Rijkaard: ‘Goede speler voor Ajax, maar evenwicht moet nog gezocht worden’

Dinsdag, 10 juli 2018 om

Ajax verzekerde zich in de winter al van de komst van Hassane Bandé en Perr Schuurs en voegde in de huidige transferperiode ook Zakaria Labyad en Dusan Tadic toe aan de selectie. Frank de Boer, John Heitinga en Frank Rijkaard zijn enthousiast over de komst van de Serviër en leggen in onderstaande video uit waarom Ajax aankomend seizoen na vier jaar zonder landstitel weer kampioen moet worden.

Actuele video's

Tedesco: 'We zijn het onszelf en Schalke verplicht'

Mbappé in bloedvorm, Gelson Martins topaankoop van Monaco

Génésio: 'Voor mij is Messi een voetbalgenie'


Poll

Denk jij dat Ajax aankomend seizoen kampioen zal worden?


Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Ik denk eerlijk gezegd dat Labyad een overbodige net niet aankoop is, maar ik laat mij verrassen. Bande en Schuurs zijn grote talenten, daar kun je volgend jaar pas echt wat van verwachten, Tadic is een top aankoop. Spelers als Frenkie, Donny, Mazraoui, Tagliafico, Dolberg en Neres moeten dit jaar opstaan.

Ik zie Ziyech nog graag vertrekken en nog altijd een CV (liefst linksbenig) met snelheid achterin erbij, ik weet niet zeker of Magalan aan dat plaatje voldoet. Verder is de kunst om Onana, de Ligt, Frenkie en Donny erbij te houden en ook in te blijven zetten op jeugdspeler. Eiting kan volgend jaar de plek van Donny of Frenkie weer overnemen als een van de twee verkocht worden en Gravenberch komt er alweer kort achter.

10 juli 2018 om 10:47

@lausho

Je schrijft: "ik zie Ziyech nog graag vertrekken en nog altijd een CV (liefst linksbenig) met snelheid achterin erbij, ik weet niet zeker of Magalan aan dat plaatje voldoet".

Van dergelijke uitspraken begrijp ik dus helemaal niets. Zyech behoort tot de beste spelers van de selectie en hoe meer bovenmodale spelers je hebt, hoe groter de kans op deelname aan de CL en het kampioenschap. Met Zyech en zijn specifieke kwaliteiten is Ajax sterker dan zonder. Als je ambities hebt en die ook daadwerkelijk waar wilt maken, moet je zorgen dat je over een zo sterk mogelijke selectie beschikt. Waarom je dan uitspreekt dat je hoopt dat met afstand je beste speler van het vorige seizoen vertrekt, kan ik met mijn pet niet bij. Noch Magelan noch Blind zijn overigens het prototype van een snelle verdediger. Aangezien zij optie nummer 1 en 2 zijn, gaat er een dergelijke verdediger er waarschijnlijk ook niet komen.

Aangezien Ajax heel dun in de spelers uit de leeftijdscategorie van Labyad beschikt, is dat allesbehalve een overbodige aankoop. Spelers als Tadic liggen niet voor het oprapen en zijn slechts bij zeer hoge uitzondering haalbaar voor Ajax. Daarom is het niet meer dan logisch dat de club bij spelers als Labyad uitkomt. Spelers van die leeftijd waar niets aan mankeert, kunnen overal terecht en dan kies je niet voor een club als Ajax en een competitie en een salaris als die in NL. De enige reden om je neus op te halen voor een speler als Labyad is de veronderstelling dat je betere kan halen. En dat is dus niet het geval.

10 juli 2018 om 12:30

@scepticus

Niet helemaal mee eens hoor. De sterkste selectie behaald niet de prijzen, het sterkste team. Ziyech is zeker een van de betere spelers, maar ik zie het zo maar gebeuren dat hij met de pest in zijn lijf rond loopt of nog erger, dat je twee kapiteins op een schip krijgt die elkaar in de weg gaan lopen. Dat soort dingen zijn funest.

Labyad is allerminst zeker van een basisplek. Helemaal als Ziyech blijft. Waar moet die gaan spelen dan? Moet donny er maar uit? Want zowel Labyad als Donny zijn geen verdedigende middenvelders, en zowel tadic als Ziyech staan toch echt wat hoger aangeschreven als Labyad. En donny eruit halen tem faveure van labyad is op de eerste bus het stadion uit. Dan ga je er echt bij helemaal niemand door heen krijgen. Kijk als Donny 10 slechte wedstrijden achterelkaar speelt wordt het een ander verhaal.

Dus wat is het nut van labyad? ideale 12e man, dat is dan wel echt een hele dure 12e man voor 7 miljoen. Als blind er dan ook nog bij komt zakt Labyad steeds verder in de pikorde. Het is dus zeer terecht dan mensen er twijfels bij hebben. Labyad is misschien wel de juiste speler op het verkeerde moment. Afgelopen jaar hadden we hem uitstekend kunnen gebruiken. Ik verwacht dat hij ook weer uiterst bruikbaar gaat zijn in het seizoen 2019/2020 (afhankelijk van de mutaties), maar juist dit seizoen niet. labyad is dus of verkeerde planning of wel heel ver vooruit kijken. Als er nog twee spelers vertrekken, dan wordt het een heel ander verhaal.

10 juli 2018 om 13:17

Dat komt omdat Lausho denkt dat Veltman de speler is om wie Ajax alles heen moet bouwen. Ziyech is by far de beste speler van Ajax geweest de laatste 2 jaar, als het aan mensen als Lausho had gelegen was hij niet eens gekomen en speelden we nu nog met Gudelj op het middenveld.

Ziyech op het middenveld en Tadic in de aanval zou meer doen voor Ajax dan 1000 Veltmannen of snelle verdedigers bij elkaar, maar in Nederland pesten we onze beste spelers liever weg dan dat we ze aanmoedigen.

10 juli 2018 om 13:46

@ Scepticus

Je schrijft: "van dergelijke uitspraken begrijp ik dus helemaal niets. Zyech behoort tot de beste spelers van de selectie en hoe meer bovenmodale spelers je hebt, hoe groter de kans op deelname aan de CL en het kampioenschap."

Dit werkt misschien in Fifa zo, maar de situatie bij Ajax is anders. Ziyech wil duidelijk weg na het afgelopen seizoen. De fluitconcerten - ook al waren het slechts een handje vol supporters - zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Daarnaast wil hij een stap hogerop. Hij heeft bij het begin van zijn contract al aangegeven dat hij Ajax ziet als tussenstap en dat hij 2 jaar zou willen blijven en daarna naar het buitenland gaan. Hij is per slot van rekening al weer 25 jaar en dan is het wel tijd om als talentvolle middenvelder de selectie te verlaten. Ik zie hem niet de volle 100 geven op het veld en Ziyech heeft niet de mentaliteit om zich hier doorheen te bijten en alles van zich af te laten glijden - zeker niet als Ajax een eventuele transfer blokkeert. Met Ziyech heb je dus een potentiele onruststoker in de selectie.

Daarnaast is het duidelijk dat Frenkie de Jong een kans op het middenveld in de basis moet krijgen. Hij heeft veel talent maar moet het nu laten zien. Ziyech staat een verdere ontwikkeling alleen maar in de weg.

Ben het verder met lausho eens dat Schuurs en Bandã© voornamelijk grote talenten zijn die mogen proberen zich een plek in de basis te knokken, en dat Labyad de ideale 13e man is, maar niet meteen in de basis thuis hoort.

Mijn ideale basis voor volgend jaar zou zijn:

--------------------Onana---------------------
Mazraoui---deLigt---Magallan---Taglia
----------------------Blind--------------------- ---Neres---------Dolberg-------Tadic-----

10 juli 2018 om 13:56

Mis je er niet 2?

10 juli 2018 om 14:28

Gaalmeister ik denk niet dat we met een basisopstelling van 9 personen kampioen zullen worden wel ongekende luxe dat je voor die 2 aanvallende middenveldposities dan nog Donny, Frenkie, Labyad en misschien zelfs Ziyech hebt (en dan heb je Siem, Sinkgraven en wat jongens van Jong nog achter de hand). En zullen Blind en Magallan niet beide komen verwacht ik.

10 juli 2018 om 16:23

@gaalmeister

Volgens mij heeft Ziyech juist wel de mentaliteit om zich daar doorheen te bijten.

Destijds in zijn laatste seizoen bij twente liep hij er minstens zo chagrijnig bij als nu bij Ajax, en hij zei bovendien heel denigrerende dingen over zijn teamgenoten en club. Maar hij heeft elke wedstrijd weer laten zien dat hij de beste was. Bij hem lijken het chagrijn dus juist niet van invloed op zijn prestaties op het veld.

Ik snap best dat de fans geen warme gevoelens voor hem hebben, die heb ik zelf ook niet. Maar hij presteert wel.

10 juli 2018 om 16:27

@scepticus, eens dat Ziyech lekker moet blijven, als die kans er is.

Niet eens met je verhaal over Labyad. Dat Ajax niet beter kan krijgen is mogelijk, je krijgt niet elke transferwindow de kans om toppers op elke positie te krijgen. Maar dat betekent niet dat Labyad daarmee zomaar tot de beste 11 gaat behoren. Voor de breedte is hij misschien nuttig, maar je verhoogt naar mijn verwachting niet het plafond dat je als club kan halen. En dat doe je wel met aankopen van de laatste jaren als Ziyech, Sanchez, Neres,tagliafico, Tadic, en potentieel met de jonge spelers die je haalt.

10 juli 2018 om 19:04

Kluivert en Ziyech zijn niet de spelers waar je de oorlog mee wint, spelen teveel voor zichzelf en te weinig voor het team naar mijn mening. Niet de echte instelling om er voor te gaan, ik ben deze spelers liever kwijt dan rijk.

Ziyech heeft een veel te laag rendement en Frenkie en Donny kunnen/moeten dan dwingender zijn, mijn inziens maken die betere keuzes in risico nemen.

11 juli 2018 om 09:56

@ninjakai

Je schrijft: "de sterkste selectie behaald niet de prijzen, het sterkste team. Ziyech is zeker een van de betere spelers, maar ik zie het zo maar gebeuren dat hij met de pest in zijn lijf rond loopt of nog erger, dat je twee kapiteins op een schip krijgt die elkaar in de weg gaan lopen. Dat soort dingen zijn funest"

Dat zijn allemaal aannames en daar kan je dus helemaal niets mee in een discussie.
.
Vervolgens schrijf je: "labyad is allerminst zeker van een basisplek. Helemaal als Ziyech blijft. Waar moet die gaan spelen dan? Moet donny er maar uit? Want zowel Labyad als Donny zijn geen verdedigende middenvelders, en zowel tadic als Ziyech staan toch echt wat hoger aangeschreven als Labyad. En donny eruit halen tem faveure van labyad is op de eerste bus het stadion uit. Dan ga je er echt bij helemaal niemand door heen krijgen. Kijk als Donny 10 slechte wedstrijden achterelkaar speelt wordt het een ander verhaal".

Dat is een vreemde wending voor iemand die een paar regels nog heeft beweerd dat niet het sterkste team maar de sterkste selectie de prijzen behaalt. Het lijkt me duidelijk dat hoe sterker de selectie is, hoe meer concurrentie er is en met het tweede deel van je betoog, spreek je het eerste deel ervan zelf tegen. Een beetje tegenstrijdig derhalve. En bovendien ook behoorlijk kortzichtig. Een van de meest voorkomende kritieken op het beleid van Ajax is altijd dat de club de selectie altijd zo laat op orde heeft. De kans is levensgroot aanwezig dat er het komende seizoen veel sleutelspelers zullen vertrekken en hoe breder de selectie is, hoe eenvoudiger het is om dat gemis op te vangen en de selectie voor het seizoen erna tijdig op orde te hebben. Beleid maken doe je niet alleen voor de korte maar ook voor de lange termijn.

11 juli 2018 om 10:13

@gaalmeister

Alles wat je over Zyech zegt, is gebaseerd op aannames. Ik kan over Tadic ook een hele rits aannames verzinnen om twijfel te zaaien over zijn transfer naar Ajax, maar dat doe ik niet. Omdat een discussie in mijn optiek moet gaan over feiten en argumenten en niet over aannames. Iedere speler die ambities heeft en door omstandigheden niet voldoende aan spelen toekomt, is een mogelijke splijtzwam in de selectie, het is vooringenomen en volslagen belachelijk om net te doen alsof dat alleen voor Zyech geldt. Bovendien mag je aannemen dat Ten Hag voldoende capaciteiten heeft om de concurrentiestrijd die het onvermijdelijke gevolg is van een brede en hoogwaardige selectie, in goede banen te leiden. Als dat niet zo zou zijn, is hij ongeschikt voor een club als Ajax, maar volgens mij heeft hij het tegendeel al lang en breed bewezen. Ik snap helemaal niets van die reacties van mensen die aan de ene kant pleiten voor een zo sterk mogelijke selectie en aan de andere kant moeilijk doe over iets als onderlinge concurrentie. Dat is behoorlijk naief omdat het volstrekt onmogelijk is om er een sterke selectie op na te houden, zonder dat daarin sprake van concurrentie is.

10 juli 2018 om 12:18

Labyad is in principe een creative speler met scorend vermogen, die hebben we nodig. Ookal zal hij misschien niet ons op sleeptouw nemen zoals waarschijnlijk Tadic en Ziyech dat zullen doen kan hij wel wedstrijden zoals Heracles Ajax beslissen met een goal.
En het zijn altijd die wedstrijden die ajax nekken en met zo'n speler heb je i.i.g. een speler die wat gevaar kan stichten in wedstrijden waar tadic en dolberg (bijvoorbeeld) geen knikker raken.

En over je andere verhaal, Neres moet opstaan? Hij heeft het als rechtsbuiten vorig seizoen ver boven verwachting gedaan met zijn goals en assist. Hij moet het alleen nu voor een langere periode volhouden.
En Mazraoui moeten we de verwachtingen temperen, groot talent zeker, maar hij heeft nog maar een handvol wedstrijden gespeeld.
Over die andere spelers ben ik het met je eens

10 juli 2018 om 16:49

Mensen vergeten gemakshalve dat Labyad al op 18 jarige leeftijd gewoon basisspeler was bij PSV in een elftal met Mertens, Strootman, Wijnaldum, Memphis Lens en Willems. Ja hij heeft wat fouten gemaakt, maar hij heeft zich weer herpakt, contract verdiend bij Ajax en hij staat volgend jaar gewoon in de basis bij Ajax.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
5.Vitesse336
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

207 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 22 15 2 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0
2016/2017 Southampton 33 3 4 0
2015/2016 Southampton 34 7 2 0
2014/2015 Southampton 31 4 2 0

In de wandelgangen

Dinsdag 19 februari
Justin Kluivert heeft AS Roma nog niet overtuigd van zijn kwaliteiten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren