Johan Cruijff Schaal: Feyenoord maakt jacht op reeks uit 2003

Zaterdag, 4 augustus 2018 om

De Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord staat voor de deur. Zaterdagavond verdelen de regerend landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker de eerste prijs op de Nederlandse velden. Alhoewel de ploegen in de laatste twaalf onderlinge duels in balans zijn, ging de Johan Cruijff Schaal de laatste jaren vrijwel altijd mee naar Eindhoven. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in het Philips Stadion, zaterdagavond vanaf 18.00 uur.

O PSV en Feyenoord ontmoeten elkaar voor de vijfde keer in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de Eindhovenaren wonnen de laatste drie duels zonder een treffer te incasseren (laatste keer in 2016, 1-0).

O Feyenoord en PSV zijn sinds 2013/14 in twaalf onderlinge ontmoetingen in alle competities (10 Eredivisie, 1 KNVB-beker, 1 Johan Cruijff Schaal) exact in balans: zes overwinningen, zeventien goals voor en zeventien treffers tegen.

O PSV won de Johan Cruijff Schaal minstens drie keer vaker dan iedere andere ploeg (elf keer, Ajax volgt met acht), Feyenoord staat derde op deze ranglijst met drie Super Cup-overwinningen.

O PSV won de laatste vier wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal (2008, 2012, 2015 en 2016), terwijl Feyenoord in slechts twee van de laatste acht Super Cup-finales die de ploeg speelde aan het langste eind trok (1999 en 2017).

O PSV is voor het eerst sinds april 2014 drie opeenvolgende officiële duels in een nationale competitie zonder zege: drie remises. De laatste keer dat PSV vier wedstrijden op rij in een binnenlandse competitie niet wist te winnen was tussen november en december 2013.

O Gastón Pereiro maakte vijf van de laatste twaalf officiële treffers van de Eindhovenaren en was direct betrokken bij vijf van de laatste acht doelpunten van PSV tegen Feyenoord (drie goals, twee assists).

O In slechts één van de negen wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal lukte het Feyenoord om meer dan één treffer te maken in de reguliere speeltijd, in liefst vijf van deze wedstrijden kwam Feyenoord niet te scoren (zes goals in totaal).

O Feyenoord won de laatste negen officiële duels (acht Eredivisie, een KNVB-beker) en kan voor het eerst sinds 2003, toen de Rotterdammers vijftien opeenvolgende zeges boekten tussen februari en maart, tien keer op rij winnen (ook negen in 2016).

O Feyenoord verloor vier van de laatste zes openingsduels van het seizoen en won in deze reeks alleen in 2015 de eerste officiële wedstrijd van een nieuwe jaargang: één remise.

O Feyenoord scoorde in elk van de laatste acht wedstrijden minstens drie keer (29 goals in totaal) en kan voor het eerst sinds het betaalde voetbal in elk van negen opeenvolgende duels op zijn minst drie goals maken (ook acht duels op rij tussen augustus en oktober 1960).

O Steven Berghuis was met vier goals en één assist direct betrokken bij vijf van de laatste acht doelpunten van Feyenoord in officiële duels.


Poll

Wie wint de Johan Cruijff Schaal?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door vivabarsa)

Cijfers zeggen vaak niets, zeker niet in begin van een seizoen. Beide prima voorbereiding maar het blijft 1 duel. Hopen op een spektakelstuk!

3 augustus 2018 om 11:29

Cijfers zeggen inderdaad niet veel. De kwaliteit van een selectie wel. PSV is natuurlijk de grote favoriet als je naar de selectie kijkt. Ze zijn in mijn ogen iets verzwakt ten opzichte van vorig jaar (ginkel en Arias), maar Feyenoord is niet denderend. Kijk maar naar de plek op de ranglijst.

3 augustus 2018 om 11:36

Ach zo heel veel doen de basis 11 volgens mij niet voor elkaar onder. Psv schat ik iets sterker in, maar niet dermate dat het een duidelijke zaak is. Verdediging vind ik van beide niet denderend, behalve de rechtsback. Middenveld van Feyenoord vind ik minimaal gelijkwaardig aan die van Psv. Aanval van Feyenoord goed, van Psv wel een stuk beter met Lozano en Bergwijn.

3 augustus 2018 om 11:38

Hoeveel punten staat PSV dan voor dit jaar op Feyenoord. Naar mijn weten staan ze allebei op 0 punten. Vorig seizoen is geweest. Het jaar daarvoor had Feyenoord bijna 20 punten meer dan PSV. Feyenoord wint met regelmaat van PSV in tegenstelling tot Ajax en PSV wint met regelmaat van Ajax. Dus morgen kleine overwinning op PSV 1-2!

3 augustus 2018 om 11:52

Blijft altijd wel een speciale wedstrijd inderdaad. Dit is gewoon één enkele wedstrijd voor een prijs. Feyenoord staan bekend om cupfighting en PSV heeft misschien iets sterkere selectie.

Dit moet vuur opleveren!

3 augustus 2018 om 12:13

@raza. Vorig seizoen is inderdaad geweest, maar het maakt niet uit hoeveel punten je voorstaat. Het is niet zo dat je beter bent, omdat je meer punten hebt. Je hebt meer punten, omdat je beter bent.

Vorige seizoen heeft PSV laten zien stukken beter te zijn dan Feyenoord. Feyenoord is er in mijn ogen ook niet beter op geworden. Het jaar ervoor had Feyenoord wel een betere selectie.

3 augustus 2018 om 12:46

@Raza, bijna 20 punten? Feyenoord 82 punten en PSV 76 punten en dat is bijna 20 punten volgens jou. Dat seizoen verloor PSV ook nog eens de minste wedstrijden van alle ploegen met maar twee nederlagen. Verder heb je wel gelijk dat vorig seizoen is geweest en ik vind dat PSV echt wel een jasje heeft uitgedaan met het verlies van Van Ginkel en Arias. Ik ben totaal niet overtuigd van de twee backs die ze nu hebben aangetrokken en Ramselaar voor Van Ginkel is wel duidelijk een verschil in niveau. Ik ga voor een verrassende 0-2 voor Feyenoord.

3 augustus 2018 om 15:20

Feyenoord staat nu boven PSV op de ranglijst... ADO staat zelfs bovenaan. Wij staan tweede, maar dat zijn we de laatste 4 jaar wel gewend.

4 augustus 2018 om 00:40

Die gemiddelde van 3 goals per wedstrijd is wel een mooie in 8 duels! Op naar nummer 9

4 augustus 2018 om 08:56

Cijfers zeggen niet veel en toch verwijs je naar een plek op de ranglijst. Wat ook een cijfer is...

4 augustus 2018 om 12:28

@gloryunited. Zucht... Misschien moet je eens lezen wat ik schrijf.

Het zegt niet zoveel dat club A al 10x van club B heeft gewonnen, maar andere cijfers zoals de plek op de ranglijst tonen wel aan hoe sterk een club is.

4 augustus 2018 om 13:56

PSV speelt thuis voor eigen publiek op een vertrouwde grasmat en hun eigen vertrouwde kleedkamer.. Feyenoord speelde de bekerfinale ook thuis.. Zoiets zou verboden moeten worden. Finales altijd op neutraal terrein.

3 augustus 2018 om 11:45

Inderdaad vorm van de dag bepaald wie de winnaar wordt zaterdag!
Ik denk dat ze beiden aanvallend zullen spelen omdat daar bij beide ploegen de grootste kwaliteiten liggen.
Verwacht een hoofdrol voor Berghuis en Perreiro.

Ik verwacht eigenlijk wel dat PSV 'gewoon' wint. Natuurlijk heb ik ook een voorkeur maar was niet onder de indruk van Feyenoord tegen Levante.
Het is een leuke prijs om het seizoen mee te beginnen, dus laten we hem binnenhalen!

3 augustus 2018 om 12:58

Haha, ik was ook niet onder de indruk van PSV tegen Olympiakos. Oefenpotjes zeggen toch helemaal niks. Zelfs al wint een van de twee morgen met 5-0 ofzo zegt dat niks over de seizoensouverture in de competitie.

Ik zie wel een uitdaging voor Feyenoord.

Het zou ook wel een keer leuk zijn.

3 augustus 2018 om 21:59

Ook wel een keer leuk zijn? Wie won ook alweer de laatste editie? 😂

Leuke wedstrijd om te zien waar beide teams staan. Ik heb PSV niet goed genoeg gevolgd in hun voorbereiding, bij Feyenoord was het zeer wisselvallig. (met hoge pieken en diepe dalen)

3 augustus 2018 om 11:58

Psv een constante voorbereiding gedraaid met goede overwinningen. Je kan spreken over een uitstekende voorbereiding, vooral nieuwe en jeugdspelers die het goed deden. Enige die ik iets minder vond was Angelino.

3 augustus 2018 om 15:23

Naja Ajax was drama in de voorbereiding. Nou zeg ik niet dat het geweldig was tegen slechts Sturm Graz, maar het was toch een stuk beter dan tegen de amateurs van de voorbereiding. PSV heeft knap gewonnen van oa Valencia. Feyenoord heeft net als Ajax weinig laten zien. Ik denk persoonlijk ook dat PSV eroverheen gaat maargoed, Feyenoord valt niet te voorspellen. Er zijn maar 2 wedstrijden in het seizoen die je voor Feyenoord kan voorspellen denk ik haha

3 augustus 2018 om 23:23

Feyenoord heeft maar 1 oefenwedstrijd verloren, die ze ook nog met een zooitje a- junioren speelde... Gelijk uit tegen Fenerbahçe en 5-0 gewonnen van het A team van Basel

Leuk al die statistieken. Ze zeggen echter nooit iets over de toekomst, maar kijken slechts terug op wat geweest is. Andere samenstellingen van teams, andere coaches, andere taktieken en een ander stadion waarin wordt gespeeld bepalen uiteindelijk hoe deze wedstrijd gaat verlopen. We zien wel wat het wordt. Ik heb mijn voorkeur voor de winnaar, maar dat is niet belangrijk, als het maar een aantrekkelijke wedstrijd wordt.

3 augustus 2018 om 12:00

Joh, hoeveel open deuren wil je intrappen.... Je reageert op een artikel gebaseerd op Opta bevindingen, grootste sportdatabank van de wereld...

3 augustus 2018 om 13:01

Dat klopt ook wel, maar sommige statistieken schetsen toch wel een beeld. Dat PSV nog nooit in het GelreDome heeft verloren bijvoorbeeld is toch een statistiek waar je iets uit op kunt maken. Die reeks zal een keer doorbroken worden, maar het zegt toch wel wat.

3 augustus 2018 om 15:26

Dus dat. Statistieken zeggen niet alles maar zijn wel een hele goede leiddraad in het vormen van een beeld. De dag dat Vitesse over PSV heen loopt in eigen stadion gaat er heus wel komen. Maar ik denk dat je bij PSV en Feyenoord ook zonder het bekijken van de statistieken wel kan zien wie de favoriet is. Psv heeft op elke positie een betere voetballer, uitgezonderd misschien de spits. Maar L de Jong is ook zeker geen ramp om neer te zetten .

4 augustus 2018 om 08:37

Dat mag jij vinden, maar ik denk dat het middenveld van Feyenoord sterker zal zijn. Dat Feyenoord een betere spits en een betere rechtsback heeft. Dat is bijna een half elftal. Velen hoor ik zeggen over het verschil in punten het afgelopen jaar. Nou dat verschil had Feyenoord in het kampioensjaar ook. En waar was dat verschil een jaar later? We verloren Kuijt en Elia en dat is echt wel wat kwaliteit, maar dat verliest PSV nu ook met Arias en van Ginkel.

Van mij mag PSV hem net zoals twee jaar geleden best winnen als dat betekend dat wij weer de schaal pakken waar het allemaal omgaat.

4 augustus 2018 om 08:07

Die kans acht ik vrij klein. Dit Feyenoord is veel zwakker en de concurrentie veel beter.

4 augustus 2018 om 13:51

Dat zei men 2 jaar geleden ook rond deze tijd.

4 augustus 2018 om 17:32

‘Veel beter’. Nu overdrijf je wel hoor. PSV heeft niet zo’n bijzonder goed middenveld en de verdediging is zwak.

de basis teams zijn redelijk gelijkwaardig aan mekaar. Echter hebben PSV en Ajax een veel betere bank, iets dat Feyenoord gaat opbreken als het om de titel gaat. Deze wedstrijd wordt beslist door het thuisvoordeel van PSV, 2-1

3 augustus 2018 om 16:59

wie is er allemaal zo geweldig op die bank van PSV dan?

Waarom word het in Philips stadion gespeeld en niet in Arena?

4 augustus 2018 om 13:20

1 of 2 jaar terug aangepast om altijd in het stadion van de kampioen te spelen. Iets met vooral tegenvallende bezoekersaantallen

Statistieken laten wat mij betreft zien dat er geen favoriet is. Ja PSV heeft een sterkere selectie en op 34 wedstrijden zullen ze wel meer punten halen. Alleen in 1 wedstrijd hoeft het verschil er niet uit te komen, daar is het verschil klein genoeg voor. Ik denk dat de TS van PSV niet meedoet aan de onderschatting die hier heerst.

De Johan Cruijff schaal is elk jaar weer een van de mooiste wedstrijden van het jaar. Kijk er erg naar uit.

4 augustus 2018 om 08:11

Dan zit je zeker in de organisatie. De supercup wordt pas leuk als hij aan het eind van het seizoen gespeeld wordt. Niet midden in de seizoensvoorbereiding.

4 augustus 2018 om 12:07

Beide teams treden gewoon aan met hun beste 11 hoor.

En toch gaat Feyenoord op basis van inzet deze prijs winnen en............, dan word het knokken voor plek 3.

4 augustus 2018 om 15:33

Want PSV en Ajax zijn over een heel seizoen veel beter. Wacht eerst de eerste 10 wedstrijden maar eens af voordat je het parkeerterrein naast de Arena gaat inrichten als huldigingsterrein.

En dit jaar gaat de Johan Crujff schaal weer naar Eindhoven, zodat Feyenoord hem daar kan ophalen. Ondanks de rare voorbereiding van Feyenoord heb ik er wel vertrouwen in. Maar dan moet die Pereiro het niet al te veel op zijn heupen hebben, want die jongen speelt altijd geweldig in topwedstrijden.

50/50
Wel thuisvoordeel voor PSV.
Vind de selectie van PSV helemaal niet zo bijzonder met dumfries swaab Viergever Angelino.
Feyenoord zie ik de slag op het middenveld winnen, van Ginkel zal met node gemist worden.
Lozano is erg goed, maar wij hebben van Persie

4 augustus 2018 om 11:07

Dumfries heeft toch wel laten zien een heerlijke versterking te kunnen zijn. Angelino vond ik zeer degelijk spelen tegen Valencia en Schwaab laat al wat langer zien een prima no-nonsens CV te zijn. Viergever moet ik ook allemaal nog maar zien.

Ik schat PSV toch een stuk sterker in hoor. Die winnen dit gewoon solide denk ik.

PSV zal 'm wel winnen, want toen Feijenoord de schaal won was het het seizoen daarvoor kampioen geworden. In '99 en '17.

Eigenlijk wel zonde dat het niet meer in de arena wordt afgewerkt. Het is de prijs vernoemd naar de legende, laat het dan ook gebeuren in het stadion wat naar hem vernoemd is.

4 augustus 2018 om 15:38

Dat werkt niet, want dan komt er geen hond kijken. Deze oplossing is veel beter. En bovendien heeft het zo lang geduurd voordat het stadion Johans naam kreeg dat de knvb deze wijziging inmiddels had genomen

alleen jammer dat foxsport het uitzend wat gaan zij achteruit het heet foxsport eredivisie live het enige wat je ziet zijn herhalingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

41 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Lionel Messi is geen fan van Junior Firpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren