ADO-talent heeft keuze al gemaakt: ‘Ik wil voor België uitkomen’

Vrijdag, 27 juli 2018 om

Rabbi Mwenda is een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag en de aanvallende middenvelder vertelt in gesprek met ELF Voetbal ervan te dromen om ooit voor Real Madrid uit te komen. Er is veel belangstelling uit binnen- en buitenland voor het achttienjarige talent, dat vorig seizoen nog speelde voor ADO Onder-19.

“Die verhalen hoor ik ook, maar daarvoor kun je het best bij mijn zaakwaarnemer Yalcin Zöhre zijn”, zegt Mwenda over de belangstelling van andere clubs. “Ik weet dat ik word gevolgd door clubs uit Italië, Engeland, België en ik vernam ook Feyenoord. Zolang niets concreet is, blijf ik mijn ding doen voor ADO Den Haag.”

Mwenda hoopt door te breken en uit te komen voor een Nederlandse of Belgische topclub, alvorens hij ooit wil spelen voor zijn droomclub. “Real Madrid, de beste club ter wereld. Daar eindigen zou mijn droom betekenen. Ik heb nooit tegen ze gespeeld. In de C-jeugd deden we mee aan een groot internationaal toernooi in Madrid, waar Real Madrid ook aan deelnam. We speelden wel tegen bijvoorbeeld Juventus, maar niet tegen Real helaas. We werden daar achtste.”

Mocht Mwenda het tot international schoppen, dan heeft hij de keuze uit drie landen. “Mijn ouders komen uit Burundi, maar dat is geen optie. Zij spelen te laag”, aldus Mwenda. “Ik ben geboren in België, maar na vijf dagen al naar Nederland toegekomen. Sinds vorig jaar heb ik ook een Belgisch paspoort. Dat heb ik hier via de ambassade kunnen regelen. Ik heb nu ook besloten om voor België te willen uitkomen. De nationale ploeg presteert beter dan het Nederlands elftal en ook de jeugdteams doen het goed. Ze hebben met onder andere Eden Hazard en Kevin De Bruyne ook betere spelers rondlopen. Ik denk bij België het best tot mijn recht te komen.”Gerelateerd

60 reacties (laatste reactie door blieke)

Is zijn goed recht.. hoewel het een kortzichtige analyse is (ze presteren beter dus..) generatie hierna lijkt toch sterk minder te zijn.. we zullen zien, veel succes in ieder geval!

27 juli 2018 om 12:40

En deze Nederlandse generatie noemde je in 2014 waarschijnlijk ook een sterke generatie. Dat laatste is dus lulkoek.

Maar de redenatie is idd wel vreemd. Bovendien mag je toch als 18 jarige een basisplaats hebben bij clubs van het niveau ADO als je over de Belgische nationale ploeg spreekt.

27 juli 2018 om 14:01

Nou, volgens mij had niemand in NL in 2014 het idee dat er een sterke lichting aankwam, juist niet, dus vraag me af hoe je daarbij komt. Verder leuk dat deze jongen eerlijk is, maar ik persoonlijk zou het fijn vinden als spelers kiezen voor het land waar hun hart ligt. Datzelfde geldt mi ook voor de Marokkaanse Nederlanders die voor Marokko kiezen/kozen. Vooral doen, maar dan wel graag vanaf de jeugdelftallen al kiezen, zoals El Ahmadi. Moet toch niet kunnen dat iemand alle jeugdelftallen in Oranje doorloopt en als senior ineens voor een ander land kiest. Of de keuze stellen vanaf O17 ofzo. Landenteams moeten imo bestaan uit spelers die er gevoel bij hebben, niet uit broodvoetballers die kijken wat het beste is voor hun carriere.

27 juli 2018 om 14:39

Toch heeft hij wel een punt. Het moet bij Belgie wel met deze generatie gebeuren. Dat beseft men in Belgie ook goed, want hierna staan er niet echt toptalenten meer op de stoep. Maar goed, ze hebben nog steeds een jonge ploeg en zolang De Bruyne en Hazard nog top zijn, blijven de Belgen wel meedoen.

27 juli 2018 om 14:59

@twenteov

Niemand het idee dat er een sterke lichting aan kwam.

Depay werd enkel een verbeterde CR genoemd. Clasie en Martins Indi zouden in no time absolute wereldtop worden. De Guzman ging de stap naar wereldtop zetten met zijn transfer naar Napoli. Etc.

De commentaren van toen zijn nu lachwekkend natuurlijk. Maar elke Nederlander zal nu wel ontkennen dat hij eraan mee deed. Zoals altijd.

27 juli 2018 om 16:21

Fiodor je bent gewoon uit je nek aan het lullen. Clasie is, op feyenoorders na, werkelijk nooit als wereldtop materiaal bestempelt. Hetzelfde geldt voor Martins Indi, die maakte vroeger al fouten. De Guzman idem, die werd ook nooit als volwaardig gezien en was niet eens basis in Oranje. Depay is de enige waar meer van verwacht werd naderhand, uit het door jou genoemde rijtje. Klaassen ook. Wat een enkeling roept in 2014 over deze spelers op dit forum, wat ik al betwijfel dat gebeurt is, betekent niet dat dat landelijk gezien ook de mening is. In 2014 en de jaren erna was de meerderheid zich er toch echt van bewust dat er mindere lichting aankwam, ook in praatprogramma's. Ik gok dat je Belg bent, prima allemaal, maar als je enkele opportunistische supporters hier niet kunt handelen, zou ik misschien eens overwegen eeb Belgisch forum te zoeken. Kun je daar lekker tegen elkaar aanschuren en elkaar de liefde verklaren.

27 juli 2018 om 16:43

Valt wel mee hoor, valt me op dat die wishful thinking gedachte van een veel minder Belgiã£â« vooral in Nederland leeft. Er zitten weer een paar goede talenten in de pijplijn, enkel die huidige concentratie aan sterren zal uniek blijven.

En het blijft koffiedik kijken natuurlijk, deze goede generatie(s) Belgen had men zeker niet in Nederland voorzien (waar pas sinds enkele jaren waardering leeft voor de huidige lichting Belgen), feit is dat de Belgen nu al jaren structureel aan het bouwen zijn aan de jeugd en dat dit vruchten zal blijven afwerpen.

ADO is mijn club maar nog nooit van deze jongen gehoord. Hele puberale irritante keuze die hij maakt, hoop dat tot hij van club veranderd erg afgaat.

Hoogmoed komt voor de val jongen, straks zit je op je knieã«n om voor Burundi uit te mogen komen.

27 juli 2018 om 12:07

Zijn keuze toch als hij liever voor Belgie wil spelen dan mag dat vind ik alleen hij heeft nog een hele lange weg te gaan. Ik ken deze speler verder niet maar het is logisch dat hij niet voor Burundi gaat. Burundi stelt niks voor en het is toch mooi dat deze jongen zijn ambities uitspreekt prima toch. Oranje stelt momenteel niet veel voor ze hebben zich niet voor niks de afgelopen twee toernooien niet weten te kwalificeren. Dus snap hem wel dat hij op dit moment liever voor Belgie kiest.

27 juli 2018 om 12:10

Zijn keuze inderdaad, en die moet hij ook zelf maken, de beredenatie echter is zo puberaal, dan hoop je gewoon dat zo’n knul afgaat

27 juli 2018 om 12:17

Ik hoop vooral dat hij volwassen wordt voordat hij belangrijke keuzes gaat maken...

27 juli 2018 om 12:19

Nouja als het om toernooien gaat komt dat voor het EK ook wel goed. Het is nu moeilijker je niet te kwalificeren dan wel. Het WK is moeilijker, maar dat elftal van België is nu al op zijn retour en zal er over 4 jaar ook anders uitzien. En het kan lang duren voordat België nog zon lichting weer krijgt. Ik verbaas me over het korte termijn denken en het opportunisme. Nogmaals, niet je land van herkomst of het land dat je alles heeft gegeven, maar het land waar je eerste 5 dagen van je leven hebt doorgebracht. Ze zijn nu beter...dat zeiden alle spelers ook die een paar jaar geleden naar Anzhi gingen ipv een Europese sub-top ploeg, en kijk hoe dat is afgelopen. Alleen bij landenteams kun je je keuze niet omdraaien.

27 juli 2018 om 15:36

Wat is dat nou voor onzin. Dit is jouw club? Dan hoop je toch dat hij dit seizoen doorbreekt en de sterren van de hemel speelt? Mooie transfer maakt en Ado wat geld in het laatje.

28 juli 2018 om 07:14

Ik vind t wel een rationele volwassen keus, maar ook wel irritant. Landenvoetbal komt meer bij kijken dan clubvoetbal vind ik

Prima, is zijn keuze en hij komt er iig eerlijk voor uit. Maar mocht het Belgisch elftal in de toekomst wegzakken en Nederland weer stijgen, dan hoeft die van mij niet meer aan te sluiten. Ook niet als zijn carrière niet zo verloopt als hij verwacht en zich moet ‘settelen’ met het NL elftal, hoef ik hem niet te zien.

27 juli 2018 om 13:06

Ik zou hem als België ook iet oproepen. Een nationaal team moet bestaan uit mensen met meer binding met het land. Je moet trots zij om er voor te mogen uit komen. Hij gebruikt het als platform voor zichzelf. Heb een hekel aan zo'n egoïsten...

Echt de definitie van opportunisme dit. Dus je kiest niet voor het land waar je roots liggen of het land waar je bent opgegroeid maar voor het land waar je 5 dagen gewoond hebt omdat die toevallig de laatste jaren goed presteren.

27 juli 2018 om 13:18

Ik geloof dat ik flink in de minderheid ben met deze mening... Maar als ik meerdere paspoorten had, zou ik gaan voor het land waarbij de kans op sportief succes het grootst is. Dat plaats ik boven het 'gevoel' voor een land, als topsporter zou ik alles uit die pakweg vijftien jaar willen halen. Of het voor dit mondige ventje überhaupt ooit zo ver komt, is natuurlijk vraag twee.

27 juli 2018 om 14:04

Dus jij hebt liever broodvoetballers in Oranje die meer gevoel hebben bij een ander land? Of ze kwalitatief goed zijn of niet, ik zie liever voetballers die trots zijn Oranje te mogen dragen. Dat bedoel ik zeker niet discriminerend of racistisch. Voor mijn part zijn oranjespelers paars, als ze maar met hun hart kiezen.

27 juli 2018 om 14:50

Als fan zie je liever mensen die binding hebben met hetzelfde als jij, als topsporter wil je prijzen winnen. Ergens valt er dus wel wat voor te zeggen, net als dat Tadic naar Ajax gaat en niet een middenmotor in Engeland bijvoorbeeld. Echter zie ik natuurlijk ook liever spelers die dolgraag voor m'n land willen spelen.

28 juli 2018 om 00:19

Als ik moet kiezen tussen voetballers die Nederland wereldkampioen maken maar geen gevoel hebben bij het land, of spelers die het volkslied luidkeels meezingen en niet presteren... dan ga ik toch voor het eerste. In een ideale situatie natuurlijk beide.

Sommige voetballers lijken de keuze voor een land op dezelfde manier te maken als de keuze voor een club. Je wilt toch spelen voor het land dat je raakt, waar je trots voor bent om voor uit te komen? Kan me niet voorstellen dat je echt met trots speelt voor een land waar je 5 dagen gewoond hebt, en zijn redenatie bevestigd dat. Is zijn goed recht, maar de beweegredenen van spelers om voor een bepaald land te kiezen vind ik soms erg krom.

27 juli 2018 om 12:18

Een belangrijke verklaring hiervoor is dat jongens met 2 of meer achtergronden vaak gevoelsmatig bij geen enkel land 100 procent horen. In het land waar de roots liggen scheef aangekeken worden als "Nederlander", in Nederland als buitenlander.. De keuze is in dat geval niet altijd een emotionele, maar vaak een rationele.

27 juli 2018 om 12:28

En toch kun je ook in die situatie toch gewoon een keuze maken op gevoel ipv "welk land levert mij het meeste op"? Snap de tweestrijd hoor, maar vind het wel erg simpel soms.

27 juli 2018 om 12:46

Ik denk dat voor dit soort jongens juist het "gewoon een keuze maken op gevoel" is waar de crux hem in zit; dat gevoel is er niet of nauwelijks. Uiteraard zijn er ook genoeg jongens die heel duidelijk een keuze maken voor een der landen op basis van waar ze zich mee identificeren, gelukkig maar!

27 juli 2018 om 12:51

Prima dat hij zich wellicht niet 100 Nederlands of Burundees voelt (en dat je je bij beiden wellicht maar 50 'trots' voelt als je er voor uitkomt), maar Belgie is natuurlijk totale kul, opportunisme en heeft niks te maken met 'je 100 procent ergens thuis voelen' of niet.

Ambities genoeg en is ook prima! Keuze voor belgie is ook prima, bedoel hij heeft er 5dagen gewoont!!! En alleen omdat ze nu beter zijn.. korte termijn politiek... maar goed hopelijk krijgt hij ooit de keuze!

27 juli 2018 om 12:11

Die vijf dagen klinken wel grappig inderdaad, maar wellicht iets meer binding sinds Burundi een kolonie van België is geweest? Maargoed wat hij lopen te verkondigen is wel erg sneu.

Krachtsverschil kan over paar jaar weer anders liggen. Maar vind het een rare keuze. Beredeneerd het alsof het een clubtransfer is. Heeft zo te lezen verder weinig tot geen achtergrond in België.

Sjonge jonge, kan iemand deze jongen weer even met beide benen op de grond zetten? Nog nooit van hem gehoord maar heeft wel al even besloten dat Ned elftal niet zijn niveau is. Is hij überhaupt al ooit voor jeugd elftallen opgeroepen van een land?

27 juli 2018 om 13:14

We kennen de context niet hè, misschien bedoelt ie het niet zo hard als het lijkt. Laten we ons niet te druk maken om een paar uitspraken van een jong ventje. Hij heeft dromen en bepaalde voorkeuren die hij durft uit te spreken. Dat spontane mis ik bij veel voetballers.

Zie hier de eerste speler die over "zijn land" praat alsof het een club is.

Word echt met de dag gekker.....wat is uberhaupt de toegevoegde waarde om een Belgisch paspoort aan te vragen terwijl je de Nederlandse hebt? Of heeft die jongen geen Nederlands paspoort?

Snap hier niet veel van.

Hier is toch niks mis mee ken genoeg Marokkaanse of Turkse jongens die niet voor hun land van herkomst uitkomen. Omdat ze zoals gezegd voor hun carriere kiezen en dus liever voor Belgie Oranje of Frankrijk kiezen. Of denk je dat die Marokkaanse of Turkse jongens met trots voor die landen spelen gewoon puur voor hun carriere.

Blijf het een raar iets vinden kunnen kiezen uit drie landen waar je voor kan uitkomen... Wie weet is zijn enige toekomstige keus om voor Burundi uit te komen, ik vraag me af of hij dan nog steeds vind dat Burundi een te laag niveau heeft...

27 juli 2018 om 13:11

Waarschijnlijk niet, maar dat is nu net het naïeve dat hoort bij z'n leeftijd. Ik ben blij dat de mediatrainer van ADO dat er nog niet uitgeramd heeft

Een van de grootste talenten van Ado en staat volop in de belangstelling. Maar als dat zo is, waarom speelt hij op 18-jarige leeftijd dan nog steeds bij Ado? Behalve dit stukje op voetbalzone denk ik dat we weinig meer over hem horen. Mooi dat hij zijn keuze al heeft gemaakt, maar ik vermoed dat hij nooit een keuze hoeft te maken. Misschien dan toch maar Burundi...

27 juli 2018 om 15:38

Omdat Ado gewoon een prima jeugdopleiding heeft.

Denk tegen de tijd dat hij echt in aanmerking zal komen, er al zoveel veranderd is. Kijkend naar de verwachtingen binnen de jeugd van beide landen, heeft België na deze lichting een hele mindere, met minder talent etc. Terwijl Nederland een hele sterke lichting heeft, met veel spelers die belangrijk zijn in de jeugdopleiding van de grootste clubs ter wereld (Barca, ManU, Chelsea, Bayern). Toegegeven, qua potentie in de toekomst ziet het er voor Nederland momenteel veel rooskleurig uit, het zegt natuurlijk nog helemaal niks. Maar ik denk als je een beetje gaat kijken bij je leeftijdsgenoten van beide landen, je kan zien dat Nederland potentieel het weer beter zal gaan doen. Maar goed, het is en blijft uiteraard zijn keuze, vind het alleen nogal een kortzichtige analyse.

Dus een speler waar verder nog nooit iemand van gehoord heeft wil later voor Real Madrid spelen en heeft alvast voor België gekozen. Niks mis met ambitie maar hij denkt wel heel heel stappen vooruit. Ik zou eens beginnen met je debuut maken voor ADO.

27 juli 2018 om 13:10

Ach, ik ben nooit verder gekomen dan de vierde klasse KNVB en heb ook m'n hele jeugd gedroomd van Real Madrid. Hoort er ook bij toch? Kan dat spontane wel waarderen. Z'n redenering wat betreft z'n landkeuze: beetje vaag verhaal, maar helemaal prima

Die jongen neemt een besluit op basis van zijn eigen korte lulkoek analyse, is zijn goed recht hoor begrijp me niet verkeerd maar wat heeft ondertussen nog meer voor wapenfeiten op zijn naam behalve dit interview en het zijn van een talent?

Ik vind het wel verfrissend dat hij zegt hoe veel spelers denken. Of het slim is om zo opportunistisch te zijn, nee, dat niet. Maar het is recht door zee, dat kan ik wel waarderen.

27 juli 2018 om 13:08

Precies. Al die gevoelige reacties hier. Vind het wel leuk dat zo'n kerel zegt wat hij denkt, dat komt niet vaak meer voor.

27 juli 2018 om 13:17

Zeggen wat je denkt is prima, als je gedachte tenminstte enigszins logisch zijn

Dat hij droomt van Real of het nationaal elftal is allemaal prima en kan hij ook prima uitspraken, hoewel sommigen dat vast ook al 'te vroeg' of 'arrogant' vinden aangezien hij nog geen minuut op de bank bij ADO gezeten.

Gaat mij meer om de 'keuze' (er valt momenteel niks te kiezen) voor Belgie die me toch enigzins de wenkbrauwen doet fronzen als je daar welgeteld 4 dagen hebt 'gewoond' en blijkbaar sinsdskort op de 1 of andere manier een derde paspoort hebt weten te fixen.
Als het ooit zover komt is het natuurlijk zijn goedrecht maar enigzins vreemd mogen sommigen dat toch wel vinden...

27 juli 2018 om 13:28

Ik zou het pas vreemd vinden als een speler van 28 zulke dingen zou zeggen. Maar dit ventje is achttien, heeft waarschijnlijk geen benul wat deze 'keuze' daadwerkelijk inhoudt of hoe gevoelig die is voor sommige mensen. Heeft ooit waarschijnlijk van z'n ouders of begeleiding gehoord dat hij uit drie landen kan kiezen (mocht het zover komen) en vervolgens ziet hij geen Nederland en geen Burundi op het WK. Wel België, dat derde wordt. Keuze gemaakt. Klinkt simpel, maar zo gaat het misschien wel in zijn hoofd. Die naïviteit moet je zo'n jong pikkie ook gunnen. Ik hoef geen haarfijne onderbouwing van 'm.

Hahaha alsof Oranje niet op topniveau terug gaat komen en België zo goed blijft. Ach hij is nog jong.

Wat een gevoelige reacties op een ventje van achttien. Komt wat onhandig over, maar dit zijn weer eens andere teksten dan het standaard gelul van de meeste voetballers. Hij zegt lekker wat hij denkt / voelt, dat zal na z'n eerste mediatraining wel anders zijn.

Als deze jongen zo groot talent is waarom zit die niet bij de selectie van Den Haag?

Die jongen verliest bij mij al direct de gunfactor. Gezien z'n woorden niets meer dan een 'carriere-international'. Maar goed, hij is in ieder geval eerlijk.

Lekker een lang contract aanbieden Ado. Laten doorbreken dit seizoen en volgend jaar cashen. Als het echt een talent is dan zal dat goed komen. Wat betreft zijn Belgie analyse, mooi dat ie ambitieus is. Alleen hoop ik dat die niet zichzelf buitenspel zet met deze uitlatingen. Beetje bravour mag vandaag de dag wel meer in het voetbal.

Laat hem lekker doen waar die zin in heeft, ik heb nog nooit van hem gehoord. Zo goed zal die wel niet zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.VVV-Venlo29-7
11.Willem II25-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Tyronne EbuehiVerdediger10
Tom BeugelsdijkVerdediger10
Aaron MeijersVerdediger10
Bas KuipersVerdediger10
Donny GorterMiddenvelder10
Danny BakkerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Vrijdag 15 februari
Een mogelijke transfer van Matthijs de Ligt hangt af van de fysieke gesteldheid van Samuel Umtiti. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren