Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Zestien verspilde jaren liggen achter ons en spelers blijven doodgaan’

Laatste update:

WEST BROMWICH - De KNVB is een onderzoek gestart naar de impact van koppen in het jeugdvoetbal, zo maakte de voetbalbond in juni bekend. Het zwengelt de eeuwigdurende discussie over de kopbal opnieuw aan. Wat is het effect van koppen op de hersenen? Hoe schadelijk is het?

Door Gijs Freriks

Astle is the King, Astle is the King
The Brummie Road will sing this song
Astle is the King

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Jeffrey Jeff Astle voetbalde voor onder meer Notts County en West Bromwich Albion en de supporters van laatstgenoemde club schreven zelfs een persoonlijk lied voor hun held in de spits. Een loflied dat nog bijna wekelijks wordt gezongen op The Hawthorns. Astle, die vijf interlands voor Engeland speelde, maakte doelpunt na doelpunt en stond bekend als een begenadigd kopper. Hij overleed in de winter van 2002 op slechts 59-jarige leeftijd.

Doodsoorzaak: chronische traumatische encefalopathie (CHE), een aandoening die voorkomt bij mensen die vaak hoofdletsel hebben gehad. Neurochirurg Willie Stewart concludeerde in 2014 dat Astle CHE had opgelopen doordat hij in de jaren zestig zo vaak tegen lederen ballen had gekopt. Voor de nabestaanden kwamen de onderzoeksresultaten van Stewart als een opluchting. De lijkschouwer had in eerste instantie immers geoordeeld dat Astle was gestorven aan de gevolgen van Alzheimer, maar die bevinding werd door de familie nooit geloofd. Dochter Dawn en moeder Laraine waren ervan overtuigd dat er méér speelde.

Laraine, de vrouw van wijlen Jeff Astle.

“De dokter zei tegen mijn moeder dat als hij niet had geweten dat het om het brein van een 59-jarige man ging, hij gedacht zou hebben dat het aan een man van 89 toebehoorde. Dat was de omvang van de schade”, aldus dochter Dawn tegen de BBC. Dawn en haar ma Laraine zetten de Astle Foundation op om onderzoek naar hersenschade in het voetbal te ondersteunen. Meer dan 300 families vertelden de Astles’s dat ook zij een voetballer in hun midden hebben (gehad) die met dementie kampt(e). Voor de nabestaanden van Jeffrey Astle was dat dé bevestiging dat het probleem groter is dan algemeen wordt aangenomen.

Kopverbod
Dawn en Laraine sporen de Engelse voetbalbond met hun foundation aan om onderzoek te financieren en om de families en nabestaanden van de voetballers in kwestie te blijven ondersteunen. Hun Jeffrey krijgen ze er alleen niet mee terug. “Zijn brein leek op dat van een bokser of van iemand van een jaar of negentig. Het voetbal heeft zich bewezen als een moordenaar. De sport heeft hem veel medailles geschonken, maar heeft voor de rest alles van hem afgenomen”, aldus Dawn in maart vorig jaar in de Daily Telegraph. De Astle’s vinden dat de FA nog te weinig doet, maar wellicht komt daar in de nabije toekomst verandering in.

Spelersvakbond PFA riep de FA in de winter van 2016 namelijk op om een kopverbod ‘serieus te overwegen’ voor kinderen onder de tien jaar. Nieuw onderzoek van de Schotse Universiteit van Stirling wees namelijk uit dat koppen wel degelijk invloed kan hebben op de geheugenfunctie. In de 24 uur na het koppen trad bij de onderzochte spelers geheugenverlies op van 41 tot 67 procent. Na 24 uur keerde de geheugenfunctie terug op het normale niveau. Ook het feit dat vele ex-profvoetballers later in hun leven zijn gediagnosticeerd met hersenproblemen was voor de PFA aanleiding het koppen ter discussie te stellen.

Edwin Goedhart naast voormalig bondscoach Dick Advocaat.

Mocht de FA overgaan tot een dergelijk kopverbod, dan volgt men daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten. Daar mogen kinderen onder de tien sinds het najaar van 2015 al niet meer koppen. Kinderen van elf tot en met dertien krijgen er bovendien minder training in koppen. De KNVB liet bij monde van arts Edwin Goedhart in een reactie weten dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat stelt dat koppen schadelijk is: “De meeste hoofdletsels komen niet door het koppen, maar juist door duels, botsingen en valpartijen. Of door het worden aangeschoten door de bal. Dat voorkom je niet met deze maatregel.”

Claimcultuur
Volgens Goedhart is het wel zaak om de techniek van het koppen onder de knie te krijgen: “Zoals je leert om te tackelen, moet je ook leren koppen. Als je dat op jonge leeftijd goed aanleert, voorkom je verkeerd koppen op latere leeftijd. Ook dat vermindert de kans op problemen.” De bondsarts voegde eraan toe dat er in de Verenigde Staten een zekere ‘claimcultuur’ heerst: “Die angst voor claims in de toekomst heeft mogelijk een rol gespeeld bij dit besluit.” In de Verenigde Staten was een groep verontruste ouders een zaak gestart tegen de bond, de FIFA en de organisatie voor het jeugdvoetbal. Ze claimden dat deze organisaties te weinig doen om hoofdschade bij hun kinderen te voorkomen.

Alan Shearer maakte voor de BBC een documentaire over het gevaar van koppen: Dementia, Football and Me. De docu is op YouTube te bekijken.

Het onderzoek van de Schotse universiteit lijkt niet op zichzelf te staan. In 1990 werd in een Noors onderzoek al het verband tussen koppen en hersenbeschadigingen aangetoond. In de huidige eeuw volgden onder meer onderzoekers uit Zweden en een groep Amerikaanse wetenschappers met vergelijkbare resultaten. De wetenschappers uit New York, bijvoorbeeld, schreven in Radiology 37 amateurs te hebben onderzocht. Wat bleek? De veranderingen aan de hersenen waren vergelijkbaar met die van patiënten met traumatisch hersenletsel. Spelers die in één jaar tijd vaker dan 1800 keer hadden gekopt, liepen een grotere kans om lager te scoren in geheugentests, zo luidde een van de conclusies.

Koppen: ‘een gevaarlijke activiteit?’
De Nederlandse neuropsycholoog Erik Matser doet al jaren onderzoek naar het effect van kopballen op het brein. Zijn conclusie luidt: koppen is niet onschuldig. “Het is bewezen dat koppen slecht is voor het hersenweefsel. Het hoofd van de mens is niet gebouwd om klappen op te vangen. We hebben maar een klein laagje vocht rond de hersenen. Medisch gezien kun je alleen die conclusie trekken”, vertelde hij twee jaar geleden in GezondheidEnCo. In Psychologie Magzine voegde hij toe: “De schade ontstaat altijd aan de slaap- en voorzijde van het brein, waar de binnenkant van de schedel het scherpst is, achter de ogen en de neus.” Matser werkte overigens eerder voor onder meer PSV, Feyenoord en Chelsea.

De cijfers van Jeff Astle als speler van West Bromwich Albion.

De deskundigen blijven echter verschillend denken over de gevaren van het koppen. De Amerikaanse professor Donald Kirkendall van de Universiteit van North Carolina schreef in 2001 reeds dat voetballers ‘niet zo’n grote klap’ krijgen wanneer ze een bal koppen: “Door het aanspannen van de nekspieren wordt de klap verdeeld over het gehele lichaam. In deze gevallen kunnen we geen schadelijke gevolgen zien. Dat is wel het geval als de bal per ongeluk op het hoofd belandt.” Hij onderschrijft hiermee de conclusie van KNVB-arts Goedhart die eveneens benadrukt hoe belangrijk het is om een kopbal goed uit te voeren.

“Van koppen ga je niet met een hersenschudding van het veld”, aldus Goedhart in juni 2016. “Onverwachts een bal tegen je hoofd of een elleboogstoot is wel een probleem. In Amerika suggereren ze dat koppen gevaarlijk is, maar het is niet zo dat door elk tikje de hersenen beschadigd raken.” Goedhart wil ervoor waken dat er een angst wordt gecreëerd die niet terecht is, omdat ouders hun kinderen dan misschien wel van de sport halen en dat dat ‘meer schade’ oplevert’. Goedhart stelde in GezondheidEnCo dat koppen geen ‘gevaarlijke activiteit’ is en dat sporten ‘hartstikke goed’ is voor de hersenen en het lichaam. “Als je elk risico wil uitsluiten, moet je ook niet op je sokken de trap af of op de fiets door het verkeer.”

Onderzoeken KNVB en FA
Desondanks kondigde de KNVB in juni dus aan een onderzoek te zijn begonnen naar een verband tussen koppen en dementie. “Verantwoord koppen, daar draait het om”, legde Goedhart in een interview met de NOS uit. “We gaan kijken wat voor type kopballen er zijn en hoe vaak die plaatsvinden tijdens trainingen en wedstrijden. Vervolgens willen we kijken hoeveel schade die kopballen eventueel opleveren voor het kinderbrein.” Goedhart hoopt binnen twee jaar de eerste resultaten te presenteren. Mocht koppen toch ‘schadelijk’ blijken te zijn, dan zal Goedhart er naar eigen zeggen waarschijnlijk niet voor pleiten om het koppen meteen te verbieden. Wel zou hij enkele spelregels aanpassen.

“Natuurlijk moet je niet als een struisvogel je kop in het zand steken, maar ik maak me nog niet ongerust. Koppen moet je uiteindelijk goed leren doen, op een veilige manier.” Neuropsycholoog annex universitair docent Matser zal de onderzoeksresultaten met belangstelling tegemoetzien. Toen de KNVB eerder aangaf dat er geen bewijs is dat koppen schadelijk is, zei hij dat ‘een reactie uit de zakenwereld’ te vinden: “Met koppen kun je een doelpunt maken en doelpunten leveren geld op.” Eerder dit jaar kondigde de Engelse voetbalbond overigens al aan een onderzoek te zijn gestart naar het effect van koppen op het brein, naar aanleiding van de dood van Jeff Astle. Hij haalde de zestig jaar niet.

Het onderzoek wordt geleid door Willie Stewart, die vier jaar geleden concludeerde dat de midvoor uit Derbyshire was overleden aan een progressieve hersenziekte. Stewart hoopt net als de KNVB binnen een paar jaar met resultaten te komen. Dochter Dawn Astle zei tegen de BBC ‘opgelucht’ te zijn: “Ik hoop dat we het hiermee enigszins kunnen afsluiten, maar ik ben nog altijd boos en van streek. Het onderzoek begint in 2018. Zestien verloren en verspilde jaren liggen achter ons en ondertussen blijven voetballers doodgaan.” Schrale troost is dat haar vader nooit zal worden vergeten en al helemaal niet op The Hawthorns. In dat stadion brengen de fans van West Bromwich nog vaak hun lofzang ten gehore.

Astle is the King, Astle is the King
The Brummie Road will sing this song
Astle is the King

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vind dit een Interessant Dilemma maar ik ben van Mening dat een Kopverbod nergens op slaat. Gelukkig kom ik niet tot koppen in wedstrijden met mijn 1.77m

3 augustus 2018 om 02:58

Iedereen kan koppen..

3 augustus 2018 om 09:04

Bryan Linssen heeft ook geen moeite met koppen ondanks z’n lengte. Gaat idd om sprongkracht maar met name om timing. Als je op het juiste moment de lucht in gaat en de ruimte van de tegenstander pakt kan hij daar nooit komen zonder je omver te kegelen.

3 augustus 2018 om 04:47

Licht waarschijnlijk meer aan je sprongkracht, koptechniek en timing dan, scoor minstens 8 doelpunten per jaar met de kop met dezelfde lengte in een eerste elftal. Het is vaak meer een richting op geven dan echt die kop er snoeihard tegenaan zetten. Het gaat echt om mikken en bovenuit/slimmer zijn dan die tegenstander te komen. Je kan alles leren, geloof me. Javier Hernandez is ook maar 1,75 en echt een geweldige kopper!

3 augustus 2018 om 10:49

"maar ik ben van Mening dat een Kopverbod nergens op slaat. "

Eh, okay maar wáárom slaat een kopverbod nergens op eigenlijk? Want sta eerst eens even stil bij wat je zegt. Als, na gedegen onderzoek, blijkt dat koppen gevaarlijk is en kan zorgen voor blijvende hersenschade, hoezo zou een kopverbod dan nergens op slaan? Ik zou zeggen: integendeel!!!! Die slaat natuurlijk wél ergens op.

Ik kan het je sterker vertellen. Ik denk dat een dergelijk verbod er absoluut gaat komen, ooit. Het is dat we momenteel nog net te weinig weten, omdat wetenschappelijk onderzoek, zeker als het gaat om de lange termijn effecten, nu eenmaal lang duurt. Alleen is de vraag wanneer.

En het is natuurlijk wel zo dat een kopverbod het spelletje ingrijpend gaat veranderen. Maar dat is een kwestie van wennen. Vergeet niet, het gaat om gezondheidsredenen, niet om commerciële belangen of winstbejag. Dus dan duren innovaties gewoon wat langer dan wanneer het om geld gaat.

3 augustus 2018 om 11:55

‘Koppen is gevaarlijk voor kinderen, daarom vind ik een kop verbod nergens op slaan!’

3 augustus 2018 om 13:02

Wie citeer je nu? Magiscozinzin??

3 augustus 2018 om 22:16

Ik vind dat het voor kinderen zeker wel ergens op slaat. Zij kunnen nog geen weloverwogen risico inschatting maken en dus moeten zij beschermd worden.
Een volwassene kan zelf bepalen of hij/zij dit risico wil nemen voor een sport.
Wat dat betreft is het goed dat er voorlichting is, maar een kopverbod gaat wellicht wat ver.
Daarvoor moet eerst blijken hoe vaak het voorkomt en hoeveel groter de kans op schade werkelijk is.

Zeer interessant stuk om te lezen. Koppen gaat niet zonder risico. Toen ik 15was moesten we op de training koppen op van die kei harde Select ballen. De coach was dan ook een mafkees en ik weigerde dat. Ik was de enigste die toen zei dat ik liefst mijn hoofd nog wil gebruiken als ik oud ben. Kon hij niet hebben natuurlijk haha. Heb ook een film gezien met Will Smith in de hoofdrol over het gevaar van American Football. Dat is nu eens een sport die ze echt mogen bannen van mijn part.

3 augustus 2018 om 08:40

Dat is ook een dilemma. Just bij American Football dragen ze helmen vanwege de risico’s voor je hoofd. Maar het gevolg is dat ze alleen maar nog harder tegen elkaar aan knallen. Je hebt toch een helm op? Allemaal heel onverstandig. De percentages oud spelers met hersenschade zijn echt enorm.

Bij rugby: geen helm, weinig botsingen. Maar daar koppen ze niet tegen de bal zoals bij voetbal.

Hoe dan ook: tijd voor serieus onderzoek. En echte maatregelen, mocht het nodig zijn.

3 augustus 2018 om 10:21

Ik ben het met je eens dat ze dit serieus moeten onderzoeken. Maar wat zou er veranderd kunnen worden. Zou het echt kunnen om spelers te verplichten niet meer te bal aan te raken met het hoofd? En hoeveel kritiek zou er niet zijn dan...

3 augustus 2018 om 10:49

De tackles bij rugby en American Football zijn anders.
Bij rugby moet je de spelers echt vastpakken en hem naar de grond werken waar bij AF bijna geen restricties zijn voor zover ik weet, misschien alleen niet van achteren tackelen.
Ik ben niet een superfan van rugby en AF, maar daar zullen de grootste verschillen zijn wat betreft de blessures.
Ook zijn de spierblessure bij rugby denk ik minder, omdat daar volgens mij geen stilstaande start van het spel is zoals de snap bij Af.
Misschien kan het voetbal iets leren van andere sporten zoals bijvoorbeeld MMA waar veel klappen naar het hoofd gaan.

3 augustus 2018 om 10:56

Theedge

Nee, dat klopt niet. NFL Football kent juist enorm veel restricties,zeker en vooral waar het gaat over hoofdblessures, hersenschuddingen en het voorkomen van hersenschade.

Dingen als tacklen met je helm (door die tegen de helm en dus het hoofd van je tegenstander te knallen) mag al jaren niet meer, en ook tackles waarbij het hoofd geraakt wordt zijn in principe verboden.

Ook heeft de NFL een zeer uitgebreid 'concussion protocol' wat inhoudt dat iedereen waarvan de verdenking bestaat dat die een hersenschudding heeft opgelopen (na een dreun of klap tegen het hoofd) verplicht uit de wedstrijd moet worden genomen én direct wordt onderworpen aan een MRI scan (die staan in tenten naast het veld opgesteld...!!!). Allemaal onder controle en verantwoordelijkheid van een onafhankelkijke arts (geen teamarts). Als de arts een hersenschudding vaststelt, krijgt de speler direct een speelverbod, voor een paar dagen. Die geldt ook voor trainingen.

Ik juich deze vorm van preventie toe. Maar dit is wel een voorbeeld van hoe Amerikaanse sporten werken. Zoals ik aangaf, dat worden gewoon MRI Scan apparaten naast het veld opgesteld. Dat zou in Europa niet snel gebeuren. Maar, de keerzijde is wel dat de NFL dit vooral doet met het oog op de angst voor mega claims van oude spelers. Het is bekend dat er in de VS honderden zo niet duizenden voormalige football spelers rondlopen met hersenschade. Velen hebben zelfmoord gepleegd of stierven jong aan allerlei hersenkwalen. Hiermee hoopt men dat de claims uitblijven. Maar tegelijkertijd worden wel veel spelers gered hierdoor.

3 augustus 2018 om 10:57

Bij het american football mag je niet helmet to helmet tackelen. Dus head first tegen het hoofd van je tegenstander. Van achteren mag je tackelen. Je voorbeeld van mma vind ik niet zo goede vergelijking. Het mma is simpelweg nog te jong om te vergelijken.

3 augustus 2018 om 15:04

@Millonario

Je kijkt blijkbaar alleen naar het meest extreme resultaat; een kopverbod. Zo ver zal het inderdaad niet komen. Denk eerder aan oplossingen er tussenin: meer medische tests, meer rust voor spelers die teveel tikken hebben gehad, dat soort dingen. Constant Kante geeft daar een paar goede voorbeelden van. Ook bij vechtsporten heb je medical breaks waarin de vechters gewoon niet in actie mogen komen.

3 augustus 2018 om 11:24

Overigens gaat een gemiddelde prof ijshockeyer ook 4-6 jaar mee vanwege de ruwheid van de sport...maar dat terzijde...

Ik snap wel dat je weigerde, ik heb dat vroeger ook wel eens gedaan vooral als die ballen helemaal strak stonden van de lucht.

3 augustus 2018 om 11:33

Die 4-6 jaar zegt niet zoveel. Vgm zit je met 6 jaar nog te hoog trouwens. Sporten als basketbal en basebal is ook maar gemiddeld 4/5 jaar. Als men het in voetbal bij zou houden ook zoiets. Velen worden gewoon na 1/2 jaar te slecht bevonden

Edit: heb het ff opgezocht. 5 jaar gemiddeld voor ijshockey, 4.8 jaar voor basketbal

3 augustus 2018 om 15:07

Wat is je bron? Ik volg ijshockey een beetje en het staat stijf van de toppers die als late dertigers nog actief zijn op topniveau.

3 augustus 2018 om 17:27

Nfl: 3.5 years
Nba: 4.8 years
Mlb: 5.6 years
Nhl: 5.5 years

was die 0,5 nog vergeten. Bron is Bleacherreport. Iedere sport heeft late dertigers. Zelfs American Football heeft nog weleens veertigers.

Persoonlijk vind ik een dergelijk onderzoek vooral iets voor de buhne. Vechtsporten zijn nog steeds legaal en daar is een dergelijke impact aanzienlijk hoger. Verder bestaat voetbal al erg lang en nog steeds is er geen duidelijke correlatie tussen het koppen van een bal en blijvende en/of ernstige hersenschade, in tegenstelling tot een aantal full-contact vechtsporten.

Ik ben er wat harder in en het is ook puur m'n eigen mening, maar naar mijn eigen inzicht is het wederom een factor dat onderdeel is van de "verpampering" van de samenleving met betrekking tot (in dit geval) de voetballerij. Het zegt al genoeg dat men bij de jongere categorien van de jeugd niet eens meer de stand wil bijhouden, omdat men te bang is voor psychologische effecten.

3 augustus 2018 om 01:12

Dat iets erg lang bestaat en er nog geen bewijs voor/tegen is, betekent niet dat je het niet hoeft te onderzoeken.
Wat ik uit dit artikel opmaak, is dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen koppen en (tijdelijke) hersenschade. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen is het alleen maar positief dat het door meerdere instanties onderzocht wordt.

Er zijn genoeg voorbeelden van theoriën die lang als waar beschouwd werden, maar toch verkeerd bleken te zijn

3 augustus 2018 om 07:47

Wat maakt het in vredesnaam uit dat voetbal al lang bestaat? Soms haalt kennis traditie in.

We hebben ook eeuwenlang leidingen gebouwd van lood, omdat we niet wisten dat lood giftig was. Dankzij 'onderzoek voor de bühne' zijn we daarachter kunnen komen en hebben we nu geen giftige waterleidingen meer.

3 augustus 2018 om 08:44

@sirius als ik jouw reactie zo lees, denk ik dat je aardig wat ballen hebt gekopt....

3 augustus 2018 om 11:19

@rinusmichelss

Jouw reactie voegt anders veel minder toe dan de mijne. Ik geef enkel m'n eigen mening over het onderwerp. Volgende keer beter...

3 augustus 2018 om 12:05

het feit dat je zo lichtzinnig omgaat met hersenletsel zegt toch wel genoeg.... Das toch wel een iets serieuzer onderwerp dan de score bijhouden bij jeugdpotjes.
Hersenletsel heeft weinig met verpampering te maken.

3 augustus 2018 om 11:08

Pfff die stand niet meer bij willen houden. Zo irritant, gelukkig trekken ze zich er bij ons niks van aan. Wel meer werk voor onze trainers helaas die het handmatig dan maar bijhouden

Ik kijk er heel simpel tegenop. Als dit een verbod word, zou auto rijden ook een verbod moeten zijn. Velen doden en mensen met veel schade.... helaas. Gooi dan Alle wegen vol met trams

3 augustus 2018 om 01:44

Bullshit argument! Er zijn niet voor niks regels voor het auto rijden en wat wel en niet mag. Volgens jou argument zou er dus zwaar radioactief eten/drinken verkocht mogen worden. Immers, we verkopen ook eten/drinken vol suikers en alcohol en jaarlijks heeft dat veel schade en doden tot gevolg. Aangeizen we dat niet verbieden zou zwaar radioactief eten ook niet verboden moeten worden. Heel simpel?

3 augustus 2018 om 02:20

Sarcasme. Heel simpel?

3 augustus 2018 om 05:41

Haha sarcasme natuurlijk....

Goed artikel, hoe wel ik graag zou zien dat de referenties ook toegevoegd worden.
Verder ben ik het eigenlijk wel met de meeste stellingen in het artikel eens. De Knvb en met name Goedhart moeten echter wel beter op hun worden letten. Van de Knvb kan ik een "zakelijk argument begrijpen" van een arts niet.
Het is positief dat dit aandacht blijft krijgen, zeker aangezien de wetenschap ieder jaar meer bereikt en we simpelweg meer kunnen dan een paar jaar geleden.

Wat ik uit het artikel haal is dat de correlatie tussen hersenenschade en koppen wel is aangetoond. Waar het nu om gaat is de causaliteit in kaart brengen. Leeftijd en techniek zullen een rol spelen. Stel, Goedhart heeft gelijk dat alleen "verkeerd" koppen schadelijk is. Ok, dan moet je het goed leren. De vraag is dan vanaf welke leeftijd kan dit. Uitzonderingen daargelaten, kan je een 10 jarige een techniek bij brengen die in 95% van de gevallen garandeerd dat je goed kopt? Er zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat je dit pas echt kan leren op latere leeftijd, door bijvoorbeeld spierkracht. Dat zou dan spreken voor een verbod op jonge leeftijd. Maar als blijkt dat het voor iedereen ongeveer even lang duurt ongeacht leeftijd kan je argumenteren dat het niet veel uit maakt wat je weer naar beide kanten kan draaien als het gaat om verbod.

P.S ik zie hierboven al vergelijkingen naar vechtsporten! Dat heeft hier helemaal niks mee te maken. Dat er wellicht dingen slechter zijn zegt niks over koppen. Idem voor de duels en aangeschoten ballen. Dat zijn complete drogredenaties en horen niet thuis in een fatsoenlijk debat!

3 augustus 2018 om 08:16

M.i. zit het probleem hier in de definitie van ‘koppen’. Als ze het zouden veranderen in ‘impact van de bal op het hoofd’ heb je een veel betere case. Goedhart geeft namelijk aan dat er veel meer letsels ontstaan in zijn ogen door ‘bijvoorbeeld aangeschoten worden tegen het hoofd’. Feit is (zo is blijkbaar onderzocht) dat er schade ontstaat door impact tegen het hoofd. Dan moet je vervolgens kijken welke handelingen in de sport het meeste risico bijdragen aan die impact en bij voetbal is dat koppen. Dus koppen verbieden of (zoals bij boksen en rugby) helmpjes (zie Petr Chech) op lijkt mij dan een prima maatregel.

3 augustus 2018 om 10:59

Boksen heeft geen helm. Is voor de amateurs ook afgeschaft

3 augustus 2018 om 11:00

Wel leuk dat je dan twee voorbeelden noemt waar geen helmen gedragen worden.

3 augustus 2018 om 22:07

Ik bedoelde het type helmpjes. Al zouden die bokshelmpjes wel heel extreem zijn. Maar die van Chech of die ze bij rugby (mogen) dragen/droegen zijn volgens mij heldere voorbeelden van wat ik bedoel.

Voetballen doe je maar met je voeten.

Wie heeft er eigenlijk ooit bedacht dat elk lichaamsdeel behalve de armen wel prima was?

Er is ook een dergelijk onderzoek gedaan bij Amerikaans football. Daar kwam ook naar voren dat al die botsingen slecht was voor de hersenen. Uiteindelijke wogen de commerciële belangen zwaarder dan de gezondheid

Als ik dit soort dingen lees dan denk ik dat ik een goeie keus heb gemaakt als keeper. Niet de bal wegkoppen maar hem lekker in je handen pakken (of in blinde paniek wegstompen) blijkt dus veel veiliger! Wel een boeiend artikel. Ik denk niet dat een kopverbod gelijk nodig is zolang er onvoldoende bewijs is maar met kinderen vanaf jongere leeftijd goed leren koppen is natuurlijk niks mis. Het verschil tussen en bal goed op je hoofd krijgen en een bal slecht op je hoofd krijgen is qua pijn best wel groot (daar ben ik dan wel weer ervaringsdeskundige in). Erop inzetten dat kinderen de bal goed met de bovenkant van hun hoofd raken lijkt me dus wel noodzakelijk. Niet alleen omdat dat waarschijnlijk beter is voor je hersenen maar ook omdat je de bal dan kan richten enzo.

3 augustus 2018 om 08:03

Dodelijke combinatie koppen en de 3e helft....voordeel nu kan ik de schuld geven aan koppen

Ik vind het allemaal maar overdreven. Het blijft gewoon een sport voor waarbij er duels zijn en je je hoofd tegen een bal kan zetten. Wellicht zit er een heel zeldzaam geval bij die genetisch meer gevoelig is om CHE te krijgen en als dit mensen zijn die dan ook nog een carriere hebben waarbij ze veel met de kop doen, is het een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Vechtsporten bestaan ook nog steeds, deze zouden dan verboden moeten worden. Bij de Formule 1 valt er om de zoveel tijd een dode, dus deze auto's mogen dan niet harder dan 80 en bij wielrennen is aangetoond dat dit op langere termijn schade aan het hart kan veroorzaken, dus ook maar mee stoppen.

Overigens is aangetoond dat topsport helemaal niet zo gezond is voor je, dus ook maar stoppen met topsport.

Kom op, het verhaal is heel droevig en ik geloof het direct, maar zolang er mensen zijn die biertjes naar binnen werken, sigaretjes opsteken, langs een snelweg gaan wonen of veel rood vlees eten, laten we dan gewoon niet zo kinderachtig doen en gewoon doorgaan met koppen, aangezien de dood met voorstaande heel veel meer gelinkt kan worden dan met koppen.

Tja, is toch logisch? Boxen is nog slechter voor je hersenpan. Of wat te denken van al die hersenbeschadigingen bij American Football.

Topsport is sowieso niet per sé erg gezond. Maar hey, vraag en aanbod, koppen voor je geld jullie.

3 augustus 2018 om 14:51

Dat vind ik wel te makkelijk. Als blijkt dat het teveel schade brengt. dan moet er ook voor gewaarschuwd worden. Op dit moment worden een hoop jongeren gemotiveerd om te gaan voetballen en zo hoog mogelijk te komen. Die kinderen lopen dan ook al schade op, dit kan never de bedoeling zijn.

3 augustus 2018 om 15:42

Oh ja, daar ben ik het mee eens hoor, maar zo groot lijken de gevaren van koppen me niet in vergelijking met de sporten die ik noem. Feit blijft dat het nogal wiedes is dat herhaaldelijk een hard object op je hoofd laten landen je geen extra hersencellen geeft.

Ik denk dat het wel invloed heeft. Denk ook wel dat het een goede regel is, wat voegt koppen voor onder 10 toe? Hoeveel jongens van 10 kunnen een bal panklaar leggen om in te koppen? Ik zelf heb last van migraine en kop daarom nooit. Ik heb zeker gevoel dat het invloed heeft op mijn aantal migraine aanvallen met voetbal. ( ook dit is wel lastig te onderbouwen, omdat het inspanningsmigraine is en ik t ook zonder koppen nog wel eens heb). Ik zou het wel jammer vinden als het koppen verdwijnt, want spelers als L. de Jong zal dan wel een erg beperkte speler zijn.

Ach, koppen...... Sowieso mensen, als God had gewild dat we een bal gingen koppen, in plaats van dat we er met de voet tegenaan schoppen, dan had God het spelletje wel 'kopbal' genoemd.


In Engeland wordt hier samen met de PFA ook een onderzoek naar gedaan: https://lshtm.ac.uk/newsevents/news/2018/can-headi...
Ben benieuwd of het tot een wijziging van de regels kan leiden bij de toch oerconservatieve voetbalbonden. Koppen is toch een belangrijk onderdeel van het spel. Wellicht niet voor professioneel voetbal, maar misschien wel voor (recreatief) junioren voetbal.

3 augustus 2018 om 11:45

Link werkt niet, maar je kunt het vinden door te Googlen op Lshtm en "can heading the ball or concussion affect brain health?"

Het zou het voetbal wel heel apart maken zonder kopduels... Stel je dan eens een corner voor of een lange bal die de verdediger eigenlijk weg zou kunnen koppen, maar dan dus moet laten lopen.. Laten we voor de sport hopen dat het nooit verdwijnt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren