‘De enige juiste oplossing is om Özil en Gündogan te verbannen’

Woensdag, 13 juni 2018 om 20:35

Mesut Özil en Ilkay Gündogan zijn in Duitsland momenteel onderwerp van gesprek, nadat het duo op de foto ging met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De middenvelders zeiden nadien aangeslagen te zijn door de negatieve reacties van een deel van het Duitse publiek. Steffan Effenberg begrijpt echter wel waarom de twee spelers hard worden aangepakt.

De Duitse voetbalbond (DFB) besloot, ondanks de commotie rond het duo, om de twee te laten afreizen naar het WK in Rusland. Effenberg, voormalig international van Duitsland, zegt in gesprek met T-Online dat hij niet begrijpt waarom Gündogan en Özil, die van Turkse komaf zijn, nog van de partij zijn na de controversiële ontmoeting met Erdogan.

"Als je altijd je eigen waarden vooropstelt, zoals de DFB altijd doet en probeert uit te dragen, dan is de enige juiste oplossing om deze twee spelers te verbannen", aldus Effenberg. De voormalig middenvelder van onder meer Bayern München en Borussia Mönchengladbach refereert aan zijn eigen uitsluitsel bij Duitsland in 1994, toen hij in een duel met Zuid-Korea een middelvinger opstak naar de Duitse fans.

"De DFB reageerde destijds niet zoals nu. Ik kan daarom ook geen lijn vinden in de wijze waarop de bond opereert", aldus Effenberg. "Özil en Gündogan hebben geluk gehad dat de DFB niet consistent en snel heeft gehandeld." Duitsland begint het WK komende zondag tegen Mexico. Daarna volgen de duels met Zweden (23 juni) en Zuid-Korea (27 juni).


Poll

Ben jij het eens met Steffan Effenberg?


Gerelateerd

51 reacties (laatste reactie door sirius)

Wat een onzin. Een beetje inlevingsvermogen is op zijn plaats. Die jongens voelen zich nou eenmaal verbonden aan twee landen. Zowel Duitsland als Turkije zijn 'hun' landen. Daar hebben ze zelf niet voor gekozen maar om een deel van jezelf gewoon even achterwege te laten is makkelijker gezegd dan gedaan. Genoeg spelers die met dubieuze figuren op de foto gaan. Tevez met drugsbazen en anderen met Netanyahu zelfs. Makkelijk praten heeft deze vent.

14 juni 2018 om 06:45

En daarbij is zijn reactie “ik kan geen lijn vinden in de handelswijze van de Duitse bond” terwijl zijn akkefietje en deze bijna 20 jaar uit elkaar liggen....

14 juni 2018 om 06:46

En daarbij is zijn reactie “ik kan geen lijn vinden in de handelswijze van de Duitse bond” terwijl zijn akkefietje en deze bijna 20 jaar uit elkaar liggen....

Niet slim wat de heren hebben gedaan maar ik begrijp de bond heel goed dat ze niet worden verbannen. Er moet gepresteerd worden dus hebben ze de 2 beste middenvelders nodig.

Belachelijke reactie. Betreffende spelers hebben hun loyaliteit voldoende getoond door voor het Duitse nationale elftal te kiezen. Typische islamofobische reactie.

13 juni 2018 om 20:55

Ah heb je weer iemand die meteen de discussie kaapt. Constructieve opmerking, ooit gedacht dat dergelijke kritiek niet perse islamofobisch hoeft te zijn?

14 juni 2018 om 10:49

@JK-Ajax

Je schrijft: "ah heb je weer iemand die meteen de discussie kaapt. Constructieve opmerking, ooit gedacht dat dergelijke kritiek niet perse islamofobisch hoeft te zijn?"

Ik denk dat het er mee te maken heeft dat het om moslims gaat en dus om islamafobie. Als jij daar anders over denkt, vind ik dat prima al is het gemak waarmee je dat doet wel opvallend. Alsof de anti-islampartij AFD in Duitsland niet de op een na grootste partij is en alsof de islamofobie en vreemdelingenhaat in het algemeen nergens zo snel toeneemt als in Duitsland. Natuurlijk zou er ook iets anders achter kunnen zitten, het een sluit het ander tenslotte niet uit. Alleen zou ik niet weten wat. Duitsland onderhoudt gewoon betrekkingen met Turkije ondanks dat er in feite een dictatoriaal bewind heerst. En er vindt over en weer gewoon handel plaats waar beide landen van profiteren. Er is ook op generlei wijze sprake van een boycot. Waarom zouden spelers dan niet met staatshoofd van het land waar ze vandaan komen op de foto mogen? Het zou wel van een van een enorme huichelachtigheid getuigen om iemand daarover te bedisselen, terwijl je land volop aan de handel met het regime verdient.

Ik zou zelf ook niet op 1 foto willen staan met een dictator als Erdogan, maar zolang er geen sprake is van een boycot of oorlogssituatie, mag wat mij betreft iedereen op de foto gaan met wie hij wil. Ook al is Turkije door de bemoeienis van politici met de rechtsgang, het uitschakelen van vrije pers en het willekeurig opsluiten van tegenstanders, vaak zonder dat die gebruik mogen maken van een advocaat, in de praktijk een totalitaire dictatuur, blijft het feit overeind staan dat de dictator wel door het volk gekozen is. Ook al zijn er aanwijzingen dat ook dat niet helemaal is gegaan zoals het hoort, onweerlegbare bewijzen zijn daarvoor niet.

13 juni 2018 om 20:55

@scepticus38
Vreemd dat jij hier een islamofobie reactie van maakt, het gaat er om dat zij met een politiek leider op de foto stonden, of je daar nou voor of tegen bent daar ging de discussie over, jij maakt er een religie verhaal van.

13 juni 2018 om 20:56

Wat een onzin. Het heeft niets met islamofobie te maken. Mensen vinden Erdogan gewoon een vreselijke dictator. Of verbanning van Ozil en Gundogan het gevolg moet zijn is een tweede, dat vind ik ook te streng, maar het is wel terecht dat mensen ze erop aanspreken. Als jij dat daadwerkelijk van islamofobie vindt getuigen heb je het niet begrepen.

13 juni 2018 om 21:33

“Mensen vinden”.. en wie zijn die mensen dan? Hij is en blijft de gekozen president van een land. En hij is ook niet één keer verkozen, maar tig keer herkozen. Dat iemands idealen niet met de jouwe stroken, wil niet zeggen dat je dat maar moet verbannen. Dat is juist wat een dictatuur inhoudt en met deze kwestie laat Duitsland duidelijk zien dat ze niet voor het vrije woord staan. @ArnoudK, Het is ook “hun president”. We zijn nou eenmaal verbonden met beide landen (in mijn geval dus Turkije en Nederland) en Erdogan is de president van één van die landen. Zo is Rutte ook “mijn premier”, ondanks dat ik geen voorstander van hem ben

13 juni 2018 om 21:33

“Mensen vinden”.. en wie zijn die mensen dan? Hij is en blijft de gekozen president van een land. En hij is ook niet één keer verkozen, maar tig keer herkozen. Dat iemands idealen niet met de jouwe stroken, wil niet zeggen dat je dat maar moet verbannen. Dat is juist wat een dictatuur inhoudt en met deze kwestie laat Duitsland duidelijk zien dat ze niet voor het vrije woord staan. @ArnoudK, Het is ook “hun president”. We zijn nou eenmaal verbonden met beide landen (in mijn geval dus Turkije en Nederland) en Erdogan is de president van één van die landen. Zo is Rutte ook “mijn premier”, ondanks dat ik geen voorstander van hem ben

13 juni 2018 om 22:03

"Tig keer herkozen" door herhaaldelijk de verkiezingen te saboteren en te manipuleren... "Mensen vinden", west europa/Europese unie en een "groot" gedeelte in Turkije. On.: het is niet handig van de beide heren. Op de foto dat kan maar een uitspraak doen wat een dermate politieke lading heeft is gewoon absurd stom! Verbannen gaat te ver.

13 juni 2018 om 22:08

Uhhu, hij is inderdaad democratisch gekozen. Dat hij daarvoor de stemmen van mensen nodig heeft die niet in dat zelfde land wonen doet daar voor mij toch behoorlijk veel van af. Dat heeft niets met het projecteren van mijn normen en waarden op een andere cultuur te maken, maar puur met de feiten. In de historie van de wereld zijn er echt verschrikkelijke mensen geweest. Daar zijn er echt een aantal van die ‘democratisch’ gekozen zijn.....

13 juni 2018 om 22:09

Het doet vast pijn omte horen maar de meerderheid heeft bepaald dat hij president is geworden en die bestaat uit het volk , en Rutte is ook al paar keer herkozen , sabotage??

13 juni 2018 om 23:13

Snap wat je bedoelt, maar er is toch een heel groot verschil tussen een Erdogan en een Rutte. Erdogan hikt eerder tegen dictator aan dan dat je hem president kunt noemen. Maar goed, Turken zijn heel trots en in dit soort gevallen zijn er heel veel te blind om te kunnen zien wat er gebeurt of is gebeurt. Het eigen volk eerst zit er enorm in en daarom wordt er gehouden van die man.

Desondanks hoef je Ozil en Gundogan niet te verbieden. Het was niet handig, maar om er zo'n groot probleem van te maken?

14 juni 2018 om 02:25

Emre, ik weet niet onder welke steen jij leeft maar er is al zoveel gebeurd wat telkens maar weer vergeten wordt. Al die geldstromen naar familieleden waardoor de heer Erdogan multimiljadair is geworden. Zoveel andere voorbeelden. Het middenoosten project van Israel is al jaren bezig en Turkije is na Syrie het volgende land dat kapot gemaakt gaat worden.

14 juni 2018 om 10:54

@c_h_a

Je schrijft: "het is niet handig van de beide heren. Op de foto dat kan maar een uitspraak doen wat een dermate politieke lading heeft is gewoon absurd stom! Verbannen gaat te ver".

Dat is exact hoe ik erover denk.

14 juni 2018 om 11:52

'Tig keer herkozen'. Iedereen weet hoe dat gaat in Turkije. Ik kan ook elk keer herkozen worden als mensen gedwongen op mij moeten kiezen en uiteindelijk ook nog is met de stemmen gespeeld wordt. Wat een onzin. Deze man is een grote dictator.

13 juni 2018 om 20:58

Je mag je afvragen wat ze zouden doen als Duitsland geen grootmacht was. Bovendien strijken de idealen van Erdogan niet met de idealen (van een groot deel) van Europa. Het is dan wel erg kortzichtig om het dan direct af te doen als islamofobie. Verder vind ik het hele gedoe maar overdreven en opgeblazen. Het is uiteindelijk maar een simpele foto.

13 juni 2018 om 20:59

Waarom islamofobisch? Misschien is het gewoon niet handig om als Duits international met een dictator op de foto te gaan? Voetbal en politiek gaan niet samen en beide heren hebben zich voor het propaganda karretje van mijnheer Erdogan laten sparren. Was niet slim! Ik snap de verontwaardiging wel.

13 juni 2018 om 21:02

"onze president" dat wel betekent dat je de Turkse meneer als je autoriteit erkend en dan moet je gewoon uitkomen voor Turkije.

13 juni 2018 om 21:02

"onze president" dat wel betekent dat je de Turkse meneer als je autoriteit erkend en dan moet je gewoon uitkomen voor Turkije.

13 juni 2018 om 21:02

"onze president" dat wel betekent dat je de Turkse meneer als je autoriteit erkend en dan moet je gewoon uitkomen voor Turkije.

13 juni 2018 om 21:05

Wat een onzin, dit heeft helemaal niks met de islam te maken. Het gaat er om dat erdogan een persoon is die niet in lijn zou liggen met de westerse waarden die de spelers in kwestie zouden moeten naleven. Ik vind het zelf ook een stomme actie van de spelers, maar uitsluiten is overdreven vind ik. De duitse media kan het beter laten rusten, want je wil geen wk spelen met allemaal gezeik om het voetbal heen.

13 juni 2018 om 23:04

Typisch Turks bijna, religie en land als één zien. Nee Islam en Turkije zijn twee verschillende zaken.

14 juni 2018 om 02:08

Wat een onzin. Turkije is nog steeds een seculier land. We hebben het als één van de weinige in onze constitutie en grondwet (alleen Frankrijk heeft dit ook). Zelfs Erdogan heeft dit niet kunnen veranderen na zestien jaar, en dat zal ook nooit gebeuren. Turkije is een seculier land, en iedereen mag zijn geloof beleiden, moslim, christen, tengrist of jood.

Ik ben zelf ook een 2e generatie allochtoon en voel me gewoon heel erg verbonden met mijn land van herkomst. Maar ik ben natuurlijk ook gewoon heel erg verbonden met Nederland, ik ben hier geboren en getogen maar zal nooit Nederland disrespecteren op wat voor manier dan ook. Ik denk dat dit hetzelfde geval is bij deze 2.

13 juni 2018 om 21:13

Heel begrijpelijk! Vindt het voorbeeld ook niet opgaan. Effenberg toonde disrespect naar zijn eigen supporters. Deze jongens tonen respect voor hun roots

13 juni 2018 om 21:48

En indirect naar alle Duitsers door Erdogan hun leider te noemen. Als ze Duits zijn, dan is dat niet hun leider

13 juni 2018 om 22:22

Wat is nou precies je punt? Die maatschappelijke overgevoeligheid overal over, vermoeiend zeg... je verplicht iemand toch ook niet te zeggen of die meer van zijn zoon of dochter houdt? Elkaar iets meer ruimte geven wordt de wereld niet slechter van

14 juni 2018 om 04:50

Dus kan je geen twee leiders hebben? Als jij je vader jouw ouder noemt betekend het toch niet dat je moeder niet jouw ouder is. Dat zou namelijk wel disrespectvol zijn naar je vader, vindt je niet? Het is dat ik puur autochtoon ben. Maar stel ik zou half Duits zijn, dan zou ik Merkel best als een soort van mijn leider kunnen zien. Het ene hoeft het ander niet in de weg te staan. Niet zo zwart/wit denken jij.

Verbannen is een beetje overdreven. De spelers weten nu wel dat dit soort streken niet getolereerd worden door de menigte en denken nu wel twee keer na voor ze het nog een keer doen. Uiteindelijk is het maar een simpele foto. Je kunt uiteraard de idealen van Erdogan in twijfel trekken en daarom wordt er ook zo fel gereageerd op Ozil en Gundogan, maar op zich vind ik zo'n foto niet heel erg.

13 juni 2018 om 21:26

Volgens mij is de bom vooral gebarsten door de uitspraak van Gundogan: 'Erdogan is mijn president.'

Dat is in ieder geval de conclusie die de BBC trok hierover. Dat gaat mijns inziens wel een stapje verder dan een foto. Zeker omdat Duitsland ook een president heeft.

14 juni 2018 om 14:34

Oke, die uitspraak heb ik even volledig gemist. Heeft Ozil dit dan ook gezegd? Ze worden allebei namelijk even hard aangepakt, terwijl Ozil meermaals heeft aangegeven zich Duitser te voelen en ontzettend trots is om voor het land uit te komen. Dat zegt hij eigenlijk al sinds hij groot werd bij Werder Bremen.

Dit zijn duidelijk uitspraken van iemand die nog work koestert vanwege gebeurtenissen uit het verleden. Wat Gundogan en Ozil hebben gedaan is gewoon ontzettend stom, dat dit voor ophef zou zorgen, ook al wil je geen politieke boodschap overdragen zoals Gundogan eerder aangaf, had je van te voren kunnen weten.

Om ze echter te verbannen gaat te ver. Ik kan er begrip voor opbrengen dat een gedeelte van de Duitse supporters, want het is echt niet iedereen, niet blij is met de actie van deze spelers en ook de behoefte heeft om dit te uiten en waarschijnlijk liever zelfs een andere speler op hun plaats zou zien staan. Denk dat er ook genoeg Turken zullen zijn die dit soort gedrag van een van hun spelers zou veroordelen. Als je het echter over verbannen gaat hebben heb je het eigenlijk over dezelfde soort praktijken waaraan Erdogan zich schuldig maakt en ben je geen haar beter.

13 juni 2018 om 21:49

Hoe kun je nu geen politieke boodschap uitdragen door als speler van het Duitse elftal de Turkse president jouw leider te noemen? Dat is toch altijd een politiek statement.

13 juni 2018 om 23:16

Ik ben het helemaal met je eens, heb alleen aangegeven dat Gundogan zelf heeft verklaard dat dit niet zijn bedoeling was.

Een middelvinger naar je eigen fans opsteken of met de president van Turkije op de foto gaan zijn twee verschillende zaken. Effenbergs middelvinger was duidelijke taal. Wat betreft Ozil en Gundogan; het zijn gewoon Turkse Duitsers en ze vonden het waarschijnlijk een eer om met die vent op de foto te gaan. Maarja, laten we er vooral een heksenjacht van maken. Ook de reacties die ik langs zag komen, "loyaliteit", dit dat.

Lol, kom op mensen. We hebben het gewoon over twee voetballers waarvan we wel in kunnen schatten wat hun bedoelingen waren. Een gemiddelde voetballer is dan ook niet bijster slim, dat weten we allemaal. En als beide spelers hun bedoelingen dan ook publiekelijk duidelijk maken, hoort het klaar te zijn. Maar dat is het niet ...

De reacties blijven komen en ze klinken allemaal zeer en zeer radicaal, dat verwacht je niet in het Westen.

Ook dat geval met Sterling's tattoo, nou... wat was dat een radicale reactie zeg van die mevrouw.

Ik vind het maar eng.

Wat een trieste reactue van meneer Effelberg of hoe hij ook heten mag. Probeer hier zijn gram te halen. Deze 2 Turkse-Duitsers ademen voetbal en Duitsland kan niet zonder deze 2.

13 juni 2018 om 22:30

Dat je Effenberg niet eens kent zegt al genoeg.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat tolerante en politiek correcte gedoe. Wanneer het ze uitkomt zijn ze Duitser of Turk. Gewoon mog maar 1 paspoort. Zelfde geld voor een aantal jongens die in Nederland geboren zijn maar voor Marokko uitkomen omdat ze zich meer Marokkaan voelen. Dan is er dus iets goed misgegaan met het intergreren.

13 juni 2018 om 23:18

Ja want een papiertje zegt natuurlijk hoe je je voelt. Wilders 2.0! Wat een niveau zeg.

14 juni 2018 om 09:49

Lijkt me logisch dat je op een bepaald moment een keuze moet maken.

14 juni 2018 om 10:20

Zowel Özil als ook Gündogan hebben alleen een Duits paspoort.

14 juni 2018 om 11:25

@myloki

Je schrijft: "het moet maar eens afgelopen zijn met dat tolerante en politiek correcte gedoe. Wanneer het ze uitkomt zijn ze Duitser of Turk".

Dat heeft helemaal niets te maken met "politiek correct gedoe" zoals jij doet voorkomen. Iemand met een dubbele nationaliteit maakt gewoon gebruik van de mogelijkheden. Het is een wettelijk recht om er 2 of zelfs 3 nationaliteiten op na te houden. Dat is al in 1963 door de Raad van Europa en in 1997 door de EG vastgelegd in een verdrag. Het is derhalve zo dat Nederland iemand het Nederlanderschap helemaal niet eenzijdig kan afnemen omdat hij er nog een tweede of derde nationaliteit op nahoudt. Zolang hij tenminste niet vergeet om zijn paspoort te verlengen of misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Iemand die in NL is geboren kan zijn Nederlandse nationaliteit sowieso niet worden ontnomen, het recht daarop behoort tot iemands grondrechten.

Ja oké was een domme actie van ze... maar om ze nou daarvoor te verbannen...

Ook niet echt prettig om er zo'n heibel van te maken als het wk zo begint.

Mensen slaan tegenwoordig echt helemaal door. Wij leven echt in een woede/outrage tijdperk. Of het nou om ras gaat of politieke zaken als deze. Het moet altijd tot het uiterste gebracht worden.

13 juni 2018 om 22:17

Je slaat de spijker op z’n kop. Iedereen beticht elkaar wel van iets tegenwoordig, en ze doen het allemaal op dezelfde manier, de manier die jij aankaart. Ze zijn allemaal verschillend in kleur, uiterlijk en religie, maar 1 ding delen ze allemaal en dat is een gebrek aan IQ.

14 juni 2018 om 09:49

Makkelijke manier om tegenstanders zwart te maken, door ze gewoon dom te noemen (of racistisch).

Duitsland kan wel zonder Özil en Gündogan, maar Löw moet zich niets aantrekken hiervan en alleen kijken naar hun voetballende kwaliteiten, laat politiek maar over aan anderen.

Waar maken mensen zich druk om?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Duitsland

FIFA ranking: 15
165 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Jonas HectorVerdediger62
Joshua KimmichMiddenvelder61
Julian DraxlerMiddenvelder52
Julian BrandtMiddenvelder31
Shkodran MustafiVerdediger21
Leon GoretzkaMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

1193 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Arsenal 2 0 0 0
2017/2018 Arsenal 26 4 4 0
2016/2017 Arsenal 33 8 2 0
2015/2016 Arsenal 35 6 4 0
2014/2015 Arsenal 22 4 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Of je accepteert hoe Mesut Özil voetbalt, of je laat hem gaan’

Mesut Özil slaagde er vorige week zondag in de wedstrijd tegen Manchester City (0-2) niet in om zijn stempel te drukken. Het fletse optreden kwam de middenvelder op de nodige kritiek...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 augustus
Oleksandr Zinchenko is een van de voornaamste transferdoelwitten van Real Betis. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren