John begint aan nieuw avontuur: ‘Oranje? Dat is aan de bondscoach’

Vrijdag, 10 augustus 2018 om

GUIMARÃES - Drieduizend supporters, vuurwerk, spandoeken, een podium en een toneelstuk van conquistadores met zwaarden. Wie eind juli in het historische centrum van Guimarães was, moet gedacht hebben dat hier een sportploeg groots werd gehuldigd voor het winnen van een belangrijke prijs. Maar niets was minder waar: de selectie van Vitória SC werd simpelweg aan het publiek gepresenteerd voor het nieuwe seizoen. Ook de aanwinsten werden aan het publiek voorgesteld.

Door Gijs Freriks

Een van de 29 selectiespelers die het podium betrad en de fans begroette, was Ola John. “Zo’n presentatie had ik nog nooit meegemaakt. Het was nieuw voor mij. Vitória heeft fanatieke supporters met veel pit. Als zulke fans achter de club gaan staan, dan wil je automatisch alles geven op het veld.” John tekende op 21 juli een contract voor drie seizoenen bij Vitória. Daarmee is er een einde gekomen aan zijn dienstverband bij Benfica.

De 26-jarige John stond sinds 2012 onder contract bij Benfica en werd vier keer verhuurd. Nu is hij een van de conquistadores die Vitória komend seizoen aan Europees voetbal moet helpen. Vitória is doorgaans de vaste uitdager van de traditionele topploegen FC Porto, Benfica, Sporting Portugal en Sporting Braga. Vorig seizoen eindigde men echter op een teleurstellende negende plaats. Dat moet in het komende voetbaljaar anders, weet ook John. “Ze hebben vorig seizoen voor het eerst in een jaar of vier geen Europa League-voetbal gehaald. De doelstelling voor dit seizoen is dan ook: de Europa League bereiken.”

Ola, waarom heb je voor Vitória SC gekozen?
“Dit is een club met ambitie. Vitória speelt normaal gesproken Europees voetbal en de trainer (Luís Castro, GF.) overtuigde mij met zijn plannen. Ik heb een jaar niet gespeeld en het is daarom heel belangrijk dat ik weer aan spelen toekom. Dan kan ik de mensen laten zien wat ik kan. Het is ook lekker dat de trainer mij heel graag wilde hebben. Dat is toch anders dan wanneer alleen een club jou wil aantrekken. De manier waarop hij Vitória wil laten spelen trekt mij zeer aan: aanvallend, dat is lekker voor een buitenspeler. Bovendien ken ik Portugal goed, want ik woon hier al een paar jaar. Nee, het was voor mij geen prioriteit om in Portugal te blijven, maar het gevoel bij deze club was heel goed en daar gaat het om.”

Welke opties had je nog meer?
“In Portugal had ik geen andere opties, maar buiten Europa wel. Daarnaast was er interesse uit Frankrijk, Engeland, Turkije en Nederland. Ik wilde sowieso in Europa blijven, want dan blijf je toch dichter bij de familie. En ik ken Portugal goed, dus dat maakte het makkelijker voor mij. De gesprekken met de trainer waren uiteindelijk doorslaggevend.”

Kun je meer vertellen over de interesse uit Nederland?
“Ik hoef geen namen van clubs te noemen, maar ik had de afgelopen jaren iedere zomer wel terug kunnen gaan naar Nederland. Ook naar topclubs. In 2013 (de winter van 2014, GF.) was ik dicht bij een overstap naar Ajax en had ik ook al met de coach gesproken. Feyenoord had ook interesse, net als clubs als Anderlecht, AC Milan en Shakhtar Donetsk. Maar het kwam er niet van. Ik kan wel zeggen: ‘ik kon, ik kon’, maar het is allemaal niet doorgegaan.”


Heb je er al over nagedacht om misschien de komende jaren terug te keren?
“Ik kijk gewoon naar wat er op mijn pad komt. Ja, ik zou in theorie kunnen terugkeren naar Nederland, maar of dat volgend seizoen al is of ergens in de jaren erna, dat weet ik niet. Het ligt aan mijn prestaties en bovendien kun je in de voetballerij nooit voorspellen wat er morgen gaat gebeuren. Ik probeer er in Portugal gewoon het beste van te maken. Ik ben bovendien nog niet heel oud; ik heb nog een aantal jaar om voor te voetballen.”

Dat John in Portugal terechtkwam, daar had hij zelf aanvankelijk weinig rekening mee gehouden. Hij had een basisplaats bij FC Twente, had het er naar zijn zin en was pas twintig jaar oud. Toch vertrok hij na ‘slechts’ 69 wedstrijden in het eerste elftal naar Benfica. John had langer in De Grolsch Veste willen blijven, maar de transfersom van 9,15 miljoen euro exclusief drie miljoen aan variabelen kon men in Enschede niet negeren. “Ik wilde nooit weg bij FC Twente, ik ben daar eigenlijk gewoon de deur uitgestuurd. ‘Daar moet je naartoe’, zeiden ze tegen mij. Dat heeft niks met de club te maken, maar wel met het toenmalige bestuur. Of dat door de hoogte van de transfersom kwam? Precies.”

“Anders”, vervolgt John, “was ik niet eens bij Benfica terechtgekomen. Het publiek ziet niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt voordat een transfer wordt afgerond. De mensen denken: ‘hij wil weg en hij gaat’. Maar zo zit het niet. Voordat je vertrekt, moet een club daarmee instemmen. Er wordt minder vaak gekeken naar de rol van de club. Een speler kan wel weg willen gaan, maar een club moet ook nog akkoord gaan. En als je nu naar de financiële situatie van FC Twente kijkt, dan zie je dat ze mij met een reden wegstuurden...”

De cijfers van Ola John bij Benfica.

John kende een prima debuutjaar in het Estádio da Luz. Hij speelde 42 duels, gaf 8 assists, maakte 90 minuten tegen Barcelona en haalde de finale van de Europa League. Hierna kwam hij echter op het tweede plan terecht. Hij werd uitgeleend aan achtereenvolgens Hamburger SV, Reading, Wolverhampton Wanderers en Deportivo la Coruña. Vorig seizoen kwam John niet één keer in actie voor Benfica. Wel speelde hij één wedstrijd voor het tweede elftal in de Ledman Liga Pro, het tweede niveau van Portugal. “Ik zou vorig jaar zomer weggaan, maar dat ging niet door. In de winter raakte ik geblesseerd en kon ik opnieuw niet weg.”

Bij Vitória hoopt John een nieuwe start te maken. De buitenspeler wil ‘veel spelen, van het spel genieten, zoveel goals en assists als mogelijk maken en het publiek vermaken’. “Als dat allemaal gebeurt, speel je jezelf ook weer in de kijker.” John hoopt zichzelf niet alleen in the picture te spelen bij grotere clubs, maar ook bij de KNVB. Hij speelde in februari 2013 tegen Italië (1-1) immers zijn eerste en enige interland. “Maar het is aan de bondscoach. En aan mezelf. Het ligt aan wat voor seizoenen ik draai.” Contact met de KNVB is er sinds zijn debuut nauwelijks meer geweest, vertelt John: “Het laatste contact dateert van 2014. Daarna heb ik niets meer gehoord. Maar ik speelde natuurlijk ook niet regelmatig meer.”

John speelt vrijdag de eerste competitiewedstrijd met zijn nieuwe werkgever. Nota bene bij de club waar de geboren Liberiaan jaren onder contract stond, want Vitória gaat op bezoek bij Benfica. “Ik heb er mooie jaren gehad en Benfica blijft toch mijn club. Het is een heel mooie club. Ik hoop nu bij Vitória weer lekker te gaan voetballen. En dat gaat ook gebeuren.” Vitória mikt op Europees voetbal. Mocht het team van Luís Castro aan de doelstellingen voldoen, dan zal het Praça de São Tiago in de oude hoofdstad van Portugal ongetwijfeld weer vollopen met enthousiaste supporters. Net zoals bij de spelerspresentatie in juli.


Poll

Denk jij dat Ola John nog eens in de top van de Eredivisie gaat voetballen?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door marchello020)

In mijn ogen gewoon een broodvoetballer. Zijn broer gaf al het slechte voorbeeld en springt hem gewoon achterna. Pad van de geleidelijkheid was veel beter geweest...maar zijn zakken zullen wel goed gevuld zijn. Met zijn achtergrond is dat weer wel te begrijpen.

10 augustus 2018 om 00:19

Hij wilde juist geleidelijk zijn carriere opbouwen, maar moest verkocht worden door Munsterman en dat heeft nu zijn carriere gekost. Jhon was altijd de gene die riep dat hij stap voor stap carriere wilde maken. Niet oordelen als je het hele verhaal niet kent.

10 augustus 2018 om 01:58

@willemholder

Op basis waarvan? Ik zeg uiteraard niet dat jouw argument nergens op slaat, maar kun je dit onderbouwen op basis van pure feiten? Het is altijd makkelijk oordelen als een speler iets roept, maar z'n interviews staan er nog steeds op en hij was maar wat blij met z'n stap naar Benfica totdat bleek dat hij toch niet zoveel speeltijd kreeg dan hij zelf had verwacht.

10 augustus 2018 om 08:40

Moest verkocht worden.... daar zijn hij en zijn zaakwaarnemer ook bij geweest en lijkt me dat je echt wel nee kan zeggen. Joop heeft veel fout gedaan, maar je kunt hem niet alles in de schoenen schuiven.

10 augustus 2018 om 09:10

Nee zeggen en dan op de bank belanden? Dat is pas slim... toen Twente geen kampioen werd begonnen ze al in financiële problemen te komen en Jhon leverde flink wat geld op. Twente moest hem wel doen. Of vertrekken naar Benfica en veel geld verdienen of een onprettige sfeer bij Twente met de kans dat je oo de bank komt omdat ze je weg willen. Boilesen praktijken. Niet weg willen dan maar banken.

10 augustus 2018 om 09:58

Joop Munsterman maakt meer kapot dan lief is. Dé specialiteit van ome Joop, clubs en carrieres van spelers de vernieling in helpen.

10 augustus 2018 om 00:41

Heb je het artikel gelezen?

10 augustus 2018 om 01:09

Ligt het aan mij of was Benfica gewoon een prima "geleidelijke" stap voor hem?

10 augustus 2018 om 08:36

Nee klopt jij werkt voor de Lol en niet om geld te verdienen! Kom hier niet zo dom praten kletskoek,

10 augustus 2018 om 10:29

Blijft een heerlijke buitenspeler en zou zo meekunnen in de top van de eredivisie. Zeker bij Feyenoord waarbij hij beter is dan Larsson en Berghuis bij elkaar. Wat is Feyenoord gisteren afgemaakt en hadden John makkelijk kunnen gebruiken.
Hoop dat hij hierna nog een mooie stap kan maken want dat verdient deze jongen.

10 augustus 2018 om 22:03

Hoe sneu om toch even iets te zoeken om Feyenoord op af te kraken... zielig jouw 2e account, maar dit gaat best ver 😂

Wat een matige voetballer! Viel bij Twente al tegen, denk niet dat Ronald je gaat bellen Ola! Kan je deze zomer beter een ijsje gaan eten.

10 augustus 2018 om 08:38

@VerzwikteEnkel ik denk dat jij een andere Ola john hebt gezien bij Twente dan alle andere mensen? Cijfers liegen niet, was een van de beste aanvallers van de eredivisie toen die tijd

10 augustus 2018 om 08:41

Die viel helemaal niet bij Twente tegen, die hadden de supporters toen graag zien blijven kan ik je verzekeren

10 augustus 2018 om 10:31

Kan zien dat je geen ballen verstand hebt want hij was 1 van de smaakmakers bij Twente in een tijd dat Twente nog een topteam hadden en makkelijk meededen bovenin de eredivisie dus matige voetballer is hij zeker niet anders neemt Benfica je nooit. Zal zeggen bekijk de beelden nog maar eens van hem in zijn Twente tijd. Hoorde bij de beste buitenspelers van Nederland.

Mooi toch , die jongen heeft een nieuwe club. Alles voelt weer even lekker en hij heeft de power gevonden om zelfs alweer van oranje te dromen. Helemaal niks mis mee echter gezien zijn stats lijkt het me voor het Nederlandse voetbal nou niet de man die oranje weer mede op de kaart gaat zetten. Lekker de middelmatige club voetballer blijven met af en toe hopen op een uitschieter. Dat zal de max zijn van deze jongen.

10 augustus 2018 om 09:54

En daar is natuurlijk niks mis mee, ik vind hem nog niet eens een gekke speler als backup voor het NL Elftal. Hij kan eventueel back-up worden van Babel, en/of een back-up van wie babel moet gaan vervangen.

Ik vind snelheid brengt altijd op z'n minst 1x gevaar in een wedstrijd, en op dit moment brengen alleen Depay / Promes / Babel dit.

Edit: En Elia dan.

Net even zijn Wikipedia opgezocht. Vind het toch wel bizar dat hij Benfica toch wel "zijn" club noemt, als je er van 2012-2018 onder contravt hebt gestaan en slechts 90 wedstrijden hebt gespeeld (En volgens dit artikel bijna de helft (42) in je debuutjaar.) En vervolgens ook nog eens 4x is uitgeleend, weet iemand wat de reden daarvoor is? Blesurres oid?

John hoeft niet te dromen over oranje , depay en promen zijn een stuk beter.

10 augustus 2018 om 08:42

Ja dat hebben we de laatste 2 jaar gezien, zijn niet significant beter. Denk zelfs dat Ola een betere prof is. Depay en Promes zijn alleen maar bezig met doekoe en mode.

10 augustus 2018 om 09:35

Nee, want iedereen speelde de sterren van de hemel in oranje de laatste jaren. Dat hadden die twee even op moeten lossen... je laatste argument is niet eens serieus te nemen, dat klinkt meer als een persoonlijke afgunst richting deze 2 mannen

Ik vind het altijd zo'n onzin om over Oranje te beginnen, terwijl je al 5 jaar geen serieus aantal wedstrijden heb mogen spelen, laat staan dat je gepresteerd hebt. Gewoon lekker beginnen bij je nieuwe club en als je er daar bovenuit steekt, dan komt Oranje vanzelf wel langs. Maar zeg er in de media gewoon helemaal niks over.

10 augustus 2018 om 08:44

Waarom niet? Wanneer spelers als Hateboer worden geselecteerd, zie ik niet in waarom hij het niet over Oranje mag hebben. Dat wordt de komende 8 jaar toch niets, zonder of met Ola. Ola is potentie niet veel minder dan een Promes, verkeerde carrierswitch gemaakt, maar ballen kan die wel.

10 augustus 2018 om 09:04

Omdat hij sinds 2012 geen knikker meer geraakt heeft. Voorlopig is hij een one season wonder gebleken want meer heeft hij niet meer gepresteerd. Dan zou Oranje niet het eerste zijn waar ik aan zou denken. Ondanks dat daar hele middelmatige spelers in beeld zijn. De afgelopen zes jaar was hij nog 10x minder dan die middelmatige spelers.

10 augustus 2018 om 11:49

Vindt Promes in Rusland redelijk, maar in Oranje vrijwel altijd slecht.

We hebben met Babel, Memphis en Promes al teveel van dat soort spelers

Ik zie John daar niet meer bijkomen

Teveel van hetzelfde

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitoria Guimaraes

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Benfica8772
2.FC Porto8554
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Alexandre GuedesAanvaller296
S. RincónAanvaller20
A. YakubuAanvaller10
Douglas JesusDoelman230
João Miguel Doelman110
DodôVerdediger91
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitoria Guimaraes.

80 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Paul Verhaegh staat voor een terugkeer in de Eredivisie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren