Championship-club verft kleedkamer roze om psychologische tik uit te delen

Dinsdag, 21 augustus 2018 om

Norwich City heeft een opvallende maatregel genomen om ervoor te zorgen dat de ploeg mogelijk met een klein voordeel aan een wedstrijd begint. De club uit de Championship heeft de kleedkamer van de uitploeg namelijk geheel roze geverfd. De kleur zou de mate van testosteron bij de voetballers aantasten en een kalmerend effect hebben.

Technisch directeur Stuart Webber heeft op een bijeenkomst aan fans laten weten dat de uitkleedkamer vanaf deze zomer roze is. Alexander Latinjak, professor in sportpsychologie, zegt in gesprek met de BBC dat de kleur roze inderdaad effect kan hebben op de gemoedstoestand van mensen. “Het heeft effect, niet vanwege de kleur roze, maar omdat het wordt gelinkt met jeugdherinneringen.”

“Als roze inderdaad de mate van testosteron aantast, dan zou de trainer precies moeten weten hoe hij dat kan uitbuiten. Ik had persoonlijk niet zoveel tijd en moeite gestopt in het verven van de kleedkamer. Er zijn veel dingen waar je aan kan werken voordat je dat gaat doen”, aldus Latinjak. “Het kan zelfs gaan gebeuren dat spelers nu gaan lachen erom. En lachen zorgt voor betere prestaties.”


Poll

Slimme truc?


Gerelateerd

15 reacties (laatste reactie door hoogindeconcen)

Dit slaat werkelijk waar nergens op. Dan zou ik me als uitploeg zijnde gewoon in een andere kamer gaan omkleden. Hele kamer felroze doet gewoon pijn aan je ogen.

21 augustus 2018 om 14:49

Er staat nergens fel roze?

21 augustus 2018 om 14:51

Toch heeft onderzoek uitgewezen dat het wel degelijk van invloed is op de prestaties van de tegenstander. Ik vind het zelf ook te ver gaan hoor, maar er is dus zeker wat voor te zeggen. Ik weet bijvoorbeeld dat ook bij het schoolvoetbal en andere sporten in de VS voorkomt.

21 augustus 2018 om 15:31

Er zijn in de Texas, VS roze geverfde gevangeniscellen waar men ook nog eens gedetineerden roze uniformen, onderbroeken en slippers laat dragen. Ook in bijvoorbeeld Zwitserland en Australië past men het concept van roze muren, meubilair en kledij toe in gevangenissen.

21 augustus 2018 om 15:37

Waar lees jij dat onderzoek uitwijst dat het invloed op prestaties heeft? De sportpsycholoog hier zegt dat het de gemoedstoestand kán beïnvloeden.

Gebeurt wel bij veel clubs dat de uitspelende ploeg in een redelijk Spartaanse kleedkamer dient te verblijven tov de thuisspelende ploeg.

21 augustus 2018 om 17:36

Vitesse schijnt de enige profclub in NL te zijn met 2 identieke kleedlokalen voor zowel uit en thuis. Andere clubs hebben uit net wat nadeliger ingericht of ingedeeld.

21 augustus 2018 om 19:19

Verschil is dan ook dat Vitesse niet de eigenaar of bepaler is in de GelreDome.

Geweldig! Is het al 1 april

Komisch toch dit. Een voetbalwedstrijd is natuurlijk extreem complex en het is onmogelijk om alle factoren te beïnvloeden. Zeker als je bedenkt dat er ook nog eens zoveel mensen omheen bewegen die ook allemaal direct of indirect van invloed zijn. Daarom zal dit naar mijn mening niet veel uithalen, maar leuke geprobeerd en de theorie erachter is wel interessant. Zo weet ik dat keepershirts vaak extra fel worden gemaakt omdat dit onbewust de aandacht trekt van voetballers en dat daardoor vaker recht op de keeper af wordt geschoten. Overigens is ook dat bij mijn weten slechts theorie.

21 augustus 2018 om 16:55

Zo gaan de theorieën ook rond dat bijvoorbeeld de kleur rood in de sport ook erg dominant is, omdat tegenstanders er onbewust toch 'banger' of 'onderdaniger' tegen zijn, etc. Inderdaad erg komisch allemaal en wie weet heeft het nog effect ook.

21 augustus 2018 om 18:25

Zal vast wel wat effect hebben, maar in het grotere geheel valt het toch wel weg. Daarin is bijvoorbeeld de mentaal en fysiek van je eigen team veel groter van invloed.

21 augustus 2018 om 19:20

Keeper met een groen shirt houdt statistisch gezien meer penalties tegen in een penalty serie.

Het is bewezen dat kleur effect kan hebben op gedrag. En blijkbaar dus ook op deze wijze. Echter snap ik dan weer niet dat dit in de media wordt gebracht, zo gaan de tegenstanders er juist op leggen en kan het juist een averechts effect opleveren.

Goeie, je zou er ook nog aan kunnen denken om wat knuffels neer te leggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Norwich City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. StiepermannMiddenvelder439
T. PukkiAanvaller4329
J. RhodesAanvaller366
T. KrulDoelman460
D. SrbenyAanvaller151
M. McGovernDoelman00
A. OxboroughDoelman00
Voor de complete selectie: Clubpagina Norwich City.

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Vincent Kompany gaat Manchester City na een lang dienstverband verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren