Discutabele strafschop helpt ADO op weg naar eerste punten

Vrijdag, 24 augustus 2018 om

ADO Den Haag heeft de eerste punten van het nieuwe seizoen binnen. Het team van Alfons Groenendijk won vrijdagavond met 3-1 van Fortuna Sittard, mede dankzij een dubbelslag van Nasser El Khayati. Zodoende blijft Fortuna wachten op de eerste zege sinds de rentree in de Eredivisie, terwijl ADO na drie duels op drie punten staat.

Het protest van de spelers van Fortuna klonk luid, toen arbiter Dennis Higler in de slotfase van de eerste helft naar de strafschopstip wees. De bezoekers vestigden hun hoop op de videoarbitrage, na een duel tussen Elson Hooi en Michael Pinto in het zestienmetergebied. Hoewel Pinto de bal leek te raken, werd de beslissing niet teruggedraaid en mocht Nasser El Khayati aanleggen vanaf elf meter. Dat deed hij met succes: de ster van ADO stuurde keeper Alexei Koselev de verkeerde hoek in. Het was bijzonder slecht nieuws voor Fortuna, dat lekker meevoetbalde maar toch aankeek tegen een 2-0 achterstand bij rust.

Het doelpunt van El Khayati was de tweede treffer van ADO; halverwege de eerste helft was de ploeg van Groenendijk al op voorsprong gekomen. Tom Beugelsdijk hield de bal drie keer hoog met het hoofd en lanceerde Melvyn Lorenzen met een lange bal. De buitenspeler profiteerde optimaal en tikte de bal langs Koselev. Fortuna had zich tot dat moment niet onbetuigd gelaten en kreeg in de negende minuut een grote kans voor André Vidigal, die kruislings naast schoot. Na het openingsdoelpunt waren er niet veel kansen tot de 2-0 viel.

In de tweede helft werd het een nog moeilijker verhaal voor Fortuna. El Khayati maakte al gauw zijn tweede treffer van de avond: Hooi draade Clint Essers dol op de linkerflank, Lorenzen tikte zijn voorzet door en El Khayati schoof de bal eenvoudig binnen. Achttien minuten voor tijd kreeg de doelpuntenmaker de kans om zijn hattrick te completeren, maar ditmaal faalde hij vanaf elf meter. Koselev dook de goede hoek in, nadat Higler een overtreding van Wessel Dammers op Hooi bestrafte met wederom een strafschop.

Fortuna hoopte ten minste nog een keer te scoren en daar slaagden de Limburgers zes minuten voor tijd in. Lisandro Semedo gaf de bal voor en via de arm van ADO-keeper Indy Groothuizen vloog de bal binnen. Als het doelpunt op naam van Semedo komt, is hij de honderdste doelpuntenmaker van Fortuna in de Eredivisie. Even na de goal werd aan de overzijde een treffer van ADO afgekeurd wegens buitenspel, al was het onduidelijk of een speler van ADO of Fortuna de bal als laatste raakte voordat Erik Falkenburg er 4-1 van dacht te maken


Poll

Was de eerste strafschop van ADO Den Haag terecht?


Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Eindelijk een overwinning... nu snel een spits halen zodat die dramatische lorenzen eruit kan.

Schandalig gegeven penalty in de eerste helft. Van grote invloed op wedstrijdverloop. Onbegrijpelijk dat de penalty niet teruggedraaid wordt door de Var.

24 augustus 2018 om 22:07

Var kan het niet terugdraaien Mogen alleen advies geven

25 augustus 2018 om 07:09

@anno62, De var had kunnen zeggen dat de verdediger eerst reglementair de bal speelde en de speler van Ado erna over het been van de verdediger ging. Kan natuurlijk nooit een strafschop zijn....

24 augustus 2018 om 22:09

Met de VAR wordt de ongerechtigheid enkel groter. Elke beslissing in de wedstrijden met Ajax, PSV en Feyenoord zullen goed doorgenomen worden. Echter zul je bij zulke wedstrijden zien dat de VAR eigenlijk nutteloos is, te weinig camera's, totaal niet constant en ook nog eens te beroerd om een bril op te zetten bij het terugkijken van de beelden.

Gelukkig ben ik supporter van ADO deze speelronde.

24 augustus 2018 om 22:14

Misschien heb je gelijk, we zullen zien hoe het uitpakt, sportieve reactie.
@anno62 klopt wat je zegt, bedoel ook dat ze niet adviseren om penalty niet toe te kennen.

24 augustus 2018 om 22:21

Eens! En daar komt bij dat het afgekeurde doelpunt van Falkenburg ook discutabel was. Falkenburg stond inderdaad buitenspel, maar volgens mij kwam de bal via het hoofd van een Fortuna verdediger. De VAR leidt zo tot meer discussie...

24 augustus 2018 om 23:23

Volgens mij kwam die toch echt van het hoofd van Becker?

25 augustus 2018 om 00:30

@ikea

Wat je zegt klopt niet. Als er niet genoeg camera's staan, geld dat voor beide ploegen op het veld. Beide hebben er dan evenveel voordeel of nadeel van dat er minder camera's zijn, er wordt niet een van de ploegen benadeelt.

De VAR is niet nutteloos, het is een geweldige ontwikkeling. Het heeft echter tijd nodig voordat iedereen eraan gewend is. Bepaalde overtredingen waar spelers vroeger mee wegkwamen, die kunnen niet meer.

Maar over een tijdje snappen spelers dat ook en zullen ze die truukjes niet meer gebruiken. Tot die tijd zal het ook voor het publiek wennen zijn en zal je discussie houden dat sommige mensen vasthouden of shirtje trekken normaal vinden.

24 augustus 2018 om 22:13

We zullen Alfons Groenendijk nu wel niet horen over de Vreselijke Arbitrale Ravage. Soms vallen beslissingen uit in je nadeel en in andere wedstrijden in je voordeel. Uiteindelijk komt ieder gemiddeld wel uit op waar het recht op heeft.

24 augustus 2018 om 22:59

Dan hebben we dus geen VAR nodig. Zonder was het namelijk ook zo

24 augustus 2018 om 23:03

Er wordt nu meer gezien en beoordeeld. Zie de momenten van Ajax vorige week. Dat maakt het spel eerlijker. Aan het eind van het seizoen zal de weegschaal hetzelfde uitvallen als zonder var wanneer je alles saldeert inderdaad.

25 augustus 2018 om 00:33

Ach zo ging het altijd toch al. Negeert een scheidsrechter een overtreding waardoor een pleog er voordeel van heeft, dan zal die trainer de scheidsrechter prijzen omdat hij de wedstrijd de wedstrijd laat zijn. De benadeelde trainer klaagt dat de scheidsrechter door liet spelen terwijl er sprake was van een duidelijke overtreding.

Nu met de VAR is het niet anders. De partij die voordeel had van een VAR beslissing prijst de Var, de trainer die er nadeel van had vind de VAR verschrikkelijk. Zelfs al is het TV beeld honderd procent duidelijk, ze vinden wel iets waarom ze het er niet mee eens zijn.

24 augustus 2018 om 22:56

Weet je.. vorige week kreeg ADO een schandalige tegen en een buitenspelgoal dus de var had iets goed te maken zullen we maar zeggen.

24 augustus 2018 om 23:09

De var is er om de eerlijkheid te vergroten. Het heeft zijn aanloop problemen maar op het WK zijn waarde bewezen en diverse momenten dat dr scheids op zijn beslissing terug kwam. In jouw redenering kan VVV nog wat tegemoet zien aan cadeautjes.

25 augustus 2018 om 00:30

Vvv is tegen mijn club een doelpunt onthouden eens... die penalty is gewoon een penalty na een olie domme actie van die verdediger! Dus een keer benadeeld en uit bij willem11 geluk met de var.. ADO werd 2 keer benadeeld tegen Heracles..

25 augustus 2018 om 09:44

3x zelfs is Den Haag benadeeld.

De bal spelen betekent niet dat het geen overtreding kan zijn.. Uiterst twijfelgeval dit, ik snap goed waarom de bal hier de stip op gaat.

24 augustus 2018 om 22:20

twijfel is niet lijkt me..

25 augustus 2018 om 01:20

Nog een keer aub. Als je de bal speelt is het geen overtreding toch ? Pinto speelt hier overduidelijk (in de beelden van de var) de bal tegen de ADO speler aan en die bal gaat achter. Waarom zou dit dan een overtreding zijn?

25 augustus 2018 om 07:12

Je heb gelijk een gruwelijke blunder van de Var. Ik dacht juist dat de var er was om dit soort fouten te voorkomen, blijkbaar niet....

Veel snelheid voorin bij ado. Fortuna wel dreigend maar weinig echte kansen. Of topic: haal aub die Maduro van de buis. Wat een aanfluiting als analist

24 augustus 2018 om 22:10

Het leven van een voetballer is ook wel lekker makkelijk he. Na je sportcarrière rol je zo de entertainment-wereld in.

24 augustus 2018 om 22:16

Ik heb het niet gezien, maar dat is wel een heel snel oordeel natuurlijk. Bij hoeveel wedstrijden is hij nou analist geweest? Ik zou zeggen geef hem de kans, kijk over een paar maanden nog eens. Hij moet er ook even aan wennen natuurlijk, wie weet doet hij het dan wel goed. En zo niet, past hij perfect bij het andere rijtje analisten hier in Nederland.

24 augustus 2018 om 22:53

Vorige week bij Groningen Willem II was hij ook analist; voorderest weet ik het eerlijk gezegd niet.

Zo zonde dat ADO Den Haag Delano Ladan verhuurt aan Oss, zo'n jongen was nu ideaal geweest om te fungeren als tweede spits, of wellicht zelfs in plaats van Lorenzen. Niks tegen de jongen maar heb weinig vertrouwen in hem, al moet ik toegeven dat ik dat van te voren ook had bij Johnsen en die zou ik toch zo graag terug willen zien!

Terecht verloren maar waar was de VAR?! Zeer bepaleneld. Blijkbaar heeft het gejank van Alfons geholpen. Support van ADO viel zwaar tegen, ver beneden Keuken kampioenschap niveau divisie. Ook heel prettig dat je met al die hekken en netten maar de helft van de wedstrijd mee krijgt.

24 augustus 2018 om 23:40

Dan ben zeker naar het verkeerde stadion gegaan want bij ado hangen er geen netten. En de 4-0 werdt door de onterecht afgekeurd en daar greep de VAR ook niet in.

25 augustus 2018 om 00:34

Je weet niet wat de VAR gecommuniceerd heeft.het publiek heeft er geen inzicht in, de scheidsrechter kan een advies gewoon naast zich neerleggen en zelf de beslissing nemen.

25 augustus 2018 om 07:17

@Speedyafc Iedereen in Nederland ziet dat de verdediger eerst de bal speelt en dat dit absoluut geen overtreding is. Ik neem aan dat de Var dezelfde beelden te zien krijgt. In dit geval lijkt het me juist de taak van de Var om de scheidsrechter op z'n fout te wijzen. Er is hier 1 van de 2 volledig ongeschikt of de Var die niet ziet of niet aan de arbiter doorgeeft dat de bal overduidelijk gespeeld wordt of de scheidsrechter die schijt heeft aan de Var en gewoon zelf doet waar hij zin in heeft.....

26 augustus 2018 om 02:01

De scheidsrechter is de baas, elke beslissing wordt door hem genomen en door niemand anders. De VAR ondersteunt slechts en kan de scheidsrechter er op attent maken dat een bepaalde situatie het verdiend om opnieuw beoordeeld te worden.

Als publiek krijgen wij geen inzicht in wat de VAR wel of niet meegedeeld heeft aan de scheidsrechter. We weten het gewoon simpelweg niet.

25 augustus 2018 om 07:24

Lange busreis zeker met die regen?

25 augustus 2018 om 09:48

Support viel zwaar tegen, verklaar je nader?

Ik ben zo vreselijk klaar met die Var. Wat een drama.

24 augustus 2018 om 22:34

De scheidsrechter geeft die penalty toch of niet dan? Zonder VAR was de penalty ook gegeven, dus wat is het verschil? Wel heel fijn dat je de VAR de kans geeft trouwens, speelronde 3 en je hebt het al wel gezien. Op het WK vond ik het toch heerlijk, die Var.

Het probleem blijft dat het mensenwerk is, en dus worden er fouten gemaakt. Dat zal altijd zo blijven. Maar het gaat er om dat er minder fouten worden gemaakt. De VAR is natuurlijk slechts een hulpmiddel en elke keer dat de VAR nodig is, is in theorie een keer te veel.

25 augustus 2018 om 01:23

Tuurlijk is de VAR een drama. Kijk in de finale van de wk, de scheidsrechter twijfelt zo vaak en geeft toch een penalty aan Frankijk. Als je zoveel twijfelt kun je toch nooit een penalty geven? De VAR moet nog getest worden maar tot nu toe vind ik het niks toevoegen

25 augustus 2018 om 11:34

Klopt, ik vond het ook geen penalty. Maar het was wel discutabel; vrienden van mij vinden het wel een penalty. Dat zegt wel wat over hoe lastig die situatie is. En je noemt slechts één moment, dat is wel zwak natuurlijk.

Ik denk dat als je alle momenten pakt waarop de VAR is gebruikt om een foute beslissing recht te zetten en je zet die af tegen de momenten waarop de VAR (ook) de fout heeft gemaakt, dat je een positief saldo overhoudt.

Het probleem is echter dat sommige overtredingen gevoelig zijn voor verschillende interpretaties. Neem de goal van VVV tegen Ajax. Ik vond het geen overtreding, dus een geldig doelpunt. Anderen, ook mensen die niet voor Ajax zijn, vinden het wel een overtreding en dus terecht afgekeurd. Dan kunnen we keihard roepen dat de VAR voor meer discussie zorgt, maar dat is helemaal niet zo. Want is er geen VAR en wordt dat doelpunt goedgekeurd, dan blijven die meningen hetzelfde.

25 augustus 2018 om 00:37

De VAR is geen drama, het is een behoorlijke verbetering waar iedereen nog aan moet wennen. En omdat nog niet iedeeen begrijpt hoe de VAR werkt, dus krijg je rare reacties zoals 'waar was de Var' of 'waarom greep de VAR niet in'.

De VAR is niets meer dan een advies aan een scheidsrechter, net zoals de scheidsrechter adviezen van de grensrechters en de vierde man krijgt. Het is aan de scheidsrechter wat hij met het gegeven advies doet. Maar uiteindelijk zal de VAR de kwaliteit van de arbitrage verbeteren en zaken als een schwalbe uit het voetbal verbannen.

25 augustus 2018 om 08:15

Hey speedy heb je aandelen in de VAR. Ik zie je overal de VAR Vededigen alsof jij de enige bent die er verstand van heeft. Zoals de VAR nu werkt is het absoluut geen toegevoegde waarde. Je zegt dat de var niets meer is dan een advies. Nou hij geeft dan bar slecht advies. Zoals we gisteren konden zien

25 augustus 2018 om 11:30

Hoe weet jij nou weer of de VAR slecht advies geeft? Als de VAR adviseert te gaan kijken en de scheidsrechter doet dat niet, dan is dat toch niet de fout van de Var? Tuurlijk maakt ook de VAR fouten, het zijn namelijk mensen die daar zitten.

26 augustus 2018 om 01:58

@robinschmalbac...

De VAR heet al bewezen toegevoegde waarde te hebben. Ajax zou zonder VAR een onterecht doelpunt tegen gekregen hebben en een penalty zijn onthouden. Dat had Ajax zomaar drie punten hebben kunnen kosten.

Het klopt dat de VAR nog situaties mist echter dat zijn situaties die de scheidsrechter al gemist had. Voor de rest geeft de VAR niets anders dan een advies aan de scheidsrechter om een bepaalde situatie terug te kijken en opnieuw te beoordelen.

De redenatie omdat de VAR iets gemist heeft, kunnen we maar beter geen VAR gebruiken, daar begrijp ik helemaal niets van.

Ik hoop dat Zwinkels snel weer de oude is want die Groothuizen oogt al sinds de voorbereiding niet heel sterk.

Fortuna ondermaats vandaag! Glenn Helder verwoordt het goed. Waarom zo laat pas die passie, felheid en drang naar voren?!

De eerste goal valt uit een schot naar voren dat toevallig goed valt .dan een zeer onterechte penalty .dan.wederom een geluks.bal .dan is.de.wedstrijd gespeeld.daarna wederom een onterechte penalty die gestopt wordt.dan nog een gelukje.en de eindstand van 3 - 1' is een feit.denk dat fortuna zwak begon dat.is.natuurlijk.hun eigen.fout. desondanks kregen.zij een geweldige kans die er.gewoon.in moet.dan loopt de wedstrijd ook heel anders .verder.vond.ik dat de scheidsrechter wel erg makkelijk een gele kaart.trok.terwijl het.best een sportieve en vriendelijke wedstrijd was.glen helder gaf een juiste analyse vond ik.

Hahahah een goed makertje van vorige week tegen Heracles

25 augustus 2018 om 09:55

Den Haag was sowieso de betere en had de wedstrijd toch wel gewonnen en Fortuna kwam er niet aan te pas. De score had nog wat hoger kunneb uitvallen. De goal van Falkenburg is een onterecht afgekeurd en Fortuna spelers hadden wel wat vaker geel mogen krijgen, terwijl Den Haag spelers heel makkelijk gele kaarten kregen.

El kayati de ster laat me niet lachen Lex is 10 klasse beter.

25 augustus 2018 om 09:56

Goossens speelde ook erg goed en Malone was top bezig.

VZ steek nou eens een paar centen in de app, het reageren en het reageren op werkt zo bizar slecht. Dit is bij de concollega's een stuk prettiger. De VZ community kan veel mooier zijn als de app naadloos aansluit op zowel IOS als Android, en bij geen van beide is dit het geval.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.ADO Den Haag36-11
12.PEC Zwolle35-9
13.VVV-Venlo34-19
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. ImmersMiddenvelder306
S. BeckerAanvaller295
T. NecidAanvaller226
M. LorenzenAanvaller212
T. GoppelAanvaller200
E. HooiAanvaller191
T. BeugelsdijkVerdediger230
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

6 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 19 april
Juventus gaat Manchester City aftroeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren