Hierro en RFEF reageren: ‘We werden gedwongen hem weg te sturen’

Woensdag, 13 juni 2018 om

Julen Lopetegui werd woensdag door de Spaanse voetbalbond (RFEF) op straat gezet, nadat dinsdagmiddag bekend werd dat de trainer na het WK aan de slag zou gaan bij Real Madrid. De RFEF heeft razendsnel gehandeld, want men besloot Fernando Hierro, eerst nog actief als technisch directeur bij de bond, tot bondscoach te benoemen. De oud-verdediger geeft woensdagavond tekst en uitleg.

"We hebben geen tijd om te rouwen", begint Hierro, geciteerd door verschillende Spaanse media. "We zijn hier naar Rusland gekomen om voor de titel te vechten. De ploeg heeft er zin in, we maken een goede kans en daar moet onze focus op liggen. We moeten positief blijven. De meningen doen er niet meer toe, we moeten de bladzijde omslaan. We moeten positief blijven en denken aan het feit dat we ons land vertegenwoordigen."

De aanstelling van Lopetegui als trainer van Real was dinsdag een grote verrassing, ook voor Luis Rubiales, de voorzitter van de RFEF. Hij werd pas vijf minuten voor de officiële aankondiging op de hoogte gesteld en reageerde furieus, met het ontslag van Lopetegui tot gevolg. Hierro, die als technisch directeur al aanwezig was in Rusland, werd gepolst om het stokje over te nemen.

"Als ik niet overtuigd was van onze kansen, zat ik hier niet", vervolgt de oud-verdediger van onder meer Real. "Toen de president me over deze kans vertelde, waren er drie opties. De eerste optie: nee zeggen. Andere optie: vertrekken. De derde optie: de draad weer oppakken en een stap zetten met de Spaanse bond en vóór het Spaanse voetbal. De feedback die ik heb gekregen is fantastisch, het is een geweldige groep spelers."

Rubiales geeft aan dat Hierro volgens hem de juiste keuze is: "Hierro vertelde mij dat hij bereid is Spanje te helpen. We danken Julen voor alles wat hij heeft gedaan, maar we werden gedwongen hem weg te sturen. Ik voel me niet verraden. Het probleem is hoe alles tot stand is gekomen met de complete afwezigheid van de RFEF. Dat is iets wat we niet kunnen negeren. De onderhandelingen (tussen Lopetegui en Real, red.) hebben plaatsgevonden zonder medeweten van de RFEF. We zijn vijf minuten voor het persbericht ingelicht."

Lopetegui bevond zich woensdag al op het vliegveld van Krasnodar op weg richting Spanje. De ex-bondscoach, die in mei nog tot medio 2020 verlengde bij de Spaanse bond, werd door een journalist van Marca gevraagd naar een reactie op zijn ontslag. "Ik ben heel teleurgesteld, maar ik hoop dat we een geweldig WK gaan spelen en het toernooi winnen. We hebben een geweldig team", was Lopetegui kortaf.


Poll

Heeft de RFEF juist gehandeld?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door gooner4)

Men werd helemaal niet gedwongen en heeft in emotie een heftig besluit genomen. Ik heb helemaal niets met Real maar dat contract zou pas na het WK ingaan. Gezien het feit dat Spanje best aardig voetbalde onder Lopetegui is het een enorme gok om iemand een dag voor het WK te ontslaan. Een belachelijk besluit zelfs. Je verstoort zo een heel teamproces waarbij je ook moet denken aan het presteren en de verantwoordelijkheid richting de fans en het land. Het zou me niet verbazen als Spanje het nu toch een stuk minder doet en gezien alle voetballers die ze hebben zou dat voor het toernooi zonde zijn. De fout ligt hier niet bij Lopetegui, maar bij de Spaanse bond. Wat je Real kan aanrekenen is dat men niet heeft gewacht tot na het WK met de bekendmaking, dat is gewoon ronduit onhanding gedaan door de Madrileense club.

13 juni 2018 om 19:10

Precies. Het is een heel erg rare timing geweest van Real om het wereldkundig te maken, maar om dan als Spaanse Bond een traject van 2 jaar weg te gooien.. Nee, dat is pure emotie. Ik snap goed dat ze kwaad zijn en met een beetje fatsoenlijk communiceren van Lopetegui en/of Real hun kant was er amper iets aan de hand geweest.

Ben heel benieuwd nu. Scheelt wel dat er iemand is aangenomen die al bij de Spaanse bond zat. Hij zal toch enigszins dezelfde ideeën hebben als dat Lupetegui die had. Dat moet ook wel, anders zou je het direct kunnen schudden.

14 juni 2018 om 08:56

Lopetegui heeft een contract getekend bij Real, terwijl hij ook een contract had tot het Ek 2020. Dat klopt niet als de Bond daarvan niet op de hoogte is. Voor iedere rechter zou dat contract van real ongedaan gemaakt worden als de bond daar tegen een zaak zou aanspannen. Dat je ergens anders heen wil, snap ik. Maar dan onderhandel je daarover toch met je werkgever?, in dit geval de spaanse bond. Die hadden akkoord gegaan, mits bekendgemaakt na het WK. Dat lijkt me niet lastig. Nu tekent Lopetegui een tweede contract en naait zn werkgever en de spaanse selectie. Terechte reactie van de spaanse bond. Hij snijdt zichzelf hiermee in de vingers, want als trainer moet het toch om droom zijn om voor die beker te spelen? Dat is veel prestigieuzer dan om de CL spelen bij Real. Bovendien maakte hij met Spanje gewoon kans.

14 juni 2018 om 11:02

Natuurlijk hadden hij en Real beter moeten communiceren en het is terecht dat de Bond kwaad is. Ik vind de reactie echter overdreven, want de man heeft 2 jaar naar het Wk toe gewerkt met deze spelers. Nu vervang je direct een heel belangrijk aspect en daardoor zijn je kansen om het Wk te winnen gewoon kleiner geworden.

13 juni 2018 om 19:12

Je kunt het de bondsvoorzitter toch niet aanrekenen dat hij zich verrast voelt door de manier waarop aanstelling werd aangekondigd? Hij werd noch op de hoogte gesteld van de interesse, noch door de onderhandelingen, waarna hij twee dagen voor de eerste wedstrijd plots te horen krijgt dat de bondscoach na het WK weg is. De genomen beslissing is misschien niet erg verstandig, maar de man is wel principieel en laat hier duidelijk merken dat hij niet tevreden is over de handelswijze van Lopetegui en Real Madrid.

Volgens mij is de (mis)communicatie hier het grootste probleem. Indien de bond op de hoogte was en ze de ontwikkelingen mee hadden kunnen volgen, denk ik dat het niet zo'n groot drama was geweest. Uiteraard hadden ze Lopetegui de droomjob bij Real Madrid gegund en hadden ze hem laten gaan na het WK. Dan was het zelfs op voorhand al aangekondigd, zodat er geen lek zou ontstaan en onrust tijdens het WK, maar dat alles klaar en duidelijk was en iedereen wist waar hij aan toe was.

De manier waarop het nu is gebeurd, lijkt het alsof Real Madrid stiekem Lopetegui heeft benaderd en het ten koste van alles wou verbergen van iedereen, zowel de media, als de bond, als de spelers. Bij het kleinste vermoeden dat het zou kunnen uitkomen, zo blijkt, heeft men dan toch beslist om het naar buiten te brengen en hebben ze vlak daarvoor ook de bondsvoorzitter ingelicht, die uiteraard compleet verrast werd. Vind je het werkelijk zo raar dat hij daar zo kwaad op reageert? Want ik vind het allerminst correct om niet op de hoogte te zijn gesteld, dat was toch het minste dat ze hadden kunnen doen.

13 juni 2018 om 21:10

Je kan het normaal vinden dat hij boos reageert, daar heeft Dejan het ook niet over. Jouw persoonlijke emotie moet echter niet de reden zijn dat je de kansen van een heel land beduidend doet kelderen. Onprofessioneel heet dat. Wees lekker boos, maar doe tevens wat het beste is voor het team en dit wk. Wat hij nu doet is allesbehalve het beste

13 juni 2018 om 22:20

Het beste voor het land was al niet meer mogelijk na de geniale zet van Florentino en Lopetegui. Of die laatste nu was aangebleven of niet, het had in bijna alle gevallen tot een slecht einde geleid (tenzij ze WK waren geworden, maar dat kan nu ook nog).

13 juni 2018 om 22:23

Oh en je bent er dan toch nog? Ik dacht dat je weer was gaan schuilen nadat je geen antwoorden meer had op mijn commentaren, jammer dat je daar niets meer te zeggen hebt (behalve enkele persoonlijke aanvallen dan).

13 juni 2018 om 19:12

Een belachelijk besluit? Het is belachelijk dat Lopetequi met andere banen bezig is terwijl hij net op het punt staat zijn huidige op een zeer belangrijk moment uit te voeren. Daarnaast kon hij het ook niet opbrengen om zijn huidige werkgever in te lichten. Als er iemand is die het groepsproces verstoort dan is hij het wel. Hebben we het nog niet eens over de belangen die hij heeft wie er wel of niet speelt tijdens het WK.

13 juni 2018 om 19:26

Dan kun je net zo goed alle spelers naar huis sturen die tijdens een groot toernooi op de achtergrond met een transfer bezig zijn. En dat zijn er nogal wat denk ik.

13 juni 2018 om 19:30

Een transfer maakt niks uit. Het gaat erom, wat voor transfer je maakt. Al was die naar Rostock gegaan als trainer, dat is het punt niet. Het Spaanse voetbal is een politieke aangelegenheid en daar zit nu net het knel punt. Het kan zijn dat spelers, supporters voorkeur behandelingen gaan zien, dan breekt helemaal de pleuris uit.

13 juni 2018 om 19:12

Lijkt me al helemaal niet handig als Real pas na het WK de bekendmaking zou doen. Rubiales geeft aan dat de Spaanse bond niet op de hoogte was van de onderhandelingen tussen de bondscoach en Real. Stel dat Real ook nog eens tot na het WK zou wachten met het aangeven dat de bondscoach gelijk erna door zou gaan naar Real en de onderhandelingen als voor het WK gaande waren...

13 juni 2018 om 19:27

De bond heeft helemaal niks raars gedaan. Was Lopetegui naar een Italiaanse club gegaan bijvoorbeeld, dan was er totaal niks aan de hand. Maar in een land, waar de spanning van de politiek hoogtij viert ga je geen mededeling doen, voor een WK, waar spelers van de 2 grootste clubs van hun land en uithangbord zijn van de politiek, waar je naar toe gaat. Voetbal is niet alleen voetbal in Spanje, voetbal is ook een soort religie.

Een bondscoach in Spanje moet neutraal zijn, geen banden hebben met andere clubs, wil je het team als geweldige machine laten volleren. Het probleem in het verleden is altijd de strijd tussen Catalonië en Madrid geweest in de nationale ploeg, waardoor het elftal lang niet alles eruit heeft gehaald wat erin zat. Voetbal verbroederd in Spanje, zie na het WK 2010, toen Iniesta in alle stadions werd toe geklapt, hoe gruwelijke hekel mensen ook hadden aan Barcelona.

Het gevolg van het wereldkundig maken van de overstap na het wk van Lopetegui naar Madrid, kan door delen van Spanje worden gezien, dat wanneer die een wissel toepast van een Madrid speler het veld in, als winst belang en vast met de toekomst bezig. Dat de bond hier al op in is gesprongen is niet meer dan logisch met de recente ontwikkelingen tussen Madrid en Barcelona. Ook spelers kunnen scheve gezichten gaan trekken en hun zin war ze hadden verliezen om een succesvol WK te spelen.

Nu staat Hierro voor de groep, een Madrid man, maar zonder enig betrokkenheid bij welke club dan ook. Neutraal en dat is de enige manier om geen scheve gezichten en een succesvol WK tegemoet te zien.

13 juni 2018 om 20:32

@Dejan Ik snap niet dat iedereen het maar normaal vind dat hij en Real Madrid de Spaanse bond 5min voor het persbericht inlicht, is toch geen sprake van respect naar de bond helemaal met het oog op wat voor reacties er in de ploeg zouden zijn... Er is iemand die het heeft over wanneer zn contract in zou gaan maar gaat puur om de communicatie en manier van handelen. Ik lees normaal altijd Real benaderd de bond voor toestemming om te onderhandelen en dan wordt alles gezamelijk geregeld maar daar is totaal geen sprake van geweest.

13 juni 2018 om 20:52

Want Real neemt hem als trainer zonder te overleggen met hem? Slaat toch sowieso nergens op als je een team naar wk titel moet helpen, maar wel even met Real Madrid akkoord bereikt. Terwijl je nog geen maand geleden een nieuw contract hebt getekend voor Spanje. Ik vind dit besluit van de bond meer dan terecht.

Ik snap de frustratie wel van de Spaanse bond, maar het lijkt me niet slim om 48 uur voor de openingswedstrijd de bondscoach te ontslaan. Tja, ergens wel onprofessioneel en dom van Real om de bond niet eerst in te lichten. Die voorzitter is gewoon gekrenkt in zijn trots, je kon Julen tenminste dit WK laten afwerken. rubiales verpest het WK hier voor alle Spanjaarden. Wat een kleine kleuter zeg.

13 juni 2018 om 19:17

Ik snap Real Madrid ook wel eigenlijk. Het WK loopt tot 31 juli, dus dan is de transfermarkt al een maand open. Wel handig dat je dan een beeld hebt voor een speler en zijn toekomst. De Spaanse bond heeft gewoon verkeerd gereageerd, wat had er in godsnaam mis kunnen gaan als ze hem hadden gehouden?

13 juni 2018 om 20:03

Real Madrid en Julen konden tot een akkoord zijn gekomen en tegelijk konden ze afwachten met dit naar buiten te brengen tot na het WK, in die tussentijd kon hij aan Perez de namen hebben doorgegeven die hij wilt en was er helemaal niks aan de hand, maar aan de andere kant zit de Spaanse media er zo kort op, ergens zou het lekken en dat wil je niet tijdens een toernooi.

13 juni 2018 om 20:53

Ik snap de bond ook wel. De transfermarkt begint al in juni. Het is niet zo dat de vrrwachtingen laag zijn bij ofwel Spanje ofwel Madrid. Er speelt heel wat op transfergebied en een bondscoach moet gewoon zijn focus hebben op het toernooi. Niet op allerlei randzaken.

13 juni 2018 om 21:13

Het is een schandalige actie van Real. Hoe moeilijk is het om de bond te informeren dat je hun trainer wil hebben. Een trainer die nog niet zo lang geleden zijn contract heeft verlengt. Het getuigt van nul loyaliteit van Real naar haar eigen bond en naar het Spaanse voetbal. En al Real het fatsoen niet heeft dan had de trainer dat op moeten brengen naar zijn werkgever.

Ik snap de spaanse bond wel. Als real en Lopetegui beide niet hebben aangegeven dat ze in gesprek zijn, dan is dat zeer disrespectvol. Het klopt dat de clausule betaald zou worden en dat je dan als real zijnde niet meer om de tafel hoeft te zitten met de spaanse bond, maar de spaanse bond moest wel op de hoogte worden gebracht, wat noch real noch Lopetegui hebben gedaan. Real & Lopetegui hebben zichzelf in de voeten geschoten

Dat is wel een flinke misrekening geweest van Lopetegui, als hij dacht dat de bond er niet zo zwaar aan zou tillen.

Gezien de spanningen tussen Catalonië en Madrid, is het ook heel dom van Lopetegui. Gewoon beter communiceren met je toekomstige werkgever. Kan me ook niet inbeelden dat Real Madrid dit niet zag aankomen. Je weet toch ook dat dit invloed heeft op heel Spanje.

13 juni 2018 om 21:20

Dat is onzin en ook helemaal de reden niet. In de voorbije 15 jaar is het op 1 moment moeilijk geweest tussen Real en Barca spelers en dat was ten tijde van Mourinho. Verder verliep en verloopt de samenwerking altijd erg professioneel. Dit is absoluut geen reden voor het ontslag en wordt ook niet 1x benoemd door mensen binnen de bond. Zij maken zich hier namelijk geen zorgen over. Del Bosque was immers een Madrid man in hart en nieren. Heeft zijn hele leven voor Real gespeeld en gecoacht, levenslange supporter. Bij het nationale team was hij echter objectief en koos gewoon voor de beste spelers.

Nee wat jij noemt is een verzinseltje van de mensen op dit forum. Hier maakte niemand in Spanje zich zorgen om. De media maakte hier ook helemaal geen punt van.

De enige reden dat hij ontslagen is is omdat er niet met de bond werd gecommuniceerd en dat de voorzitter in zijn trots raakte.

13 juni 2018 om 21:32

Real Madrid heeft geen enkel fatsoen gekend om te gaan onderhandelen en dit heeft wel degelijk een politiek gevolg. En del Bosque is wel een real man (wat niks uit maakt) maar had maar 1 belang, het belang een zo goed mogelijk Spanje. Was ook niet betrokken bij een club! Wanneer die dat wel was, dan was er ook met modder gegooid, alleen wist hij zich neutraal op te stellen en de beste speelt. Met in de achtergrond dat de ontslagen trainer van nu, in kan spelen op waardes van spelers, caps tellen daarin en zeker op een wk, dan is het logisch dat die eruit word gegooid in verband met meer waarde voor volgend seizoen. Jij bent niet echt op de hoogte van het reilen en zeilen in Spanje merk ik.als je dat weet, had je ook gesnapt dat een trainer neutraal moet zijn als bondscoach. Zo niet, kan die taak wel eens heel moeilijk zijn, dat hebben meerdere voor del Bosque al ondervonden.

Ik snap ten eerste niet waarom Real Madrid noch Julen niks de Spaanse bond hebben laten weten over deze geheime afspraakjes, ik bedoel trok ze mee met die gesprekken en misschien was er dan helemaal niks aan de hand, maar om achter de rug van Spaanse voetbalbond dingen te gaan regelen is wel een beetje onverstandig en daar ligt de frustratie’s vooral. Ik hoop dat de spelers er niet teveel waarden aan hechten en gewoon in Rusland spelen zoals zij de laatste 20 wedstrijden hebben gespeeld.

13 juni 2018 om 20:07

Wat denk je zelf? Is het echt hopen of verwachten? Ik denk dat Spanje gewoon in het toernooi kan groeien en uiteindelijk toch mee kan doen voor de titel.

Spanje moet straks meteen de moeilijkste groepswedstrijd spelen tegen Portugal zonder ooit geoefend te hebben onder Hierro.

Lopetegui moest gewoon blijven, er bestond een clausule dat zijn contract afgekocht mocht worden dus heeft de Spaanse bond er toch niets over te zeggen.

Financiële opsteker, mensen het blad AS is niet te vertrouwen, 2 miljoen afkoop is door Real Madrid al kvergemakkelijken, in dd bond zitten nog een paar vervelende oude catalaanse voorzitters en die kwamen in het verzet. Schande dat hij ontslagen is, hoop dat de jongens het nu hem steunen en na de 1e ronde lekker naar huis kunnen en lekker op vakantie kunnen gaan. Hebben de spelers van Real wel verdiend.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 9
287 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
David de GeaKeeper60
Sergio BusquetsMiddenvelder60
David SilvaMiddenvelder64
Thiago AlcántaraMiddenvelder60
KokeMiddenvelder60
Sergio RamosVerdediger50
Victor Machin PerezMiddenvelder54
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

14 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Maandag 10 december
Na Tottenham Hotspur en Arsenal heeft ook Manchester United zich gemengd in de strijd om Cengiz Ünder. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren