‘Frank de Boer van Heerenveen’ kan weinig met sluimerende interesse Ajax

Zaterdag, 25 augustus 2018 om 13:35Dominic Mostert • Laatste update: 13:57

Kik Pierie lijkt deze maand bij sc Heerenveen te blijven. De achttienjarige verdediger beleefde vorig seizoen zijn grote doorbraak en werd sindsdien gelinkt aan clubs als Ajax, Chelsea en Manchester United, die allemaal voor hem op de tribune zouden hebben gezeten. Pierie kan er echter weinig mee: op dit moment is er geen concrete belangstelling.

De jongeling maakte de negentig minuten vol in de eerste twee duels van het nieuwe seizoen en richt zich 'gewoon' op het voetbal. "Als er iets concreet is, dan hoor ik het wel", vertelt Pierie aan het Friesch Dagblad. "Toen de nieuwe trainer (Jan Olde Riekerink, red.) kwam, was het gevoel bovendien meteen goed. Ik denk niet dat ik al uitgeleerd ben bij Heerenveen."

De in Boston geboren Leeuwarder maakte op 26 augustus 2017, zondag precies een jaar geleden, zijn debuut in de Eredivisie. Hij greep zijn kans na het vertrek van Joost van Aken naar Sheffield Wednesday en stond zijn plek in de achterhoede niet meer af. Pierie werd meteen gezien als een rijzende ster en was plots een bekende Nederlander. Hoewel dat aanvankelijk 'raar' was, wende hij eraan.

"Jonge spelers die er meteen staan worden nu eenmaal snel gehypet", weet hij. Het mooiste compliment dat Pierie kreeg, waren vergelijkingen met Frank de Boer. "We staan op dezelfde posities - linker centrale verdediger en linksback - en zijn denk ik ook hetzelfde type voetballer, al heb ik hem natuurlijk nooit live zien spelen. Toen ik geboren werd, had hij zijn grootste successen al achter de rug."


Poll

Kik Pierie doet er goed aan om bij sc Heerenveen te blijven


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Tuurlijk is dit allemaal gehyped en nog vroeg nu. Maar voor een club als Ajax is dit wel een Goede kans. Nu nog relatief goedkoop voordat de intresse van internationale clubs concreet word. Hoeft er ook nog niet meteen te staan.

25 augustus 2018 om 13:51

Denk dat hij vooral een goede zou zijn als De Ligt vertrekt. Samen met Schuurs heeft Ajax dan twee hele grote talenten op die positie.

25 augustus 2018 om 13:56

En die gaan dan lekker in de Jupiler League ballen, terwijl ze gewoon eredivisie hadden kunnen spelen. Ik denk dat schuurs ook liever nog een seizoen bij Fortuna had gespeeld uiteindelijk.

25 augustus 2018 om 14:37

@debroervantheo

Je schrijft: "en die gaan dan lekker in de Jupiler League ballen, terwijl ze gewoon eredivisie hadden kunnen spelen. Ik denk dat schuurs ook liever nog een seizoen bij Fortuna had gespeeld uiteindelijk".

Onzin natuurlijk. Schuurs hoef je niet meer te leren voetballen, het voornaamste dat hij zich nog eigen zal moeten maken, is om te gaan met de druk die er bij een club als Ajax altijd is. En dat gaat hij bij Fortuna nooit leren, al blijft hij er 10 jaar. Zelfs bij Jong Ajax traint en speelt hij met betere spelers dan bij Fortuna en aangezien hij gewoon met het eerste elftal meetraint, geldt dat natuurlijk in het kwadraat. Zodra hij zich voldoende heeft aangepast aan het hogere (training)niveau, komt hij vanzelf in aanmerking voor een plaatsje in het vlaggenschip van Ajax. Dat zou als hij bij Fortuna was gebleven, uiteraard heel anders zijn. Daar zou het alleen maar langer duren voor om het gewenste niveau te bereiken.

25 augustus 2018 om 15:02

Je komt met een heel stuk als tegenargument op Debroervantheo, zonder op zijn stuk in te gaan. Wat je zegt klopt wel, maar het kan best zo zijn dat Schuurs misschien liever nog een seizoen bij Fortuna had gespeeld. En het klopt ook dat Pierie en Schuurs JL zouden spelen als Ajax nu Pierie zou halen. Dus wat is daar onzin aan?

Jij komt met argumenten waarom het beter is om met Ajax 1 te trainen en, voorlopig, in Jong Ajax te spelen. Zoals ik al zei, daar ben ik het wel mee eens, maar dat heeft niets te maken met de reactie van Debroervantheo. Hij zegt alleen dat ze JL gaan spelen in plaats van Eredivisie. Klopt toch?

25 augustus 2018 om 15:49

Ik snap ook niet van Ajax dat ze Schuurs niet verhuren aan een Eredivisie club. Hij heeft zeker de verdedigende kwaliteiten om clubs als De Graafschap, Groningen of ADO verder te helpen. Zo heeft bijvoorbeeld Vertongen zich ook voor Ajax 1 klaargestoomd.

25 augustus 2018 om 14:42

@patrickstern

Je schrijft: "tuurlijk is dit allemaal gehyped en nog vroeg nu".

Het is geen grote speler maar een groot talent. Als je zegt dat hij gehyped wordt, ontken je daarmee dat hij veel talent heeft, terwijl een blinde met zijn stok kan zien dat hij dat wel heeft. Anders heb je natuurlijk ook niet op je 18e een basisplaats bij een club als Heerenveen. Onzin dus.

25 augustus 2018 om 14:59

Een groot talent zijn is natuurlijk relatief, dat begrijp je zelf ook wel. Wat een groot talent is voor Emmen, is nog niet per se een groot talent voor Barcelona. Dus nu een speler van 18 linken aan Manchester United en Chelsea en een toekomst voorspellen in oranje, kun je wel degelijk zien als hypen. En dat betekent echt niet gelijk dat je zegt dat hij geen talent heeft. Probeer het allemaal eens wat minder zwart-wit te bekijken. Het is niet of het een of het ander, er zit een hoop tussen.

27 augustus 2018 om 11:04

@falonso

Je schrijft: "een groot talent zijn is natuurlijk relatief, dat begrijp je zelf ook wel. Wat een groot talent is voor Emmen, is nog niet per se een groot talent voor Barcelona. Dus nu een speler van 18 linken aan Manchester United en Chelsea en een toekomst voorspellen in oranje, kun je wel degelijk zien als hypen. En dat betekent echt niet gelijk dat je zegt dat hij geen talent heeft. Probeer het allemaal eens wat minder zwart-wit te bekijken. Het is niet of het een of het ander, er zit een hoop tussen".

Talent betekent niets anders dan natuurlijke aanleg. En als je een groot talent wordt genoemd, heb je een bovengemiddelde aanleg. Talent is absoluut en niet relatief. Je hebt het of je hebt het niet. En als je veel talent hebt, maakt het natuurlijk helemaal niets uit waar je speelt en kun je ook via Emmen uiteindelijk bij Real Madrid terecht komen. Huntelaar is dat via De Graafschap gelukt. Jaap Stam had helemaal niet zoveel talent en speelde op zijn 21e nog voor Cambuur en heeft het uiteindelijk tot Man United geschopt. Volgens mij ben je dan ook zelf juist degene die het zwart-wit ziet.

Een groot talent van 18 aan een topclub linken is helemaal geen hypen omdat iedere speler bij wie dat gebeurt, nog midden in zijn ontwikkeling zit en op basis van zijn talent uiteindelijk bij een dergelijke club terecht kan komen. Dat dat uiteindelijk in vele gevallen niet gebeurd, heeft bijna altijd te maken met het feit dat er ook andere kwaliteiten nodig zijn om naam te maken als topvoetballer en dat talent alleen daar niet voldoende voor is. Hypen is iets overdrijven en als je zegt dat een talent wordt gehyped ontken je daarmee dat hij dat talent heeft. Dat komt omdat mensen de lof die een talent krijgt, meestal aanzien als lof voor zijn kwaliteiten, terwijl die lof in werkelijkheid gaat over zijn mogelijkheden. Talenten hebben de mogelijkheid om later een grote speler te worden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze op een later tijdstip in staat zullen zijn die mogelijkheden optimaal te benutten. Frenkie de Jong is een groot talent, maar de veranonderstelling dat hij nu al goed genoeg zou zijn voor Barcelona heeft wel de kenmerken van een hype. Maar dat is heel iets anders dan te beweren dat hij niet voldoende talent zou hebben om ooit het eerste elftal van Barcelona te halen. Dat talent is er onmiskenbaar en daarin zit de nuance die mensen die talent in een adem met hypen noemen, helaas meestal niet zien.

25 augustus 2018 om 15:54

Is misschien het gokje waard als de CL gehaald wordt. Geen noodzaak. Waarschijnlijk eerder de nieuwe Nick Viergever dan de nieuwe Frank de Boer. Niks mis mee overigens. Viergever is een voorbeeldig prof en heeft een prima carrière.

niks voor feyenoord?? lijkt me niet zo super duur ook

25 augustus 2018 om 14:01

Van Beek verkopen en deze jongen erbij halen!

25 augustus 2018 om 14:07

Misschien is het juist eens goed dat Feyenoord niet meer spelers haalt die een seizoen leuk hebben gevoetbald. Zijn ze de laatste jaren toch wel heel vaak ingetrapt.

25 augustus 2018 om 14:13

Deels met je eens NEC, het is de laatste jaren vooral dat deze spelers voor hoge bedragen worden gehaald. Als deze jongen voor niet al te veel op te halen is moet dat ook voor Feyenoord een risico zijn dat financieel te verantwoorden is

25 augustus 2018 om 14:29

hopen voor feyenoord dat sinisterra goed uitpakt en ze verder kijken dan middenmoot eredivisie

25 augustus 2018 om 15:47

@bufierr79

door al die Eredivisieaankopen die allemaal floppen zit Feyenoord nu weer helemaal zonder geld dus laten we dat aub maar niet meer doen voorlopig, spelers uit deze competitie halen.

steek die miljoenen maar in een scoutingsapparaat met een internationaal netwerk, dat lijkt me een stuk handiger

25 augustus 2018 om 17:39

vind het echt jammer, het beleid leek beter met minder geld haha.

Intelligente jongen. Heeft nog lang miet zn top bereikt maar moet dan ook nog veel leren. Iets harder, meer fysiek, minder foutjes. Als hij zich blijft ontwikkelen kan hij een eind komen maat dat is nog maar de vraag. Huidig niveau is nog niet goed genoeg voor de top. Als hij nog een keer contract verlengd hoop ik dat hij nog 2 jaar blijft en niet naar een semi-concurrent gaat. NL top is wat anders.

Niet meer dan een redelijk talent, dat bij gebrek aan beter al iets eerder basis speelt dan normaal. Is toch in helemaal niets wat een verdediger moet hebben onderscheidend. Geen snelheid, geen duelkracht, geen felheid, geen acceleratie, geen wendbaarheid, geen killersmentaliteit en tactisch zwak. Ja hij heeft een behoorlijk overzicht aan de bal en een goede passing, maar dat zijn alleen punten waarop je in Nederland als verdediger word beoordeeld. Over de grens letten ze eerst op de andere punten, als je dan ook nog een beetje knap kan passen is het meegenomen.

25 augustus 2018 om 15:07

Wat ik een beetje raar vind aan je reactie, is dat je zegt dat hij niks onderscheidends heeft wat een verdediger nodig heeft, maar vervolgens noem je geen punten die te maken hebben met het afpakken van de bal zelf, zoals een goede timing, staande tackle of sliding. Je noemt vooral fysieke eigenschappen en dat vind ik een beetje kort door de bocht. Killersmentaliteit en tactisch zwak zijn, zijn de enige andere punten die je noemt, die beide nog kunnen komen. Vooral tactisch inzicht kan nog worden ontwikkeld natuurlijk.

Ook wordt er gezegd dat hij talent heeft, in andere woorden potentie. Dus het kan best zijn dat hij een redelijke speler is voor nu, maar dat hij gewoon een hele goede wordt of kan worden. Dan is het logisch dat hij nu nog niet zo onderscheidend is, dat moet allemaal nog komen. En hij ontwikkelt sneller door in het eerste te spelen en zal dan ook sneller die onderscheidende eigenschappen gaan tonen. Niet elk talent staat er ook direct als onderscheidende speler en dat hoeft ook niet.

Hij doet er zeker goed aan om dit seizoen nog bij Heerenveen te blijven. Daarna zou hij wel naar Ajax, Feyenoord of PSV moeten gaan voor zijn ontwikkeling. Nu is hij nog er jong en kneedbaar dus kun je hem nog iets vormen. Daarna kan hij wel opzoek naar bijvoorbeel Chelsea of Man Utd. Ik zou hem graag naar Ajax zien komen. Het lijkt mij in ieder geval een goed duo samen met Perr Schuurs centraal achterin in de toekomst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper290
J. VeermanMiddenvelder287
H. VeermanAanvaller2814
M. van BergenAanvaller274
B. NygrenAanvaller243
A. van der HeideAanvaller120
C. DriouechAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

3 fans
Verdediger, 20 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 14 april
Lisandro Martínez is op de radar verschenen bij Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren