Wie zijn de grootste kanshebbers op het WK volgens de statistieken?

Zondag, 17 juni 2018 om 10:00

De bal op het WK gaat vandaag eindelijk rollen, met het duel tussen Rusland en Saoedi-Arabië als openingswedstrijd in het Luzhniki Stadion in Moskou, waar op 15 juli ook de finale wordt gespeeld. Voorafgaande aan het mondiale eindtoernooi is het de grote vraag welke twee landen de eindstrijd bereiken en wie uiteindelijk de trofee omhoog houdt. Statistieken liegen niet en daarom heeft Opta zich aan een voorspelling gewaagd, gebaseerd op een ingewikkelde formule. Het statistiekenbureau heeft berekend welke landen de grootste kans hebben om de groepsfase te overleven en welke deelnemer het meeste kans maakt om het WK 2018 in Rusland te winnen.

Hoe is het model van Opta gebouwd?
Ieder team heeft een aanvallende en verdedigende kracht, gebaseerd op prestaties uit het verleden. Aan de hand van deze en andere variabelen, is Opta erin geslaagd om het potentiële resultaat te berekenen. Bijvoorbeeld: wanneer Team A speelt tegen Team B, heeft Team A 20 procent kans om te winnen, 30 procent kans om gelijk te spelen en 50 procent om te verliezen. Op deze manier is het gehele toernooi doorgenomen.

Op welke eerdere wedstrijden zijn bovenstaande statistieken berekend?
De aanvallende en verdedigende kracht van iedere deelnemend land is berekend aan de hand van wedstrijden van de afgelopen vier jaar voor het WK. Het gaat om WK-kwalificatiewedstrijden, de FIFA Confederations Cup, vriendschappelijke interlands, andere eindtoernooien en kwalificatiewedstrijden. Ook de wedstrijden op het WK van 2010 en 2014 zijn meegenomen.

Naar welke andere variabelen heeft Opta gekeken?
Aan de hand van resultaten uit het verleden op het WK, heeft het statistiekenbureau ook twee verschillende ‘thuisvoordelen’ meegenomen. Het eerste thuisvoordeel is voor het gastland; in dit geval Rusland. Het tweede thuisvoordeel betreft alle landen die onder de confederatie spelen waar het WK wordt georganiseerd (UEFA). Behalve Rusland zijn dus ook Engeland, Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Duitsland, Polen, Zweden, Servië, IJsland, Zwitserland en Denemarken in het voordeel. Tot slot is er door Opta een voordeel toegevoegd aan landen die het WK hebben gewonnen vanaf het jaartal 1970.

Wat ontbreekt er in het model van Opta?
In het model ontbreekt specifieke informatie per speler, omdat de elftallen pas vlak voor aanvang van wedstrijden bekend zijn. Als bijvoorbeeld Lionel Messi geblesseerd raakt en niet kan meespelen, slinken de kansen op de eindzege stevig voor Argentinië. Dit is door het model op voorhand niet te berekenen.

Groep A: Uruguay wint, Rusland derde

Ondanks het thuisvoordeel en daarmee de massale steun van het Russische publiek, is de kans aanwezig dat het WK er voor Rusland al na drie wedstrijden op zit. Het Uruguay met Luis Suárez als grote sterspeler behoort dit toernooi tot de outsiders en heeft de beste kans om de groep te winnen. Naar verwachting eindigt het Egypte van Mohamed Salah als tweede en heeft Saoedi-Arabië de kleinste kans om de groepsfase te overleven.

Groep B: Spanje maakt favorietenrol waar, Marokko laatste

Afgegaan op de statistieken van de afgelopen jaren en de kwaliteit in de selectie, is de verwachting dat Spanje deze groep met speels gemak overleeft. Het onverwachte ontslag van bondscoach Julen Lopetegui is echter niet meegenomen in het model en het is dan ook de grote vraag welke uitwerking zijn plotselinge vertrek heeft op de resultaten van de topfavoriet. Opta verwacht dat Portugal als tweede eindigt en dat het WK na de groepsfase eindigt voor Iran en Marokko. Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en hun ploeggenoten lijken eind juni dus op vakantie te kunnen.

Groep C: Frankrijk torenhoog favoriet

In een groep met Peru, Australië en Denemarken is het op voorhand voor iedereen logisch dat Frankrijk bovenaan gaat eindigen. Opta geeft de ploeg van bondscoach Didier Deschamps liefst 75,9 procent kans op de eindzege in de groepsfase. De verschillen daaronder zijn klein. Peru heeft de beste kans om achter les Bleus te eindigen, terwijl bondscoach Bert van Marwijk met Australië net naast het zilver grijpt in de poule en Denemarken naar verwachting als vierde eindigt. Het blijft echter een voorspelling en de verschillen tussen de nummers 2 en 4 zijn klein, dus niets is zeker.

Groep D: Argentinië met gemak naar volgende ronde

Met een kans van 75,7 procent op de eerste plaats, mogen we ervan uitgaan dat Lionel Messi, Nicolás Tagliafico en de rest van de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli de groepsfase overleeft. Het gevecht om de tweede plaats is geen uitgemaakte zaak, want hoewel Kroatië de beste papieren heeft, hopen Nigeria en IJsland te stunten.

Groep E: Brazilië topfavoriet

De ploeg van bondscoach Tite plaatste zich met overmacht voor het WK. Het kwalificatietoernooi in Zuid-Amerika werd overtuigend gewonnen en ook in aanloop naar het eindtoernooi in Rusland lieten de Goddelijke Kanaries zien dat het gaat meedingen om de wereldtitel. De groepsfase moet geen problemen opleveren voor Neymar en co. Servië is volgens Opta de grootste kanshebber om als nummer twee naar de achtste finales te gaan.

Groep F: Zweden en Mexico strijden om tweede plaats

Dat Duitsland in deze groep de torenhoge favoriet is, is voor niemand een verrassing. Interessanter is de strijd om plek twee, want volgens Opta hebben Zweden en Mexico allebei precies evenveel kans om achter die Mannschaft te eindigen: 44 procent. De vorm van de dag zal bepalend zijn voor deze twee landen, op weg naar de volgende ronde óf naar huis.

Groep G: België laat Engeland achter zich

Nog nooit beschikten de Rode Duivels over zoveel kwaliteit in de selectie als op dit WK. Nooit eerder hadden de Belgen zo’n goede hoop op het winnen van het WK als nu. De groepsfase overleven moet geen probleem zijn en ook Opta verwacht dat de ploeg van bondscoach Roberto Martinez de concurrentie te slim af is. Engeland heeft de beste papieren om op de tweede plaats te eindigen, terwijl het WK er voor Tunesië en Panama er al na drie wedstrijden op zit.

Groep H: Japan stuurt Polen naar huis

Opta geeft Colombia 55 procent kans om deze groep te winnen. Heel overtuigend is dat niet, aangezien Senegal, de verwachte nummer 4 van de poule, nog geen tien procent minder kans heeft om de volgende ronde te bereiken. De kleine verschillen geven aan dat in deze groep van alles mogelijk is.

Opta ziet Brazilië als favoriet voor WK-winst

Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Spanje worden door de kenners gezien als de grootste favorieten voor de eindzege en ook Opta houdt er rekening mee dat één van deze landen op 15 juli de finale in Moskou wint. Argentinië behoort volgens velen tot de outsiders, maar volgens Opta heeft de verliezend WK-finalist van 2014 een grotere kans op het winnen van het toernooi dan Frankrijk en Spanje, al zijn de verschillen klein. België heeft een kleine kans, net als Portugal. Marokko, dat hoopt te verrassen op het WK, heeft volgens Opta nog minder kans dan landen als Panama en Tunesië.Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door el barto)

Ik weet niet van wie deze pijlingen zijn maar met alle respect Marokko is toch veel verder dan Iran, en dat Argentinië word geacht als favoriet boven Frankrijk is ook onzin, Polen onder Japan zie ik ook niet gebeuren, net zoals dat Spanje onder Argentinië staat terwijl in maart Spanje Argentinië heeft afgedroogd.

14 juni 2018 om 01:49

Ach die berekening moet je met een korreltje zout nemen. OPTA houdt bijvoorbeeld ook geen rekening dat een Zuid Amerikaans land nog nooit in Europa Wk kampioen is geworden, we zullen het allemaal wel.zien en laat me graag verassen. Vindt Spanje wel verrasend laag staat ivm een Argentinië/Frankrijk

14 juni 2018 om 07:21

Brazilie won in 1958 van Zweden in de finale in Zweden, maar andere tijden inderdaad.

14 juni 2018 om 01:50

Ja en wat dacht je van dat ze japan meer kans geven om het wk te winnen dan engeland! Of dat rusland minder kans heeft dan egypte om de 2e ronde te halen, maar rusland meer kans heeft dan egypte om het wk te winnen. Ik vraag me echt af hoe ze dit bereken.

14 juni 2018 om 02:30

Dat is prima mogelijk. Als statestieken in het verleden aangeven dat als gastland door de groep komt een grote kans heeft om in de finale te staan of zelfs te winnen (vaak gebeurt in het verleden).

14 juni 2018 om 10:38

Van de afgelopen 2 wks is het gastland in de groep gestrand en afgeslacht in de halve finale en verder gaan de berekeningen niet terug. Maar het slaat gewoon nergens op om een land niet eens de groep door te verwachten, maar wel zo'n grote kans geven om het wk te winnen.

14 juni 2018 om 15:22

Vorig wk dus niet Brazilië tot halve finale,wk ervoor met Zuid-Afrika wel.

15 juni 2018 om 13:39

Het kan statistisch mischien wel kloppen, maar in de praktijk slaat het nergens op.

Ik vind de kans berekening per land om het wk te winnen wel erg vreemd. Engeland heeft bijvoorbeeld 2,1 procent kans om te winnen en saudi arabie, costa rica of panama hebben 1,3, 1,1 en 0,8 procent kans om te winnen. Ik schat die laatstgenoemde landen wel veel lager in en snap niet dat ze bij kans op ek winst zelfs nog in de buurt van 1 procent komen. 100x lager lijkt mij iets logischer. Ook geven ze egypte meer kans om de 2e ronde te halen dan rusland, maar rusland heeft juist weer een veel grotere kans om het wk te winnen. Dat slaat natuurlijk nergens op!

14 juni 2018 om 01:50

Japan ook boven Engeland ... ook niet echt logische

14 juni 2018 om 02:08

Nee echt he. Als je dit als restaat ziet zou je je toch moeten af vragen of er onderweg niet iets fout is gegaan in hun berekening.

14 juni 2018 om 02:16

Of ze hebben er een fles wodka bij gepakt 😂

14 juni 2018 om 02:31

Engeland doet het vaak slecht op toernooien. Die ene keer dat ze hebben gewonnen is omdat ze zelf gastland waren en de boel was omgekocht. 1966 valt hier ook net buiten de berekeningen.

14 juni 2018 om 10:34

Ja engeland presteert niet altijd, maar alle cijfers slaan gewoon nergens op. Ondanks dat engeland niet presteerd op een wk geef ik ze alsnog 100x meer kans om het wk te winnen dan panama of saudi arabie en ook meer kans dan japan.

15 juni 2018 om 11:57

De generatie van '66 was ook vrij goed, op het toernooi van 1970 maakten ze ook een uitstekende indruk. De wedstrijd tegen legendarische winnaars Brazilië zit nog steeds in het collectieve Engelse geheugen als een eervol verlies.

Dat gezegd hebbende, daarna is het is idd nooit echt indrukwekkend geweest. Het talent om minimaal een subtop team op poten te zetten is er meestal wel (al is het altijd een stuk minder dan landen met een vergelijkbare bevolking zoals Frankrijk of Spanje).

Waar het aan ligt? Matige coaches, slechte tactiek, de altijd hooggespannen verwachtingen aangespoord door de tabloids o.a.

Dit WK heb ik voor het eerst het gevoel dat ze een leuk toernooi gaan spelen. Ze hebben een talentvolle selectie met technisch vaardige en snelle aanvallers en een coach die er wat modernere ideeën op na houdt dan zijn voorganger.

16 juni 2018 om 01:17

@Lacazette, Cijfers uit het verleden zeggen in de voetbalwereld ook vaak niet zoveel over de toekomst. Dit artikel is voor de fun gemaakt en volledig gebaseerd op statistieken uit het verleden. Sus tja. Je moet ook niet denken dat zij zelf denken dat de cijfers de toekomst voorspellen.

16 juni 2018 om 01:21

@El Barto, ik heb idd altijd het gevoel dat de tabloids het daar idd verpesten. Komt ook deels door hun clubcompetitie. Zwaarste te wereld en dan toch relatief weinig presteren op nationaal niveau.

Voor mij is Brazilie topfavoriet wat een elftal hebben die zeg en hun sterspeler is lekker uitgerust.

Oké. Japan boven Senegal????
Sorry hoor Senegal is veel verder dan Japan
1.colombia
2.senegal/polen
3.senegal/polen
4.japan

17 juni 2018 om 14:50

Senegal wordt nogal overschat. Een aantal goede spelers staat niet gelijk aan een goed elftal.

Hoewel dit model in grote lijnen een aardig inschatting geeft van de verhoudingen, zijn de exacte waardes niet erg serieus te nemen. Bijvoorbeeld groep B: Iran heeft hierbij een kans van 41% om door te gaan. Dit betekent: Als deze groep 100x wordt gespeeld, overleeft Iran 41x de groepsfase. Dit percentage ligt in werkelijkheid veel lager schat ik in. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen.

Brazilië wordt altijd als favoriet gezien, maar maken dat vaak niet waar. Ze hebben leuke spelers maar kunnen als team finaal weggespeeld worden als de hoofdjes gaan hangen.

15 juni 2018 om 13:37

Wanneer worden ze dan finaal weg gespeeld buiten vorig wk dan? En ze horen altijd bij de favorieten, dan gebeurt het vaak dat je het toernooi niet wint met zoveel kanshebbers. Ze zitten al sinds 86 elk jaar op zn minst bij de kwart finale, het enige land dat het sindsdien beter deed is duitsland volgens mij.

17 juni 2018 om 14:30

In 2006 en 2010 werden ze toch na hoge verwachtingen eruit getikt. Vooral 2006 met kaka ronaldinho als absolute sterren werden ze door Zidane weggespeelt.

16 juni 2018 om 01:26

Heeft Brazilie niet het vaakst het WK gewonnen? 5 stuk toch? Dacht dat Duitsland nu op 4 oid zit?

16 juni 2018 om 09:34

Ja en over hoeveel jaar is dat? Ze zijn er altijd bij

18 juni 2018 om 00:36

20 Wks zijn er gehouden? 1 op 4 is best prima score lijkt me.

Kan me wel in de voorspellingen vam Opta vinden, iig de groepsfases alleen zwitserland zie ik t beter doen dan Servie(niet op individuele kwaliteit maar als team) en uiteindelijk zie ik Frankrijk wereldkampioen worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 10
288 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
David de GeaKeeper60
Sergio BusquetsMiddenvelder60
David SilvaMiddenvelder64
Thiago AlcántaraMiddenvelder60
KokeMiddenvelder60
Sergio RamosVerdediger50
Victor Machin PerezMiddenvelder54
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

3577 fans
Aanvaller, 31 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Barcelona 0 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
2015/2016 Barcelona 33 26 3 0
2014/2015 Barcelona 38 43 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Als je Messi morgen weghaalt, gaan ze de komende drie jaar niets winnen’

Lionel Messi zou volgens de laatste berichten dit kalenderjaar niet meer actief willen zijn voor de nationale ploeg van Argentinië. De sterspeler van Barcelona zou onder meer vanwege de kritische blik...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Martin Ödegaard is in beeld bij Vitesse, maar ook enkele Championship-clubs loeren op de aanvallende middenvelder. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren