Kroatië schrijft geschiedenis: ‘Geen enkele speler wilde gewisseld worden’

Woensdag, 11 juli 2018 om

Zlatko Dalic sprak na de winst op Engeland in de halve finale van het WK in Rusland van gerechtigheid. Kroatië trok de wedstrijd in de noodzakelijke verlenging naar zich toe door een doelpunt van Mario Mandzukic: 2-1. “Wij hebben verdiend gewonnen. Ik kan alleen maar zeggen dat de spelers het geweldig hebben gedaan.”

“Deze mannen zijn niet normaal”, benadrukte de bondscoach, die naar de eerdere verlengingen tegen Denemarken en Rusland wees. “Een geweldige prestatie na 120 minuten spelen. En niemand wilde eruit om gewisseld te worden. Ik vroeg aan ze of ze moe waren en iedereen zei: ‘Nee, ik niet, ik niet’”

“Ze hebben geschiedenis geschreven. Kroatië staat voor de eerste keer in de finale.” Dalic sprak de hoop uit dat het land trots is. “Laat Kroatië nu maar even feestvieren. Dan op naar de finale.” Kroatië was in 1998 dicht bij de finale. Frankrijk was toen echter te sterk voor de Kroaten, die in de strijd om brons het Nederlands elftal de baas waren (1-2).

Dalic had voorafgaand aan de halve finale al een goed gevoel. "We wisten dat dit niet het einde zou zijn", verzekerde de trainer, die nog een duel in de Russische hoofdstad van de wereldtitel verwijderd is. "Toen we in Moskou arriveerden, zeiden we al dat we hier zouden blijven. Nu is er nog één stap te gaan. Als God het wil, worden we wereldkampioen."

Bij Harry Kane overheerste toch het positieve na de nederlaag. “We zijn verder gekomen dan iedereen had gedacht. Ook in deze wedstrijd hebben we de kansen gehad om te winnen. Het had gekund. Maar we mogen trots zijn”, benadrukte de aanvaller annex captain van Engeland. “We moeten ook eerlijk zijn: sommige dingen hadden beter gekund. Ook in de wedstrijd tegen Kroatië. We hebben een jong elftal. Laten we vooral ook leren van onze ervaringen hier.”

Kane weet dat Engeland echt kans had gemaakt op de wereldtitel, de eerste sinds 1966. "Het doel heel veel pijn om nu te verliezen, maar we hebben laten zien dat we het aankunnen. We kunnen de halve finale halen en hopelijk kunnen we volgende keer een stap verder zetten. We hebben nu een mooie basis gelegd en we kunnen trots zijn."


Poll

Denk jij dat Kroatië het WK in Rusland gaat winnen?


Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door ajaxxxlove)

Denk niet dat dit Kroatië zich naief laat wegcounteren door Frankrijk. Hoop in ieder geval dat het een mooie finale wordt die niet door een random corner beslist wordt zoals in de wedstrijd tegen België.

12 juli 2018 om 00:09

Ben wel bang dat Mbappe de backs van Kroatië zoek speelt, ben benieuwd hoe ze hem gaan uitschakelen. Hoop echt dat Kroatië de beker pakt, dat saaie voetbal van de Fransen gun ik helemaal niks.

12 juli 2018 om 00:43

Wat is dat nou steeds over gejankt over saai voetbal van Frankrijk? De eerste helft tegen België was gewoon een mooie pot. Ze komen 1-0 voor en kunnen de tegenstander door te verdedigen onschadelijk maken. Meteen doen toch? Toen Nederland in 2010 zo speelde hoorde je niemand, want o-wat kwamen we ver.

12 juli 2018 om 01:27

dit Frankrijk is natuurlijk wel beter als dat Oranje qua selectie. wij hadden toen matige spelers in de verdediging staan waar dit Frankrijk in elke linie ijzersterk bezet is. dan mag je toch meer verwachten als wat ze nu laten zien

12 juli 2018 om 03:55

Nederland speelde toen vrij attractief en aanvallend ondanks de opstelling. Veel mensen denken aan de finale, waarin we inderdaad verdedigend stonden, maar in de andere potjes was dat veel minder het geval, o.a. ook door achterstanden.

12 juli 2018 om 08:28

Dat is niet waar. Toen Nederland zo speelde in 2010 las ik hier op voetbalzone juist veel over het saaie voetbal van Nederland.

Mooie ploeg hoop dat ze winnen. Geen kapsones en mooi aanvalsspel. Modric dan gelijk de gouden bal

12 juli 2018 om 00:33

Helemaal mee eens Kroatië gaat winnen ook met mentaliteit doorzettingsvermogen en willen winnen door mooi voetbal

12 juli 2018 om 02:41

Vind Rakitic dus vaak dominanter dan Modric.

12 juli 2018 om 02:58

Toch niet op dit toernooi? Haalt amper zijn niveau dit toernooi. Alles maar dan ook echt alles gaat over Modric.

12 juli 2018 om 04:07

Idd. Rakitic speelde eigenlijk alleen tegen argentinie goed.

12 juli 2018 om 08:47

Vond hem tegen Engeland ook goed spelen, maar misschien komt dit omdat Rakitic eerder een beslissende pass wil geven, waardoor er meer dreiging van uit gaat. Modric speelt natuurlijk ook heel goed, daar wil ik niets aan te kort doen.

Daarnaast vind ik Perisic bril-jant. Werklust, talent, tweebenig, sterk. Wauw.

Kroatie heeft met het kleine land dat het is toch vaak hele goede spelers. Knap van zo'n klein land. Ik verwacht dat de Franse een maatje te groot zijn maar dit is al een geweldige prestatie voor een outsider.

We weten het zondag pas, maar moet je je voorstellen: Kroatië wereldkampioen. Begin van het toernooi had ik dat heel vreemd gevonden, maar als je puur kijkt naar de namen van de basiself, is dat toch een klasse-team hoor. Dat gecombineerd met de vechtlust die we in de KO-fase hebben gezien is het eigenlijk wel verdiend dat ze in de finale staan. Vrees alleen dat de slopende wedstrijden wel hun tol gaan eisen tegen de frisse en fitte Fransen. Maar in een finale is alles mogelijk.

Is Kroatië misschien wel de meest verrassende WK-finalist sinds Oranje/argentinië in '74/'78? Oranje in 2010 was misschien ook wel verrassend, maar toen stonden we geloof ik nog in de top 3 van de FIFA-ranking.

12 juli 2018 om 02:18

In 74 was het de ploeg waarvan een groot deel 3 Europacup titels op zak had. Hoezo is dat verrassend?

Eerst nog even de complimenten voor Kroatië. Als zo'n klein land een WK-finale halen is uniek.

Toch rest bij mij momenteel de vraag of we nog wel kunnen spreken van een selecte groep landen die echte wereldtop zijn. Alle landen zitten zo dicht op elkaar dat er momenteel wel 20 landen zijn met een prima kans om ver te komen op een WK. Alleen Brazilië en Frankrijk springen er echt uit. Vroeger was de groep toplanden veel groter. Kijk eens naar de selecties in de periode 1998-2006: Elk land had zo 5 of 6 wereldtoppers in het team lopen.

Voor het Nederlands elftal echt heel erg zonde dat we er niet bij waren want met een goede tactische coach had je ook dit WK weer heel ver kunnen komen. Ook wij zijn niet slechter dan Colombia, Zweden of zelfs Kroatië. Tegen de Fransen en Brazilianen leggen we het af maar verder hebben we tegen elk land een prima kans.

11 juli 2018 om 23:52

Jawel we zijn deze keer wel slechter.

11 juli 2018 om 23:54

Brazilië????

11 juli 2018 om 23:58

Brazilië ja. Die ploeg die in elke wedstrijd fris aanviel en België in de kwartfinale gewoon wegspeelde.

12 juli 2018 om 00:00

maar wie ging naar de halve finale? en wie heeft het wk niet meegespeeld? nog veel plezier me je haat tegenover belgie

12 juli 2018 om 00:09

Objectief gezien valt er weinig op af te dingen dat Brazilië en Frankrijk sterker zijn dan België. Daar ging mijn verhaal ook helemaal niet over trouwens.

11 juli 2018 om 23:58

Toen ik zo ongeveer begon met voetbal kijken (eind jaren '90) werd je geleerd dat Braziliã« de beste zijn, met daarachter Duitsland, Italiã«, Argentiniã«, Engeland, Oranje en Spanje. Alle andere landen deden er gewoon niet toe.

Nu het fysieke aspect meer aanwezig is in voetbal, merk je dat kleinere landen door middel van een resultaatgerichte tactiek en een dosis vechtlust het best goed doen op een toernooi. Landen als Colombia, Ijsland, Japan, Kroatiã« en ook Zweden zijn niet meer zo makkelijk met 4-0/5-0 op te rollen. Toch denk ik dat dit toernooi te vroeg kwam voor Oranje.

12 juli 2018 om 00:06

Ja precies. In mijn tijd kwamen landen zoals Frankrijk en Portugal daarbij en bleven de overige toplanden bestaan. Het toernooi komt inderdaad wat vroeg voor de nieuwe bondscoach maar ik ben benieuwd wat de komende 4 jaar ons gaat brengen.

12 juli 2018 om 00:17

Wel grappig dat je 'in mijn tijd' zegt. Jullie schelen 2 jaar in leeftijd

12 juli 2018 om 04:16

Ik vind dat je met name Columbia Japan en Kroatie daarmee te kort doet. Kunnen prima voetballen en zijn imo dus heel wat meer dan alleen fysiek en vechtlust. Sterker nog, die landen voetballen beter dan Nederland.

12 juli 2018 om 00:00

Dat komt vooral omdat de grote landen spelen om niet te verliezen (met uitzondering van Kroatie, Duitsland, Belgie en Spanje). De rest gooit de boel dicht en probeert met een counter of spelsituaties een doelpunt te maken. Zelfs Frankrijk en Brazilie speelden dit WK meer dan eens afbraakvoetbal. Je krijgt daardoor weinig doelpunten tegen, maar je staat ook vaker onder druk. Bovendien zul je veel effectiever moeten zijn.

Ik ben bang dat de tijd van de aantrekkelijke wedstrijden voorbij is. Het tijdrekken neemt steeds ergere vormen aan, de belangen worden groter en de huidige generatie voetballers hoeven het publiek niet meer zozeer te vermaken.

Verder valt het allemaal wel mee. Vroeger leek dat zo omdat de wereldtop niet zo breed was. Tegenwoordig zijn er veel meer grote clubs en veel meer topspelers met een paar uitschieters. Overigens maken Frankrijk en Brazilie ook geen indruk. Frankrijk ook al niet in de kwalificatie. Ook zij zijn afhankelijk van 1 of 2 spelers.

12 juli 2018 om 00:08

Het feit dat jij zelfs de kracht van Brazilië en Frankrijk al relativeert, ondersteunt alleen maar mijn betoog lijkt mij. Weinig echte topploegen, veel redelijk gelijkwaardige teams. (Ook door de speelstijl)

12 juli 2018 om 00:08

Zelfs Frankrijk speelt afbraakvoetbal? Frankrijk heeft toch nooit bekend gestaan aanvallend voetbal gespeeld. Zo speelden ze 20 jaar geleden toch ook al.

12 juli 2018 om 01:33

@ruudgeels

wat zeg jij nou? Kroatie heeft spelers als Modric, Rakitic en Mandzukic die allemaal in de Europese top spelen en daar regelmatig bepalend zijn. welke spelers bij ons evenaren die prestatie? Van Dijk is alleen redelijk bepalend op een hoog niveau, De Vrij is ook een goede verdediger en De Ligt is een heel groot talent maar de rest van Oranje is een collectie van eenheidsworsten van wie niemand bepalend is in de Europese top

Colombia valt over te twisten alleen zouden James Rodriguez en Falcao op dit moment wel met afstand onze beste twee voetballers zijn waren het Nederlanders geweest

Zweden is gelijkwaardig aan ons qua spelersmateriaal maar die waren als team wel overtuigender in de kwalificatie dus die stonden ook terecht op dit WK naar mijn mening. als je 4 punten pakt tegen Frankrijk en Luxemburg met 8-0 verslaat heb je meer laten zien als Oranje in de kwalificatiepoule vind ik. Oranje overtuigde eigenlijk geen enkele wedstrijd in die poule

12 juli 2018 om 04:12

Lol Ruud wij niet slechter dan Kroatie? Gaat ergens over. Dit oranje heeft hier niets te zoeken, hoe zwak sommige teams ook lijken .

Wat heerlijk voor Kroatië om het in groep met Argentinië als eerste te eindigen en vervolgens gewoon de finale weten te bereiken! Ik denk dat Frankrijk een kopje te groot is voor ze en vooral na 3x 120 minuten in de benen te hebben zal het pittig worden, maar ik gun het ze van harte.

Nu maakt de winnaar voor mij niet zoveel meer uit. Frankrijk die aardig ervaring op heeft gedaan in EK en nu erg volwassen lijkt te spelen verdienen het ook enorm om te winnen.

12 juli 2018 om 09:14

Vandaag leken ze het de eerste helft ook heel te hebben na die 2 verlengingen in de benen. Echter kwamen ze heel sterk uit de kleedkamer en heeft Engeland nauwelijks nog iets kunnen inbrengen. Ik laat me graag verrassen zondag 👍

That's the spirit, proud to be Hrvat! Ik hoop op een mooie finale waarin Kroatie zegeviert. Iets wat ze op basis van dit toernooi zouden verdienen, naar mijn mening.

12 juli 2018 om 09:11

Lekker hoor Brate moj. We gaan geschiedenis schrijven. Ik ben helemaal schor maar net als de selectie zondag weer fit om te knallen.💪😁✌🇭🇷❤

12 juli 2018 om 11:14

Volim te Hrvatsko! 🇭🇷

Wat mist Bayern Mandzukic zeg, hij staat altijd op in de grote wedstrijden.

Als Modric het gouden bal niet wint, dan weet ik het ook niet meer. In de CL was hij de enige die kansen bleef creëren in de finale en halve finales, nu ook heel het toernooi al draagt hij zijn team.

Modric was weer geweldig hoor voor mij de speler van het toernooi. Kroatie door heerlijk hoor voor een klein landje om een WK finale te halen.

Een land die 3x 120 minuten heeft gestreden tegen een land die nauwelijks meer dan 3 zweetdruppeltjes heeft gehad. Heb nu al zin in die counters van Mbappe waar die iedereen meters achter zich laat.

12 juli 2018 om 00:25

Mbappe had ook genoeg onnodig balverlies tegen Belgie laat hem dat maar weer doen.

12 juli 2018 om 09:14

Mbappe gaat ervaren hoe het is om tegen de hel te spelen. Kroaten zullen met vuur spelen. Dit is niet zomaar meer een wedstrijd, er kan geschiedenis geschreven worden.

Als Modric de gouden bal nu niet wint dan weet ik het ook niet meer. Hij was misschien nog wel belangrijker dan Ronaldo in de laatste fase van de CL en is nu de absolute leider van Kroatië. Wat een geweldige middenvelder is dit. Die hoort zeker in het rijtje Xavi en Iniesta.

12 juli 2018 om 00:37

100% zeker modric een motor een leider een tovenaar met de bal.

12 juli 2018 om 00:52

Ondanks dat ik diehard Messi fan ben heb ik nu ook genoeg gehad over Messi en Ronaldo en zou het leuk vinden als Modric WK wint en dan gouden bal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Kroatië

FIFA ranking: 4
30 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Domagoj VidaVerdediger61
Milan BadeljMiddenvelder60
Marcelo BrozovicMiddenvelder62
Mario MandzukicAanvaller64
Josip PivaricVerdediger50
Ivan PerisicMiddenvelder51
Mateo KovacicMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina Kroatië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Kroatië.

56 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 22 februari
Didier Deschamps is momenteel een kandidaat om Massimiliano Allegri op te volgen bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren