Verwarring bij Viergever en consorten: ‘Ik was het ook een keer kwijt’

Zondag, 5 augustus 2018 om

Feyenoord wist zaterdagavond ten koste van PSV beslag te leggen op de Johan Cruijff Schaal door de penaltyreeks winnend af te sluiten. Justin Bijlow werd de grote held bij de Rotterdammers, aangezien de doelman twee penalty’s stopte. De strafschoppen werden genomen via het ABBA-systeem en Nick Viergever geeft toe dat de nieuwe werkwijze voor verwarring zorgde.

Met het ABBA-principe wordt de eerste strafschop genomen door Team A, waarna Team B twee keer achter elkaar mag aanleggen, waarna Team A weer twee keer aan de beurt is. “Ik denk dat het oude systeem beter is, duidelijker en spannender ook", zegt Viergever na afloop van de verloren wedstrijd in het Philips Stadion in gesprek met Omroep Brabant.

De voormalig verdediger van Ajax zegt dat de situatie niet erg overzichtelijk was voor de spelers. “Iedereen was aan het kijken wat er precies gebeurde”, stelt de stopper. “De spanning bij het andere systeem was leuker. Ik was het ook een keer kwijt. Je weet niet meer hoeveel je er nog moet. Verwarrend. Maar dat was voor beide partijen."

Luuk de Jong is in gesprek met Perform minder negatief over het nieuwe systeem. “Ik had een paar dagen geleden al doorgekregen dat we het zo gingen doen. Misschien wel leuk om het wat anders te doen en dat de druk nu bij de andere ploeg komt. Maar het was wel even lastig om na te denken wie er nou aan de beurt was”, aldus de spits van PSV.


Poll

Ben jij fan van het ABBA-systeem?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door speedyafc)

En toch scheelt het wel als je na een misser verliest of nog een kans hebt dat de tegenstander ook mist. Is wel eerlijker om het abba systeem te hebben.

5 augustus 2018 om 13:20

systeem is zeker eerlijker. Alleen na de 5 strafschoppen was het even onduidelijk. zelfs de commentator wis het niet. Verder is het zo simpel als wat.

5 augustus 2018 om 14:18

Het was alleen onduidelijk omdat de commentator raar deed. Was gewoon volledig abba, terwijl de commentator meerdere keren zei dat na de 5 strafschoppen het om en om ging.

5 augustus 2018 om 13:44

Ben er wel fan van stel alles wordt raak geschoten verplaatst het de druk van het raak moeten schieten steeds verlegd. Van mij mag het blijven. En zo lastig is het niet eerst team A en daarna B 2x - A 2x enz enz.

5 augustus 2018 om 13:45

Verlegd = naar de ander

5 augustus 2018 om 13:50

Ik denk dat het er vooral aan ligt dat mensen conservatief zijn en alles bij het oude willen laten. Men moet wennen aan het systeem alvorens het goed te kunnen beoordelen. Viergever geeft het al aan: hij was het kwijt, en meer spelers, toeschouwers en zelfs de commentator raakte in verwarring. Het heeft gewoon even tijd nodig.

Volgens mij moeten de hoge pieten bij de fifa veranderingen brengen in het voetbal anders zijn ze hun baan kwijt.

5 augustus 2018 om 13:27

Zolang het maar verbetering is, is het prima toch? Het moet natuurlijk niet veranderen om het veranderen zijn.

5 augustus 2018 om 13:36

Dat gevoel krijf ik dus wel, dat ze dingen veranderen puur voor het veranderen.

5 augustus 2018 om 13:39

Ook bij dit systeem? Want ik vind het wel wat toevoegen. Ik vond het gisteren in ieder geval leuker dan een 'ouderwetse' penaltyserie.

5 augustus 2018 om 14:01

Dit systeem is onderzocht en bewezen eerlijker. Dan is het toch niet veranderen om het veranderen?

5 augustus 2018 om 14:11

Dat onderzoek was niet bepaald grondig

5 augustus 2018 om 17:45

Achja je verlegd misschien de spanning voor het missen maar in het oude systeem had je dan als de ander miste toch de spanning dat je hem moet raken, zoals Angelino dus miste. Als dat in een normale reeks gebeurt is het net zo spannend

Zo ingewikkeld was het toch niet? Afgezien van de eerste keer telkens twee keer achter elkaar. Vond het ook wel wat minder spannend dan om en om, maar dat kwam denk ik ook doordat dit nog echt wennen was, waardoor er veel aandacht naar het systeem ging, ipv de pingels zelf. Kan me voorstellen dat dit wel eerlijker is, en uiteindelijk net zo spannend

Is het nou echt zo ingewikkeld allemaal ? Man man man. En dan ook nog "ik vind het andere systeem spannender". Nou volgens mij was het gister anders ook behoorlijk spannend. I s het zo lastig te begrijpen dat dit systeem eerlijker is omdat de druk van het missen steeds verlegt wordt naar de andere club?

5 augustus 2018 om 14:27

Ik vind het lastig te begrijpen dat dit systeem eerlijker is ja. Hoezo is druk oneerlijk? Omgaan met druk is ook een kwaliteit waarmee je evt verschil kan maken

5 augustus 2018 om 15:22

Omdat ze na het er na het analyseren van heel veel penalty series over de afgelopen 50 jaar achter kwamen dat het team wat de reeks begint meer kans heeft om de serie te winnen in het oude systeem.

In het oude systeem won het team wat als eerste begon 60% van de series. Dat is na 50 jaar van nationale en internationale toernooien echt een enorm verschil.60-40 kans dat je wint alleen omdat je de mag beginnen vind ik in iedergeval niet eerlijk als het ook anders kan.

Het Abba systeem komt uit het tennis, afgekeken van de tiebreaks, kennelijk is het verschil tussen wie daar mag beginnen veel kleiner.

5 augustus 2018 om 17:48

Er is behoorlijk veel kritiek op dat onderzoek geweest. Er zijn ontzettend veel variabelen waar je rekening mee moet houden om te concluderen dat het oneerlijk is. Wellicht blijkt het abba format wel 70-30. Tennis en voetbal is niet hetzelfde.

5 augustus 2018 om 19:56

Noem eens één variabele die een grotere kans geeft om als eerst te schieten en te winnen die dus niet is dat eerst schieten die grotere kans op winnen geeft?

6 augustus 2018 om 00:35

Het gaat niet om 1 variabele die voordelig of nadelig is... het gaat om de combi van variabelen en het effect op het resultaat. Maar okay...als je variabelen zoekt: zou het niveau van de keepers iets uitmaken? Een echte penalty killer of een amateur... een ploeg die er op traint en een ploeg die daar niet in gelooft? Worden de penals voor het uitvak of het thuisvak genomen? Ben je de bovenliggende partij geweest of niet? Het kan goed zijn dat 60-40 een normaal resultaat is onder de omstandigheden. Maar nu gaan we dus eerst 50 jaar gokken op abba en hopen dat het niet op 40/60 uitkomt?

5 augustus 2018 om 17:49

Precies mijn gedachte; hoe moeilijk kan je dit vinden? Blijkbaar wel want het is niet de eerste reactie die ik er over lees.

Hoe moeilijk kan het zijn? Je kunt toch tellen tot 10? en daarna is het om en om om te bepalen wie er doorgaat, nog steeds in ABBA-systeem. Je weet toch hoeveel teamgenoten een penalty hebben genomen? Als tot 10 tellen te moeilijk is, hou je gewoon dat bij. Hoef je maar tot 5.

Ik vind dit systeem veel leuker. Er zit veel meer dynamiek in zo'n serie. Normaal is het A komt op voorsprong, B komt gelijk, en zo verder. Nu komt A op voorsprong, dan B, dan weer A, zo verder.

Volgens mij is de bedoeling van dit systeem om het eerlijker te maken en ik denk ook wel dat dat zo werkt. Maar dat is nu nog niet te onderbouwen natuurlijk. Je zou dit eigenlijk overal moeten toepassen en dan na een jaar de statistieken erbij pakken en vergelijken met het oude systeem.

5 augustus 2018 om 13:35

"hoe moeilijk kan het zijn? Je kunt toch tellen tot 10? en daarna is het om en om"

Daar ga je al mis, na de 10 is het alsnog abba. Tenzij het natuurlijk beslist word bij ab. ( dus a scoort b mist ).

5 augustus 2018 om 13:38

Blijkbaar ben ik niet duidelijk genoeg. Ik zit namelijk niet mis, want ik bedoel niet de volgorde van trappen, maar van de score om te winnen of verliezen. De eerste 10 penaltys tellen bij elkaar op tot maximaal 5 per team, zoals iedereen weet. De penaltys daarna is het steeds om en om; als de een scoort en de ander mist, is het direct klaar.

Edit: Heb het aangepast, zal nu duidelijker zijn denk ik.

5 augustus 2018 om 19:57

Nee, het blijft daarna ook gewoon ABBA

Super moeilijk dit zeg. Echt totaal niet te begrijpen. Laten we alles maar gewoon bij het oude houden. Veranderingen moeten we niet hebben hoor.

Je zag duidelijk dat Clasie na zijn pingel niet direct wist dat het de winnende was, hij draaide zich om en keek naar de scheidsrechter. Eerder had Bijlow al het idee dat het klaar was toen hij zijn tweede pingel pakte.

Heeft Viergever toch maar mooi weer een 2e plaats erbij...

5 augustus 2018 om 13:53

word een cultheld.. 0 prijzen

correctie 1 beker met az

Zegt dit nu iets over de geestelijke vermogens van deze spelers? Het is niet meer dan 1 en 1+1=2. Misschien is het verwarrend voor ze omdat het ABBA wordt genoemd terwijl het eigenlijk ABBAABBAAB zou moeten zijn.

5 augustus 2018 om 14:20

Of eventueel ABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBAABBA

Haha, het is je werk meneer Viergever. Verdiep je eens in de regels, stuk verantwoordelijkheid nemen zit er niet bij?

5 augustus 2018 om 14:23

Voetballers zijn niet zo van de theorie. Al vind ik dat prima, want zorgt voor de nodige hilariteit. Onder meer dat eigen doelpunt van vorig seizoen (waarbij de keeper de bal niet durfde weg te stompen), of op het wk waar teams de aftrap namen met alle tegenstanders nog buiten het veld

Ik word hier op Voetbalzone zo moe van het benoemen van "de voormalig Ajax speler", voegt het iets toe? Nee. Als het om een transfer gaat mag je van mij best dit doen. Of bij een onbekende speler met een eredivisie verleden dat je weet oo die speler. Maar kom op Ajax heeft nu niks met het artikel te maken.

5 augustus 2018 om 16:26

Groot gelijk heb je. Maar het gaat ook om de kliks want daarvan leeft Vz.

Dat VZ toelaat dat enkele Ajax fans veel topics gijzelen en VZ die dit toelaat is kwalijker. Ajax had vroeger een forum voor fans (http://ajax.netwerk.to), maar sinds deze is gesloten is VZ de nieuwe plek voor deze fans.

Provocateurs kunnen ongestoord losgaan. Het lijken wel trollen. Meld je de provocatie dan krijg je van VZ geen reactie. Eentje heeft na 1,5 jaar nog steeds 182 van de 200 punten. 99 van zijn 2741 berichten zijn provocaties, je ziet andere gebruikers erop reageren.

Hoe mijn voorbeeld zijn 18 punten is kwijtgeraakt? Het lijkt mij een klein foutje van VZ. Ik zal nu wel straf krijgen van Vz.

IK begrijp de verwarring wel, doordat er twee achter elkaar genomen worden kan je van de ploeg die uitgeschakeld kan worden (bij de pingel van de linksback van Psv) ineens de ploeg zijn die op voorsprong staat doordat er twee gestopt worden. Dan moet Feyenoord er ook twee nemen. Als de eerste er dan ingaat, dan heeft Feyenoord gewonnen. Gaat hij mis, dan moet Feyenoord alsong de tweede nemen.

De theorie van Abba Abba klopt dan niet, zodra een ploeg bij hetzelfde aantal penalties er eentje voor staat, dan vervalt de tweede beurt. Je kan dus bij Abba Abba Abba een winnaar hebben maar ook bij Abba Abba AB of Abba Abba Abba AB. Bij de laatste twee vervalt de tweede penaltie voor ploeg B en krijg je geen volledige Abba meer.

5 augustus 2018 om 20:04

Het systeem klopt gewoon. Noem eens één voorbeeld (waarbij je voor elk schot een raak of mis invult) waarbij het systeem niet goed zou werken?

5 augustus 2018 om 23:22

Je eindigt meestal op AB, dat is wat ik vedoel te zeggen, dat is wat voor verwarring zorgt. Ploeg B neemt op het laatst dus 1 strafschop en niet twee achter elkaar als het afgelopen is. Alleen als de eerste nemer van ploeg B op het einde scoort, neemt de tweede bij ploeg B nog een strafschop. Vandaat Clasie het niet meteen door had, hij dacht dat nog een Feyenoorder een strafschop moest nemen.

Ik begrijp de verwarring wel. Ik bedoel, n je hoofd iedere keer moeten tellen tot 1 of 2 en die bij elkaar optellen om te weten waar je zit in de reeks. Ik geef het je te doen. Daarbij ook nog bijhouden wie er scoort. Man, je zou er een Ph.d voor moeten krijgen.

Zo moeilijk is het toch niet? Mama Mia wat een gezeur, geef wel eerlijk toe dat ik ook altijd ga zeuren als iemand thuis ABBA opzet maar dat is toch anders. Ik vind het systeem wel veel eerlijker. Op deze manier heb je niet dat 1 team de hele tijd de gelijkmaker moet maken en zo een psychiatrische achterstand heeft. Al was dat natuurlijk niet perse oneerlijk omdat er wordt geloot om wie er mocht beginnen. Toch vond ik het wel een leuk expiriment. Geen groot succes of een geweldige toevoeging maar het was weereens wat anders. Vind het trouwens wel raar dat Viergever het niet snapt. Was geen hogere wiskunde en het is toch zijn beroep. Dan mag je jezelf toch wel even inlezen in zo'n nieuwe regel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

32 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 10 0 2 1
2018/2019 PSV 34 3 3 0
2017/2018 Jong Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 12 2 2 0
2016/2017 Ajax 29 2 4 1
Laatste voetbalnieuws

PSV akkoord met schorsingen voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix

PSV kan de komende twee wedstrijden niet over Nick Viergever en Jorrit Hendrix beschikken. De verdediger en middenvelder kregen afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht allebei een rode kaart en de aanklager...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Christian Eriksen moet ervoor vrezen dat zijn droomtransfer naar Real Madrid niet doorgaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren