‘Het wordt straks één grote kermis, daar word je niet vrolijk van’

Maandag, 25 juni 2018 om

De nationale ploeg van Engeland won zondag met speels gemak van Panama (6-1). Willem van Hanegem genoot van de vreugde van de Panamezen toen Felipe Baloy scoorde, maar wordt ‘heel ongelukkig’ van het niveau van de WK-debutant, zo schrijft de icoon van Feyenoord in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

“En dan te bedenken dat er tijdens het WK van 2026 maar liefst 48 landen gaan meedoen. Nou, dan kun je dus echt de eerste weken overslaan. Het wordt één grote kermis! Het gaat de FIFA blijkbaar alleen maar om de commercie. Als voetablliefhebber word je daar niet vrolijk van”, aldus de 74-jarige Van Hanegem.

Hoewel Engeland dus ruim won, is dat land in de ogen van De Kromme geen ‘titelkandidaat’. De ploeg van Gareth Southgate heeft nog te weinig laten zien en legde tegen Panama nauwelijks ‘vlot combinatiespel’ op de mat in de tweede helft, zo luidt het verdict: “Maar dat miste ik. En laat dan zo’n Raheem Sterling er nog eentje maken.”

“Die jongen ligt onder vuur bij de Engelse pers. Juist door hem in stelling te brengen, had de ploeg een signaal kunnen afgeven. Zo van: we zijn echt een team. Dat hebben ze dus nagelaten.” Van Hanegem heeft geen ‘favorieten’ gezien die hem hebben kunnen overtuigen, maar is gecharmeerd van Mexico, omdat bondscoach Juan Carlos Osorio zijn team ‘niet volpropt met allemaal opdrachten’.Gerelateerd

20 reacties (laatste reactie door yassinmansouri)

Ik vind dat juist fantastisch om te zien. Strijd en passie bij ploegen die duidelijk minder zijn en een keer een stuntje kunnen uithalen. Heb me dit WK nog niet keihard verveeld.

25 juni 2018 om 09:15

Nou ik wel, niet om aan te gluren die verdedigende ploegen.

25 juni 2018 om 09:50

Ieder zn ding klaarblijkelijk 😉

Sterling niet in stelling gebracht? Bij die ingestudeerde vrije trap kreeg hij m op n presenteerblaadje. Moeten ze de bal soms op de doellijn leggen en vragen of de tegenstander even afstand houdt. Die coach van mexico kijkt niet voor niets de hele dag voetbal en past zn opstelling aan aan de tegenstander. Genoeg opdrachten dus voor zn spelers, maar blijkbaar wel veel positieve opdrachten en daardoor is t leuk om te zien

Hier heeft Van Hanegem wel een punt, een uitbreiding naar 48 landen zal resulteren in meer monsterzeges en erg saaie wedstrijden in de eerste weken. Met 12 groepen wilt dit zeggen dat nagenoeg elk topland groepshoofd zal zijn waardoor we geen groepen meer krijgen zoals Engeland/België, Portugal/Spanje, etc. Voor het algehele niveau is de uitbreiding misschien niet zo’n slim idee maar voor de sfeer is het dan wel weer uitstekend. In zo’n toernooi is het altijd fijn en leuk om fans van over de hele wereld op 1 plek te zien.

25 juni 2018 om 09:26

Het worden 16 groepen van 3. Waarvan er 2 doorgaan. Dus opzich staat er elke wedstrijd wel iets op het spel. I.t.t. huidige opzet waarbij sommige landen al na 2 wedstrijden zijn uitgeschakeld.

Snap niet waarom er altijd door iedereen wordt gedaan alsof deze "slechte wedstrijden" iets zijn van deze generatie. Zat potten waar we niet over praten, maar in hetzelfde toernooi plaatsvonden als een aantal legendarische wedstrijden. Een toernooi bestaat niet uit alleen tientallen krakers, heeft het nooit gedaan. Vroeger waren er ook clubs van het niveau Panama.

25 juni 2018 om 10:41

Heb meer leuke potten gezien van de mindere landen dan de echte grote landen. Japan - Senegal gister was daar 1 van.

25 juni 2018 om 12:06

Dat ook nog eens.

Jammer van de loting. Ik had graag eerst Engeland tegen België willen zien. Dan ging het ergens over. Nu zijn ze allebei al geplaatst. Saaie poule en maar wachten voor de 1/8 finale.

Willem is blijkbaar El Salvador in 1982 al vergeten. Dat was een nog veel grotere klucht in een WK met slechts 24 landen.

25 juni 2018 om 10:53

Fionn

Ja, of Zaire in 1974, dat toernooi waar Willem zelf aan meedeed. Die verloren hun wedstrijden tegen Joegaslavie, Brazilie en Schotland met respectievelijk 9-0, 3-0 en 2-0.

Hij heeft gelijk. Het niveau is in sommige wedstrijden bedroevend met landen als Panama en Saudi Arabie. Met 48 landen wordt het echt een een stuk saaier. De poule wedstrijden worden een formaliteit, omdat de tegenstand voor de toplanden te laag is. Verder krijg je dus een knock out fase die begint met 32 ploegen. Net zoveel als het wk nu. Kansloze opzet dit.

Vind eigenlijk dat men iets te lyrisch is over Engeland en België, goede spelers maar je speelt tegen Panama en Tunisie. Bij de Engelsen moest het van de tenen komen om Tunesie te verslaan en de Belgen waren niet heel goed tegen Panama. Hoop dat ze het ook tegen grotere tegenstanders laten zien, Kroatie is eigenlijk de enige die echt op een hoog niveau speelt naar mijn mening, zelfs Mexico viel wat tegen eergisteren.

25 juni 2018 om 11:31

Engeland startte behoorlijk goed tegen Tunesië vond ik. Volgens mij raakten ze zelf domweg een beetje van de leg doordat ze veel grote kansen mistten en gingen ze daardoor twijfelen. Vind ze best sterk spelen en ze hebben ook echt het materiaal om ver te komen. Ik heb, mede doordat ik denk dat ze behoorlijk inzakten qua niveau tegen Tunesië, mijn vraagtekens bij de mentale weerbaarheid van die ploeg.

Grotendeels eens met De Kromme. Alleen niet met het stukje over Sterling. Als ze geforceerd gaan proberen hem in stelling te brengen betekend dat alleen maar dat ze veel teveel energie verspelen aan zaken waar de pers over schrijft. Daar moet je, vooral tijdens zo'n toernooi, zo min mogelijk mee bezig zijn. Door daar op te gaan reageren door Sterling in stelling te willen brengen, laat je dus daadwerkelijk je spel beïnvloeden door de pers en dat is, denk ik, het laatste wat je moet willen.

Ik vind het prima dat deze landen meedoen zolang er geen 3e plekken in de groep beloont worden met kwalificatie voor de knockoutronde. Het is wel leuk om Engeland met 6-1 te zien winnen.

Ben net terug uit Moscow en hens aar de tijd van mijn leven gehad. Feest vergelijkbaar met Koningsdag in Amsterdam maar dan keer 30. Ipv alleen maar Oranje zag je dan kleuren van landen als Marokko, Iran, Panama, Polen, Brazilië, Costa Rica, Tunesië etc etc etc Ik ben dan nu ook van mening rat het belangrijkste doel van zo een WK het samen brengen van mensen is ipv hoog niveau bla bla bla....voetbal is voor dr mensen

ach Fifa. Inderdaad het word een mega kermis, alleen om meer landen een wk te gunnen, Pffff.
Beter maakt Fifa 2 WK toermooien, WK 1 is met 16 landen, dit zijn de beste uit de wk kwalificatie. WK 2 is met 48 landen, dit zijn de mindere ploegen uit de kwalificatie. bij de knock outfase komen de 8 die in WK 1 in de groepsfase zijn uitgevlogen. Bij WK 1 kan je beter 2 groepen van 8 maken, omdat er toch weinig landen zijn.
Dit lijkt mij beter, je wilt wel mooie wedstrijden zien, daar kan groot en klein tegen elkaar niet samen. groot wint toch bijna altijd, vaak met hele grote cijfers.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

74 jaar
50 fans
Laatste voetbalnieuws

Van Hanegem ‘twijfelt’ aan Van Bronckhorst: ‘Dat roep ik al langer’

Giovanni van Bronckhorst heeft een aflopend contract bij Feyenoord en Willem van Hanegem ‘twijfelt’ of de trainer moet blijven of niet. “Feyenoord wordt onder zijn leiding nauwelijks beter, dat roep ik...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 17 december
Manchester United laat zijn vraagprijs voor Paul Pogba zakken tot zeventig miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren