Ex-Feyenoorder uit frustraties: ‘Dat was voor mij het zoveelste signaal’

Woensdag, 22 augustus 2018 om

Gustavo Hamer heeft Feyenoord deze zomer definitief verlaten met een transfer naar PEC Zwolle. De 21-jarige middenvelder werd vorig seizoen door de Rotterdammers verhuurd aan FC Dordrecht en ook dit seizoen leek Hamer op weinig minuten te mogen rekenen bij Feyenoord. De jongeling voelde zich bij de huidige bekerwinnaar niet echt serieus genomen.

“Ik vroeg wat ik moest doen om nog beter te worden. Minuten maken, was het enige antwoord dat ik kreeg”, zegt Hamer in gesprek met Voetbal International. De middenvelder, die ook als vleugelverdediger uit de voeten kan, is nog wel trots op het feit dat hij bij Feyenoord heeft gespeeld, maar had met verschillende mensen een moeilijke band.

“Ik ben heel trots op de club, maar niet op hoe ze met mij zijn omgegaan. Nadat ik de overstap had gemaakt vanuit de jeugd, heeft geen enkele trainer mij nog aangesproken op wat ik anders of beter kon doen. Dat zat mij persoonlijk erg dwars, net als mijn ontwikkeling”, vertelt Hamer, die de strijd om de Johan Cruijff Schaal vorig seizoen als voorbeeld neemt.

"Ik wist al dat ik verhuurd zou worden aan FC Dordrecht, maar ik mocht nog niet weg. Bart (Nieuwkoop, red.) kon niet spelen, ik was de stand-in van Kevin Diks. Met nog een kwartier te spelen ging Kevin naar de kant. De trainer (Giovanni van Bronckhorst, red.) bracht Sofyan Amrabat. Dat was voor mij het zoveelste signaal.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door ruudos)

Ja sommige spelers hebben gewoon goede begeleiding nodig en weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Dan verwacht je dat een club daar wel in kan bijstaan, maar een beetje zelfstandigheid wordt ook verwacht van spelers. Dat is vaak volgens mij ook het verschil met kleinere clubs. Ook deze jongen als die beter begeleidt wordt en tegen hem gezegd wordt wat die moet doen zal het veel beter gaan. Dit is ook vaak het verschil voor een speler waar die uiteindelijk terecht komt. Een club als Zwolle past veel beter bij hem denk ik zo als ik dit lees, maar Feyenoord heeft veel meer spelers rondlopen dan kleinere clubs en geld wel een beetje het recht van het vogeltje dat het hardste krijst.

Laat dat toch lekker gaan joh, het verleden is niet meer belangrijk en helemaal niemand zit te wachten op dat verongelijkte geneuzel van je, Gustavo. Het is nu tijd om het te laten zien in de Eredivisie, bij PEC waar het nog moeilijk genoeg gaat worden. Focus op PEC, interviews over je Feyenoord verleden graag afwijzen vanaf nu.

Dit soort geluiden hoor je bijna altijd bij de afvallers van de topclubs. Het is een harde wereld, de beste spelen. Hoor je daar niet bij dan hoor je vaak al dat gepiep, al zou het best eens waar kunnen zijn hoor dat ze hem niet zo netjes behandeld hebben.

''nadat ik de overstap had gemaakt vanuit de jeugd, heeft geen enkele trainer mij nog aangesproken op wat ik anders of beter kon doen.'' Dat vind ik wel makkelijk afgeschoven als je het zo leest en het lijkt me ook stug. Het inwinnen van advies e.d. om beter te worden bij trainers, medespelers of andere betrokkenen kan daarnaast ook uit jezelf komen. Heb niet het idee dat Hamer een introverte jongen is (zou kunnen), maar zelfs dan hoef je niet te verwachten dat je zo in de watten wordt gelegd.

Hij stelt in dit interview trouwens ook dat er maar weinig contact was, maar net na de winterstop vertelde hij juist dat hij geregeld met van Gastel belde over hoe het ging met hem bij Dordrecht. Dan lijkt het me sterk dat er iedere keer gezegd wordt dat alleen minuten maken het enige is.

Zou het kunnen dat je niet goed genoeg was misschien?

gewoon niet goed genoeg voor Feyenoord denk ik deze jongen. ik hem hem af en toe zien spelen bij Feyenoord maar toen maakte hij net als Nieuwkoop en Vente totaal geen indruk op mij

Ik vind de eerdere reacties wel heel eenzijdig de schuld bij Gustavo leggen.

Als een club investeert in een speler, dan wil je daar als club toch rendement (lees; een goede speler dan wel een goede transfersom) voor terugkrijgen? Daar hoort toch begeleiding bij? Dat geldt voor iedere werkgever lijkt mij. Als je als werknemer onderpresteert, dan wordt je toch ook aangesproken door je baas en bespreek je waar het fout gaat? En hoe kan het beter?

De reactie van Gustavo zal best slechts het halve verhaal zijn en zal de lezing van Feyenoord mogelijk totaal anders zijn. Maar er zijn afgelopen jaren best wel veel toptalenten (zo werden ze tenminste al heel snel genoemd) met stille trom vertrokken bij Feyenoord - dat lijkt me geen goede ontwikkeling.

22 augustus 2018 om 17:20

@eramus-rules

dat valt wel mee denk ik. die jongens zullen gewoon niet goed genoeg zijn want er is geen trainer ter wereld die zijn beste spelers op de bank houd, ook Gio niet

22 augustus 2018 om 17:38

ik zou je graag gelijk geven Japie_krekel, maar Feyenoord heeft - bij het ontbreken van een fatsoenlijke competitie voor het eigen 2e team - jeugdspelers vooral uitgeleend (schuurman, Mo, Hansson, Verdonk, Sleegers, Woudenberg om er een paar te noemen), die vervolgens kort naar Feyenoord terugkomen om tot slot via de achterdeur te vertrekken.

Ik begrijp best dat van alle talentvolle jeugdspelers er uiteindelijk maar een klein aantal het eerste elftal halen, maar spelers zouden inderdaad op basis van gebrek aan kwaliteit (technisch/mentaliteit) moeten afvallen, niet op basis van gebrek aan communicatie. Toch lijkt mij communicatie wel een dingetje bij Feyenoord.

Ook van de aankopen (larson/boetius/amrabat) kan je afvragen of er wel overleg geweest is tussen een TD die koopt en een trainer/coach die spelers opstelt. Als ik naar de ontwikkeling bij Feyenoord kijk de afgelopen jaren, dan snap ik er echt heel weinig meer van. Misschien is niet alles bij de buitenwacht bekend, maar ook dat lijkt mij een gevolg van een gebrekkige communicatie.


22 augustus 2018 om 17:46

@erasmus-rules

ik ben het grotendeels met je eens maar het is wel opvallend dat alle jeugdspelers die jij noemt zover ik het heb kunnen volgen ook geen onuitwisbare indruk hebben gemaakt bij de clubs aan wie ze waren verhuurd. daar vielen ze eigenlijk ook redelijk tegen

dat er verder bij Feyenoord een hoop dingen misgaan de laatste jaren is idd duidelijk

23 augustus 2018 om 16:44

@japie_krekel. Op Sleegers na dan, die deed het erg goed bij FC Eindhoven.

22 augustus 2018 om 17:58

Het zijn ook altijd eenzijdige reacties (niet alleen bij Fey) dat de club niet genoeg tijd in ze stopte, er geen contact was, ze beter begeleid moesten worden. En ook in dit geval twijfel ik aan de uitleg van Hamer, omdat er gewoon contact is geweest met hem tijdens de periode bij Dordt en het daarnaast ook een utopie is dat er in al die tijd niemand met hem aan de slag is gegaan om beter te worden. Daarnaast is zelfstandigheid ook een groot goed en kan je initiatief nemen. En zoals je zegt is zo'n verhuurperiode niet voor niets; je wilt dat ze ontwikkelen en dat hou je logischerwijs in de gaten.

Hij kan altijd nog naar Trencín!

Topvoetbal is keihard en afvallers zijn er jaarlijks. Je mag er van uitgaan dat trainers/coaches hun beste team willen opstellen. Als jij daar niet bij hoort kun je twee dingen doen. Je schikken in je lot of maken dat je wegkomt. Maar ga niet achteraf liggen huilen dat je niet werd gebruikt. Dat komt gewoon omdat je niet goed genoeg was.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

134 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 augustus
Franck Ribéry heeft, ook na het afwijzen van PSV, over belangstelling weinig te klagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren