Update: Poyet niet ontslagen, maar geschorst door Girondins Bordeaux

Vrijdag, 17 augustus 2018 om 15:16Dominic Mostert • Laatste update: 15:58

Gustavo Poyet is vrijdagochtend ontslagen door Girondins Bordeaux, zo meldt L'Équipe. De trainer haalde donderdag op een persconferentie uit naar de clubleiding en krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd. Poyet dreigde donderdag al ontslag te nemen; zijn gedwongen vertrek wordt door de clubleiding gezien als een 'voorzorgsmaatregel'. Fysiektrainer Éric Bédouet neemt het roer waarschijnlijk over op interim-basis.

Het was een zware transferzomer voor Poyet. De trainer zag met Malcom en Diego Rolan twee spelers vertrekken, maar slechts een klein deel van de opbrengsten werd geïnvesteerd in nieuwe krachten. Donderdag kwam daar het vertrek van spits Gaëtan Laborde naar Montpellier bovenop en dat was voor Poyet de druppel. De oefenmeester had naar eigen zeggen een deal gesloten met de clubleiding dat er niemand meer zou vertrekken.

Op een persconferentie, enkele uren voor het gewonnen duel met het Oekraïense Mariupol (2-1) in de derde Europa League-voorronde, sprak Poyet van een van zijn 'slechtste dagen ooit bij deze club'. "Nee, ik ben niet blij. Het is schandalig wat de club met Laborde heeft gedaan. Ik heb de club verteld dat hij niet weg mocht, voordat we een vervanger hadden gestrikt. Ze hebben niemand gehaald, maar Laborde wel laten gaan."

Pas donderdagochtend kwam Poyet erachter dat zijn aanvaller weg was, gaf hij aan. "Ik kwam om 11.35 uur bij de club. Laborde was er niet, hij was in Montpellier. Niemand had me iets verteld", zei de Uruguayaan. "Ik wil met mijn zaakwaarnemer om de tafel en daarna neem ik een beslissing. Ik weet niet hoe dit afloopt. Of ik door wil? Nee. Het is een schande tegenover mij, de spelers en de supporters. Ik heb een verklaring nodig van de eigenaar of de voorzitter. Of ik ontslag ga nemen? Dat weet ik niet."

Bordeaux heeft het besluit van Poyet niet afgewacht. Vrijdagochtend zou hij op straat zijn gezet, al is dat nog niet officieel bekendgemaakt door de club. Naar verluidt zijn de spelers van les Girondins niet blij met het ontslag: zij weigerden vrijdagochtend te trainen. Bordeaux verloor zondag in de seizoensouverture met 0-2 van Strasbourg, maar bereikte ten koste van Mariupol wel de laatste voorronde van de Europa League.

Update 17 augustus 15.16 uur - Poyet niet ontslagen, maar geschorst door Girondins Bordeaux
Hoewel trainer Gustavo Poyet volgens toonaangevende media in Frankrijk vrijdagochtend was ontslagen bij Girondins Bordeaux, laat de club weten dat daar nog geen sprake van is. De oefenmeester is voor een week geschorst. Een ontslag behoort nog altijd tot de mogelijkheden, zegt clubvoorzitter Stéphane Martin tegen L'Équipe. "Alles is mogelijk. We gebruiken deze week om nader tot elkaar te komen. Volgende week vrijdag kunnen we het eventueel over een nieuwe trainer hebben."


Poll

Is het ontslag van Gustavo Poyet terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door edo)

Bestuur is louche van Bordeaux, zie het handelen met AS Roma voor Malcom.... Als je dan dit leest, wauw hoe wil je daar nog aan de slag gaan?

Johan Cruijff zei ooit eens: "een trainer moet financieel onafhankelijk zijn, omdat hij zo risico's kan nemen[..] Deze zin heeft Poyet duidelijk goed gelezen. Moet zeggen dat als je het filmpje van de persconferentie bekijkt, en Poyet zich ook niet de mond laat snoeren door de persvoorlichter van Bordeaux, ik sterk het vermoeden heb dat Poyet in deze situatie gewoon gelijk heeft.

17 augustus 2018 om 11:38

Poyet zegt in elk geval dat de club hem niet had geïnformeerd over het verkopen van die spits. Als dat waar is, dan is dat natuurlijk gewoon belachelijk en geef ik Poyet ook groot gelijk.

17 augustus 2018 om 11:51

Axelcodino

"johan Cruijff zei ooit eens: "een trainer moet financieel onafhankelijk zijn, omdat hij zo risico's kan nemen"

Ik snap wat je bedoelt, maar in dit geval vraag ik mij af wat hier het risico is. Want door deze actie van Bordeaux moeten ze nu Poyet heel erg veel geld betalen om zijn contract af te kopen. Dus dat risico was eigenlijk maar relatief.

17 augustus 2018 om 12:40

Ik snap wat je bedoeld hoor, maar een ontslag heeft niet altijd een klein risico. Marcel Keizer bijvoorbeeld. Die kon alleen nog aan de slag bij Cambuur en clubs van dat soort statuur, en moet nu oliedollars gaan ophalen. Een ontslag kan je naam toch altijd enigszins besmeuren waardoor je toch een flink risico neemt.

Poyet heeft natuurlijk jarenlang in de premier league gespeeld dus zou praktisch gezien een goed banksaldo hebben.

17 augustus 2018 om 13:50

Beste voorbeeld: De Jong die destijds niet wegging bij Cambuur, omdat hij dan naar eigen zeggen binnen vier maanden in de schuldsanering zou zitten. Die kon het zich niet veroorloven om zich onafhankelijk op te stellen en moest dus gedwee naar het bestuur luisteren.

Een financieel onafhankelijke trainer had in die positie heel andere keuzes gemaakt.

Volledig terechte reactie van zowel de spelers als de coach. Bestuur ruikt geld en zal waarschijnlijk een leuke bonus in haar eigen broekzak mogen schuiven maar wat een waardeloos beleid zo.

Ik had op de betreffende persconferentie direct meegedeeld dat ik per direct op stap als trainer. Werkelijk belachelijk van de directie om zo met je hoofdtrainer om te gaan. Benieuwd welke trainer het aandurft om hier in te stappen...

17 augustus 2018 om 13:40

Ja, maar dan laat de coach zijn spelers enkele uren voor een belangrijke wedstrijd in de steek. Dan is de coach weer de boosdoener en zitten we allemaal op hem te spuwen nu.

17 augustus 2018 om 13:47

Daar heb je een punt, maar ik had toch de eer aan mezelf gehouden. Denk dat de spelers dat uiteindelijk ook wel begrijpen. De directie laat uiteindelijk ook de gehele selectie in de steek.

17 augustus 2018 om 13:52

Financieel was dat een heel slechte zet geweest. Dan krijg je niks, nu krijgt hij een container vol met geld mee. Poyet doet het nu heel goed: hij zorgt dat het bestuur niks anders kan doen dan hem ontslaan. Met behoud van ontslagvergoeding.

17 augustus 2018 om 13:52

jeroenassen

Dat soort principiële houdingen kosten een heleboel centjes. Want als je zelf opstapt, dan krijg je dus geen rode cent, maar als de club je ontslaat dan krijg je een mooie afkoopsom.

Kijk naar die Henk de Jonge, die ook ooit bij Cambuur uit zichzelf opstapte. Kreeg prompt spijt toen hij zich besefte dat hij een dief was van zijn eigen portemonnee én ook nog eens geen uitkering kreeg van het UWV omdat hij zelf ontslag had genomen.

Nou is Poyet geen Henk de Jong, uiteraard, maar dan nog. Het komt echt zelden voor dat trainers de eer aan zichzelf houden.

17 augustus 2018 om 13:56

Edo

Exact!

En dat Poyet er klaar mee was, dat was wel helder, dus op deze manier forceer je het op een slimme manier.

17 augustus 2018 om 14:29

Ja geld, helaas draait alles om geld tegenwoordig. Als je het zo bekijkt, heeft hij het inderdaad slim gespeeld.

17 augustus 2018 om 16:32

Grappig, die situatie noemde ik hierboven ook al. Is me altijd bijgebleven, al herinner ik me juist dat hij hardop zei dat hij geen ontslag ging nemen, om het enkele feit dat hij zich dat niet kon veroorloven. Daar vind ik ook nog nieuwsberichten over terug. Heeft hij uiteindelijk toch ontslag genomen toen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Girondins de Bordeaux

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.AS Monaco5-4
14.Lille OSC5-5
16.Troyes AC4-2
17.Nantes4-2
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
S. MaraAanvaller61
R. OudinAanvaller61
B. CostilKeeper60
A. TraoreAanvaller10
T. MalbecKeeper00
D. RouyardKeeper00
P. BaysseVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Girondins de Bordeaux.

53 jaar
4 fans
Coach

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren