‘De huidskleur van spelers is voor onze club nooit een criterium geweest’

Zaterdag, 21 juli 2018 om 23:28Gijs Freriks • Laatste update: 00:09

MOSKOU - “Ik ben erg blij dat ik weer thuis ben.” Erving Botaka-Yoboma tekende vorige week vrijdag een contract voor één seizoen bij Torpedo Moskou en keerde daarmee terug bij de club waar hij was opgegroeid en nog altijd fan van is. “Torpedo zit in mijn hart. Ik ga vechten voor de club en zal proberen om mijn beste spel te spelen. Het belangrijkste is dat de fans mij accepteren, want het geloof in een voetballer en in een elftal is heel belangrijk. Niemand in het leven is immers immuun voor fouten en mislukkingen”, vertelde Botaka-Yoboma op de clubwebsite.

Door Gijs Freriks

De negentienjarige centrale verdediger leek zich met die woorden enigszins te verontschuldigen voor de gevoelige overstap die hij vorig jaar zomer maakte. Hij ruilde Solyaris toen in voor Kazanka, nota bene een van de grootste rivalen van Torpedo Moskou. Torpedo eindigde het afgelopen seizoen op de zesde plaats in de Tweede Divisie West, terwijl stadsgenoot Kazanka finishte als derde finishte. Enkel de kampioen promoveert naar de Football National League (FNL), het tweede niveau van de Russische voetbalpiramide.

Botaka-Yoboma voegde eraan toe dat hij vurig hoopt kampioen te worden met Torpedo: “We moeten één team zijn, want we moeten de FNL zien te bereiken. Een geweldige club als Torpedo moet daartoe in staat zijn.” De geboren Moskoviet zei in het statement openlijk te hopen op de steun van de supporters, maar een deel van de fans van de zwartwitten zat niet op zijn komst te wachten. De ultra’s van fanclub WEST-F5 schreven op vKontakte, het Russische Facebook: “Beste directie van Torpedo, omdat jullie jezelf toestaan om naar ons huis te komen, naar onze familie, maar onze tradities en regels niet accepteren, dan behouden wij datzelfde recht! We zullen zien voor wie dit beter uitpakt.”

WEST-F5 doelde met ‘huis’ op het Eduard Streltsov Stadion, het onderkomen waar Torpedo na jarenlange absentie weer naar is teruggekeerd. De afgelopen jaren voetbalde de in de Stalinjaren opgerichte vereniging onder meer in het oude stadion van het failliete Saturn. WEST-F5 publiceerde later opnieuw een bericht op vKontakte: “Onze clubkleuren zijn zwart, maar in de ranken zijn we wit.” Onversneden racisme, zo werd er geoordeeld. Zo tweette voormalig doelman Ruslan Nigmatullin: “Torpedo, je bent de schande van het Russische voetbal!” Ook media als The Sun, Marca, Globo Esporte en BILD berichtten over het racisme onder de supporters van Torpedo.

Voorzitster Elena Elentseva zei in een reactie tegenover Championat dat ze bereid is om ‘naar de mening van alle fans’ te luisteren en eventuele problemen wil aanpakken ‘door middel van dialoog’: “Maar racisme is een negatief fenomeen dat niet mag bestaan. We willen dat graag benadrukken en zullen iedere vorm van intolerantie aanpakken.” Eigenaar Roman Avdeev voegde daaraan toe dat Botaka-Yoboma, die Congolese roots heeft maar dertig kilometer ten noordoosten van Moskou werd geboren in het stadje Poesjkino, voor de technische leiding van de club ‘aan alle criteria’ voldeed. En daarom werd hij vastgelegd.

“Botaka is geboren in de regio van Moskou en woont daar ook. Bovendien is hij bij ons opgeleid en werd hij in één seizoen zelfs uitgeroepen tot de beste verdediger van de competitie. Huidskleur is geen een criterium voor ons geweest. We besteden daar geen aandacht aan en dat zullen we ook nooit doen”, aldus de baas van Torpedo. WEST-F5, dat overigens niet de officiële supportersvereniging van Torpedo is, reageerde op de ophef in de (inter)nationale media door te berichten dat de pers ‘een schandaal’ heeft willen creëren. Racisme was volgens de groep supporters nooit de reden van hun onvrede over de komst van Botaka.

'Hoeren horen niet thuis bij Torpedo', schrijft WEST-F5 op vKontakte.

“Wij hebben enkel onze mening uitgesproken over een speler die van de vijandelijke club Lokomotiv (Kazanka is een satellietclub van het grotere Lokomotiv Moskou, GF.) naar ons is overgestapt. Voor ons is dit gewoon een principekwestie.” WEST-F5 besloot het bericht met een spreuk van de oude Chinese wijsgeer Confucius: “Het is lastig zoeken naar een zwarte kat in een donkere kamer. Zeker als-ie er helemaal niet is!” De kern van de boodschap van WEST-F5 was dan ook helder: van racisme is nooit sprake geweest. Toch heeft Torpedo de schijn tegen. Niet alleen vanwege het inmiddels verwijderde citaat ‘onze clubkleuren zijn zwart, maar in de ranken zijn we wit’, maar ook omdat de aanhang een reputatie heeft.

Torpedo heeft de afgelopen jaren het stadion meermaals (deels) moeten sluiten en boetes moeten betalen vanwege racistische uitingen van supporters. Zo kregen Hulk en verdediger Christopher Samba oerwoudgeluiden naar hun hoofd geslingerd en werd Torpedo na een wedstrijd tegen Arsenal Tula bestraft omdat fans op spandoeken ‘nazistische symbolen’ hadden laten zien. De fans van Torpedo zijn ‘waarschijnlijk het meest agressief’ van heel Rusland, zo vertelde Aleksandr Tukmanov in april 2015. Diezelfde Tukmanov was sinds 2007 de voorzitter van Torpedo, maar werd in september vorig jaar afgezet om ruimte te maken voor Elentseva, die eerder de directrice van het Streltsov Stadion was.

Torpedo werd opgericht door de Likhachev-fabriek (ZiL), de oudste Russische fabrikant van vrachtwagens, bussen, militaire voertuigen en limousines. De club was met name in de zestiger jaren bijzonder succesvol met drie landstitels en zes bekers tot gevolg. In 1993 pakte Torpedo ook nog de beker van Rusland, maar na de eeuwwisseling ging het bergafwaarts. Torpedo degradeerde in 2006 voor het eerst uit het hoogste niveau en op één seizoen na, 2014/15, heeft men sindsdien altijd op het derde niveau gespeeld. In de toekomst moet Torpedo echter weer gaan wedijveren met de grotere clubs uit de hoofdstad, zoals Lokomotiv, Dynamo, Spartak en CSKA. Althans, die ambitie heeft Roman Avdeev.

Het standbeeld van Eduard Streltsov bij het stadion van Torpedo. De ‘Russische Pelé’ speelde zeventien jaar voor de club uit Moskou en maakte 25 interlanddoelpunten.

Deze zakenman nam in september een belang van 75,51 procent in Torpedo en werd daarmee met zijn bedrijf Rossium grootaandeelhouder. “Het vervangen van de clubeigenaar stond al langere tijd op de planning, want ZiL is niet het krachtige bedrijf meer dat het decennia geleden was. Van ZiL is tegenwoordig weinig meer over en daardoor was het ook zo moeilijk om financiering te blijven vinden voor de club”, legde ex-preses Tukmanov in december uit. Een van de plannen van Avdeev is om het Eduard Streltsov Stadion op te knappen. Het onderkomen krijgt onder meer nieuwe kleedkamers en tribunes en tevens worden er nieuwe trainingsvelden aangelegd en komt er een multifunctionele sportschool. De capaciteit van het stadion wordt verhoogd van 13.000 naar 15.000 stoeltjes. Kosten: circa 108.000 euro.

In totaal zou het Rossium van Avdeev, een investeringsmaatschappij die onder meer grootaandeelhouder is van de Moskouse Kredietbank, van plan zijn om 735.000 euro te investeren in Torpedo. Dit alles moet ertoe leiden dat Torpedo voor het eerst sinds 2014/15 weer in de Premjer Liga gaat spelen, maar eerst moet de club van trainer Igor Kolyvanov de FNL zien te bereiken. Botaka-Yoboma had daar dit seizoen waarschijnlijk goed bij kunnen helpen, maar Torpedo Moskou maakte donderdag in een statement bekend dat men tóch niet in zee zou gaan met de Congolese Rus. Was de directie gezwicht voor de druk van de supporters? Nee, legde het bestuur in een persverklaring uit.

Torpedo claimt dat men dinsdag een aangetekende brief heeft ontvangen van Kazenka, de vorige werkgever van Botaka-Yoboma. Deze club zou alsnog een transferbedrag eisen en de ‘policy’ van Torpedo houdt in dat men als clubje op het derde niveau geen afkoopsommen wil en kan betalen. “We benadrukken dat huidskleur nooit een criterium is geweest bij onze keuze voor spelers. Racisme heeft geen bestaansrecht. Wat betreft de mislukte transfer van Botaka betrof het probleem dus het betalen van een compensatie. Dat was doorslaggevend”, klonk het. Botaka, die al was gepresenteerd als aanwinst van Torpedo, heeft zelf nog niet op zijn vertrek gereageerd. Zaakwaarnemer Tengiz Putkaradze wél: “Er is geen sprake van racisme. Ik vraag jullie allemaal om deze verhalen niet te geloven.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door gilau)

Erg jammer dit. Zo'n artikelen zouden normaal gezien niet eens mogen bestaan! Jammer dit, vind hem desondanks een fijne directeur.

21 juli 2018 om 10:51

Say no to racism!!!

De velden zijn nog niet eens afgekoeld van een perfect WK of er moet weer een emmer stront over Rusland gegooid worden in de media.

21 juli 2018 om 01:33

Dus jij gelooft het praatje dat het geen racisme is?

21 juli 2018 om 09:20

Goed verwoord Frtorres. Er zijn echt grote maatschappelijke problemen daar op het gebied van racisme of acceptatie van buitenlanders. En ik schrijf dit als Rusland'fan'; ben er geweest, vind het een prachtig land met veelal ontzettend lieve mensen. Maar die problemen zijn er wel echt, en worden hier door Russen of anderen toch wat te snel afgedaan als propaganda van westerse media. Ik weet echt wel welke media ik kan vertrouwen en zal heus alles van twee kanten bekijken. Maar die problemen zijn er nou eenmaal.

En je 'wat de boer kent, dat vreet ie niet', klopt helemaal. Zie je ook in veel andere landen. Xenophobie is veel groter in landen waar nauwelijks buitenlanders zijn (bv Polen, Hongarije, Tsjechie, Slowakije). De hetze die bv in Hongarije tegen buitenlanders wordt gevoerd slaat helemaal nergens op, er is nauwelijks een immigrant te vinden in het land. Maar het is angst voor het onbekende, aangewakkerd door populistische politici.

Sorry begin nu af te dwalen

21 juli 2018 om 12:19

Frtorres. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen en belevenissen in Rusland. Hoe denk je dan over de spreekkoren op de tribunes in Nederland en andere landen? Racisme komt helaas in alle landen voor. Dus nogmaals in ben benieuwd naar jou persoonlijke ervaringen daar.

21 juli 2018 om 12:38

Racisme is voor simpele zielen en dient ten volste afgekeurd te worden. Geen individu zou zich onveilig, ongewenst of bedreigd moeten voelen naar mijn mening. Toch is er wel een verschil tussen enerzijds racisme en aan de andere kant gegronde zorgen rondom migratieproblematiek. En op dat onderdeel van het betoog wil ik wel graag even ingaan.

"mensen zijn bang voor het onbekende", horen we wel vaker. Terwijl ze misschien juist de uitzichtloosheid van het bekende vrezen." - Rik Torfs

Het gaat er nu juist om dat Hongarije - en steeds meer centraal en oost Europese landen, dat willen behouden. Zij zien wat immigratie op grote schaal teweegbrengt in een samenleving. Verlies van sociale cohesie, oververtegenwoordiging in de criminaliteit - niet zeldzaam zedendelicten als je het nieuws ietwat volgt, grote last voor de zorgstaat en verlies van thuisgevoel zijn daar voorbeelden van. Dat zo maar afdoen als "xenofobie" is wat mij betreft te makkelijk. Dit maakt ook het gesprek hierover onmogelijk, omdat mensen niet als dergelijk willen worden gezien en daarom hun mond maar houden. Er zijn gegronde zorgen die mensen hebben, of kunnen hebben als ze naar landen om hen heen kijken. En dit zijn terechte zorgen wat mij betreft. Dit neemt niet weg dat er ook genoeg voorbeelden zijn van mensen die wel gewoon meedoen, zich aanpassen en zich gedragen. Daarom zou men wat mij betreft veel strikter moeten mogen bepalen wie men wel en niet toelaat en tevens in veel kleinere hoeveelheden, zodat het vermogen van een community om deze mensen volledig mee te nemen in de cultuur niet compleet verwaterd, of dat deze mensen met z'n allen in de buitenwijken (ghetto's) van grote steden gaan wonen, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in flatgebouwen in Zweden, waar men inmiddels "kwetsbare wijken" heeft (lees: drugs, criminaliteit, prostitutie, jeugdbendes) Het zo mooie Zweden, waar de problemen inmiddels zo groot zijn dat een veredelde Nazi partij de verkiezingen lijkt te gaan winnen. En dat onder de bevolking die misschien wel het meest sociaal en barmhartig is geweest van allen. Wellicht iets om eens over na te denken.

Ik hoor graag hoe jij denkt over hoe zo'n ongelofelijke verandering in denken teweeggebracht kon worden.

21 juli 2018 om 13:08

Je hebt gelijk over de 'gegronde zorgen rondom migratiepolitiek'. Er zijn natuurlijk echt wel problemen, en immigranten zijn in veel criminaliteitsstatistieken oververtegenwoordigd. Dit ziet men in die landen ook. Probleem is alleen dat de media (en veel politici) in deze landen de problemen uitvergroot, en het doet voorkomen alsof dit onlosmakelijk met migratie verbonden is. Ik ben zelf ook geemigreerd; woon nu in Roemenie. Ik woon op het platteland, en ook hier is men bang voor migranten. Probleem is niet zo dat zij daar zorgen over hebben, probleem is vooral dat zij dit onlosmakelijk verbonden zien met elke immigrant. En dit laatste komt omdat zij daar geen ervaring mee hebben, en helaas enkel de negatieve verhalen meekrijgen.

21 juli 2018 om 14:16

Waarom denk je dat het te snel "afgedaan" wordt als westerse propaganda? Asensio legt het goed uit, en ik vraag me dan ook af wat het probleem is met een Hongarije dat geen migranten heeft? Hongarije is niet diegene die verantwoordelijk is voor de onzin die er gaande is in het Midden-Oosten. Logisch dat de midden-europese landen daar niks mee te maken willen hebben, die hebben het al te druk met zelf overleven.

Verder vind ik het frappant hoeveel die landen wordt verweten terwijl juist deze landen de eerste waren in europa met uitwisselingsprogramma's met afrikaanse landen (terwijl ze geen koloniaal verleden hebben). Racisme is daar echt niet een groter probleem dan in een willekeurig West-Europees land.
Toch moet het steeds weer uitvergroot worden als het bijvoorbeeld om Rusland gaat.
Dan vind ik het ook meer dan logisch wat Fanat1k zegt en heeft Frtorres helemaal niks goed verwoord behalve dat er weer met het vingertje gewezen wordt zodra er de mogelijkheid toe is.

21 juli 2018 om 17:30

Die uitwisselingsprogramma's hebben werkelijk helemaal niets met de actualiteit te maken. Ja, de universiteiten in de Sovjet-Unie en het oude oost-Europa waren er vroeg bij, maar je weet toch neem ik aan wel dat hier andere redenen aan te grondslag lagen dan liefdadigheid?

Als je zegt dat racisme daar geen groter probleem is dan in west-Europa heb je of een bord voor je kop, of je bent er nooit geweest.

Heeft niets met 'met het vingertje wijzen' te maken; ik zal de laatste zijn die dat doet richting deze landen.

21 juli 2018 om 17:58

Racisme is een van de grootste prolemen ter wereld maar helaas is dit nog steeds niet opgelost. Alle wereldleiders zouden gewoon zware gevangenisstraffen moeten uitdelen voor mensen die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie

21 juli 2018 om 19:57

Het heeft zeker te maken met actualiteit. Vooral in de grote steden wordt niemand erop neergekeken omdat die een andere huidskleur heeft juist dankzij dat. Dat het bijzonder is omdat mensen van andere rassen niet veel voorkomen betekent niet dat mensen er een afkeer tegen hebben. Velen gingen vroeger zelf ook werken in Afrika/Azië onder mensen met andere huidskleur waaronder mijn famieleden. En ja, ik ga ieder jaar meerdere malen naar landen in Centraal-Europa.

Het heeft niks met bord voor mijn kop te maken want het is gewoon een feit. Niemand in Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Macedonië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije of zelfs Polen heeft problemen met mensen uit Afrika die groter zijn dan in Nederland of je moet een chinese muur voor je ogen hebben om dat te denken. Het "racistische" gedrag daar zit vaak ook veel minder diep dan de verhalen die in Nederland spelen en er is ook een stuk minder schijnheiligheid dan hier. Als er iets fout gaat is het in 99/100 gevallen uit nieuwsgierigheid of onwetendheid. Een land is niet racistisch omdat iets daar gewoonweg minder voorkomt.

Ik weet ook zeker dat u de laatste bent die met een vingertje zou wijzen naar Rusland. Uw verhaal is ook zeer goed genuanceerd (ik hoef het er niet mee eens te zijn net zoals u het niet met mij eens hoef te zijn. Dat betekent niet dat gedachtes niet uitgewisseld kunnen worden) en daar doelde ik ook niet op. Ik had het over het geheel vanaf de eerste post van Fanat1k. En dan vooral over een Rusland wat juist al meer dan 100 jaar op een of andere manier vecht voor gelijke behandeling van alle volkeren. Dat zo een land constant als racistisch wordt neergezet vind ik op zijn minst lachwekkend.

21 juli 2018 om 22:56

@juga

Die landen die jij opnoemt vind ik over het algemeen ook niet racistisch. Rusland is echt een ander verhaal. Ik vind Rusland per defenitie niet per se een racistische land. Maar er heerst wel onwijs veel racisme in Rusland. Ik heb daar ook een tijdje gewoond.

Ik ben het zeker met je eens dat Nederlanders daarin veel schijnheiliger zijn en dat Russen het direct in your face laten zien. Maar ik hoef daar echt niet meer terug. Ik heb het zelf vaak genoeg gezien. En het ergste is en laat ik voorop stellen dat ik alle vormen van geweld afkeur, maar dat de hardwerkende en lerende Afrikanen vaak de slachtoffers van zijn. Ik had me enigzins wat kunnen voorstellen als het buitenlanders daar rotzooi kwamen brengen. En de nadruk op enigzins want ik keur geweld af.

Ik heb geen hekel aan Russen, maar ik vind Serviã«rs, Kroaten etc toch veel sympathieker.

22 juli 2018 om 01:27

Dutch Cfc

Uit oprechte interesse: waar woonde je; in welke stad en welk soort gemeenschap en hoe lang woonde je daar? En op welke manier(en) uitte het vermeende racisme zich in Rusland, dat jij in de periode die je daar woonde hebt waargenomen?

(indien het te persoonlijk is, geen probleem)

22 juli 2018 om 09:50

"en dan vooral over een Rusland wat juist al meer dan 100 jaar op een of andere manier vecht voor gelijke behandeling van alle volkeren."

Die gelijke behandeling valt wel een beetje tegen hoor. Jammer ook dat dat niet voor gelijkheid binnen bevolkingsgroepen geldt. Dan bedoel ik natuurlijk acceptatie van de lgbt-gemeenschap. Deze mensen worden ook heel erg gediscrimineerd en kunnen zonder gevaar niet eens openljk voor hun geaardheid uitkomen. Je wordt zelfs opgepakt voor het dragen van die regenboogvlag. Dus die 'gelijke behandeling' vind ik persoonlijk nogal tegenvallen.

Edit: ik vind Rusland ondanks dit alles nog steeds een prachtig land, en ga er graag weer heen. Er zijn natuurlijk ook ontzettend veel mooie en positieve dingen daar. Ook praat ik niets goed over NL; het valt mij op (ik bekijk het van een afstand nu ik niet meer in NL woon, en misschien zie ik het daarom wel duidelijker) hoeveel racisme er in NL eigenlijk nog steeds is.

Het ziet er niet al te best uit voor Torpedo, dat mag duidelijk zijn. Ik heb geen hoge pet op van Russische hooligans en kan in deze ook wel accepteren dat zijn komst van een directe rivaal aanleiding genoeg is om deze halve dreigementen naar de hoofden van de directie te slingeren. De media hier in het Westen maken graag en snel melding van racisme op en rond de Russische velden maar op dit moment ben ik daar niet zeker van.

Torpedo heeft de schijn flink tegen gezien hun eerdere reputatie met racisme, maar toch denk ik wel dat de fans zich hebben laten leiden door het sentimentele aspect, wat ook zeker niet correct is. Voor het taalgebruik zullen ze sowieso gestraft moeten worden.

Als derde klasser zouden ze blij moeten zijn dat er nog spelers zijn die voor hun club willen voetballen.

Alsof dit ook al niet jarenlang in Italië de gang van zaken is.. selectieve verontwaardiging noem ik dit. Helemaal als de internationale media zich ermee gaat bemoeien.

Neemt niet weg dat dit hele gebeuren te betreuren is natuurlijk

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Torpedo Moskva

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Fakel4920
Voor de complete stand: 1. Division
SpelersPositieW
I. LebedenkoAanvaller257
V. BotnarKeeper240
M. MarkinAanvaller31
A. DovbnyaKeeper20
I. EliseevVerdediger00
A. EvdokimovVerdediger222
O. KaplienkoVerdediger80
Voor de complete selectie: Clubpagina Torpedo Moskva.

0 fans
23 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 FK Ufa 11 0 3 0
2020/2021 Veles 38 3 9 2
2019/2020 FC Luch-Energia 11 0 4 0
2018/2019 Veles 6 0 3 0
2018 Samgurali 6 0 1 0

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren