Lof voor ‘professor’ van Ajax: ‘Een lach van suprematie: waarom wissel jij mij?’

Donderdag, 9 augustus 2018 om

Carel Eiting is de laatste weken veelvuldig in de basisopstelling van Ajax terug te vinden. De twintigjarige middenvelder wordt door zijn ploeggenoten wel eens 'de professor' genoemd, onder meer vanwege zijn VWO-opleiding. Henk Spaan zegt in gesprek met de NOS dat hij graag observeert hoe Eiting zich op en rond het veld gedraagt.

“Er zijn voorbeelden van voetballers die slimmer zijn dan de trainer en dat gaat niet altijd goed. Ik zie maar één valkuil voor een spoedige en goede ontwikkeling bij Ajax en dat is als Eiting de trainer in de gaten krijgt”, aldus Spaan, die een voorbeeld geeft uit de uitwedstrijd tegen Sturm Graz (1-3) in de tweede voorronde van de Champions League.

“Toen hij gewisseld werd tegen Sturm Graz ging hij met een lach van het veld. Het was een lach van suprematie. Zo van: Waarom wissel jij mij? Ik speel toch goed? Dat is wat ik zag." Spaan, die de ontwikkeling van Eiting al langere tijd volgt, is lovend over het spel van de middenvelder. Bij Jong Ajax wist Eiting zijn stempel ook al te drukken, aldus Spaan.

“In Jong Ajax speelde hij vaak met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Hij viel niet uit de toon bij deze spelers, die allebei een jaar ouder zijn. Dat zegt wel wat", zegt de columnist van Het Parool. "Ik vind Eiting en Van de Beek veel beter dan Lasse Schöne en ik begrijp ook niet waarom Schöne nog wordt opgesteld door Erik ten Hag."


Poll

Verwacht jij dat Carel Eiting dit seizoen een vaste basisplaats afdwingt bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door remcob)

Beetje overdreven van Spaan, maar prima speler en slim. Kan prima op 6 spelen in de competitie en daar zn wedstrijden pakken en groeien. Dat zal ook de reden zijn dat de Jong mag vertrekken, als dat waar is. Samen met Schone of vd Beek prima 3-tal om te roteren.

9 augustus 2018 om 10:48

Hoogopgeleide slimme voetballers is juist wat we nodig hebben in Nederland. Dat zijn de persoonlijkheden die sneller situaties herkennen en oplossingen aan kunnen dragen. Daar wordt ons voetbal beter van. Eigenlijk ook typisch Nederlands dat deze jongen dan het predikaat 'professor' krijgt... terwijl een VWO-opleiding in Duitsland bij het nationale team eerder regel dan uitzondering is.

9 augustus 2018 om 11:07

Mwah hoogopgeleid en sportsituaties kunnen lezen zijn echt twee totaal verschillende vormen van intelligentie. Die discussie ontstond vorig jaar nog in Amerika na een interview met LeBron James. Die kon tot op de seconde en de meter nauwkeurig de laatste drie minuten van een wedstrijd beschrijven. Inclusief waar alle spelers van beide ploegen steeds stonden, wie er passte, wie er schoot, enzovoorts. Toen is er veel discussie geweest over of deze man stiekem nou enorm intelligent is of niet en de conclusie was eigenlijk dat hij vooral een hele specifieke vorm van intelligentie heeft.

Ook in Engeland is die discussie meermaals gevoerd omtrent Rooney. Rooney wordt altijd neergezet als een dom stuk vreten, terwijl hij in zijn topjaren in verschrikkelijk hoog tempo met steekpassjes teamgenoten vrij voor de keeper kon zetten, wat verschrikkelijk veel inzicht vergt. Maar dat is een hele specifieke vorm van intelligentie.

Dat je fluitend het VWO doorlopen hebt wil absoluut niet zeggen dat je spelsituaties goed herkent en vice versa. Vragen hele andere vormen van intelligentie.

9 augustus 2018 om 11:15

Maar die spelers zijn vaak niet de beste. Kijk naar een Bovenberg en een de Ridder. Aardig niveau hoor maar vinden de maatschappelijke aspecten (onderwijs) dermate belangrijk dat ze minder tijd in voetbal hebben gestoken in hun jeugd dan de wat minder slimme jongens

9 augustus 2018 om 12:18

Een VWO diploma noemen we niet hoogopgeleid, het is een vooropleiding. Daarna ga je studeren. Pas na het behalen van je graad mag je hoog opgeleid genoemd worden.

9 augustus 2018 om 12:22

Scotsman

Topvoetballers, zoals Cruijff en Van Basten, maar ook andere grootheden als Beckenbauer, Platini en Zidane, hebben altijd gezegd dat echte topspelers altijd een hoger ontwikkelde vorm van intellgentie hebben, die ze in staat stelt om, bijvoorbeeld, informatie heel snel te verwerken in hun hersens. Dat is noodzakelijk omdat je in topsport nu eenmaal vaak maar millisecondes hebt om te handelen en om die informatie in te verwerken. Juist dát bepaalt vaak hoe ver spelers zullen geraken in hun carriere. En het is gebleken dat álle echte topspelers allemaal een dergelijke bovenmatige ontwikkeling van hun intellect hebben.

Let wel, dat is dus inderdaad een ander soort 'intelligentie' is dan wat je nodig hebt om een universitaire studie af te ronden. Maar topspelers zijn dus wel degelijk ook bovengemiddeld slim, om het maar even plastisch uit te drukken.

9 augustus 2018 om 12:40

Klopt maar hoog IQ en vrijwel alle soorten prestaties, ook op sportgebied, hebben wel degelijk positieve samenhang.

9 augustus 2018 om 13:14

Kante:

Ik zeg toch nergens dat topsporters niet intelligent hoeven te zijn? In tegendeel zelfs. Ik geef alleen aan dat de intelligentie die topsporters hebben een hele specifieke vorm van intelligentie is. Dat hebben veel wetenschappers heel erg goed en nauwkeurig uitgelegd na de discussie over LeBron James. Net zoals mijn broer, die stukadoor is, binnen no-time met het blote oog kan zien of een muur waterpas is.

@mrMRJ tuurlijk. Een hoog iq hebben betekent namelijk bijna per definitie dat je meerdere 'vormen' (for a lack of a better word) van intelligentie beheerst. Dan is de kans dat je een specifieke vorm van intelligentie beheerst een stuk groter. Alleen het punt is dus dat de vorm van intelligentie die topsporters hebben een hele specifieke en getrainde vorm van intelligentie is. Dat kan betekenen dat ze überhaupt bovengemiddeld intelligent zijn en ook andere vormen bovengemiddeld beheersen (denk bijvoorbeeld aan muzikaliteit of geheugen), maar dat hoeft niet per se.

Lang verhaal kort: opleidingsniveau heeft geen zak te maken met het lezen van sportsituaties.

Neem nou bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht, wat erg belangrijk is voor het geven van steekballen en vrijlopen. Heb je dat nodig om bijvoorbeeld gymnasium te doen? Niet echt. Toch is dat een essentieel onderdeel van balsport. Iemand die gymnasium gedaan heeft en later meester in de rechten geworden is, kan een verschrikkelijk slechte voetballer zijn omdat hij geen enkel ruimtelijk inzicht heeft, een voor sporters belangrijke vorm van intelligentie. Intelligentie is niet zo zwart wit als in: je hebt het of je hebt het niet.

9 augustus 2018 om 13:32

Ben het met je eens dat het een ander specifieke vorm van intelligentie is, maar als ik praktisch kijk dat 13 selectiespelers van het Duitse WK-team in 2014 op VWO-niveau hun school hebben afgerond, tov 1 Nederlands selectielid die dat heeft gedaan, meen ik toch enige correlatie te herkennen.

9 augustus 2018 om 14:34

Duitsland heeft dan ook geen niveau dat gelijk staat aan Havo. In Nederland kiezen vele gewoon voor Havo omdat dat ook een prima niveau is, in Duitsland kom je meteen terecht in vmbo niveau.

Krijg echt kromme tenen van die teksten van Spaan

Ik snap spaan hier wel. Ik snap ook niet waarom hij eruit werd gehaald voor de wedstrijd tegen luik. Schone en eiting zorgden voor balans op het middenveld door controlerend te spelen. Nu stond frenkie erbij en werd het middenveld compleet overlopen. Ik zie hier wel een verband. Aan de bal is frenkie natuurlijk een stuk beter maar om de positie van cvm worden andere dingen gevraagd dan alleen heel goed kunnen dribbelen. Die aspecten heeft eiting beter onder de knie

Vond Eiting tegen Sturm Graz samen met Ziyech en Mazraoui de beste speler van Ajax. Die jongen denkt net als De Jong altijd vooruit en staat veel dichter op zijn tegenstander dan Schone. Ook dat korte wegdraaien doet me denken aan De Jong. Mocht Ziyech vertrekken zie ik graag een middenveld De Jong-Eiting-Vd Beek.

Eiting zou, als hij veel minuten mag maken, best wel een grote verrassing kunnen worden dit seizoen. Goede balcontrole, overzicht en is in staat om de bal altijd naar voren te spelen. Wat me vooral verraste is zijn handelingsnelheid. Ik hoop dat Ten Hag inziet dat Schone ook een jaartje ouder wordt en dat er meerdere kandidaten zijn die de nummer 6 positie moeiteloos van hem over kunnen nemen.

9 augustus 2018 om 12:24

Patroo

"eiting zou, als hij veel minuten mag maken, best wel een grote verrassing kunnen worden dit seizoen."

Maar hoeveel minuten denk jij dat jij zal mogen gaan maken dit seizoen?

Je hebt dus nog Ziyech, als die niet weg gaat, Schone, Frenkie, Donny, Zakaria, Siem, etc. hoe zie jij dat Eiting dan nog heel veel speeltijd gaat krijgen dit seizoen? Ik heb het ook niet over de bekerduels en invallen aan het einde van de wedstrijd bij 5-0 en zo. Ik heb het over serieuze speeltijd. Want hoe je het wendt of keert, het al ten koste moeten gaan van de beoogde basisspelers als Ziyech, Frenkie en Donny, dat ben je toch wel met mij eens?

Ach de opstellingen van Ten Hag begrijp ik nog wel eens, de wissels.echter niet...

Deze eiting verspeelde anders de bal onnodig waardoor de 2-2 kon worden voorbereid dinsdag.

9 augustus 2018 om 10:05

Klopt, maakt elke wedstrijd nog wel zo'n foutje, ook tege Graz, maar toen ging het goed. Overigens hebben meer spelers dat, Neres verliest ook vaak dom de bal en wordt het ook (te) spannend...

9 augustus 2018 om 10:13

Was toch echt de fout van Mazraoui die die speler om ver schopt zonder enige reden terwijl die speler in een vrij kansloze positie stond.

9 augustus 2018 om 10:13

Iedereen heeft dan wel een fout gemaakt. Ziyech en KJH hadden de 3e moeten maken, Tadic had beter moeten dekken bij de 1-2, Onana had die bal moeten hebben etc etc.

Tot nu toe had ik het nooit echt gezien in Eiting. Prima voetballer, maar ik miste iets extra's. Deze voorbereiding heeft hij het echter uitstekend gedaan. Hij is rustig aan de bal en speelt echt als een volwassen speler. Weinig domme fouten en vooral zeer goed inzicht in het vinden van de vrije man naar voren toe.

Hopelijk kan hij deze stormachtige ontwikkeling doortrekken, dan zou hij misschien wel de natuurlijke opvolger kunnen zijn van Frenkie de Jong.

9 augustus 2018 om 10:46

Hebben we het nou al over een ópvolger van Frenkie de Jong? Die jongen moet eerst eens lekker op z'n minst een heel seizoen zélf in Ajax 1 schitteren op het middenveld in een samenstelling die klopt. Tegen Luik kwam hij veel te weinig aan de bal omdat hij noodgedwongen de gaten van Schöne en Ziyech moest proberen te dichten. Het wordt tijd dat die jongen op de plek van Schöne of Ziyech komt te spelen met daarnaast ook nog een type als Van de Beek met loopvermogen zodat hij zich eindelijk op voetbal kan focussen. Door de manier waarop hij nu steeds wordt gebruikt kunnen we nog steeds niet van zijn volledige potentieel genieten. Het zou zonde zijn als hij al naar Barcelona vertrekt voordat dát het geval is geweest.

9 augustus 2018 om 11:29

Spreken we nu al over de opvolger van Frenkie de Jong? Die jongen heeft de randen van de luiers nog om zijn benen staan, pas 24 competitie wedstrijden gespeeld en hoeveel daar van op het middenveld? De Jong is een geweldig talent maar je kan moeilijk zeggen dat hij "opgevolgd" gaat worden met zo weinig wedstrijden dus invloed op Ajax. Als de Jong nu vertrekt is het een eendagsvlieg geweest. Sjaak Swart, die werd opgevolgd.

9 augustus 2018 om 16:59

Ik noem hem de opvolger, omdat de geruchten over een vertrek van de Jong nu wel heel erg toenemen. Eiting zou opvolger kunnen zijn als het gaat om groot jong talent op het middenveld van Ajax met de potentie om een giga transfersom op te leveren.

Onze grote vriend Henk ziet graag de dingen die hij wilt zien. Ben benieuwd hoe ten hag omgaat met de spelersgroep nu er zoveel concurrentie is. (En natuurlijk hoe de spelers er zelf mee omgaan) dit is wat iedereen wenst, nu mogen de spelers laten zien dat ze als team het niveau hoog krijgen en samen houden. Kom maar op met de competitie, heb er zin in.

Laten we het eerst eens afwachten tegen iets meer weerstand. Sturm Graz was wat dat betreft niet echt een graadmeter. Dinsdag was zijn invalbeurt ongelukkig te noemen. Dat hij het goed deed in jong Ajax met Appie en Donnie is een open deur. Dat hebben we allemaal kunnen zien. Net zoals dat we hebben kunnen zien dat zijn handelingssnelheid op een hoger niveau af en toe twijfelachtig is.

Mbappe valt ook niet ui de toon bij Bendtner terwijl Bendtner 11 jaar ouder is, dat zegt wel wat.

9 augustus 2018 om 12:02

Een van de grootste talenten van nu vergelijken met een middelmatige spits die op zijn retour is.
Dat is nu niet waar dit artikel over gaat, maar over dat hij makkelijk mee kan met spelers die qua niveau ongeveer hetzelfde zijn alleen ietsje ouder.
Mbappe is is van een veel hoger niveau dan Bendtner ooit geweest is, maar dan zou je hem moeten vervangen door een echte wereldspits/aanvaller als Messi, Suarez , Ronaldo e.d. die meer op zijn zelfde niveau zitten of in ieder geval wat hij nastreeft te willen worden.

Ja, Eiting klopt nadrukkelijk op de deur.

Hij speelde een goede voorbereiding. Dit seizoen moet het seizoen van zijn doorbraak worden en dat op een overvol middenveld bij Ajax... Maar hij gaat genoeg speelminuten krijgen, dat kan niet anders. Met name Schöne is gewaarschuwd

Een lach van suprematie, waar haalt die vent dit soort teksten vandaan. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik wordt sowieso een beetje moe van die mensen die continu vertellen van een voetballer denkt. Je kan nooit zeker weten wat mensen denken, dus moet je voorzichtig zijn met dit soort uitspraken. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan waardoor lezers het verkeerde idee over zo’n voetballer krijgen. Erg jammer weer meneer Spaan.

Eiting doet het tot nu toe leuk, echter had zijn fout tegen Sturm Graz zomaar de 1-2 kunnen betekenen. Ben benieuwd hoe deze jongen zich verder kan ontwikkelen aankomend seizoen potentie is er zeker wel.

Haha lachwekkend dat Spaan in iemands hoofd kan kijken. Het kan net zo goed een lachje van trots zijn geweest omdat hij zo lang mocht blijven staan en omdat hij gewoon heerlijk speelde. Ik denk dat Carel op dit moment blij is met elke minuut die hij krijgt. Deze jongen weet zelf ook wel dat hij echt niet elke wedstrijd gaat spelen.

Spaan .. de adoratie voor Ajax slaat echt door bij zijn lofzang naar Ajax spelers , begrijp me niet verkeerd ik zie ook wanneer iemand goed voetbalt of niet , maar deze man als hij praat over Ajax is echt misselijkmakend ..

Leuk dat ie een vwo diploma opleiding doet of heeft afgerond... De beste voetballers ooit hebben amper een goede achtergrond met voetbal dus ronaldinho maradona messi etc hebben allemaal vwo gedaan😂🤣 sorry eiting maar je komt te kort voor de top miss voor de nederlandse competitie benje leuk... In nederland moeten ze is kijken naar talent en niet naar achtergrond of kijken hoe je op school doet. Als iemand slecht presteerd op school betekend niet dat hij niet kan voetballen dus er moet meer aandacht worden besteed door hem t helpen met zijn slechte prestatie op school en niet wegsturen omdat ie onvoldoendes haalt. In brazilie hebben de internationals bijna geen school gehad de legendes ook amper maar zij zijn wel 5x wereldkampioen beetje raar he

9 augustus 2018 om 11:37

Achtergrond met school moest het zijn

Dit was de grootste fout van TH door hem niet in de basis te zetten tegen Standard. Hopelijk speelt hij in de thuiswedstrijd wel in de basis. Frenkie of Schone banken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

272 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Genoa 7 1 1 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 30 5 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Kai Havertz staat in de belangstelling van Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren