Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Dopingzondaar’ blijft Russische ploeg achtervolgen tijdens WK

Laatste update:

MOSKOU - De nationale ploeg van Rusland won dinsdag met 3-1 van Egypte en op de persconferentie kon Stanislav Cherchesov op applaus rekenen van het Russische journaille. De bondscoach schepte genoegen in het handgeklap, maar raakte humeurig toen een verslaggever een vraag stelde over Ruslan Kambolov. “Misschien heb je een vraag over de wedstrijd die we net hebben gespeeld, die beantwoord ik met alle liefde”, aldus Cherchesov in het Krestovsky Stadion.

Kambolov is een 28-jarige verdediger die mee zou gaan naar het WK, maar vanwege een blessure moest afhaken en werd vervangen door oudgediende Sergei Ignashevich. Deze speler van Rubin Kazan zou op 30 mei 2015 positief hebben getest op het gebruik van doping omdat hij de verboden ontstekingsremmer dexamethason zou hebben gebruikt. Ondanks dat de Kaukasiër dus niet aanwezig is tijdens het WK, blijft de zaak-Kambolov diverse media bezighouden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De ARD twijfelt er aan dat Kambolov vanwege een blessure is thuisgelaten. Men vermoedt dat de tweevoudig international de definitieve selectie niet heeft gehaald om geruchten over mogelijk dopinggebruik binnen de Russische selectie in te dammen. “Toen Kambolov urine moest afleveren voor een dopinganalyse werden er zonder twijfel andere stalen uitgewisseld. De case rond Kambolov werd meteen als een dopingzaak beschouwd, en de FIFA weet dat”, aldus de Duitse openbare omroep dinsdag.

Een pion van de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB), Evgeni Blochin, zou de stalen hebben verwisseld en de originele onder nummer 3878295 later hebben vernietigd. De FIFA opende op 30 januari van dit jaar een onderzoek, maar op 19 april werd de zaak gesloten in verband met een gebrek aan bewijs. “Ik heb gemerkt dat er een zekere spanning in de lucht hing, maar ik heb mij er nooit echt mee bezighouden”, vertelde Kambolov in een interview met de krant Sport-Express.

“Ik wilde namelijk niet dat deze situatie mijn carrière zou beïnvloeden. De FIFA heeft mij per brief laten weten dat de zaak is afgedaan. Waarom de FIFA mij heeft onderzocht? Ik snap dat ook niet. Hoe meer je erover nadenkt, hoe raarder het is. Ik weet niet eens wat de FIFA van mij wilde, maar het belangrijkste is dat alles in mijn voordeel is beslecht. Of ik vreesde voor een schorsing? Nou, ik volg het nieuws. Russische atleten van andere sporten zijn eerder gediskwalificeerd en dat zet je wel aan het denken.”

“Je bent onschuldig, maar toch ondervind je er hinder van. Maar ik heb altijd vertrouwen gehad in mijzelf en ik spreek mijn dankbaarheid uit aan de Russische voetbalbond, mijn advocaten en aan dokter Eduard Bezuglov van de Russische ploeg. Ik heb geprobeerd om mij op mijn werk te concentreren en zij hebben mij voor de rest erg goed geholpen”, aldus Kambolov, die begin februari door de website Sports nog werd omschreven als ‘de hoop’ en ‘de nieuwe leider’ van Rubin Kazan. Eerder speelde hij voor Neftekhimik, Volgar, FK Novgorod en Lokomotiv Moskou.

De FIFA startte het onderzoek naar Kambolov op aanraden van Grigori Rodchenkov, voormalig directeur van het Russische antidopingcentrum. Het was deze Rodchenkov die in 2015 uit de school klapte over een door de staat gestuurd dopingsysteem dat systematisch alle antidopingregels overtreedt. Atleten zouden met medeweten van de autoriteiten op grote schaal doping genomen hebben in aanloop naar vooral de Winterspelen in Sochi in 2014. Rusland werd vervolgens uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en aan de Winterspelen voor paralympiërs in Pyeongchang.

Ook in het Russische voetbal wordt volgens Rodchenkov geknoeid en de zaak-Kambolov is daar volgens hem een treffend voorbeeld van. Echter: antidopingbureau WADA deed onderzoek naar de gehele voorselectie van de Russische ploeg en liet in mei weten geen onregelmatigheden bij urinetesten te hebben gevonden. Voor Aleksandr Alaev van de voetbalbond kwam dat niet als een verrassing: “We hebben nooit getwijfeld aan het resultaat. De achterdocht is altijd ongegrond geweest. De RFU vecht juist een consistente strijd uit tegen het gebruik van doping. Een schone sport is onze prioriteit”, aldus Alaev.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik geloof er geen woord van dat die Russische ploeg geen doping gebruikt. Wada kan wel gecontroleerd hebben maar we weten ook dat de Russissche regering mee werkt aan doping en waarschijnlijk hun systeem verbeterd hebben nadat ze gepakt zijn voor de Olympische Spelen.

Rusland heeft in 8 maanden tijd geen wedstrijd gewonnen en nu zijn ze het hoogst scorende land op het WK. 8 goals in twee wedstrijden. Dat stinkt naar doping.

22 juni 2018 om 09:21

In die acht maanden speelde Rusland in een totaal ander systeem dan wat ze gewend zijn. Misschien dat ze daar wel lering uit hebben getrokken.

22 juni 2018 om 11:02

Slaat natuurlijk nergens op wat je hier schetst, tuurlijk is Rusland de laatste tijd veel in het nieuws gekomen omtrent doping, maar je vindt het stinken omdat ze ruim wonnen van Saoedi-Arabie en egypte die landen stellen toch ook niets voor? volgens mij bestaat er geen doping dat je beter kan gaan voetballen.

22 juni 2018 om 12:15

Sinds wanneer laat doping je beter voetballen? Wordt je techniek opeens een stuk beter en vliegen al je schoten in de kruising door doping? Ik dacht het niet. Rusland speelt in een ander systeem en vergeet ook gewoon niet dat in je eigen land een WK spelen mentaal extra motivatie geeft. Als het elk ander land was geweest die deze prestaties zou neerzetten, zou niemand het over doping durven hebben maar omdat het Rusland is dan is iedereen er opeens zeker van dat ze doping hebben gebruikt.

22 juni 2018 om 14:34

Doping laat je meer trainen, langer focussen, fysiek langer beter zijn....dus ja. Doping maakt je een betere voetballer.

22 juni 2018 om 14:54

@salvatoreconte

Van doping ga je ook niet 20 procent harder fietsen, je gebruikt het o.a. voor je training om zo je lichaam op verschillende vlakken sterker te maken.

Als je 90 minuten voluit kan spelen (druk zetten, combineren etc) dan heb je daar echt wel voordeel bij.

22 juni 2018 om 17:03

Met jou conclusie zou het Nederlands elftal dat deelnam aan ek2000 ook doping hebben gebruikt.
De 17 wedstrijden voorafgaand het ek, werden er namelijk maar 4 gewonnen.

23 juni 2018 om 08:58

Feyenoord kampioen terwijl ze 18 jaar niks hebben gewonnen zou dan volgens jou redeneringen ook niet geheel zuiver zijn 😋

23 juni 2018 om 10:01

Nou en heeft volgens mij geen een kwalificatie wedstrijd verloren en nu verliezen ze tegen mexico en zijn ze best bang voor zweden. Heeft duitsland ook doping gebruikt bij de kwalificatie?
De kwalificatie wedstrijden zeggen niet veel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren