‘Ik wilde nooit weg bij FC Twente, ik ben eigenlijk gewoon weggestuurd’

Donderdag, 9 augustus 2018 om

FC Twente en Benfica bereikten in mei 2012 een akkoord over een transfer van Ola John. De aanvaller maakte voor minimaal 9,15 miljoen euro de overstap naar Lissabon, al stond hij zelf niet te springen om uit De Grolsch Veste te vertrekken.

“Ik wilde nooit weg bij FC Twente, ik ben daar eigenlijk gewoon de deur uitgestuurd. ‘Daar moet je naartoe’, zeiden ze tegen mij. Dat heeft niks met de club te maken, maar wel met het toenmalige bestuur” De 26-jarige John, die zich in juli voor drie seizoenen verbond aan Vitória Guimarães, stelt dat de club uit Enschede de transfersom kennelijk erg hard nodig had.

“Anders was ik niet eens bij Benfica terechtgekomen. Het publiek ziet niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt voordat een transfer wordt afgerond. De mensen denken: ‘hij wil weg en hij gaat’. Maar zo zit het niet. Voordat je vertrekt, moet een club daarmee instemmen”, vervolgt de enkelvoudig international van Oranje.

“Er wordt minder vaak gekeken naar de rol van de club. Een speler kan wel weg willen gaan, maar een club moet ook nog akkoord gaan. En als je nu naar de financiële situatie van FC Twente kijkt, dan zie je dat ze mij met een reden wegstuurden...” John speelde 69 wedstrijden voor de Tukkers en daarin kwam hij tot 10 doelpunten en 23 assists.

Het volledige interview met Ola John verschijnt vrijdag.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Bruggink: 'Gemeenschap zal FC Twente redden'
Meer video's


Gerelateerd

54 reacties (laatste reactie door vak104)

Ga toch weg zeg, na het Bosman arrest kan een speler toch niet met droge ogen zulke teksten zijn strot uitkrijgen? FCT zal de knaken hard nodig gehad hebben maar als je niet wilt dan ga je niet, tenzij je geen ruggegraat hebt natuurlijk.

9 augustus 2018 om 09:44

Nouja het is zo dat speler en club elkaar natuurlijk moeten willen.

Op het moment dat een speler weg wil bij een club, kan hij vaak ook een vertrek forceren omdat een club geen ontevreden speler wilt. Van de andere kant is dat precies hetzelfde: Als een club jou graag weg wilt hebben dan wil je als speler ook niet blijven. Zometeen banken ze je en gooien ze daarmee roet in je carrièreplan.

9 augustus 2018 om 09:44

"als je niet wilt dan ga je niet, tenzij je geen ruggegraat hebt natuurlijk."

En wat als een club gaat dreigen met verbanning uit de A-selectie? Gebeurt vaak genoeg met spelers die niet weg willen gaan ondanks dringend verzoek van de club.

9 augustus 2018 om 09:51

Vaak genoeg ja? Bij Eredivisieclubs? ik dacht alleen boilesen ooit eens onder de Boer? Werd schande van gesproken weet ik nog?
Er is geen werkgever in NL die een werknemer kan 'wegsturen', dat bestaat gewoon niet.

9 augustus 2018 om 10:05

@cabinessence

Ik heb niet meer scherp wat zijn contractstatus was. Als ie nog 3 jaar contract had kan een club een speler die niet weg wil en die op dat moment 1 van de beste spelers was moeilijk uit de selectie zetten. Daar is de publieke opinie niet heel makkelijk te sturen.

9 augustus 2018 om 10:30

Twente heeft natuurlijk nooit de mogelijkheid gehad om Ola te laten banken, was hij te waardevol voor. Dat Ola liever wel in Enschede bleef was ook algemeen bekend, net als dat Promes liever niet naar Rusland wou. In die tijd wist Twente dit soort dingen "slim" uit te spelen.

9 augustus 2018 om 11:55

Clubs dreigen er zo vaak mee, net zo goed als spelers dat doen. En dit gebeurd ook bij jouw geliefde Twente.

9 augustus 2018 om 17:54

Omdat Boilessen bleef! De meesten die gaan want die beseffen dat wanneer een club je weg wilt dat je anders op de bank beland wanneer je zelf wel wilt blijven. Er is een reden dat de club je weg doet...

9 augustus 2018 om 11:19

Onzin. Volgens mij heeft Ola John toendertijd bij zijn vertrek al aangegeven dat hij niet perse weg wilde

9 augustus 2018 om 11:54

Hij had weinig keus. Twente gaf 'mte verstaan dat hij anders niet mee aan spelen zou toekomen. Dat zal morgen in het restant van het interview wel gemeld worden. Weg wezen of niet meer spelen. Dan weet ik wel waar een jonge speler voor gaat kiezen.

9 augustus 2018 om 14:16

Niet meer spelen... Sure, want dat kon FCT zich best veroorloven toch? Zat total geen wisselgeld op John!!

ON-ZIN

9 augustus 2018 om 18:10

Jij weet het zogenaamd goed vertel mij eens waarom dit onzin is? Ben je nieuw in de voetballerij? Je gaf het voorbeeld van Boilesen en dat dat de enige was, maar dit gebeurd overal... clubs moeten soms ook aan het financieel plaatje denken en dat geld wat ze voor hem kregen was gewoon heel veel.

9 augustus 2018 om 12:14

Vak104

Tja, ruggengraat.... Het lijkt mij dat Joop gewoon net zo lang tegen Jong aan heeft lopen zeiken tot hij er gek van werd en heeft ingestemd. En dat er ook wel een vorm van zachte dwang bij gekomen is. Vergeet niet, dit vond plaats in die periode van de slagschaduw van mei 2011, toen Ajax kampioen werd en Twente niet, waarin duidelijk werd dat Twente de cashflow hard nodig had omdat Joop teveel financiële risico's had genomen. Twente moest John wel verkopen!

Doet me ook een beetje denken aan Andy Carroll, die door Newcastle eens in een helicopter werd geduwd door de clubleiding omdat ze hem konden verkopen aan Liverpool voor 40 miljoen.

9 augustus 2018 om 14:15

Kan allemaal zo zijn Constant...

Probeer als werkgever maar eens werknemer ' weg te sturen' zoals de titel citeerd....
Dat kan niet. Werd er dwingend verzocht? het zal best! Maar daarmee ben je nog niet weggestuurd, want dat kon FCT helemaal niet!

En FCT had hem nooit kunnen banken, dat wist Ola zelf ook wel, zat veel te veel wisselgeld op.
Nee, ik schaar dit onder gejank van iemand die 6 jaar na dato nog denkt iets te moeten zeggen, bollocks dus.

9 augustus 2018 om 14:51

Was Ola John niet 'eigendom' van Doyen destijds? Zou daar niet enige druk vandaan zijn gekomen?

9 augustus 2018 om 16:26

Nee, dit speelde 2012, samenwerking met Doyen was pas begin 2014. Toen het water dus al richting de lippen ging, zeg maar.

9 augustus 2018 om 23:53

Je hebt t wel de hele tijd over ‘Nederlandse werkgevers’ maar je bent echt achterlijk als je de wetten en regels van het proffesionele voetbal gelijk wilt stellen aan het reguliere bedrijfsleven. Wanneer een club in financiële problemen een bod krijgt op een speler en dat bod accepteren, geloof mij nou maar, dan wordt er echt wel druk op die speler uitgeoefend om te vertrekken. Dit kan ook bij die zogenaamde Nederlandse werkgevers van je gebeuren alleen komt t zelden tot nooit voor dat er een bedrijf langskomt en 10 miljoen wil betalen om het tijdelijke contract van een werknemer af te kopen. Ook is het zo dat een werkgever zijn werknemers niet laat bijscholen of betwaald voor opleidingen met de bedoeling de werknemer over 4 jaar door te verkopen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

10 augustus 2018 om 08:27

Nou dan ben ik maar achterlijk....
De nederlandse wetgeving is gewoon van toepassing hoor op de arbeidscontracten. Noem dat achterlijk, het is simpelweg zo.
Dat de bedrijfsvoering uniek is, dat is ook zo, dat er verschillen zijn in de omstandigheden, dat is ook zo.

Maar een nederlandse werkgever, ook een Bvo, kan geen arbeidscontracten ontbinden op eigen initiatief. Vind ik niet achterlijk trouwens.

Fijne club dat Twente Dit is al de zoveelste keer dat we dat horen. Twente heeft een hoop talent vernietigd de afgelopen jaren.

9 augustus 2018 om 10:38

Klopt! Nog bedankt voor o.a. de talenten Promes en Elia!

9 augustus 2018 om 10:46

Ja die hebben inderdaad hun absolute top bereikt! Primes ja heeft er veel uitgehaald..en nog rek maar er zit/zat veel meer in. Elia had makkelijk meer uit zn carrière kunnen halen.

9 augustus 2018 om 11:14

Je weet ook bij welke club deze twee een deel vd jeugdopleiding hebben doorlopen? Over het "vernietigen" van talent gesproken..😉

9 augustus 2018 om 10:57

Haha of ze waren zo slim te zien dat Ola John gewoon beperkt was. Als er dan een club 9 miljoen biedt dan help je hem toch de deur uit? Beetje pushen snap ik wel dan!

9 augustus 2018 om 22:11

Jij bent tot nu de enige die het snapt. Benfica deed een belachelijk hoog bod en Twente wist de beperking van doorgroei van John. Bovendien hadden ze dezelfde ervaring al opgegaan met broer Collins. Die kon zijn status ook voor 9 miljoen. Trouwens, sinds Bosman arrest gebruiken de spelers ook hun club als springplank als dat zo uitkomt. Nu was het zakelijk gezien een keer in het belang van de club.

9 augustus 2018 om 17:56

Vraag van der meyde eens hoe hij bij ons weg is gegaan..

9 augustus 2018 om 19:12

Wat een onzin Twente heeft juist een hoop spelers een kans gegeven die bij andere clubs geen kans kregen.promes heeft een hoop geld verdient doordat hij bij Twente de kans kreeg
En als een speler weg wil(luuk de Jong bv) dan mag hij alles uit de kast halen om z n transfer af te dwingen en heeft niemand daar een probleem mee. Maar al een club (en vooral twente) een hoop geld kan verdienen door een speler te verkopen is Holland in last.

Vond het destijds jammer dat hij ging. Hebben we te kortvan kunnen genieten in het stadion, net als Promes en Steven Berghuis trouwens. Maar ja, als er relatief veel geld voor geboden wordt dan snap ik de club destijds ook.

9 augustus 2018 om 11:11

Berghuis? Die heft toch geen pepernoot geraakt zeg? Adriaanse bracht hem maar haalde hem er ook gauw weer af, was ook echt niet goed genoeg destijds.

9 augustus 2018 om 11:18

Daar verschillen we dan over van mening. Ik vond hem bij Twente nl. al veelbelovend in de minuten die hij maakte op de flanken. Vooral door zijn voorzet. Fysiek kwam hij tekortmaar dat is een kwestie van trainen. Lang niet alles ging goed natuurlijk, maar je kon zien dat hij barstte van het talent. Overigens waren bv Brama en El Ahmadi nog veel slechter in het begin bij het eerste, die zijn gelukkig veel langer gebleven.

9 augustus 2018 om 11:29

Maar die hadden ook totaal andere concurrentie he?
Je kon toch moeilijk Chadli ernaast zetten he?

9 augustus 2018 om 11:39

Andere posities ook, snap ik. Ik zeg alleen dat ik Berghuis bij Twente 1 juist veelbelovend vond, nog meer dan Brama en El Ahmadi ondanks dat die op andere posities speelden en idd andere concurrentie hadden. Bivendien had Berhuis ook op 10 kunnen spelen in de toekomst en op beide flanken, zo veelzijdig is hij wel. Jij hebt een andere mening. Moet kunnen.

9 augustus 2018 om 12:50

@twenteov

Berghuis deed het goed in de voorbereiding destijds, maar bakte er werkelijk waar niets van toen het seizoen begon. Naar zijn eigen zeggen was zijn mentaliteit destijds ook slecht waardoor hij zijn kansen had verknald. Pas in z'n tweede seizoen bij AZ werd hij wakker en ging beter voetballen. Niet vreemd dus dat FC Twente hem makkelijk liet gaan.

9 augustus 2018 om 14:37

Sirius klopt. Heb ook gelezen dat hij dacht er al te zijn en de motivatie om harder te trainen niet op te kunnen brengen. Ik vond het alleen een groot talent en vond dat hij te makkelijk wegging bij ons, mag dat? Of moet ik me hier verantwoorden als ik een speler vond barsten van het talent?

Zelfde deden ze met Promes!

9 augustus 2018 om 16:04

Die lieve, arme Quincy Promes die een half jaar na zijn transfer een filmpje plaatste waar hij in zijn dikke auto enorme pakken met geld vasthoudt en kust? Ja, die arme jongen zag er toen enorm terneergeslagen uit.

9 augustus 2018 om 17:48

Want zoiets was totaal onmogelijk met het salaris wat hij bij Twente kreeg...

9 augustus 2018 om 19:56

Ja ach, een bentley kon er toen nog niet af nee. Half jaartje later wel

Waarschijnlijk vonden ze je niet goed genoeg Ola, en ik denk, zo naar je carriere sinds je vertrek daar kijkende, dat ze toen al goed gezien hadden.

9 augustus 2018 om 18:23

Tja Twente rook geld en handelde laat zeggen ‘niet super ethisch’. Overigens wel fijn dat dit soort verhalen naar boven komen als de club qua imago aan de grond zit maar ja. Vond het jammer dat John vertrok, maar achteraf de goede keuze (om de verkeerde redenen dan).

9 augustus 2018 om 19:09

Lol, Ola John was dat seizoen een van de betere spelers van Twente en hij was toen nog maar 19. Dat ze dan al kunnen beslissen dat hij het niet zou redden, vind ik best indrukwekkend. Hij is meer gefaald omdat van FC Twente naar Benfica gewoon een enorm grote stap is, wat voor een gemiddelde Eredivisie sowieso niet gemakkelijk is.

Ik vind het wel jammer, want dat seizoen was hij echt zo gevaarlijk. In de interviews oogde hij heel erg sympathiek en zei hij in een interview met Twente TV dat hij over 10 jaar bij Barcelona zal spelen. En als je ziet dat hij de afgelopen seizoenen alleen achteruit is gegaan, vind ik best tragisch. Dit had opzich wel een potentiele topwinger kunnen zijn van het Nederlands elftal.

9 augustus 2018 om 16:47

Twente heeft nog wel potentie hoor. De achterban blijft trouw en in 2015 hadden we rond de 90 miljoen schuld. Die zou nu 2018 rond de 40 miljoen liggen. Gaat zeker nog een aantal jaar duren voor Twente weer echt hersteld dat klopt. Twente leek er juist weer boven op te krabbelen tot de degradatie kwam. De nieuwe geld injectie is puur het gevolg geweest van de verminderde inkomsten door de degradatie maar das logisch. Niemand kan alleen zeggen wat er te wachten staat als Twente binnen 2 seizoenen niet promoveert. Maar als dat lukt heb ik er vertrouwen in dat de club er langzaam maar zeker boven op komt.

Ik vond t destijds jammer dat ie wegging. Ik denk dat Twente er sportief en financieel nog meer uit had kunnen halen.
Maar goed, nu weten we meer dan 5 jaar geleden en is t wel duidelijk waarom hij verkocht werd.

Stel dat Twente niet die spelers had gehad met die waarde. Jongens als Ruiz, John, Chadli, Ziyech, Tadic (en zo zal ik nog wel een paar 'grote' jongens vergeten zijn). Ze hebben Twente in de afgelopen jaren toch een aardig bedrag opgeleverd.

Nu ik de namen zo opschrijf hier, bedenk ik me wat een mooie tijden dat destijds waren maar hoe anders het achter de schermen was. Hoe wij dachten dat we bij de top van Nederland hoorden. Sportief gezien zeker maar financieel totaal niet. Het contrast kon bijna niet groter zijn.

9 augustus 2018 om 17:51

Twente heeft in die periode ook veel geluk gehad met nieuwe spelers. Bijna elke nieuwkomer bleek een succes te zijn.

9 augustus 2018 om 17:57

Goede grap. Kan er meer opnoemen die zijn gefaald.

9 augustus 2018 om 19:14

Bajrami, Akram, Bengtsson (had ook meer van verwacht) , Kuiper (kon hij niet superveel aan doen, want hij raakt enormhard geblesseerd), Buysse, Tiendalli, Rendla, Plet, etc.

Dit verhaal is 100 waar. John heeft het meerdere keren huilend vanuit zijn Bentley bekrachtigd. Hij wilde eigenlijk al die miljoenen niet hebben. Net als zijn zwembad, villa en ander goud waarmee zijn facebook (pre insta tijd) volstond. Net als zijn broer eigenlijk niet de miljoenen van Fullham wilde en Promes niet in zijn Youtube filmpjes patserig met roebels wilde rondgooien.

God wat een onzin verhalen worden er nu de wereld in geholpen. Die familie John heeft altijd maar éã©n ding gezien en dat is geld, geld, geld. Hij was als een hond met 7 staarten zo tots dat hij Miljoenen kon verdienen in het buitenland. Wellicht moest hij wel verkocht worden door Twente, maar John was destijds niet degene die nee zei tegen deze miljoenentransfer.

Zonde had heel veel potentie !!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente3211
5.TOP Oss308
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie

80 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 13 december
Na CSKA Moskou is er meer buitenlandse interesse voor Ritsu Doan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren