AZ pareert kritiek: ‘Wie geeft de garantie dan wij dat wel hadden gewonnen?’

Zaterdag, 4 augustus 2018 om

AZ kreeg deze zomer de nodige miljoenen binnen door de verkoop van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. Zonder hen strandden de Alkmaarders echter al in de tweede voorronde van de Europa League, tegen FC Kairat Almaty uit Kazachstan. Voor Max Huiberts, technisch directeur bij AZ, is de vroege uitschakeling geen reden om anders te gaan werken.

Björn Johnsen werd door AZ als vervanger voor Weghorst binnengehaald, maar die transfer werd niet tijdig afgerond voor het treffen met Kairat. “Maar wie geeft mij de garantie dat wij mét Johnsen wel hadden gewonnen van Kairat? Ook met Wout en Ali was dat nog geen zekerheid geweest. Het was al met al geen ideale loting. We waren in beide wedstrijden niet gelukkig met de arbitrage”, zegt Huiberts in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Zo lang je tegen clubs kan loten die middenin de competitie zitten, zoals Kairat, blijven het moeilijke wedstrijden. Spelen tegen een team dat helemaal op elkaar is ingespeeld, terwijl je zelf nog in een opbouwfase zit, is moeilijk. In augustus zit je daar hoe dan ook nog in. Hoe vroeg je ook begint”, vervolgt de technisch eindverantwoordelijke bij de Alkmaarders. Hij benadrukt dat AZ nu volgende zomer geen gearriveerde spelers zal gaan halen die er direct staan.

“Dat er deze transferzomer veel binnenkomt is mooi, maar wij willen daardoor geen risico’s gaan nemen”, verzekert Huiberts. Hij stelt dat AZ in de problemen komt als het transferbeleid gevoerd wordt op basis van emotie. “Wij zullen over het algemeen spelers blijven halen die bij het grote publiek niet bekend zijn of waar in elk geval sceptisch over wordt gedacht. Zo hebben we dat gedaan met bijvoorbeeld Jozy Altidore, Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson, Vincent Janssen en ook met Weghorst en Jahanbakhsh.”


Poll

Snap jij de houding van AZ?


Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door kaassie)

Sorry, maar dit zijn slappe smoesjes. Met wout en alireza had je dit rondje wel overleefd.

4 augustus 2018 om 11:06

Roept die Huiberts altijd van die rare dingen? Laatste tijd hoor ik hem louter onzin uitkramen. Slechte loting durft ie nog te zeggen, Kazachstan.. Waar praten we over! Dramatisch ingekocht, Huiberts heeft gefaald. Laat AZ maar geen 3e meer worden, k*t instelling daar bovenin.

4 augustus 2018 om 11:34

Beleidstechnisch heeft AZ een wanprestatie geleverd. Kennelijk niet goed voor bereid om tijdig de juiste vervangers te halen. Daarnaast is de zwakke verdediging niet versterkt. Deze uitschakeling mag volledig op het bordje van Huiberts gelegd worden. Dit AZ zal in de competitie zeker niet in de top 5 eindigen.

4 augustus 2018 om 11:51

Ik had dit eigenlijk ook totaal niet verwacht van huiberts, je op zo'n slappe manier indekken. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst..

AZ heeft mijns inziens een beetje te traag gehandeld. Rotariu leek wel op een fatsoenlijk niveau, maar met Friday was er duidelijk nog geen vervanger van Weghorst in huis.

Ah, de bal is rond. Het kan alle kanten op. Dus of te wel niks aan de hand. Waar zijn die ambities gebleven. 2 jaar op rij geen Europees voetbal. Straks in de competitie wellicht 3e worden. Omdat de andere Nederlandse clubs wel Europees spelen. Krijg je weer Ron Vlaar praat met kijk is hoe goed we zijn. Vervolgens horen we dat weer het hele seizoen. Terwijl de andere clubs wel Europees spelen.

4 augustus 2018 om 10:40

Ondanks de blamage van afgelopen donderdag zijn die ambities er natuurlijk nog steeds. Ik vind zelf ook dat ze te laat zijn geweest met 'waardige' opvolgers te halen, dat had echt wel even vlotter gemogen. Over het algemeen voert AZ een uitstekend beleid, daar doet die blamage helemaal niets aan af. Door dit beleid is AZ 1 van de gezondste clubs in Nederland en daar mogen de ze best trots op zijn. Het geld van de transfers wordt voor een heel groot deel gestoken in de jeugdopleiding en dat is alleen maar goed.de jeugdopleiding floreert als nooit tevoren en dat geeft geen garantie voor de toekomst maar wel vertrouwen. AZ doet het over het algemeen prima op de transfermarkt en strooit, in tegenstelling tot andere clubs, ook niet met dure contracten. En wat anderen daar dan ook van moge vinden, het is een zeer verstandig beleid.

Wat die andere clubs betreft, we zullen het eerst nog maar moeten afwachten of die na de winter nog Europees spelen. Gezien de resultaten van de laatste jaren is dat nog lang geen zekerheid

4 augustus 2018 om 11:02

Veel tekst maar wat gaat AZ hieraan veranderen. Ik zie gewoon iets structureels fout gaan. Vlaar kan het wel over Feyenoord hebben. Maar die gaan zich echt wel plaatsen hoor.

4 augustus 2018 om 11:55

Je hebt gelijk hoor, ik heb ook verder niets dan lof voor het beleid van AZ, maar ik vind wel dat, als je jezelf aan de Nederlandse top wil spiegelen, je jezelf ook aan de meetlat van de Nederlandse top moet beoordelen. En dan past dit soort smoesjes niet, maar kan je alleen maar de hand in eigen boezem steken.

Nogmaals, AZ doet het fantastisch en heeft veel om trots op te zijn, maar als je die ambities dan hebt en zo luid uitspreekt, moet je ook bereid kunnen zijn om jezelf kritisch te beoordelen.

4 augustus 2018 om 17:57

@jason

Wat zie jij dan structureel fout gaan? Dat is me nog niet geheel duidelijk. Ik heb je dat we vaker gevraagd maar je komt nooit met een antwoord. Slappe hap noem ik dat.

@frtorres
Hoewel er geen speld tussen te krijgen is ben ik van mening dat Huiberts dit niet als excuus moet gebruiken. AZ had die gasten van de mat moeten spelen en niet anders. Misschien zijn die smoesjes wel een voorteken dat ze tegen de top van Nederland aanzitten want die zijn er ook niet vies van

4 augustus 2018 om 10:53

Ach.welke clubs behalve Ajax en PSV komen tegenwoordig nog ver in Europa. Behalve die 2 is het 1 pot nat.

4 augustus 2018 om 11:01

Dit staat los van discussie. AZ presteert al 2 jaar niet in Europa. Wat gaan ze daaraan veranderen dan?

4 augustus 2018 om 11:57

Ging mij meer om het gedeelte over andere clubs spelen wel Europees.die zullen ook niet heel lang Europees spelen was.dus zal weinig invloed hebben op competitie. Ajax en PSV wel,maar daar komen we toch nooit bij in de buurt.

4 augustus 2018 om 11:57

Edit:waarschijnlijk

4 augustus 2018 om 17:59

Jason

AZ heeft vorig jaar niet Europees gespeeld, hoe kunnen ze dan wel of niet presteren?

4 augustus 2018 om 11:59

Weer Ron Vlaar praat terwijl de andere clubs wel Europees spelen? Ik zal de schitterende Europese campagnes van Ajax en PSV van afgelopen seizoen wel gemist hebben dan... Dat AZ vorig seizoen derde is geworden is gewoon een prachtig resultaat en dat komt niet door dat de andere clubs allemaal wel Europees speelde hoor.. Dat ze nu zijn uitgeschakeld is waardeloos en doodzonde en heeft wellicht te maken met het niet op orde hebben van de selectie. Maar zoals Huiberts al zegt biedt een aankoop toch totaal geen zekerheid? Ze hebben heel veel pech met blessures want in de vorm van Mihalik hadden ze een vervanger voor Weghorst maarja die was dus niet fit. Dan liggen ook nog eens de helft van de centrale verdedigers eruit en dan wordt het simpelweg lastiger en ontstaat dit resultaat.

Vind het apart Huiberts en heel AZ wisten al heel lang van het vertrek van alireza en wout dan haal je toch eerder vervangers snap ook niet waarom az die johnsen zo graag wil ADO deed moeilijk kom dan met plan b je wist ook al lang dat je Europa in ging slecht dit

Wat een dom gelul van deze kerel. Je haalt 35 miljoen binnen. En dan kun je geen fatsoenlijke speler halen voor dat europa begint. Dat maak je mij niet wijs. Kijk hoe slim mijn clubbie dat heeft gedaan als we net als az hadden gehandeld hadden ook wij verloren van vitorull. En vitesse moest helemaal opnieuw opbouwen gingen veel spelers weg en kwamen er een hoop bij. Dus dit maak je mij niet wijs max. Az is gewoon te traag geweest. En wil geld opsparen. Prima dat ze dat doen maar geef dan 1/3 uit aan nieuwe spelers

Het eerste wat er van die centen gekocht moet worden, is een grote spiegel voor directie, staf en spelersgroep. Het ligt aan de loting, arbitrage, aan het vroege tijdstip in augustus, maar er valt geen greintje zelfkritiek te bespeuren.

Zo dom dit, je gaan verzetten tegen de kritiek. Die kritiek is volledig terecht, AZ is op een blamerende wijze uitgeschakeld en Huiberts moet op de blaren zitten. Net als Til, die de nederlaag ook op de arbitrage wilde afschuiven ('Hij komt uit het Oostblok'...).

Gewoon even op de blaren zitten en dit slappe gelul achterwege laten.

Er is niemand die roept dat er transferbeleid op basis van emotie gevoerd dient te worden. Ze hadden die transfer van Johnsen gewoon 4 dagen eerder moeten afronden. Dan had ie nog wel mee mogen doen. Niet minder en niet meer. Lijkt mij dat je daarvoor niet je hele transferbeleid overhoop hoeft te gooien.

Voor de rest heb je inderdaad geen garantie dat je het met Johnsen of Weghorst wel gered had. De kans was echter wel groter geweest, nu Friday al jaren bewijst dat hij niet Eredivisiewaardig is. Wat voor kans denk je dan te maken in Europa? Volgens mij was AZ in de heenwedstrijd vooral niet gelukkig met de 11 spelers op het veld, die er allemaal niks van bakten. Die hadden 10x meer invloed op de 2-0 nederlaag dan de arbitrage. In de return was die penalty inderdaad zeer discutabel. Maar aan de andere kant moet je ook zorgen dat je niet in de positie komt dat je van zo'n moment afhankelijk bent. Je stond op dat moment ook nog steeds op 0-0 en had dus nog steeds niks van de opgelopen schade goed gemaakt.

Kortom een hoop slappe excuses en heel weinig zelfreflectie dat er wellicht toch dingen niet helemaal goed zijn gegaan.

Slechte loting? Nummer 2 van Kazachstan! Een ingespeeld team zegt ie dan. Sjonge jonge, als je geen Europees voetbal wil spelen mag je het ook zeggen Max Huiberts, sturen we een ander team dat er wel alles voor over heeft om een sterk elftal samen te stellen voor Europees voetbal. En dat terwijl ze een berg geld beschikbaar hebben, niet normaal. Wat een slappe hap zeg. AZ heeft echt compleet gefaald afgelopen maanden. Geen vervangers voor je 2 verkochte topspelers terwijl je tijd en geld genoeg had. Spelers maken ook een slechte indruk, waren duidelijk niet klaar voor deze kwalificatie. Veel te lichtzinnig allemaal. Vitesse heeft toch ook spelers zo vroeg mogelijk binnengehaald? Kan dus wel, als je maar je lijstjes klaar hebt vóór dat een speler vertrekt.

Eerst Ron Vlaar die roept dat AZ mee wil doen in de top van Nederland, Guusje Til die alleen naar de scheidsrechter wijst en Max Huiberts met deze domme uitspraak, je hebt gewoon slecht gehandeld na het vertrek van Wout en Alireza. AZ moet zich kapot schamen dat ze door Kairat zijn uitgeschakeld. Dit AZ gaat echt niet meedraaien in de top 5 dit seizoen. Ik schat Ajax, Psv, Feyenoord, Vitesse en Utrecht hoger in.

4 augustus 2018 om 11:01

Feyenoord en Utrecht zijn nog niet eens begonnen haha.laten we dat eerst even bekijken anders..

4 augustus 2018 om 11:05

En weer naar een ander kijken. Totaal niet inhoudelijk over de discussie. AZ is een opleidingsclub voor de top van Nederland. Zodat ze die jongen talenten kunnen kapen op een hun 16e. AZ stelt niks voor, ze moesten dit jaar die stap maken naar Europees. Als je dat wederom niet doet. In tot hoe verre wil je dan die stap naar Feyenoord en de top3 maken? Slap gedoe daar in Alkmaar.

4 augustus 2018 om 11:20

Jij kijkt anders net zo goed naar anderen. AZ is Feyenoord wat mij betreft al voorbij, Financieel heeft AZ het veel beter voor mekaar en de hoofdreden dat ze niet meer geld uitgeven heeft puur te maken met DSB toentertijd. Ze willen geen risico nemen en hebben liever wat financiele armslag dan dat ze enkele bovengemiddelde gearriveerde spelers halen, waarbij je evenmin weet of die het redden. Het verleden heeft uitgewezen dat de manier waarop AZ nu handeld de manier is waarop AZ elk jaar hoog in de competitie mee moet doen. Daarnaast is AZ niet de enige die nu een 'blamage' achter hun naam hebben staan. Daarbij, vonden jullie AZ nou echt zo waanzinnig slecht spelen? Ik vond het nog knap dat AZ dit aantal kansen kon creeeren tegen letterlijk een muur, ga er maar eens aan staan, want die oostbloklanden zijn maar in 1 ding goed, en dat is een wedstrijd doodmaken en met zn alle achter de bal gaan staan. Dit komt wel goed met AZ dit seizoen, verstandig beleid!

4 augustus 2018 om 11:47

Op basis waarvan is AZ Feyenoord dan 'al' voorbij? Want ik zie het niet. Wellicht alleen als je naar een hele arbitrair gekozen periode gaat kijken, zoals bijvoorbeeld de afgelopen 10 jaar. Omdat Feyenoord vanaf 2009 in één heel diep dal raakte. Waar ze inmiddels alweer helemaal uit zijn natuurlijk. Kijk eens naar de prijzen die ze de afgelopen periode hebben gehaald en vergelijk die met AZ. Kijk eens naar de grootte van de clubs (achterban, aanzien, stadion, druk om te presteren). Feyenoord ligt dan nog steeds lichtjaren voor op AZ. Daar doet die eenmalige derde plek helemaal niks aan af. Eerst maar eens een topper winnen en presteren in Europa, want dit leek helemaal nergens op. Hoogmoed komt voor de val.

4 augustus 2018 om 11:56

Onzin, Feyenoord is zeker een stap verder dan AZ. Feyenoord staat er financieel misschien minder voor, maar dat komt omdat Feyenoord wel investeert om mee te draaien in de top van de Eredivisie. AZ kiest daar niet voor, prima, maar daardoor gaan ze de stap ook niet maken. En laat AZ eerst maar eens een topwedstrijd winnen voordat ze überhaupt praten om de stap te maken.

4 augustus 2018 om 11:59

Haha.pot verwijt de ketel.kom op zeg.

4 augustus 2018 om 11:59

Helemaal met je een Dederdester, Feyenoord is qua alles een stap verder dan AZ. AZ is van het niveau Vitesse, Utrecht en Heeremveen.

4 augustus 2018 om 12:00

Stapje misschien.enige waar ik met bewondering naar kijk is dat prachtige legioen.

4 augustus 2018 om 12:02

Goh,wat grappig dat we al jaren standaard boven al die clubs eindigen dan.

4 augustus 2018 om 12:08

Met alle respect naar Feyenoord, het is een prachtige grote club.maar op sportief gebied zijn jullie niet veel meer dan az.sportief gebied zeg ik er nadrukkelijk bij.

4 augustus 2018 om 12:21

haha juist op sportief gebied is Feyenoord verder dan AZ. Prijzen Feyenoord in de laatste 5 jaar: 1x kampioen, 2x beker, 1x Johan Cruijf schaal. en Az???

4 augustus 2018 om 12:23

al jaren? seizoen 2016/17 eindigde zowel Utrecht als Vitesse boven Az....

4 augustus 2018 om 12:26

Haha het wordt steeds korter met die tijdsspanne. Doe dit trucje nog eens,maar dan over de laatste 10 jaar..

4 augustus 2018 om 12:28

En vorig jaar eindigden wij boven Feyenoord, Utrecht en Vitesse. Jullie passen prima in dat rijtje.

4 augustus 2018 om 12:35

Volgens mij zegt Jeroen dat hij Feyenoord en Utrecht hoger inschat.waarop ik zeg dat die nog niet eens zijn begonnen en dat we dat eerst nog even moeten zien.hoezo niet inhoudelijk?Haha

4 augustus 2018 om 12:43

Jij zegt dat AZ al jaren standaard boven Utrecht en Vitesse eindigt, dat klopt dus niet. Maar je bent aardig stil op mijn vorige reactie over het sportieve aspect. Of ben je er eindelijk achter dat je alleen maar onzin uitkraamt?

4 augustus 2018 om 12:47

Euh lezen is niet je sterkste kant zie ik al.

4 augustus 2018 om 13:08

Nou jeroentje gaan we nog een keer. Bekijk de cijfers over de afgelopen 10 jaar nog eens,dan is Feyenoord niet veel beter.en Vitesse,Utrecht en Heerenveen komen niet eens in de buurt.fijne dag verder.tot het volgende az topic.ik vermaak me kostelijk met al die az hatertjes haha.

4 augustus 2018 om 15:00

@jeroenassen

niet helemaal mee eens qua aankopen. Van Geel koopt veel vaker wel dan niet hele matige voetballers in

verder kan je je afvragen wie er nou echt naar AZ wil. als je uit het buitenland komt heb je waarschijnlijk nog nooit van die club gehoord en de betere Eredivisiespelers vertrekken liever naar de traditionele top 3 dus is het voor AZ ook lastiger inkopen dan voor een Feyenoord qua kwaliteit

Dit is zo overduidelijk het eigen straatje schoonvegen, wat een slap antwoord zeg. Hij legt nu opzettelijk de nadruk op het feit dat het halen van geariveerde spelers financieel onverantwoord is voor een club als AZ terwijl de discussie en het verwijt daar helemaal niet over gaat. Dat trucje heeft hij vaker uitgehaald. Eerder je selectie op orde hebben als je weet dat je half juli aan een serie hele belangrijke wedstrijden begint, daar gaat het om. En dat mag van vrijwel iedereen hier in Alkmaar ook met minder bekende spelers. Daarnaast ligt het zogenaamd aan de arbitrage, slechte loting etc etc. pfff valt me als supporter tegen van deze man.

Typische houding voor Nederlandse clubs..... PSV bewijst al jaren dat het GELD op het VELD moet staan, gelukkig denk Ajax daar nu ook hetzelfde over. Succes AZ! Er staat in ieder geval geld op de rekening

Als je eerst 10tallen miljoenen binnen harkt door je bepalende spelers te verkopen en je wilt daarna voor een dubbeltje op de 1e rang zitten, dan moet je niet vreemd opkijken dat je sportief gezien gaat inleveren. Ik heb geleerd dat goedkoop vaak duurkoop is.

Het beleid op zich deugt wel. Daar is de kritiek ook niet op. Wel op het feit dat je het seizoen begint met een afgeschreven spits en rechtsbuiten. Daar hadden al verse spelers moeten staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AZ184
7.Vitesse184
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Marco BizotKeeper10
Jonas SvenssonVerdediger10
Ron VlaarVerdediger10
Guus TilMiddenvelder10
Mats SeuntjensMiddenvelder10
Joris van OvereemMiddenvelder10
Thomas OuwejanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

4 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 november
Tottenham Hotspur gaat een bod van veertig miljoen euro uitbrengen op Nicolò Barella. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren