AZ haalt voor de derde keer deze zomer talent weg uit Amsterdam

Donderdag, 21 juni 2018 om

AZ heeft donderdag centrale verdediger Léon Bergsma vastgelegd, zo melden de Alkmaarders via de officiële kanalen. De 21-jarige Amsterdammer komt over van Ajax en tekent bij AZ een contract tot medio 2022. Het afgelopen seizoen was Bergsma aanvoerder van Jong Ajax dat kampioen werd van de Jupiler League. Na Vince Gino Dekker en Mauro Savastano is Bergsma het derde talent dat in korte tijd Ajax inruilt voor AZ.

Bergsma, die de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers doorliep, maakte zijn debuut in het betaalde voetbal op 8 mei 2015 door in de vallen tegen FC Oss. Tot dusver speelde de jeugdinternational 61 Jupiler League-duels, waarin hij één keer scoorde. "Een heerlijk gevoel", reageert Bergsma na het zetten van zijn handtekening op de site van zijn nieuwe werkgever.

"Het is fantastisch om bij deze club te mogen tekenen. AZ is voor mij een topclub, geeft de jeugd een kans en speelt mooi attractief voetbal. Daar houd ik van. Ik ga gewoon mijn stinkende best doen." Max Huiberts, directeur voetbalzaken, is eveneens blij: "We hebben Léon de afgelopen jaren gevolgd en kennen hem goed. Het is een zeer talentvolle jongen die heeft laten zien heel goed bij AZ te kunnen passen. Wij vinden dat hij de potentie heeft om in het eerste te spelen."

Bergsma had in de Johan Cruijff ArenA nog een contract tot de zomer van 2019. De optie in zijn verbintenis werd afgelopen seizoen nog gelicht, maar de centrale verdediger mocht uitkijken naar een andere club. Verschillende Eredivisie-clubs toonden volgens Voetbal International belangstelling, maar AZ heeft Bergsma binnengehengeld.


Poll

Een goede aanwinst voor AZ?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door badhabbit)

Toch is er iets mis dan, wanneer ook je aanvoerder niet meer wilt/kan blijven. Wat ziet AZ wat Ajax niet ziet in deze jongens?

21 juni 2018 om 16:08

Ik denk concurrentie.

21 juni 2018 om 16:10

Bergsma is een leuke voetballer, maar geen Ajax 1 materiaal. Dit heeft niks te maken met het feit dat hij zelf eventueel weg zou willen. De concurrentie is gewoon te groot en dan is het hartstikke leuk voor die jongen dat hij aan de slag kan bij de nummer 3 uit de Eredivisie.

21 juni 2018 om 16:10

Gebrek aan kansen, Ajax wilt een nieuwe CV halen wat hem 5e keuze zou maken, is nu 4e keuze. Zit zeker iets in deze jongen maar momenteel niet gevoel dat we hem zonder problemen in kunnen voegen in de basiself, mist vlieguren op hoogste niveau daarvoor.

21 juni 2018 om 16:11

Bergsma had gewoon niet het niveau dat Ajax nastreeft. Althans, niet op dit moment. Het feit dat hij aanvoerder was zegt verder heel weinig en is niet relevant

21 juni 2018 om 18:28

Hoezo is dat niet relevant dan? Als je aanvoerder bent moet je toch bepaalde kwaliteiten hebben die een ander niet heeft?

21 juni 2018 om 19:12

Dat klopt wel, maar leiderschap en voetballende kwaliteiten zijn twee verschillende dingen. Bij Roda was Adil Auassar bijvoorbeeld aanvoerder afgelopen seizoen, maar dat was verre van de beste voetballer.

21 juni 2018 om 19:17

Aanvoerder is de leider van het team, waarschijnlijk, de best spreker en beste kijk op situaties. Vaak word gedacht dat de beste speler aanvoerder moet zijn. Dat is dus ook niet zo. Je ziet dat een aantal groot trainers, nooit echt een grote carrière hebben gehad.zo kan ik meteen 2 voorbeelden geven, namelijk van Gaal en Hiddink. 2 Trainers die duidelijk hun sporen hebben verdiend in binnen en buitenland. Ook ene Leo Beenhakker is er 1. Die hebben kwaliteit meet in hun koppie zitten dan in hun benen.

21 juni 2018 om 16:25

Ja zeker is er iets mis, hij is op dit moment gewoon echt niet goed genoeg voor Ajax een, betwijfel zelfs of hij goed genoeg is voor AZ een. Schat hem eerder in op niveau middenmoter eredivisie. Wat niet is kan nog komen, maar nu gewoon nog niet en heb ook niet het gevoel dat het komend seizoen dusdanig grote stappen zijn dat Ajax er echt spijt van krijgt.

21 juni 2018 om 16:26

Aanvoerders van Jong Ajax breken maar zelden door

21 juni 2018 om 16:30

Idd, ze worden vaak aanvoerder omdat ze er het langst spelen, en dat zegt genoeg denk ik.

21 juni 2018 om 20:41

Nou ja dat hij niet goed genoeg is voor Ajax, betekent natuurlijk niet dat hij automatisch ook niet goed genoeg is voor AZ. AZ ziet blijkbaar een bruikbare speler in hem, prima, daar is toch niets mis mee? Misschien is hij dat ook wel voor AZ en wie weet ontwikkelt hij zich wel tot een speler die de Eredivisie ontgroeit en heeft Ajax het niet goed gezien. Wie zal het zeggen? De één doet daar nou eenmaal langer over dan de ander en bij AZ krijg je wat meer tijd dan bij Ajax. Maar als het niet gebeurd is het ook prima. Kan hij toch zeggen dat hij een mooie carrière heeft gehad bij onder andere Ajax en AZ, dat kan het grootste gedeelte voetballers op de Nederlandse velden toch niet zeggen.

21 juni 2018 om 21:27

Ik heb een enorm zwak voor deze jongen, maar op je 21e moet je gewoon vaker bij het eerste zitten. Ik snap dat hij deze keuze maakt als de jongere De Ligt en Wober wel standaard in het eerste staan.

Mooie overstap 👌🏿👌🏿👌🏿

Wederom leuk voor AZ, maar voor Ajax is het ook niet erg. Tot nu toe zijn er nog geen echte top talenten weggehaald bij Ajax, maar wel leuke spelers voor subtoppers.

21 juni 2018 om 18:11

Savastano is slechts vulling, dekker kan een jaar JL spelen en allicht meer.... Bergsma zijn de verwachtingen hoger

22 juni 2018 om 00:17

Nou ik verwacht anders meer van Dekker bij AZ dan Bergsma. Dekker heeft veel meer potentie, voorhem geldt vooral fit blijven !!

22 juni 2018 om 08:13

Bergsma heeft minder concurrentie nadat jop/Rens weg zijn. Dekker gaat het nog lastig krijgen met Idrissi die sterk speelde

Mooi voor hem, ben benieuwd of hij kan doorbreken bij AZ.

Op zich opvallende transfers voor AZ: Bergsma, Savastano en Dekker.

Worden die direct voor het eerste gehaald? Of is het voor Jong Az?

21 juni 2018 om 16:16

Ik denk dat alleen Bergsma vast bij het eerste zal aansluiten. Savastano en Dekker zijn voorlopig niet goed genoeg denk ik voor az 1. Waren redelijke talenten maar staan nu al 3 jaar stil mede door zware blessures.

21 juni 2018 om 16:28

Vond Dekker altijd wel heel goed hoor. Echt een goede voorzet en goede passeerbeweging. Was met Nouri, Van de Beek en Cerny in de A1 van Ajax wekelijks uitblinker.

21 juni 2018 om 16:51

Ik vond Savastano ook niet heel slecht, Dekker ook niet idd, maar beide zijn door blessures afgeremd. En vooralsnog moeite om terug op het oude niveau te komen. Halen ze dat wel kunnen ze zeker selectie materiaal worden. En op zich snap ik AZ wel, als 1 van de 3 die het goed doet en voor miljoenen weg gaat zijn ze spekkoper

Wel schandalig trouwens dat AZ Ajax helemaal leegrooft

21 juni 2018 om 16:14

Maar echt wat een schande haha

21 juni 2018 om 16:17

Gelukkig kunnen die 3 spelers er niks van 😂

21 juni 2018 om 22:46

Dus de aanvoerder van een kampioensploeg op het tweede niveau kan er niets van? Hij ziet bij AZ meer perspectief op het 1e elftal, daar is niets mis mee. Niet zo laatdunkend doen.

22 juni 2018 om 00:06

Aanvoerder zijn bij een jong ploeg zegt denk ik alles, vaak zijn de oudere jongens dat. Bergsma is een speler die echt veel te kort komt voor Ajax en in mijn ogen ook voor AZ.

21 juni 2018 om 16:18

Mag van mij hoor.
Het zijn alle drie middelmaat welke niet goed genoeg zullen zijn voor het eerste.

21 juni 2018 om 17:49

Ze worden ook niet gehaald voor t eerste, misschien alleen deze speler. Voor de rest ken ik ze niet.

21 juni 2018 om 17:58

Hij mocht uitkijken naar een andere club..

Verwacht dat deze stap net iets te hoog is voor Leon. Hij had beter bij een groningen of de graafschap gepast in mijn ogen, want daar zou hij 34 wedstrijden kunnen spelen. Nu zal hij een 4de optie zijn waarschijnlijk. Qua potentie is az wel zijn niveau, maar dan wel als hij 25 was geweest met 100+ wedstrijden in het eerste van een club als groningen.

21 juni 2018 om 16:26

Ik hoop dat je Emmen bedoelt in plaats van Groningen? Groningen zit toch qua niveau nog steeds dichter bij AZ dan bij de Graafschap. Het centrum van Groningen staat de laatste paar wedstrijden ook erg goed met Memisevic en te Wierik. Bij Emmen had hij prima gepast, aangezien Veltmate daar weggegaan is.

21 juni 2018 om 16:45

Ja ik bedoel meer een middemoter/degradatiekandidaat. Schat groningen ook veel hoger in dan de graafschap en emmen, maar ik denk wel dat hij bij een groningen/zwolle/ado in de basis had meegekund.

21 juni 2018 om 17:13

Nouja, ik heb hem eerlijk gezegd niet veel zien spelen. Misschien dat hij inderdaad bij een middenmoter zou passen. Aangezien Jong Ajax kampioen werd zal hij zeker wel belangrijk zijn geweest. Ben benieuwd wat hij volgend seizoen laat zien.

21 juni 2018 om 21:00

Ja hij had zeker een belangrijk aandeel in de titel en is nog vrij jong. Ik ben ook benieuwd hoe hij zich ontwikkeld. Er zit denk ik wel een botteghin/vd heijden ontwikkeling in.

21 juni 2018 om 21:44

Een nieuwe Botteghin is bij ons altijd welkom!

Voor deze jongens alleen maar goed om naar de Zaanstreek te trekken, denk namelijk dat ze alle drie de potentie hebben het eerste van AZ of zelfs Ajax te halen, maar soms moet je een stap terug zetten om een sprong vooruit te maken! Succes Leon!

Deze jongen is veel te traag voor de eredivisie. Ben blij dat we van hem af zijn. Sterkte ermee AZ.

Neem aan dat ze in alkmaar niet meer zeuren over spelers weghalen bij elkaar?

21 juni 2018 om 17:51

Deze spelers hadden allen geen toekomst meer bij Ajax en worden gehaald voor jong AZ. Dus het is wel een iets ander verhaal. Al hoor je mij niet zeuren, zolang Ajax goed geld betaald.

22 juni 2018 om 00:08

Bergsma had gewoon nog een contract of hij nou weg wou of niet.....

22 juni 2018 om 16:23

"...maar de centrale verdediger mocht uitkijken naar een andere club"

Lijkt mij dat Ajax hem vertelde dat ze het niet langer in hem zagen zitten? Als het artikel klopt tenminste wat dat punt betreft.

21 juni 2018 om 17:59

Als je de moeite had genomen om de tekst even te lezen dan had je kunnen zien dat hij mocht uitkijken naar een andere club. Dat is wat anders dan de grootste talenten wegkapen voordat ze een contract mogen tekenen.

Slim van AZ, Van Eijden en Vd linden voldoen niet en mogen weg. Met Bergsma haal je een speler met JL ervaring in huis en een goede mentaliteit. Voor AZ in potentie een basisspeler als hij doorontwikkeld

22 juni 2018 om 00:09

Goede mentaliteit? Mist juist veel mentaliteit voor een cv vind ik. Is een ideale schoonzoon type wat ik niet vind passen bij een cv.

22 juni 2018 om 08:11

Nederlandse CVs zijn anders zelden een slager... met een Vlaar naast Bergsma kan Bergsma juist het voetballende gedeelte doen. Opvolger van wuytens allicht.

22 juni 2018 om 09:03

Het is niet je bent of een slager of een ideale schoonzoon. Enige nuance. Bergsma gaat altijd duels als een softie aan, je kan niet op hem rekenen vind ik.

Toch mooi dat spelers vanuit onze opleiding welke het eerste niet lijken te kunnen halen ergens anders wellicht wel aan de bak komen. Alleen maar goed voor de uitstraling van onze opleiding. Ook onze grootste talenten zijn anderen nodig om te kunnen spelen. Succes bij AZ!

Ik vind het vrij overdreven van AZ om als een idioot nieuwe spelers voor jong AZ her en der weg te halen

Het 2e van AZ heeft het in het 1e jaar van JL League niet slecht gedaan en er zijn genoeg nieuwe eigen goede spelers uit eigen kweek voor het 2e

22 juni 2018 om 07:47

Bergsma kan zomaar basisspeler worden hoor.... Vd linden/van eijden mogen weg, wuytens wilt wss weg, Vlaar speelt steeds minder en hatzidiakos is een onrustzaaier in het team. Als dekker fit raakt heb je daar een talent dat jarenlang net zo goed als nouri werd aangeschreven, dus ook hij is voor de toekomst. Savastano is wel vulling maar dat komt doordat wijndal bij het eerste zit en niet meer in jong AZ mag

22 juni 2018 om 11:18

Wijndal mag wel bij Jong meespelen. Je mag niet in 1 weekend meespelen bij Jong als je bij het 1e al op de bank gezeten hebt. Dat houdt in dat als Jong op vrijdag speelt Wijndal gewoon mag meedoen en vervolgens op Zondag bij het 1e op de bank mag zitten. Vica versa mag niet.

Stap vooruit en olv van de bron of zoiets gaat het goedkomen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AZ225
7.Vitesse225
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Marco BizotKeeper10
Jonas SvenssonVerdediger10
Ron VlaarVerdediger10
Guus TilMiddenvelder10
Mats SeuntjensMiddenvelder10
Joris van OvereemMiddenvelder10
Thomas OuwejanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

0 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 december
Manchester United gaat in januari de defensie versterken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren