Bosz in conclaaf met fans: ‘Klaassen zei dat we verdeeld moesten zitten’

Donderdag, 14 juni 2018 om 13:27

Peter Bosz stond een jaar lang aan het roer bij Ajax, nadat de club besloot de oefenmeester in de zomer van 2016 aan te stellen als hoofdtrainer. Uiteindelijk wist de coach met zijn ploeg de fans van Ajax te bekoren met een finaleplek in de Europa League. Bosz begon echter stroef bij Ajax en dat merkte hij ook toen hij enkele supporters ontmoette.

Toen de resultaten nog niet naar behoren waren, volgde er een gesprek met de F-Side en VAK 410. “Die waren niet gelukkig met mij”, zei Bosz woensdagavond bij een bijeenkomst in De Balie, opgetekend door Ajax Showtime. In de competitie begon Ajax niet zo goed en men werd uitgeschakeld in de Champions League. Een bespreking met de supporters van Ajax volgde: “Dat was zweten kan ik je vertellen.”

“We hadden een lange tafel in het spelershome. De spelersraad en de trainer zouden in gesprek gaan met 410 en de F-Side. Wij waren als eerste binnen en Davy Klaassen zei dat we verdeeld moesten gaan zitten. Naast mij waren twee plekken leeg en die bleven leeg.” Bosz wist het tij te keren en resultaten te boeken. De positieve uitslagen gingen volgens velen gepaard met goed voetbal.

“Mensen betalen heel veel geld voor een kaartje. Als ze naar huis gaan, dan moeten ze het nog over de wedstrijd hebben. Schalke 04 en Olympique Lyon-thuis, dat waren wedstrijden waar mensen het na afloop onderweg naar huis in de auto nog over hadden. De oeh's en de ah's waren niet alleen achter de goal te horen, maar in het hele stadion”, aldus de momenteel clubloze trainer.Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door dutchman020)

zo opportunistisch is de voetballerij. eerst willen ze Bosz na een moeizaam begin bijna met pek en veren de Arena uitjagen en na een paar goede resultaten is het weer de gevierde man

ik weet nog toen hij kwam en iedereen ontevreden was omdat het geen "ajax man" was en nu hoopt iedereen op zijn terugkeer

14 juni 2018 om 13:56

Ik was nooit voorstander van Bosz, niet vanwege zijn verleden maar meer omdat ik het een echte clubhopper vind, eentje die weg gaat zodra er iets beters is ipv langere tijd iets op te bouwen. Zeg ik overigens niet mee dat ik zulke personen deze keuze kwalijk neem, alleen dat ik zulke type personen niet een goede aanstelling vind. Maar man wat liet hij het 11-tal vaak goed samenwerken (aanjagen) met goed aanvallend voetbal. Voornamelijk de spirit op het veld was indrukwekkend vaak. Iets wat afgelopen seizoen ver te zoeken was.

14 juni 2018 om 14:33

Het werkelijke lange termijn beleid zit bij de directie, niet bij de trainer.

Het hele idee van 'langere tijd bouwen' met een trainer klinkt altijd prachtig in de media, maar in de praktijk zie je dat eigenlijk nooit terug. Het is binnen twee seizoenen presteren of weg. Ik kan geen enkele topclub bedenken waar een trainer mag bouwen zonder resultaat te behalen in de laatste 2 jaar. Zelfs Arsene Wenger hield al die jaren zijn hoofd net boven water door elk jaar CL te halen. Direct zodra dat 2x niet lukte, exit.

Ik kan me bij geen enkele beetje ambitieuze club (van een Feyenoord en Ajax tot een Galatasaray, Dortmund, Chelsea, Real Madrid) een periode van twee seizoenen voor de geest halen waar een slecht presterende trainer mocht blijven zitten, in de naam van 'lange termijn beleid'.

14 juni 2018 om 16:31

Dan is het nog wel fijn dat de aangestelde trainer de intentie heeft voor langere periode te blijven, toch? Als het goed gaat kan de groep groeien, gaat het slecht kan de directie een beslissing nemen.

Wanneer je een trainer aanstelt die moeilijk aanbiedingen kan afslaan, is die na een goed seizoen weg, zie Bosz. Al werd hij natuurlijk wat tegen gewerkt.

Je ziet het aan dit seizoen. Nieuwe trainer, net weer iets andere aanpak, andere besprekingen, nieuwe opdrachten. Het neemt weer tijd in beslag. En wij moeten het leed weer aanzien.

14 juni 2018 om 16:32

@jordyb
De lange termijn moet uiteengezet worden door het bestuur. Clubopper of niet. Vergeet niet dat Ajax voor Frank de Boer ook 10 trainers had in 10 jaar (inclusief interim-trainers). Adriaanse, Koeman, Blind, van Basten en Jol zijn allemaal trainers die naar matige periode moesten vertrekken, ondanks goede prestaties daarvoor. Dus wat betreft verwachte levensduur zijn clubhoppers misschien wel veel geschikter voor Ajax dan trainers aanstellen op basis Ajax-verleden met het idee iets op te bouwen op de lange termijn.

Ajax heeft ook helemaal geen traditie met trainers die lang blijven. Ajax heeft na Rinus Michels 36 trainers versleten in 47 jaar. Dat zegt volgens mij genoeg.

14 juni 2018 om 14:43

Iedereen ontevreden? Lijkt me zwaar overdreven. Kreeg zelf meer de indruk dat die "Iedereen" een klein groepje sentimentele waren en dat het merendeel hem graag zag komen en blijven.

Had je Bosz gehad dit seizoen, dan had je minder chaos gehad in het eerste. Echter is het wel Ajax eigen om chaos uit het niets te creëren met als gevolg, wederom helemaal niets.

Vond hem altijd wel attractief voetbal laten spelen. Wat mij betreft mag Bosz best naar PSV komen, mocht Cocu vertrekken voor een nieuwe uitdaging.,

14 juni 2018 om 15:06

Bosz zou het ook moeilijk hebben gehad zonder Sanchez en Klaassen; dat waren de 2 leiders in het veld. Daarnaast had hij ook voor Traore en lange tijd voor Dolberg iemand anders moeten inpassen. Kortom, het halve elftal was anders en dat is altijd weer zoeken naar de juiste elf.komt nog bij dat het niveau van de basiself het seizoen ervoor iets hoger lag.

Wat mis ik Bosz bij Ajax zeg. Dat o.a van der Sar, Bergkamp en Spijkerman dwars gingen liggen voor Bosz, snap ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Enkel Overmars wilde meegaan in de keuzes/wensen van Bosz, maar doordat de andere namen die ik hier heb genoemd niet akkoord gingen en dwars gingen liggen, ging het niet door. In mijn ogen een van de grootste fouten die Ajax heeft gemaakt en iedereen heeft het erover dat Bosz nooit prijzen pakt en ook vorig seizoen niet: in Europees verband deed hij het gewoon fantastisch en hij had gewoon pech dat Feyenoord vrijwel geen punten verspeelde, want normaal gesproken wordt je gewoon kampioen met het puntenaantal dat Bosz vorig seizoen met Ajax haalde. Ik weet ook zeker dat als Bosz het afgelopen seizoen nog coach van Ajax was, dat Ajax dan sowieso minimaal 1 prijs gepakt zou hebben en dat durf ik echt wel met overtuiging te zeggen. Als je gewoon naar de afgelopen 10/15 jaar kijkt, dan was Bosz ook de best functioneerde coach die Ajax had. Stiekem hoop ik dat als ten Hag (geef hem sowieso nog het voordeel van de twijfel) niet mocht presteren aankomend seizoen en ontslagen worden, dan hoop ik stiekem dat Bosz terugkeert maar die kans zal heel minimaal zijn, helaas.

14 juni 2018 om 13:43

Het mooie is: Bosz heeft geen enkele prijs gepakt, maar Ajax was onder hem weer eens ouderwets attractief. Met snelheid en lef. Dat merkte je met name in thuiswedstrijden, er leefde echt iets bij de fans! Dat had de directie inderdaad nooit mogen afpakken

14 juni 2018 om 16:00

4-5 van de bijna 70!!!! wedstrijden incl voorbereiding. Dat is vrij karig, maar omdat 3 ervan in de laatste fase waren van de EL, is dat blijkbaar blijven hangen. Vergeten is dat Ajax de competitiewedstrijd erna erbarmelijk speelde, waardoor de titel werd verspeeld. Uiterst selectief geheugen, als je het mij vraagt.

14 juni 2018 om 16:18

Helemaal eens of de verschrikkelijke pot tegen Paok. Dat ajax uberhaupt de EL haalde is een wonder want Westermann centraal opstellen en vervolgens na de wedstrijd blijven volhouden dat dat een goede beslissing was. Dat was volslagen ridicuul of hoe Ajax werd weggeblazen door Rostov.

Een paar wedstrijden verbloemen idd erg veel. Bosz heeft zeker goede ideeen maar was helaas ook zo eigenwijs. Al hoeft dat niet slecht te zijn

14 juni 2018 om 13:45

Heeft het aan vd Sar gelegen? Denk eerder echt aan Bergkamp en Spijkerman. Ajax verloor vooral na Europese wedstrijden de punten. Normaal zouden ze kampioen zijn geworden, alleen stond Europees succes echt bovenaan. Nu is Feyenoord terecht kampioen geworden. Die hebben gewoon een super seizoen gehad.

14 juni 2018 om 13:52

Bosz zat een paar dagen geleden nog met Krüzen (zn assistent) en Overmars in een barretje op een strand ver weg. Dus wie weet!

14 juni 2018 om 14:23

Nope hij komt niet terug bij Ajax heeft hij al gezegd (nadat dit aan hem was gevraagd uiteraard).

14 juni 2018 om 15:10

Pure nonsens. Van der Sar was in gesprek met Bosz en ze waren eruit gekomen. Bosz had reeds de toezegging gehad om Rob Maas als assistent te krijgen en Spijkerman zou dan assistent van Keizer bij Jong worden. Als Bosz nog even door had onderhandeld had hij vast nog verder gekomen qua wensen.

Je vergeet het allerbelangrijkste, namelijk dat Bosz per se naar Dortmund wilde, wat heel logisch was. 5 miljoen per jaar verdienen en daarbij op een niveau hoger acteren. De jongensdroom voor iedere trainer die nooit in een grote competitie heeft mogen coachen.

Bosz zie ik niet zo snel terugkeren, want hij heeft de Ajax directie een loer gedraaid. Helaas ziet de doorsnee fan dat niet. best gek, want je hieft alleen de interviews te bekijken op chronologische volgorde. Vooral het interview met Onana was tekenend; die zei leterlijk dat Bosz hem had gezegd te zullen blijven.

Daarnaast was FdB duidelijk de best functionerende coach met 4 titels op rij met veel minder materiaal dan wat Bosz had; FdB moest topspelers inleveren, Bosz kreeg ze erbij. De eerste twee seizoenen onder FdB werd ook veel beter voetbal gespeeld over een heel seizoen gezien; als het bij FdB ging lopen, dan was dat wedstrijd na wedstrijd. Niet alleen de Europese wedstrijden in de KO fase of Feyenoord thuis, wedstrijden waarvoor je geen speler hoeft te motiveren om vol gas te geven. Bij Bosz zakte Ajax de wedstrijd erop door het ijs, terwijl dat onder FdB nooit het geval was wanneer het eenmaal liep.

Jullie hebben je door Kopenhagen thuis, Schalke thuis en Lyon thuis zand in de ogen laten strooien en jullie zijn de andere 60 vaak matige tot slechte wedstrijden onder Bosz kompleet vergeten. Selectief geheugen heet dat.

Van mij mag Bosz wegblijven. Vooral omdat hij een leugenaar is die de Ajax directie met zijn leugens blijft zwartmaken in de pers.

Even on topic: denken het recht te hebben om verhaal te komen halen, is zon beetje het zotste wat er gebeurt in de voetballerij; nog meer dan 222 miljoen betalen voor het recht een speler vast te mogen leggen voor 5 of 6 seizoenen. Al die hooligans zijn wat mij betreft van de pot gerukt, dus ook Vak410 en de F-side. Soms wou ik weleens dat ik iemand als Johan Derksen was en dit op tv snoeihard zou mogen vertellen

14 juni 2018 om 18:07

Uiteindelijk was hij toch wel naar Dortmund gegaan dus daar was sowieso al geen houden aan. En vergeet niet dat we met Bosz ook geen kampioen zijn geworden en in de Europese uitwedstrijden hebben we echt veel geluk gehad. Feyenoord, schalke en lyon thuis waren geweldig dat geef ik meteen toe. En niet zon brede selectie waardoor ze op zondag vaak vermoeid waren. Als er een grote buitenlandse club komt ben je gewoon kansloos.

Dat je zo nu en dan eens het gesprek aan gaat met de supporters is natuurlijk logisch, maar de harde kern van de F-Side hoeven ze echt niet meer uit te nodigen. Ze hebben genoeg schade aangericht de afgelopen jaren. De bus opwachten was de druppel. En ja, dat waren voornamelijk F-Side hooligans. Ook was het toch wel erg triest dat Peter Bosz vanwege zijn Feyenoord verleden niet welkom was. Wat balen ze nu dat ie weg is. Er zitten veel idioten op dat vak en wat zorgen ze voor veel problemen...

14 juni 2018 om 13:48

Helaas is dat bij de meeste clubs zo. En bus opwachten is wel heel erg laf. Bij NEC Twente Ajax en zo kan je wel even doorgaan.

Dat waren 2 wedstrijden waar je het over 10 jaar nog over hebt. Zelfde geld voor de 2 groepswedstrijden tegen Milaan in 94 95 en de wedstrijd tegen Bayern. Dat waren wedstrijden die bijna de perfectie benaderden.

14 juni 2018 om 14:04

Zeker het was ook geweldig, maakte ook niet uit dat het in een ander decorum was want bij al die wedstrijden was het bijna niet te geloven. Allen waren die wedstrijden in de CL nog beter omdat Ajax toen wel de traker overhaalde. Tegen Schalke en Lyon heeft Ajax het nog moeilijk gehad omdat het nog zo veel kansen miste. Wat was het toch mooi vorig jaar, echt een jaar maar, maar het voelt als 5 jaar terug.

Ze hadden toen Bosz succesvol begon te worden meer om hem heen moeten gaan opbouwen.
Meer naar hem moeten luisteren om zo door te bouwen en hem ook waarderen in salaris of contract zodat ze eens 3 - 5 jaar weer eens een vaste trainer met speelstijl zouden hebben. Blijf niet begrijpen dat het vermogen vooral op de bank staat en niet in het veld of aan de lijn.

Dat clubs de harde kern uitnodigen voor gesprekken vindt ik echt waanzinnig. Die 'harde kern' zijn juist de mensen die we moeten proberen compleet uit het voetbal te verbannen.

Dan bedoel ik natuurlijk de harde kern die wil vechten, vuurwerk op het veld gooit en compleet doorgesneuven staat te schuimbekken langs het veld.

Hoef je met kinderen ook niet meer zo op te passen waar je gaat staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

31 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 augustus
Oleksandr Zinchenko is een van de voornaamste transferdoelwitten van Real Betis. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren