Update: Staking tegen transfer Ronaldo flopt: slechts vijf protestanten

Maandag, 16 juli 2018 om

Medewerkers van Fiat gaan staken vanwege de transfer van Cristiano Ronaldo naar Juventus. De 33-jarige aanvaller ruilde dinsdag Real Madrid voor maximaal 112 miljoen euro in voor de Italiaanse topclub en de overgang én het salaris van de Portugees wordt voor een aanzienlijk deel gefinancierd door Exor, het bedrijf van Juventus-president Andrea Agnelli dat onder meer Fiat runt.

Medewerkers beloofden eerder al dat er consequenties zouden komen als Ronaldo naar Juventus zou vertrekken. “Het is een schande”, zei Gerardo Giannone, fabrieksarbeider bij Fiat, eerder. "Fiat-werknemers hebben al tien jaar geen loonsverhoging gehad. Met het salaris van Cristiano kunnen we elke werknemer een extra tweehonderd euro per maand geven. We hebben het afgelopen decennium 10,7 procent inflatie gehad, dat is nooit gecompenseerd."

Nu meldt de desbetreffende vakbond dat men gaat staken. "Het is onacceptabel dat werknemers continu financiële offers moeten maken, terwijl het bedrijf honderden miljoenen euro's spendeert aan de aanschaf van een speler", zo luidt het statement. "We zijn verteld dat in barre tijden we ons moeten beroepen op een vangnet. En terwijl de werknemers en hun families de buikriem aanhalen, besluit het bedrijf om heel veel geld te investeren in één persoon!"

"Is dit eerlijk? Is dit normaal? Een persoon die miljoenen euro's gaat verdienen, terwijl duizenden gezinnen niet eens op de helft van de maand komen? We zijn allemaal werknemers van dezelfde werkgever, maar het verschil in behandeling mag niet worden getolereerd. De medewerkers van Fiat hebben al drie generaties lang het bedrijf rijk gemaakt, maar daarvoor krijgt men alleen een leven vol ellende voor terug."

Update 16 juli 12.52 uur – Staking tegen transfer Ronaldo flopt: slechts vijf protestanten
Medewerkers van Fiat kondigden vorige week aan dat men ging staken uit protest tegen de megatransfer van Cristiano Ronaldo naar Juventus. De Portugees wordt het gezicht van Fiat en ongeveer de helft van zijn salaris wordt bekostigd door het concern dat eigenaar is van het autobedrijf. Uiteindelijk is 0,3 procent van de 1700 medewerkers bij de fabriek in Zuid-Italië komen opdagen, wat neerkomt op vijf personen.


Poll

Begrijp jij de woede bij de Fiat-medewerkers?


Gerelateerd

235 reacties (laatste reactie door zlatanisme)
11 juli 2018 om 13:01

Wat een onzin. Zaken gescheiden houden is blijkbaar niet hun sterkste kant. Al hoewel ik snap dat het cru is, is dit gewoon marketing, en zonder marketing worden er geen fiats verkocht die voor hun salaris betalen.

11 juli 2018 om 13:05

Feit blijft dat ze al 10 jaar geen verhoging hebben gekregen terwijl hun salaris nu zelfs 10 procent minder waard is geworden. Dan is dit Ronaldo verhaal de druppel die de emmer van ergernis laat overlopen, zo moet je het zien denk ik. Zeer begrijpelijk lijkt me.

11 juli 2018 om 13:09

Er zijn uiteraard veel voordeligere en betere manieren om om de naam Fiat te promoten. Het is weer een leuk speledingetje voor de hotemetoten die de marketing als excuus gebruiken. Meer dan 100 miljoen voor een speler van 33 is ondanks dat Ronaldo top fit is een bizar bedrag.

11 juli 2018 om 13:14

Denk je echt dat er 1 fiat meer Wordt verkocht?

11 juli 2018 om 13:18

@Tornado, hoe veel is er nu al over fiat gesproken sinds deze transfer? Hoe bedoel je geen goeie promotie... tegenwoordig werkt zelfs negatieve promotie...

11 juli 2018 om 13:22

@profoff

Dan onderschat jij de kracht van marketing. Je hebt geen idee hoeveel mensen bepaalde merken of voertuigen kopen puur alleen om het feit dat hun idool het draag of aan is geasocieerd. Toen ik mijn eigen bedrijven ben gestart, besfte ik dat naast een goed product mensen ongelofelijke schapen zijn.

11 juli 2018 om 13:24

Onzin er zijn ook mensen die gewoon een goed salaris voor hun gezin willen ipv een meet en greet met Ronaldo

11 juli 2018 om 13:25

360 graden draaien betekent dat die terug op hetzelfde punt terecht komt. Wat ik me wel kan inbeelden als ze een tasje met waardeloze goodies krijgen, zoals jij voorstelt.

Het is wel schandalig dat Fiat zo omgaat met de werknemers. Ik zeg niet dat zij evenveel moeten verdienen als voetballers. Maar als ze onder het mom van financiele beperkingen minder verdienen en dan zien dat Fiat een deel van Ronaldo's riante salaris betaalt, kan ik me de frustraties zeker inbeelden.

11 juli 2018 om 13:30

@koenwd, Er wordt inderdaad over Fiat gesproken, als een werkgever die liever een lopende reclamezuil koopt voor ruim 100 miljoen dan de eigenlijke werknemers fatsoenlijk te betalen. Je heb gelijk negatieve aandacht is ook aandacht.

11 juli 2018 om 13:36

"al hoewel ik snap dat het cru is, is dit gewoon marketing, en zonder marketing worden er geen fiats verkocht die voor hun salaris betalen."

Nee, en zonder die werknemers worden er niet eens Fiats gemaakt. Wat wil je dus zeggen?

11 juli 2018 om 13:39

Ik vraag me af of er daadwerkelijk meer auto's worden verkocht nu Ronaldo m.b.v. Fiat / Exon naar Juventus is gegaan. Ik bedoel we praten hier niet over een voetbalshirt of een paar sneakers waar ik me nog goed van kan voorstellen dat zulke verkopen enorm zullen stijgen. Bij een auto heb ik daar toch mijn vraagtekens bij.

Daarnaast zijn de aandelen van Fiat en Exon op dit moment hard aan het dalen. Dus vooralsnog blijkt niet dat dit goed doet aan het bedrijf. Ik snap de frustratie van de werknemers dus wel.

11 juli 2018 om 13:50

@murki, dat lijkt misschien begrijpelijk, maar als je iets dieper zou graven en informatie zou opzoeken over Fiat zou je weten dat deze ergernis gebaseerd is op helemaal niks. Fiat heeft in de afgelopen 10 jaar een aanzienlijke daling gezien in de verkoop, maar vooral in de winstgevendheid van hun auto's. Deels door de crisis, maar ook deels doordat ze op enkele vlakken de concurrentie hebben verloren van andere merken. Ondanks dat heeft Fiat er bewust voor gekozen om tijdens de crisis geen gedwongen ontslagen door te voeren. Met andere woorden de zogenaamde Fiat familie bijeen te houden en te zorgen voor hun werknemers en zelfs geen salarisverlaging door te voeren. De consequentie daarvan was dat er geen loonsverhogingen zouden komen de komende jaren. Zet je dit af tegen de Italiaanse economie, die tijdens de crisis hard achteruit gegaan is (werkeloosheid is meer dan verdubbeld en gemiddeld salaris is met 30% gedaald), dan heeft Fiat fantastisch voor zijn personeel gezorgd. Dat ze hier dan nu zo fel op reageren vind ik persoonlijk dan ook onterecht en blijk geven van het niet waarderen van alles wat de werkgever voor ze heeft gedaan.

ON: Ik ben nog steeds verbaasd over de keuze van Juventus om zoveel geld te betalen voor Ronaldo. Voor dit geld hadden ze 2 jongere aanwinsten kunnen halen die de selectie veel meer hadden versterkt. Ik ben vooral ook benieuwd hoe lang Ronaldo het nog kan volhouden om op dit niveau te spelen. 4 jaar lijkt me een erg optimistische verwachting.

11 juli 2018 om 13:56

@remcob; leuk betoog maar dat er geen geld was betekent niet dat er nu geen geld is.
Het gaat de medewerkers erom dat er nu ik weet niet hoe belachelijk veel geld wordt gepompt in iets waar ze zelf geen fluit aan hebben terwijl ze zelf al een eeuwigheid geen verhoging hebben gehad.

11 juli 2018 om 14:15

Misschien juist met de marketing van Ronaldo gaat Fiat meer verdienen waardoor ze ook meer salarissen kunnen betalen. Ronaldo is geen werknemer van Fiat dus de vergelijking gaat nergens over.

11 juli 2018 om 14:15

@vivabarsa je denkt toch niet dat een normale volwassen man zit te wachten op een foto met handtekening van Ronaldo en een meet en greet. En helemaal al niet als ze elke maand moeite hebben om hun gezin te onderhouden. Die hebben veel liever 50 of 100 euro extra per maand

11 juli 2018 om 14:20

@willemholder;

Je geeft hier toch zelf het probleem al aan? Ronaldo is geen werknemer van Fiat.
Die is nu een medewerker van Juventus waar Fiat en haar werknemers voor heeft betaald. Hoe lastig kan het zijn.

11 juli 2018 om 14:34

Tja misschien ben ik er iets te nuchter voor. Al zou ik het wel heel tof vinden als hij in een multipla naar de training moet komen.

11 juli 2018 om 14:38

Ach, moeten medewerkers bij Mac Donalds of in een fabriek bij Coca cola dan ook staken als een bekend iemand miljoenen verdient door in een reclame van die bedrijven te spelen?

11 juli 2018 om 15:52

Misschien liepen ze 10 jaar geleden te pronken dat ze in vergelijking tot de rest van de arbeidsmarkt heel goed verdienden. 10% van wat? Zegt me niets, kan er niet over oordelen.

12 juli 2018 om 09:28

@Remcob: Allereerst hulde voor je duidelijke uiteenzetting! Gexien de arbeidsmarkt in Italië zal je hier gelijk in hebben. Toch blijft het onduidelijk wat de tegenprestatie van Ronaldo is in deze deal, aangezien circa de helft door Fiat voor haar rekening wordt genomen. Ook de dubbele pet van Agnelli is hierbij discutabel. Handelt hij hier vanuit zijn belangen als voorzitter van de club of van het bedrijf. Ook kun je je afvragen wat Ronaldo Fiat te bieden heeft. Ik volg dit in ieder geval met veel belangstelling.

11 juli 2018 om 13:16

Een hoger loon voor de werknemers zal de verkoopcijfers van ferrari noet doem stijgen. Dit is in ieder geval deels betaald uit het promotie budget... overigens verdienen de werknemers wel een salarisverhoging gezien de inflatie...

11 juli 2018 om 13:32

Waarom bverdienen ze verhoging?? Mischien werken ze niet hard en hebben ze waardeloze beoordelingen van hun werkgever.. of ken jij ze allemaal?

11 juli 2018 om 15:08

Ooit van een Cao gehoord?

11 juli 2018 om 13:31

Nee hoor onterecht.. als ze niet tevreden zijn over hun salaris staat dat los van sponsoringen.. ze zouden moeten kijken naar de salarissen van hun directie etc..

Natuurlijk snap ik dat 30M per jaar veel geld is.. maar commercieel brengt Ronaldo veel.. zijn gezicht komt overal op.. hij rijdt rond in Ferrari's (onderdeel van Fiat) etc etc..

Ik vindt dit meer een geval.. schande voor Ffp.. (zoals met Neymar en PSG gebeurde).. het zal best binnen de regels zijn maarja.. het is twijfelachtig.. als sponsoren van clubs spelers gaan betalen waardoor de financial fairplay voor clubs niet in gevaar komen..

11 juli 2018 om 13:32

Wat is terecht? Dat die werknemers nu gaan staken? Tja, staken is een recht, dat klopt. Maar of dat 'terecht' is, dat is de vraag.

Bovendien zie ik het wat anders. Dit gaat dus over de 'gewone Italiaan'. Die werkt in de Fiat fabrieken. Laat ik hem Luigi noemen. Dat is Italiaans voor Henk. Luigi en zijn vrouw Eleanora, Italiaans voor Ingrid, hebben tijdens de afgelopen verkiezingen gestemd voor een regering van rechts en extreem rechts. Want ze waren de zittende regenten, die dus verantwoordelijk zijn voor die 10,7% inflatie en niet de bazen van de Fiat fabrieken, beu. Nou, ik zou zeggen, misschien moeten Luigi en Eleanora gewoon even geduld hebben en wachten tot de populisten gewoon de Italiaanse overheidsfinanciën stevig op orde hebben in plaats van hun woede te richten op partijen die part noch deel hebben gehad aan de ellende van 'de gewone Italiaan'. Agnelli heeft die inflatie niet veroorzaakt uiteraard.

11 juli 2018 om 13:55

Nee, klopt, Agnelli mag die inflatie dan niet veroorzaakt hebben; hij draagt (eigenlijk het bedrijf Fiat) wel verantwoordelijkheid voor zijn medewerkers. Dit betekent naar mijn mening dus ook dat een Fiat er dus rekening mee te houden heeft dat het loon wat het personeel krijgt minder waard is geworden en zij dus op deze manier harder moeten werken voor hetzelfde geld, dit is wat er schort.

11 juli 2018 om 14:24

je hebt geen ongelijk, werkgevers hebben een verantwoordelijkheid naar hun werknemers. Maar toch, als het om inflatie gaat zou ik me toch echt wenden tot de mensen die daarvoor verantwoordelijkheid dragen: de regering en haar ministers.

11 juli 2018 om 14:26

Mischien hebben zijn mederwerkers ook wel minder hard gewerkt.. natuurlijk willen we allemaal loonsverhogingen.. maar in landen als Zuid Europa is dat niet zo voor de hand liggend, vooral niet voor het uitvoerende personeel..

Beetje goedkoop om nu een commerciele investering aan te gaan vallen.. eigenlijk vindt ik het een super goedkope investering.. 15M per jaar.. en daarvoor loopt Ronaldo een jaar in het shirt wat jij sponsort.. rijdt die in jou auto rond en staat die op jou reclame campagnes..!!

Ik vindt dat Ronaldo moet klagen en minimaal 100miljoen moet eisen van Fiat!! Die wordt uitgebuit hier

11 juli 2018 om 17:19

@kante "even geduld hebben en wachten tot de populisten gewoon de Italiaanse overheidsfinanciën stevig op orde hebben"

Dan kunnen ze nog wel even wachten haha! Grote bende helaas de italiaanse economie.

11 juli 2018 om 14:52

Jongens, dit is gewoon stormen in een glas water. Als mijn baas ervoor kiest om een Ferari Lamba de kopen, maar mij en de andere jongens van de dozenvouw-afdeling gewoon het minimum betaalt dan heb ik hier geen spaan tegenin te breken. Kijk, als je word onderbetaald, dan heb je pas wat te kraaien. Maar wat een baas met de winst doet is zijn eigen verantwoordelijkheid/insteek.

11 juli 2018 om 15:02

Hij zet Ronaldo toch niet neer als standbeeld in zijn kamer? Is gewoon sponsoring terwijl het personeel al lang wacht op compensatie. Nu zitten ze met ontevreden personeel. Dat is nooit goed.

11 juli 2018 om 21:40

Alsof het personeel daarvoor niet ontevreden was. Hun situatie is de afgelopen dagen niet ineens anders geworden. Verder staat het hun vrij om elders te gaan werken, mochten ze echt zo ontevreden zijn over het salaris.

11 juli 2018 om 15:05

@walski waarom terecht?
HIj word ook het gezicht van Fiat dus elke model/acteur die in een Fiat spot speelt en dik betaald krijgt moet maar dit reactie uitlokken bij die mensen?

Ronaldo brengt sponsors met zich mee, daarnaast waarschijnlijk krijgen clubs ook nog geld uit potretrechten. Komt heus wel aardig wat binnen. Daarnaast zou Ronaldo ervoor zorgen dat Juve een CL pakt dan heeft ie al een hele grote slag geslagen.

Of het verstandig is 100 mil te betalen voor een Ronaldo , waarschijnlijk verstandiger dan vele andere bout jonge spelers die bijna die prijs kosten :D

11 juli 2018 om 15:14

De extra verdiensten gaan naar de club, niet naar Fiat.

11 juli 2018 om 16:16

Je zegt het zelf al....de club, Juve dus niet Fiat. Fiat zal wel een klein percentage krijgen maar ik denk niet dat er meer Fiats worden verkocht omdat Ronaldo nu in de reclame voo komt. Je koopt niet een auto voor de flauwe kul. Bij aanschaf van een auto kijk je toch echt naar bepaalde voors en tegens niet omdat er een bekende voetballer in rijdt.

11 juli 2018 om 21:47

Klopt, helemaal mee eens, maar er zijn hoeveel automerken? 20, 30? Ik heb serieus geen idee, maar ik ga niet bij alle merken kijken welke auto's van dat merk bij mijn wensen passen en de voors en tegens tegenover elkaar zetten. Ik begin mijn zoektocht met enkele "voorkeursmerken" in gedachte en ga eerst kijken wat die te bieden hebben. Fiat zou echt niet het snelst bij mij naar boven komen, maar als ze de bekendheid van Ronaldo kunnen combineren met reclames die de voordelen van hun auto's benadrukken, zou het mij kunnen beïnvloeden om daar wel te kijken. Zeg nou zelf, die auto reclames lijken voor 90% op elkaar, dus als je Ronaldo erbij zet spring je er al snel uit.. Vul dat aan met informatie over de goede eigenschappen en je merk kan redelijk makkelijk de shortlist halen bij veel mensen.

Ik snap die mensen wel. Agnelli szorgt niet goed voor zijn mensen die hem en zijn familie veel geld oplevert.

11 juli 2018 om 13:00

Hij levert die mensen ook geld op en zorgt voor banen.

En zo zal Ronaldo hun werkgever geld bezorgen en ook meer werk zelfs. als je niet te vervangen bent zal je echt wel meer salaris krijgen. Maar als ze al 10 jaarniks erbij krijgen, hadden ze al 10 jaar de kans om weg te gaan. Maar dat lukte ook niet blijkbaar voor meergeld ergens.

11 juli 2018 om 13:06

Haha hoe weet jij dat nou? Zal best kunnen hoor maar kan ook gewoon zijn dat er niets extras word gekocht omdat Ronaldo daar komt spelen. Ze hebben gewoon gelijk, 10’jaar lang geen loonsverhoging maar spelertje kopen in de hoop dat hij het nog jaren volhoud.

11 juli 2018 om 13:12

Ik vind dat allemaal een hele makkelijke redenatie. Het aandeel dat Ronaldo heeft in successen van Fiat zal zo relatief klein zijn dat de normale werknemer in zo'n fabriek daar werkelijk niets van merkt. Ook weten bedrijven als Fiat heel goed dat iedereen vervangbaar is op de werkvloer.

Verder gaan mensen hun baan niet zomaar opzeggen, want je hebt niet de garantie dat je weer heel makkelijk iets anders krijgt, zeker niet als je al wat ouder bent. Ik snap de frustratie heel goed, want mensen kopen geen Fiat vanwege Ronaldo. Het is gewoon een marketingstunt waarin alleen de rijkere mensen er geld aan verdienen.

11 juli 2018 om 13:12

Dat is natuurlijk geen argument. Italie heeft een grote crisis achter de rug, hoge werkloosheid, dus mensen moesten al lang blij zijn met een baan. Maar kennelijk worden werknemers zoveel mogelijk uitgebuit

11 juli 2018 om 13:15

Jonge kom op hoor.. Alleen de aandacht nu al levert geld en merk bekendheid op! Kom op hoor marketing 1.0.

Wat heeft geen loons verhoging te maken met het halen van een Ronaldo. Hadden die mensen moeten zorgen dat ze net zo goed waren als Ronaldo in wat ze zelf doen als werk. Dan had je wel meer gekregen!

11 juli 2018 om 13:30

Fiat heeft van de slechte arbeidsmarkt geprofiteerd door de salarissen niet te verhogen. Werknemers gaan toch niet weg. Nu willen de werknemers profiteren van de situatie die is ontstaan. Van een gewone staking kijkt niemand op, nu is het opeens voetbalnieuws en trekt het veel publiciteit. Iedereen naait elkaar blijkbaar naar gelang daar gelegenheid voor is en er voordeel te behalen valt. Kapitalisme enzo, bla bla...

11 juli 2018 om 13:43

@capis

Marketing 1.0; eens!

2e alinea; oneens.

Waarschijnlijk is het merendeel van de leden hier, waaronder ikzelf, niet de "ronaldo" (lees: een van de besten ter wereld) in zijn of haar werkgebied.

Toch meen ik recht te hebben op een loonsverhoging als ik over een bepaalde periode naar behoren presteer.

Empathie is in zaken als deze een mooie menselijke eigenschap.

11 juli 2018 om 13:49

Je moet het een beetje zo zien. Denk niet aan Fiat, maar eh... Mora. Al 10 jaar lang pakken de werkers dezelfde frikadellen in. In die 10 jaar is het leven duurder geworden, maar je loon is hetzelfde.
Vervolgens besluit je baas; ik ga een reclamebord van 100 miljoen kopen.

Dan zou je als frikadellen inpakker, terecht, boos worden.dit is vooral de zoveelste druppel die de emmer laat overlopen.

En misschien nog het meest nare, dat mensen tegen je zeggen; wees blij dat je een baan hebt. Want dat is werkelijk een ongelofelijk zwak argument.

11 juli 2018 om 13:51

Sorry yagunner. Het is toch heel begrijpelijk dat mensen na zoiets gaan staken. Al jaren geen geld voor inflatiecorrectie maar wel ineens zoveel voor promotie. Laat mij niet lachen. Ik denk dat het bedrijf er op de lange termijn meer aan verdient als het zijn werknemers tevreden stelt dan voor korte termijn zo'n speler kopen. Over fiat hoor je zometeen al veel minder. Daarnaast zorgen gemotiveerde werknemers vaak voor bijv betere producten/ lagere kosten

11 juli 2018 om 14:25

@vinnie_jones:

Ik ben ook geen Ronaldo in mijn werk.

Ik kan ook vinden dat ik daar recht op heb. Maar als mijn werkgever vind van niet en ook een ander bedrijf vind van niet is dit blijkbaar mijn marktwaarde/ salaris top.

Het is niet alleen dat Fiat vind dat ze niet meer horen te krijgen. Maar vinden alle bedrijven blijkbaar. anders waren die mensen ook echt wel weg gegaan.

11 juli 2018 om 14:42

"maar vinden alle bedrijven blijkbaar. anders waren die mensen ook echt wel weg gegaan."

Inderdaad. Er staan vast nog wel 10 van zulke bedrijven in de buurt, op elkaar gestapeld. Keuze zat.

11 juli 2018 om 14:44

Ik rijd geen fiat en allemaal leuk die marketing maar ik ga daardoor echt geen fiat rijden. Ik denk ook niet dat er meer fiats door verkocht gaan worden.

11 juli 2018 om 15:19

@capis

Ja, de aandacht levert geld en bekendheid op. Echter is het ook marketing 1.0 om te weten hoeveel impact een dergelijke situatie heeft op een product. Fiat gaat echt niet ineens z'n omzet verdubbelen. Binnen de markt is Fiat namelijk niet eens een extreem aantrekkelijk product en bovendien is een auto een flinke uitgave. Mensen baseren hun keuze voor een auto niet op wie er achter het stuur zit in een reclamespotje.

Je schreef:

"wat heeft geen loons verhoging te maken met het halen van een Ronaldo. Hadden die mensen moeten zorgen dat ze net zo goed waren als Ronaldo in wat ze zelf doen als werk. Dan had je wel meer gekregen!"

Verder kun je wel zo goed als Ronaldo zijn in jouw werk, maar als je automonteur bent, zul je nooit 30 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Een slecht voorbeeld dus. Ik ken een stratenmaker die aan kampioenschappen mee doet in dat vak, maar verdient ook gewoon het loon van een Jan Modaal.

11 juli 2018 om 15:24

@sirius:
Alfa en Ferrari vallen er ook onder. en misschien wil Fiat juist omdat ze niet zo bekend zijn hier juist meer naam mee maken.

Blijkbaar doen mensen dat wel. Het is niet voor niets dat bijna ieder groot bedrijf zich aan een bekendheid verbind. Sterker zelfs mensen op Instagram krijgen betaald om bepaalde merken daar te gebruiken. Die dingen werken gewoon door al is het niet bewust dan zeker wel onbewust.

al die bedrijven doen dat echt niet voor niets....

11 juli 2018 om 15:27

Die redenering laat ik even in het midden. Vanuit mijn oogpunt kijk ik daar anders tegenaan. Meningen verschillen en dat is maar goed ook, anders was een platform als dit overbodig geweest.

Wellicht zou het een oplossing zijn als de goedaardige Ronaldo nu iedere werknemer een fiat schenkt. Deze mogen zij dan ook nog zelf in elkaar zetten!

11 juli 2018 om 16:17

Jeep en Chrysler vallen er ook nog onder. Er komt een USA tour aan en als er ergens markerting geile mensen zijn dan zijn het Amerikanen. Die kopen blind een Jeep omdat Ronaldo erbij betrokken is. Kortom Ronaldo is marketing en Ronaldo werkt. Hij heeft door zijn naam Nike een half miljard opgeleverd, dus beweren dat het minimaal is, is totale onzin.

11 juli 2018 om 17:23

Nike is een heel ander bedrijf dan Fiat. De producten van Fiat zijn al snel minimaal 10.000,- (even een snelle schatting) terwijl Nike-producten al te koop zijn voor enkele euro's. Bovendien heeft Nike minder concurrentie dan bijvoorbeeld Fiat en een veel breder publiek. Denken dat Ronaldo dus wel even miljarden binnenhaalt voor Fiat is erg naief.

12 juli 2018 om 07:27

@sjoerd Ik vind het ook heel logisch. Dat is juist mijn punt richting de mensen die beweren dat het voor een verstandig mens geen verschil zou maken of zo'n bedrag wordt neergeteld voor CR of niet. Dat doet het namelijk wel

11 juli 2018 om 13:06

Werknemers weten niet waar ze over praten, laten zich gek maken door de vakbond.
Bij Fiat krijg je gewoon goed betaald na Italiaanse maatstaven, en daarnaast is het niet zo dat werknemers meedelen in de winst, zou van de zotte zijn.
Vind je dat je te weinig betaald krijgt moet je maar op zoek na een werkgever die jou wel meer wil betalen.
Eigenaren van Fiat mogen doen wat ze willen met de winst van hun bedrijf, al strooien ze het uit in de Middellandse Zee.

11 juli 2018 om 13:09

Grappig dat heb bedrijf mag doen wat ze willen maar de werknemer niet ? Zeker zelf een baas.. De werknemer mag gewoon staken, leuk dat jij gaat bepalen wat ze moeten doen maar dat recht hebben ze.

11 juli 2018 om 13:12

Als je vind dat je te weinig betaald krijgt is de eerste stap als overleg niet helpt staken, van dat grondrecht gaan de werknemers van Fiat in mijn ogen nu volledig terecht gebruik maken.

11 juli 2018 om 13:17

Jij schijnbaar ook niet als je de rechten en plichten van werkgevers en werknemers niet kent. Het is hun goed recht om te staken als ze niet tevreden zijn en het is een veel te makkelijke redenatie om te stellen dat je maar op zoek moet gaan naar een andere werkgever als je meer betaald wilt krijgen.

Een persoon van 45 jaar vind niet zomaar even een baan. Eigenaren mogen verder inderdaad doen met de winst wat ze willen binnen de normen van de wet, maar hebben natuurlijk ook een morele 'verplichting'. Je wilt natuurlijk niet dat werknemers constant staken. Dat kost ze namelijk ook heel erg veel geld.

11 juli 2018 om 13:41

'daarnaast is het niet zo dat werknemers meedelen in de winst, zou van de zotte zijn.'

Wat is dit voor een gelul? Bij de meeste commerciële bedrijven krijg je als werknemer gewoon een winstbonus als het bedrijf winst maakt. Sterker nog, bij veel commerciële bedrijven zijn werknemers zelfs aandeelhouder. Zo werkt dat in mijn sector wel in ieder geval.

11 juli 2018 om 14:29

Ja dat personeel op kantoor deelt mee in de winst, je dacht toch niet dat het fabriekspersoneel ook maar een euro meedeelt in de winst? Voor hun nog tig andere Italianen die er willen werken.
Bij Fiat word je niet onderbetaald, en staken mag natuurlijk altijd.
Maar wil de baas niet toegeven zit er niks anders op dan slikken of weggaan bij je baas.

En voor jouw info, ben 28 en heb er al 8 fulltime werkjaren opzitten als conciërge.

11 juli 2018 om 14:43

"ja dat personeel op kantoor deelt mee in de winst, je dacht toch niet dat het fabriekspersoneel ook maar een euro meedeelt in de winst?"

Nee, daar gaat het hele artikel dus juist over slapert.
Daarbij is het inderdaad normaal dat, ook fabriekspersoneel, meedeelt in de winst.
Ik begrijp niet op basis waarvan je dit allemaal loopt te verkondigen..

"En voor jouw info, ben 28 en heb er al 8 fulltime werkjaren opzitten als conciã«rge."
Knap dat je dan denkt te weten waar je het over hebt.

11 juli 2018 om 18:47

Nee vriend jij hebt geen idee hoe het werkt in het bedrijfsleven.
Er is haast geen bedrijf dat zijn fabriekspersoneel laat meedelen in de winst, uitzonderingen daar gelaten.
De mensen die nu klagen bij Fiat zijn de fabrieksarbeiders, niet het personeel dat op kantoor zit.
Het klinkt heel chique bij Fiat in de fabriek werken, maar het is meerendeels gewoon ongeschoold lopende band werk.
Weet niet waar je over lult maar je verwart gediplomeerd personeel met personeel dat in de fabrieken van Fiat werkt.

11 juli 2018 om 19:25

Aha dus als je niet gediplomeerd bent heb je geen recht op een goed bestaan? Dus een simpele congierge mag ook niet voor zichzelf opkomen, maar iemand die achter de schermen de administratie doet bij een school wel? Niemand heeft het over meedelen in de winst, ze willen een beter salaris omdat hun salaris feitelijk minder waard is geworden na verloop van tijd. Ronaldo zal uit een heel ander potje betaald worden en heeft er dus ook niet zoveel mee te maken, maar het is voor die werknemers wel lekker dat ze de Ronaldo zaak nu kunnen inzetten voor iets waar ze al jarenlang voor strijden.

16 juli 2018 om 15:14

@PSVerMaroc Ik werk zelf al 7 jaar met vol enthousiasme in een fabriek en kan je vertellen dat er gewoon winstuitkering(winstdeling) is voor al het personeel. Hierbij word geen uitzondering gemaakt of je in een vieze overall de machines repareert, de knoppen bedient of op kantoor zit.

De werknemers hadden er eerst hun fiat voor moeten geven

11 juli 2018 om 13:01

Inderdaad, dit is zeker terecht.

Eigenlijk is dit even erg als de transfer van Neymar naar Psg. Een externe geldschieter die nodig is om deze speler te halen. Dit is gewoon het bewijs dat Juventus niet gezond genoeg is om de transfer van Ronaldo te kunnen financieren, maar dit doet over de rug van honderden arbeiders.

Prima dat Ronaldo naar Juventus gaat hoor, ben erg benieuwd. Maar dit vind ik toch wel erg.

Mensen vragen dan af, waarom werk je dan nog bij Fiat? Nou... De werkloosheid is behoorlijk hoog in o.a. Italie. Nieuw werk is niet snel gevonden.

11 juli 2018 om 13:10

Hoezo is dit over de rug van die mensen dan?

Het is toch niet dat ze salaris moeten gaan inleveren om Ronaldo te halen? Blijkbaar is wat ze verdienen markt conform, anders hadden ze al ergens ander meer verdient.

Maar gaat hier niks over de rug van het personeel van Fiat.

11 juli 2018 om 13:32

Nee het is idd niet zo dat ze moeten inleveren maar 10 jaar er niks bij krijgen is voor mij ook inleveren zeker als de inflatie met 10pr stijgt.en de opmerking ga maar ergens anders werken is niet zo makkelijk daar. Dus ik geef ze groot gelijk. Want hun baas moet niet alleen hun salaris betalen maar ook die van de mensen op de club. En die geeft hij wel verbeterde contracten oftewel extra geld.

11 juli 2018 om 13:44

"het is toch niet dat ze salaris moeten gaan inleveren om Ronaldo te halen? Blijkbaar is wat ze verdienen markt conform, anders hadden ze al ergens ander meer verdient."
Als je even logisch nadenkt dan weet je dat niet iedreeen zomaar een alternatief heeft buiten hun huidige baan, met je 'dan hadden ze allang elders gewerkt'.

Daarbij is dit wel degelijk over de rug van de mensen. Je vergeet dat een bedrijf eerder afhankelijk is van haar medewerkers dan andersom, en ze laten ze hier gewoon stikken.
10 jaar geen loonsverhoging en dan zo'n belachelijk bedrag mee betalen aan een transfer voor een ander bedrijf?
Als ik bij Fiat werkte en ik had alternatieven dan was ik weg, dat kan ik je wel vertellen.

11 juli 2018 om 14:28

@nolimit:

Blijkbaar zijn die mensen meer afhankelijk van Fiat dan Fiat van hun! Anders zouden ze wel meer salaris krijgen..........

Nee is er is blijkbaar geen andere baan waar ze meer kunnen krijgen of zelfs het zelfde. Dus is het marktconform.

Ja je zegt het zelf als je een alternatief had ja. En als er een ander bedrijf was geweest wat deze mensen meer had betaald waren ze ook al lang weg geweest.....

11 juli 2018 om 14:46

"blijkbaar zijn die mensen meer afhankelijk van Fiat dan Fiat van hun! Anders zouden ze wel meer salaris krijgen.......... "
Dat kan simpelweg niet omdat Fiat niet bestaat zonder medewerkers.
Daarbij is het niet zo dat een medewerker van Fiat kan kiezen tussen nog 50 bedrijven waar hij/zij kennis van heeft.

"nee is er is blijkbaar geen andere baan waar ze meer kunnen krijgen of zelfs het zelfde. Dus is het marktconform."
Dit was je brainfreeze.

"ja je zegt het zelf als je een alternatief had ja. En als er een ander bedrijf was geweest wat deze mensen meer had betaald waren ze ook al lang weg geweest....."
Daar zeg je het toch? Fiat heeft een machtspositie, net als zoveel gigantische bedrijven overigens, en maakt hier misbruik van tenopzichte van haar werknemers.

11 juli 2018 om 15:14

@nolimit:

Fiat heeft helemaal geen machtspositie betreft werknemers waar slaat dat op....
Hoe hebben ze daar een machtspositie op of andere grote bedrijven?

Mensen kunnen overal heen, zijn niet eens sector gebonden. Kan ook naar een andere sector gaan als daar wel werk is. Er zijn ook andere bedrijven waar je aan auto's kan werken. Van transport bedrijven tot garages tot dealers.... Maar die betalen dus ook niet meer.

En toch bij fiat blijven werken..

11 juli 2018 om 12:58

Misschien hebben ze geen andere keuze?

11 juli 2018 om 13:01

Dus dan heb je ook niks te klagen blijkbaar, en mag je ook blij zijn dat je werk hebt. Zal in Italië die het niet hebben

11 juli 2018 om 13:08

Als we zo gaan redeneren, dan mogen er nog maar heel weinig mensen klagen. Oh ja, Ronaldo is degene die klaagt, omdat meneer niet genoeg verdient t.o.v. Messi en Neymar... Die heeft met jouw redenatie dan helemaal niks om over te klagen.

11 juli 2018 om 13:12

Ronaldo had wat te klagen, want die kan blijkbaar ergens anders meer verdienen!

Lekker makkelijk altijd zeiken en klagen ik wil meer. Als je zorgt dat je meer verdient en meer waard bent zal je dat ook krijgen. Is dat niet bij je huidige werkgever dan wel bij een ander.

zorgend at je onvervangbaar bent. En anders mag je ook best eens blij zijn dat je een baan hebt en in de spiegel kijken.

11 juli 2018 om 13:13

Het is niet zo dat de banen in Italië voor het oprapen liggen.

11 juli 2018 om 13:15

hahaha wow, dus de situatie tijdens de industriele revolutie vond je ook goed? Voor een hongerloon ergens werken, als het je niet aan staat ga je maar ergens anders naartoe? De financiele situatie in italie is niet zodanig dat je overal maar aan de bak komt vent.

11 juli 2018 om 13:15

Het argument dat mensen niet mogen klagen is altijd zo een dooddoener. Over die mensen die geen werk hebbeb kun je namelijk weer verzinnen dat ze tenminste niet in oorlogsgebied wonen en zo mag uiteindelijk bijna niemand meer klagen. Ik kan me als werknemer voorstellen dat je het onrechtvaardig vind dat Ronaldo zoveel krijgt. Of Fiat daar wat mee moet is een tweede, maar het lijkt me niet raar dat je erover klaagt.

11 juli 2018 om 13:18

@boniperti:

dus kan je ook al blij zijn dat je een baan hebt heh vent!

Zat mensen juist daar die geen baan hebben. Die zouden maar wat graag dat werk hebben.

11 juli 2018 om 13:19

"als je zorgt dat je meer verdient en meer waard bent zal je dat ook krijgen. Is dat niet bij je huidige werkgever dan wel bij een ander."

Dit is echt wel heel simplistisch. Als het zo toch echt zo zou werken. Sommige mensen (de overgrote meerderheid) beschikt nu eenmaal niet over exceptionele kwaliteiten om onvervangbaar te zijn of om te zorgen dat ze meer 'waard' zijn. Net alsof een 50-jarige fiat-werknemer beter kan dan wat hij heel zijn loopbaan gedaan heeft... Maar goed, blijkbaar mag je dan niet klagen en moet je blij zijn met een baan, terwijl alles duurder wordt en je al 10 jaar hetzelfde krijgt.

11 juli 2018 om 13:23

Tuurlijk mag je klagen, dat is zelfs een recht. Ik hoop voor je dat jij nooit in de situatie komt dat je vastgeroest zit aan een slechtbetaalde baan omdat je door je leeftijd of dergelijke geen kant meer op kan. Niet mogen klagen, hou toch op man.

11 juli 2018 om 13:25

@lfc:

Ja mag je zeker zijn, want grote kans dat iemand van 25 jou werk tegen die tijd sneller kan en voor nog minder zelfs.

En als je niet weet uit te blinken of heel erg goed ergens in bent en geen vooruitgang maakt. Waarom zou je dan wel meer moeten gaan verdienen?

11 juli 2018 om 13:26

Waarom je meer zou moeten verdienen? Omdat er sprake van inflatie is en omdat het dagelijks leven gemiddeld duurder wordt over verloop van tijd? Kom op zeg..

11 juli 2018 om 13:31

@shorty:
Ja leuk inflatie, maar wat kan Fiat daar aan doen? Waarom zou je iemand die al 10 jaar het zelfde doet, niet beter dan toen of wat dan ook wel meer geld gaan geven?

En tegelijk als er 10 andere staan te springen om dat ook te gaan doen?

11 juli 2018 om 13:37

Dus al die mensen die daar werken en al 10 jaar niks extra's krijgen dus er gewoon op achteruit gaan mogen niet klagen. Ze hébben alle recht door hun kan Meneer eigenaar zijn van Juve. Door hun kan die vent leven als een Koning. Door hun kan hij Ronaldo kopen. Dus hun verdienen al meer maar krijgen het niet want Ronaldo is belangrijker.

11 juli 2018 om 13:39

Fiat kan daar niets aan doen maar in mij ogen heb je als bedrijf wel een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus jij neemt genoegen als je baas je uotknijpt en zegt: ja maar ik maak de zorg niet duurder, de huizenmarkt niet duurder, de dagelijkse boodschappen niet duurder? Je blijft ook maar herhalen dat lonen alleen zouden moeten stijgen als de prestaties verbeteren, maar zo werkt het niet. Waarom verdient ziyech anders meer dan Cruijff ooit deed? Ik vind dit erg kortzichtig van jou en dat komt niet alleen o dat ik het niet met je eens bent zoals je suggereert.

11 juli 2018 om 13:42

@shorty:

Cruyf en Ziyech is een wat slecht voorbeeld. Maar snap het punt wat je er mee wilt maken.

Maar ik werk ook voor een multinational. Afgelopen 5 jaar kreeg 9 van de 10 hier ook geen verhoging. tegelijk werden er wel miljoenen uitgegooid aan reclame nog en marketing.

Maar tegelijk is een jaar geleden wel 1 van onze grootste concurrenten failliet gegaan. Had ik dan ook moeten gaan schreeuwen ja wij hier niet maar wel reclame maken.

Wij bestaan nog en iedereen hier zonder verhoging of wat dan ook hebben wel nog een baan. Andere weer niet meer.

11 juli 2018 om 13:48

@scolla:
Door hun kan hij dat?? howw howw.. mensen vergeten altijd even dat het 2 kanten op werkt.

als ondernemer heb je veel en veel meer risico's dan als je zomaar ergens werkt. Die man zorgt tegelijk voor duizenden banen. Waar hun dus zelf van kunnen eten en een dak door hebben.

Altijd lekker makkelijk afgeven op mensen die ondernemen en zelf lekker handje ophouden en verwachten dat het komt. Dan gaan ze zelf iets ondernemen ook, hoeft niet groot. Dan begin je een eigen kleine lokale garage.

11 juli 2018 om 13:48

Wat je zelf doet moet je helemaal zelf weten, maar Italië is een heel ander land dan Nederland en het is in Italië heel wat moeilijker om te leven rond het minimumloon omdat wij hier zeer goede sociale voorzieningen hebben. Je hoeft helemaal niet hetzelfde standpunt te hebben als de medewerkers, maar ik mis een beetje inlevingsvermogen. De medewerkers snappen heus wel dat de komst van Ronaldo feitelijk losstaat van het potje waar hun loon uit moet komen, maar neem het ze eens kwalijk dat ze deze wind mee pakken om hun jarenlange strijd kracht bij te zetten.

11 juli 2018 om 13:50

Ik vind het zeker kortzichtig. Zo'n persoon die er 10 jaar loopt te zwoegen voor jou. Is een persoon met hart voor het vak of zaak. Daarnaast praat je over oudere mensen. Met scholing van vroeger. En niet meer van deze tijd. (Op wat bijscholing na). Ddateen jonger persoon die ook nog met de nieuwste systemen en betere opleidingen opgroeide zal het dus altijd winnen van een oudere. Het probleem met die gasten is dat ze veel sneller zullen baan hoppen want ze krijgen te weinig. En die gasten zouden het helemaal niet pikken dat hun baas eigenaar van een club is alles koopt wat los en vast zit, zonder naar zijn andere mensen te kijken.

11 juli 2018 om 14:07

@capis;

"maar ik werk ook voor een multinational. Afgelopen 5 jaar kreeg 9 van de 10 hier ook geen verhoging. tegelijk werden er wel miljoenen uitgegooid aan reclame nog en marketing."

Wat heeft dit hier in godsnaam mee te maken? De medewerkers zijn boos dat hun werkgever een gigantisch bedrag betaald voor een transfer voor een volledig ander bedrijf.
Een medewerker begrijpt heus wel dat er geld naar reclame en marketing gaat maar dat is dit niet.
Of denk je dat Ronaldo vanaf volgend seizoen elke dinsdag en woensdag in een Fiat reclame te bewonderen is? Of dat hij zelf dagelijks in zo'n roestbak rond gaat rijden?

En dan die gigantisch domme reactie, die ik elke keer weer terug lees, dat een medewerker dan maar gewoon weg moet gaan en ergens anders moet gaan werken.
Wees blij dat het voor jou schijnbaar wel zo simpel is maar voor de meerderheid is dit zeker niet het geval.
En je reactie hier op zal zijn dat ze dan maar gewoon tevreden moeten zijn omdat ze geen ander werk kunnen vinden.

Ik heb nog nooit zo'n 'kort door de bocht' persoon meegemaakt, sorry.

11 juli 2018 om 14:18

@nolimit:
Ronaldo word ook het gezicht van hun is al bekend gemaakt. Plus de aandacht die Fiat nu al wereldwijd krijg is ook marketing. Dus heeft er alles mee te maken.
salaris van die mensen is heel iets anders dan dit heel simpel.

Onder Fiat Flat niet alleen fiat heh.. Onder die roestbakken valt ook Ferrari en Alfa bijv. Over domme reacties gesproken...

Leg dan uit waarom dit niet zo is dan alleen is kort door de bocht..... Nee voor hun is het niet zo, end aar is een reden voor blijkbaar. Dus waarom zou Fiat ze meer moeten gaan geven als ze dat ergens anders ook niet gaan krijgen? Dat zou pas dom zijn..

11 juli 2018 om 16:43

@capis, Geloof mij niemand maar dan ook niemand is onvervangbaar als het om werk gaat.

11 juli 2018 om 12:59

Ik weet niet of je heel bekend bent met Italië, maar in Italië is het heel moeilijk om aan een baan te komen, en krijg je er eindelijk een, is het ook nog gebruikelijk om voor je familie te blijven zorgen (en dus ook betalen). Deze mensen hebben niet heel veel andere opties.

11 juli 2018 om 13:01

Je kan ook niet zomaar ontslag nemen lol, en je krijgt ook niet zomaar een andere baan helemaal niet in Italië.

11 juli 2018 om 13:02

Ja, omdat je toch moet eten, en veel mensen ook gewoon een gezin te onderhouden hebben? Een baan vinden is echt niet iets heel simpels.

11 juli 2018 om 13:05

Dus dan mag je toch blij zijn dat Fiat je die baan bied. Als ze beter konden waren ze ook echt wel gegaan al hoor. Maar blijkbaar kan dat dus niet!

11 juli 2018 om 13:21

@capis

En dan mag zo'n werknemer niet staken omdat de grote bazen besluiten het tientallen-miljoenen-salaris van een profvoetballer te betalen, terwijl zij veel harder werken voor veel minder? Ik vind dat je er echt een hele vreemde redenatie op na houdt en bovendien heel erg kort door de bocht.

11 juli 2018 om 13:28

@sirius:
Staken mogen ze zeker, is hun groot recht.

Over kort door de bocht gesproken ja werken harder voor minder.
1. je weetniet of ze harder werken, als iemand hard werkt is het Ronaldo. En die is 24/7 bezig met zijn sport/werk.

2. hard werken staat niet gelijk aan goed werken. Hoef toch niet uit te leggen hoe een markt werkt...

Zo, dat is pas een statement. Goede actie van die werknemers. Het zou niet meer dan logisch zijn om die werknemers wat meer salaris te geven.

Volledig met deze werknemers eens!! Schandalig is het gewoon!!!

Dit had Fiat moeten zien aankomen...

Helaas de harde realiteit.

11 juli 2018 om 13:01

De realiteit wordt altijd nog door mensen gecreëerd. Wanneer er maar genoeg tegendruk komt bindt iedereen wel in.

Sja, dat is natuurlijk geen gekke reactie. Iets met, het verdient zich wel weer terug, zal ook wel niet lekker vallen en is natuurlijk ook niet zeker. Snap ze volledig.

Natuurlijk hebben de mensen van Fiat gelijk, maar deze ene persoon brengt wel in paar maanden weer honderden miljoenen terug in de kas, terwijl 1 hele fabriek net een miljoen of 7 opbrengt in een jaar(?)

11 juli 2018 om 13:06

Is dat zo? Bij Juventus misschien, maar toch niet bij Fiat.

11 juli 2018 om 13:07

Dat is natuurlijk allemaal leuke marketing praat, want volgens mij valt het wel mee met hoeveel Fiat hier daadwerkelijk aan zal verdienen. Mochten ze er echter dik aan verdienen, dan is het prima om de werknemers daar in mee te laten delen en hun dikverdiende loonsverhoging eens te geven.

11 juli 2018 om 13:07

Honderden miljoenen? Waar baseer je dat op? Kom eens met wat feiten?

11 juli 2018 om 13:25

Het is een marketingstrategie waarin Fiat (of het overkoepelende bedrijf) z'n naam kan verbinden aan een groot marketingsproduct (ronaldo) en wellicht ook andersom. Ronaldo zal misschien wat reclamespotjes doen en wat marketing doen, maar dat was het dan ook wel. Zoveel zal Fiat er ook weer niet aan verdienen. De "simpele" werknemer zal er in ieder geval niets tot nauwelijks iets van merken.

11 juli 2018 om 16:29

Lees het artikel van Forbers over de half miljard die Ronaldo genereerde in 2016 voor Nike. Mede door zijn Social media accounts. Het gaat om gigantische bedragen die Ronaldo of een soort gelijk persoon kan genereren voor een bedrijf. Dat je daarvoor ook veel betaald krijgt is daarvan de uitkomst. Als jij als werknemer miljoenen zou genereren voor je bedrijf zou je schaars in de markt worden en veel meer kunnen verdienen, men wil je immers hebben. En waarom, omdat jij geld voor het bedrijf binnen brengt.

11 juli 2018 om 17:18

Voetbal is de grootste sport ter wereld en Nike zit in die branche. Dan ben je dus afhankelijk van dat soort marketingstrategieen. Bij een autofabrikant gelden niet diezelfde bedragen. Twee totaal verschillende producten met andere markten.

11 juli 2018 om 17:58

Sluit me aan bij Sirius. Ik zou er nog aan toe willen voegen dat het voor die merken als Nike interessant is om een grote ster aan het merk te koppelen omdat dan - als het goed is - mensen de producten van dat merk ook willen dragen omdat die grote ster het draagt. Het idee dat je met dezelfde schoenen als Ronaldo in diezelfde richting gaat presteren zeg maar.

Nu ken ik weinig volwassen mannen of vrouwen in mijn omgeving waarvan ik de indruk heb dat die opeens een Fiat gaan kopen omdat Ronaldo toevallig wat marketing voor ze doet. Dat is toch even wat anders dan een paar schoenen, een trui of een broek.

Edit: zie dat dit een stukje verder ook al door Sirius wordt aangehaald, dus kan weg.

Ze begrijpelijk! Zou Fiat dan ook sieren om ze te compenseren. Als je zulke uitgaven kan doen, feitelijk over de rug van deze mensen die zich dagelijks inzetten voor het bedrijf, dan heb je geen geweten

11 juli 2018 om 13:02

Hoezo over hun rug? Op welke manier is het over die mensen hun rug?

11 juli 2018 om 13:15

Staat gewoon in de tekst hoor. Al 10 jaar geen loonsverhogingen terwijl er bijna 11% aan inflatie is gedurende die tijd. Allemaal onder het mom van "barre tijden". Dan kun je toch niet zoveel geld pompen in het financieren van deze transfer.. Dit is spugen in het gezicht van de mensen die jarenlang zwoegen in de fabrieken.

11 juli 2018 om 13:21

Dat is nog steeds niet over die mensen hun rug....

Of gaan ze nu minder krijgen omdat hij komt? Nee, dus niks over hun rug aan.

11 juli 2018 om 13:26

Ze krijgen al 10 jaar lang minder. Omdat het zogenaamd "barre tijden" waren voor het bedrijf. Had ik het maar zo bar slecht als Fiat.

Gezien je andere comments in dit topic kunnen we wel stellen dat we er toch nooit uit gaan komen samen dus ik laat het verder hier maar bij.

11 juli 2018 om 13:28

Niet compenseren voor inflatie zorgt er natuurlijk wel voor dat de werknemers effectief minder te besteden hebben.

11 juli 2018 om 13:30

Praktisch niet, maar in theorie krijgen ze inderdaad minder. Ze verdienen nog steeds hetzelfde terwijl alles 11 duurder is geworden. Ik wil jou weleens horen als je hier in Nederland gewoon tegen een minimumloon moet werken zonder loonsverhogingen, terwijl er een gemiddelde inflatie is van 1,1 per jaar.

11 juli 2018 om 13:37

@sirius:

Er word nergens over minimum loon gesproken.. Dat verzin je er bij en zullend aar echt niet allemaal voor minimum werken.

Ik werk ook voor een multinational. Afgelopen 5 jaar kreeg 9 van de 10 hier ook geen verhoging. tegelijk werden er wel miljoenen uitgegooid aan reclame nog en marketing.

Maar tegelijk is een jaar geleden wel 1 van onze grootste concurrenten failliet gegaan. Had ik dan ook moeten gaan schreeuwen ja wij hier niet maar wel reclame maken.

Wij bestaan nog en iedereen hier zonder verhoging of wat dan ook hebben wel nog een baan. Andere weer niet meer.

11 juli 2018 om 15:11

Ten eerste gaf ik een voorbeeld en het is zeer aannemelijk dat een aardig deel van zo'n groot bedrijf dicht tegen het minimumloon aanzit. Zo vreemd is het dus niet dat ik dat als voorbeeld gebruik.

Verder zijn we hier niet in Italie. Onze sociale voorzieningen zijn beter en we hebben hier een CAO waar elke werkgever zich aan dient te houden. Loonsverhogingen gaan hier dus min of meer al automatisch en we werken hier over het algemeen onder prima omstandigheden.

Bovendien is reclame maken toch wel even iets anders voor een bedrijf dan een flink deel van het salaris van een voetballer financieren waarvan het nog maar de vraag is wat die voetballer er tegenover gaat stellen. Bovendien is een bedrijf dat reclame maakt wel even een andere situatie dan de situatie van Exor/fiat.

Fiat doet indirect ook mee aan de formule 1 en daar gaan ook miljoenen in om. Echter kun je er ook geld mee verdienen. Merchandising.

Begrijpelijke actie die mijn goedkeuring wel kan dragen. Niets tegen de komst van Ronaldo, integendeel, maar dit is wel heel apart dat de werknemers die het bedrijf draaiende houden niet extra beloond worden voor hun inspanningen..

11 juli 2018 om 13:05

De arbeidsomstandigheden in Nederland zijn toch wel een stuk beter dan in Italie. Waar in Italie de gemiddelde arbeider in een klein versleten wagentje moet rondrijden, rijdt hier in Nederland de gemiddelde schoonmaker in een grote personenauto. Ik begrijp die arbeiders maar al te goed, maar de kloof tussen rijk en arm is in Italie helaas enorm.

11 juli 2018 om 13:21

Fout, de kloof tussen arm en rijk is in Nederland groter. We staan 2e op de wereld waar de divergentie het grootst is. Italië staat op plek 10. Bron RTLZ.

11 juli 2018 om 13:31

Je kunt beter arm zijn in Nederland dan in Italië, sociale voorzieningen zijn hier beter.

11 juli 2018 om 14:06

En in Italië weer beter dan in Marokko. Waar het omgaat is de kloof tussen arm en rijk. Daarnaast hebben ze in Italië lagere hypotheken op hun huis dan in Nederland, dus minder schulden. En ik ken weinig schoonmakers die in een grote personenauto rijden. Voor een tientje per uur kun je hier ook weinig.

11 juli 2018 om 14:17

Nou, in Nederland betalen de mensen met de hoogste inkomens iets van 51procent op hun inkomstenbelasting. Natuurlijk kunnen daar wel een heleboel dingen van worden afgetrokken, maar het verschil tussen hoge en lage inkomens is wel een stuk kleiner. Als je echt een extreem voorbeeld wil, dan moet je kijken naar de VS.

11 juli 2018 om 14:22

De kloof tussen arm en rijk is een statistiek in de categorie meeste balbezit, weinig zeggend zonder context dus. Je kunt beter kijken naar de gemiddelde levensstandaard. De kloof tussen arm en rijk kan ook groter worden doordat de top extreem meer heeft, ipv dat je meer arme mensen hebt.

helaas niet zo vreemd in deze wereld. gaan toch allemaal voor de centjes

En toch snap ik het niet helemaal. Als mijn werkgever per jaar 10 miljoen winst maakt, moet ik dan ineens ook recht hebben op een aanzienlijk bedrag of percentage?

Er is toch een reden voor dat mijn werkgever/directeur meer verdiend dan ik? Misschien chargeer ik, maar de bazen van Fiat verdienen al jaren lang veel en veel meer dan de gemiddelde medewerker. Nou wordt dat geld uitgegeven en dan is er ineens een probleem...

11 juli 2018 om 13:04

Nee, dat hoeft niet, maar ik kan mij ook moeilijk voorstellen dat werknemers in Nederland al 10 jaar vast staan v.w.b. hun salaris. Als ik naar mijn eigen salaris kijk gaat het alleen al door CAO verhogingen ca. 4% omhoog iedere paar jaar. Dit los van persoonlijke verhogingen die ik los heb kunnen weken..

Uit het artikel blijkt dat ze al 10 jaar gelijk staan..

11 juli 2018 om 13:05

Het probleem is dat Fiat zegt dat er geen geld is om de medewerkers meer te betalen, en dat er al 10 jaar geen loonsverhoging is geweest terwijl de inflatie in die periode meer dan 10 procent is. Dat de CEO van Fiat meer verdient dan de werknemers is ook niet iets waar ze over klagen.

11 juli 2018 om 13:40

In Italie zijn de arbeidsomstandigheden al niet heel goed en als je dan keihard tegen een minimumloon moet werken terwijl alles om je heen maar duurder en duurder blijft worden, breekt het een persoon natuurlijk wel een keer op.

Stel dat je over 10 jaar nog steeds hetzelfde verdient als nu terwijl alle producten en/of diensten 11% duurder zijn geworden. Hoelang denk je dat vol te houden? Dat terwijl de meneren en mevrouwen bovenin aanzienlijk meer zijn gaan verdienen. Dan kan ik me goed voorstellen dat de "simpele" werknemer in de fabriek het een keer zat is, vooral als dat bedrijf ook nog eens het salaris van een profvoetballer gaat financieren.

11 juli 2018 om 13:58

Ik snap nu ook dat de omstandigheden in Italië wat dat betreft wat anders zijn dan in Nederland. En dat je als medewerker boos of teleurgesteld bent snap ik ook. Alleen lijkt het nu alsof de medewerkers denken dat alleen de directie op een heel duur personeelsuitje gaan. Ik zie het aantrekken van Ronaldo meer als marketing. Je koopt niet alleen een voetballer. Je koopt een merk.

Als Ronaldo straks in reclames of posters van Fiat voorbij komt kun je er donder op zeggen dat er gewoon meer Fiat's verkocht gaan worden.

Het lijkt me dus ook geen "speeltje" van Fiat o.i.d. Er is van beiden kanten in ieder geval wel wat van te zeggen.

11 juli 2018 om 14:55

Je moet het eigenlijk betrekken op jezelf en op de markt. Ten eerste is Fiat niet eens zo'n heel aantrekkelijk merk maar dat even terzijde.

Zou jij voor een Fiat kiezen omdat Ronaldo toevallig met zo'n ding op een reclamespotje te zien is? Ik namelijk niet. Deze actie zal niet genoeg impact hebben om de normale werknemer daar meer te laten verdienen, zo simpel is het.

Bovendien zal Ronaldo Fiat meer op moeten gaan leveren dan zijn salaris zal gaan kosten. Ook dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren en al zeker niet met een flinke winst.

11 juli 2018 om 15:08

@sirius:
Ferarri en alfa zijn ook Fiat.

Het is niet alleen direct wat hij oplevert,maar wel dat je op de radar blijft.
Wat voegt Maroon 5 bijv toe aan de Hyundai reclame van het WK? Hadden daa net zo goed dan een onbekende band kunnen zetten. Maar blijkbaar werkt het nu eenmaal om beroemdheden te gebruiken.

11 juli 2018 om 15:28

Natuurlijk werkt het. Dat heb ik ook niet ontkend. Echter valt de impact reuze mee. Ik kan in deze uitleg niet voor een ander denken, maar het zou voor mij eerlijk gezegd geen verschil maken of Maroon 5 of een locale coverband in zo'n reclame speelt. Dat spoort mij in ieder geval niet aan om wel of niet voor een product of dienst te kiezen.

Logische reactie. Als je je personeel niet waardeert, maar wel geld kunt uitgeven aan transfers zal daar een reactie op komen. Fiat is dan wel behoorlijk ondankbaar richting zijn personeel. Zonder personeel kun je geen auto verkopen.

Ik ben blij dat we in Nederland dan wel een betere Cao hebben.

Een fiatsco!!! Denk dat het allemaal wel erg mee gaat vallen...denk overigens ook dat die bewuste meneer nu moet vrezen voor zijn baan die dit allemaal naar voren heeft gebracht,neemt niet weg dat hij helemaal gelijk heeft in wat hij heeft gezegd,ik zou dat ook niet rollereren!!!

Geef ze eens ongelijk. Dit soort dingen mogen wat mij betreft vaker gebeuren.

Ik vind ieder wel dat het belachelijk dat hun salaris al 10 jaar niet is bijgetrokken t.o.v. inflatie

Hoe kan je nu zo dom zijn? De transfer van Ronaldo zal fiat geld opbrengen. Hij word het nieuwe gezicht van Fiat. Commerieel gezien is dit een fantastische zet. Juventus gaat ook stijgen in marktwaarde. Ronaldo is een sérieuse opbrengst. Die werknemers snappen er niets van.

11 juli 2018 om 13:06

Sorry dat ze liever nu hun gezin onderhouden dan in de toekomst. En vind jij het heel gek dat iemand die 10 jaar geen loonsverhoging heeft gehad omdat er volgens Fiat geen geld voor was nu boos wordt omdat Fiat Ronaldo klauwen met geld gaat betalen?

11 juli 2018 om 13:35

Jij snapt er niets van. Het personeel probeert al een decennium lang te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Deze transfer geeft hen extra fuel/argumentatie om het vuurtje nog eens aan te wakkeren en te pushen voor die betere voorwaarden.

11 juli 2018 om 14:15

Hoe zal Ronaldo Fiat in godsnaam geld opbrengen? Je denkt toch zeker niet dat Ronaldo straks dagelijks in die roestboek naar de training rijd ofwel? Of dat hij dinsdag en woensdagavond, voor een CL wedstrijd, in een Fiat reclamespotje te zien is?
Gaat Fiat opeens gigantisch veel t-shirts verkopen wellicht? Lijkt me niet.

De enige die hier gigantisch veel voordeel uit haalt is Juventus.
De medewerkers van Fiat hebben hier helemaal niets aan en krijgen zelf jaren te horen dat er geen geld is voor verhoging.

Dikke lul 3 bier, ik ging ook staken

Fiat doet gewoon een economisch verantwoorde investering, want een beter marketinginstrument dan Ronaldo bestaat er niet. Ik snap de frustratie van de fiat-werknemers, maar helemaal gegrond is deze niet.

Hoeveel shirts worden er verkocht van de gemiddelde Fiat werknemer?

11 juli 2018 om 13:12

Hoeveel auto's fabriceert de gemiddelde Ronaldo?

Betere reclame voor Fiat kan je bijna niet krijgen! Erg kortzichtig van een paar medewerkers. Zal Fiat alleen maar goed doen

Ronaldo is op Selena Gomez na de meest gevolgde persoon op social media ter wereld. Als hij reclame gaat maken voor Fiat dan gaan er heel wat meer Fiats verkocht worden. Beter marketing instrument dan hem is er haast niet. Dus een goede investering. Dat de werknemers al 10 jaar geen loonsverhoging hebben gehad ligt waarschijnlijk aan meer dingen. Ze grijpen nu deze deal aan om aandacht te vragen. Gelijk hebben ze. Zou hetzelfde gedaan hebben. Maar als je objectief kijkt is het gewoon een goede deal.

11 juli 2018 om 13:36

Die medewerkers zijn ook echt niet tegen Ronaldo, dit is voor hen gewoon een stroman om hun punt kracht bij te zetten. Zoals je zelf ook al zegt is dat geheel terecht en begrijpelijk.

Dan solliciteer je toch ergens anders als je het beter kunt krijgen.

11 juli 2018 om 14:03

Lees voor de gein eens wat reacties hierboven. Dan zul je zien dat "beter krijgen" in Italië niet zo makkelijk is als je denkt.

11 juli 2018 om 14:17

In Nederland ook niet. Echter zijn er altijd verwende nesten die net een paar jaar werken en denken dat alles de normaalste zaak van de wereld is.

Ik kan hun wel begrijpen, maar dan zou CR7 maar altijd bij real moeten blijven en ja het is veel geld wat voor hem moet betaald worden en ja dat is een absurd bedrag, maar hij is voor 94 milj naar real gekomen en real wilt ook er aan verdienen. Dus in een zin, Cr7 mag een ander carriere aangaan en fiat moet maar eens zelf nagaan of ze hun werknemers niet meer loon moeten krijgen.

11 juli 2018 om 15:00

Maar de werknemers geven Ronaldo ook niet de schuld, maar hun werkgever (fiat) die min of meer het astronomisch hoge salaris van Ronaldo betaalt. De hoge piefen bij Fiat en/of het overkoepelende bedrijf gaan niet naar de normale werknemer luisteren. Zij weten namelijk dat die fabriekswerkers makkelijk vervangbaar zijn en min of meer geen kant op kunnen. De rijke mensen in dit verhaal worden er beter van, de arme(re) mensen worden er slechter van.

11 juli 2018 om 20:21

Dat fiat zijn hoge salades betaald wist ik niet en ja ik begrijp het dan ook volledig, maar dan hoop ik dat hier in Nederland dit niet gebeurd. Kop geeft soms ook zo'n verkeerde indruk

11 juli 2018 om 23:35

Correctie:

Het overkoepelende bedrijf van Fiat (exor) betaalt meer dan de helft van zijn salaris. Ik schreef het iets te gehaast op.

Is toch al jaren zo .. háha nu gaan ze opeens janken te triest voor woorden

Ik ga er even voor het gemak vanuit dat de stakende medewerkers geen kosten-baten analyse hebben losgelaten op de constructie. In dat geval is het dom geschreeuw. Ken je plek, strategie bepalen wordt gedaan door topmanagement, niet door de medewerkers.

Ik ken de details niet, maar als er serieus al 10 jaar geen loonsverhoging in heeft gezeten, zal er wel iets niet helemaal lekker gaan bij Fiat. Misschien zien zij deze constructie wel als stap richting een meer winstgevend bedrijf, waar in de toekomst ook de medewerkers van kunnen profiteren.

Als er geen autos verkocht worden hebben ze geen werk in de fabriek. Als er in de fabriek niets geproduceerd wordt kan men ook niks verkopen. Iedereen dient tevreden te zijn. Niet tevreden, betekent dat er iets niet goed is.
Samen tot een oplossing komen.
Staken is een middel. Net zoals geen loonsverhoging ook een middel is.
Niets aan de hand. Gewoon een normale onderhandeling.

De Italiaanse Cao's, ne met name die van Fiat, zijn uitermate riant hoor.
Het is echt niet zo als hier bij VDL Bus of zo, de vakbonden in Italie zijn heel machtig en hebben echt een hele dikke vinger in de pap.
Medelijden is dus zeker niet nodig.

Als Fiat nu verlies zou gaan lijden door deze aankoop van Juve, pas dan heft het invloed op de vloer, voor de rest echt niet hoor.

11 juli 2018 om 15:04

Je mist het punt een beetje. Er is geen ruimte voor loonsverhoging of de compensatie van inflatie terwijl er blijkbaar geld genoeg is. En als de helft nauwelijks rond komt zullen de salarissen echt niet zo geweldig zijn. De naamsbekendheid van Fiat is allang 100% dus de komst van Ronaldo gaat de verkoop echt niet opschroeven. Ik zou een staking volledig begrijpen, dat idiote voetbalwereldje is elke binding met de normale maatschappij kwijt.

12 juli 2018 om 08:28

Hoi Edwin,

Ik lees nergens dat de helft niet rondkomt?

Doe even normaal man. Continu dat vergelijk met de voetbalwereld. Ten eerste, die dingen staan los van elkaar, ten tweede, een bedrijf kan zelf beslissen waar ze in gaan investeren om hun profiel te vergroten. Werknemers kunnen ook zelf beslissen om in staking te gaan natuurlijk, maar ik word er moe van dat er altijd zo'n moreel argument gemaakt van worden en dat iedereen daar in zo makkelijk meegaat. Er is niks mis met de grote investering in Cristiano Ronaldo.

Tja, inflatie is de schuld van de falende staat Italië, niet de schuld van Fiat.

Dat de baas van Fiat een eikel is door dit te doen ipv zijn werkgevers beter te belonen, tja, hij doet het uiteindelijk voor het geld. Zo'n rijke vent kan het echt niet schelen of zijn personeel gelukkig is of onder een trein loopt. Arme mensen tellen niet in de wereld.

Hebben ze de centjes van Pogba al opgemaakt dan... Ik snap de frustratie, maar de logica in hun verband is moeilijk te vinden. Juve is toch gewoon een bedrijf dat zijn eigen omzet creëert en ik neem aan winst maakt. (Slimme) bedrijven investeren geld. Mocht Juve nu ineens de finale winnen.. de kans erop is niet echt groter dan de afgelopen seizoenen.. dan maakt Juve ook extra winst, maar daar wordt geen Fiat medewerker mee gespekt

Het klopt niet helemaal wat er gesuggereerd wordt: dat ze van het salaris en de transfersom elke medewerker 200 euro per maand extra kunnen betalen. Er werken wereldwijd 300.000 mensen voor het bedrijf. In de berichtgeving staat dat Exor de helft van het salaris betaald van Ronaldo (er staat niks over de transfersom). Dat is 15 miljoen per jaar, ofwel 4 euro per maand per medewerker voor 3 jaar lang (wordt het na 3 jaar weer terug gedraaid?). Dat relativeert het bedrag nogal.

11 juli 2018 om 19:28

Het gaat hier om de Italiaanse medewerkers, niet alle medewerkers wereldwijd.

Terecht dat zij staken. Dit kan alleen in landen die het financieel niet zo nauw nemen, zoals Spanje en Italië. Een goed voorbeeld is Vw die na het dieselschandaal veel moest inleveren en daarom tijdelijk gestopt is met het geld pompen in Wolfsburg. Dit is ook de reden dat Wolfsburg bijna is gedegradeerd. Maar dat de er werknemers niet ontslagen of geld moesten inleveren.

Ik dacht dat de shirts binnen 1 dag al 60 miljoen opgebracht hebben? Of weigert de media dit weer te melden omdat het over iets positiefs omtrent koning Ronaldo gaat?

16 juli 2018 om 14:35

Nee, omdat het absoluut, volstrekte nonsense is. Als je in zo'n onzin trapt moet je ook wel behoorlijk naïef zijn. Tip: soms liegen mensen op het internet

16 juli 2018 om 15:16

Moet wel zeggen dat er al ontzettend veel shirts zijn verkocht. Normaal verkoopt Juve in een heel jaar 850.000 tot 900.000 shirts. In de eerste 24 uur van de Ronaldo transfer zijn er al meer dan een half miljoen shirts verkocht met zijn naam achterop. Daar zitten denk ik ook veel mensen bij die anders geen shirt hadden gekocht van Juve. De einst voor de club bedraagt zo'n 10 euro. Dan kan nog oplopen door de bedrukking en de emblemen die je erop kunt laten zitten. Gemiddeld denk ik zo zo'n 25 euro per shirt. Tuurlijk ga je zijn transfer of salaris niet kunnen betalrn met shirtverkoop. Maar dat is niet de enige inkomstenbron die wordt beïnvloed door Ronaldo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1043 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus7540
2.Napoli6029
4.AC Milan5117
5.AS Roma4713
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Mattia De SciglioVerdediger00
Medhi BenatiaVerdediger00
Andrea BarzagliVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3795 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Juventus 26 19 2 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
2014/2015 Real Madrid 35 48 5 1
Laatste voetbalnieuws

Cristiano Ronaldo: ‘Het is lastiger voor mij om te scoren in Italië’

De overgang van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Juventus voor een slordige 112 miljoen euro was de sensatie van de zomerse transferperiode. Critici vroegen zich echter hardop af of de...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 maart
In navolging van Eintracht Frankfurt en Leeds United heeft nu ook AS Roma interesse in Justin Lonwijk. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren