Tien man van Heerenveen maken einde aan negatieve reeks in Zwolle

Vrijdag, 10 augustus 2018 om 21:48Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 21:52

SC Heerenveen heeft vrijdagavond voor het eerst sinds 13 december 2013 een uitduel met PEC Zwolle in de Eredivisie gewonnen. Het team van Jan Olde Riekerink zegevierde met 2-3 in Overijssel, ook al stonden de Friezen ruim dertig minuten met een man minder op het veld. Voor PEC, dat sinds de promotie in 2012 ongeslagen was in de eerste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen, is het alweer de twaalfde nederlaag van het kalenderjaar.

In de beginfase had PEC, zonder gevaarlijk te worden, het betere van het spel. Pogingen van Gustavo Hamer, Kingsley Ehizibue en Zian Flemming konden doelman Warner Hahn niet verontrusten. Na nog geen half uur spelen verscheen alsnog de openingsgoal op het scorebord. Doke Schmidt hield Vito van Crooy vast bij een kopbal, waarna Mike van Duinen de bal vanaf elf meter achter Hahn schoot: 1-0.

Heerenveen stelde echter nog voor de pauze orde op zaken. Luttele minuten later kopte Morten Thorsby bij de tweede paal de 1-1 reeds binnen, na een corner van Arber Zeneli. De Noor nam vier minuten later ook de 1-2 voor zijn rekening door een afgevallen bal vanaf een meter of zeventien in een keer op de voet te nemen. Vlak voor rust tekende Zeneli voor de 1-3: hij poortte Diederik Boer vanuit een moeilijke hoek.

PEC leek na de onderbreking aanvankelijk niet nadrukkelijk op zoek naar de 2-3, maar in de 54e minuut vond een belangrijk moment plaats. Thorsby keerde de bal op de doellijn met zijn hand, waarna Van Duinen alsnog de aansluitingstreffer maakte. Dennis Higler floot al voor een penalty en bleef bij zijn beslissing na overleg met videoscheidsrechter Danny Makkelie. Thorsby mocht met rood inrukken en Van Duinen verzilverde daarna zijn tweede strafschop.

Het team van John van ’t Schip kreeg daarna kans op kans om minimaal een gelijkspel af te dwingen. Daniel Hoegh haalde de bal van de lijn weg na een inzet van Flemming en Van Crooy kopte naast toen hij de bal voor het inkoppen leek te hebben. Een schot van afstand van Flemming was het laatste wapenfeit van de Zwollenaren; Hahn zag de bal langszij stuiteren.


Poll

Wie gaat dit seizoen hoger eindigen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door stillewillem)

Ik vind dat deze scheidsrechter vandaag echt dramatisch voor de dag gekomen is. Heel makkelijk gele kaarten geven aan Heerenveen. 2x een penalty geven waarbij de eerste twijfelachtig is. En de tweede natuurlijk nooit een rode kaart, Thorsby loopt naar achter, krijgt een bal vanaf 3 meter tegen z’n arm aan geschoten die hij nog redelijk langs z’n lichaam had. Bij 1-3 voor zo’n beslissing maken is echt om te janken. Gelukkig hebben we de voorsprong vast kunnen houden, dat is vorig seizoen wel eens anders geweest.

10 augustus 2018 om 21:55

Precies, en toch winnen, dat is heerlijk. Gelukkig krijg je higler maar een paar keer per jaar, dramatische scheids.

10 augustus 2018 om 21:55

Inderdaad, de VAR was ook echt waardeloos. Zelfs na het bekijken van de beelden blijven ze erbij dat het een rode kaart is. Heb liever dan helemaal geen var zodat je nog kan zeggen dat een scheidsrechter fout kan maken. Maar nu is het gewoon dubbel zo erg. Erg jammer

10 augustus 2018 om 23:36

Inderdaad waardeloos zonder de var hadden we de scheids gewoon helemaal verrot kunnen schelden. Nu vallen we door de mand bij het schreeuwen want we zitten er helemaal naast . Blijkt di scheids het gewoon goed te hebben gezien. erg jammer dat eerlijk het gaat winnen van dom schreeuwen.

11 augustus 2018 om 12:06

Ik vond het een duidelijke rode kaart. Bewust hands, sterker nog, toen Zwolle die bal er in schoot zag je hem nog als een keeper naar die bal willen duiken. Vond de scheids niet zo heel slecht. Maar goed Heerenveen alsnog gewonnen, dus voor hun maakt het weinig uit alleen dat Thorsby geschorst zal zijn.

10 augustus 2018 om 21:56

Onzin, Thorsby maakt wel degelijk een beweging richting de bal. Gewoon rood!
Ik vind wel dat de eerste penalty twijfelachtig is.
Leuke pot gezien met veel open huis voetbal. Maar dat is de eredivisie, mooi vermaak!
Lammers viel me positief op deze wedstrijd.

11 augustus 2018 om 00:01

Hij hoort hier voordeel te geven en dat moet de VAR dan ook duidelijk maken aan de scheidsrechter, in mijn ogen heeft het systeem hier dus gefaald.
Thorsby maakt zeker hands, ook al kan hij er weinig aan doen, zijn arm voorkomt een doelpunt waardoor het altijd hands is, maar omdat er voordeel uit valt en toch een goal wordt gemaakt, zou het gewoon een doelpunt moeten zijn en 11 tegen 11, dus geen rode kaart voor Thorsby.

11 augustus 2018 om 00:37

Dit was de fout van Higler en niet van de VAR. Hij gaf de penalty al voordat de bal in 2e instantie erin werd geschoten. Hierdoor kan je niet zeggen oh toch maar voordeel dus doelpunt. Higler had gwn langer moeten wachten en vooral met de VAR zou je toch iets langer moeten wachten op het voordeel

11 augustus 2018 om 00:43

Ik ben het helemaal eens met jouw redenatie echter handeld men na aanleiding van de regels die opgesteld zijn. Dus de scheids hoort geen voordeel te geven maar moet fluiten en rood geven. Als Back-up hebben ze nu de var en ook die beoordelen dat zo. Heb regelmatig met scheidsrechter over bepaalde situaties besproken en hoe zij na afloop hun rapport( wedstrijd verslag ) moeten inleveren. Geloof mij dan krijg je wel respect voor de scheidsrechter. Ook zien zij soms zelf persoonlijk het anders maar moeten zich aan de regels houden. Ook de var handeld naar deze regels.

11 augustus 2018 om 01:05

Eens hoor Stillewillem, maar, juist nu met de VAR moet een scheidsrechter langer wachten met fluiten en kijken wat er gebeurd. Hij had dus voordeel moeten geven en afwachten of het een eventuele goal zou worden. Was de bal er niet in gegaan had hij gebruik moeten maken van de VAR. Dit is juist om het gemakkelijker te maken voor de scheids, en het spel eerlijker te laten verlopen. Nu gaat de pingel erin, maar wat als die gemist zou worden, dan had iedereen hier geroepen dat hij de situaltie had moeten afwachten, tevens zijn er nu twijfels of de rode kaart terecht was.

10 augustus 2018 om 22:02

Heb niet veel gezien, maar wel het penalty moment, en ik denk dat je clubvoorkeur daar toch echt om de hoek komt kijken. Thorsby deed daar toch echt een 'bewussie' om die bal met z'n arm uit het doel te houden. Je ziet hem zijn arm toch extra even richting die bal bewegen. Daar kon de scheids en de VAR echt niks anders.

10 augustus 2018 om 22:35

Deze scheidsrechter is geen reclame voor het korps. Zeer discutabel gefloten. Dubbel benadelen met rood en een penalty plus een zevental gele kaarten. Gelukkig overheerst het gevoel van de drie punten, maar bij verlies was het erg zuur geweest. Gelukkig heeft het niet tot een verliespartij geleid. Wel moet er een en ander veranderen in de defensie van Heerenveen. Doke Schmidt kan echt niet meer.

10 augustus 2018 om 23:34

Ik vind deze scheidsrechter vandaag echt goed voor de dag gekomen is. Heel goed dat hij gele kaarten geeft voor de onnodig en domme overtredingen. 2x een penalty geven waarbij de eerste overduidelijk is en de tweede ook terecht gegeven is. Enig smetje is het niet voordeel geven dan was het direct al 2-3 maar regels zijn regels en daar heeft hij zich goed aan gehouden. Ook na de beelden van de var zeer goed gehandeld. Die rode kaart dus terecht ( thorsby geeft het zelf toe en liep ook niet te zeuren bij het zien van rood, de bal word van 3 meter ingeschoten en hij houd hem met de arm tegen die hij inderdaad langs zijn lichaam hield maar toegeven bewoog richting bal. Bij 1-3 zo'n beslissing nemen is om te juichen. Voor hetzelfde geldt stond het al 2-3. Gelukkig hebben we de voorsprong vast kunnen houden. Ietsje teveel van het goede. Dat is vorig seizoen wel eens anders geweest.

Zeer knap over de streep getrokken na die rode kaart. Rode kaart in mijn ogen erg zwaar gestraft. Gefeliciteerd Heerenveen supporters!

Zeer teleurstellend, thuis tegen Heerenveen neem je hier geen genoegen mee. Voetballend was het bij vlagen heel goed, verdedigend moet je er zeker wat bij hebben want dat was weer zeer laconiek soms. Het mentale aspect is weer een aandachtspunt. De gelijkmaker komt uit de lucht vallen en voordat iedereen weer de neuzen dezelfde kant op heeft krijg je er twee om je oren.

Vond rood ook wat zwaar, maar verder een terechte penalty. Erg zwak verdedigt in de eerste helft en schrikbarend dat je niet tot scoren komt tegen een matig Heerenveen met 10 man.

Heerlijk, ondanks zo'n scheids toch winnen. Makkelijke penal, erg zware rode kaart, maar gewoon drie punten mee naar huis!

KNVB verkloot al het Nederlandse voetbal en dan stellen ze bij het openings duel ook nog zo’n klojo aan!! 2 keer een penalty en een rode kaart!!!

laconiek doet mij aan lachman denken.dat moeten ze toch ook weten in zwolle,de verdediging was vorig seizoen al zo lek alseen mandje en dan haal je lachman,

10 augustus 2018 om 22:46

Laat hem eerst eens 15 wedstrijden staan, dan zien we wel verder😉

Vooraf was Heerenveen de underdog, Zwolle zou enorm in vorm zijn, Heerenveen zou het nieuwe Twente zijn Of zelfs slechter. Zwolle zou dit dus even makkelijk winnen, minimaal 4-0 werd er gezegd. Zwolle kreeg twee keer een penalty en speelde zo'n beetje de gehele tweede helft met een man meer. Toch wist Heerenveen te winnen. Nu dus ook even een snelle conclusie van mij, Zwolle is naast Heerenveen ook degradatiekandidaat, samen met nog 15 andere ploegen.

10 augustus 2018 om 22:44

Heerenveen het nieuwe Twente? In welke opzicht? Die hebben de boel toch stukken beter voor elkaar, zowel sportief als financieel. Gaan gewoon in het linkerrijtje eindigen.

10 augustus 2018 om 22:45

Zwolle zou enorm in vorm zijn? Bijna een complee5 nieuw middenveld, nieuwe spits, nieuwe CV en daarbij zijn saymak , Mokthar weggegaan en vandaag Ryan ook nog eens.m

10 augustus 2018 om 22:45

Zwolle zou enorm in vorm zijn? Bijna een complee5 nieuw middenveld, nieuwe spits, nieuwe CV en daarbij zijn saymak , Mokthar weggegaan en vandaag Ryan ook nog eens.m

10 augustus 2018 om 22:47

Dus er is maar 1 ploeg geen degradatiekandidaat, welke mag dst dan zijn

10 augustus 2018 om 22:49

Fc emmen

10 augustus 2018 om 22:55

Weet niet op welke forums jij die onzin leest, maar dat heb ik nergens zien staan. En als je 3-2 wint met 3 schoten en verder 0.0 voetbal moet je sowieso je mond houden.

10 augustus 2018 om 23:12

Ik moet zeggen dat ik niet veel onzin lees, ik betrap mij er nou net op dat het mij toch weer is overkomen.

10 augustus 2018 om 23:01

Er is letterlijk 1 persoon die dit gezegd heeft, en dat was een Heerenveen supporter vandaag.

10 augustus 2018 om 23:11

Wat een compleet kul verhaal. Enige degradant ben je zelf zonder die 18 andere ploegen.

10 augustus 2018 om 23:40

Tjerry je bent toch niet de schoonzoon van Sjakie Swart? Voor je het weet moet iedereen degraderen. Tip van beugelsdijk voor jou : rustaghhhh

11 augustus 2018 om 00:14

Tjerry, Heerenveen het nieuwe Twente ?en Zwolle met een erbarmelijke voorbereiding zou dit makkelijk winnen? Ik heb dit werkelijkwaar helemaal niemand horen zeggen. Waarschijnlijk heb je dit gedroomd, maar hou het dan voor je zelf in plaats van deze onzinberichten te typen

Vooraf was Heerenveen de underdog, Zwolle zou enorm in vorm zijn, Heerenveen zou het nieuwe Twente zijn Of zelfs slechter. Zwolle zou dit dus even makkelijk winnen, minimaal 4-0 werd er gezegd. Zwolle kreeg twee keer een penalty en speelde zo'n beetje de gehele tweede helft met een man meer. Toch wist Heerenveen te winnen. Nu dus ook even een snelle conclusie van mij, Zwolle is naast Heerenveen ook degradatiekandidaat, samen met nog 15 andere ploegen.

laten we eerst eens 15 wedstrijden voetballen dan zien we wel weer

Als vvv fan extra opgelet op v Crooy en Leemans. Maar zoals verwacht gaan die pec niet beter maken. Verder gefeliciteerd aan Heerenveen

10 augustus 2018 om 23:14

Als pec fan extra opgelet op oa van crooy en Leemans. Niet verwacht maar Leemans maakt pec nu al beter. Van crooy is inderdaad twijfelachtig en komt nogal onwennig over. Wat een aderlating voor VVV dat Leemans is vertrokken. Pec verkoopt deze jongen 3x over de kop door.

10 augustus 2018 om 23:28

Wij rouwen er niet omdat hij weg is. Alleen zn vrije trappen zullen we missen, maar qua veldspel totaal niet

10 augustus 2018 om 23:59

Wij rouwen inderdaad ook niet dat hij is gekomen. Zijn vrije trappen zijn perfect en wat een strijdlust, passing en overzicht. Voltreffer voor pec. Hopelijk heeft VVV een goede vervanger in huis gehaald al betwijfel ik dat.

11 augustus 2018 om 00:08

Jullie gaan Leemans niet missen bij VVV? Wie hebben nu in zijn plek staan dan? Dit lijkt me een rare uitspraak na zijn beslissendheid van vorig jaar eerlijk gezegd..

11 augustus 2018 om 00:57

Susic. Is sneller. Meer pasing naar voren en creatiever.

Ondanks het resultaat kijk ik toch positief terug naar het spel vanavond. Verdedigend moet er nog wel het een en ander gebeuren maar het middenveld en ook de aanval zien er prima uit. Er zit voor het eerst sinds jaren weer eens gif in de ploeg waar we trots op kunnen zijn. Vanwege het lastige programma was het lekker geweest voor het vertrouwen om goed te beginnen maar gasten als Leemans en Hamer speelden dusdanig goed dat ik wel vertrouwen heb in de rest van het seizoen.

Wat een rare wedstrijd was dit, de aankopen Flemming Leemans en Lachman positief over. Van Crooy kon geen stempel drukken. Er was gewoon niks aan de hand na de terechte penalty, daarna 1 kans direct doelpunt, een blunder van Boer en gewoon een laconiek verdediging bij het derde doelpunt. Zwakke punten dit elftal, is toch echt Van Polen en Marcellis, verwacht ook dat van den Berg en Paal die plekken innemen. Het laatste half uur een enorm laf Heerenveen gezien maar ja zij zijn de gelukkige met de drie punte naar Friesland. Al met al positief spelbeeld gezien en de aankopen bevallen me tot zover.

10 augustus 2018 om 23:27

Flemming vind ik nog veels te veel Jupiler league niveau. Daar moet pec zich versterken en idd marcellis word een probleem. Lachman op die plek en een lv kopen. Vd berg komt nog te kort. Leemans en hamer zijn 2 voltreffers. Van duinen eindelijk een wendbare strijdende spits. V crooy moet echt loskomen anders is dat ook snel einde verhaal vooral nu elbers is aangetrokken.

10 augustus 2018 om 23:30

Laf, vind je dat gek? Met 10 man een voorsprong verdedigen. Maar goed, PEC had hier wel kunnen winnen inderdaad. maar waar PEC vorig seizoen in Heerenveen mazzelde, is het nu andersom.

10 augustus 2018 om 23:55

Laf was het inderdaad niet. Heerenveen kon gewoon niet meer brengen. Toch trekken ze de punten over de streep vooral ook omdat juist ook pec niet meer kon brengen. Pec heeft nog een te smalle selectie en kon ook niet echt aanvallend wisselen. Werk aan de winkel voor Nijkamp. Elbers is de eerste die de club gaat versterken en er volgen nog een paar aankopen. Ook Heerenveen mag nog wel wat doen want buiten thorsby, hahn en Lammers is het ook maar middelmaat.

11 augustus 2018 om 01:35

Hahaha sorry hoor. Maar de 1e.penalty terecht? Ga toch fietsen. Er was totaal geen contact wat tot een penalty moest leiden. De 2e was zeker een penalty, alleen alje een scheids had die een wedstrijd kon lezen gaf hij gewoon een geldig doelpunt en geek. Pec heeft niks te klagen gehad van de scheids . Verder was een gelijkspel terecht tot de rode kaart want beide teams bakten er niet veel van.

12 augustus 2018 om 22:19

Hoe speelde zeneli

In mijn mening gaat Higler bij de tweede penalty toch echt in de fout. Wat had er nou gebeurt als hij gewoon voordeel had gegeven? De rode kaart is dan zeker niet nodig. Beetje nadenken en gewoon voordeel geven.

Toch wel geschrokken van dit Pec. Als je tegenstander drie schoten op doel produceert en maakt drie doelpunten dan is dat toch wel een punt van aandacht. Verder kenden wij vandaag vooral pech, al is dit verlies volledig aan PEC zelf te danken. Na de kans van Flemming die van de doellijn werd gehaald werd het allemaal te onrustig, terwijl Heerenveen niet intensief zich ingroef. Wat mij het meeste zorgen baart is dat ik niet denk dat wij met Utrecht, Psv, Vitesse en Groningen op het programma is het helemaal niet raar om te denken dat wij over een paar weken met 0 uit 4 de competitie beginnen. Hopelijk komt met de terugkeer van Paal en Dekker wat meer vastigheid in het elftal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Utrecht21-2
11.PEC Zwolle20-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van DuinenAanvaller173
J. WestermanAanvaller00
X. MousKeeper00
M. ZettererKeeper180
D. BajselmaniVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

31 fans
Keeper, 40 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 23 januari
Everton is niet de enige club met interesse in Bayern München-spits Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren