Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Nieuw stadion Feyenoord valt 22 miljoen euro duurder uit dan begroot

Laatste update:

Het nieuwe stadion van Feyenoord pakt 22 miljoen euro duurder uit dan gepland, zo schrijft het Algemeen Dagblad. In eerste instantie was men uitgegaan van een totaalbedrag van 422 miljoen euro, maar die begroting is nu aangepast naar 444 miljoen euro. Dit extra bedrag moet op tafel worden gebracht door externe geldschieters.

“De toename is toe te schrijven aan de nadere uitwerking en detaillering van de financiering en de bouw- en financieringsplanning”, zo laat Feyenoord City in een verklaring weten. De verwachte kosten voor de bouw van het stadion blijven met 365 miljoen euro hetzelfde Er wordt nog met investeerders en financiers gesproken over de bekostiging van het nieuwe stadion, waarvan de bouw in 2020 moet beginnen.

Feyenoord City moet op steenworp afstand van De Kuip gebouwd worden en plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Zoals het er nu naar uitziet, moet Feyenoord het nieuwe onderkomen in 2023 betrekken. Het plan wordt momenteel doorgerekend door het Amerikaanse Goldman Sachs, terwijl er ook wordt samengewerkt met het Britse International Stadia Group. In de zomer moet er een definitief besluit vallen over het nieuwe stadion.

Er zijn niet louter positieve geluiden te horen over de bouw van het nieuwe stadion. Veel supporters maken zich zorgen over de financiële toekomst van Feyenoord, omdat de club zich behoorlijk in de schulden moet steken voor het nieuwe onderkomen. Dr. Tsjalle van der Burg, docent economie aan de Universiteit Twente, oordeelde onlangs in een rapport dat de kans op een situatie waarin het stadion failliet dreigt te gaan ‘zeer groot’ is. Feyenoord zou er volgens hem beter aan doen om de huidige Kuip te verbouwen.

Doet Feyenoord er verstandig aan om een nieuw stadion te bouwen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ben nog steeds bang dat het nieuwe stadion de ondergang wordt van ons. En dat er hetzelfde gebeurd als wat er bij fc Twente is gebeurd

12 juli 2018 om 09:29

Waarom zie je dit louter als een voetbalproject terwijl heel Rotterdam zuid op de schop gaat? Dat is nu net het deel welke wel een opknapbeurt kan gebruiken, van een Charlois tot een Ahoy. De gemeente financieert al een dikke 300 miljoen voor heel Rotterdam zuid, wat toch echt een andere situatie is dan FC Twente welke het stadion op nieuw industrieterrein bouwde. Ook als niet Feyenoorder zie ik hier het nut wel van in, ook omdat gemeente Rotterdam er achter staat...

12 juli 2018 om 10:05

Enigste probleem is dat heel veel Rotterdammers niks met de club van Zuid Rotterdam hebben,en dat de grootste deel der supporters niet eens uit deze stad komt.
Je maakt dus een gigastadion met Rotterdams geld voor lui uit West Brabant,zeeland en de regio. Je kan beter investeren in clubs zoals Sparta en Excelsior . een echt mooi stadsstadion voor Rotterdammers ipv zo'n betonnen kolos voor lui die een mythe aanhangen ,om daarna weer naar huis te rijden de stad uit.

12 juli 2018 om 10:19

Hahahahah, beetje te vroeg om te drinken, vind je niet?

12 juli 2018 om 10:22

Lol dat zijn niet zowel rotterdammers hoor, en op zuid al helemaal niet. Maar het punt van Harecles was dat dit meer is dan alleen een stadion. De hele buurt wordt aangepakt, met hopelijk meer bedrijvigheid en werkgelegenheid als gevolg.

12 juli 2018 om 10:53

Tsja als je het zo redeneert Vivabarsa, zou een Ahoy ook constant gevuld moeten worden met Rotterdammers alvorens deze opgeknapt wordt. Het gaat er niet om waar supporters vandaan komen, als ze maar komen! Tevens willen ze in de nieuwe Kuip toch ook grote concerten/evenementen e.d. gaan expoiteren, waarbij de oude (en gedegradeerde) Kuip voor atletiek wedstrijden e.d. gebruikt gaat worden, tenminste zo had ik het begrepen.

Mijn punt is nu net dat de nieuwe Kuip wat meer omslaat dan alleen het stadion. Tevens is het niet alleen Rotterdams geld, het rijk (dus wij allemaal) springen ook bij betreffende de wijk Rotterdam Zuid waarbij de gemeente Rotterdam bijspringt betreffende het stadion. Niet heel anders dan het rijk welke ook een 130 miljoen in Eindhoven pompt ter innovatie. Ik vind het goed dat er geinvesteerd wordt in dit soort "achterstandswijken" en "innovatiegebieden," of dat nu in Rotterdam of Eindhoven is boeit me even weinig. Ik zou het wel mooi vinden, zo'n fraai nieuw stadion aan de Maas i.i.g, past ook wel bij de (wereld)stad Rotterdam.

12 juli 2018 om 17:38

Een nieuw stadion is toch geen vereiste? Je kan gewoon het gebied op dr schop gooien zónder een nieuw stadion te bouwen? A.k.a gemeente heeft schijt aan de bewoners

12 juli 2018 om 09:32

Bij Fc Twente was er iets meer aan de hand.. Financiële constructies om transfers te kunnen betalen en een louche sponsorcontract met Doyen Sports hebben Fc Twente de das om gedaan.

Een nieuw stadion voor Feyenoord is nodig alleen na 10 jaar gezeur zie ik het in de komende 10 jaar niet gebeuren. 63.000 stoelen is voor de eredivisie ook niet echt rendabel. Oranje gaat er voetballen, concerten zal het ook wel aantrekken maar zie het stadion niet vol zitten bij Feyenoord-Fc Groningen.

Kuip renoveren lijkt mij goedkoper en wenselijker bij de fans

12 juli 2018 om 09:59

Nou ja met Dagjesmensen krijg je het wel vol. Seizoenskaarten zijn vaak al begin Juli uitverkocht dan heb je nog maar 20.000 mensen te gaan. En de stad Rotterdam zal natuurlijk ook een impuls krijgen en meer mensen aantrekken als zuid op de schop gaat.

Buiten dat is dit natuurlijk niet een brilliant moment om een nieuw 'huis' te kopen. De markt is oververhit. Bouwbedrijven vragen wat ze willen, dat zal waarschijnlijk ook die 22 miljoen extra verklaren.

12 juli 2018 om 10:19

5% meer.. is niet zo gek eerlijk gezegd..

12 juli 2018 om 10:21

Twente was een Heel ander verhaal.. een Voorzitter die alles verborgen hield met contracten die voor geen meter deugden..

Is een beetje alsof je door Vestia niet meer moet investeren in de woningmarkt..

12 juli 2018 om 13:09

Vooropgesteld dat het niet te hopen is maar het verhaal dat Feyenoord wel eens failliet kon gaan aan het nieuwe stadion wordt zo nog wel reeler. Men heeft nu niet eens genoeg geld om 32 Mio af te lossen aan Vrienden van Feyenoord en dan dit traject aangaan, pure grootheidswaanzin

Zoveel geld voor een stadion. Het is onbegrijpelijk soms. Dit is de reden om mee te gaan voor meer inkomsten of vanwege dat het huidige stadion niet meer van deze tijd is?

En wie mag dat uiteindelijk gaan betalen vraag ik mij dan af?

Waar ik bang voor ben is dat de gemeente uiteindelijk geld (en dus belastinggeld) in dit bedrijf pompt zonder dat ze hier iets voor terug krijgen.

In het meest dramatische geval gaat Feyenoord ook nog een keer failliet eraan. Er is een term voor een stadion als dit: een witte olifant.

12 juli 2018 om 10:01

Laten we hopen dat zoiets niet gebeurt. Het is al triest genoeg dat andere clubs zoals psv steun van de gemeente hebben gekregen. Ik verwacht ook dat de knvb er keihard tegen optreedt.

12 juli 2018 om 10:06

Gemeente investeert niet in het stadion. Ze staan garant voor een deel en investeren in de gebiedsontwikkeling

12 juli 2018 om 10:57

Dat komt toch op hetzelfde neer? Op het moment dat de gemeente garant staat kan je risicolozer investeren.

12 juli 2018 om 11:30

Voetbal

"ik verwacht ook dat de knvb er keihard tegen optreedt."

Gaat de Knvb dan nog optreden tegen de steun die Ajax kreeg voor de bouw van de Arena?

Los daarvan, wat wil de Knvb doen tegen zaken waar ze niets tegen kunnen doen? Ik bedoel, als jij een probleen hebt met een verkeersboete, ga je dan ook de Algemene Bond voor Huisvrouwen vragen om keihard ip te treden? Oftewel, verkeerd loket!

Je mag vinden dat overheden clubs niet zouden moeten steunen, maar feit is dat je in Nederland gezien de kosten heel lastig nieuwe stadions kunt bouwen. En in plaats van onze clubs laten optreden in lelijke en rotte betonnen gebouwtjes vind ik het wel prettig dat dit in mooie en bezoekersvriendelijke omgevingen gebeurd. Is ook een stuk veiliger trouwens. Dan hoeft de overheid ook niet, als er ongelukken gebeuren, later met maatregelen te komen om de veiligheid in stadions te verbeteren. Die les hebben ze in Engeland na Heizel en Hillsborough wel getrokken.

12 juli 2018 om 11:25

Waagplein

"waar ik bang voor ben is dat de gemeente uiteindelijk geld (en dus belastinggeld) in dit bedrijf pompt zonder dat ze hier iets voor terug krijgen. "

Uiteindelijk krijgt de gemeente als dit project gerealiseerd wordt wel degelijk wat terug natuurlijk. De maatschappelijke effecten van een nieuw stadion inclusief gebiedsontwikkeling zijn wat mij betreft onbetaalbaar. En ik begrijp dat naast dit stadion eigenlijk de hele deelgemeente op de schop gaat. Nou, dát lijjkt me voor Rotterdam Zuid, ik weet niet of jij daar weleens komt, een goede ontwikkeling!

Daarnaast wuil ik wel ter discussie stellen wat de betekenis is van de gedachte dat de gemeente iets 'terug' moet krijgen voor het geld dat ze als subsidie in de stad of in dit geval in een project waar Feyenoord mede van profiteert steken. Ik vind het een iets te utilitaristische opvatting. Niet alles behoeft noch behoort in mijn ogen te worden gemeten langs de lat van 'wat levert het precies op'. Als ik het extreem opvat zou je als je doordenkt daarmee de hulp en zorg voor ouderen boven de 85 jaar ook moeten staken. Want wat krijg je nu nog terug voor die investeringen, als je het keihard stelt? Niet dat ik daar een voorstander van ben, integendeel. Maar het is wel het eindpunt van het hellende vlak dat utilitarisme heet.

Ik ben geen fan van Feyenoord, ik ben ook geen inwoner van Rotterdam, maar ik ben echt 100% voorstander voor dit project en voor een nieuw stadion voor Feyenoord. Hoewel ik ook denk dat dit Feyenoord zelfs een enorme boost kan gaan geven, wat nadelig is voor mijn cluppie ; ) , maar ik vind wel dat de club en de stad een nieuw mooi en groot stadion verdienen.

En ja, ik ken de Kuip. Sterker nog, ik denk dat ik bij de weinigen hier hoor die ook nog de 'oude Kuip' hebben meegemaakt van vóór 1994. Toen er nog geen algehele overkapping was. En je dus op de tweede ring achter het doel nog gewoon in de regen zat naar wedstrijden te kijken. Ik vond het stadion toen al uniek, zeker dat deinen van die tribunes, maar verouderd en aan vernieuwing toe. Ik vind dat nog steeds. Want ook tegenwoordig, het is qua sfeer, beleving en atmosfeer echt uniek in Nederland (niet de Meer, de Arena of Philips stadion kunnen daaraan tippen) maar het blijft een hopeloos stadion met rare trappetjes, slechte horeca, Wc's etc. Daar mag wat aan gedaan, is mijn mening.

Als Goldman Sachs zich er mee bemoeit, dan weet ik wel waar die 22 miljoen naar toe gast 😉

Project lijkt te groot en ambitieus voor een club als Feyenoord. Project is bijvoorbeeld ruim 4 keer zo duur als de arena en die wordt ook nog gebruikt voor concerten. Veel mensen zijn ook erg kritisch op het verdienmodel van het stadion wat op hele gunstige aannames lijkt te zijn gebaseerd. Krijg steeds meer het vermoeden dat ze een te grote broek proberen aan te trekken.

12 juli 2018 om 09:18

Klopt, verdienmodel is paar keer negatief aangepast daardoor is bij mij het vertrouwen afgenomen en dat daalt nu weer. Ik er ook niet zo rouwig om want als je alle regels leest die dan waarschijnlijk werkelijkheid worden dan zou dat de club vermoorden. Misschien niet eens het financiã«le.

Het is toch te gek voor worden dat iedereen knettergek wordt van die klote combi's en Feyenoord wil dat lachend toe gaan passen op de thuiswedstrijden.

12 juli 2018 om 10:20

Combi’s bij thuiswedstrijden? Dat klinkt heel bizar. Hoe komt dat eruit te zien?

12 juli 2018 om 10:30

Eigenlijk zoals nu met de uitwedstrijden. Er worden bepaalde plekken gemaakt waar je moet zijn en daarvan ga je met z'n alle met de bus.

Dit was natuurlijk te verwachten. Noem mij een project van deze omvang waarbij men van begin tot eind binnen budget is gebleven. Vrees dan ook dat het hier niet bij gaat blijven, temeer er nog geen paal in de grond staat (geloof ik?)

Bizar fenomeen: een leger zeer duurbetaalde knappe koppen en cijfergoeroe's die dit project duizend keer doorrekenen, toetsen, opnieuw berekenen en in zo'n vroeg stadium alweer tamelijk fors naar boven moeten bijstellen.
Ben ik nou de enige die dat niet te verkopen vindt??

12 juli 2018 om 10:26

@Nick Klopt dit gebeurt altijd. Maar meestal niet al als ze nog aan het vergaderen zijn. En nee ik verbaas me daar al zoveel jaren over. Enige conclusie kan zijn dat ze het wel degelijk weten, maar de cijfers gebruiken die op dat moment het best uitkomen.

12 juli 2018 om 10:58

Dante: Dat is mijn gevoel ook en ik weet ook dat het zo werkt. In een ver verleden werkte ik voor een gernommeerd concultantsbureau dat zich met gebiedsontwikkeling bezighield. Je wil niet weten hoe projecten er soms doorgedrukt worden.

Een paar enthousiaste mensen met ambitieuze plannen, een paar eerzuchtige lokale politici, een welwillende bank met een bijzonder dubieuze reputatie en een bouwbedrijf die er vooral voor de aandeelhouders is. Ideale cocktail voor een duizelingwekkende financiele strop.

Een machtig, intimiderend stadion hoort gewoon bij Feyenoord en ik ben niet eens Feyenoorder. Maar ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat Rotterdam zich niet pijnlijk verslikt in dit project en de stad + trouwe aanhang met een niet weg te spoelen kater achterblijven.

12 juli 2018 om 11:07

Ja ik geloof je gelijk. Zijn ook al vaak onthullende docu's over geweest en zelfs rechtzaken. Loopt altijd met een susser af, zelfs met omkoping erbij.

Ik hoop het ook. Ik kan er werkelijkl geen zinnig woord over zeggen. Als ik de argumenten lees voor renoveren van de Kuip kan ik me daar vaak in vinden. Maar dat geldt ook over verhalen die uitleggen waarom het nieuwe stadion een beter idee is. Het is als buitenstaander zo moeilijk te weten wat wel en niet waar is.

De bedragen zullen nog wel eens veranderen dat is logisch als je probeert te voorspellen.
De kogel moet zo snel mogelijk door de kerk (gemeenteraad) zodat er gewoon begonnen kan worden met dit project.
Ik zit nog altijd met meer dan veel plezier in Kuip ook de komende jaren maar zie dat nieuwe stadion echt zitten. Zeker in het hele plaatje met een verbouwd Rotterdam Zuid.

12 juli 2018 om 10:21

Het wordt een betonnen bouwput, ben benieuwd of Rotterdam zuid er een beetje mooi uit komt te zien dan (Veel groen en geen afzichtelijke gebouwen)

12 juli 2018 om 11:08

Voorspellen? Voorspellen moet je op de kermis doen, met zo'n mysterieus vrouwtje en een glazen bol. Als er met honderden miljoenen euro's gewerkt wordt mag je toch verwachten dat de mensen die daar rijkelijk voor betaald worden een realistisch projectplan inclusief realistische kosten/batenanalyse schrijven waarbij rekening gehouden wordt met best and worst case scenario's inclusief rentestijgingen, stijgende grondstofkosten etc.?

Je mag toch ook verwachten dat na verschillende haalbaarheidsstudies en rapporten de kosten niet al met 22 miljoen stijgen nog voor er een baksteen besteld is waardoor je bij voorbaat al weet dat je niet gek op hoeft te kijken als het complex uiteindelijk 100+ miljoen duurder wordt?

12 juli 2018 om 13:01

Is hetgeen jij aangeeft dan geen voorspellen? Je kan het ook ramen of inschatten noemen. Je kan nooit en te nimmer een toekomstige bedrag/kosten garanderen.
Bij elk bouwproject lopen de kosten op, altijd boven de schatting die eerder is gemaakt.
Die kosten te hoog/te laag discussie is vaak een politiek ingestoken verhaal om de burgerij op de hand te krijgen.
Wil jij dat er een nieuw stadion komt?

12 juli 2018 om 13:21

Ik snap helemaal wat je bedoelt hoor. Wat ik eigenlijk duidelijk probeer te maken is dat ik vind dat dit soort projecten, zeker na de financiele crisis, nooit en te nimmer rooskleuriger gepresenteerd mogen worden om de publieke opinie mee te krijgen.

12 juli 2018 om 15:11

Om nog terug te komen op je vraag of ik wil dat er een nieuw stadion komt: ik ben liefhebber van het spelletje dus sta er tamelijk neutraal in. Ik vind vooral dat de Rotterdammers zelf never nooit mogen lijden onder geldverslindend opportunisme.

Wel vind ik dat een imposant en intimiderend stadion gewoon bij Feyenoord hoort. Die fanatieke trouwe achterban (niet te verwarren met de 'rotterdam Hooligans' hoort niet thuis in een gelikte, veredelde design soepterrine.

Huidige Kuip houden, verbouwen of vervangen door een verbeterde versie maakt mij dus niet uit.

Het blijft een groot risico voor Feyenoord. Het is een mega bedrag en dat terwijl Feyenoord er financieel weer bovenop begint te komen. Een nieuw stadion geeft bij lange na niet de garantie op vooruitgang

Brrr. ik krijg hele enge gedachtes bij het lezen van dit soort teksten. Ben er inmiddels goed allergisch voor.

Ik ben niet zo thuis in vastgoed en finance etc., en zal het waarschijnlijk niet correct lezen. Maar heeft iemand uitleg voor mij hoe het kan dat er 22 miljoen extra zal moeten worden bekostigd, puur door verdere uitwerking van de bouw- en financieringsplannen? Of wordt er met de tekst bedoeld dat de uiteindelijke definitieve bouw die 22 miljoen extra moeten worden bekostigd?

Feyenoord moet dit nieuwe stadion helemaal niet willen. Nog niet in ieder geval.

Wat ik niet begrijp in deze kwestie. Waarom moet dat nieuwe stadion zo duur zijn? Ik snap dat het verbouwen van de Kuip mogelijk te duur zou worden en niet handig is; maar hoezo kan je geen nieuw stadion bouwen voor een normaal bedrag? Waar zitten die extreem hoge kosten in?

12 juli 2018 om 11:18

Prjecten van deze omvang zijn gewoon enorm duur door de grond, financiering, bouwmaterialen en technieken, personeel, machines etc. Plus iedereen wil er ihet liefst goed op verdienen. Op zich geen vreemd verschijnsel. Maar dat zulke projecten echt altijd financieel uit de klauwen lopen is voor mij net zo onbegrijpelijk. Of nou ja, ik begrijp het eigenlijk wel: het is bizar veel geld dus presenteert men de plannen altijd vanuit het meest gunstige perspectief zodat de publieke opinie zich achter het project schaart.

Als het er eenmaal staat en 100 miljoen duurder uitviel kan de belanghebbenden dan niet veel meer schelen: Feyenoord heeft het stadion, de architect en lokale politici hun prestigeproject, de bouwer zijn centen, de financiers een melkkoetje. Iedereen happy, toch?

Sorry, ik word altijd erg cynisch van dit soort berichten.

12 juli 2018 om 12:56

Maar als ik het goed gelezen had dan zijn de nieuwe stadions van clubs met een vele malen hogere begroting (facht te lezen oa Juventus en Bayern) een stuk goedkoper. Dan moet dat toch kunnen, ervan uitgaand dat Feyenoord toch wel genoegen zal en moet nemen met een iets simpeler onderkomen dan Bayern?

12 juli 2018 om 13:01

Wat ik weer begrepen heb is dat het bij Feyenoord niet alleen om een stadion gaat maar om een heel gebied dat ontwikkeld gaat worden. Wellicht dat dit het verschil is?

Laten ze gewoon de huidige kuip verbouwen dat heeft PSV ook in de voorbijgaande jaren gedaan en nu moet je eens kijken wat voor een mooi stadion dat geworden is.!!!!!

Het Nieuwe Stadion in het kader van megalomaan project Feyenoord City gaat nu al 22 miljoen extra kosten, terwijl er nog geen paal de grond is geramd.
Dat wordt nog wat!
Een voetbaltempel van een half miljard (tenminste) en de mensen in de arbeiderswijken Vrewwijk en Charlois blijven met lege handen achter.
Leve het kapitalisme.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren