Gerbrands reageert: ‘Te schandalig voor woorden, het absolute dieptepunt’

Maandag, 6 augustus 2018 om

Feyenoord legde zaterdag nadat het de strafschoppen beter nam dan PSV beslag op de Johan Cruijff Schaal en de wedstrijd om de Nederlandse Super Cup is twee dagen later nog altijd onderwerp van gesprek. Het duel in het Philips Stadion, moest al na een paar minuten worden gestaakt toen er vanuit een vak met Feyenoord-supporters vuurwerk op het veld werd gegooid, terwijl het restant van de wedstrijd ook werd ontsierd door ongeregeldheden. Toon Gebrands, algemeen directeur van de Eindhovenaren, geeft aan dat zijn club van plan is hard op te treden.

“En dat doen we altijd consequent en altijd zonder aanziens des persoons. Onacceptabel gedrag van supporters, van zowel de gasten als van onze eigen fans, tolereren wij nooit”, begint hij op de website van de regerend landskampioen. Gerbrands laat weten dat PSV de beelden van het vuurwerkincident inmiddels heeft gedeeld met Feyenoord: “Alleen zijn wij als PSV in dit geval niet in de lead, dat zijn Feyenoord en de KNVB. Wij leveren de beelden aan, Feyenoord en de KNVB moeten actie ondernemen. Eventueel met behulp van justitie. Zo werkt het.”

Naast het vuurwerkincident zorgde een filmpje van twee kinderen die hun Feyenoord-shirt op verzoek van een steward moesten omdraaien eveneens voor ophef. Gerbrands betreurt ook dit incident: “Maar natuurlijk werd de vraag niet voor niets gesteld. De afdeling veiligheid maakt samen met de politie voortdurend afwegingen en instrueert vervolgens de stewards”, legt hij uit. Aangezien PSV experimenteerde met enkele vakken waar PSV- en Feyenoord-fans door elkaar zaten, moest er soms ‘naar, maar noodzakelijk advies worden gegeven’: “Dit voorbeeld valt in die categorie. Wij balen daar ook van, dat dit blijkbaar in Nederland nog nodig is. De steward heeft veel over zich heen gekregen, maar zij deed slechts haar werk met de vooraf verstrekte instructies.”

Na de winnende penalty van Jordy Clasie kreeg een verstandelijk beperkte Feyenoord-fan een klap van een supporter van de tegenstander. “Te schandalig voor woorden. Het absolute dieptepunt”, vervolgt Gerbrands zijn relaas. “Gelukkig is de dader door personeel van PSV gepakt en overgedragen aan de politie. Er is aangifte gedaan en er zijn getuigen. Dat zijn de voorwaarden om keihard op te kunnen treden. Wij gaan ervan uit dat hij zich bij de rechter moet verantwoorden.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

70 reacties (laatste reactie door henkytenk)

Prima reactie van een goede bestuurder. Vind dat Psv, Feyenoord en de Knvb vrij aardig hebben gehandeld, zeker achteraf om degenen te straffen. We kunnen niet altijd maar een club afrekenen op het gedrag van een individu ( PSV supporter die de jongen sloeg).
Er is juist geprobeerd om het zo leuk en interessant mogelijk te maken voor alle supporters, maar met de instructies voor stewards om juist het asociale gedrag van vreemde individuen tegen te gaan.

Er zijn zoveel malloten die zichzelf supporters noemen, in dat opzicht kunnen wij nog veel leren van het 'hooliganbeleid' in Engeland.

6 augustus 2018 om 18:20

De beste man die die jongen heeft geslagen heeft alvast een voorlopige 90 dagen stadionverbod gehad en zal in november voor de politierechter moeten verschijnen. Nu zou het PSV sieren om na de uitspraak er nog een schepje bovenop te doen. Gewoon duidelijk zijn en laten zien dat je baas bent in eigen huis. Wat dat betreft kan ik genieten van de supporters in Duitsland. Hoe relaxt is dat dat je gewoon met elkaar een biertje kan drinken voor en na de wedstrijd. Daar kunnen we nog eens wat van leren.

6 augustus 2018 om 18:31

Ik kan nog wel herinneren dat PSV tegen Bayern München tegen elkaar speelde voor de groepsfase Champions League en toen kwamen er ook helaas Duitsers de festiviteiten verstoren met agressief gedrag.. Helaas lijkt het erop dat overal van die zure appels er tussen in zitten. Dat is natuurlijk een hele kwalijke zaak en ik vind dat deze

6 augustus 2018 om 19:04

Je hebt er altijd wel idioten tussen zitten. Maar hier kan het op de één of andere manier in veel gevallen bij voorbaat al niet.

6 augustus 2018 om 22:07

In Nederland doen we dat met AZ ook regelmatig. Ook bv voorafgaand aan de bekerfinale in de Kuip. Dat het hier mis gaat moet je dan niet alle supporters in Nederland aanwrijven.

Bij de rechter melden om vervolgens met een taakstraf weg te komen. Keihard straffen en laten wegrotten in een isoleercel. Geen goed woord over voor deze idioot.

6 augustus 2018 om 17:41

Niets aan toe te voegen. Deze gast is het niet waard om weer in de maatschappij los te laten.

6 augustus 2018 om 17:56

Jaaaa, gelijk de Sharia invoeren. Handen afhakken, dat zal ze leren.....🙄

6 augustus 2018 om 18:35

Niet de Sharia hierbij betrekken vriend, heeft er niks mee te maken. Goed gehandeld door de 3 partijen, hij mag gewoon rotten in de cel ja, want hij slaat iemand bewust, dat moet je gewoon niet doen.

6 augustus 2018 om 19:09

Weg rotten in een cel? Hoe stel je je dat voor? Op water en brood tot de dood er op volgt? Tussen de ratten en pissen in een po? Zo werkt het rechtsysteem (gelukkig) niet in Nederland. Wat deze sukkel heeft gedaan valt op geen enkele manier goed te praten en uiteraard moet deze persoon gestraft worden maar wegrotten in een cel? We leven al een poosje niet meer in de middeleeuwen. Om te beginnen laat de verantwoordelijke hem eerst maar een langdurig stadion verbod opleggen en afhankelijk van een eventueel aanwezig strafblad de rechter een staf opleggen....

6 augustus 2018 om 19:53

Onzin natuurlijk, maar voor dit soort randdebielen maak ik graag een uitzondering en dat slappe maatschappelijk correct gelul doe ik ook niet aan. In een cel stoppen en niet meer naar omkijken.

6 augustus 2018 om 18:15

Een strafblad geven is ook al ingrijpend. Veel werkgevers willen je dan niet meer. Bepaalde landen kom je nooit meer in.

6 augustus 2018 om 18:47

Toch heb ik het idee dat wanneer het om dit soort malloten gaat er geen werkgever in het spel is die vraagt om een VOG. Tenminste, nooit gehoord in de sector als de bouw bijv, waar vaak wat lager geschoold personeel loopt. Als ze überhaupt al werken. Om nog maar af te vragen of het dan ook nog wereldburgers zijn. Iets zegt mij van niet

6 augustus 2018 om 20:49

@Futures, wat is het probleem daarmee?

Het is ook te gek voor woorden! Daar valt de rest in het niets bij. Ik zei nog tegen een maat begin vd wedstrijd "nou dit is de laatste x dat Psv de Feyenoord supporters een groter vak geeft". Maar na dit schaam ik me als Psv supporter ook al is het maar 1 maloot.

6 augustus 2018 om 17:48

En toch kan je je afvragen of je de volgende keer een kleiner uitvak moet geven. Er zijn een stuk of 5 fakkels op het veld beland. Dat is niet oké, maar moet je daarom bijna 5000 mensen er van de dupe laten worden?

Ik zou eerder zeggen dat er in het vervolg beter gecontroleerd moet worden. Ik ben 1x half gefouilleerd bij de Kuip, meer niet.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de PSV-supporters, je gaat toch ook niet iedere thuissupporter straffen omdat er een handjevol raddraaiers (waarvan uiteindelijk een echt actie onderneemt) tekeer gaan tegen het vak genodigden van de Johan Cruijff Schaal?

6 augustus 2018 om 17:54

Tja, Ajax moest destijds een wedstrijd zonder publiek spelen na vuurwerk op t veld tegen Pec

6 augustus 2018 om 18:21

Oke... missing my point. Iets met groter publiek gestraft door een stel idioten

6 augustus 2018 om 18:22

Zit wel een verschil in de hoeveelheid fakkels en hoelang de wedstrijd stil lag. Daarnaast was er nog.voor bijna een ton aan schade aangericht aan de Kuip.

6 augustus 2018 om 18:22

Feyenoord en Ajax zijn ook de enige clubs die dat soort aantallen mee neemt naar psv. Als Ajax en Feyenoord tegen elkaar zouden spelen mogen er geen uitfans komen neem ik aan. En psv neemt in de competitie al niet meer dan 1000 man mee naar Ajax.

6 augustus 2018 om 18:34

Welja, laten we de aantallen gaan tellen zodat we kunnen zeggen wie erger was. Alsof ze bij de KNVB een benchmark van een aantal fakkels hebben die op het veld mogen belanden voordat het strafbaar wordt. Het is allebei even kwalijk. Het gaf alleen maar aan hoe je dit ook aan kunt pakken, opruimen en doorspelen. Scheelt dus blijkbaar ook aanzienlijk in de media aandacht, en terecht.

6 augustus 2018 om 19:00

Dat ben ik met je eens, m'n reactie was overigens meer aan Jules gericht. Echter vertalen dat soort straffen zich meer in boetes dan publiekschorsingen. Bovendien zullen 10 fakkels op de mat van de Kuip meer schade aanrichten dan 50 op die van Fortuna, om even een voorbeeld te noemen. M'n punt was vooral dat ik het sterk vond van Guzubuyuk hoe hij er mee om ging. Niet te lang bij stilstaan, opruimen en doorspelen, ze krijgen hun straf misschien nog wel. Dat was bij de bekerfinale ook wel anders, maar misschien hangen er bij een wedstrijd van Ajax in de Kuip wel andere spanningen. Ik vond het in ieder geval positief hoe het zaterdag ging.

6 augustus 2018 om 20:07

Frtorres ik snap je wel maar ik vind wel als je een x gematst word dat je je moet gedragen. En dan maakt mij het niet uit hoeveel fakkels het waren maar meer dat ze nu is hadden kunnen laten zien dat ze het wel kunnen en na 30 seconden was het al zover..

7 augustus 2018 om 06:59

040vaart, hoe bedoel je gematst wordt?

Op het veld zijn Nederland en Nederlandse clubs geen toevoeging aan het mondiale voetbal, buiten het veld net zo min.

Meer kunnen de clubs en de voetbalbond in deze helaas niet doen. De politiek is aan zet om de wetten aan te scherpen. Die zogenaamde "supporters" moeten zich leren gedragen. Dit kan alleen door de kaders verder aan te scherpen.

6 augustus 2018 om 17:46

Dat klopt, een club is geen politiebureau en kan eigenlijk alleen mensen weren, straffen opleggen kan alleen de politiek met wetten. Wordt echt tijd, in Engeland doen ze het al jaren geloof ik.

Een fatsoenlijk antwoord van een fatsoenlijk bestuurder. Klasse

6 augustus 2018 om 18:38

Inderdaad prima kerel, maar dat konden we van de officiële woordvoerder niet zeggen. Die bagatelliseerde het shirtjes incident en vermeed dit incident Dior te zeggen dat de dag 98% geslaagd was. Daar zakt toch je broek van af ?

Zo lang de straffen in Nederland zo mild blijven, moeten we met deze problemen blijven dealen helaas...

6 augustus 2018 om 18:26

Is inmiddels vrij achterhaald. De straffen in Nederland behoren nu tot de grootste in Europa. Hoewel we ons kunnen afvragen of zware straffen zulke excessen kunnen tegengaan. Maar dat is een ander discussie. Verder goed verhaal van brands.

6 augustus 2018 om 21:08

Zware straffen opleggen is inderdaad de sleutel tot het probleem gebleken in Amerika

Lekker samen op een normale manier voetballen kijken kan kennelijk niet in Nederland. Mafketels.

6 augustus 2018 om 17:49

Dat begint al bij de clubs die hun eigen supporters niet onder controle hebben. Kinderen van nog een 10 jaar moesten hun Feyenoord-shirt binneste buiten doen.

6 augustus 2018 om 17:58

Niet zo kleinerend doen, als er een club is die steevast de eigen aanhang niet in bedwang heeft is het Feyenoord wel. De debiel die geslagen heeft is natuurlijk een klaploper eerste klas.

6 augustus 2018 om 18:01

Los van het feit dat ik alle ongeregeldheden van de PSV fans zwaar afkeur ben jij als Feyenoorder echt de laatste die iets moet zeggen, als er een supportersgroep is zich vrijwel nooit kan gedragen zijn het de Feyenoorders wel.

Bij PSV gebeurd er in verhouding nauwelijks iets, en zeker niet in het PSV stadion. Die shirtjes omdraaien lijkt me niet meer dan logisch als je in een neutraal vak zit (Ik zou wel eens willen zien wat er gebeurd als je met een Ajax shirtje de Kuip binnen loopt) en die ongeregeldheden in de Skybox werden uitgelokt door Feyenoordsupporters die recht boven de oosttribune zaten en dachten dat het handig was om uitbundig te gaan juichen richting PSV fans. Sorry hoor maar als je dat gaat doen boven een vak waar een deel van de harde kern zit dan vraag je er gewoon om.

Dat verhaal met die gehandicapte jongen gaat echt veel te ver en dat keurt letterlijk iedereen af maar dat is een enkel persoon die iets doms doet en dat staat helemaal los van de club of PSV die hun supporters niet in bedwang zou hebben.

Ik denk dat de dader ook verstandelijk gehandicapt is

Als dat niet bewezen is nooit meer toelaten in een voetbalstadion

6 augustus 2018 om 18:01

Psv moet nu opstaan en zeggen die vent komt hier nooit weer in het stadion. Spierballen tonen.

6 augustus 2018 om 18:05

Ik denk ook dat de dader beperkt is of geen idee had dat het een beperkte iemand betrof. Ik hoor mensen hierboven over zwaardere straffen praten en daar ben ik het ook deels mee eens maar als je uberhaupt een verstandelijk beperkte iemand slaat dan klopt er iets niet bij de persoon die t flikt en denk dat een hogere straf niet veel aan veranderd. Vind ook dat de sociale controle ook wat beter mag zijn met incidenten als deze, als ik dit zie gebeuren dan ga ik er niet naar staan kijken...

Hoorde net op de radio dat de dader die het verstandelijk beperkte kind heeft geslagen van PSV een stadionverbod van (tromgeroffel.....) 3 hele maanden heeft gekregen. Hij moet zich inderdaad ook nog verantwoorden voor een rechter, maar ik begrijp werkelijk waar niet waarom deze knakker niet een veel langer stadionverbod heeft gekregen. Of heb ik iets gemist in de informatie die verstrekt is over dit incident?

6 augustus 2018 om 18:08

Misschien verzachte omstandigheden vanwege het verlies van Psv, de dader heeft ook geleden...(2018 dingen)

6 augustus 2018 om 18:15

Dit is een tijdelijke maatregel totdat de politiek zijn straf bepaald, zonder dat hier overleg of langdradig over gedaan hoeft te worden. Ik neem aan dat jij ook wel kan indenken dat dit stadionverbod nog tot in de eeuwen verlengd gaat worden

6 augustus 2018 om 19:15

Niet de politiek maar jusitie uiteraard......

6 augustus 2018 om 19:26

Mijn excuses, justitie inderdaad. Al zou het fijn zijn als dit ook een wake-up call zou zijn voor de politiek om wetgeving betreffende voetbalgeweld aan te passen

6 augustus 2018 om 18:24

Het lastige zijn de woorden die gebruikt worden. Nu is het enige wat ik weet van dit verhaal wat ik in dit artikel heb gelezen, dus vergeef me als ik niet kloppende dingen zeg en verbeter me alsjeblieft. Zeker media is tegenwoordig erg snel om bijvoorbeeld autisten ook verstandelijk gehandicapt te noemen en geloof mij, wij kunnen enorm vervelend zijn. Ik vind het oprecht bijzonder dat ik nog nooit een "frustratieklap" gehad heb. Wat me brengt op het tweede deel. Hoewel een kind een klap verkopen nooit goed te praten is, zijn hier natuurlijk ook gradaties in. Als zo'n jongen niet doorheeft (door z'n beperking, die verstabdelijk is en dus misschien niet eens zichtbaar is van buiten) die supporter heel de wedstrijd al het bloed onder de nagels van daan haalde en vervolgens nog even kwam jennen bij de winnende van Clasie, dan snap ik dat uit frustratie uit haalt. Nogmaals, praat het niet goed, maar in die situatie zou ik 3 maanden een prima straf vinden. Het is niet alsof hij dat joch in elkaar getimmerd heeft ofzo. Nogmaals, zelfs dan is het niet goed te praten, maar brengt het, imo, enige nuance. Als laatste heeft de club/KNVB hier natuurlijk ook verantwoordelijkheid voor, ze kunnen dit, helaas, niet allen verhalen op de 'supporter'. Gemengde vakken is een risico dat de clubs/KNVB hebben genomen en zeker met Feyenoord vN te voren (maar achteraf dus blijkbaar ook PSV), weer je dat dit voor problemen kan zorgen. Het is dan weer slecht van onze supporters dat dat een risico is, maar dat was het wel, een risico dat de clubs/KNVB hebben genomen.

6 augustus 2018 om 18:38

Een bepaalde frustratie mag je uiteraard hebben, maar laten we eerlijk zijn, hoe belangrijk is voetbal nu in essentie? Voor een aantal is het hun lust en hun leven, maar maakt dat dat je je frustratie op deze manier moet uiten? Of het nou 1 of meerdere klappen waren dit mag niet getolereerd worden. De maatstaf zou moeten zijn: samen voetbal kijken en kan je dat niet dan hoor je niet in een stadion thuis. Het is wellicht een idealistische gedachte en met het Nederlands elftal kan het ook, dus accepteer elkaar of huur een sporthal af en toe elkaar daar effe af. Misbruik deze mooie sport namelijk niet.

6 augustus 2018 om 19:20

Perpsc, je snapt er echt geen bal van en bent derhalve geen haar beter als die gek die werkelijk sloeg!
Er is geen enkele (lees dus echt Nooit) een reden voor welke supporter dan ook om een kind te slaan, hoe haal je het in je hoofd over gradaties te praten!

6 augustus 2018 om 18:27

Het stadionverbod is opgelegd door het OM.

6 augustus 2018 om 18:37

Wat Woenselaar zegt klopt. Het is een voorlopige straf van het OM, de strafzaak zelf moet nog komen. Normaal gesproken wordt dat stadionverbod dan een flink eindje verlengd.

Dit soort mensen verdienen echt de hoogste boom. En 3 maanden stadionverbod maar? Hoezo mag deze vent überhaupt ooit nog een stadion in. Die verstandelijke gehandicapte jongen zal hier waarschijnlijk de komende 5 jaar nog last van hebben en die laffe tekkel staat zich over 3 maanden gewoon weer bij de volgende wedstrijd zich te misdragen...

6 augustus 2018 om 19:21

Dit is een voorlopige maatregel. Wij rekenen iig op psv die hem voorgoed zal weren.

Lekker boeiend dat het slachtoffer verstandelijk gehandicapt is. Iemand zomaar slaan is nooit acceptabel.

6 augustus 2018 om 19:22

Dat dus! Ongeacht de omstandigheden!

Blijf het een schandalige linkse aktie vinden van PSV om die jochies hun shirt te laten omdraaien. Het is echt de omgekeerde wereld. Laten we vooral de mafkezen tevreden houden...Bah mjn maag draait er van om. PSV moet er gewoon voor zorgen dat dit soort taferelen niet kunnen gebeuren.

6 augustus 2018 om 20:39

Schandalig dat ze zich bekommeren om de veiligheid van kinderen! Er staat 50 meter verderop een harde kern van Feyenoord die op zijn zachtst gezegd bezig is met provoceren. Ik ga met mijn zoontje niet in een Ajax vak zitten met een PSV shirt aan. Dieptriest, maar helaas niet mogelijk!

Blijf het een schandalige linkse aktie vinden van PSV om die jochies hun shirt te laten omdraaien. Het is echt de omgekeerde wereld. Laten we vooral de mafkezen tevreden houden...Bah mjn maag draait er van om. PSV moet er gewoon voor zorgen dat dit soort taferelen niet kunnen gebeuren.

6 augustus 2018 om 18:58

Wat maakt die actie in hemelsnaam 'links'??!

6 augustus 2018 om 19:41

Lees wat er in de tekst staat "Aangezien PSV experimenteerde met enkele vakken waar PSV- en Feyenoord-fans door elkaar zaten, moest er soms ‘naar, maar noodzakelijk advies worden gegeven’" dus werd iets geprobeerd en hier werden regels voor de stewards aan gegeven om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. En je hoeft ook niet te doen of dit alleen bij psv gebeurd, bij een CL wedstrijd van ajax tegen Barcelona, werd mijn neefje van toen 12 gevraagd om zijn jas helemaal dicht te doen zodat zijn Barça shirtje niet zichtbaar was... Dus dan heb je na dit voorval iig het geluk dat je maag weer op de juiste manier is gedraaid

Ik zat voor 2 jongetjes die ook hun shirtje om moesten draaien. Voor mij stonden pakweg 30 doorgesnoven types de gehele wedstrijd de tribunes te screenen op Feyenoord fans. Ze hebben geen minuut van de wedstrijd gezien. De stewards en security stonden daar gewoon bij en kwamen alleen in actie als die gasten stennis gingen schoppen. Ik kan er met mijn pet niet bij dat er eerst een incident moet plaatsvinden voordat er opgetreden wordt. Waarom afwachten als het duidelijk is dat ze alleen daar zijn om de boel te verzieken? Direct het stadion uit flikkeren die gasten, verstoring van openbare orde of het veroorzaken van een dreigende situatie of iets dergelijks, en direct 10 jaar buiten laten. Veel harder optreden, dat is de enige manier. Ook onbegrijpelijk dat in deze tijden van terrorisme en hooligans 4000 Feyenoord fans die allemaal per bus in Eindhoven kwamen vuurwerk mee kunnen nemen....Ouders met kinderen voelden zich niet veilig meer en zijn letterlijk uit angst gevlucht...Ik schaam me dat we dit nog hebben in ons land.

Toon heeft gelijk, dit is een nieuw dieptepunt.
Whats next..

Wel grappig hoe verontwaardigd de Feyenoord fans hier reageren. Wat PSV moet optreden? Ja die debiel krijgt zijn straf wel, maar ga je eigen debielen eens in bedwang houden. Zodra de bussen aankwamen kwam er een regen van vuurwerk en flessen. Nog geen minuut aan het spelen en dan al vuurwerk op het veld. En dan inzoomen op dit incident? Of op kinderen die uit voorzorg in bescherming worden genomen? Enig idee wat er met mij gebeurd in de Kuip met een PSV shirt, buiten het uitvak? Ga je maar eens richten op je eigen kansloze aanhang. Niet welkom meer bij Ajax en binnenkort ook niet meer welkom bij ons als je zo doorgaat..

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

516 fans
Middenvelder, 28 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Christian Eriksen moet ervoor vrezen dat zijn droomtransfer naar Real Madrid niet doorgaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren