AZ haalt vervanger van Weghorst in huis; recordbedrag voor ADO

Vrijdag, 27 juli 2018 om

Björn Johnsen is de nieuwe spits van AZ. Na wekenlang onderhandelen hebben de Alkmaarders de Noorse aanvaller weten los te weken bij ADO Den Haag. Volgens diverse media betaalt AZ ruim twee miljoen euro om het tot medio 2020 doorlopende contract van de 26-jarige aanvaller af te kopen. De zesvoudig international zet zijn handtekening onder een vierjarig contract in Alkmaar.

AZ was al enige tijd op zoek naar een nieuwe spits. Deze zomer verkocht het aanvoerder Wout Weghorst namelijk voor ongeveer tien tot elf miljoen euro aan VfL Wolfsburg. Deze week vertrok ook nog eens Alireza Jahanbakhsh voor naar verluidt 25 miljoen euro naar Brighton & Hove Albion. Met de komst van Johnsen krijgt de voorhoede van trainer John van den Brom weer invulling.

“Ik ben heel blij om bij zo’n mooie club te zijn. Behalve goals maken en assists geven wil ik hier een betere speler worden. En voor het team wil ik dé targetman zijn”, aldus Johnsen op de clubwebsite van AZ. “We hebben Björn afgelopen seizoen bij ADO en de nationale ploeg veel aan het werk gezien”, vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts. “Het is een spits die heel makkelijk doelpunten maakt. Hij heeft er bij ADO negentien gemaakt, zónder penalty’s. Wij denken dat hij perfect in het profiel past van de spits die wij zoeken.”

OFFICIEEL! Björn Johnsen is de opvolger van Wout Weghorst. AZ betaalt ADO Den Haag naar verluidt ruim twee miljoen euro voor de spits, wat hem de duurste uitgaande transfer van de Hagenaars ooit maakt. [Foto via @azalkmaar] #johnsen #az #adodenhaag

A post shared by Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) on

Niet eerder verdiende ADO Den Haag zo veel aan de verkoop van een speler. Johnsen neemt het record over van Daryl Janmaat, die in 2008 voor 1,8 miljoen euro aan sc Heerenveen werd verkocht. De Noor werd een jaar geleden overgenomen van het Schotse Heart of Midlothian en was in zijn eerste en enige seizoen in Den Haag goed voor negentien competitiedoelpunten.

De onderhandelingen tussen ADO Den Haag en AZ verliepen moeizaam. Een eerste bod van Huiberts werd naar de prullenbak verwezen. “Of het bod serieus te nemen is? Wij vinden van niet. We vinden dat daar een bepaalde waarde tegenover moet staan”, zei trainer Alfons Groenendijk daar weken geleden over. AZ kwam uiteindelijk terug met een nieuw bod, waarna een akkoord werd bereikt. In de punt van de aanval moet Johnsen de concurrentie aangaan met Fred Friday.Gerelateerd

48 reacties (laatste reactie door constant kante)

Concurrentie? Met alle respect maar Friday bakte er helemaal niks van gisteren.. Die staat er direct naast lijkt mij.

Hmm, ik zou daar als AZ supporter toch niet heel enthousiast van worden denk ik.
Hij mag de return van de Europa League niet meedoen toch? Volgens mij mag hij pas voor een eventueel volgende ronde weer ingeschreven worden.

27 juli 2018 om 14:35

Waarom niet? Gewoon een topschutter in de eredivisie, waarom kan dat wel bij ADO en niet bij AZ?

27 juli 2018 om 14:42

Overigens, destijds moest Weghorst niet johansson vervangen?

27 juli 2018 om 14:53

Ik deel de mening van Cheesie. Ben ook totaal niet overtuigd van Johnsen. Dat een speler het bij ADO kan zegt niks over of hij het bij AZ kan. Johnsen is nou eenmaal een heel beperkte spits.

27 juli 2018 om 14:56

Tja Dmitry Bulykin deed het ook bij iedere Nederlandse club.

27 juli 2018 om 15:10

Mijn eerste gedachte is ook niet echt positief. Maar aan de andere kant had ik ook van Weghorst niks verwacht, dus waarom Johnsen ook niet?

27 juli 2018 om 16:10

Voetbalimpact

Een bijzonder beperkte speler als Weghost maakte er 18 dacht ik bij AZ? Nou, als een beperkte voetballer als Johsen er in een beperkt team als ADO al 19 kan maken in een seizoen, hoezo zou hij dat dan niet kunnen bij een vele beter team dan ADO als AZ eigenlijk? En nogmaals, Weghorst was (ook) enorm beperkt.

Goede aanwinst van AZ. Hij is niet een zoveel minder dan Weghorst. Verschil is alleen dat als Weghorst slecht speelde nog irritant was en toch altijd wel op een manier zichtbaar. Dat heeft Johnson niet.

27 juli 2018 om 14:50

Nou zijn balgevoel en balvastheid is wel minder dan weghorst

27 juli 2018 om 14:54

Ik vind Johnsen wel veel minder dan Weghorst. Eigenlijk in alles is hij minder.

27 juli 2018 om 15:16

Johnsen is een stuk kopsterker dan Weghorst, die was weliswaar lang, maar maakte amper doelpunten met het hoofd.

27 juli 2018 om 16:06

Ben ik niet mee eens. Vind ze beiden matige koppers voor hun lengte.

27 juli 2018 om 16:32

Dat zeg je nu ja. Toen de transfer van Weghorst bekend werd (van heracles naar az), zeiden mensen ook, wat een slechte aankoop, we gaan er flink op achteruit. Geef hem eerst eens de kans voordat je zomaar wat zegt.

ADO heeft hier veeelste slecht gehandeld 2miljoen is te veelste weinig

27 juli 2018 om 14:34

Inderdaad weer slecht verkoopbeleid

27 juli 2018 om 14:37

Het is ook bizar eigenlijk dat 2 mil hun record is

27 juli 2018 om 14:48

Dat wilde ik net gaan zeggen. Ze hebben nog nooit een speler verkocht voor meer dan 2 miljoen? ADO moet wat aan hun jeugdopleiding/scouting gaan doen.

27 juli 2018 om 15:59

Hoezo? Ze hebben ondertussen al 3x een top 5 doelpuntenmaker verkocht, maar krijgen er steeds erg weinig voor. Ook spelers als Toornstra en Chery waren beste prima spelers.

27 juli 2018 om 17:09

Makkelijk praten. Die jeugdopleiding verliest jaar in jaar uit zijn grootste talenten aan Ajax en Feyenoord.

27 juli 2018 om 18:38

Haha en dan moet je VVV zien maar ja die kreeg een hoop miljoen voor Honda en Musa. Maar kort erna speelde ze weer in de JL dus veel miljoenen krijgen zegt ook niet veel.

28 juli 2018 om 09:32

maurootje

Op zich niet heel bizar als je je bedenkt dat ADO niet in staat is lange contracten af te sluiten en niet in staat is hoge salarissen te bieden. Daardoor kun je simpel weg ook gewoon veel minder vragen voor je spelers.

Lekker optijd. Je zag gisteren dat ze een spits missen. Ik vraag me dan af waarom ze niet rekening houden met een vertrek van Weghorst.

Ik vind dit toch vreemd, tenzij hij als breekijzer / 2e spits gehaald is. Zeker gezien de bedragen die AZ heeft gevangen voor Janssen en nu Weghorst, en Jahanbaks, zou je toch wel iets hoger kunnen mikken? Die Johnsen lijkt me toch vooral een vrij lompe kracht die het geluk een beetje aan z'n kont had hangen bij ADO vorig jaar.

Bij Weghorst dacht ik dat weliswaar ook, maar die maakte nog een hoop goed met z'n werklust en extreme drive. Wonder boven wonder is dat nog goed uitgepakt met z'n transfer naar Wolfsburg (geloof het nog steeds niet), maar iets soortgelijks zie ik met Johnsen in ieder geval niet gebeuren. Het is ook geen talent meer ofzo.

27 juli 2018 om 14:41

Zolang AZ alleen spelers haalt voor kleine bedragen zullen ze nooit aan haken met PSV en Ajax. Volgens mij zijn ze kerngezond dus een aankoop met iets meer klasse moet te doen zijn.

27 juli 2018 om 14:44

Het gaat om de kwaliteit die je haalt, niet per se het bedrag. Het is natuurlijk over het algemeen zo dat je voor kwaliteit meer betaalt, maar AZ is juist altijd een club die d.m.v. goede scouting/slimme koopjes ervoor zorgt dat deze kwaliteit gewaarborgt blijft zonder daar extreme sommen geld voor uit te geven. Dat is de laatste jaren hun beleid.

27 juli 2018 om 14:53

AZ heeft helemaal niet de ambitie om met Ajax en PSV te strijden om de titel. Toen Scheringa failliet ging hing dat zelfde lot AZ boven het hoofd. Ze hebben toen een jasje uit gedaan maar zijn in de jaren daarna de meest stabiele subtopper van Nederland geweest, altijd linker rijtje eindigen en puntjes sprokkelen in Europa. AZ verkiest stabiliteit boven wanhopig meedoen om de titel, kijk wat het Twente heeft gebracht. In Nederland spelen is al niet aantrekkelijk voor echt goede spelers laat staan voor een club als AZ, dat mot gecompenseerd worden met een behoorlijk salaris en daar doet az gelukkig niet aan mee. Als az dit seizoen weer 3e of 4e wordt hebben ze een wereldprestatie geleverd.

27 juli 2018 om 15:34

Jij snapt het helemaal goed zo zo als AZ het doet

27 juli 2018 om 16:17

Nou, Ron Vlaar beweerde anders vanochtend nog in een interview dat AZ de stap naar de top moet en kan gaan zetten. Dat stuk stond ook nog hier op de site. Met dergelijke aankopen gaat dat natuurlijk nooit lukken. Prima als dit hun beleid is en tevreden zijn met de subtop, daar verder niet van.

27 juli 2018 om 16:53

Natuurlijk gaat het om kwaliteit en niet alleen om het bedrag.

Maar als je, zoals Vlaar eerder vandaag aangaf, een aanval wil doen op de top 2 (of 3) dan zul je een keer een kwalitatieve inhaalslag moeten maken. En of Johnsen nou net zou goed, of iets beter, of iets minder is dan weghorst weet ik niet. Maar veel beter is hij zeker niet, en op zijn leeftijd is het ook geen groeibriljant meer die nog een paar stappen kan gaan maken bij AZ zoals dat met Janssen en Weghorst wel het geval was.

Ik hoop eigenlijk dat ze ook nog ergens een leuk jong talent vandaan halen om Weghost en Jahanbakhsh te vervangen en dan maakt het inderdaad niet uit of ze daar veel voor moeten betalen of niet.

27 juli 2018 om 17:37

Helemaal eens Madco, Hoogte van de transfer zegt niets over het rendement dat een speler kan halen. Weghorst was ook geen goede aanwinst, dat was de algehele opinie toch? Ik wacht rustig af, AZ heeft mij sinds het Scheringa debacle vaker positief dan negatief verrast. Ze worden misschien geen kampioen op deze manier, maar ze runnen de zaken erg goed, spelen goed voetbal en zijn al jaren efficiã«nt als het gaat om pakken van punten versus transfer uitgaven en inkomsten.

Uitstekende aankoop van AZ. Johnsen is een beresterke spits met een neusje voor de goal.

27 juli 2018 om 15:29

Als hij scoort is het een goede aankoop, scoort hij niets dan is het een slechte, zo werkt dat nu eenmaal met spitsen.
ADO gefeliciteerd met jullie record verkoop, ook kleine stapjes maken uiteindelijk vele meters, wij hebben ook weleens voor weinig echt goede spelers verkocht (dembélé, elm, wernbloom etc).

Zo zie je maar je hoeft maar 1 seizoen wat doelpuntjes te maken en je levert 2 miljoen op. Ben bang dat dit een eendagsvlieg is en dat het volgend seizoen zwaar wordt voor hem. Beetje een Björn Vlemminckx type. Heb veel respect voor het beleid van AZ maar deze aankoop is wel risicovol.

Heeft het natuurlijk uitstekend gedaan afgelopen seizoen, maar is verder toch beperkt. Nu zeiden de meeste (waaronder ikzelf) dat ook over Weghorst 2 jaar geleden, dus ik laat me graag verrassen.

27 juli 2018 om 14:55

Ik zit met hetzelfde gevoel Jan. Met de aankoop van Weghorst schoten in eerste instantie ook de tranen in mijn ogen en ook nu ben ik weer sceptisch.

Wat een armoede en gebrek aan creativiteit van de az scouting! Werkelijk deze man is een drama! Hij kan werkelijk niks behalve tegen een bal aanlopen... begrijp dit echt niet!! Dikke onvoldoende voor max en consorten!

Geweldig voor AZ nu nog een hattrick tegen Kairat

27 juli 2018 om 15:38

Die is pas in de volgende ronde mits ze door gaan ingeschreven.

Als ADO supporter hoop je dan toch op meer dan 2 miljoen.

Je verkoopt twee aanvallers voor 35 miljoen en haalt er eentje terug voor twee miljoen? Als AZ echt aan wil haken bij Ajax en Psv, dan zullen ze misschien toch wat minder zuinig moeten zijn. Of is de verwachting dat het niet blijft bij alleen Johnsen?

27 juli 2018 om 15:27

AZ handelt al jaren volgens slim technisch beleid. Pakken spelers die buiten de scope van de topclubs blijven; of pikken (jonge) subtoppers op om ze zelf verder op te leiden en met regelmatig gigantische winsten door te verkopen. Ook nu hebben ze het alweer aardig voor elkaar op de transfermarkt; Vejinovic is voor een zacht prijsje overgenomen en Bergsma is transfervrij van Ajax overgenomen. Daarnaast zijn Weghorst, van Overeem en Jahanbakhsh als noemenswaardige basisspelers vertrokken, daar staat tegenover dat er een heel aantal verhuurde spelers zijn teruggekeerd. Ik zie AZ dit beleid dit seizoen gewoon voortzetten, ze zullen misschien nog 1-2 keer de portemonnee trekken voor bijvoorbeeld een talent en een gevestigde naam (in de Eredivisie). Overigens vind ik wel dat ze spelers als Vlaar moeten lozen willen ze aansluiting vinden bij de top van Nederland; die komt echt veel te kort.

27 juli 2018 om 15:48

"az handelt al jaren volgens slim technisch beleid."

Maar was dat niet grotendeels uit noodzaak, omdat er nou eenmaal een relatief beperkt budget was? Nu is er eens een flinke hoop geld, gaan ze die dan gewoon op de bank laten staan? Het is niet niks wat er vertrokken is. Weghorst en Jahanbakhsh hebben afgelopen seizoen samen (ruimschoots) meer dan de helft van alle goals van AZ gemaakt. Ik zou denken dat het toch wel vrij noodzakelijk is om dat verlies zo goed mogelijk te compenseren.

27 juli 2018 om 16:06

Ja na het DSB fiasco diende er geloof ik op de centen gelet te worden bij AZ; ze moesten roeien met de riemen die ze hadden. Maar ondertussen is dat beleid gegroeid naar een speedboot en ik zie ze net als bijvoorbeeld Ajax er wel voor kiezen om deze koers te blijven varen en het eigen vermogen tot een bepaalde hoogte op te bouwen.
Daarnaast moet je niet vergeten dat AZ een geweldige generatie jeugdspelers heeft momenteel (spelers als Til en Stengs, die terugkomt van een zware blessure). Ik denk dat Weghorst wel vervangbaar is, maar ik zie ze een speler als bijvoorbeeld Dessers (die veel op de bank zit bij Utrecht en wat ik een typische AZ speler vind) nog wel oppikken. Ik geloof dat Dos Santos op de positie van Jahanbakhsh kan spelen, ik vind dat een genot om naar te kijken, bewegelijk en frivool, moet hier en daar nog wel aangescherpt worden maar in potentie een ruwe diamant.

27 juli 2018 om 16:49

Dos Santos werd ooit ook gezien als een ruwe diamant, maar inmiddels heeft ie meer dan genoeg kansen gehad. Zelfs bij Sparta kwam ie niet aan de bak, dat zegt wel genoeg. Om wat voor reden dan ook is het er gewoon nooit uitgekomen.

27 juli 2018 om 16:53

Het Sparta van vorig seizoen was natuurlijk ook niet bepaald de omgeving om te presteren.. Daarnaast heeft hij nooit een vol seizoen bij AZ in de basis de kans gekregen (hij kwam vaak als invaller), ik heb hem nog niet afgeschreven.

Waar (bijna) iedereen te makkelijk aan voorbij gaat, is dat de categorie spelers die beter is dan Johnsen, qua transfersom weliswaar te betalen is, maar meestal een salaris verlangt dat niet in het salarishuis van AZ past. Daarbij willen ze ook niet altijd naar een club als AZ (Fran Sol bijvoorbeeld). Dit soort transferinkomsten heeft AZ ook niet ieder jaar, dus je kunt ook niet zomaar a la Ajax je salarisplafond omhoog gooien. On topic: als Johnsen bereid is dezelfde arbeid te leveren als Weghorst, dan komt 't wel goed!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5658
2.Ajax5053
3.Feyenoord4220
4.AZ3717
5.Vitesse305
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Marco BizotKeeper10
Jonas SvenssonVerdediger10
Ron VlaarVerdediger10
Guus TilMiddenvelder10
Mats SeuntjensMiddenvelder10
Joris van OvereemMiddenvelder10
Thomas OuwejanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

48 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 15 februari
Een mogelijke transfer van Matthijs de Ligt hangt af van de fysieke gesteldheid van Samuel Umtiti. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren