Fenomenale vrije trap levert Servië gewenste start van WK op

Zondag, 17 juni 2018 om

Servië heeft zich zondagmiddag, in ieder geval voor een paar uur, verzekerd van de koppositie in Groep E. De ploeg van bondscoach Mladen Krstajic nam het in de Cosmos Arena van Samara op tegen Costa Rica en zegevierde door een schitterende vrije trap van Aleksandar Kolarov met 0-1. De twee andere landen in de groep, Brazilië en Zwitserland, treffen elkaar zondagavond in Rostov.

Costa Rica, met Real Madrid-doelman Keylor Navas en voormalig FC Twente- en PSV-aanvaller Bryan Ruíz als bekendste namen op het veld, verraste in de openingsfase bijna via Giancarlo González, die twee keer mocht inkoppen. Zijn eerste poging belandde echter in de handen van Vladimir Stojkovic, terwijl hij na een kwartier spelen uit nog kansrijkere positie verkeerd timede en hoog over kopte. Ondanks dat eerste gevaar van de Midden-Amerikanen trok Servië naarmate de eerste helft vorderde het spel meer naar zich toe en volgden ook de eerste kansen.

Sergej Milinkovic-Savic plukte na een klein halfuur spelen een lange bal knap uit de lucht, maar kwam oog in oog met Navas niet helemaal goed uit met zijn passen om kracht achter zijn inzet te kunnen zetten. Vlak voor de rust had de middenvelder van Lazio iets nog fraaiers in gedachten toen hij middels een omhaal probeerde de doelman wel te kloppen. Zijn inzet werd echter door Navas gekeerd, die vervolgens zag dat Milinkovic-Savic onterecht werd teruggefloten wegens buitenspel.

De Servische druk bleef ook na de thee aanhouden en Navas moest vijf minuten nadat scheidsrechter Malang Diedhiou het tweede bedrijf in gang had gezet opnieuw handelend optreden toen Aleksandar Mitrovic erdoor was, maar de bal niet voorbij de doelman kreeg. Dat was zes minuten later niet het geval toen Kolarov van een kleine 25 meter aan mocht leggen voor een vrije trap en de bal op fraaie wijze buiten het bereik van Navas in de rechterbovenhoek krulde. Met het invallen van Filip Kostic twintig minuten voor tijd kwam het aantal voormalige Eredivisionisten op het veld namens Servië met verder Nemanja Matic en Dusan Tadic op drie en de oud-aanvaller van FC Groningen verdubbelde de voorsprong vijf minuten later bijna.

Navas kon de bal op het nippertje echter van richting veranderen, waardoor Kostic zijn voet niet achter de bal kreeg. In de slotfase deden de Costa Ricanen nog een poging om een slotoffensief op poten te zetten, maar waren het de Serviërs die via een poeier over de lat van opnieuw Kostic het dichtst bij een doelpunt waren. In de blessuretijd werd de sfeer met een opstootje aan de zijlijn en een slaande beweging van invaller Aleksandar Prijovic nog even grimmig, maar Diedhiou besloot nadat er door de VAR naar de beelden was gekeken slechts een gele kaart voor de spits te trekken.


Poll

Vind jij dat Servië het verdiende om te winnen?


Gerelateerd

68 reacties (laatste reactie door fraxz)

Dat Costa Rica is weinig bijzonders. Aardig team maar weinig kwaliteit. Weinig creativiteit.

Heerlijke vrije trap! Maar voor de rest was het heel matig. Beide team grote kansen gemist. Ben benieuwd of Servië naar de volgende ronde gaat.

Verdiende overwinning voor Servië, waren wat gevaarlijker dan Costa Rica

17 juni 2018 om 16:14

Ik vond Serviė heel degelijk spelen. De eerste helft was Milinkovic-Savic de beste man van het veld. Ik vond Mitrovic ondanks zijn gemiste kansen ook heel aardig spelen. Kolarov Man of The Match en Matic ook een ruime voldoende. Verdiende overwinning en ik zie ze best als 2e ploeg doorgaan achter Brazilië.

17 juni 2018 om 16:24

Enige waar ik twijfels over heb, is de centrale duo. Vind ze niet heel denderend

17 juni 2018 om 19:12

Het enige waar Costa Rica gevaarlijk mee was was met schoppen.
Servie mag blij zijn dat het de wedstrijd zonder blessures had uitgespeeld.
Wat een houthakkers zeg.

Die klap op t einde moest gewoon rood zijn.

17 juni 2018 om 16:00

Niet overdrijven, geel was meer dan terecht, rood zou overdreven zijn geweest imo.

17 juni 2018 om 16:00

Ik weet dat het een slaande beweging was en dat daar rood op staat, maar als we voor zulke dingen al rood gaan geven eindigen we elke wedstrijd met 15 man

17 juni 2018 om 16:14

Ik kan je niet helemaal volgen. Rood is rood toch? Het is ook niet zo dat elke wedstrijd er wordt gevochten.

17 juni 2018 om 16:19

Neem aan dat hij verwees naar de klap een tijdje na de 'vechtpartij'

17 juni 2018 om 16:01

Je zag in de herhaling uiteindelijk dat het geen klap was, en al helemaal niet bewust. Hij werd vastgehouden, beweegt zijn arm naar achteren zonder te zien waar, en raakt m met de vingertoppen. Daar kan je geel voor geven maar rood is wel heel erg zwaar.

17 juni 2018 om 16:03

Haha bewust was het zeker, de aanvaller wist wat hij deed en hij ontkende ook niks.

17 juni 2018 om 16:03

Ja toch? Lafaard die ref. Als je geen ballen hebt en maar voorzichtig geel gaat geven helpt die VAR ook niet natuurlijk

17 juni 2018 om 16:12

Wel een overtreding geconstateerd maar niet zwaar genoeg voor rood, dat is toch vrij normaal?

17 juni 2018 om 16:48

Ik persoonlijk vond het echt wel zwaar genoeg. Slaan hoort toch gewoon niet?

17 juni 2018 om 17:30

Vasthouden hoort ook niet, in mijn zicht probeert hij zicht los te trekken/weg te duwen, maar komt opeens los waardoor z'n vingers in het gezicht komen.

ook na deze partij denk ik weer: wat is het jammer dat we er niet bij zijn op het wk.
met alle respect, maar nederland is toch gewoon minstens hetzelfde niveau als serviã« of costa rica?

17 juni 2018 om 16:05

Nou ik heb Nederland al een tijdje niet met zoveel passie en strijd zien spelen als Costa Rica en Servië vandaag, dus nee. Nederland is naar mijn mening niet vam hetzelfde niveau!

17 juni 2018 om 16:20

Want passie=niveau? Qua voetbal deden ze echt nauwelijks wat

17 juni 2018 om 17:26

@hmk33

Nederland heeft wel passie maar het ziet er niet altijd zo uit omdat we geen creativiteit hebben en alleen dienende spelers. wat er dan gebeurd is dat je alleen maar tikjes breed en terug krijgt en een extreem laag baltempo omdat niemand de oplossing naar voren ziet en dat ziet er inderdaad inspiratieloos uit

17 juni 2018 om 16:07

Blijkbaar niet. Want wij konden niet eens winnen van landen die hier nog ver onder stonden. En ook al zijn we wel dit niveau, dan nog kun je net zo goed vakantie gaan vieren ipv tijd te verdoen daar.

17 juni 2018 om 16:09

Heb al vaak hetzelfde gedacht mbt Italia. Als je dan ziet wat een, met alle respect uiteraard, bv. Saoedi-Arabië daar loopt te doen... niet enkel spijtig voor ons, maar eigenlijk spijtig voor het hele tornooi...

17 juni 2018 om 16:12

Als Nederland zo goed was hadden ze zich wel geplaatst

17 juni 2018 om 18:27

Excact

17 juni 2018 om 16:22

Yeah right, alsof we ook maar ergens een hoger niveau hebben laten zien. We zijn er terecht niet bij, klaar.

17 juni 2018 om 16:54

Nee totaal niet gewoon, daarnaast mis ik italië hier wel echt

Lekkere doelpunt van kolarov en dat is eigenlijk de hoogtepunt van deze wedstrijd. Kostic en mitrovic hebben wel bijna alle kansen verprutst. Ik vond savic vandaag ook wel redelijk matig vandaag.

Wat doet matic op het einde en de spits die inkwam voor mitrovic? Scheids heeft daar 2 foute keuzes gemaakt in mijn ogen.

Dit was een echte wedstrijd met weinig technisch voetbal en erg veel strijd. Heb wederom genoten maar dat heb ik van elke wedstrijd op Rusland na gedaan.

Jammer dat Servie op het einde van hun slechte kant liet zien maar ze speelde wel een degelijk partij als Mitrovic op scherp stond had hij de wedstrijd allang beslist maar hij was wel tegelijk de beste speler op het veld. Sergej was goed maar hij viel vandaag een beetje tegen.

17 juni 2018 om 16:09

Als je voor die Savic 150 miljoen betaalt ben je toch compleet gestoord. Best een aardige speler hoor fysiek sterk en goede pass, maar ik zou echt niet verder gaan dan 50 miljoen. Sowieso vind ik dat wel de max voor middenvelders die niet bijzonder veel betrokken zijn bij doelpunten.

17 juni 2018 om 16:18

Want een box-to-box moet je afrekenen op zijn betrokkenheid bij doelpunten?

17 juni 2018 om 16:19

Hij heeft dit seizoen 14 goals gemaakt en 6 assists gegeven voor Lazio. Had vandaag ook twee assists op zijn naam kunnen hebben als Mitrovic die ballen had afgemaakt. Ik begrijp niet goed waar je laatste punt op gebaseerd is.
150 miljoen is natuurlijk veel te veel, maar er is sprake van enorme inflatie op dit moment.

17 juni 2018 om 16:32

Een box to box middenvelder is toch nooit zo waardevol voor een elftal als een aanvaller, vind ik. Ik zou in ieder geval nooit voor zon positie 150 miljoen uitgeven. Dat geef je uit aan spelers die op grote regelmaat individueel wedstrijden voor je beslissen.

En 14 goals en 6 assists is natuurlijk prima voor een middenvelder, maar 150 miljoen voor een middenveldertje met zulke statistieken. Nee never.

Ben ik gek of was dat rood op het einde

Ik had vooraf mijn twijfels over de VAR maar die twee raadplegingen aan het eind waren toch wel nuttig, in eerste instantie dacht ik dat het opstootje erger was & dat hij die gozer bewust in zn gezicht sloeg, bleek allebei in de herhaling niet zo te zijn.

17 juni 2018 om 16:02

VAR greep niet in bij Matic, was ook niet nodig maar het was belachelijk wat Matic daar deed.

17 juni 2018 om 16:03

De scheids wachtte toch op de VAR scheids in zijn oortje?

17 juni 2018 om 16:02

Matic had wat mij betreft wel heel mogen krijgen en die spits rood voor het slaan in het aangezicht.

17 juni 2018 om 16:05

Dat slaan vond ik heel duidelijk opzettelijk. De balletjes van die scheids kruipen gewoon omhoog en hij durft niet

Dit was de derde vrije trap van het toernooi binnen gaat, evenveel als het vorige wk.

Wat een geweldige vrije trap van Kolarov. Speelde echt zeer sterk en dat op zijn leeftijd. Definitely the MoTM en Navas was de goeie tweede. Tadic speelde ook zeer sterk.

Maar Mitrovic, Milinkovic-Savic en Kostic speelde niet goed. Savic misschien omdat hij zich wil bewijzen. Kostic was slordig en Mitrovic is echt veel te traag. Ik had Mitrovic en Savic eerder eruit gehaald voor Jovic (bewegelijker) en Savic voor Zivkovic (meer een spelmaker).

Maar Servie heeft echt zo'n sterke selectie, maar het komt meestal nooit echt uit. Ik heb echt geen flauw idee hoe dat komt.

17 juni 2018 om 16:04

Ik vind het toch geen wereldselectie hoor. Er zit te weinig flitsends in hun spel om als goede ploeg bestempeld te worden.

17 juni 2018 om 16:16

Als Mitrovic was gewisseld voor Jovic en ze hadden Ljajic laten staan, dan denk ik dat ze echt meer goals hadden gemaakt. Milinkovic stond trouwens te diep als "10", want hij liep echt te zwemmen op die positie op die paar kansen na. Matic en Milivojevic hadden best wel verder mogen schuiven.

17 juni 2018 om 16:10

Ik vond Savic ook tegenvallen. Iig op basis van wat hij volgens zijn voorzitter moet kosten. Maar was de eerste keer dat ik hem zag, dus neem aan dat hij veel beter kan. Hopen dat hij dat in de volgende wedstrijden gaat laten zien.

17 juni 2018 om 16:19

Hij kan beter, maar ik denk dat ze anders hadden moeten spelen. Moest eigenlijk 4-3-3 worden met de punt naar achteren en het middenveld had moeten bestaan uit Matic/Milivojevic (als mannetjesputter), Milinkovic Savic (box-to-box) en Zivkovic (voor de creativiteit). Veel meer uitgebalanceerd. Bij Lazio speelt het middenveld minder ver van elkaar af en is Savic dichterbij Parolo en Lucas. Nu stond die bijna in z'n eentje op een eiland, want Matic en Milivojevic stonden wel ver naar achteren.

17 juni 2018 om 16:25

Hij is echt geen 100 miljoen of meer waard. Hele goeie speler hoor maar de bedragen gaan nergens over

17 juni 2018 om 16:50

Mee eens. Viel enkele keren positief op met een goede pass, een dribbel of een leuke omhaal maar het was toch veel te weinig. Hij kan in ieder geval veel beter. Tenminste bij Lazio kan hij dat. Bij Servie heb ik hem nog niet aan het werk gezien.

Deze overwinning is echt zeer belangrijk want het mag duidelijk zijn dat Costa Rica deze poule niet gaat overleven. Nu ligt er meer druk op de schouders van de Zwitsers aangezien Brazilië toch wel de sterkte lijkt. Wat betreft het doelpunt? Beter kan je hem niet maken. Super!

Costa Rica miste overduidelijk Paulo Wanchope

gek als je denkt aan een scenario waar joegoslavië nooit uit elkaar was gevallen, zouden wereld spelers hebben op elke linie

17 juni 2018 om 16:38

Wat dacht je van de Sovjet Unie, die hadden ook wel een prima elftal op de been kunnen brengen.

17 juni 2018 om 16:45

Nou Oekraine, Wit Rusland, de baltische staten en al die stan landen in t oosten hebben niet de beste spelers hoor. Tenzij je de satelliet staten van de Sovjet Unie erbij telt (diegene in t Warschau pact) dan kan ik je nog enigszins begrijpen.

17 juni 2018 om 16:56

Warschaupact zat Yoegoslavië inderdaad niet bij.

17 juni 2018 om 16:45

Stel je voor dat de EU wat verder was in de integratie, dat was ook wel een aardige selectie.

17 juni 2018 om 18:09

Dat zou zeker een goede zijn. Maar zelfs met de integratie, zou denk ik alsnog een WK bestaan met de losse landen uit Europa. Kijk maar naar bijvoorbeeld Kosovo, Gibraltar en San Marino. Zij hebben ook gewoon een eigen elftal, terwijl ze bijna alle wetten hebben van het hoofdland ze in zitten.

Mooie Goal Mihajlovic matige partij zeg.. Tegen zwitserland moeten ze meer laten zien...

Servië heeft verdiend gewonnen. Ze moeten wel echt werken aan het afmaken van kansen. Campbell is de enige speler die wat dreiging bracht namens Costa Rica.

Redelijk verdiende overwinning voor Servie, al is dat ook echt niet een topelftal. Eerlijk gezegd verdienden beide teams niet meer dan een gelijkspel, maar een magistraal moment van Kolarov was doorslaggevend. Ik herken Servie niet meer, het is pure middelmaat met hier en daar een bekende naam.

Costa Rica voetbalt aardig, maar er is niemand die het tempo kan versnellen. De beste spelers zijn 30 of ouder. Best jammer want het vorige wk waren ze de verrassing van het tornooi.

Die slag in het gezicht op het einde is gewoon rood, zo duidelijk als wat. Dan geeft ie gewoon een gele kaart als een soort van 'niet meer doen he'. Belachelijk gewoon. En wat Matic daar probeerde te forceren is gewoon absurd en idioot.

Raar dat er geen goede herhaling is getoond bij dat voorval met Matić. Daar fluit de scheids voor een overtreding die er niet was. Het had, en dat dacht Matić ook, gewoon een ingooi voor Servië moeten zijn. Die Costa Ricaan langs de kant dacht hetzelfde volgens mij en pakt die bal heel slim op om erger te voorkomen. En ja, Matić wordt daar boos om, overigens zonder iemand iets aan te doen. Hij is ook zeker niet de enige die zoiets zou doen in zo een situatie. Om dan gelijk te zeggen dat hij walgelijk is vind ik ver gaan.


Verder, hoe kan het in hemelsnaam rood zijn voor Prijović. Zelfs de commentator vond het geel.


Het was een goede wedstrijd waar de meesten het spel loofden. Maar toen, zoals zo vaak, kroop de angst erin bij Servië en werd het afbraakvoetbal waar Costa Rica blijkbaar niet doorheen kon. Om dan gelijk de teams als slecht af te schilderen vind ik te ver gaan. Het niveau was 60 minuten lang gewoon top van beide kanten en het voetbal was beter dan in de meeste wedstrijden tot nu.


Het grappigste vond ik wel dat het echt een zaadpartij was in het laatste half uur terwijl toen wel de meeste kansen waren.

17 juni 2018 om 16:24

Inderdaad na de eerste wedstrijd kan je de teams niet afschilderen en conclusies trekken.. Was gewoon een goede pot en verwacht veel van Servië! Volgende wedstrijd tegen Zwitserland moeten ze er wel staan! Schat ze hoger in dan de Zwitsers dus dat moet goedkomen. Verwacht wel een wedstrijd met veel kaarten gezien de achtergrond van veel Zwitserse spelers. 🇷🇸🇷🇸👊🏽

17 juni 2018 om 16:48

Zoals altijd pissen de Serviërs in hun broek als ze met goed spel voor komen te staan. Er is echter één verschil met normaal:
De inzet is ook met knikkende knieën 110% gebleven.


En die Tošić...was jarenlang talent, komt bij Werder niet uit de voeten, wordt verplaatst naar linksback doordat hij niet de langste is terwijl hij als back gewoon middelmatig is. Zijn carrière kwam in het slop terecht en hij ging terug naar Rode Ster Belgrado om zelfs daar niet uit te blinken. Inmiddels was hij niet eens de jongste meer. Opeens wordt hij weer fysiek dominant, werkt zich op tot vaste basiskracht bij Besiktas en is op 33 jarige leeftijd steunpilaar achterin bij Servië. 33 jaar en fysiek misschien beter dan ooit! Hij is nog nooit zo sterk, rustig in zijn spel en snel geweest. Het lijkt wel een persoonlijk sprookje.

Vond dit Servië toch eigenlijk best heel goed spelen. Als ze zo tegen de Zwitsers spelen zouden ze zo maar eens een goede kans maken om door te gaan

Kolarooooooooooooov

Net de samenvatting en zijn goal gezien, wat een heerlijke trap heeft hij ook. City legende.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Servië

FIFA ranking: 31
54 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Antonio RukavinaVerdediger60
Branislav IvanovicVerdediger61
Dusan TadicMiddenvelder64
Luka MilivojevicMiddenvelder60
Nemanja GudeljMiddenvelder60
Filip KosticMiddenvelder62
Matija NastasicVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Servië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Servië.

24 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 26 maart
Alberto Moreno staat op het punt om een contract bij Barcelona te tekenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren