit te komen. Ik bedoel, als dit de nieuwe trend is, en Marokkaans-Nederlandse voetballers kiezen masaal voor Marokko. Is het dan nog zinvol om ze op te roepen. Je staat als Nederland met een mooie voetbalhistorie toch een beetje voor joker met al die nee-verkopen. Roep je ze niet op is het discriminatie. Roep je ze wel op willen ze niet. Ik had echt gehoopt dat deze jongen voor Nederland zou kiezen, maar had al verwacht dat hij het niet doen.

29 augustus 2018 om 21:19

Je hoeft iemand niet op te roepen om te laten zien dat je niet discrimineert. Dat zou geen wedstrijdje mogen worden natuurlijk. Er is iets als vrije keuze, daar gaat het om.

29 augustus 2018 om 21:53

Nee maar de laatste tijd als je een Marokkaanse speler wilt oproepen, moeten er eerst allerlei gesprekken plaatsvinden en dan kiezen ze alsnog voor Marokko. Is dat zinvol? Ik denk het niet. Gewoon een belletje, zoals bij alle andere Nederlandse spelers, en doe je het niet jammer dan.

30 augustus 2018 om 10:22

Inderdaad, dat is niet zinvol. Te veel commotie rondom die zaken.

29 augustus 2018 om 21:21

Als crimineel ben je in de ogen van de Nederlanders een Marokkaan en wanneer je je juist succesvol bent is het tegenovergestelde.. een beetje hypocriet, vind je niet? Bekijk eens het interview met Driss Boussata, die als Marokkaan ooit voor oranje heeft gespeeld. Dan bevestig deze de verhoudingen binnen de hedendaagse maasschappij.

29 augustus 2018 om 21:57

Ja deze vergelijking heb ik inmiddels al zo vaak gehoord. Maar volgens mij is deze jongen geen crimineel, een goede voetballer en Marokkaans. Dus ik begrijp niet waarom je reageert op mijn verhaal, want ik heb het over heel iets anders.

Wat een nare reacties,deze jongen heeft alle jeugd elftallen doorlopen van Marokko,daar hebben ze dus alle tijd al ingestoken. Het zou vervelend zijn als hij hier zijn opleiding zou hebben genoten.

Gelukkig! We hebben genoeg alternatieven. Een paar leuke wedstrijd bij Ajax en dan meteen selecteren ... gelukkig kan dat dus niet meer 👍🏻

Men vergeet dat deze jongen al sinds zijn 16e voor marokko ( onder 17 en onder 20) uitkomt en het daarom ook biet vreemd is dat hij voor marokko uitkomt

Logische keuze, heeft altijd voor Marokko gespeeld.

Ik begrijp hem wel. Als je gisteren Johan Derksen maar ook Ronald de Boer zo negatief over zijn prestatie in het veld hoort praten, echt totaal niet feitelijk en onwaar, en hoe ze tegelijkertijd een van de slechtste van het veld, meneer Donny van de Beek, enorm omhoog aan het praten waren, dan zou ik als ik Mazraoui was ook maar snel voor Marokko kiezen. Dat babbeltje van de twee heren na de wedstrijd zegt heel veel. Hoe goed je als Nederlander van Marrokaanse afkomst ook presteert je wordt altijd anders beoordeeld dan een andere Nederlander.

29 augustus 2018 om 21:00

Denk niet dat het een met het ander te maken heeft want Zyech wordt juist vaak bewierookt. Dat ze er behoorlijk naastzaten in hun beoordeling van Mazraoui (vorige week topvoorzet vanaf achterlijn op Huntelaar) en ook Wöber (drie ragfijne voorzetten gisteren) deel ik.

29 augustus 2018 om 21:56

Wauw.. dus omdat een paar mensen iemand minder vinden spelen en ook uitleggen waarom (je hoeft het hier niet mee eens te zijn) moet die speler niet kiezen voor NL? kom alsjeblieft snel onder die steen vandaan en ga langzaam die hele boze wereld in want als je hierdoor zogenaamd gepikeerd van wordt en daarop je beslissingen neemt heb je echt een zwaar leven.

De mogelijkheid ivbm met de 2 paspoorten staat hem vrij om voor Marokko kiezen...simpel dus.
probeer het van zijn kant te begrijpen .

Prima hoor dat hij voor Marokko kiest is zijn recht. Maar zullen we ophouden om met een delegatie naar die jongens toe te gaan voor een gesprek? Laat de Marrokaanse bond dat maar doen en ze lekker oproepen. Nederland heeft in een dip gezeten maar heb nu een gevoel dat we weer een stijgende lijn in gaan met bepaalde talenten. En dat gaat ook echt wel lukken met of zonder een Mazraoui of Amrabat.

Al daar aanstellerig gedrag hierboven. Huilen over discriminatie of ondankbaarheid... Hou toch op. Hij heeft een keuze gemaakt, klaar. Het gaat hier over een simpele rechtsback, waar hebben we het over?!? Ziyech, dat kun je pas een kleine catastrofe noemen. Zeker als je hem dit seizoen qua arbeid ook nog eens ziet. Dat was niet zomaar een toevoeging geweest, hij was de ster van dit Oranje geweest. Bedankt Blind en people manager van Basten!!!

Goeie keuze! Leuk ventje ook

Voor jongens die in de toekomst twijfelen of ze voor Marokko of Nederland moeten kiezen raad ik aan om hier even de reacties te lezen. Dan is je keuze snel gemaakt.

29 augustus 2018 om 21:26

2 Paspoorten zon flauwekul. De jongen is of in Marokko geboren of in Nederland daar waar hij geboren is dient hij vooruit te komen. Zelfde als destijds met Douglas, is Braziliaan moet helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor oranje.

Dat Je überhaupt voor 2 landen kan kiezen, moet je heel snel vanaf. Het is wat wrang dat deze jongens vaak genieten van opleiding en alles wat Nederland te bieden heeft, maar ha terugsturen omdat ze voor Marokko kiezen is ook zo wat.

30 augustus 2018 om 16:07

Jij geniet toch ook van wat Nederland te bieden heeft of niet? Daar betalen wij allemaal aan mee en volgens mij betalen die Marokkaanse voetballers veeeeeeeeeeel meer belasting dan jij!

30 augustus 2018 om 18:37

Dat zijn nu eenmaal de belastingregels in dit land en ik vraag me af of alle Marokkanen daadwerkelijk belasting betalen en verzekeringspremies. Wij betalen meer belasting vanwege alle crimininaliteit en werklozen, daar hebben onder andere (helaas)veel Marokkanen en Turken een groot aandeel in. Terwijl ze alle kans hebben hier om onderwijs te volgen. Ik geboren en getogen in Nederland, trots opja. Zal ook niet anders willen. Goede opleiding genoten werk elke dag hard, dat wordt uiteindelijk altijd terug betaald.

29 augustus 2018 om 21:43

Mensen grijpen zon onbelangrijk beticht aan om een breder maatschappelijk probleem aan te stippen. Ik denk dat het voor veel mensen pijnlijk is dat de loyaliteit van het overgrote deel van de Marokkanen bij een ander land ligt dan het land waar ze zijn geboren. Vind het goedkoop om dat dan als excuus te gebruiken om nog meer op Marokko gericht te zijn.

Ik ben voor Ajax maar ik vind deze speler zwaar overschat...hij is niet beter dan V.aanholt ofzo.

niet echt een ramp dit. die heeft al wel plaats gevonden door het belachelijke passeren van Ziyech door Blind een paar jaar terug, die had Oranje wel echt sterker gemaakt

Prima keuze!! Ik ben echt voor Ajax maar deze jongen speelt bij gebrek aan beter het is pure middelmaat! En je moet het shirt aantrekken van het land dat voelt als thuisland... straks daar ook in militaire dienst ? (Grapje)

Het feit dat dit soort jongens op gesprek moeten komen geen aan dat echte puur hollandse jongens niet goed genoeg zijn en nooit is geweest als we een goed team met oranje hadden zaten we met Kluivert Gullit Davids Blinker Reiziger Bogarde Seedorf Rijkaard en dan nog niet vergeten Boularouz Bronkhorst van Gobbbel. Niet racistisch bedoeld maar ik bedoel er mee te zeggen dat er altijd maar een paar blanke zijn geweest die er uit springen in het Nederlands elftal maar met successen dat toch de gekleurde mensen de toom drukke in Nederland omdat zij gewoon prestatie gericht beter waren. Zoek maar 11 blanke op om het basis elftal van oranje te vullen. En je staat de aankomende 20 jaar gewoon nog steeds met lege handen. Nederlands volk is gewoon kutjes volk en heeft minder lef en toon gezet dat dan de gekleurde mensen in Nederland of als Nederlander.

29 augustus 2018 om 21:34

Cruijff, Van Hanegem, Krol, Neeskens, Keizer, Mã¼hren, Haan, Van Basten, Koeman, Bergkamp, Rensenbrink, Sneijder, Van Nistelrooij, Makaay, Jonk, Wouters, Van Persie, Kuijt, de Boertjes, vd Kerkhofjes, Cocu, Bosman, Kieft (europees topscorer) etc. Wat wil je nog meer horen?

Prima toch....mooi doen...heeft 1 goede pot gister gespeeld met Ajax...de rest allemaal maar zeer matig, zeker in verdedigend opzicht komt hij zwaar tekort. Gaat echt geen hoogvlieger worden.

Succes in het altijd fantastische Afrika cup die niemand kijkt en misschien tot op het wk over 4 jaar.

Prima, zo'n bijzondere speler is het niet. Biedt niets extra's wat we niet al hebben. Ik zie voor die positie op den duur Dumfries wel een vaste optie worden, hoewel ik ook nog steeds hoop dat Tete zijn potentie gaat waarmaken. Een van de weinige jonge backs waar ik verdedigend echt van onder de indruk was de afgelopen jaren.

Mazraoui is een erg mooie aanwinst voor Marokko, dat samen met Hakimi nu twee jonge getalenteerde rechtbacks in de selectie heeft. De Marokkaanse voetbaltoekomst ziet er rooskleurig uit.

29 augustus 2018 om 22:06

Lichting Marokko is echt niet beter, aankomende lichting van ons is absoluut beter

Hem wordt de keuze geboden en dan kan het dus zijn dat hij voor de ander kiest. Jammer want kan een topper worden. Hoog tijd in die dubbele paspoorten af te schaffen . Als ik zou zijn geboren en opgegroeid in pak hem beet Hongarije, dan zou ik me altijd in eerste instantie een Hongaar voelen en voor Hongarije willen voetballen. Pas als ik daar niet wordt uitgenodigd zou ik kijken naar mogelijkheden in hey land van mijn ouders . Maar goed , hij kiest anders . Oo zich zijn goed recht , geeft wel de integratie problematiek aan als dit soort mannen zich eerst Marokkaan en dan oas Nederlander voelen. Ik snap dat echt niet , maar goed . Koeman heeft in ieder geval goed gehandeld , bij Ziyech doet het nog steeds pijn omdat ik nog altijd denk dat hij overgehaald had kunnen worden voor oranje (hij was er immers onder Hiddink al eens bij) als die Blind en Van Basten niet van die social gemankeerde stoethaspels zijn.

Heel begrijpelijke keuze. Combineert ook heerlijk met Hakim.
Ik zou het tweetal graag bij Nederland zien, maar ze zijn vrij om te kiezen.

Jammer omdat het toch een jongen is met veel Potentie is en bij NL de rechtsback positie nou niet heel sterk vertegenwoordigd is. Blijft zijn eigen keuze. De resultaten van het NL elftal de afgelopen jaren zijn ook simpelweg slecht , dus op dit moment staat Marokko er inderdaad beter voor. Hopelijk kiest Xavi Simons in de toekomst wel voor NL

29 augustus 2018 om 23:30

Vorig jaar won Nederland in haar slechtste periode ooit gewoon in Marokko met 2 vingers in de neus. Is nauwelijks eerste divisie niveau.

30 augustus 2018 om 16:04

40 graden tijdens de Ramadan met 2-1 winnen is niet echt met twee v ingers in de neus winnen!!

Mooi hoe heel veel mensen hier positief reageren op zijn keuze! I.p.v. gehaat. Respect voor zijn keuze en veel succes gewenst met Marokko.

Wel goed dat Koeman hem met alle egards behandeld heeft. Anders kreeg je dat gezeur weer dan het aan de bondcoach lag.

Het is gewoon allang duidelijk, Marokaanse Nederlandse voetballers kiezen liever voor Marokko als het Nederlandse elftal niet veel beter is. Gewoon accepteren en niet meer met het vingertje naar coaches wijzen, alsof het hun schuld is.

Vind hem verdedigend minder dan bijvoorbeeld een Dunfries.. Kan wel leven met zijn keuze.

Mooie teksten van Mazraoui. Heel netjes gedaan, goed nagedacht. Veel succes met Marokko.

Eens met mening van Derksen hierin. Maarja de keuze houden ze.

Wat loopt iedereen nou te zeiken en te oordelen?? Het is toch zijn eigen keus, laat die jongen lekker. Hij heeft ook altijd bij marokko in de jeugd elftallen gespeeld toen hoorde je niemand en nu hij aan het doorbreken is hebben we ineens allemaal een mening. Hij heeft zijn keuze gemaakt dus respecteer dat gewoon. Ik wens hem iig veel succes

29 augustus 2018 om 23:28

Als je zo redeneert zouden vrijwel alle Marokkaanse Nederlanders voor Nederland moeten kiezen....vrijwel allemaal eerst in jong Oranje gespeeld.

Dit soort voetballers snappen hu rol in de maatschappij niet. Juist dit soort spelers zorgen met hun keuzes voor tweedeling en dat andere Marokkaanse Nederlanders zich achter gesteld voelen. Als een land je zo veel geeft om je te ontpoppen in je leven, in een land leeft waar je in het gelukkigste land, het 4de rijkste land ter wereld leeft dan mag je daar ook iets voor terug doen. Alleen maar roepen dat je achter gesteld wordt leid naar niks. De mocromaffia, het aantal homo delicten, het aantal diefstallen...allemaal te herleiden naar Marokaanse jongeren. Hij moet lekker doen wat hij zelf wil, maar als dit is wat je wil dan heb je hier echt niks te zoeken.

30 augustus 2018 om 16:03

Hij doet toch een hoop terug, hij betaald een hoop belasting...meer dan jij! Wat jij doet is jouw afkeer voor Marokkanen heel leuk verpakken; als wij worden gediscrimineerd, dan is het onze eigen schuld,......want Mazraoui heeft besloten om voor Marokko te spelen! Het is niet de schuld van degene die jou discrimineert!! Nee Nee!! Maar van gediciplineerde topsporters, die hun hele leven keihard hebben gewerkt om te bereieken wat ze hebben bereikt; hun schuld is het!

Jij bepaald niet wie hier wel wat en wie hier niks te zoeken heeft vriendelijke vriend!

Het blijft lastig als iemand waarmee je samenleeft aangeeft dat zijn hart bij een ander ligt. Ook ik voel me als Nederlander een beetje gepiepeld maar dat moet dan maar. Iedereen heeft het recht zijn hart te volgen. Niet leuk maar we weten waar we aan toe zijn.

Ik wens hem veel succes in Marokko toe voor zijn land. Bij Ajax doet hij het nu zeer verdienstelijk maar we moeten het nog zien op de langere duur.

Overigens vind ik het prima dat hij voor Marokko en niet Nederland kiest, dat is zijn keuze, en die heb je te respecteren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 45
394 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller
M. FakhirUnknown
A. El KaabiAanvaller20
MunirDoelman30
A. TagnaoutiDoelman00
Y. BounouDoelman00
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

329 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2011- Feyenoord
2009-2009 AZ
2007-2008 Valencia
2006-2007 PSV
2005-2006 Benfica
Laatste voetbalnieuws

Koeman: ‘Hij is samen met Piqué de beste verdediger ter wereld’

Barcelona veroverde onlangs de 26ste landstitel en kan het seizoen nog meer glans geven door de Spaanse beker in de wacht te slepen. Aanstaande zaterdag is Valencia in Sevilla de tegenstander...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 22 mei
Matthijs de Ligt wordt de laatste maanden met veel grootmachten in verband gebracht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren