Van Bommel heeft handen vol: ‘Dit leer je niet op de trainerscursus’

Dinsdag, 21 augustus 2018 om

PSV kende dinsdagavond in de wedstrijd tegen BATE Borisov een slechte start en kwam ook nog eens op een 1-0 achterstand tegen de Wit-Russen. Na de moeizame openingsfase wisten de Eindhovenaren het duel echter naar zich toe te trekken en dankzij een late goal van Donyell Malen werd er zelfs met 2-3 gewonnen. Mark van Bommel spreekt na afloop van het duel van een ‘achtbaanrit’.

“De eerste vijftien à twintig minuten waren de slechtste die ik tot nu toe heb gezien van ons. We waren totaal onder de indruk van de agressieve manier van voetballen van de tegenstander, daar konden we absoluut niet mee omgaan. We waren niet onszelf, dus het was wachten op die 1-0”, reageerde hij voor de camera’s van Veronica.

Enkele aanwijzingen en een benutte strafschop van Gastón Pereiro deden echter wonderen: “Alsof er ineens met een toverstafje werd gezwaaid, hadden we dat gevoel weer. Dat is moeilijk te omschrijven. Dat grijpt je ineens, en dan heb je de overhand.” In de tweede helft was PSV de bovenliggende ploeg en liet het kansen op de 1-3 liggen, zo zag Van Bommel.

De trainer is wel te spreken over de manier waarop zijn ploeg reageerde op de late gelijkmaker van Aliaksandr Hleb en beleefde zodoende een geslaagde Europese vuurdoop: “Dit leer je niet op de trainerscursus”, reageerde hij met een knipoog. “Je moet de juiste keuzes maken, spelers begeleiden, in de rust de juiste dingen zeggen om ze weer op het juiste spoor te zetten. Al met al mogen we dit niet meer weggeven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”


Poll

Vind jij dat PSV het verdiende om te winnen?


Gerelateerd

35 reacties (laatste reactie door constant kante)

Wat een verademing om naar deze man te luisteren. Eerlijk en oprecht en zegt louter zinnige dingen.

21 augustus 2018 om 23:53

Inderdaad. Geen ''wij kunnen van iedereen winnen'' of ''ik heb toch wel positieve dingen gezien'' uitspraken, maar een eerlijke analyse waarin de positieve en negatieve dingen worden benoemd. Daar kun je wat mee en dan kun je ook eerlijker naar jezelf in de spiegel kijken en daadwerkelijk werken aan de zaken die beter moeten.

22 augustus 2018 om 00:44

Helemaal mee eens. Ik heb ook echt het gevoel dat Van Bommel een uitstekende trainer gaat worden en nog ver gaat komen. Hij heeft zelf heel veel meegemaakt en is altijd een leider geweest in de elftallen waar hij speelde. Dit kan hij overbrengen op zijn groep en door zijn leiderschapskwaliteiten weet hij ook prima wat hij moet zeggen. PSV heeft prima gehandeld door hem door te schuiven.

22 augustus 2018 om 06:31

Het is ook wel rustig analyseren als je wint en de vraagstelling mild is. Ik kijk ook positief naar van Bommel, maar hoe zal hij acteren als het wat minder gaat en de pers m op de huid gaat zitten?

22 augustus 2018 om 15:29

Yoda

Juist! Ik vind het ook prima dat hij goed overkomt en zo, maar laten we niet nu al denken dat hij altijd zo netjes de pers te woord gaat staan. Wacht maar tot straks de eerste punten verspeeld worden of de resuktaten langer tegen zitten. Pas dán weten we echt hoe hij reageert. En inderdaad, de vraagstelling was nu mild. Hoe gaat hij het doen als de vragen echt kritisch en direct worden.

Wordt vervolgd dus.

22 augustus 2018 om 06:38

Een fenomeen. Het is misschien nog wat vroeg om te zeggen maar het lijkt mij kwestie van tijd voordat de grote Europese clubs dit oppikken. Denk dat hij nu wat betreft rust, kennis en uitstraling al de beste trainer uit de Eredivisie is en hij is nog jong. Voor 10 miljoen wel altijd verkopen, je weet niet hoe het volgende maand gaat.

22 augustus 2018 om 07:14

Man man man nu al zulke uitspraken. Wacht tot de winterstop met zulke uitspraken aub.

22 augustus 2018 om 10:24

Je kan het ook anders bekijken Koos. Gewoon drama gespeeld tot de 35ste minuut waar je een penal cadeau krijgt wat het kantelpunt van de wedstrijd is. Tegen Fortuna drama gespeeld en met mazzel nog winnen. Tegen Feyenoord de onderliggende partij (qua kansen), en tegen Utrecht was het tot de 2-0 ook niet best.

22 augustus 2018 om 06:43

Frank de Boer begon ook leuk in Milaan en verder, ben benieuwd hoe hij reageert als het even minder loopt.

22 augustus 2018 om 07:37

Dat was ook de ene zinnige opmerking van Derksen in de studio, terwijl ik de Boer ook een verademing vond als analist. Hij was reã«el en duidelijk in zijn commentaar en ergerde zich volgens mij kapot aan de Snor met zijn oneliners en dooddoeners.
Van Bommel was altijd al rustig voor de camera en welbespraakt. Het mooie is ook om het leerproces te volgen. Van Marwijk die hem bijstaat, de keuze van kleding langs de kant, zijn notitieboekje in de dug-out. Het geeft allemaal weer hoe van Bommel zichzelf wil neerzetten als trainer. Het mooiste was het 1 op 1 gesprekje met de Duitse scheidsrechter (op het moment dat de reservespeler geel kreeg), rustig een onderonsje waarbij de kaart toch gegeven werd, maar de scheids glimlachend wegliep.

22 augustus 2018 om 12:00

Zinnige dingen? Het vertoonde beroerde spel had werkelijk niets met onder de indruk zijn te maken, maar met een uitermate slechte taktiek. Het was louter toeval dat die bal op die hand ging en dat bate het daarna kwijt was. En dat het al niet 2 of 3-0 stond. De 2e helft was taktisch ook niet veel beter, alleen werden er meer duels gewonnen.

Maar goed, de winnaar heeft altijd gelijk.

Met alle respect naar Cocu toe, maar onder hem was deze wedstrijd de mist in gegaan. De spelers leken wel verlamd, wellicht terugdenkend aan vorig jaar en ik was er na die 1-0 bang voor dat het een pijnlijke nederlaag met dikke cijfers zou worden en de thuiswedstrijd dus eigenlijk al te laat zou komen. Gelukkig lijkt Van Bommel veel respect af te dwingen en wordt zijn visie ook steeds zichtbaarder, en die is veel aanvallender/naar voren gericht dan die van Cocu. Dat helpt. Toen we weer in de wedstrijd zaten en zelf de duimschroeven gingen aandraaiden, was Bate een tijd lang nergens meer. Er is nog veel werk te doen, maar in Mark we trust.

22 augustus 2018 om 00:01

Aan de andere kant... tot de penal hadden ze geen schot gelost. Gaat ie niet op de stip of houdt ie zn arm iets dichter bij het lichaam (I know, in theorie), moet ik het nog maar zien. Bate had ook kansen op de 2-0. Daarna wel sterk verder gespeeld

22 augustus 2018 om 00:12

Ben het helemaal met je eens. 'de penalty's was echt geluk voor psv dat die kwam want anders werd 't een stuk lastiger ben ik bang.

22 augustus 2018 om 00:28

Natuurlijk, maar hij heeft zoals hij aangeeft met de juiste woorden en instructies zijn ploeg toch aan het voetballen gekregen en het spel in de tweede helft was zowaar goed (op de blunder van Zoet na). Van Bommel heeft de wedstrijd succesvol doen kantelen. Natuurlijk helpt die penalty, want zolang je achter staat is Bate zo'n ploeg die als een muur voor je gaat staan, maar de mentaliteit die nodig was in deze wedstrijd werd vooral in de tweede helft ook getoond. Dat je na de 1-1 ineens wel gaat voetballen is niet vanzelfsprekend. Voor hetzelfde geld was Bate er weer bovenop geklapt en stond je weer 2-1 achter.

22 augustus 2018 om 14:00

Gast, volgens mij ben jij vergeten dat Cocu echt het uiterste uit zijn team kon halen, en op een Europese manier kon laten spelen, waardoor we groepsfase overleefden en kampioen werden. Mvb speelt met veel druk op de bal, dat is mooi, maar juist gisteren werd duidelijk dat ze niet kunnen terugvallen op een andere spelletje waarbij ze kunnen consolideren. Hopelijk krijgt MvB dit er nog in. Vindt het wel raar dat isimat niet speelt met schwaab, die mannen waren toch prima ingespeeld op elkaar

Leuk om een trainer voor de camera te zien die zelfverzekerd, communicatief vaardig is en ook nog eens verstand van voetbal heeft. Hier gaan we nog jaren van genieten.

Ach dit werden vroeger al de gezellige wedstrijden genoemd, iedereen verheugde zich op een uitstapje naar Oost-Europa. Heel erg sfeervol en een prachtige ambiance waar je van oogstrelend voetbal kon genieten... alweer die wekker. Nee dit zijn nooit mooie wedstrijden geweest (in het algemeen) en men was vaak al blij als de schade beperkt bleef en een gelijkspel was gewoon een goed resultaat, kortom winnen is meer dan goed.

Zo ontzettend veel vertrouwen in deze man. De sfeer lijkt heel erg goed en hij heeft een duidelijke visie die hij goed overbrengt. Hij is in mijn ogen een potentiële top trainer.

22 augustus 2018 om 00:02

Haha.. fantastisch dit! Als de ligt na 20 wedstrijden Ajax 1 in het Nederlands elftal staat is het belachelijk. Maar van Bommel is na 1 Europese overwinning met het nodige mazzel een potentiële toptrainer. 3 dagen geleden was t nog bibberen in Sittard! Voor de camera komt hij indd prima over, maar misschien komen jij en ik dat ook wel en dat maakt ons ook geen toptrainer! Neemt niet weg dat je gelijk kan krijgen... maar op basis van 4 wedstrijden vind ik je opmerking lachwekkend... ene F. De Boer won 4 titels op rij... en nu.......

22 augustus 2018 om 00:14

Die 4 titels zeggen niet zo veel maar die zeiden toen ook al niet zo veel omdat 't voornamelijk kwam door 't falen van de andere teams elke x. Kijk maar is naar de punten aantal van de kampioenschappen sinds die weg is zijn er elk jaar meer punten nodig geweest. Plus daarbij leek 't voetbal nergens na bij hem.

22 augustus 2018 om 00:24

Theorie die nergens op slaat! Misschien was de subtop toen wel sterker en is het des te knapper om kampioen te worden!? Laat van Bommel eerst die titels dan maar pakken als het zo eenvoudig is... momenteel is de balans; winst op Utrecht, gelijk tegen Feyenoord en 2 overwinningen in blessuretijd tegen fortuna en bate! Ik vind dit lijstje eerder gebruikelijk dan bijzonder!?

22 augustus 2018 om 03:24

Sinds wanneer is 89e min blessuretijd?

22 augustus 2018 om 06:37

Geen idee waarom je de ligt vergelijkt met van Bommel.
Maar als je er dan toch een discussie over wil starten: 20 duels eredivisie maakt idd iemand nog geen volwaardig oranje speler. Althans, zo was het ooit. Je moest ooit best wel wat hebben laten zien, voor je in oranje kwam. Nu kan dat wel en debuteren 18 jarige spelers. In geval van de ligt zou ik hem destijds zeker een oranjespeler in wording hebben genoemd.

Van van Bommel wordt beweerd dat hij potentie heeft, maar niemand zegt dat hij t nu al is. Dat is dan op basis van wat duels en interviews, maar ook zijn historie bij jeugdteams en de indrukken die hij daar achterliet. Dan kan je iemand toch gewoon potentieel toedichten? Misschien komt het er nooit uit.

22 augustus 2018 om 06:40

Maar hij werd gewoon 4x kampioen. Met een eigen speelstijl en kansen voor veel jeugdspelers. Ik vond het knap wat de boer deed en vond ook hem een prima indruk maken in zijn analyses. Ik betreur het ook dat het daarna niet meer is gelukt elders.

Mark heeft de uitstraling van een enorme baas. Lijkt wel een filmster zoals hij voor de camera staat.

Ik was altijd onder de indruk wanneer Van Bommel voor de camera verscheen na een wedstrijd toen hij zelf nog speler was. Nu hij trainer is, is dat niet anders. Zijn sterkste kwaliteit is toch wel zijn communicatieve vaardigheden, gepaard met zijn inzicht in het spelletje. Hij weet heel stoicijns en objectief zijn eigen wedstrijd te analyseren, zonder een enkel vleugje van frustratie of blijheid lijkt het wel. Iemand die zo kritisch, maar ook nauwkeurig, zijn eigen werk kan beoordelen, kan een grote worden.

Lijkt me als speler, met name de jeugd, fijn om een trainer te hebben die zo duidelijk is in zijn opvattingen. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een Ten Hag of een De Boer, dan is dit toch wel een verademing.

Mark lijkt me echt een goede trainer. Mooi dat PSV de punten gepakt heeft, dit kunnen we voor Nederland goed gebruiken na eerdere blamages van az en feyenoord. Hopen dat Ajax vanavond ook de punten kan halen en dan doen we leuke zaken voor de Coëfficiëntenlijst.

Ik wacht nog op het moment dat Van Bommel een keer ontploft langs de lijn. Die man wil zo graag winnen, dat komt echt uit z'n poriën. Qua uitstraling en welbespraaktheid scoort-ie overigens wel goed. Er staat echt iemand. Meer dan met Cocu.

Zou zomaar een goede trainer kunnen worden.

22 augustus 2018 om 09:33

Ontploffen doet die niet echt maar zeuren bij de 4e man zit er nog altijd in. Opzich ook wel leuk, zo'n vertrouwd beeld van vroeger.

Mocht Van Bommel het trainersvak ooit zat zijn dan kan die altijd nog analist worden. Hij laat de oneliners weg, trapt niet echt open deuren in en komt gewoon met een goede analyse. Fijn om naar te luisteren.

Ik lees met stomme verbazing mee hier...
Alles wat van Bommel zegt zal misschien wel kloppen maar de manier waarop komt zo afgrijselijk gemaakt en bedacht op me over dat ik een aversie heb opgebouwd die ik niet meer omgedraait krijg vrees ik.

ik zeg daarmee niets over zijn capacitieiten en over de inhoud maar hoe het verpakt wordt vind ik echt tenenkrommend.

22 augustus 2018 om 11:08

Dan ben je de enige denk ik. Hij is een van de weinige trainers die daadwerkelijk iets zegt voor de camera! Dat zie ik niet bij Cocu, bij ten Hag, bij van den Brom, bij Groenedijk, bij van Bronckhorst en zo kan ik nog wel even door gaan.

22 augustus 2018 om 13:30

Dat is ook geen probleem, simpelweg mijn beleving en mijn mening.hij is wmb niet authentiek maar doet zijn best om op een bepaalde manier over te komen, ik vind het niks.

Ik heb al vaker geroepen dat ik in Van Bommel een betere trainer zie dan in Cocu ondanks Cocu prijzen heeft gepakt. Van Bommel is op het veld een echte leider geweest en kon spelers ter plekke op zijn donder geven en aanwijzingen geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

273 fans
Coach, 41 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

‘In balbezit schuiven de verdedigers van Feyenoord vooral elkaar de bal toe’

Dit weekend staat de topper in de Eredivisie tussen PSV en Feyenoord op het programma. Beide ploegen verkeren niet bepaald in topvorm en in deze aflevering van Feiten op Tafel pakken...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 23 februari
Saúl Ñíguez heeft nu ook een optie in eigen land, naast Juventus, Manchester City en Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren