Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Mijn vader scheurde mijn sportkleding en handschoenen kapot’

Laatste update:

TEHERAN - Iran neemt het woensdagavond in de Kazan Arena op tegen Spanje. De wereldkampioen van 2010 beschikt over meer kwaliteit en Alireza Beiranvand lijkt zijn borst dus te kunnen natmaken. De 25-jarige doelman keepte echter al een uitstekende wedstrijd tegen Marokko en wie jaren geleden had voorspeld dat hij op het WK zou spelen tegen Spanje, was waarschijnlijk voor gek verklaard.

Door Gijs Freriks

Dal Paran
Beiranvand werd geboren in een boerendorpje in Koregah-e Gharbi, een district in het westen van Iran. Hij moest van zijn ouders stoppen met school om als oudste zoon het gezin financieel te ondersteunen en dus werd hij schapenhouder. In zijn vrije tijd speelde Beiranvand met zijn vrienden Dal Paran, een Iraans spelletje waarbij het de kunst was om stenen zo ver mogelijk weg te gooien. “We gooiden niet alleen stenen, maar ook stukjes klei en stokken. Wie het verst kwam, was kampioen.” Beiranvand ontwikkelde op die manier een indrukwekkende werpkracht en plukt daar als keeper de vruchten van.

In 2014 speelde Beiranvand met Naft Tehran tegen Traktor Sazi en gaf hij een assist door spits Gholamreza Rezaei met een uitworp van 64 meter in stelling te brengen. Het doelpunt ging de wereld over. Dal Paran was niet het enige waarmee Beiranvand zijn vrije tijd doodde, want voetbal was en is nog altijd zijn grote liefde. “Mijn vader Morteza vond voetbal maar niets en wilde dat ik gewoon aan het werk ging. Hij scheurde mijn sportkleding en handschoenen kapot. Ik heb daardoor meerdere keren met blote handen gekeept”, zei de 22-voudig international eind mei in een interview met the Guardian.

Ali Daei
Beiranvand was aanvaller, maar vond keepen leuker. Hij werd door zijn vader echter niet gesteund en liep op zijn twaalfde van huis weg. “Ik had geen andere keus. Ik heb het geluk opgezocht in de hoofdstad.” Beiranvand leende geld voor een buskaartje naar Teheran. In de bus kwam hij Hossein Feiz tegen, de trainer van het lokale clubje Vahdat. Beiranvand mocht meetrainen, maar dan moest hij wel 200.000 Toman betalen. Volgens de huidige koers ongeveer 35 euro. Beiranvand had echter noch geld noch een plaats om te slapen. Hij bracht zijn nachten door op het Vrijheidsplein bij de Azadi-toren, een marmeren toren die in 1971 werd gebouwd om de 2500e verjaardag van het Perzische rijk te markeren.

Later sliep Beiranvand voor de poorten van de voetbalvereniging van de coach die hij eerder in de bus was tegengekomen. “Toen ik op een ochtend wakker werd, zag ik dat mensen muntgeld voor mij hadden achtergelaten. Ze hadden gedacht dat ik een bedelaar was! Ik kon in ieder geval sinds lange tijd weer een heerlijk ontbijt voor mezelf kopen.” Na een aantal nachten mocht Beiranvand dan toch meetrainen, zonder ervoor te hoeven betalen. Bovendien mocht hij twee weken lang logeren bij de aanvoerder. Daarna kreeg hij een baantje aangeboden door de vader van een andere medespeler. Beiranvand ging werken in een kledingfabriek en mocht daar ook blijven slapen.

Beiranvand werkte vervolgens bij een autowasserette en vanwege zijn lengte (1 meter 94) mocht hij de SUV’s voor zijn rekening nemen. Op een dag kwam er opnieuw zo’n grote gezinswagen aanrijden. De bestuurder was Ali Daei, voormalig aanvoerder en aanvaller van de Iraanse ploeg. Hij is met 109 doelpunten nog altijd de recordtopscorer van Team Melli en speelde voor onder meer Bayern München en Hertha BSC. De collega’s van Beiranvand spoorden hem aan om een gesprekje aan te knopen met Daei. Misschien kon de mythische spits Beiranvand immers wel op weg helpen in het voetbal. “Hij had me vast willen helpen, maar ik was te beschaamd om hem te spreken en hem mijn situatie uit te leggen.”

Pizzeria
Beiranvand had Ali Daei uiteindelijk niet nodig om een volgende stap te zetten in het voetbal. Hij groeide uit tot de aanvoerder van Vahdat en transfereerde in 2008 naar Naft Tehran. Hij kreeg een slaapplaats in een gebedsruimte, maar moest daar op een gegeven moment vertrekken. Beiranvand zocht een baantje bij een pizzeria en bleef daar ook slapen. Op een dag kwam de trainer van Naft Tehran een pizza bestellen. Hij was er niet van op de hoogte dat zijn keeper in het eethuis werkte en sliep. “Ik wilde niet dat hij mij zou zien”, vertelde Beiranvand aan Varzesh3. “Maar de restauranthouder wilde dat ik zijn bestelling per se zou opnemen. Ik besloot daarom te stoppen en een nieuw baantje te zoeken.”

“Ik ging aan het werk als schoonmaker van een groot park. Dat moest ik vegen. Het was moeilijk om mezelf in conditie te houden, want ik had geen tijd om te slapen en te trainen. Ik voelde dat mijn droom stervende was.” Beiranvand besloot een keer mee te trainen bij Homa, een andere vereniging uit Teheran. Hij raakte geblesseerd en Homa besloot om de keeper geen contract te geven. Beiranvand zat volledig stuk, maar werd later opgebeld door zijn oude trainer van Naft Tehran. Als hij nog niet had getekend bij Homa, mocht hij terugkomen. “Hij gaf mij een contract. Ik dacht: dit is de kans waarop ik zo lang heb gewacht.”

Fenerbahçe
“Misschien was het ‘t lot dat de trainer van Homa mij niet wilde contracteren. Als ik daar was gebleven, had ik misschien nooit het niveau bereikt waarop ik nu zit.” Alireza Safar Beiranvand ontwikkelde zich stormachtig en maakte in oktober 2012 zijn debuut in het eerste elftal. Met de boerenzoon tussen de palen eindigde Naft Tehran op de derde plaats en kwalificeerde men zich voor het eerst voor de Aziatische Champions League. Beiranvand kwam in de belangstelling te staan van Persepolis, maar voorzitter Mansour Ghanbarzadeh wilde niet met een transfer meewerken. Tot mei 2016, want toen tekende Beiranvand een tweejarig contract bij de populairste en meest succesvolle club van het land.

Beiranvand heeft meermaals aangegeven dat hij best tien jaar bij Perseopolis wil blijven, maar een transfer lijkt ook tot de mogelijkheden te behoren. Hij hield in de kwalificatiereeks twaalf keer ‘de nul’, presteerde uitstekend tegen Marokko en zou al in de belangstelling staan van Fenerbahçe. Waar Beiranvand ook terechtkomt, hij zal altijd nederig blijven: “Ik heb veel moeilijkheden meegemaakt in mijn weg om mijn dromen te laten uitkomen. Maar ik heb geen enkele intentie om mijn pad hier naartoe te vergeten, want daardoor ben ik wel de persoon geworden die ik nu ben.” Beiranvand, die driemaal werd verkozen tot beste doelman van de Gulf Pro League in Iran, mag het vanavond vanaf 20.00 uur weer laten zien.

Zou Fenerbahçe een geschikte club zijn voor Alireza Beiranvand?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ben wel benieuwd wat er verder met zijn familie is gebeurd daarna.

Prachtig verhaal Gijs Freriks!

Op deze manier een waar jongensdroom verwezenlijkt.

"chase your dream, cause one day that dream will meet you"
Author: Suleyman Ketenci

20 juni 2018 om 19:41

Genoeg kinderen in Nederland,die droomden om prof te worden,maar je moet ook wel het talent hebben!zulke quotes klinken leuk in de oren,maar realistisch is het niet vaak...

20 juni 2018 om 20:44

Heb net het orginele verhaal van The Guardian gelezen, met hier en daar een kleine aanpassing is het verhaal bijna in z’n geheel zowat letterlijk vertaald uit het Engelse artikel.
Neemt niet weg natuurlijk dat het een mooi verhaal is, de levensloop en carrière van Alireza Safar Beiranvand. Op je twaalfde al van huis weg en overleven tot waar hij nu staat, dat getuigt van karakter.

Tja, leg dit verhaal eens naast de veelal 'verwende' Nederlandse jeugdspelertjes...

Tuurlijk, andere wereld, andere cultuur, maar deze man weet pas echt wat afzien en knokken is.

Ik heb zoveel sympathie voor dit Iran gekregen, dat ik het ze echt van harte gun, de volgende ronde te bereiken!

Te bedenken dat dit team van Iran door de handelsboycot geen oefenwedstrijden heeft kunnen spelen (behalve tegen Turkije) om zich voor te bereiden. Tel daarbij op dat recentelijk zelfs hun shirt-sponsor (nike) zich terug heeft getrokken omdat die clown in USA dit zo heeft gewild.

De Fifa is strikt met de regels v.w.b. geen inmenging van politiek in het voetbal. Als het ze uitkomt of als het een top-voetbal-land betreft wel ja. Maar als het Iran of een ander 3e wereldland het betreft dan gelden er opeens andere regels.

20 juni 2018 om 14:37

Helemaal gelijk, alleen een kleine opmerking; İran is zeker geen derde wereldland. Het is een prachtig land met een rijke cultuur, en het is zelfs een regionale macht in het Midden-Oosten en in Azie.

20 juni 2018 om 18:30

Maar het is geen inmenging van Trump in de sport, maar in de economie. Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken doen met Iran. Helaas wordt er een sportploeg door getroffen.

20 juni 2018 om 21:40

Op dezelfde wijze heeft t noord Amerika bid gewonnen. Trump dreigde landen die niet voor hun zou stemmen geen hulp meer te verlenen.

Spelers met sponsor contract bij Nike kregen hun schoenen ook niet. Maar dadelijk in de competitie weer wel. Als speler zou ik direct breken met de sponsor.

20 juni 2018 om 22:23

Niet dat ik een Trump fan ben, maar kan je dit staven met bewijs?

20 juni 2018 om 22:56

https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/trump-laat-zich-op-kenmerkende-wijze-uit-over-bid-wk-2026~a39bdd0b/

Kijk sporters die zo'n weg hebben afgelegd dat geeft wel aan dat een stukje geluk, doorzettingsvermogen en als je de kans krijgt deze ook pakken want het kan je laatste zijn voor deze man gewoon goed heeft uitgepakt. Ik denk dat hij niet makkelijk naast zijn schoenen gaat lopen.
Toch wat anders als je bepaalde spelers in Nederland hoort praten over "straat" en "moeilijk" dan kunnen ze met deze man gaan praten wat dat nu echt inhoud.

Mooi verhaal! Dit is toch wel een verademing ten opzichte van over het paard getilde jongetjes in West-Europa die op hun 18de soms al financieel binnen zijn.

Beiranvand is een echte strijder! Hopelijk gaat die wel weg uit iran om zijn carriere in europa een boost te geven.
Het wordt geen top/subtop keeper ( wie weet wel) maar ik zie hem wel lekker keepen in de middenmoot

Zo’n man gun je alleen al om zijn verhaal een dik prof contract. Hopelijk valt hij lekker op en komt Spanje niet toe aan scoren.

20 juni 2018 om 21:49

Nou en of dat hij opviel... maar vooral door het tijdrekken en die smerige schwalbe

En ik maar denken dat dit soort verhalen alleen maar in films voorkwamen.. Wel leuk om het verschil te zien tussen Nederland en Iran. In Nederland is het toch niet voor te stellen dat een jong kind wegloopt alleen al en niet wordt teruggevonden. In dat soort landen kun je dus gewoon weglopen en een carrière opbouwen als kind. Ik zeg niet dat dat nou beter is dan wat wij hier hebben maar je krijgt er wel mooie verhalen door.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren