Dost: ‘Ik heb een vorm van PTSS overgehouden aan de aanval’

Woensdag, 13 juni 2018 om 11:42

Bas Dost heeft een psycholoog bezocht nadat hij werd aangevallen door hooligans van Sporting Portugal. De aanvaller heeft een vorm van posttraumatische-stressstoornis (PTSS) overgehouden aan het incident, zo schrijft hij in een brief waarin hij vraagt om het verscheuren van zijn contract bij Sporting.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

105 reacties (laatste reactie door ricardoquaresma)

Naast of het waar is of niet, je speelt dit goed uit Dost! Ik geef je groot gelijk.

13 juni 2018 om 14:47

Nou, daar zit ik dus ook mee, het afzeggen van oranje gebeurde nog voor dit hele verhaal. Ik noemde hem toen een mentaal zwak zak hooi (want wat is die jongen zielig als je voor je land wordt geselecteerd en op de bank moet ziten). Ik zal eerdere bewoordingen achterwege laten daar Ptss iedereen kan overkomen, maar dat dit nu juist bij hem dit oplevert verbaast me eigenlijk niet. Ik zal wel weer heel politiek correct Nederland over me heen krijgen trouwens.

13 juni 2018 om 15:19

@Heracles Bas Dost heeft in meerdere interviews aangegeven een gevoelsmens te zijn. Het prof leven is niet helemaal voor hem, maar dat weerhoud hem niet ervan te doen wat hij leuk vind, voetballen. Als hij het idee heeft dat hij door de druk niet in Oranje kan presteren, moet hij de eer aan zichzelf laten. Daar heb ik respect voor, want Oranje zou wel een droom van hem zijn geweest. Het Nederlandse publiek is een zeer lastig publiek, voor DJ’s en voetballers. We hebben altijd zulke goede voetballers gehad, dat we automatisch super kritisch zijn. Dost is gewoon geen Ruud of Patrick kluivert. We moeten hem dus ook niet zo beoordelen. En mentaal zwak zou ik niemand noemen die de topsport beoefend, anders stonden wij daar wel.

13 juni 2018 om 18:24

Mwo ben mentaal knap sterk maar heb 2 linkerbenen waar ik niks mee kan, dus die vlieger gaat niet op😉

13 juni 2018 om 15:12

De een krijgt makkelijker PTSS dan een ander. Een Bas Dost heeft hierdoor opgelopen terwijl een Alexis Sanchez hierom zal lachen. Het is een beetje persoonsgebonden en het heeft ermee te maken hoe je verleden is verlopen. Eigenlijk had de hele selectie zich moeten verzetten. 25 topatleten zullen een stuk sterker zijn dan een gemiddelde doorgesnoven hooligan.

PTSS nu moet die niet gaan overdrijven en ZEKER NIET spotten met iets als PTSS... aanstellerij die nu van alles probeert om weg te komen... zullen veel veteranen in Nederland nu wel niet van hem vinden !!

13 juni 2018 om 11:53

Er is geen handboek: hoe krijg je PTSS. Dat kan bij iedereen onder andere omstandigheden opspelen. Als hij dit misbruikt is dat heel zielig, maar om ongefundeerd te roepen dat hij niet moet overdrijven en het aanstellerij is, gaat een beetje te ver naar mijn inziens.

13 juni 2018 om 11:53

Je weet totaal niet waar je het over hebt, schaam je dood.

13 juni 2018 om 11:55

Wat een onzin zeg. Je kan door een traumatische ervaring zoiets krijgen. De ene kan er last van hebben na een overval en de ander na ervaringen in een oorlogsgebied. Ik ben een veteraan en mijn mening is dat je juist niet moet doen wat jij nu doet, iemand z'n gevoel bagatelliseren. Het kan best dat hij er last van heeft. En ik weet van dichtbij hoe zoiets is. Dus veel sterkte Bas.

13 juni 2018 om 19:33

ik ook. Maar met ptts kun je ook niet werken bij een andere werkgever. Ptts gaat niet weg als je van club veranderd. Dit is het zelfde als je zeg ik ben depressief omdat het tegen zit. En de volgende dag niet meer depressief duurt langer dan een week of een maand. zelfde met ptts.

13 juni 2018 om 23:16

Er wordt toch gezegd 'een vorm van ptss'? Hij zal dus een bepaalde angst en onrust hebben overgehouden aan het voorval. Dit voorval is ook plaatsgebonden voor hem. Kan best begrijpen dat hij zijn rust en heil elders wil gaan zoeken. Nu moet niet ineens iedereen gaan reageren alsof hij zichzelf ziet als een zwaar getraumatiseerde veteraan die dood en verderf heeft gezien. Dat beweert hij niet. Zijn werkplek, die veilig zou moeten voelen, is voor hem nu besmet. Wellicht is simpelweg contracten ontbinden te rigoureus voor de werkgever, maar een oplossing in het midden moet toch bespreekbaar zijn. Sneu voor de club, maar kan je het de spelers aanrekenen? Zet ze op de transferlijst en weeg mee dat ze wellicht niet meer dezelfde zullen zijn volgend seizoen. Krijgen beide partijen nog een beetje genoegdoening.

13 juni 2018 om 11:56

Ben jij een Psycholoog? Zo ja, heb jij hem onderzocht? Alsof alleen veteranen zoiets krijgen...

13 juni 2018 om 11:56

Volgens mij spot je er nu zelf mee door het te onderschatten. PTSS is per persoon compleet anders en de trigger is nooit gelijk. Geen domme dingen zeggen vanachter je scherm.

13 juni 2018 om 11:56

Als een Psycholoog dat bij hem heeft geconstateerd, wie ben jij of ik om dat in twijfel te trekken?
Ptss is niet alleen weggelegd voor veteranen in oorlog... Ptss is meer dan dat.

Je opmerking valt voor mij een beetje in het straatje: Je verdiend miljoenen, je moet niet zeuren.

13 juni 2018 om 11:57

Veteranen hebben niet het alleenrecht op PTSS. Het begrip trauma is breed.

13 juni 2018 om 11:57

Aangevallen worden door 50 klanten op je werkplek en mishandeld worden met een riem, blijf jij er lekker werken als er genoeg andere werkgevers zijn die je een betere aanbieding doen?

13 juni 2018 om 11:58

Ben jij wel eens aangevallen door een groep van 50 gemaskerde mannen met staven etc? Hij is ook daadwerkelijk op zijn hoofd geslagen. Er is dus sprake van fysiek geweld en mishandeling. Ik snap dat hij dan inderdaad slecht slaapt de eerst komende periode en achter iedere boom een vijand ziet. Dus denk dat jij vooral niet moet overdrijven om dit zo weg te wuiven.

13 juni 2018 om 12:03

Psvjayjay

Want alleen veteranen kunnen Ptss krijgen???
Onzin natuurlijk. Ook jij kunt door een traumatische ervaring, zoals Dost heeft meegemaakt, Ptss krijgen.

13 juni 2018 om 12:04

Ik werk als verpleegkundige in de psychiatrie en heb meerdere collega's gehad die gediagnosticeerd zijn met PTSS nadat ze aangevallen waren door een cliënt. Zijn dat ook aanstellers omdat het 'maar' om één aanvaller ging? In het geval van Dost is dit een logisch gevolg. Door vijftig gemaskerde mannen geslagen en bedreigd worden op je werkplek, die veilig hoort te zijn, is zeer ingrijpend.

13 juni 2018 om 14:22

Even een vraag. Gezien jouw achtergrond. Vanaf wanneer noem je het iets verwerken. En vanaf wanneer wordt het ptss? Ik neem aan dat er een tijdsfactor zit tussen wanneer iets een syndroom wordt en wanneer het normale coping is ook met de tijd die je daarbij nodig hebt.

13 juni 2018 om 16:54

De symptomen moeten minimaal een maand aanwezig zijn en niet verminderen.

13 juni 2018 om 23:28

Thanks

13 juni 2018 om 12:08

Als veteraan, PTSS zit in een klein hoekje. Veteranen hebben er geen patent op. Zeer vervelend voor Dost dit allemaal en ik kan zeker begrijpen dat hij dit eraan heeft overgehouden. Daarnaast zijn dit niet Dost zijn conclusies maar die van een psycholoog. Dus ga je schaamrood schamen voor deze opmerking en alle die dit een duimpje heeft gegeven. Wal-ge-lijk

13 juni 2018 om 12:19

Vind het gewaagd om dit zo te roepen. Veteranen wisten dat ze dingen mee gingen maken. En veel kunnen er niet mee omgaan. Aangevallen worden door een groep debielen is niet niks. En als de voorzitter er echt achter zit zou ik ook een hoop angst hebben toch

13 juni 2018 om 12:20

Overdrijven.. heb je hem gesproken? Heb je gezien wat hij eraan heeft over gehouden? Ben jij wel eens aangevallen door een groep agressieve supporters? Zo niet houd dan gewoon je muil dicht opperidioot.

13 juni 2018 om 12:22

Ik vind ook dat jij hier een foute opmerking hebt gemaakt, PSVJAYJAY.

13 juni 2018 om 12:34

Jij denkt dat alleen veteranen Ptss kunnen krijgen!?

13 juni 2018 om 12:41

Daar hebben we weer iemand die het beter weet hoor... hij is bij een echte psycholoog geweest staat er toch?! En die heeft een diagnose bij hem vastgesteld. Wil je dat zwart/wit op papier zien ofzo????
Wat is er mis met jou? Dost is ook niet mijn favoriete speler maar om nou te zeggen dat hij dit allemaal verzint.....

13 juni 2018 om 12:56

Weet jij hoe het is om aangevallen te worden door hooligans met bivakmutsen op en knuppels in aanslag. En daarbij hij is wel op zijn hoofd geslagen en had meerdere hechtingen in zijn hoofd.
Schaam je om zoiets te zeggen.

13 juni 2018 om 13:06

Er zijn mensen die PTSS overhouden aan een kopstaartbotsing met 30 kilometer per uur, dus wie ben jij dan om te zeggen dat dit overdreven is? Ga studeren kerel, krijg verstand van zaken en ga dan gewoon normaal reageren. Wat zal heel Nederland nu wel niet van jou vinden?

13 juni 2018 om 14:23

Jezus, wat een kortzichtige is dit psvjayjay. Als je het niet hebt meegemaakt ben jij zeker niet de persoon om hier te reageren. Hoe zou jij je voelen als je in elkaar geslagen bent door je eigen collega's bijvoorbeeld. Zou jij dan wel bij je baas blijven. Ik weet het antwoord wel. Jij zou ook wegwillen als dat is gebeurd. Je zou dan dus heel goed moeten weten dat Bas weg wil.

Jezus , beetje vermannen man kom op..als je naar een andere club wilt geef dat gewoon aan.. neem.aan dat sporting de beveiliging heeft aangescherpt

13 juni 2018 om 11:53

Jij beseft niet dat de symptomen van een PTSS ervoor zorgt dat je in het dagelijks leven niet (goed) kan functioneren. Het heeft helemaal niks met vermannen te maken. Blijkbaar was de situatie met de hooligans dusdanig angstig/stressvol voor Dost dat hij er dit aan heeft overgehouden. Meer empathie tonen zou gepaster zijn.

13 juni 2018 om 11:56

En juist daarom verkloot die de test van zijn Carrière want met PTSS gaat men niet meer professioneel kunnen voetballen

13 juni 2018 om 11:58

Tuurlijk wel. Ptss is goed te behandelen, zeker de lichtere vormen. ERDM en andere therapieën zijn heel effectief.

13 juni 2018 om 12:02

Psvjayjay als je er werkelijk niets van af weet, dan heeft het ook geen zin om dit soort dingen te blijven roepen.

En Rickyafca, met stoornissen als Ptss is "een beetje vermannen" niet genoeg. Als jij door 50 hooligans met staven belaagd wordt ga je je ook niet een beetje vermannen. Dan kan het zijn dat je in een shock geraakt en dan is "een beetje vermannen" niet meer voldoende.

Lekker spierballentaal maar ondertussen geen flauw idee hebben wat zo iemand doormaakt en hoe hij dat beleeft.

13 juni 2018 om 12:04

Uit je reactie neem ik op dat je geen enkele kennis van Ptss hebt. In het kort: een stoornis oplopen betekent niet dat je er voor de rest van je leven aan vastzit. Er zijn hier medicaties en therapieen voor om de symptomen te verlichten of zelfs de stoornis in zijn geheel te verhelpen. Dus nee: hij verkloot zijn carriã¨re niet

13 juni 2018 om 12:32

@PSVJAYJAY @RickyAFca @andere sceptici & nitwits

Verdiepen jullie je eerst eens in de materie voordat je roept dat Bas Dost zich aanstelt of misbruik zou maken van posttraumatische stressstoornis. Voor jullie onderstaande beschrijving van PTSS:

- Oorzaken PTSS
Trauma is het Griekse woord voor ‘wond’. Een psychotrauma betekent letterlijk ‘een wond op de ziel’. Die wond kan ontstaan wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Dat kan een eenmalige gebeurtenis zijn, een herhaling of een opeenstapeling van gebeurtenissen, lang geleden of recent.

- Voorbeelden van gebeurtenissen die kunnen leiden tot een trauma zijn:

oorlogsgeweld
natuurramp
vliegtuigongeluk
terroristische aanslag
aanranding of verkrachting
beroving met geweld

- De manier waarop iemand reageert op een schokkende gebeurtenis is heel verschillend. Wel staat je leven vaak op zijn kop. Je slaapt slechter, je kan je slechter concentreren, je bent prikkelbaar en hebt nachtmerries. Daarnaast kan je last krijgen van angst en somberheid en (werk)relaties kunnen onder druk komen te staan. Dit zijn normale reacties op schokkende gebeurtenissen. Je wereld is niet langer veilig en voorspelbaar. Je wordt geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheid en zo kan je het gevoel van veiligheid en controle verliezen.

- Factoren ontwikkeling PTSS
Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, krijgt een PTSS. Het is niet duidelijk waarom de één wel en de ander geen PTSS ontwikkelt na hetzelfde trauma te hebben meegemaakt. Wel zijn er een aantal factoren van belang gebleken bij het ontwikkelen van een PTSS:

- Het soort gebeurtenis
Mensen ervaren de ene gebeurtenis heftiger dan de andere. Oorlogen en seksuele misdrijven leiden tot meer klachten dan bijvoorbeeld natuurrampen.

- Duur
Hoe vaker de schokkende gebeurtenissen voorkomen, hoe moeilijker ze te verwerken zijn. Denk bijvoorbeeld aan incest, mishandeling of ervaringen in de oorlog.

- Biologische factoren
De gevoeligheid voor een PTSS lijkt erfelijk te zijn. Ook hebben vrouwen twee keer zo vaak een PTSS als mannen.

- Draagkracht
Hoe zwaar de last is die iemand kan dragen na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis wordt deels bepaald door erfelijkheid. Daarnaast is je jeugd en opvoeding belangrijk. Wanneer je in een stabiele, liefdevolle omgeving bent opgegroeid dan heb je waarschijnlijk meer ‘draagkracht’ en minder kans op een PTSS.

- Opvang
Steun en opvang vanuit de omgeving wordt vaak als troostend ervaren. Het gevoel dat je je verhaal kan doen en dat dit erkent wordt is belangrijk. Een goede opvang vermindert de kans op het ontstaan van een PTSS.

(bron: www.lentis.nl)

edit: Zie ook voor DSM-V criteria PTSS:
https://hulpgids.nl/informatie/ziektebeelden/trauma-en-stressorgerelateerde-stoornissen/posttraumatische-stress-stoornis/ptss-dsm-5-criteria

Alle registers worden nu opengetrokken om weg te kunnen. Wat overigens begrijpelijk is. Volgens mij volstaat, wanneer je dit bij het CAS aanvecht, de aanval op zichzelf ook al.

Dat de voorzitter apps naar buiten brengt werkt ook in zijn voordeel. Zal m sieren dat Dost gewoon zijn mond houdt in de media, zich zolang nodig zich aan het contract houd en de zaakwaarnemer de rest laat doen.

Als tactiek om onder je contract uit te komen de juiste, echter vraag ik mij af of dit wel daadwerkelijk het geval is. Buiten dat dit incident natuurlijk als heftig ervaren kan worden, als dit puur tactiek is, is dit wel respectloos tegen zij die echt lijden aan PTSS

13 juni 2018 om 11:59

Het is heel goed mogelijk dat ie echt ptss heeft toch? Mensen krijgen dat van minder.

13 juni 2018 om 12:02

Dat zou zeker mogelijk zijn, ik zeg ook niet dat het niet zo is. Maar in het perspectief van het verzoek om het contract te ontbinden is het zeker terecht om er vraagtekens bij te zetten imho

13 juni 2018 om 12:08

Want? Dat je werkgever er indirect voor verantwoordelijk is dat je PTSS opgelopen hebt lijkt mij juist een uitstekende reden voor contractontbinding. De vraagtekens in deze situatie moeten vooral gezet worde n bij het bizarre gedrag van de voorzitter na dit incident.

13 juni 2018 om 12:14

Kennelijk heeft hij een psycholoog bezocht die dit heeft vastgesteld dus dan mag ik hopen dat er in ieder geval een grote kern van waarheid in zit en dat het geen doelredeneren is om onder het contract uit te komen. De vraag is natuurlijk ook wat er onder 'een vorm van Ptss' moet worden verstaan. Even heel zwart/wit gesteld zal iedereen die zomaar wordt aangevallen daar wel iets van angst of een reactie aan overhouden. Dat je boos en geschrokken bent en het door je hoofd blijft spoken de eerste dagen lijkt mij eerlijk gezegd ook een normale reactie. Maar een paar nachtjes slecht slapen of met schrik in het lijf naar de club gaan maakt het nog geen 'echte' Ptss ondanks dat je wel een aantal symptomen hebt die ook bij die ziekte horen.

Als ik een dag moe en lusteloos ben heb ik ook niet meteen een burn-out. En als ik een dag druk doe heb ik ook niet meteen Adhd ondanks dat de symptomen daar misschien wel wat van weg hebben

Ik vind het heel vreemd dat de voorzitter van Sporting zomaar een whatsapp gesprek de wereld in slingert, waarin duidelijk wordt hoe kwetsbaar Dost zich opstelt naar Sporting! Ik vind dit echt een hele nare streek, PTSS is een hele serieuze aandoening en om dat dan op deze manier even te vermelden vind ik schandalig gedrag!!

Diep en diep triest, hoe 50 malloten een kliep kunnen verspesten zeg... Hoorde dat al deze mannen al in de gevangenis zitten. Kan iemand dit bevestigen? Dat ze er niet meer uit mogen komen graag.

Hoop dat Sporting voor alle spelers nog een mooi geldbedrag krijgt en dat kunnen herinvesteren in de selectie. Mooie club die ik absoluut een titel gun. Al zie ik dat de aankomende jaren zeker niet gebeuren.

Jezus wat een onzin ondertussen, je bent niet dood geslagen Dost je hebt een tik gehad. Als ze meer kwaad hadden gewild hadden ze dat zeker wel gedaan. Vind dat dit wel erg ver gaat.

13 juni 2018 om 11:58

Dus wanneer iemand je doodgeslagen heeft kan je PTSS krijgen. Heelllll logisch allemaal.

13 juni 2018 om 12:47

Het is een uitdrukking...

Dit voelt, ondanks de gebeurtenissen, ook een beetje als een spelletje van twee kanten. Het is erg wat Bas en de rest is overkomen. Dat mag niet en dat hoort niet. Maar hoezo stuurt hij een brief, die wordt gepubliceerd, met medische gegevens de wereld in?! Want dit soort dingen bespreek je toch met je adviseurs binnenkamers? Volgens mij dat allemaal niet nodig. Aangezien hij naar het CAS kan gaan om het later uit te vechten.

Ik vind het knap dat jullie hier allemaal Boven beweren dat hij zich aanstelt en dat het onzin is, terwijl een psycholoog het bevestigd

13 juni 2018 om 12:10

De mensen worden steeds egoïstischer. We denken allemaal het bij de juiste eind te hebben. Kijk hier maar overal beweren mensen het beter te weten dan wat bas zijn psycholooh heeft gezegd. Ook niemand hier kent bas persoonlijk maar in 2018 is dat niet meer van belang om een oordeel over iemand te hebben. Met zoveel mensen die overal verstand van hebben ziet de toekomst er wel heel erg rooskleurig uit. On Ik hoop dat het Bas gaat lukken om zijn contract te ontbinden. Zou hem graag bij milan willen zien!

13 juni 2018 om 12:11

Ik ben blij dat er sommigen op dit forum nog wel zinnig kunnen reageren! Niet alles is een spel van speler en zaakwaarnemer om hun zin te krijgen.
Vreselijk voor Dost dat hij zo is toegetakeld en er meer dan alleen fysiek letsel is, hopelijk kan hij met goede behandeling over deze stoornis heenkomen.

13 juni 2018 om 12:19

De psycholoog schrijft gewoon zn uren toch. Natuurlijk wordt dit dan bevestigd.

13 juni 2018 om 12:39

Dus als je maar geld op tafel legt, zegt een psycholoog alles wat je wat je wilt? Volgens mij werkt dat zo niet, de psycholoog heeft er geen enkele baat bij om Dost de diagnostiseren met Ptss.

Misschien iets beter verdiepen in de materie en hoe je Ptss kan oplopen, in welke hoedanigheid dan ook en hoe dat je kan beïnvloeden en beperken. ik zou nooit meer op dat trainingsveld willen staan.

13 juni 2018 om 13:08

In een normale wereld heeft de psycholoog er geen enkele baat bij, echter leven we niet in een normale wereld. Het zou me ook niets verbazen wanneer deze constatering tegen een bepaalde vergoeding is vergeven. Verdiepen in de materie ? Waaruit blijkt dat ik dat niet heb gedaan ? Praat alsjeblieft geen onzin.

13 juni 2018 om 13:38

Dat blijkt uit het feit dat psychologen echt niet zo makkelijk te werk kunnen gaan, alle gegevens moeten bewaard worden zodat andere instanties kunnen inzien of iets rechtmatig verklaard is. Dus jouw op niks gebaseerde onzin theorie over omkoping kan mooi de prullenbak in

13 juni 2018 om 13:39

Waarom zou een psycholoog zijn baan op het spel zetten en een fake diagnose voorschrijven voor een paar centen meer?

13 juni 2018 om 12:21

Ptss is er in alle soorten en maten. Als je tegen een psycholoog zegt al een hele poos pleinvrees te hebben na een dergelijke aanval, krijg je de stempel Ptss al. Bovendien is het geheel relatief aan waar een persoon nou precies een trauma van krijgt. De ene is er uiterst gevoelig voor en kan het zelfs al krijgen bij een opeenstapeling van kleine gebeurtenissen, de andere krijgt het na iets hevigs.

Dit is gewoon een logische tactiek om onder z'n contract uit te komen. Dat is niet zo moeilijk te concluderen, want Dost speelde voor deze aanval al met de gedachte om te vertrekken vanwege interesse. Natuurlijk is het erg wat er gebeurd is en zo'n aanval is absoluut een schande, maar dit word wel wat uitgemolken door spelers en hun zaakwaarnemers. Die schimmige voorzitter helpt de situatie nou ook niet bepaald.

Je bent misschien in eerste instantie geneigd te denken: niet overdrijven!

Aan de andere kant....Wie heeft iets soortgelijks meegemaakt? Aangevallen door een stel wilde malloten met bivakmutsen. Zo te horen een hoop mensen aangezien ze hun oordeel klaar hebben. Willen deze mensen even vertellen hoe zij met een soortgelijke situatie waren omgegaan? Misschien leest Dost mee en heeft hij er wat aan...

Het is nogal wat om opeens aangevallen te worden terwijl je aan het trainen bent. En dan lees ik hier dat sommige mensen Dost een aansteller vinden. Hoe zouden wij het vinden en wat zou er in ons hoofd gebeuren als wij op straat lopen en er komt opeens een groep hooligans van 50 man op je af? Moeten we dan gewoon doen alsof er niks gebeurd is

Is gewoon logisch dat hij dit heeft. Alle mensen die nu haten zijn erg respectloos

Hoe zit het eigenlijk met die hooligans? Waren het daadwerkelijk supporters van Sporting, of van een andere club? De vraag is altijd wat mensen met het vechten met andere clubs denken te bereiken, maar je eigen spelers en staf mishandelen, hoe kun je in godsnaam verwachten dat daar ook maar iets positiefs uitkomt.

Wat een mensen zitten toch op dit forum. Een psycholoog bevestigt het, maar nee, jullie weten wel dat het niet zo is! Schei toch uit man. Jullie zijn niet serieus te nemen.

Als een psycholoog dit constateert, dan is het gewoon zo. En waarom zou het niet kunnen? Het is gewoon een heel beangstigend moment. Je weet niet wat er gaat gebeuren, je weet niet of en wat voor wapens ze bij hebben. Ik kan me goed voorstellen dat je daar problemen aan overhoudt, in dit geval een vorm van Ptss

Ik vind het echt heel knap hoe mensen vanaf hun computertje de diagnose bij Dost stellen dat er niets aan de hand is en dat hij aanstelt. Maar dat zullen altijd dezelfde mensen zijn, die denken alles beter te weten dan ieder ander. Zoals ik zei, niet serieus te nemen die figuren.

Triest als dit waar is voor Dost. PTSS kan je al krijgen door een relatief klein iets. Ik ben zelf 7 jaar geleden uit het niets geslagen in een kroeg. Paar minuten buiten westen geweest en verder geen flauw idee meer van hoe en wat. Ik heb een prima baan, gelukkig leven en ben gezond alleen ik heb daar nog steeds last van. Drukke menigte, in de kroeg of als ik een bepaalde geur ruik sla ik dicht en krijg ik een angstig gevoel over me heen. Vraag me niet hoe of wat maar vooralsnog kom ik er niet vanaf.

Ik dacht dat we met Kluivert wel klaar waren met spelers die zich op alle mogelijke manieren proberen te verrijjken. Nou blijkbaar heeft Dostje al een andere club die hem meer salaris wil bieden. Kom op, ik wil dat ze mijn contract verscheuren. Nou als ik er iets over te zeggen had dan moest hij gewoon blijven. Stel je niet aan en anders ga je maar op de bank zitten komende jaar. Net alsof je dan per se weg moet bij de club

13 juni 2018 om 12:33

Heb het idee dat jij geen flauw idee hebt van de impact van de gebeurtenis. Enige vorm van inlevingsvermogen zou zeer welkom zijn.

13 juni 2018 om 13:30

Nou volgens mij weet jij niet hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. In dit systeem kan iedereen die weg wil even een verklaring bij de psycholoog kopen. Moet Ziyech nu ook gratis vertrekken, die zal na het bus incident ook wel slapeloze nachten hebben. Net als alle andere ajaxieden. En dit incident vergelijken met een oorlogssituatie, daar ga ik niet eens op in.

Zulke dingen hoor je niet van de mensen in de normale wereld. Dit is echt een luxe kwestie en het is verachtelijk dat Dost dit zo stelt. Als hij nu zou beloven nooit meer op een voetbalveld te komen met zijn ptts dan zou het een stuk geloofwaardiger worden het hele verhaal. Maar nee, de oplossing is gewoon naar een club gaan die meer betaald.

Leuk dat veel amateurpsychologen hier denken dat PTSS gelijk staat aan ernstig letsel wat is aangedaan. Een trauma kan door iets heel simpels worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bedrogen worden of een vuistslag in je gezicht, kortgezegd een traumatische ervaring waarbij je wordt getriggerd door een bepaalde omgeving, persoon of uitspraak bijvoorbeeld. Ik kan me heel goed indenken dat Lissabon of de club Sporting nare ervaringen naar voren haalt bij Dost. Ik zou ook niet bij mijn werkgever willen blijven als ik mijzelf daar niet veilig zou voelen.

13 juni 2018 om 13:33

Met alle respect, denk ook niet dat jou werkgever ook miljoenen euro's verliest. Het lijkt wel of we in een truttige samenleving zijn beland, waar we zoveel mee moeten huilen met iedereen die iets heeft meegemaakt. Nou daar kan je lekker op bouwen.

13 juni 2018 om 14:29

Lijkt mij ook niet, maar ik heb het ook niet over het feit dat Sporting spelers moet laten gaan. Ik heb het meer over het feit dat PTSS veroorzaakt kan zijn door iets groots als een oorlog, maar ook die iets relatief kleiner als een vechtpartij. En dan kunnen we met z’n allen wel lekker macho gaan doen en zeggen: stel je niet aan, maar wij kunnen niet zien wat er bij iemand in z’n hoofd speelt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die niet durfde te spreken over hun negatieve, angstige gevoelens en uiteindelijk het heft in eigen hand namen.

Wow,. wat een nare reacties hierboven van velen! Gelukkig zijn er ook een aantal die Bas Dost niet betichten van aanstellerij of zichzelf tactisch uit zijn contract lullen. Ik geef het je te doen om mee te maken wat hij heeft meegemaakt. Als je soms verhalen hoort van slachtoffers die zonder aanleiding op straat in elkaar geslagen zijn, dan hebben die daar nog jaren last van. Bas Dost moet zich niet zo aanstellen? Get a life..

13 juni 2018 om 12:59

Het is makkelijk oordelen van de buitenkant en puur rationeel zijn er allerlei mogelijkheden om dit uit te leggen en een standpunt in te nemen. Ptss is alleen iets dat zich niet via het internet van een grote afstand laat diagnosticeren maar heeft te maken met de ervaring van de persoon in kwestie. Het is niet voor niets dat een psycholoog of psychiater de diagnose moet stellen. Of Dost een vorm van Ptss heeft en welke vorm dat is? Ik zou het niet weten en 'een vorm van' is best een vage omschrijving en kan natuurlijk ook betekenen dat hij (heel logisch) tijd nodig heeft dit te verwerken of slecht slaapt. Aan de andere kant moeten we ook niet onderschatten wat dit soort dingen met een mens kan doen en is het ook van persoon tot persoon verschillend hoe je dit verwerkt. Bij de een kost dit meer tijd dan bij de ander en daar een waarde oordeel aan koppelen als buitenstaander is redelijk stompzinnig en respectloos want zelfs als je iets soortgelijks mee hebt gemaakt is jouw ervaring geen maatstaf voor een ander.

Laat overigens verder open of dit voldoende reden is voor een contract verscheuring en dat zal zeker niet op basis van een regeltje in een brief of de verklaring van een psycholoog gebeuren. De houding van Sporting tot nu toe laat zien dat zij er veel voor over hebben om spelers aan hun contract te houden en dat zal dus waarschijnlijk een juridische procedure gaan worden als beiden vasthouden aan hun lijn. Gevolg is meerdere onderzoeken en deskundigen die hun visie geven en of je daar nu veel beter van wordt....?

Het is sowieso te hopen dat Dost hier geen blijvende schade aan overhoudt en dit fysiek en mentaal snel kan verwerken. Uiteindelijk is dit natuurlijk gewoon heel vervelend voor de persoon of personen in kwestie en is de impact op contracten etc maar bijzaak

Ik kan begrijpen, bij onwetende mensen, dat hij de schijn tegen heeft echter het af te doen als aanstellerij dat is echt onzin. Ik ben zelf ooit een keer klemgereden door een auto waar 4 personen uitstappen en roepen pak hem. Ik heb geen klappen gehad want toen ze bij me kwamen riepen ze grapje we doen je niets. Nu ga ik zeker niet roepen ik Ptss heb of heb gehad wel kan ik je aangeven dat ik daar ruim 6 maanden last van heb gehad (groepen ontwijken door om te fietsen, als ik aangesproken werd door een groep geen reactie geven en weglopen). Vergeleken met 50 doldwaze supporters en fysiek geweld is mijn ervaring zeker anders en juist door mijn ervaring zeg ik ja ik kan me voorstellen dat er iets knapt in je en dat het label Ptss krijgt.

Dit is echt uitermate ernstig en vervelend voor Dost, als voetballer is zijn plezier momenteel gewoon weg.
In welke vorm dit wordt gediagnosticeerd, licht of zwaar, maakt geen zak uit.

Je staat toch doodangsten uit als 50 van die malloten met bivakmuts op je afkomen, zonder dat je jezelf kan verdedigen of wordt verdedigd door de club. Dit soort criminelen hebben een uiterst sterke drang om zichzelf te profileren door misbruik te maken van een voetbalclub. Zij zullen een ieder aanpakken die in de weg staat van hun eigen succes, namelijk het pronken van sterkte.

We mogen nog blij zijn dat Dost naast Ptss maar lichamelijk schrammen (diepe snee) en een hersenschudding had. Dit had serieus ernstiger kunnen aflopen.

Je bent speler van een club. Je wordt aangevallen door een deel van de aanhang die is opgehitst door de voorzitter omdat je ‘maar’ derde wordt in de competitie. Je komt thuis en je moet maar dealen met alle nare mentale gevolgen van die klap. Je bent angstig en hebt hoofdpijn. Je zaakwaarnemer neemt de communicatie ondertussen waar en meldt namens jou dat je contractontbinding wil. Je ziet het namelijk niet meer zitten om voor deze man en club te spelen. Maar de voorzitter publiceert deze communicatie, zegt dat je niet moet zeuren en dat je echt niet weg kan en houdt in het openbaar een persconferentie zonder ook maar enige spijt te tonen of je serieus te nemen. En het is dezelfde voorzitter die de aanhang heeft opgehitst. En het is dezelfde voorzitter die niet gaat aftreden omdat dit gebeurt is, terwijl dat het minste is wat hij kan doen omdat dat een normaal gesprek tussen club en spelers in de weg zit.

Man, man, wat een verhaal. Je kan er bijna een boek over schrijven. Dat Dost weg wil snap ik in ieder geval volkomen.

Ach het is allemaal makkelijk roepen, iedereen zit anders in elkaar. De één krijgt een klap en beseft dat die niet van glas is en de ander heeft er veel meer moeite mee en loopt er een trauma van op.

Valt gewoon weinig over te zeggen als je de persoon niet persoonlijk goed kent, triest is het in elk geval wel voor Dost.

Ieder zijn eigen mening, maar Bas een aansteller noemen vind ik zelf echt belachelijk.

Ik denk dat we bijna allemaal wel een (licht) trauma zouden oplopen als we aangevallen worden door een bende gemaskerde idioten waarbij je je leven op dat moment niet meer zeker bent.

Als ik hem was zou ik Portugal verlaten en nooit meer terug komen. Laat die mensen het maar uitzoeken daar.

Na 2 dagen al een soort PTSS geconstateerd. Wat een onzin! De schrik zit er vast in bij Bas. Maar PTSS of een soort is na 2 dagen niet te constateren. Je hebt over een langere periode moeite met verwerken. Hetbeleving op onverwachte momenten. Het is bizar dat hij zulke woorden gebruikt. Of hij heeft de mentale weerbaarheid van een slagroomsoes, of gebruikt de situatie. Denk dat veteranen en politie ggd en brandweermensen dit niet kunnen waarderen.

13 juni 2018 om 19:15

Dat zegt hij ook niet. Hij zegt dat hij na twee dagen naar een psycholoog is gegaan, maar niet dat PTSS op die dag al gelijk is gediagnosticeerd. De diagnose kan ook pad na een aantal sessies over dagen of weken zijn gesteld.

Ben trouwens benieuwd hoe jij zou reageren, nadat er een woeste horde van 50 woeste gemaskeerde hooligans gewapend met riemen, strijkbouten en knuppels al schreeuwend op je af kwam rennen, je met de gesp van een riem vol op hoofd wordt gemept, waarbij je een bloedende jaap van 10 cm oploopt en je moet rennen voor je leven.

Je zult wel een stoere jongen zijn zonder de mentale weerbaarheid van een slagroomsoes en de volgende dag lachend opstaan als ik je zo hoor.

Ik denk bij dat juist veteranen, politieagenten, ambulancepersoneel en brandweermannen zich in kunnen leven wat Dost heeft beleefd en herbeleefd. Die hebben door hun ervaring meer emphatisch vermogen dat jij waarschijnlijk hebt.

13 juni 2018 om 23:33

Jij weet niet of ik tot een bepaalde arbeidsgroep behoor, jij weet niet of ik meer van PTSS afweet. Jij weet niet hoe mijn empatisch vermogen in elkaar steekt. Jij weet niet of ik wel eens een grote groep debielen op mij af heb zien komen. Voor jou vragen knul. Maar een soort van PTSS na 1 of 2 maanden geconstateerd, is echt onzin. Dat de schrik en angst erin zit bij Dost, geloof ik helemaal. PTSS trajecten lopen lang, erg lang!

14 juni 2018 om 00:14

Knul? Hoe weet je mijn leeftijd? Voor jou een vraag. Je hebt het echter tegen een volwassen persoon. Waarom zo weinig respectvol?

Moet ik je door en door kennen om op je post te kunnen en te mogen reageren? Ik mis gewoonweg wat emphatie in je post. Daar reageer ik op. Niet op je persoon, psyche of achtergrond.

Verder is je arbeidsgroep of je ervaring met op je af komende groepen debielen minder relevant, of niet?

Met een vorm van PTSS, zoals Dost dat benoemt, kan bedoeld worden een acuut stress syndroom of acute stressstoornis (ASS) dat reeds al na enkele weken kan worden gediagnostiseerd, ter informatie. Mocht je me willen corrigeren, dan hoor ik het graag van je. Ik wil de discussie best met je aangaan.

Bas is altijd goed voor ons geweest. Persoonlijk denk ik dat hij dit wat overdrijft om de club te kunnen verlaten in deze negatieve tijden maar ik neem het hem niet kwalijk.

Wie ik het wel kwalijk neem zijn geldwolven als William en Patricio die de club al jaren proberen te verzieken. Ondankbare honden zijn het die eerst naar zichzelf zouden moeten kijken in plaats van de club in deze moeilijke tijden de rug toe te keren. Ik hoop ze nooit meer terug te zien!

Wat Bas heeft noemt men "doodsbang " ptss is iets compleet anders , als hij dat echt heeft is het einde carriere! Geef hem wel gelijk dat hij weg wil maar kom op zeg dit zegt hij puur om zihn vertrek af te dwingen natuurlijk!

Wat Bas heeft noemt men "doodsbang " ptss is iets compleet anders , als hij dat echt heeft is het einde carriere! Geef hem wel gelijk dat hij weg wil maar kom op zeg dit zegt hij puur om zihn vertrek af te dwingen natuurlijk!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sporting Portugal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto8864
2.Benfica8158
5.Rio Ave51-2
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Bryan RuizAanvaller348
Joao MarioMiddenvelder336
Islam SlimaniAanvaller3327
William CarvalhoMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Sporting Portugal.

70 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Sporting Portugal 1 2 0 0
2017/2018 Sporting Portugal 30 27 2 0
2016/2017 Sporting Portugal 31 34 4 0
2016/2017 VfL Wolfsburg 1 0 0 0
2015/2016 VfL Wolfsburg 22 8 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dost komt enorme misser te boven en houdt na rust huis

Sporting Portugal is met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen in de Portugese competitie. Het elftal van trainer José Peseiro won zondagavond met pijn en moeite op bezoek bij Moreinese:...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 18 augustus
Josep María Bartomeu en Nasser Al-Khelaifi hebben vrijdag gesproken over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren