Xavi zeer kritisch: ‘Zijn besluit kwam ongelegen en onverwachts, gehaast’

Woensdag, 13 juni 2018 om 21:00

Julen Lopetegui werd woensdagavond ontslagen door de Spaanse bond (RFEF). De voormalig bondscoach van Spanje, komend seizoen de trainer van Real Madrid, werd razendsnel vervangen door Fernando Hierro, die eerst als technisch directeur aanwezig was in Rusland. Xavi is van mening dat de bond in deze kwestie goed heeft gehandeld.

Het persbericht van Real dat Lopetegui vanaf komend seizoen de scepter zwaait bij de Koninklijke kwam voor de Spaanse bond als een verrassing, zo claimt men. Voorzitter Luis Rubiales gaf aan pas vijf minuten van tevoren op de hoogte te zijn van de volgende stap van Lopetegui. Xavi zegt dat Rubiales goed heeft gehandeld: "De bond is belangrijker dan welk individu dan ook."

"Ik ben niet de persoon om commentaar te geven of Lopetegui de juiste keuze is voor Real. Maar het was niet het ideale moment om het bekend te maken. Het besluit van Lopetegui kwam op mij over als ongelegen en onverwachts. Het was gehaast, een verrassing voor iedereen", aldus de voormalig middenvelder van Barcelona in gesprek met Marca.

"Rubiales heeft gekeken naar het belang van de RFEF en die moet altijd voorop staan", vervolgt Xavi, die niet verwacht dat de Spaanse ploeg nu geen kans meer maakt op de WK-titel: "Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar deze spelers hebben al van alles meegemaakt. Leiderschap genoeg met Sergio Ramos, Gerard Piqué en Andrés Iniesta. Het is niet de meest ideale situatie, maar dit kan er ook voor zorgen dat er nu meer een team staat."


Poll

Ben jij het eens met de analyse van Xavi?


Gerelateerd

59 reacties (laatste reactie door geert vs)

Xavi heeft gelijk. Vind hypocriet gedrag van Real Madrid en Lopetegui

13 juni 2018 om 21:21

Hoe is het hypocriet?

14 juni 2018 om 08:50

Het is hypocriet omdat diezelfde coach tegen zijn spelers zei dat alle focus op het WK moest liggen. Hoe komt het dan over dat diezelfde coach intussen druk met Real aan het onderhandelen was?

14 juni 2018 om 11:53

Bedoelde meer waarom het hypocriet van Real is

13 juni 2018 om 21:22

Waarom is het hypocriet??? Volgens mij liep het contract al af toch. Wanneer Koeman bv nu na t wk naar Feyenoord zou gaan zou toch niet hypocriet zijn

13 juni 2018 om 21:30

Nee verlengde tot 2020, alsnog mag hij gewoon na real ma dit was gewoon een domme timing

13 juni 2018 om 21:33

Zo vermoeiend dit. Lopetegui heeft niet eens 2 weken geleden zijn contract bij de Spaanse bond verlengd tot 2020. Als je dan in 2 weken even snel met Real gaat lullen, de bond niks vertelt en opeens random met een persbericht komt, ben je simpelweg schijnheilig bezig.

Wees op z'n minst transparant naar je huidige werkgever. Zeker als je net je contract verlengt hebt tot 2020, wat dus een blijk van waardering is van de bond. Respect heen is respect terug. Nu geeft Lopetegui de Spaanse bond alle reden om hem publiekelijk te slachten. Kortom: eigen achterlijke schuld.

13 juni 2018 om 22:31

het is hypocriet dat het contract is verlengd, Real dit wist, maar niks melde. Daarnaast is Spanje gebaat bij rust en niks anders. Meerdere wk's ek's zijn stille dood gestorven door politieke achtergronden. Del Bosque wist alles relaxt te houden, door zich neutraal op te stellen, de beste spelers op te stellen. In Spanje weegt een politiek belang (dit word niet gezegd, omdat het politiek is), Real en Barcelona zijn de grootste clubs, de prestige is, zoveel mogelijk a internationals te leveren. Nu heeft die trainer voor het wk bekend gemaakt, althans Perez dat die trainer word van Real, met de huidige geschiedenis, kan dit kwaad bloed geven in Spanje, dan vooral Catalonië. Welke wissels past die toe en is het in belang Spanje of Madrid enz.... Perez had beter zijn mond kunnen houden en wachten tot na het wk. En voor de madrilenen, die zeiken over transfers en etc.... Dat komt altijd pas los na het wk!

In zo'n geval kun je het nooit goed doen als nationale voetbalbond. Rest mij de vraag of Guus Hiddink al voor het wk'98 in Frankrijk al bekend maakte dat hij naar Real Madrid ging? Staat me niets van bij namelijk.

13 juni 2018 om 21:17

Louis van Gaal is eigenlijk het beste voorbeeld, tijdens het WK was het allang bekend dat hij bij Man United aan de slag ging.

13 juni 2018 om 21:23

Als het al vooraf bekend is, is dat natuurlijk een stuk beter werken dan in de week vooraf. Ook de recente verlenging en het niet-communiceren naar de bond lijken me hier twee doodsteken. Had hij de bond geinformeerd tijdens de onderhandelingen en over het besluit, dan was het wsl al veel beter ontvangen en hadden ze kunnen meedenken in de communicatie.
Nu sta je als bond met de rug tegen de muur en lijkt dit me een juist besluit. Ongeacht de clubkleuren.

14 juni 2018 om 08:51

Bovendien heeft Van Gaal ook wel een ongekende status in Nederland. Elke Nederlander aanbidt de beste man. Wat heeft deze Lopotequi nu bewezen?

13 juni 2018 om 21:21

In 2008 was het voor het ek al bekend dat Van Basten trainer van Ajax zou worden. Dat was ook geen probleem. Als de bond deze situatie wilde voorkomen hadden ze maar een clausule in het contract moeten zetten.

13 juni 2018 om 21:42

Alleen had je in die tijd geen spelers van oranje in het nederlands elftal spelen. Nu bij spanje lopen er zat gasten van real rond die hij te vriend moet houden voor aankomend seizoen?

13 juni 2018 om 21:43

Bedoel natuurlijk bij ajax amsterdam spelen.

13 juni 2018 om 22:06

Volgens mij zaten Huntelaar en Stekelenburg gewoon bij het Nederlands elftal zo uit mijn hoofd? Misschien nog wel wat meer spelers. Ik zie echt het probleem nog steeds niet. Lopetegui is slim genoeg om te weten dat hij niet zonder de niet-Real spelers kan presteren.

14 juni 2018 om 06:12

Er is wel een verschil tussen Nederland en Spanje. In Nederland kan dit, omdat we ten eerste veel minder spelers hebben om uit te kiezen en ten 2e is er al tientalen jaren een politieke oorlog tussen Madrid en delen van Spanje.

13 juni 2018 om 21:31

Mwa, nooit goed doen? Volgens mij was voor iedereen de beste beslissing geweest om 'm te laten zitten hoor Er is een bondsvoorzitter duidelijk op zijn pikkie getrapt en die stelt zijn eigen ego blijkbaar boven het landsbelang. Je bondscoach 2 dagen voor een wk eruit flikkeren, omdat die bij een andere club heeft getekend is nou niet echt bevordelijk voor de rust rondom het team.

13 juni 2018 om 21:38

Als je 'm laat zitten krijg je weer het verhaal dat hij Real spelers voortrekt aangezien hij er komend seizoen er vast mee moet werken. Al hoeft dat helemaal niet zo te zijn echter je kunt dat beter voor zijn.

13 juni 2018 om 22:11

Tja. Wat heeft meer impact op je spelers? Uit de lucht gegrepen verhalen of de bondscoach eruit flikkeren die ze steunen en met wie ze het WK hebben gehaald?

14 juni 2018 om 13:52

Ik meen me te herinneren dat het al bekend was dat hij naar Real zou gaan.

Ik vind het nogal hypocriet van Xavi. Ik weet voor bijna 100 procent zeker dat hij er geen punt van had gemaakt als de bondscoach naar Barcelona zou gaan.

13 juni 2018 om 21:19

Denk dat hij dezelfde mening zou hebben maar het niet uit zou spreken tegen zijn club. Ergens dus wel iets hypocriet in dat geval.

Het is ook niet het punt dat hij naar Real gaat maar de manier waarop is gewoon niet handig. Waarom niet gewoon na het WK. En waarom niet gewoon vanaf minuut 1 openkaart spelen. Als het verhaal klopt dat ze echt pas 5 minuten van de voren worden ingelicht is dat wel kwalijk. Als er gewoon een goede communicatie had geweest tussen Real en de bond was er een stuk minder rumoer geweest imo.

Ben ik niet mee eens. Is de onderlinge verstandhouding van de bondscoach en de preses (die 0 invloed heeft op de prestatie) belangrijker dan de teamprestatie (landsbelang) op het wk? Zou hij z'n werk anders doen nu die bij real heeft getekend. Ik neem aan dat iedere trainer (Spanjaard) z'n best zou doen voor het team.

13 juni 2018 om 21:21

Ja daarom vind ik het een belabberd verhaal. Alle partijen hebben dom gehandeld

13 juni 2018 om 21:30

Op zich heeft Real logisch gehandeld: er moest snel een trainer komen, Lopetegui schatte (blijkbaar) in dat het geen halszaak zou worden, tekende en Real was voorzien.

Lopetegui handelde ook vrij logisch: voor een trainer met zo'n (relatief) beperkt cv komt een Real aanbieding waarschijnlijk nooit meer langs, die denkt dan 'ok ik stel de bond teleur krijgt een tik op de vingers maar het WK maken we iig af en dan zien we daarna wel weer'.

De bondsvoorzitter, die staat binnen de bond nu behoorlijk in zijn hemd want heeft net Lopetegui 2 jaar verlengd en nu laat-ie hem direct al vallen. En vernederde mensen met macht, die doen drastische dingen.

Wie voelt zich geroepen om zijn visie te delen met mij ovwr wat dit doet met de kansen van Spanje op t wk? Ik ben het op dat gebied eens met Xavi.

13 juni 2018 om 21:27

Als ze het van zich af kunnen zetten dat de bondscoach vlak voor het toernooi ontslagen is kunnen ze wel ver komen. Ideaal is het zeker niet omdat ik denk dat het altijd wel blijft hangen in zo'n groep.

14 juni 2018 om 07:28

Die jongens moeten het nog steeds met zijn allen doen. Zo'n bondscoach lult gewoon de wedstrijden wat aanelkaar, denk dat Spanje ook prima zonder coach verder kan.

Xavi is wel de laatste persoon die we bij dit soort situaties een microfoon aan moeten reiken. Als die vent zijn gal over Madrid kan spuwen op een ietwat verhulde manier om zo toch de indruk te geven dat hij objectief is dan is hij gelukkig.

13 juni 2018 om 21:42

Ben toch benieuwd wat jou zo heeft doen veranderen, van een redelijk objectief nuancerend persoon, naar iemand die over alles en iedereen het slechte denkt. Heel jammer, las je reacties altijd met plezier. Het ga je goed

13 juni 2018 om 22:55

Hij heeft wel gelijk hoor, hoewel ik groot fan was van de voetballer Xavi en ik hem graag het voordeel van de twijfel wil geven, is Xavi niet objectief over Real als je zijn interviews leest.

13 juni 2018 om 22:55

Dus de trouwerij gaat blijkbaar niet door? “Het ga je goed” Hahah 😭

13 juni 2018 om 23:22

Over iedereen het slechte denkt? Wat geeft je dat idee toch? Over Xavi heb ik altijd hetzelfde gedacht hoor. Vind ik gewoon een misselijk persoon en een fantastische voetballer

13 juni 2018 om 21:56

Xavi, in heel Spanje een levende legende, slaat hier anders de spijker op de kop. Als je dit gal spuwen noemt heb jij denk ik moeite met de waarheid en de realiteit. Je kan beter kijken naar het handelen van Real en de partij Lopetegui. Maar kritisch zijn op Real mag natuurlijk niet.

13 juni 2018 om 23:23

Je leest niet wat ik zeg. Ik zeg niet dat dit perse gal spuwen is. Ik zeg dat het nutteloos is naar de mening van Xavi te vragen wanneer het Real Madrid betreft aangezien die toch altijd zo negatief mogelijk zal zijn. Soms is dat terecht, soms niet. Hoe dan ook heeft het geen waarde

13 juni 2018 om 22:02

Mag hij geen mening hebben? Moet alles maar goed gepraat worden, wat ze in Madrid doen? Het is toch lachwekkend, dat er zoveel onrust is, in Spanje? En weet je wie het allemaal veroorzaakt heeft? Juist Perez, maar god als je wat over de beste man zegt. Wees gewoon een vent, geef gewoon toe dat het olie dom was van die beste man!

14 juni 2018 om 01:51

Je bent zeker voor barca ? Haha

14 juni 2018 om 06:25

Misschien kijk ik wel te veel door een bril. Maar heb in al die jaren dat ik in Spanje kom, wel geleerd dat deze situatie gewoon onmogelijk was voor de bondscoach. Dat hij naar Real gaat, gun ik hem van harte. Alleen dat mensen nu wijzen naar de bondsvoorzitter, dat is naïef gedacht. Dit gaat namelijk niet meer over voetbal. Dit is door politieke belangen geëscaleerd. De bondsvoorzitter moet daar voor waken. Was die coach geworden bij een team, zonder A internationals van Spanje, dan was er ook niks aan de hand. Nu kon die als coach wissels toepassen waar je vraagtekens bij kan zetten, waar hij wellicht wat aan had in de toekomst als trainer van Real. Zo worden spelers met interlands op een wk gewoon meer waard. Deze hele rel had simpel voorkomen kunnen worden, wanneer Perez gewoon had gezegd, we zijn nog in gesprek met een aantal personen als trainer. Na het WK horen jullie van ons. Dan was er wellicht rumoer wie het dan wel niet zou zijn, maar had je wel rust gehad binnen het nationale elftal. En even voor de duidelijkheid, mocht dit andersom geweest zijn, was me de zelfde mening toebedeeld. De bondsvoorzitter heeft gehandeld in belang van het team. Wellicht dat er rancune zit, dat die te laat werd ingelicht, maar het is voornamelijk de politiek waarom hij heeft ingegrepen. Een bondscoach in Spanje moet vrij kunnen werken, zonder ook maar enig belang bij een grote club in Spanje, anders werk je alles tegen je en dat is nu juist, waarom het vaak goed fout ging met Spanje op grote toernooien.

13 juni 2018 om 22:37

Je laat je wel heel hard kennen vandaag, ik heb je nog geen enkele zinvolle bijdrage zien leveren in de topics vandaag, ik zie je enkel mensen 'terecht' stellen, neerbuigende reacties neerschrijven en andere leden uitmaken voor dom of simpel, met als hoogtepunt deze compleet belachelijke uithaal naar Xavi, wat des te meer aantoont wat je al heel de dag aan het doen bent, nl. koste wat het kost Real Madrid verdedigen en alles wat maar iets tegen de club durft te zeggen, frontaal aan te vallen.
Helaas sla je hierdoor volledig de plank mis vandaag doordat de vastzit in je eigen gelijk.

13 juni 2018 om 23:10

Xavi is nooit objectief over Madrid. Mag dan wel een legende zijn maar dat is een feit. Jij laat je meer kennen.

13 juni 2018 om 23:45

Even los van de hele situatie. Je kan toch onmogelijk ontkennen wat ik over Xavi meldt? Die vent is zo subjectief als de pest. Madrid kan morgen k*** genezen en dan krijgt hij nog geen positief woord over zijn lippen. Als hij het woord Madrid in de media in de mond neemt is het 9/10 om een sneer uit te delen.

Was je daardoor op de tenen getrapt? Ik noemde jou niet simpel, ik zei dat het simpel was om er van op te kijken dat men reageert op jouw eindeloze geprovoceer.

14 juni 2018 om 06:34

@levski1 Het mooie is dat dit aantoont dat de bondsvoorzitter het dus gewoon goed heeft aangepakt. Dit is gewoon de reden waarom de bondscoach op straat is gezet. En dan hebben we het hier op een voetbalsite erover, dit is dagelijkse kost in Spanje op straat. Ze kunnen de ogen docht houden, maar de voorzitter heeft enkel gehandeld in het belang van het team. Mensen zijn nogal onwetend over het belang in Spanje, de strijd tussen Catalonië Baskenland en Madrid. Dit heeft ook totaal niks met voetbal te maken. Is gewoon politiek, wat al tientallen jaren speelt en voorlopig niet zal eindigen, sterker nog, na Franco is de hele situatie niet zo heet geweest als nu.

14 juni 2018 om 11:31

@ real8madrid, als er iemand op zijn tenen was getrapt, was jij het wel, want hoe haalt iemand het in zijn hoofd om Real in diskrediet te brengen?! Samen met alle andere Real-fanboys schakelden jullie in defense-mode om jullie club te verdedigen, terwijl het duidelijk is dat ze fout hebben gehandeld in heel de saga rond Lopetegui.

Je hebt bovendien verschillende argumenten gebruikt die ik allemaal een per een onderuit heb gehaald, waarna je het niet meer aankon om te reageren en verdween of omschakelde in persoonlijke aanvallen door anderen dom en simpel te noemen of niet capabel achtte om na te denken, best wel zielig. Het wordt zelfs tragikomisch wanneer je hierboven Xavi ervan gaat beschuldigen dat hij elke kans aangrijpt om zich slecht uit laten over Real op een verhulde manier (wat hij overigens inderdaad vaak doet, dat betwist ik niet), terwijl je zelf net hetzelfde doet (want jouw woorden waren letterlijk "je moet wel simpel zijn om te denken dat...".
Vreemd dat je nu probeert terug te komen op je eigen woorden en best wel hypocriet als je het mij vraagt, net als dat je gisteren al heel de dag Real en Lopetegui probeert te beschermen en niet kan inzien wat hun fouten zijn.
Om nog een voorbeeld te geven, want je vroeg me waarom het de schuld van Lopetegui zou zijn. Wel, hij heeft zich in de afgelopen maand meermaals uitgesproken dat hij van de spelers verwacht dat ze volledig gefocust zijn op het WK en alle randzaken zoals transfers en contractvernieuwingen opzij laten tot NA het WK, want anders zou hij niet op ze kunnen rekenen. Zie je nu waar de hypocrisie is en waarom zijn ontslag gerechtvaardigd is?

14 juni 2018 om 03:56

Hij zegt toch ook netjes dat Spanje met sergio ramos genoeg leiderschap heeft?

Hoezo is het ongelegen? Er veranderde niks aan het WK. Lopetegui is een ex-Barca speler die al jaren de Spaanse jeugdelftallen traint en 2 jaar net nationale elftal, dat is niet bepaald alsof die niet objectief kan zijn. En alsof mensen zich 1 dag voor het WK al druk maken over de ramp dat het Spaanse elftal na het WK een andere trainer heeft...

Maar goed, helemaal misrekend van Lopetegui die waarschijnlijk wel een tik op de vingers had verwacht (immers, net 2 jaar verlengd bij de bond), maar niemand die hier een overhaast ontslag aan zag komen.

13 juni 2018 om 22:58

Het was ook niet Lopetegui die contact met Real zocht denk ik, maar andersom. Als je dan "nee" tegen ze zegt is de kans weg dus kan hij niet wachten tot na het WK. En ik snap Real wel dat ze zo snel mogelijk een nieuwe coach aan willen stellen om de fans gerust te stellen. Beter voor het WK dan tijdens het WK.

14 juni 2018 om 06:37

Dat ze hem vastleggen is het hele probleem ook niet. Het probleem is, dat Perez het bekend maakte voor het WK, hij had beter ze mond kunnen houden en kunnen aangegeven dat ze met een aantal trainers aan het praten zijn. Het kul argument met transfers en etc... Dat doet Perez toch zelf en niet de trainer en hoe moeilijk is het door te geven, welke speler je wil? De bondscoach moet zich tijdens het WK concentreren op het team en helemaal in Spanje.

Wat een onzin. Wat maakt het uit voor het Nationaal elftal dat hij na het WK naar Real vertrekt? Net alsof hij nu het WK niet had willen winnen...

13 juni 2018 om 22:50

Hij heeft net zijn contract bij de bond verlengd en zit al in Rusland 2 dagen voor het WK. Dan hoort je focus volledig bij het nationale elftal te liggen en niet bij je eigen carrière na het WK. Had lekker een maandje gewacht. Dit ontslag is volledig terecht.

Alle partijen hebben niet naar de mogelijkheden gehandeld.

Jammer, zoveel chaos voor niets. Maar Spanje is voor mij nog steeds topfavoriet (samen met Brazilië).

Goede keuze van de bond. Bij elke selectie van een speler van Real in de basis was er sowieso een rel in de media en misschien ook in de spelersgroep. Dat snapt iedereen toch wel. Stel hij zet Ramos in de basis en Pique niet. Of Carvajal ipv Sergi Roberto. Dat wordt dan extra belicht. En als hij het niet doet schrijft de media dat hij geen vertrouwen heeft in die spelers van Real en al op zoek is naar hun vervangers.

13 juni 2018 om 22:33

hier moet je alles tig keer uitleggen en word je gezien als een aartsrivaal! Heeft er niks mee te maken, is gewoon hoe het daar gaat.

13 juni 2018 om 22:59

Ach dat heb je in ieder land, wij zeuren ook over Ajacieden en Feyenoorders in het Nederlands Elftal.

14 juni 2018 om 01:53

Ik als ajacied was toch wel blij met die feyenoorders in de verdediging met vlaar de vrij en volgens mij martins indi . Dus dat is bullshit wat je zegt .

14 juni 2018 om 18:06

QED

Als hij het na een slecht wk bekend had gemaakt had je gehoord dat hij met zijn hoofd al bij real zat.. Nu heeft hij eerlijk en oprecht gehandeld door het gelijk bekend te maken en dan is het ook niet goed.. Tja..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 10
288 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
David de GeaKeeper60
Sergio BusquetsMiddenvelder60
David SilvaMiddenvelder64
Thiago AlcántaraMiddenvelder60
KokeMiddenvelder60
Sergio RamosVerdediger50
Victor Machin PerezMiddenvelder54
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Martin Ödegaard is in beeld bij Vitesse, maar ook enkele Championship-clubs loeren op de aanvallende middenvelder. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren