Van Geel: ‘Die competitie zal beter scoren dan de Eerste Divisie’

Zondag, 22 juli 2018 om

De jeugdploegen van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht zijn volgend seizoen weer van de partij in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl onder meer Vitesse zijn jong-elftal op een lager niveau in de voetbalpiramide laat acteren. Als het aan Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, ligt, komt hier in de toekomst echter zo snel mogelijk verandering in.

“De promotie en degradatie tussen profs en amateurs, de reden waarvoor die hele piramide is bedacht, is er nooit gekomen. Het merendeel van de profclubs doet er ook niet aan mee. Het is toch allemaal niet meer uit te leggen?”, legt hij uit in gesprek met Voetbal International. Wat Van Geel betreft, zijn de negatieve effecten van de aanwezigheid van de jeugdploegen in de Eerste Divisie groot.

De sportbestuurder wijst daarbij onder meer op het grote aantal huurspelers uit de Premier League dat momenteel rondloopt op de Nederlandse velden: “Het ergste is nog dat we onze clubs naar Manchester City en Chelsea jagen, omdat ze van de top en subtop geen spelers meer kunnen huren. Want die stellen de talenten nu op in de Eerste Divisie en amateurklassen.”

De jong-elftallen speelden in het verleden een maandagavondcompetitie, maar daar bleek weinig animo voor. Als het aan Van Geel ligt, gaan de clubs, met de nodige aandacht van onder meer FOX Sports, echter wel weer terug naar een dergelijke opzet: “Maak een mooie entourage. Feyenoord 2 tegen Ajax 2. Ik voorspel je dat die competitie dik beter gaat scoren dan de Eerste Divisie op vrijdagavond. De piramide moet vandaag nog instorten.”


Poll

Ben jij het eens met Martin van Geel?


Gerelateerd

120 reacties (laatste reactie door silencioo)

er zijn 2 kanten aan dit verhaal. Feyenoord heeft de boot gemist en loopt achter de feiten aan. dan is het makkelijk roepen dat het allemaal niet deugt

maar aan de andere kant heeft Van Geel wel gelijk over dat het een puinhoop is geworden, de bedoeling was het doorbreken van de competities. dat je dus niet meer zonder problemen 10x achter elkaar laatste kan worden in de 1e divisie. en vrolijk het nieuwe seizoen in kan gaan. maar dat is faliekant mislukt.

Verplichte promotie/ degradatie Moet er komen! want zoals het nu is gaat het nooit meer goed komen

22 juli 2018 om 12:47

Van Geel moet eens out of the box denken. Alles wat hij doet zouden wij ook kunnen bewijzen van. Ik vind Van Geel een prima td maar het is beperkt.

22 juli 2018 om 23:25

Waarom zit van Geel dat bij een Nederlandse topclub en de rest op een forum als Voetbalzone? Als wij het ook zouden kunnen...

22 juli 2018 om 12:55

Probleem is dat je te maken hebt met zaterdag en zondag clubs in het amateurvoetbal. Daarnaast moet je aan een hoop extra eisen voldoen als je wilt promoveren als amateurclub. Tel daarbij op dat al je klassieke topwedstrijden die veel publiek trekken vervallen bij promotie en er blijven heel weinig amateurs over die zitten te wachten op wedstrijdjes Maastricht uit. Het is gewoon een enorm complex probleem wat je niet zomaar oplost.

22 juli 2018 om 13:05

KNVB gaat zich niet aanpassen voor Feyenoord. Ze hebben de beste optie ooit gekregen en nu ging AZ er mee vandoor. De jeugd van AZ schat ik echt hoger in. Mede door de beloften elftallen die heerlijk zich kunnen ontwikkelen zonder druk.

22 juli 2018 om 13:54

Twente ging er toen toch mee vandoor? Correct me if im wrong

22 juli 2018 om 15:07

Klopt, volgens mij is jong AZ gewoon kampioen geworden en toen gepromoveerd.

22 juli 2018 om 15:56

Jeugd van AZ beter?.. Feyenoord jeugd zit in de top 10 van de wereld. Die Chong ging van een redelijk talent bij Feyenoord naar de beste in de United jeugd dat zegt genoeg.

22 juli 2018 om 13:04

Indd gwn de laatste laten degraderen + daarnaast ook het laagst gekwalificeerd jong team wisselen met het hoogst gekwalificeerd jong team in de 2de divisie

22 juli 2018 om 13:07

Wat vertegenwoordigd Martin? Top Oss of Katwijk? Denk eens groter en had die keuze des tijds gemaakt. Probeer nu via andere omwegen creatief te worden.

22 juli 2018 om 13:07

Dan zou de nummer 4 kunnen degraderen en de nummer 16 ofzo uit de Tweede Divisie promoveren, als de top 4 van de Eerste Divisie bestaat uit Jong-ploegen en de beste Jong ploeg uit de Tweede Divisie 16e eindigt... dus dat vind ik nergens op slaan, eigenlijk.

Natuurlijk ben ik het er wel mee eens dat er gewoon een promotie-/degradatieregeling moet zijn tussen alle divisies.

22 juli 2018 om 13:19

Buiten dat. Misschien moet van geel eens een keer komen kijken hoe jong Ajax leeft als het op maandagavond speelt in de eerste divisie. Dat is bijzonder leuk in een bijzonder aangename en relaxte sfeer. Als je die dan weer tegen jong nac Breda en jong Roda laat voetballen komt er ineens geen hond meer kijken. Jong Ajax in de 1e divisie is voor mij al een aantal jaar leuker om aan te doen dan Ajax 1. Gewoon lekker ongedwongen voetbal kijken met stewards die je persoonlijk kent en mensen achter de bar die je persoonlijk kent met toch iedere week weer een hoop publiek. Van geel spreekt voor zichzelf maar weet niet hoe het eraan toe gaat bij andere clubs. Daarom zeg ik: blijf er met je handen vanaf. Voor mij is het heel bijzonder, zeker als je het kolossale in de arena gewend bent. Van geel heeft het over Ajax - Feyenoord, natuurlijk leuk maar dat is maar 1x per jaar. En al die andere wedstrijden dan? Jong Ajax tegen Sparta, Twente, Telstar, Roda, nec en Volendam spreken mij vele malen meer aan. Ik kan er bijna een beetje boos om worden.

22 juli 2018 om 13:47

@stengun, jij vindt het een puinhoop geworden? Die hele eerste divisie was een puinhoop. Die competitie stond op instorten, de ene na de andere club ging failliet. Er kwam geen hond meer kijken, op een paar traditionele grootmachten na, en er keek niemand meer op Tv. Als alles bij het oude was gebleven, dan lag de eerste divisie nu helemaal op de kont; en daarmee het profvoetbal in Nederland. Daar ben ik echt van overtuigd.

Er is nieuwe leven ingeblazen, promotie/degradatie is er wel degelijk, b.v. Jong AZ is gepromoveerd, Jong Vitesse gedegradeerd en direct weer gepromoveerd, maar in sommige gevallen kan het niet, wanneer een club de faciliteiten niet heeft of omdat de achterban het niet wil. Profclub worden met al die verplichtingen wil niet elke club. Wij blijven een polderlandje waarin clubs een keuze hebben, dat is toch mooi?

Daarnaast levert de deelname van de belofteelftallen juist meer spelers voor de Nederlandse profcompetities op, itt wat van Geel beweert. Ook dat uitlenen wordt nog steeds gedaan.

Van Geel ziet met ledeogen toe hoe Feyenoord de boot heeft gemist, waardoor de talenten van andere clubs sneller harder worden, terwijl Feyenoords talenten steeds minder vaak doorkomen; de Feyenoord beloften kunnen niet eens meer mee in de uitgeholde beloftecompetie. Zijn verhaal is daarom eigen belang en gaat nergens over.

Ik denk ook dat van Geel's plannen weinig kans maken, want buiten dat Ajax, Psv, AZ, Sparta, Vitesse en Utrecht niet mee zullen willen werken, onttrekt FOX zich als grote sponsor wanneer de belofteelftallen uit competitie worden gehaald. De Graafschap, Nec, Gae, dat soort clubs willen vast van de belofteteams af, zeker de fans, maar wanneer het ze veel geld gaat kosten, dan geven die clubs niet thuis bij de stemming.

Begin eerst maar eens met een verplichte degradatie en promotieregeling.

22 juli 2018 om 16:51

En hoe zie je je dat voor je? Er zijn momenteel namelijk weinig tot geen clubs in de derde divisie die willen promoveren.

22 juli 2018 om 19:10

Zoals ik het dus zeg . Ze hebben niks te willen.de kampioen promoveert gewoon en de nummer laatst degradeert. Misschien wel 2 omhoog en omlaag. Geen gelul over zaterdag of zondag. De Knvb is de bond en die bepaald. Als jij als club hoog wilt spelen en wilt presteren, dan horen daar regels bij. Het enige land waar je niet kan promoveren of degraderen.

23 juli 2018 om 00:18

Het gaat in bijna alle gevallen niet om zondag of zaterdag, maar puur om de financiën. De eisen van de Knvb zijn momenteel te gortig. Wanneer je met de huidige regelgeving verplicht promoveren instelt vallen de promovendi met bosjes om. En failliete clubs heb je niks aan. Om dat tegen te gaan zullen ze expres gaan verliezen en is je hele competitie naar de gallemiezen.

Het is toch ook om te lachen dat je niet eens kan degraderen en promoveren?

22 juli 2018 om 12:46

Kan wel is alleen dit seizoen stopgezet, maar volgend seizoen gaat het weer door.

22 juli 2018 om 12:49

Ow dat wist ik niet. Maar ik vond het vorig seizoen heel amateuristisch iig.

Begrijp hem wel, maar alleen omdat Feyenoord niet actief is in de Kkd. Elke club denkt alleen in zijn eigen belang. Voor PSV Ajax Utrecht en AZ is het geweldig dat ze actief zijn in de Kkd.

Wanneer ze terug gaan naar een belofte competitie, krijgen ze met minder weerstand te maken.
Jong psv jong nac bijvoorbeeld zit niemand op te wachten. Wanneer het NEC jong psv is zit ook niemand op te wachten maar de supporters van NEC komen toch wel massaal naar het stadion.

Voor de KKD is het inderdaad geen verbetering, maar voor de topclubs zeker wel.

22 juli 2018 om 13:18

Hij vergeet ook dat jonge spelers de beloftencompetitie niet meer interessant vinden. Chong, Kongolo en Zirkzee vertrekken ook om die reden....

22 juli 2018 om 15:54

Die jongens vertrekken omdat ze grote dromen hebben en veel geld kunnen verdienen bij europese topclubs. Of ze nou in de beloftencompetitie of in de eerste divisie zouden spelen heeft daar echt geen invloed op.

22 juli 2018 om 21:50

Dat is onzin want ook bij de clubs die wel in de JL spelen , vertrekken er grote talenten zoals bijv Redan , als de Europese top komt zwichten ze , erger is de keuze van Bogarde voor Hoffenheim

22 juli 2018 om 15:51

Voor de KKD is het zeker ook een verbetering want door de jong teams wordt ook de weerstand hoger waardoor andere spelers ook weer beter worden, en laten we eerlijk zijn, draait het Nederlandse voetbal om de grote clubs of draait het om de KKD? Als de grote clubs er beter van worden is het logisch dat ze daar gebruik van maken, lullig voor de kleine clubs maar die hebben weinig te brengen itt de top 4a6 van Nederland

heeft op zich wel een punt . dat ze nu bij de grote Europese clubs huren .ipv bij Ajax en PSV

22 juli 2018 om 12:48

Maar daardoor kunnen die toptalenten, die het uiteindelijk toch moeten gaan doen voor ons oranje, nu zowel in de wedstrijden als op het trainingsveld met de groots mogelijke weerstand kunnen werken. En je ziet nu dat een AZ ook profiteert van de ontwikkeling die sommige Ajax spelers hebben doorgemaakt (Bergsma, Dekker, Savastano).

22 juli 2018 om 13:24

AZ heeft koopmeiners, stengs, boadu, til, wijndal etc ook in jong laten ontwikkelen. Net als bij Ajax stroomt er veel door via een vertrouwde omgeving en het niveau Vd competie gaat ook flink omhoog

22 juli 2018 om 14:19

Precies! En wat het bij AZ niet redt, omdat het niveau daar te hoog is geworden komt weer bij een lager geklasseerd team terecht. Dus de competitie wordt uiteindelijk gewoon sterker in de breedte.

22 juli 2018 om 13:19

Tja voor Ajax alleen maar fijn dat je nu een Carel Eiting in zijn vertrouwde omgeving kan laten, hierdoor kan hij mee trainen met het eerste van Ajax en zo tegen prima weerstand trainen met spelers waar hij over 1 jaar mee samen wilt spelen, zo leert hij ze alvast aanvoelen in het veld, kent hierdoor de groep al, etc. Plus op vrijdag kan hij minuten maken op een prima niveau. Bij een willem 2 bijvoorbeeld ben je al 18-jarige huurling ook nergens van verzekerd. Frenkie kwam daar niet aan de bak, het toptalent schuurmans speelde daar ook amper. Straks overkomt een Eiting dat ook, dan heeft hij dus 1 jaar lang minder weerstand op trainingen gehad, 1 jaar lang amper minuten op prof niveau gemaakt en hij kent de Ajax selectie minder goed bij terugkeer. Gewoon een win-win situatie voor Ajax en het talent dat Jong Ajax in de KKD speelt. Als je 1 keer kijkt naar feyenoord dan zag je dat ze een paar talenten stalde in de KKD afgelopen seizoen en ze waren niet eens verzekerd van speeltijd. Als feyenoord was ingestapt had je ze kunnen verzekeren van minuten op dat niveau en konden ze met feyenoord 1 mee trainen. Als schuurmans dit 2 jaar had gedaan was hij misschien nu net zo ver geweest als een Eiting of zelfs Van de Beek.

22 juli 2018 om 13:22

Daarnaast heeft Ajax in Matusiwa en Mazraoui ook 2 leuke laatbloeiers kunnen behouden, omdat ze in eerste instantie opvulling waren. Zonder Jong Ajax hadden ze nu misschien bij dordrecht gespeeld.

22 juli 2018 om 13:30

Ik heb het even opgezocht voor meneer van Geel en in de vier jaar voordat Jong Ajax naar de JL ging, verhuurde Ajax welgeteld gemiddeld 4spelers per seizoen in de eredivisie: wat inclusief pak hem beet ook Wielaert en Aissati zijn en geen ‘jong’ talenten. Vorig jaar waren dat er twee. Dus ik denk niet dat het verschil van maar liefst 2jeugdspelers nou helemaal verklaart waarom halve jeugdelftallen uit de Engelse top nu in Nederland rondlopen.

22 juli 2018 om 14:14

- Zeefuik
- Owusu
- Savestano
- El Azzouzi

Ik tel er toch echt ook gewoon 4 die verhuurd zijn geweest. Op dit moment is Cassiera alleen verhuurd, maar de meeste verhuren vinden plaats vlak voor de transferdeadline.

Het is complete onzin, bovendien gebruiken sommige clubs huurspelers als goedkope selectievulling. Verhuren heeft alleen zin als ze ook in beeld zijn om veel minuten te maken. Anders heeft het verhuren eigenlijk weinig zin.

22 juli 2018 om 14:27

Savestano was ik vergeten door de winterstop. Owusu was JL dus die had ik er bewust buiten gelaten 😃 En volledig mee eens dat al dat gehuur feitelijk komt door gebrek aan geld (of prioriteit) en selectievulling

Sterker nog: laat die hele piramide instorten. Wat is dit nou voor iets stompzinnigs dat een beloftenteam in de Eerste Divisie speelt? Zo verpest je het voor de andere ploegen die wèl kunnen promoveren. Dit is een verkapte vorm van competitievervalsing, de ene week spelen bijvoorbeeld de topspelers van de beloften van Ajax niet en de andere week weer wel met zelfs spelers van de A-selectie. Het gaat werkelijk nergens over.

22 juli 2018 om 12:52

Ik mag toch hopen dat als je als club wilt promoveren naar de Eredivisie, je op zijn minst kan winnen van Jong Ajax of Jong PSV. Anders heb je niets te zoeken in de Eredivisie.

22 juli 2018 om 13:07

Des te treuriger is dat Jong Ajax kampioen is geworden. Zegt genoeg hoe slecht de Eerste Divisie vorig seizoen was.

22 juli 2018 om 13:27

Lijkt me lastig als een enkele speler van jong ajax meer kost dan de hele begroting van de meeste Jupiler League ploegen.

22 juli 2018 om 13:56

Sinds wanneer maakt een zak met geld doelpunten? En ook dan geldt het dat ze in de Eredivisie tegen duurdere spelers moeten spelen. Moet PSV dan Lozano niet opstellen als ze tegen een promovendus spelen? Of Ajax Ziyech? Misschien moeten de clubs dan maar aangeven tegen wie ze wel willen spelen?

22 juli 2018 om 14:20

Dit argument geeft vaak helemaal niets aan. Als je niet wist voor hoeveel Orejuela gekocht was had je dan over hem geklaagd? Nee, want ook al kostte hij relatief veel geld is echt niet 1 van de beste spelers van jong Ajax, en springt er ook niet bovenuit ofzo.

22 juli 2018 om 14:46

Een zak geld scoort niet, maar koopt wel betere spelers. Ajax heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op spelers en mag je er van uitgaanstip de grootste talenten daar spelen. Dus eigenlijk is het niet zo raar dat ze boven in meedraaien.

22 juli 2018 om 15:35

Cassiera was bij lange na niet de beste speler van de Jupiler League. Dus wat is het probleem? En nogmaals, hoe moet het dan wanneer ze promoveren?

22 juli 2018 om 12:53

Die regels hebben ze ook aangescherpt vanaf dit seizoen. Daarnaast speelde Jong Ajax toch meestal wel met dezelfde namen, maar ja bij blessures en schorsingen moest een Eiting wel is naar het eerste en toen Younes uit de selectie werd gezet moest hij toch ergens ritme op doen. Dat is natuurlijk niet eerlijk, maar zo waren de regels nou eenmaal. Dat laatste kan nu niet meer, dus dat scheelt.

22 juli 2018 om 13:05

Dat was me even ontschoten. Dat maakt de competitie iets eerlijker, al blijf ik het absurd vinden, die spelers hebben veel meer baat als ze worden uitgeleend aan een Eredivisie-club.

22 juli 2018 om 13:26

Waarom? Die spelers hebben als doel om uiteindelijk in het eerste elftal van Ajax of PSV te spelen. Als ze in het Jong-elftal spelen kunnen ze makkelijker doorstromen.

22 juli 2018 om 13:30

Vind ik persoonlijk niet. Vergelijk 1 keer de ontwikkeling van Donny en Frenkie die veelal in de KKD speelde (maar wel alles) met die van schuurmans die werd uitgeleend aan een Eredivisie club, maar vervolgens op de bank verpieterde. Die schuurmans werd voor zijn verhuur tot beste A-junior van Nederland gekozen boven Frenkie en Donny. Toch hebben Frenkie en Donny de stap veel makkelijker naar het profvoetbal kunnen zetten en dat komt gewoon doordat ze als 18-jarige week in week uit in de KKD speelde, met Ajax 1 mee trainde door de weeks en in hun vertrouwde omgeving konden blijven.

22 juli 2018 om 20:55

Maar die eredivisie clubs hebben liever een ervaren holla waarmee ze al schoppend hopen degradatie te ontlopen, niet een jong broekie van Ajax die het allemaal nog maar moet laten zien. Af en toe heb je nog wel eens een club die een gok waagt omdat ze toch een veilig seizoen spelen, dan kan een lammers naar Heerenveen of Cassiera naar Groningen. Vergeet niet dat veel van die jeugdspelers tegenwoordig al heel goed verdienen en het daarom voor een club als pak 'm beet RKC niet meer goedkoper is om een nieuwe Vertonghen te huren ipv een 28 jarige solide werker binnen te halen. Niemand verplicht Twente om een Holla binnen te halen ipv een verdedigende middenvelder van Ajax of PSV, of Tom Boere ipv Cassiera of Lammers te huren. Dan noem ik Twente nu even als makkelijk voorbeeld omdat dat me van vorig jaar fris in het geheugen staat, niet om te bashen of zo elke club moet de selectie lekker invullen zoals ze zelf willen. Ik denk dus dat het een wisselwerking is: de top verhuurt niet meer zo graag en de clubs eronder huren niet meer zo graag Nederlandse spelers. Met een beetje fantasie zou je zelfs kunnen stellen dat de Nederlandse topclubs wel met de Jong teams meer weerstand moesten zoeken, juist omdat die mindere clubs de Nederlandse jeugd sneller links laat liggen. Dan kun je daarbij ook nog optellen dat veel talenten zelf al niet eens meer verhuurd willen worden, dan tekenen ze lekker bij Chelsea en laten ze zich daar wel tig keer verhuren voor een salaris dat het tienvoudige is. Kortom: er zijn van allerlei zaken die bij zouden kunnen dragen aan dit fenomeen.

Misschien is het een idee om een hoge beloften competitie te maken van België, Nederland en Duitsland? Elk land levert 3 teams af, en bij degradatie van een club uit bijvoorbeeld Belgie promoveert de kampioen van de hoogste Belgische beloften competitie. Zo houd je er een leuke roulatie bij, en de talenten van onze landen spelen op een hoog niveau. Ik weet alleen niet of dit mogelijk is met de verschillende bonden, maar hey het is toch een goed idee?

22 juli 2018 om 14:49

Klinkt inderdaad als een redelijk idee mochten jong teams niet meer mee mogen doen in de piramide. Ik denk alleen dat Duitsland daar weinig trek in heeft aangezien zij hun teams wel in een piramide mee laten doen. Met België lijkt mee een goed alternatief. Zij hebben toch ook vaak redelijke talentjes in die jeugdelftallen lopen.

Feyenoord heeft de boot gemist en reageert nu behoorlijk zuur, omdat je ziet dat door deze verandering de talenten van PSV en Ajax makkelijker doorstromen naar het eerste dan die van Feyenoord.

Meneer van Geel heeft zelf al jarenlang de boot gemist door niet met Feyenoord in te stappen in de piramide en zelfs de Kkd. Dit was voor de club en voor hem een financiële keuze, omdat prioriteit aan andere zaken werd gegeven.

Geen hond was geinteresseerd in de beloftecompetitie die we jaren geleden hadden. Schijnbaar lag dat aan de entourage volgens de heer van Geel, want schijnbaar kan hij dat nu zo in de markt zetten dat het meer kijkers dan de KKD gaat opleveren(voor zover dat een verdienste is gezien de lage kijkcijfers). Leuk man Feyenoord 2 - Ajax 2 in een lege kuip of Arena op een maandagmiddag (De gemeenten hebben vast geen zin om het in de avond te laten spelen op een sportpark.) Echter vergeet de heer van Geel er bij te vermelden dat in dezelfde speelronde ook nog PEC 2 - Heerenveen 2, FC Groningen 2 - Heracles 2 en Vitesse 2 - PSV 2 afgewerkt gaan worden. Probeer daar maar eens iemand warm voor te krijgen.

22 juli 2018 om 13:02

Diezelfde speelronde is nog niet eens het probleem. Dan zenden ze Vitesse-PSV uit, Feyenoord-Ajax en op het andere kanaal een of andere docu. Een speelronde later is er geen enkele topper en moeten we gaan kijken naar Ajax - Roda, Feyenoord - PEC en PSV - Emmen...

Een klassieker tussen beloften is leuk, maar een beloftencompetitie betekent gewoon niks. Dan heb ik wel wat beters te doen. Terwijl ik Jong Ajax - Jong PSV in de Eerste Divisie wel wil zien. Toch een beetje psychologisch verhaal, denk ik. Of het ligt aan mij, ik wijk wel eens vaker af van de gemiddeldes

22 juli 2018 om 13:50

Het klopt natuurlijk dat vGeel hier overduidelijk ook uit eigenbelang spreekt. Maar dat betekent niet per definitie dat hij geen punt heeft. De oude opzet van de beloftencompetitie is natuurlijk helemaal niks, maar de instroom van tweede elftallen in de eerste divisie kan ook moeilijk een groot succes genoemd worden. Lijkt me in ieder geval niet verkeerd om verder te blijven kijken. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan een beloftencompetitie die wordt gespeeld als voorprogramma van eredivisie wedstrijden. Of een gedeelde beloftencompetitie met België.

22 juli 2018 om 14:37

Hoezo geen succes? vanuit het perspectief om jonge talenten meer weerstand te geven en zich zo beter te ontwikkelen vind ik het wel degelijk een succes. Bergwijn, Gudmundson, Frenkie de Jong, Van de Beek, Bazoer, De Ligt, Kluivert ... de Jupiler League is een prima competitie waarin talentvolle spelers zich goed ontwikkelen. Overigens gold dat ook voor de AZ talenten die zich in de tweede divisie uitstekend ontwikkelde (zoals Stengs en Koopmeiners).

De optie om uberhaupt beloften elftallen te introduceren was het redden van de Eerste Divisie, aangezien de knvb een beleid voerde waarbij het omvallen van clubs in een gesloten divisie een prima zaak werd gevonden. Toen de competitie in een chaos verviel om tijdens het seizoen twee clubs wegvielen en slechts 16 teams overbleven is men zich tot de beloften gaan wenden en de promotie regeling. Dat laatste is een gigantische mislukking geweest, mede door de licentieeisen. Achilles29 heeft moeten bloeden voor de stap die ze gezet hebben. De beloftenteams hebben sportief bewezen een aanwinst te zijn, hoewel de regels dusdanig zijn opgesteld dat het wrevel wekt bij andere clubs. Terecht in mijn optiek, maar dat is iets anders dan te doen alsof de beloften niet geslaagd zijn.

En wat meneer Van Geel volgens mij vergeet is dat de helft van de teams uit de Kkd/jupiler League niet meer had kunnen bestaan omdat Fox dan de rechten niet wilde betalen zonder deze jeugdteams met als gevolg dat ze geen sluitende begroting zouden kunnen krijgen (correct me if I'm wrong). Dat lijkt me nogal relevant voor dit verhaal.

22 juli 2018 om 13:10

Kortom, het voetbal op het tweede plan ligt op zijn gat. En teams die niet mogen of willen promoveren, maarkt het er niet transparanter op. In die zin heeft van Geel gelijk.

Voor clubs als Ajax nauurlijk een uitgelezen mogelijkheid om de talenten onder een hogere weerstand op te leiden. Dat zou van Geel natuurlijk ook wel willen,

22 juli 2018 om 13:38

Dat klopt, die promotie-/degradatieregeling moet zeker aangepast worden. Helaas zijn de verschillen in licentie-eisen tussen de KKD en daaronder zo groot dat ze niet haalbaar zijn. Die eisen moeten dus versoepeld worden wil dit werken.

Wat betreft de weerstand, daar heb je ook gelijk in. Maar dan had Van Geel andere keuzes moeten maken in het verleden. Ik vind de slachtofferrol die hij nu aanneemt iets te groot voor de gevolgen van de keuzes die hij zelf gemaakt heeft.

22 juli 2018 om 14:22

Ik weet niet of er in die tijd andere keuzes gemaakt konden worden, want Feyenoord lag indertijd aardig op zijn gat.

Echter klagen vind ik passief, initiatiefloos gedrag. Tenzij hij het doet om een verandering te bewerkstelligen. Ik twijfel of dit de weg is. Ik zou liever zien dat ze hierbij aanhaken.

22 juli 2018 om 14:35

@NJ, ik weet niet precies hoe de financiële situatie toen bij Feyenoord was, maar precies zoals je zegt, heeft klagen nu totaal geen zin.

22 juli 2018 om 13:19

Dat over fox... dat is dus echt een van de belangrijke punten die je nooit hoort van de critici als ze t hebben over de beloftenteams. Waarschijnlijk omdat ze daardoor om de oren worden gedraaid en een realitycheck krijgen dat die kkd vrijwel niks voorstelt

22 juli 2018 om 14:50

Zo groot zal de bijdrage van fox niet zijn, en er worden voornamelijk jong team wedstrijden uitgezonden, dus zoveel voegt het ook niet toe.

22 juli 2018 om 15:36

Natuurlijk voegt het heel veel toe. Er wordt nu geld in de eerste divisie gestopt. Geld dat er anders niet was geweest.

22 juli 2018 om 15:52

Je reactie zegt genoeg...😂😂😂

Altijd naar een ander kijken. Had lekker jong Feyenoord des tijds in de Jupiler League gedaan. Ging dan besparen op die matige aankopen des tijd. Laten we realistisch zijn Feyenoord zijn kracht ligt in de jeugd. Als sommige talenten die nu sukkelen ergens op de bijvulden of verhuurd worden. Konden in de Jupiler dan spelen. Dan hoor je fans zeggen ja. Die Schuurman zou dan ook moeten slagen in Nijmegen als hij het eerste zou willlen halen. Het is toch fijner om een jong team te sturen met de filosofie bij Feyenoord in de JL.

Van Geel had Jong Feyenoord mee moeten laten doen in de Eerste divisie. Hij heeft de kans gekregen, het aanbod afgewezen en nu zit Feyenoord met een hiaat in zijn opleidingstraject. Dat hele verhaal over hoe de piramide niet klopt is om dat falen te verhullen.

Ik zie Jong Ajax veel liever spelen tegen Twente en Sparta dan tegen Jong PSV en Jong Feyenoord. Dit is ook veel beter voor de ontwikkeling van die spelers. Je hebt als Feyenoord zijnde gewoon de boot gemist en dan ga je nu klagen... de oplossing ligt totaal ergens anders. En misschien moet hij ook even bedenken hoe de JL-clubs gaan overleven zonder het geld van Fox? Want dit was de eis van Fox, anders hadden ze de rechten niet gekocht.

Ze moeten zorgen dat er gepromoveerd en gedegradeerd kan worden. Geef promoverende clubs een aantal seizoenen om aan de licentie-eisen te voldoen en geef ze een bonus mee om de overgang te faciliteren. Dat zou al zoveel schelen. Ik denk echt dat de top van de amateurs mee kan in de JL, alleen dat kan niet worden aangetoond of ontkracht omdat die clubs de kans niet krijgen. Die weten van tevoren al dat ze failliet gaan als ze de JL in moeten, dan ben je toch gek als je dat zou doen?

Trouwens, zou Van Geel niet Jong Feyenoord ergens anders kunnen laten instromen? Op de plek van Jong Twente bijvoorbeeld? Of is dat allemaal al geregeld? Dan zou je met Jong Feyenoord je weg naar de Eerste Divisie zelf kunnen vinden met sportieve prestaties. Laat je daar gewoon de spelers meedoen die eigenlijk zouden afvallen uit je U19.

Overigens weet ik dat ik het de JL noem, dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven en dat ga ik ook niet aanpassen nu. Over een maandje of twee zal ik het wel de Eerste Divisie noemen zonder nadenken. Die nieuwe naam ben ik in ieder geval niet van plan te gebruiken. Als straks FM er is vergeet ik hopelijk ook niet om die naam bij te werken in de Editor

22 juli 2018 om 12:55

De boot hebben ze niet gemist. Ze hebben een andere vervoersmiddel gekozen. Ze dachten op het begin dat de Jupiler totaal geen voordeel bied. Wat heeft Feyenoord hier toch een keihard in gefaald. Met allen respect hoor. Zoveel talent die nu sukkelen ergens en die zouden gewoon 70 wedstrijden op het tweede niveau in Rotterdam konden spelen.

22 juli 2018 om 12:59

Volgens mij was het een financiële afweging, waarbij de optie om met Jong Feyenoord in de JL te gaan spelen te duur was. Ik zou het zelf graag zien dat alle profclubs meedoen, maar dat zal niet voor elke club te doen zijn helaas.

22 juli 2018 om 13:04

Echt een onzin. Het wordt op geld gegooid. Maar het was dat hij daar geen nut in zag. Dat is echt zo, maar je ziet maar AZ heeft echt de vruchten ervan geplukt. Zelfde geldt voor Utrecht en Ajax enzo. Maar je bezuinigt of investeert niet in iets. Wat uit eindelijk op langer termijn zoveel oplevert. De kans dat ze er nu ooit in komen is klein.

22 juli 2018 om 13:21

Jason leuk dat je inhoudelijk wil reageren. Maar het was idd een financiële kwestie. Feyenoord was en is nog steeds niet 100% gezond. Dus geld in andere zaken is nog steeds belangrijker . Zoals het afkopen van de leningen. En zo zijn er nog meer. Als je in de kkd wil spelen moet je ook meer contractspelers hebben. Dus je bezuinigt niet je kan je geld maar 1 keer uitgeven en daar is geen ruimte voor toentertijd voor de Jupiler league . Wel jammer uiteraard maar dat is niet anders. Aan de andere kant is de kkd ook wel bijzonder dat je als Je kampioen word je niet mag cq kan promoveren. We zijn in Nederland weer uniek in dit verhaal zoals zoveel aparte dingen.

22 juli 2018 om 13:40

@bliek

Dat is in andere landen met beloftenelftallen in de piramide (spanje, Duitsland en als ik me niet vergis ook Frankrijk en kleinere voetballanden). Het is logisch dat een beloftenploeg niet mag promoveren naar de competitie waar het eerste elftal al in speelt. Ik vind het veel gekker dat je niet van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie kan promoveren, al begrijp ik wel waarom die clubs het niet willen. Maar ik kan geen ander land noemen waarbij het zo gesloten is.

Complete onzin. Aan zo'n reservecompetitie heb je niets en kijkend naar hoe talenten zich ontwikkelen bij Feyenoord vergeleken met hoe talenten doorstromen bij PSV, Ajax en ook AZ denk ik dat het beter is voor talenten om zo ver mogelijk weg te blijven van een dergelijke opzet.

Vind deze opmerking van Van Geel ongelooflijk archaïsch en beperkt gedacht, wat misschien niet geheel ontoevallig aansluit op zijn optreden als TD, waarin hij ook vrijwel niet buiten de box denkt als het gaat om aankopen.

Betekent niet dat de huidige opzet geen ruimte biedt tot verbetering. Maar dan moet je ook vooruit denken. Niet achteruit.

De eerste divisie wordt volgens mij komend seizoen best wel interessant om in de gaten te houden.
Dus ik geef voor een deel meneer van Geel ongelijk.
Sparta, Rodajc, Volendam, FC Twente, Go Ahead, MVV en wellicht vergeet ik er nog een paar, zijn toch wel clubs met een traditionele historie en achterban?
Natuurlijk spreekt van Geel met een Feyenoord gevoel, waar ik me wel iets bij kan voorstellen.

Daar komt ie dan! Wat een doorzichtig verhaal. Jammer voor je Martin maar je bent volledig ongeloofwaardig. Wat zet je jezelf voor ... Slapen doen we s nachts. Na twee zinnen wist ik genoeg.

Van Geel miept omdat Feyenoord zelf en vanuit een eigen keuze de boot heeft gemist. Dit heeft ook repercussies voor de vooruitzichten van talenten vanuit de A1 en daar baalt meneer van (voor Cheick Tourã£â© ed zou het ideaal zijn om in de eerste divisie te spelen). Het is voor Ajax - en ook voor alle extra exposure richting de competitie - een enorm voordeel om in de eerste divisie te opereren. Het is een perfecte tussenstap vanuit de A1 en spelers die het net niet halen worden perfect in de markt gezet met een seizoen betaald voetbal in de bagage. Zo heeft ook het Nederlandse voetbal in den brede er voordeel van (ajax blijft ook een opleidingsclub voor de rest). In een reservecompetitie op maandagavond, waar geen hond naar kijkt, vervalt dit allemaal. Dit moet Ajax niet opgeven. Voor Feyenoord zou het slimmer zijn om in de onderste divisie in te stappen en snel door te promoveren in plaats van dit soort doorzichtige huilverhalen op te hangen.

Aangaande het huren: Cassierra en eerder Zeefuik kunnen gewoon worden opgepikt. Wat een onzinverhaal.

Die piramide kan niet instorten... want zolang er geen verplichte promotie/degradatieregeling is, kun je niet eens spreken van een piramide. Dus opzet is sowieso verkeerd.

Ik denk dat van Geel baalt dat hij met Feyenoord niet in de keuken kampioen divisie zit. Want hij ziet dat de talenten die vanuit de jong elftallen in de keuken kampioen divisie komen, verder zijn in hun ontwikkeling dan uit de reserve competitie.

Tuurlijk wil van Geel naar een andere situatie, want Feyenoord heeft momenteel helemaal geen beleid voor het 2e elftal.

Makkelijk praten zo als je de boot hebt gemist, dan zeg je gewoon dat het niet deugt.
Van Geel moet zich gaan afvragen of ie nog wel op de juiste plaats zit.

Van Geel raaskalt en is de weg kwijt. Hij heeft altijd verzuimd Feyenoord onder te brengen in de 1e divisie en daardoor de boot gemist. En nou zou er weer een beloften competitie moeten komen, iets wat we lang hebben gehad en juist niet bleek te werken.
Van Geel heeft niet de vaardigheden om de leiding te geven aan (sub)topclub, dat is ook hier duidelijk uit op te maken. Feyenoord moet nou toch echt eens serieus gaan overwegen voor een vroegtijdig vertrek van Martin van Geel...

22 juli 2018 om 16:01

(Sub)top club?.. je wilt leuk zijn.. De grootste club in NL is subtop 😂

22 juli 2018 om 17:14

Ajax is een topclub. PSV is een topclub. Feyenoord is een subtopper die, naar eigen zeggen, aansluiting met de top wil. Dat spreekt het bestuur uit althans maar dan zullen ze toch wel moeten doorpakken. Maar als je roept dat Arsenal, een eeuwige subtopper, je grote voorbeeld is dan betwijfel ik of Feyenoord überhaupt ambitie heeft...

Sowieso twee verschillende onderwerpen: jong teams in de KKD heeft niks te maken met wel of niet verplichte promotie en degradatie. Die degradatie en promotie moet er gewoon zijn/komen - prima als je liever tegen Ijsselmeervogeld dan Telstar speelt maar dan moet je maar geen kampioen worden... (en dan mag de KNVB nog eens naar de licentievoorwaarden kijken om de overgang soepeler te maken)

In tegenstelling tot AZ, PSV en Ajax is er bij Feyenoord de laatste jaren bijna geen talent meer doorgestroomd van Jong Feyenoord naar het eerste elftal. De opmerking van Van Geel is kortzichtig en toont weinig strategie betreffende Jong Feyenoord. Van Geel kan beter met de Knvb om de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen om Jong Feyenoord te laten aansluiten in de eerste divisie. Voor alles is een oplossing en wat is mooier als Jong Feyenoord kan uitkomen tegen clubs als Twente, Sparta, Roda, Cambuur en de Jong elftallen van Psv, AZ en Feyenoord.

22 juli 2018 om 16:02

Malacia? Cheick Toure?

Het probleem van de doorstroom komt door de huidige competitie opzet. In de huidige opzet zijn er 38 teams actief op het professionele niveau. Verdeel deze eens over 3 competitie in plaats van 2 en laat er uitgebreidere play-Offs zijn. Eredivisie 12 teams. Kkdivisie 12 teams Derde divisie 14 teams. Zorg dan ook dat er een betere manier is om de doorstroom van de hoogste klasse amateurs, zoals een Katwijk, Spakenburg etc, naar de derde divisie te bewerkstelligen. Op deze manier werkt een piramide stuk beter

Ik ben PSV-fan en ik denk dat dit voor de ontwikkeling van de spelers van Jong PSV (en Jong Ajax etc) heel goed is. Voor de competitie is het echter niet goed. Voor de Jong teams zijn dit gewoon een soort veredelde oefenwedstrijden en er zit geen hond op de tribune. Je hebt er niks aan om kampioen te worden, je beste spelers kunnen naar het eerste team worden overgeheveld en alles draait om de ontwikkeling van de spelers. Ik weet niet wat een goed alternatief is, maar voor de competitie lijkt het me dodelijk dat een Jong team afgelopen jaar kampioen is geworden. Nogmaals, voor Jong PSV en Jong Ajax lijkt het me goed, maar niet voor de competitie.

Meneer van Geel vergeet even dat de weerstand voor talenten veel hoger is. Het is geen toeval dat talenten van PSV en Ajax zich beter ontwikkelen. De regelgeving moet alleen veranderd worden. Je dient gewoon een selectie te hebben waar je het hele jaar mee moet werken. Het kan niet zo zijn dat een basisspeler van Ajax na een blessure ineens een aantal wedstrijden mag voetballen bij Jong Ajax in de Jupiler League.

Het is gewoon heel erg lastig om meer weerstand te ontwikkelen in het Nederlandse voetbal. Daarom ben ik dus voor de voetbalpiramide en voor beloftenelftallen in de Jupiler League, al moet dat wel beperkt blijven tot een maximaal aantal ploegen. Bovendien staat de neutrale liefhebber niet te wachten op wedstrijden tussen beloftenelftallen. Ook daar slaat Van Geel de plank dus nogal mis. Ik zet liever RKC - Almere City op dan Jong Willem II tegen Jong PEC Zwolle op bij wijze van spreken.

Van Geel zet zichzelf alleen maar voor schut met deze reactie. Deze competitie is goed voor de ontwikkeling van jonge talenten.

Van Geel maakt hier weer geen sterke indruk. Net als dat slappe verhaal van de penalty's bij de JC schaal. Iedereen weet dat jong Feyenoord de boot heeft gemist destijds om in te stromen. Al dan niet om financiële redenen. Lachwekkend om dan nu aan te komen met het verhaal dat mensen jong Ajax tegen Feyenoord graag willen zien en dat Fox dat dan maar even aantrekkelijk moet maken. En dat met die huurspelers is ook onzin. Dat Nac bijvoorbeeld een samenwerking aangaat met City bepalen zij toch zelf? Levert ze prima spelers op. Ajax, Psv en AZ zijn dik tevreden over de huidige opzet en plukken daar zichtbaar de vruchten van. Feyenoord zit met een tweede elftal opgescheept waar niemand wil spelen en ziet dat de doorstroming van talent veel moeizamer gaat als bij de concurrentie. Van Geel praat puur uit eigen belang en hoopt dat alles maar weer op de schop gaat. Nou helaas voor jong Feyenoord, dat gaat niet gebeuren.

Feyenoord heeft gewoon de boot gemist en daarom hoopt Van Geel dat de hele competitie instort. Ajax en PSV plukken de voordelen ervan omdat ze in het gat zijn gesprongen toen de mogelijkheid er lag. Feyenoord koos toen om financiele redenen voor een andere richting. Net zoals ze ook bij het vrouwenvoetbal ook de boot niet namen. Ook de Nextgen zag men in Rotterdam niet zitten, waar men nu inmiddels toch mee doet aan de opvolger (youth League).

Ajax en PSV vinden het prima zo, de eerste divisie is een waardevolle competitie voor de Ajax en PSV talenten om zich te ontwikkelen. Ongetwijfeld zullen er nog wel wat restricties volgen, zoals recent is afgesproken dat spelers maximaal 23 mogen zijn. Maar feit is dat talenten veel profijt hebben van spelen op dat niveau met meer weerstand. Niemand zit in Amsterdam in ieder geval te wachten op een doorstart van de beloftencompetitie, omdat heel veel clubs beloftenelftallen hebben die niks voorstellen. Daar is weinig eer aan te behalen voor de beloften van Ajax of PSV die gewoon mee draaien in de top van de eerste divisie. Kortom, de weerstand verlagen is wel het laatste waarop deze clubs zitten te wachten.

Hier zit van geel helemaal mis. Je moet gewoon egoïstisch zijn als deze en als het ware schijt hebben aan die andere ploegen in de JL... Waarom zou je er dan niet van profiteren als Feyenoord zijnde... In de JL krijgen je jeugd en reserves maximale weerstand.. Snap van geel echt niet hoor.

22 juli 2018 om 14:37

Ik begrijp je opmerking niet. Wat bedoel je met "profiteren als Feyenoord zijnde" ?

22 juli 2018 om 15:56

Denk dat hij bedoelt dat zn cluppie juist mee zou moeten doen aan het concept van beloften in de kk divisie, zodat feyenoord dus profiteren kan van de verhoogde weerstand voor haar beloften

22 juli 2018 om 17:02

Ja dit dus.. Nu speel je wedstrijden op bijveldjes waar niemand naar kijkt en met minder weerstand. Anders speel je gewoon elke week in een competitie waar mensen naar kijken. Kan ook voor talenten een reden zijn om weg te gaan, want wie gaat er nu voor zijn lol in Feyenoord 2 spelen?

22 juli 2018 om 17:16

Nu begrijp ik het. Feyenoord had inderdaad mee moeten doen. Je geeft je spelers die (nog) niet goed genoeg zijn voor het eerste dan de kans om elke week te spelen. Bovendien worden ze er beter van omdat ze dan tegenstand krijgen.

Ach ach meneer van geel wilde indertijd dirck Kuyt aantrekken en er was geen budget voor jong Feyenoord over dus schreef Feyenoord zich niet in! Dit kortzichtige beleid leverde een kampioenschap op maar jarenlange achterstand in de opleiding tenopzichte van Ajax en PSV die nu de ene na de andere parel kunnen laten debuteren en doorverkopen voor heel veel geld en zo hun voorsprong op Feyenoord alleen maar uitbouwen dus logisch dat hij nu gaat lopen kermen! Alleen zou hij zelf het boetekleed moeten aantrekken zn fout toe geven en smeken om een oplossing! Ik weet ook wel dat Ajax2 tegen Feyenoord2 veel exposure zou krijgen maar de KNVB kan het moreel ook niiet verantwoorden om de keukenkamlioen divisie de strot om te draaien! Van geel zou moeten smeken om instroming in de piramide!!

Opzich heeft hij wel een punt maar toch weet ik niet hoe serieus we dit betoog van hem moeten nemen. Hij is actief voor Feyenoord en heeft de bus gemist qua Jong teams in de KKD divisie. Dan heeft hij er dus belang bij om dit zo te willen aangezien Feyenoord wat dit betreft achter de feiten aan loopt. Met een discussie over dit soort onderwerpen zou ik graag alleen mensen aan het woord willen die niet verbonden zijn aan een bepaalde club. Die mensen worden betaald om het belang van een bepaalde partij te vertegenwoordigen en zijn dus niet objectief. Ik denk zelf dat beloftenteam zeker zin hebben. De spelers worden er echt beter van en blijven alsnog inzetbaar voor de club (in tegenstelling tot bij een huurperiode). De KNVB moet alleen nog het probleem goed aanpakken dat Jong team zoveel verschillen in niveau. Dat is namelijk wel competitie vervalsing.

De grootste talenten slaan het 2e elftal over... Ajax heeft bijna geen speler meer over van het kampioensteam.. allemaal vertrokken om dat ze voor de top tekort komen! Goede spelers voor middenmoot eredivisie na een jaar ervaring in de keuken kampioen divisie

22 juli 2018 om 15:01

Dat is natuurlijk onzin, dat heeft ook te maken met de concurrentie per positie. Zo speelde Justin Kluivert een half jaar bij Jong Ajax, maar door veel blessures mocht hij plots aansluiten bij Ajax 1. Daar deed hij het prima dus bleef hij bij het eerste. De Ligt zat ook een half jaar bij Jong Ajax voordat hij de overstap maakte. Frenkie de Jong, Nouri, Van de Beek, Bazoer ... allemaal spelers die via Jong Ajax naar het eerste gingen.

Tuurlijk, een boel jongens halen het niet. Maar dat is altijd zo geweest, per categorie redden meestal een talent of 3 om Ajax 1 te bereiken. En dan nog is de vraag of ze de aansluiten en het redden of afvallen in bij een subtopper of middenmotor belanden. Een groot voordeel is dat laatbloeiers hier heel veel profijt van hebben, zoals een Mazraoui bijvoorbeeld.

Dat zoveel talenten die het niet halen toch naar AZ, Groningen, Willem II, Vitesse of Vitesse kunnen. Zelfs spelers die amper bij Jong Ajax aan de bak kwamen hebben al een nieuwe club gevonden of zijn nog op de proef bij respectable clubs. Dat is alleen maar heel erg mooi voor die jongens, en natuurlijk ook mooi voor de rest van Nederland. Profiteren ze ook van een deel van het opleidingswerk van Ajax.

De grootste talenten slaan het 2e elftal over... Ajax heeft bijna geen speler meer over van het kampioensteam.. allemaal vertrokken om dat ze voor de top tekort komen! Goede spelers voor middenmoot eredivisie na een jaar ervaring in de keuken kampioen divisie

Als voor deze opzet gekozen is om P/D tussen profclubs en amateurs te bevorderen, dan heeft MvG toch gelijk als hij zegt dat dit niet gelukt is? Amateurs hebben niets met de eerste divisie, de stap blijft blijkbaar te groot. De enige wezenlijke wijziging is de inbreng van de 2e teams van de profclubs, maar dat was in de oorspronkelijke opzet bijvangst. Dat Feyenoord er bewust voor gekozen heeft (toen ze op de rand van faillissement stonden) on niet mee te doen, volgens mij de reden dat Twente 2 zich nu heeft teruggetrokken, dat is een clubkeuze die je de KNVB moeilijkkan verwijten. Daarom heeft MVG alle schijn (mijn inziens terecht) tegen als hij dit statement maakt. Blijft staan de vraag of de huidige opzet de beste keuze is, want ik hoor alleen maar positieve reacties over de 2e teams, niet over amateur teams. Ik blijf het een lastige discussie vinden, net als die rare play-offs om Europese tickets (mijn mening) en het feit dat een club die buiten de top 5 eerste divisie eindigt, toch kan promoveren naar de eredivisie. Als ik naar het NL elftal kijk, kan ik alleen niet concluderen dat ons voetbal er veel beter op wordt. Wat werd Feyenoord gisteren het eerste half uur weer te kakken gezet zeg.

Van Geel probeert nu gewoon zijn eigen straatje schoon te vegen omdat Jong Feyenoord momenteel amper wedstrijden speelt en er dus een groep spelers tussen wal en schip valt welke niet direct van de jeugd naar de eerste selectie kunnen. Deze spelers gaan nu verloren en dit kost de club een hoop geld.

Wat betreft de voetbalpiramide ben ik het deels met hem eens. Het is belachelijk dat er amper sprake is van een promotie/degradatie regeling en dat de top amateurs weigeren te promoveren. Naar mijn mening kan het algehele niveau van het profvoetbal dan ook alleen maar omhoog gaan door bijvoorbeeld een samenvoeging in een Beneliga. Ik denk dat dit voor alle team een goede oplossing is. Er komt veel meer nivellering, een Ajax of PSV zal niet meer structureel in de top 3 (een uitzonderingsjaar daargelaten) eindigen want een Anderlecht of Club Brugge zal zeker met het niveau meekunnen. Hierdoor krijg je een relatief sterke top 6-8 met clubs die het elkaar heel lastig kunnen maken. Tel hierbij de stijgende inkomsten op door de schaalvergroting (sponsoren, tv geld, merchandising) en de winst is duidelijk. Echter kunnen er dan ook 3 of 4 divisies gevormd worden die qua niveau goed op elkaar aansluiten. Dit levert denk ik een gezonde concurrentie op. Het argument van de afstanden die dan groter worden is bullshit, kijk naar een UK, Duitsland, Frankrijk of Spanje waar de ploegen in een lagere divisie het hele land door moeten reizen. Ook het argument dat er dan minder Europese plekken zijn vind ik nergens op slaan, want de toegevoegde waarde van een PEC of Vitesse in de EL is mij een raadsel. Dan heb ik liever 5 sterke ploegen die structureel kans maken om de groepsfase van iig de EL te overlegen, hierdoor zullen de inkomsten uit de CL ook weer toenemen en wordt de competitie sterker waardoor je een opwaartse spiraal krijgt.

Natuurlijk heeft Van Geel gelijk dat de jeugdteams de kk divisie volledig kapotmaken. Alleen wel sneu dat uitgerekend hij dat moet zeggen.

Fantastisch gesproken meneer Van Geel! Het 2e niveau in Nederland is verziekt door de veel te goede 2e teams van topclubs. Afgelopen jaar was Jong Ajax bijna kampioen geworden, dat kan toch niet waar zijn? Ik weet denk ik wel waarom ze dit doen. Zo heeft Ajax namelijk een vergrote kans om toch nog een prijs te pakken in een jaar ...

On topic: Ik zou lekker een competitie maken voor alle beloftenteams bij elkaar. Veel leuker!

22 juli 2018 om 17:18

Afgelopen seizoen is Jong Ajax kampioen geworden. Is het trouwens niet te warm dat hoedje van aluminiumfolie op je hoofd?

Bij de clubs die wel meedoen stroomt het ene na het andere talent door. Feyenoord heeft zitten slapen en nu deugt de opzet opeens niet. Natuurlijk kun je spreken van competitievervalsing als er wekelijks andere teams staan. Maar begin niet over de ontwikkeling van talent.

22 juli 2018 om 22:01

Niet overdrijven , wie zijn er dan allemaal doorgebroken bij Ajax en PSV ? Dan bedoel ik echt doorgebroken . Hooguit een speler of 2 a 3 de laatste paar jaren , die breken ook wel door zonder die wedstrijden in de JL. alleen bij Az is er heel veel doorgebroken maar dat is gewoon een sterke lichting of verwacht je dat er komend seizoen weer een speler of 5 Wordt doorgeschoven.

22 juli 2018 om 22:31

Ik zei doorstromen, niet doorbreken. Maar het ene moet eerst gebeuren om het andere mogelijk te maken.

22 juli 2018 om 22:57

Ook qua doorstroming is er niet heel veel afwijking . Vind die 4 jonge elftallen in de JL prima , zou alleen daarachter een beloften competitie starten waar vandaan je kan promoveren naar de eerste divisie

Dat de voetbalpiramide er nog steeds niet is snap ik niet.
Nederland is het enige land in Europa waar je niet uit de eerste divisie kan degraderen. Dat zou de eerste divisie ook spannender maken.
Er zal ongetwijfeld iemand heel boos worden, maar gaat de eerste divisie echt heel veel missen als helmond sport was gedegradeerd voor de kampioen uit de 2e divisie, in dit geval vv Katwijk. Die hebben ook nog is een groter stadion dan Helmond sport.

Maar wat betreft de beloften competitie geloof ik hem niet direct. Jong feyenoord tegen jong Ajax of PSV zal ongetijfeld nog aardig wat kijkers trekken, maar daarna houdt het al heel snel op.

In de zoektocht naar meer inkomsten denk ik trouwens dat je ook best de wedstrijden van de onder 19 die de top clubs tegen elkaar spelen kunt uitzenden. Daar zal ook wel meer belangstelling voor zijn dan voor veel wedstijden uit de jupiler league.

Hoezo niet gewoon een competitie voor de beloften maken?

Meneer van Geel moet niet zo janken. Feyenoord heeft in het verleden de kans gehad om ook in de piramide te stappen ,maar meneer vond het toen niet nodig en te duur. Maar nu hij ziet dat de concurrentie (Ajax en PSV ) er voordeel van hebben begint hij te zeuren . Niemand vindt de voetbalpiramide een goede oplossing maar ga nu een foute beslissing niet verdoezelen achter de foute voetbalpiramide. Erken je foute beslissing als een echte vent. Loozer

22 juli 2018 om 21:45

Voor de jeugd elftallen werkt het misschien wel , commercieel zijn die jonge elftallen ook nodig , gelden nu wat vastere regels , ze moeten die KK div niet door laten gaan als de vertegenwoordige elftallen spelen , denk dat je het ook moet beperken tot die divisie en hieronder een beloften competitie opstellen waar dus de kampioen promoveert naar de JL en de nrs 2 en 3 van beloften spelen tegen nr 2 en nr 3 van de KK DIV van jonge elftallen zodat je hier ook wat meer prestige hebt en je ook geen jonge elftallen meer hebt bij de amateurs en je gewoon verplicht mee moet doen aan de JL maar je dus wel gewoon een beloften competitie met genoeg wedstrijden met als doel kampioen worden om in de KK DIV te komen zo leren de spelers ook meer op resultaat te spelen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller3312
S. LarssonAanvaller326
R. van PersieAanvaller2516
N. JørgensenAanvaller247
J. BijlowDoelman160
K. VermeerDoelman180
Eric BotteghinVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

Technisch directeur
28 fans
58 jaar
Laatste voetbalnieuws

'Machtsstrijd' binnen Feyenoord nadert climax: 'Het is zo'n wanorde'

Feyenoord is momenteel druk bezig om een opvolger te vinden voor de vertrekkende Martin van Geel. De technisch directeur verlaat de huidige nummer drie van de Eredivisie, mede vanwege 'het negatieve...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Paul Verhaegh staat voor een terugkeer in de Eredivisie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren