Heerenveen-Feyenoord in gevaar na hoogoplopend conflict

Maandag, 20 augustus 2018 om 16:45Tim Siekman • Laatste update: 17:35

Stewards van sc Heerenveen zijn woest op de club, zo weet de Leeuwarder Courant maandagmiddag te melden. Een boycot voor het duel met Feyenoord aanstaande zondag dreigt. Aanleiding is een spandoek tijdens de wedstrijd tegen Vitesse (1-1) met de tekst 'Rust zacht Pake, vak 27, paal 8'. Met het spandoek wilden twee kleinkinderen hun grootvader een laatste eer bewijzen.

Het spandoek paste, zo dachten de twee jongens, bij de actie die Heerenveen had georganiseerd, namelijk om in de twaalfde minuut stil te gaan staan voor supporters die afgelopen jaar waren overleden. Het spandoek mocht het Abe Lenstra Stadion niet in, maar even later hing hij er tóch, dankzij een vriend van het duo. Het spandoek werd vervolgens door een steward verwijderd.

“Een van onze stewards lijkt, bij een zakelijke ingang van het stadion, zelfstandig de beslissing te hebben genomen om het spandoek niet toe te laten tot het stadion”, liet Heerenveen maandag weten. Met dit statement zijn de stewards absoluut niet blij. Zij willen niet spreken van een individuele actie, maar een commando vanuit Heerenveen.

“Je wilt niet weten wat wij over ons heen krijgen op social media”, wordt een steward geciteerd door de Leeuwarder Courant. “Het spandoek moest in opdracht van de commandoruimte worden verwijderd. Elke steward die zondag met een oortje rondliep kan dit beamen. Heerenveen beseft niet dat, doordat ze nu de waarheid verdoezelen, elke steward door hun eigen supporters kan worden aangevallen.”

“Het is te hopen dat Luuc (Eisenga, red.) het boetekleed aantrekt. Anders is elke steward zondag het pispaaltje.” In een reactie laat algemeen directeur Eisenga weten dat dit niet nooit de bedoeling is geweest. “Wij staan vierkant achter onze stewards. Eerst moet de emotie uit de discussie. Dan moeten we een beeld krijgen van wat er daadwerkelijk is gebeurd. (...) We gaan hier de komende tijd over spreken. We komen hier wel uit.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door luzacovic)

Juist. Dit is natuurlijk te absurd voor woorden. Vuurwerk komt het stadion binnen, maar een spandoek om iemand te eren gaat (te) ver. Er is, op de brandveiligheid van het spandoek na, geen enkele beweegredenen te bedenken waarom het doek het stadion niet in zou mogen. En stel dat dat dus het geval is, kom er dan openlijk voor uit. Niemand die dan zal zeggen dat het belachelijk is.

20 augustus 2018 om 18:55

Dat is toch helemaal niet de strekking van de onvrede onder de stewards? Er wordt vanuit het bestuur publieke een verwijt gemaakt aan een individuele actie van de stewards terwijl die actie juist van hogere hand is bevolen aan de stewards. Om de publieke opinie makkelijk af te zijn zijn de stewards als pispaal gebruikt. Veel te makkelijk en naïef van de bestuurder. Goede actie van de stewards

20 augustus 2018 om 19:58

En dan de reactie van het bestuur: we gaan eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd. Zou je dat niet hebben moeten doen voor je de steward vogelvrij had verklaard? Klinkt al schoonvegen van het eigen straatje.

20 augustus 2018 om 20:08

Inderdaad, de bestuurder lijkt totaal niet in de gaten te hebben wat er onder (een deel van) zijn personeel speelt.

20 augustus 2018 om 20:19

Het kwaad is al geschied. Wat een ongelofelijke droeftoeter zonder empathisch vermogen ben je als je zoiets weg laat halen!

20 augustus 2018 om 20:22

Als een spandoekje al wegens brandveiligheid geweigerd wordt, mag je dan ook enkel naakt het stadion betreden?

21 augustus 2018 om 14:16

Spandoeken worden op last van de club gecontroleerd. Dat is niets nieuws. Logisch ook, want zo'n doek is erg vatbaar voor brand. Daarnaast is jouw redenatie buiten propositie. Alsof ik daarmee suggereer dat je (alleen) naakt stadion mag betreden.

Om hiervoor een wedstrijd te boycotten lijkt me wat ver gaan, denk ook dat bij een goed gesprek, een eventuele recertificatie de koud uit de lucht is. Daarnaast... Als stewards de wedstrijd gaan boycotten kan een wedstrijd altijd zonder publiek gespeeld worden. Niet leuk voor de Heerenveen fans, maar in dit geval een intern Heerenveen probleem.

20 augustus 2018 om 17:09

Je kan niet zomaar een wedstrijd zonder publiek laten spelen voor een fout van Heerenveen zelf. De seizoenkaarthouders betalen voor 17 wedstrijden, niet 16.

20 augustus 2018 om 17:14

Club lijkt hier fout te zitten. Als de stewards boycotten moeten ze maar een private partij inhuren. Loopt nu ook al inhuur tussen voor de statribune. Verder zo snel mogelijk excuus en vrijwaring van schuld voor deze vrijwilligers.

Spandoek geweigerd? Belachelijk! Zuur dit, maar hier gaan ze inderdaad wel uitkomen.

'dan moeten we een beeld krijgen van wat er daadwerkelijk is gebeurd'

Maar ze hadden al wel op de website gezet “een van onze stewards lijkt, bij een zakelijke ingang van het stadion, zelfstandig de beslissing te hebben genomen om het spandoek niet toe te laten tot het stadion”?

Lijkt erop dat ze hun keutel aan het intrekken zijn

Een steward gaat echt niet zo'n spandoek weigeren als daar vanuit de club geen instructies over gegeven zijn. Wat dat betreft moet je als club de hand in eigen boezem steken en toegeven dat er intern iets is misgegaan. Nooit direct naar een medewerker wijzen, want dan gaat men inderdaad los op de stewards.

Als de stewards opdracht vanuit de club hebben gekregen moet het boetekleed door de club worden aangetrokken. Beetje slappe hap dit..

Belachelijke actie natuurlijk, ik kan mij de reactie van de stewards voorstellen, dit heeft te maken met sentimenten, de veiligheid van stewards zou daardoor behoorlijk in het gedrang kunnen komen. Het zou prettig zijn dat de verantwoordelijke het boetekleed aantrekt en aankomende zondag dit goed maakt en een megaspandoek ophangt voor de desbetreffende persoon.

Hier lijkt sprake van een flink stuk miscommunicatie. Wat als een mooi idee begon, levert nu alleen maar problemen op.

Er is een duidelijk spandoekbeleid bij de club. Dit doek voldeed aan alle eisen om toegelaten te worden. Volgens de jongens die dit voor hun opa op wilden hangen, mocht het spandoek echter niet naar binnen, waarbij er alleen naar het 'beleid' werd verwezen. Of deze stewards zijn verkeerd geïnstrueerd of deze stewards zuigen een verhaal uit hun duim. Hoe dan ook, het resultaat was uiterst pijnlijk. Excuus van de club richting die jongens en een goed gesprek tussen Eisenga en de stewards lijkt me voldoende om de lucht te klaren.

De reactie van de stewards vind ik wel wat overdreven. Bang voor aanvallen? Als die er tegen Feyenoord al zijn, kun je die meer verwachten van de vele Feyenoordsupporters in de thuisvakken. Dát levert altijd problemen op. De Heerenveensupporters tegen de eigen stewards is gelukkig echt een zeldzaamheid en zie ik ook niet door zo'n incident gebeuren.

20 augustus 2018 om 18:58

Begrijp dat er een beleid is en dat dit moet worden nageleefd. Maar dan moet je niet de stewards de schuld toeschuiven. Ze hebben blijkbaar de opdracht gehad deze te verwijderen. Dan moet je die vrijwilligers niet afvallen maar hand in eigen boezem steken als club zijnde

Nee, boor je fans een thuiswedstrijd tegen Feyenoord door de neus die ze straks op een doordeweekse winteravond moeten inhalen, dáár win je ze mee... Wat een aanstellerig gedoe zeg. Heerenveen geeft gewoon netjes toe dat dit niet de bedoeling was zonder de steward aan de schandpaal te nagelen en nu zijn alle stewards gelijk uit hun kut gescheurd? Wat overdreven! Gewoon een overijverig mannetje in het commandotorentje. Geef die fan zondag alsnog het eerbetoon dat ie verdient en maak en publique excuses. Klaar.

Reglementaire nederlaag natuurlijk. 0-3

Heel erg dom gecommuniceerd van Heerenveen maar verder een storm in een glas water.

'je wilt niet weten wat wij over ons heen krijgen op sociale media'
Door een fout van de club maakt iedereen hen het leven meer dan zuur
Dan lijkt een boycot mij zeer terecht

Alleen in Nederland word om dit soort dingetjes een groot probleem gemaakt. Wanneef houden we nou eens op met aanstellen. Oké spandoek met goede bedoelingen meegenomen en niet toegelaten, so what? Je komt toch voor de wedstrijd.

20 augustus 2018 om 20:09

Als jij als kleine jongen met je broertje jarenlang met je opa naar het stadion bent geweest, en je wilt de beste man dan eren met een respectvol spandoek dat ook nog aan alle eisen voldoet, dan moet dat gewoon kunnen. Een beetje empathisch vermogen zou jou hier sieren

20 augustus 2018 om 20:39

En al helemaal op de 'dag waarop overleden Heerenveen supporters worden herdacht'.. Lijkt me geen gekke gedachte van die jongens. Dat is hetzelfde als een Excelsior fan weigeren die een beertje meeneemt om vanaf de tribune op de kinderen van het Sofia Kinderziekenhuis te laten landen

Hebben nog een week om dit glad te strijken. Komt echt wel goed.

Storm in een glas water lijkt mij. Laten we eens een lijstje gaan maken wat er allemaal zo het stadion komt...

Het komt toch als een behoorlijk achterbaks bestuur op mij over. Even je eigen fouten afschuiven op de stewards.

Dat is vreemd..eerst met een statement komen als Heerenveen en daarna aangeven dat je gaat uitzoeken wat er is gebeurd. Gezien de inhoud van het statement wisten ze dat precies. Of toch niet? Sterke communicatie Heerenveen..

Ik lees hier zo de reacties, maar de stewards hebben toch helemaal gelijk in deze? Als er door het 'oortje' geroepen is en elke steward heeft het gehoord, dan kan ik me de woede best voorstellen! Daarnaast ben je vervolgens snel een mikpaal voor het ontevreden publiek als de club zelf zegt dat de steward(s) het op eigen houtje hebben gedaan. Elke club heeft 'foute' supporters dus ik kan me de angst wel voorstellen. Je wilt niet de hele tijd over je schouder kijken of met angst daar staan of je een aansteker, een beker bier of wat anders naar je hoofd gegooid krijgt. Heerenveen moet dit oplossen en snel! Stakend personeel vind ik vreselijk irritant maar in deze snap ik ze volledig

Eisenga had maar op 1 manier kunnen reageren: "het persbericht dat uit is gegaan is zeer ondoordacht geweest, onze excuses aan de stewards". Maar nee hoor, meneer wil eerst 1 en ander nader uitzoeken....en dat terwijl de schuldvraag eerder zo makkelijk leek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper290
J. VeermanMiddenvelder287
H. VeermanAanvaller2814
M. van BergenAanvaller274
B. NygrenAanvaller243
A. van der HeideAanvaller120
C. DriouechAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren