Vader John Obi Mikel werd uren voor Nigeria - Argentinië ontvoerd

Dinsdag, 3 juli 2018 om

John Obi Mikel kreeg enkele uren voor de laatste groepswedstrijd van Nigeria op het WK tegen Argentinië (2-1 nederlaag) te horen dat zijn vader was ontvoerd. De 31-jarige middenvelder vertelt in gesprek met the Guardian dat hij besloot om het aan niemand te vertellen en 'gewoon' te spelen. Pa Michael Obi werd maandagmiddag door de Nigeriaanse politie bevrijd, na een week gevangen te zijn gehouden.

Toen Mikel in de bus naar het stadion in Sint-Petersburg zat, werd hij gebeld door een familielid, die hem vertelde dat hij de ontvoerders moest bellen. De middenvelder van Tianjin Teda kreeg vervolgens te horen dat hij losgeld moest betalen voor de vrijlating van zijn vader. Hij besloot het voor de wedstrijd aan niemand te vertellen, deels om geen afleiding te creëren van de wedstrijd tegen Argentinië.

Door een 2-1 zege plaatsten de Argentijnen zich voor de achtste finale van het WK ten koste van Nigeria. “Ik speelde terwijl mijn vader in handen was van een stel bandieten. Dat trauma moest ik onderdrukken, terwijl ik vier uur voor de aftrap te horen kreeg dat hij ontvoerd was. Ik was emotioneel afgeleid en moest de keuze maken of ik mentaal wel klaar was om te spelen”, aldus Mikel. Zijn vader werd op weg naar een begrafenis ontvoerd en maandagmiddag na een week bevrijd door de politie. Hij werd tijdens de ontvoering gemarteld en verblijft momenteel in een ziekenhuis.

“Ik was verward en wist niet wat ik moest doen, maar besloot dat ik 180 miljoen Nigerianen niet in de steek kon laten. Ik moest het afsluiten in mijn hoofd en eerst mijn land vertegenwoordigen. Alleen een aantal goede vrienden wisten ervan”, vervolgt de Nigeriaanse middenvelder. “Ze zeiden dat ze mijn vader zouden doodschieten als ik het aan de autoriteiten zou vertellen. Ik wilde het ook niet met de bondscoach (Gernot Rohr, red.) bespreken, omdat het nieuws dan een afleiding zou vormen van de wedstrijd.”

“Ook al wilde ik het graag vertellen, ik kon het niet. Gelukkig is mijn vader maandag veilig gered en ik wil de politie bedanken voor hun actie. Daarnaast wil ik mijn familie en vrienden bedanken voor de steun die ik ontvangen heb”, besluit Mikel, die met Nigeria als derde in Groep D eindigde. Het Afrikaanse land verzamelde drie punten en zag Argentinië met één punt meer de achtste finales halen, waar Frankrijk het Zuid-Amerikaanse land uitschakelde.Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door kaassie)

Denk dat die 180 miljoen Nigerianen het echt wel hadden begrepen hoor als je niet speelde...

Wel raar eigenlijk, ik had sowieso niet gespeeld, dit was toch veel belangrijker?

3 juli 2018 om 14:08

Belangrijker of niet, het is niet dat hij hij door niet te spelen zijn vader had kunnen redden ofzo. Ik denk zelfs dat zo'n wedstrijd wel voor een beetje afleiding kan zorgen aangezien je anders maar met familie in een kamer voor je uit zat te staren en te huilen om je pa en te wachten op het onderzoek
Doet niets af aan hoe gestoord de wereld wel niet is, door dit soort acties..

3 juli 2018 om 14:23

Ik had dus nooit gebeld als ik familielid was. Ik had daar gewoon mee gewacht. Mikel zat waarschijnlijk in een situatie waarin hij niet direct iets kon doen.

3 juli 2018 om 14:38

maar ze wouden hem spreken

3 juli 2018 om 14:53

Wouden heb je niet in Nederland.

Ontopic: Ik denk niet dat ik in staat zou zijn geweest om dan die wedstrijd te spelen. Ook benadeel je je ploeggenoten denk ik wanneer je niet met je kop erbij bent.

3 juli 2018 om 14:57

Benadeelt je ploeggenoten? Wat had hij dan moeten doen? Zeggen dat hij niet mee speelt omdat zijn vader ontvoerd is? Dan heb je dus 11 spelers op het veld die er met hun kop niet bij zijn

3 juli 2018 om 14:57

Er zijn vast wel meer mensen die hem willen spreken, dat wil niet zeggen dat je ze direct maar op de wenken moet bedienen.

3 juli 2018 om 15:08

Hij had bij wijze van spreken kunnen zeggen dat hij zich niet goed voelde of iets dergelijks, dat hij iets verkeerds had gegeten. Zijn teamgenoten zouden het denk ik wel accepteren.

3 juli 2018 om 15:18

@Nijogeth We hebben het hier over Nigeria hea. Niet dezelfde gedachte gang als mensen in Nederland. Zijn vader werd gemarteld, en zou misschien gewoon dood geschoten zijn als Mikel hun niet wou spreken. Even makkelijk zeggen dat je ontvoerders niet op hun wenken moet bedienen is heel anders dan de realiteit waar je op dat moment mee geconfronteerd word. Je gaat niet lopen gokken als het om levens van je naaste gaat.

3 juli 2018 om 15:29

Je snapt toch wel wat die bedoeld met wouden, gaan we hier nu serieus de schrijf fouten van een ander toelichten.. doe toch niet zo ..... man...

on topic: Je weet niet wat er gezegd is tijdens zo een gesprek, is voetballen een afleiding op zo een moment?
Had die slecht moeten spelen om zijn vader zijn leven te sparen?
Ging het enkel om losgeld?
Wat betreft het benadelen van zijn ploeggenoten, wat hun betreft heeft die het juiste gedaan..
Wat had die dan moeten zeggen, coach ik ben er iet bij met mijn hoofd laat mij maar op de bank zitten, wat denken zijn ploeggenoten dan?

In hoeverre ben jij in staat te voetballen als je een paar uur voor de wedstrijd zo een telefoontje krijgt?
Vanaf de bank is het natuurlijk makkelijk te beoordelen etc, eenmaal in zijn schoenen is de keuze die je maakt ook niet altijd de juiste

3 juli 2018 om 19:44

@Nijlgeth zat ik inderdaad ook al aan te denken deed mijn vader precies hetzelfde. voor mijn kampioenswedstrijd in de 3de divisie verloor ik mijn oma ze hebben expres niks gezegd tot na het feestje (we waren kampioen geworden) heb gezegd dat het de beste keuze was omdat ik er anders mentaal niet 100% zou staan

3 juli 2018 om 15:07

In het artikel stond dat de ontvoerders hebben gezegd dat zij zijn vader zouden doden als hij het tegen de politie vertelde. Hij was geschrokken zoals hij ook in het artikel zei en wist niet wat hij moest doen.

Belachelijk dat sommige mensen zo iets kunnen doen. Ik vind dat Mikel hier wel echt als een super prof zich heeft gedragen. Hoop dat die mensen die dit hebben gedaan flink aangepakt worden en jarenlang vast zitte . Afgrijselijk

Vreselijk! Denk dat bijna niemand gespeeld zou hebben.. de gedachte dat ze elke minuut je vader kunnen omleggen!

Je ontvoerd iemand met het oog op losgeld. Dat is absoluut niet oke naar goed, het is zakelijk en je hebt er zelf iets bij te winnen, daar kan iedereen zich ergens in inleven ook al zouden wij dat nooit doen. Waarom zou je die man nou martelen ook? Daar wint niemand wat bij. Wat een gestoorde mensen lopen er rond zeg

3 juli 2018 om 14:58

Nou zeg dat maar ook tegen die speler van Honduras, die ondanks dat er losgeld voor zijn broer betaald werd, de broer toch dood werd teruggevonden. Meestal loopt het met dit soort ontvoeringen slecht af. Vooral als het amateurs zijn. Dus niet rebellen zoals Farc die daar een complete business van hebben gemaakt.

3 juli 2018 om 15:11

Akkoord dat het vaak slecht afloopt, maar dat heeft nog steeds niets met martelen te maken. Dat gaat er niet om dat je slecht georganiseerd bent of niet weet wat je doet, dat gaat er om dat je onnodig wreed en verknipt bent. Voor zulke mensen hoort de doodstraf te gelden. Iemand die mensen martelt om de tijd te doden, wat voor rol kan die ooit nog in de maatschappij spelen?

3 juli 2018 om 16:42

Klopt inderdaad. Maar het is algemeen bekend dat criminelen vaak niet helemaal sporen

3 juli 2018 om 17:02

Hoe heet die speler van Honduras?

3 juli 2018 om 17:09

Palacios dacht ik. Ik weet het gewoon omdat zo'n commentator tijdens het wk van 2014 het erover had.

Was een aantal jaar eerder de vader van Obi niet ook ontvoerd? Meen me te herinneren dit nog op VZ gelezen te hebben.

3 juli 2018 om 19:04

Ja, in 2011. https://www.bbc.com/sport/football/14623543

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nigeria

FIFA ranking: 45
22 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nigeria.

24 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 18 juli
Christopher Nkunku gaat definitief overstappen naar RB Leipzig. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren