Woensdag, 13 Juni 2018

Ajax hangt forse prijskaartjes aan gewild tweetal

Juventus is ‘optimistisch’ over Emre Can. Algemeen directeur Giuseppe Marotta verwacht dat de middenvelder binnen tien dagen is ingelijfd. (La Gazzetta dello Sport)
Met een bod van twintig miljoen euro hoopt Olympique Lyon Abdou Diallo los te kunnen weken bij 1. FSV Mainz 05. De centrale verdediger, international van Jong Frankrijk, maakte afgelopen seizoen veel indruk in de Bundesliga. (L’Équipe)
/
Ajax laat Frenkie de Jong alleen vertrekken bij een aanbieding van vijftig miljoen euro. Geïnteresseerde clubs moeten zelfs nog iets meer op tafel leggen voor Matthijs de Ligt, voor wie de Amsterdammers zestig miljoen wensen te ontvangen. (Mundo Deportivo)
Zelfs als Maurizio Sarri aan de slag gaat bij Chelsea, blijft Elseid Hysaj bij Napoli. Volgens zaakwaarnemer Mario Giuffredi is een vertrek uit Napels momenteel niet aan de orde voor de vleugelverdediger. (Radio Kiss Kiss Napoli)
Fiorentina heeft een aanbieding van Internazionale voor Federico Chiesa van tafel geveegd. I Nerazzurri boden 45 miljoen euro én Yann Karamoh voor de Italiaanse vleugelaanvaller. (FCInterNews)
Carlos Izquierdoz van Santos Laguna lijkt niet de opvolger van Lisandro Magallán bij Boca Juniors te worden. De Argentijnse topclub wil eerst een centrumverdediger in huis halen alvorens Magallán naar Ajax mag vertrekken. (TyC Sports)Poll

Denk jij dat Matthijs de Ligt volgend seizoen nog bij Ajax speelt?


69 reacties (laatste reactie door constant kante)

Voor 110 miljoen kun je denk ik (zo niet nog betere) alternatieven kopen voor deze 2 spelers. Alhoewel ik De Ligt wel echt een (uniek) beest vind.

13 juni 2018 om 09:31

Misschien wel, maar je kan het salaris niet betalen. En die verdiensten mogen volgens mij ook niet gebruikt worden o het salarisplafond op te schroeven, dus eigenlijk zit Ajax een beetje in een vreemde situatie: men moet de begroting verhogen om hogere salarissen uit te kunnen keren om betere spelers aan te kunnen trekken, maar om een hogere begroting te krijgen moet men betere spelers hebben en dus hogere salarissen uitkeren.

13 juni 2018 om 09:43

Als je de kosten onder controle hebt en je omzet laat structurele groei zien, dan kun je ook het salarisplafond opschroeven. Daarmee sterk je concurrenten in NL ook weer de loef af. Dit wil niet zeggen dat iedereen meteen meer moet gaan verdienen maar er mag best verschil in salaris zitten...messi verdient toch ook meer dan de rest? Ajax heeft dus mogelijkheden met dat geld. Ze kunnen ook vd beurs of wat met het stadion doen, daar kunnen ze met nog meer zekerheid hun omzet structureel mee vergroten waardoor op termijn ook het salaris plafond omhoog kan...wat gewoon super cruciaal is in het binden van mensen, er zijn nu eenmaal veel broodvoetballers waar niets mis mee is overigens

13 juni 2018 om 10:01

Verkoop van spelers is geen zekerheid. Ook al gebeurt dat jaren op rij. 5 jaar vaste salaris lasten is wel een zekerheid dus zo werk het niet. De goeie spelers verdienen zoveel meer bij zelfs degradatie ploegen in de bpl. Wat doen ze met een miljoentje of 2 meer in nl en een leipe belasting systeem ? Daarnaast krijg je gewoon gezeik in je kleedkamer. Nu al wilt een 19 jarige het meest verdienen en dat terwijl hij amper wat gepresteerd heeft. Een schone die echt op retour is zal misschien ook meer willen obv dienstjaren. Veltman idem. Lachwekkend eerlijk gezegd. Als dit team 3 x op rij kampioen is geworden in de afgelopen 4 jaar dan had ik het nog begrepen, maar ze presteren niet eens. Salaris hoort te dalen eerlijk gezegd

13 juni 2018 om 10:28

@bierpens

Jeschrijft: "als je de kosten onder controle hebt en je omzet laat structurele groei zien, dan kun je ook het salarisplafond opschroeven".

Ajax heeft vlak na de machtswisseling al een enorme bezuinigingsoperatie doorgevoerd omdat de club op veel te grote voet leefde en de begroting zwaar verliesgevend was. Een van de instrumenten om bezuinigingen door te voeren, was juist het instellen van het salarisplafond. Ajax heeft al het hoogste salarisbudget van Nederland en veruit het grootste deel van de begroting gaat op aan de opleiding en salarissen. Het enige waar de club nog op kan bezuinigen, is de salarissen en de begroting staat ook al jarenlang op vrijwel hetzelfde niveau. In NL is zelfs de kampioen niet meer zeker van deelname aan de poulefase van de CL en die kun je dus ook niet begroten. Het enige waar Ajax nog geld mee kan verdienen is de verkoop van spelers, maar het zijn vooral de topspelers die veel geld opleveren, terwijl je die juist nodig hebt om de kwaliteit van de selectie op peil te houden om structureel om de prijzen te kunnen meedoen. Het klopt dus helemaal niet wat je veronderstelt. Ajax kan het salarisplafond niet substantieel vergroten, daarvoor zullen eerst nieuwe inkomstenbronnen moeten worden aangeboord. En dat is heel makkelijk gezegd, maar blijkt des te moeilijker te realiseren.

13 juni 2018 om 11:07

Ajax heeft jaren CL begroot zonder dat ze dat geld daadwerkelijk kregen. Je kunt doen wat je wilt met je begroting, dus ook je salarishuis vergroten. Het salarisplafond moet je behouden, maar ook drie uitschieters toestaan. Dit zijn je toppers die wel hun derde contract tekenen.

13 juni 2018 om 11:21

@scepticus In je verhaal ga je ervan uit dat ajax het salarisplafond permanent en/of voor veel spelers verhoogd. Maar op het moment dat ajax 100m in kas heeft en besluit 2 uitzonderlijke spelers te verlengen of te halen voor 5 jaar met 500k extra per jaar elk, dan is dat gewoon een eenmalige uitgave van 5m extra. Wat prima te verantwoorden is. Als er weer 50 voor een speler binnenkomt kun je bepalen dat wederom voor 1 of 2 spelers te doen. Als er een jaartje niets binnenkomt doe je het niet. Daarmee zeg ik niet dat ze dat moeten doen, dat moeten ze zelf bepalen. Maar het is niet onmogelijk, zoals je lijkt aan te geven.

13 juni 2018 om 11:42

Bierpens

"als je de kosten onder controle hebt en je omzet laat structurele groei zien, dan kun je ook het salarisplafond opschroeven. "

Klopt. Maar dan moet Ajax dus wel eerst die structurele groei laten zien in de omzet. Daarvan is nog geen sprake. Sterker, de omzet over het lopende boekjaar kent naar verwachting een omzetdaling van tien miljoen Euro. En je kunt alleen verantwoord je salarisgebouw fors opwaarderen als je dat kunt doen vanuit je structurele inkomsten kant en niet door bijvoorbeeld daar incidentele transferinkomsten voor te gebruiken.

Daarbij verwacht Ajax over het lopende boekjaar een operationeel verlies te lijden, dus wat dat betreft zit dat opschroeven van dat salarisplafond er waarschijnlijk financieel gewoon niet in, tenzij Ajax echt een manier zou vinden om de inkomsten structureel te verhogen.

Overigens is de gedachte om meer salaris te bieden om spelers te halen of (beter) te kunnen behouden ook maar relatief. Want in wezen moet je je afvragen wat het effect zou zijn van het verhogen van je salarisplafond van één naar, ik noem maar wat, twee miljoen Euro. Let wel, bruto dan he. Daarmee ga je natuurlijk nog steeds geen echte toppers naar Nederland halen. En ga je wel je talenten langer houden? Ze kunnen elders nog steeds gewoon drie keer zoveel verdienen. Zolang dát blijft is, in mijn ogen, wat Ajax zelf kan doen in de salarissfeer marginaal.

Dat eigen vermogen kan je volgens mij echt het beste aanwenden aan het eigendom van een eigen stadion. Dát is het Bayern model dat Ajax zou kunnen navolgen. Want dat Ajax, zoals Bayern, nu eventjes Van Ginkel, Lozano, Berghuis en Alireza koopt om de concurrentie te verzwakken, zoals Bayern kan doen, dat is ondenkbaar. Zoveel geld heeft Ajax niet én niet de ruimte in het salarisgebouw. Dat van de beurs halen zou geen doel op zich zijn. Dat levert structureel verder helemaal niets op waar Ajax echt wat aan heeft. De club kan prima gerund worden als een vennootschap.

13 juni 2018 om 11:52

Jammer dat Frenkie überhaupt te koop is! Echt het grootste talent van Ajax. Maarja 50 miljoen is een leuke bedrag.

13 juni 2018 om 12:27

Er is een reden waarom Ajax daarvan is afgestapt @ Glory. Nogmaals zo werkt het niet. Je houdt alleen jezelf voor de gek.

13 juni 2018 om 12:44

@dante

Je schrijft: "in je verhaal ga je ervan uit dat ajax het salarisplafond permanent en/of voor veel spelers verhoogd. Maar op het moment dat ajax 100m in kas heeft en besluit 2 uitzonderlijke spelers te verlengen of te halen voor 5 jaar met 500k extra per jaar elk, dan is dat gewoon een eenmalige uitgave van 5m extra. Wat prima te verantwoorden is. Als er weer 50 voor een speler binnenkomt kun je bepalen dat wederom voor 1 of 2 spelers te doen. Als er een jaartje niets binnenkomt doe je het niet. Daarmee zeg ik niet dat ze dat moeten doen, dat moeten ze zelf bepalen. Maar het is niet onmogelijk, zoals je lijkt aan te geven".

Je maakt dezelfde fout die vele mensen maken, door je te focussen op het eigen vermogen, terwijl de salariskosten uit de begroting betaald moeten worden. Die is hooguit kostendekkend en als je de salarissen gaat verhogen, ga je meer geld uitgeven en wordt die dus weer verliesgevend. Het salaris van een speler is vastgelegd in zijn contract en dus een contractuele verplichting die je moet nakomen, ook als er minder geld binnen komt. Een begroting geldt voor 1 boekjaar en als je een speler verkoopt voor 50 miljoen, komt dat bedrag dan ook uitsluitend ten bate van het lopende boekjaar. Het geldt dat je overhoudt is de bedrijfswinst en daarmee kun je of dividend uitkeren of het aan het eigen vermogen toevoegen. Wat je ook doet, je kunt het niet meer gebruiken in het volgende boekjaar , dan moet je gewoon weer op 0 beginnen.

Je redenaties kloppen niet omdat je kennelijk onvoldoende van boekhouden afweet en daar gaat het hier om. Ajax heeft een hooguit kostendekkende begroting en als je de ene speler wat meer geeft, zal je dat op het salaris van een andere in mindering moeten brengen om verlies te voorkomen. En omdat het salaris in het contract van een speler is vastgelegd, kan dat dus niet. De enige manier om uit te voeren wat jij voorstaat, is het aantal contractspelers terug te brengen, zodat je een of meer salarissen uitspaart en de baten daarvan kunt aanwenden om andere salarissen te verhogen. Dat is echter een volstrekt onzalig idee omdat Ajax in het verleden grote problemen heeft gehad doordat de salarissen van spelers onderling teveel verschilden en daar juist van is afgestapt omdat de club lering wil trekken uit de fouten die in het verleden zijn gemaakt. En hanteert daarom nu een gelijkmatiger salaris systeem. Dat blijkt in de praktijk uitstekend te werken en dat ga je natuurlijk niet weer overboord gooien om 1 of 2 spelers tevreden te stellen. Van een salarisverhoging van 500.000 Euro vloeit bovendien meer dan de helft regelrecht de schatkist in en houdt een speler dus minder dan de helft over. De salarisverschillen met het buitenland zijn dermate groot dat je een speler die wil vertrekken met een loonsverhoging van minder dan 250.000,00 per jaar daar echt niet van gaat afbrengen.

Omdat alle spelers een min of meer gelijkwaardig salaris hebben, zijn ze in de meeste gevallen bereid genoegen te nemen met het salaris dat Ajax kan bieden. Ajax moet ieder jaar wel een paar contracten verlengen en als de club de fout zou maken om individuele spelers meer te gaan bieden, kan je er donder op zeggen dat andere spelers ook geen genoegen meer nemen met het salaris dat Ajax kan bieden en een hoger salaris eisen in ruil voor hun handtekening. Net zo goed als jer van kunt uitgaan dat de spelers die al hebben getekend ontevreden zullen worden en eerder bereid zullen zijn om te vertrekken als er een aanbieding komt. Met ideeen zoals die van jou, schiet een club zich niet alleen in de eigen voet, maar ze schiet er bovendien ook helemaal niets mee op omdat er om spelers die perse weg willen daarvan te weerhouden, veel hogere bedragen dan 250.000,00 op tafel moeten komen. En dat kan een club als Ajax zich pas veroorloven als de inkomsten structureel omhoog gaan.

13 juni 2018 om 13:04

@glory

Je schrijft: "ajax heeft jaren CL begroot zonder dat ze dat geld daadwerkelijk kregen".

Dat klopt. Met als gevolg dat binnen 7 jaar bijna de gehele beursopbrengst er door heen is gedraaid. Als dat onzalige beleid niet door de Revolutie een halt was toegeroepen, was Ajax in dezelfde neerwaartse spiraal als Feyenoord terecht gekomen en misschien nu zelfs wel failliet geweest. Dus ja, je kunt inderdaad doen wat je wilt met je begroting en dus ook je salarishuis vergroten. Maar de consequentie zal zijn dat je in het gunstigste geval je licentie kwijt raakt en in het ongunstigste geval failliet wordt verklaard.

13 juni 2018 om 15:04

Scepticus38 ik reageer op: 
"ajax kan het salarisplafond niet substantieel vergroten, daarvoor zullen eerst nieuwe inkomstenbronnen moeten worden aangeboord." In feite kun je doen wat je wilt, met de inkomstenbronnen die je hebt. Als je 25 miljoen aan een transfer overhoud kun je 5 jaar lang je salarishuis met 5 miljoen verhogen. Daar ga je niet failliet van.

13 juni 2018 om 15:26

Ik meng me ook even in je discussie met dante omdat ik zie dat dat mooi aansluit.

“ Je maakt dezelfde fout die vele mensen maken, door je te focussen op het eigen vermogen, terwijl de salariskosten uit de begroting betaald moeten worden. Die is hooguit kostendekkend en als je de salarissen gaat verhogen, ga je meer geld uitgeven en wordt die dus weer verliesgevend.”

Niet als je je begroting ophoogt met een storting vanuit eigen vermogen.

“als de club de fout zou maken om individuele spelers meer te gaan bieden, kan je er donder op zeggen dat andere spelers ook geen genoegen meer nemen met het salaris dat Ajax kan bieden.”

Je moet het pas vanaf het 3e contract doen. Als dit er voor zorgt dat andere spelers ook willen tekenen tot hun 28e lijkt me dat geen nadeel, mee eens?

13 juni 2018 om 15:37

Glory

In theorie zou dat kunnen, ware het niet dat je wel verplicht bent om, bijvoorbeeld, als je vandaag een speler haalt met een contract voor vijf jaar, om nu al financiële dekking te hebben voor dat gehele salaris inclusief alle hefingen en toeslagen voor de gehele contractsperiode. Het is dus praktisch lastig om te stellen dat je 'vijf jaar lang' je salarishuis met één bedrag kan verhogen. Want hoe zie je dat voor je? Het betekent namelijk dat je dus, over vijf jaar, je salarisgebouw weer zult moeten inkrimpen. Hoe ga je dat aan je spelers verkopen? En de bestaande contracten daar kun je niet aantornen.

Ding is dat Scepticus gewoon een goed punt aansnijdt. Ajax heeft al verreweg het grootste salarisgebouw. Op de huidige begroting wordt al ruim 60% puur aan salariskosten besteed. Als je dat wilt vergroten, dan kan dat echt alleen maar door je inkomsten structureel (dus niet met transferwinsten en/of via het eigen vermogen) te verhogen zodat je ook structureel die toenemende kosten kunt financieren binnen je operationele exploitatie. En feit is dat op dit moment Ajax een exploitatie heeft waarbij alleen in de gunstigste jaren midner wordt uitgegeven dan wordt binnengehaald. Sterker, door het missen van Europees voetbal zal Ajax over het lopende boekjaar operationele verlies draaien. Dat verlies wordt gecompenseerd door de winsten op de transfers zodat het bedrijfsresultaat positief zal zijn. Maar het geeft dus duidelijk aan dat de ruimte om het salarisgebouw echt structureel te verhogen er op dit moment niet is.

13 juni 2018 om 16:02

@kante. Duidelijk verhaal! Je noemt eerder de koop van de Arena als optie om de omzet structureel te verhogen. Heb jij enig idee wat zoiets zou opleveren?

13 juni 2018 om 16:26

Dat geeft niet per se aan dat er geen ruimte is want het is logisch dat je verlies draait als de Europese inkomsten wegvallen. Daar heeft Ajax die buffer gelukkig voor. Heb je die niet, moet je ook niet op EL begroten.

Ik vind het moeilijk te geloven dat elke club vanuit verplichting de salarissen van de spelers voor de volledige duur van alle contracten heeft liggen.

Ik had Klaassen een contractvoorstel gedaan tot 2022 voor 2 miljoen netto per jaar. Dat hoef je niemand uit te leggen. Als Onana vervolgens ook komt voor 2 miljoen netto mag hij ook tekenen tot zijn 28e. Eens zien of hij dat wilt. Als Veltman vervolgens ook komt, wijs je hem op zijn contract tot 2020 en verkoop je hem in 2019. Klaassen had overigens geweigerd want die verdient nu 100k per week.

13 juni 2018 om 17:15

Wanneer je structureel 2 talenten verkoopt elk jaar voor totaal 70 miljoen plus kun je daar ook op begroten en is het opleiden van talenten een verdienmodel geworden.

13 juni 2018 om 17:22

@glory

Je schrijft: "niet als je je begroting ophoogt met een storting vanuit eigen vermogen".

Ajax is een beursgenoteerde NV en daarvoor geldt wettelijke regelgeving om de positie van de aandeelhouders te beschermen. Eigen vermogen staat op de balans van een bedrijf aan de creditzijde omdat het boekhoudkundig een schuld is van het bedrijf aan de aandeelhouders. Wat denk je wat er met de Directeur van een bedrijf gebeurt als hij dat geld gaat gebruiken om vermijdbare kosten als een salarisverhoging te financieren? Die tekent daarmee zijn eigen ontslagbrief. Contracten lopen meestal tot maximaal vijf jaar door en zijn contractueel vastgelegde verplichtingen. Dat betekent dat je al die tijd kapitaal van je bedrijf in je eigen begroting moet pompen waardoor dat kapitaal afneemt, terwijl de opdracht van de aandeelhouders aan de Directie juist is om dat kapitaal te laten groeien. Eigen vermogen in een begroting pompen doe je alleen als het een investeringsbegroting betreft en niet in een jaarbegroting. In een gezonde bedrijfsvoering is het zaak om te bezuinigen als je geld tekort komt. Het kapitaal van een bedrijf aanwenden om verliezen af te dekken, daar komt het tenslotte feitelijk op neer, is je reinste financiele wanbeleid en gaat door geen enkele RvC goedgekeurd worden. Al helemaal als je die verliezen willens en wetens zelf veroorzaakt door volstrekt onnodig geld uit te geven waar geen dekking tegenover staat. Bovendien is het strijdig met de begrotingsregels van de Knvb, waardoor je ook nog eens je licentie in de waagschaal stelt.

Vervolgens schrijf je: "je moet het pas vanaf het 3e contract doen. Als dit er voor zorgt dat andere spelers ook willen tekenen tot hun 28e lijkt me dat geen nadeel, mee eens?"

Een speler tekent zijn eerste contract doorgaans op zijn 16e en zijn tweede op zijn 18e. Als zijn tweede contract afloopt, is hij 23e en op die leeftijd zijn spelers bij Ajax al lang vertrokken als ze goed genoeg en het waard zijn om er een hoger loon aan te spenderen. Het dus complete onzin wat je zegt. Je kunt geen enkele Nederlandse speler meer verleiden om tot zijn 28e in NL te blijven spelen. In de eerste plaats zijn de sportieve ambities om te vertrekken doorgaans groter dan de de financiele. Bovendien zijn de verschillen met het buitenland zo groot dat een verdrievoudiging van het salaris nodig zou zijn om een speler die wel vanwege het grote geld vertrekt, daarvan te weerhouden. En dat is volstrekt onverantwoord.

13 juni 2018 om 20:09

De directie moet allereerst zorgen voor sportief succes. Als ze daarin faalt mogen ze hun ontslagbrief tekenen. Dat moet, ongeacht van het beleid dat je voert. Het salarishuis verhogen met kapitaal (winst uit transfers buiten de begroting om) als onderdeel van een plan om de prestaties te verhogen is daarom goed te verantwoorden. Zeker als je zo vaak grote transfersommen binnen harkt.

Ajax hoeft niet elke speler te behouden tot na zijn 23e. De club moet juist blijven verkopen want daar verdient de club goed geld mee. Echter een drietal toppers dat derde contract laten ondertekenen gaat sportief een groot verschil maken en daarom moet het salarishuis vergroot worden. Het gemiddelde salaris in Engeland (hoogste ter wereld) is 50k per week. Dit kan Ajax matchen, zeker voor maar drie man! En het is sportief zeer uitdagend om bij Ajax te spelen. De club moet vaker kampioen worden dan nu gebeurd, en Europees is er veel te winnen. Spelers gaan echt niet liever naar een grauwe Duitse middenmoter dan naar Ajax. Ajax doet zichzelf te kort op het moment.

14 juni 2018 om 01:02

scepticus Je kunt het blijven zeggen, maar dat maakt het niet minder waar. Een club is helemaal niet verplicht eigen vermogen te behouden. Binnen de club kan gewoon voorgesteld worden om voor een buitenkans x bedrag te gebruiken voor het vastleggen van een spelers salaris voor een bepaalde periode. Zoals kante aangeeft moeten dan wel alle kosten worden meegenomen, maar dat is geen hogere wiskunde. En dat hoeft ook geen invloed te hebben op het salarisplafond. Dat plafond is namelijk een policy, geen regel.

13 juni 2018 om 09:32

Het probleem is ook niet dat je voor het geld geen geschikte vervangers kant halen. Het probleem is dat deze vervangers niet in NL willen spelen.

Daarbij zou dit betekenen dat Ajax weer volledig opnieuw kan beginnen met bouwen. Want Kluivert, Ziyech, de Jong, de Ligt en wellicht Onana is een rijtje dat samen wel de kern van het team vormt. Natuurlijk kun je Schuurs/Magallan zien als vervangers voor de Ligt, Bande voor Kluivert en Labyad voor Ziyech, maar dan ga je er in kwaliteit fors op achteruit.

Zelfs als ze een wereldklasse middenvelder aantrekken (ik zou niet weten wie), dan nog gaan ze erop achteruit. En misschien nog erger, met zoveel nieuwe spelers zijn ook alle ingesleten patronen er weer uit.

Als de uittocht werkelijk zo groot is als alle media doen geloven zie ik het somber in voor Ajax komend seizoen.

13 juni 2018 om 10:22

Als je genoeg salaris biedt komen de spelers vanzelf wel heb je gezien in de begin tijden van Chelsea, City en PSG. Een Shakhtar heeft ook geen denderende competitie maar heeft wel hele goede voetballers altijd. De regering zou wat moeten aanpassen in het belasting stelsel dat topsporters maar 35% belasting hoeven te betalen, daarmee hebben voetbalclubs meer profijt omdat ze toch een hoger salaris kunnen bieden en alle andere topsporters hebben zo meer geld beschikbaar om hun sport beter uit te oefenen.

13 juni 2018 om 11:52

Waarom zou de normale werkende Nederlander daarvoor op willen draaien?? Makkelijk gezegd 35% belasting.

13 juni 2018 om 11:32

Dat is het hele idee erachter ook, Ajax wil niet verkopen en plakt een stevig prijskaartje op deze spelers zodat niet de hele zomer de ene na de andere club komt informeren.

13 juni 2018 om 16:29

Moet je ook niet kopen.. Opleiden! Eventueel grote talenten kopen als Pasquali en Niclas Jensen mar ook nu weer Perr Schuurs. Uiteindelijk bouwt Ajax zoveel kapitaal op dat we fin. ook wat meer kunnen bieden als we dat kapitaal goed inzetten.

Al wat jaartjes geleden zaten allemaal te gijlen op de bedragen die de grotere clubs uit Portugal voor hun spelers wisten te ontvangen. Waarom dat in Nederland nou niet kon. En het leek ook moeilijk vanwege die afkoopclausule die ze daar in hun contracten betrekken.
Maar het is goed om te zien dat op dit moment Ajax en hopelijk ook andere Nederlandse clubs toch langzaam die kant opgroeien. Nee, we zijn er nog niet, maar de tekenen zijn hoopgevend.
Vroeger sprongen we een gat in de lucht voor elke transfer die boven de 20M lag.

13 juni 2018 om 09:40

Dat staat en valt natuurlijk bij het succes dat spelers hebben na hun transfers. Je zag dat de toppers die uit Portugal werden weggekocht steevast uitgroeiden tot toppers in een grote competitie. Dit in tegenstelling tot veel spelers uit NL die toch niet konden aanhaken op een hoger niveau. Jongens als Fer, Alderweireld, Vermaelen, de Jong, Elia, Ruiz, etc. waren in Nederland de top, maar konden niet mee in de top van grotere competities (iig niet direct vanuit de eredivisie). Vroeger met spelers als vd Vaart, Sneijder, Robben, Nistelrooij, Cocu, Boertjes enzo, werden alle Nederlandse topspelers een succes in het buitenland en dat zag je terug in de prijs.

Langzaam zie je dit een beetje terug komen door jongens als Sanchez, Wijnaldum, Cillessen en Eriksen die direct vanuit de eredivisie een stap konden maken naar een hoger niveau. Dan worden hoge transfer sommen gerechtvaardigd en kan NL beter verkopen.

13 juni 2018 om 10:03

Dat, en Ajax kan het nu ook vragen door hun financieel sterke positie.

13 juni 2018 om 11:11

@ Remcob,

- Dit in tegenstelling tot veel spelers uit NL die toch niet konden aanhaken op een hoger niveau -

De echte toppers van Ajax (op hun positie) zijn in het buitenland ook gewoon geslaagd.
- Vertonghen (spurs)
- Suarez (barca)
- Eriksen (spurs)
- Alderweireld (spurs)
- Vermealen (arsenla, Barca)
- Cillessen (barca)
- Sanchez (spurs)
- Blind (manu)

Klaassen is 1 van de weinige die het tot op heden niet gemaakt heeft. De rest die bij Ajax vertrok was middelmaat en/ of bankzitter bij Ajax. Dat is wel logisch dat die het moeilijk hebben en/of niet redden.

13 juni 2018 om 13:54

Vind het leuk dat er 2 Nederlanders in jou rijtje staan maar ik vind dat die 2 niet zijn geslaagd in het buitenland.

Hebben allebei nooit een vaste basisplaats weten te veroveren.
Ten opzichte van de andere namen ben ik het met je eens.

Alleen dat is weer jammer dat het buitenlanders zijn...

13 juni 2018 om 10:04

Waarom leek het moeilijk door die afkoopclausules dan? Ik denk dat de enige functie daarvan is dat een speler een extra uitweg heeft. Wat heeft een club er aan?

13 juni 2018 om 11:01

Dat wordt er gevraagd, vooralsnog niet betaald. Logisch ook, alle laatste Eredivisie exporten zijn vol op hun bek gegaan in het buitenland. Bazoer, Kishna, Jansen, Depay, Klaasen enzovoort.

De enige speler waar clubs dat voorlopig wel voor wilden betalen was Sanchez en dat heeft ook goed uitgepakt. Ik zie niemand akkoord gaan met deze eisen voor Frenkie de Jong. Hij is 21 en heeft nog heel weinig bewezen. Tijd zat nog, maar momenteel niet meer waard dan 20-25 miljoen.

De enige ED spelers waarvan ik verwacht dat ze een som van 40-60 miljoen opbrengen zijn Lozano en De Ligt. Die zijn het naar mijn mening ook wel waard.

13 juni 2018 om 11:35

In vergelijking met portugal: coentrao, mangala, slimani, semedo, danilo, renato sanchez, lindehof en joao mario weerhouden clubs er ook niet van om weer te gokken op een speler uit die competitie. De eredivisie word ook jaarlijks weer gevonden. En ook als de absolute top niet meer komt, de miljoenen komen tegenwoordig uit alle hoeken.

13 juni 2018 om 12:02

Van al de spelers die jij noemt zijn er 2 gefaald. Sanches en Lindelof. Lindelof kon iedereen met wat voetbal verstand je op voorhand vertellen omdat die jongen zich gewoon geen 90 minuten lang kan concentreren. Sanches is helaas onder de druk bezweken. Gelukkig heeft hij nog tijd zat om dat recht te zetten.

Ronduit lachwekkend als je dat wil vergelijken met de ED exporten van de laatste jaren. Wat ook leuk is is dat volgens mij elk van die spelers 35 miljoen of minder kostte. Ajax wil 50 miljoen voor minder goede spelers...

13 juni 2018 om 12:35

Lets agree to disagree.

13 juni 2018 om 16:00

adutchbrew

"al wat jaartjes geleden zaten allemaal te gijlen op de bedragen die de grotere clubs uit Portugal voor hun spelers wisten te ontvangen. Waarom dat in Nederland nou niet kon. "

De misvatting is om te denken dat die Portugese clubs al die enorme bedragen ook daadwerkelijk echt op hun eigen rekening hebben ontvangen en konden bijschrijven op hun balans. Want dat was simpelweg niet zo. Het grootste deel van al die mega bedragen is namelijk gewoon verdwenen in de zakken van (de mensen achter) Doyen en al die andere investeringsmaatschappijen en tussenpersonen die al die transfers gefinancierd heeft en die enorme percentages bedongen die de clubs dan weer aan Doyen moesten afstaan.

Meest recente voorbeeld daarvan is de transfer van Marcos Rojo naar United.
Sporting kocht Rojo voor vier miljoen Euro van Spartak Moskou. Doyen financierde drie miljoen Euro voor Sporting voor deze transfer. Daarbij bedong Doyen 75% van de transferrechten. Toen Rojo naar United verkaste voor 16 miljoen, weigerde Sporting om het deel van Doyen (12 miljoen) af te dragen. Hierop ging Doyen naar de rechter. En werden ze in het gelijk gesteld. Tot in de hoogste instantie, bij het Cas, aan toe.

Dus dát is de manier waarop die Portugezen dus al die jaren met megabedragen speelden. Maar nogmaals, denk niet dat al dat geld echt volledig naar die clubs gegaan is. Het zijn juist derde partijen die hebben geprofiteerd van dit model en niet de clubs zelf.

13 juni 2018 om 23:43

Nee hoor, ik ben zeer goed op de hoogte van het feit dat zoveel spelers in Portugal in allerlei consortiums zitten die allemaal een flink aandeel van de waarde van een speler vertegenwoordigen. Maar dat veranderd niets aan het feit dat dat toch de bedragen zijn waar grote (rijke) Europese topclubs spelers van deze Portugese clubs voor overnemen.

Dat zou voor Nederlandse en andere landen toch een worst moeten wezen? het vernadert niets aan het feit dat die bedragen zijn uitgegeven. Als ze het zich kunnen veroorloven om dit aan een Portugese club te betalen dan kunnen ze het ook aan een club uit een ander alnd zonder die consortium deals. En dat begint juist nu wat meer te gebeuren wat verfrissend is.

Portugal kon vaak door die consortiums spelers uit Zuid Amerika (en andere landen) halen, waardoor (het leek dat) ze zo goed konden scouten daar. Ajax nu en hopelijk meerdere erediviseploegen binnnekort, halen nu dit soort spelers op door hun scoutingsnetwerk in die regios uit te breiden en kunnen daar nu ook door gaan profiteren. Daarom is het zo mooi dat Sanchez zoveel heeft opgebracht. Als straks spelers als Neres, Lozano en nog wat andere het ook leuk gaan doen na een transfer uit de eredivisie, dan gaan de bedragen in Nederland ook gewoon verder omhoog. Belangrijk is dat er niet teveel flops (zoals Klaassen) tussen zitten. Want dan gaat men twijfelen aan de kwaliteit van eredivisiespelers.

14 juni 2018 om 11:30

adutchbrew

Het klopt op zich wel dat er, kennelijk, dus clubs in de PL zijn die dergelijke bedragen wilden betalen voor spelers. Maar mijn punt was vooral dat die Portugeze clubs dus normaal gesproken niet in staat waren om die spelers in eerste instantie naar Portugal te halen. Daar hadden ze het geld van Doyen en die andere maatschappijen voor nodig!

En in die periode hadden PSV en Ajax niet het geld dat ze nu wel hebben, en konden dus niet die spelers halen. Dáár ging het mij dus om. Want dat betekent dat als PSV en Ajax met die clubs mee hadden gewild ze dus ook zaken hadden moeten doen met Doyen. En kijk maar eens hoe dat Twente is bevallen!....

Voor 110 miljoen kan je sowieso 3 spelers halen met een grotere potentie dan deze 2

13 juni 2018 om 09:35

Maar die willen allen niet naar Nederland komen hoogstwaarschijnlijk.

13 juni 2018 om 09:36

Noem er eens 3? En die werkelijk in Nederland willen voetballen.

13 juni 2018 om 12:59

Ik heb het niet over Ajax maar over de kopers

13 juni 2018 om 11:56

Met nog in gedachte de bijna 60 miljoen van Sanchez

13 juni 2018 om 16:31

Nee, dat kan niet, die kan Ajax wel opleiden. Sterker nog met van Gelderen, Gravenberch, Unuvar, Jensen, Schuurs etc. hebben we al het een en ander in huis, maar die moeten zich nog doorontwikkelen. Daarom zou je willen dat deze spelers nog 1-2 jaar blijven.

13 juni 2018 om 19:12

Misschien je Ajax bril maar eens afzetten iedereen met een beetje verstand weet dat 110 miljoen veel en veels te veel is voor deze twee. Wat heeft Frenkie nou laten zien? En De Ligt is wel goed maar ook bij lange na geen 60 miljoen waard. Voor 60 miljoen kan je waarschijnlijk al Sule/Gimenez/ halen die toch echt 3 niveaus boven de ligt zijn

13 juni 2018 om 23:47

Ik denk ook niet dat ze zoveel op zullen brengen. Maar wat maakt het uit. Het zou juist hartstikke mooi zijn als het Overmars lukt. Die transfersommen zullen gewoon invloed hebben op de transferwaarde van alle eredivisiespelers die daarna naar het buitenland zouden gaan. Dat is alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal.
Gaat echt niet om enkel dat Ajax brilletje. Net zoals jij alles wat zwaarder bekijkt door jou clubbril.

50 miljoen voor een bankzitter en 60 miljoen voor een verdediger die nog niets op nivo heeft laten zien (vergelijk even met de transfer van Virgil van Dijk).

Kijk PSV (mijn club) zo doe je dat, opschroeven die prijzen als je serieus mee wilt draaien in europa.

13 juni 2018 om 09:43

Was het maar zo simpel, je kan de prijs wel opschroeven maar dan verkoop je niks

13 juni 2018 om 09:44

Het verschil is dat PSV niet veel jonge spelers van de buitencategorie heeft. Voor Lozano gaan ze ook gewoon dit soort bedragen ontvangen, maar voor de rest herbergt de selectie niet zulke briljantjes. PSV heeft vooral een selectie die veel beter in balans is, met ervaren krachten, werkpaarden en een aantal jongens met individuele kwaliteiten. Dan hark je op de transfermarkt niet de hoofdprijs binnen, maar wordt je wel kampioen. En daar draait het uiteindelijk om toch!

13 juni 2018 om 09:48

Helaas ben ik het met je eens. PSV kampioen en Ajax binnenkort 500 miljoen op de bank

13 juni 2018 om 09:55

De enige mogelijkheid die Ajax volgens mij heeft als ze zoveel geld hebben is het Bayern München model. Koop de concurrentie leeg. Haal Lozano en Zoet bij PSV, Alireza bij AZ, Berghuis bij Feyenoord en je wordt fluitend kampioen. Al realiseer ik me ook dat dit een compleet onrealistisch scenario is.

13 juni 2018 om 10:05

"dan hark je op de transfermarkt niet de hoofdprijs binnen, maar wordt je wel kampioen. En daar draait het uiteindelijk om toch!"

Mee eens, maar dat is de korte termijn visie. zoals je zelf al beschrijft kan Ajax straks de hele concurrentie leegkopen als ze willen en domineren ze de NL competitie.

Daarnaast ben ik gewoon van mening dat Ajax veel hogere prijzen al krijgt bij uitgaande transfers dan PSV en dat zie ik graag gelijk getrokken worden

13 juni 2018 om 10:28

Spelers die er bij Psv of Feyenoord bovenuit steken en daar al een aantal jaren spelen gaan echt niet een vervolgstap naar Ajax maken maar willen na een topcompetitie. Het is al veel aangehaald maar het is onmogelijk voor Ajax om het Bayern van Nederland te worden. De kracht van een club als Bayern maar ook Juve, Real of Barcelona is dat de kern al jaren samen speelt, precies hetgeen wat bij Ajax zen zwakte is omdat alles wat er bovenuit steekt direct weg wil. Komt ook nog bij dat de basisbegroting niet zo heel veel scheelt met die van Psv en er verder een maximum aan het niveau spelers zit wat voor Nederlandse clubs haalbaar is.

13 juni 2018 om 10:55

@remcob

Je schrijft: "het verschil is dat PSV niet veel jonge spelers van de buitencategorie heeft. Voor Lozano gaan ze ook gewoon dit soort bedragen ontvangen, maar voor de rest herbergt de selectie niet zulke briljantjes. PSV heeft vooral een selectie die veel beter in balans is, met ervaren krachten, werkpaarden en een aantal jongens met individuele kwaliteiten. Dan hark je op de transfermarkt niet de hoofdprijs binnen, maar wordt je wel kampioen. En daar draait het uiteindelijk om toch!"

Voor de korte termijn, heb je gelijk, maar voor de lange termijn geldt dat je met geld geld kunt maken. Als Ajax zo door blijft gaan met geld verdienen, kan de club binnen 5 tot 10 jaar in volledig eigen beheer een nieuw stadion laten bouwen dat vergelijkbaar is met dat van Bayern Munchen. Als je het stadion zo bouwt dat het multifunctioneel kan worden ingezet en er bijvoorbeeld vastgoed in opneemt dat je kunt verhuren, kun je er heel veel geld mee genereren en de exploitatie ervan in de begroting opnemen. Daarmee kan je de begroting misschien wel verdubbelen, waardoor je beter in staat bent met de subtopclubs in Europa te concurreren en de substantieel salarissen kunt verhogen waardoor je spelers wellicht minder snel behoeft te laten gaan. Als Ajax een begroting kan realiseren die twee tot drie keer zo hoog is als die van de concurrentie, kan het bijna niet anders of je moet dat gaan terug zien in de bedrijfsresultaten.

Ajax zal echter nooit het Bayern Munchen van NL worden en de concurrentie leeg kopen. De Bundesliga is een A competitie en dat kun je niet zeggen van die in NL. Een van de grootste problemen van alle Nederlandse topclubs is de matige waardering die onze competitie krijgt, waardoor buitenlandse kwaliteitspelers nauwelijks zijn te bewegen om er te komen spelen. Als Ajax de concurrentie leeg zou kopen, ervan uitgaande dat de club dat zou kunnen, zal dat tot gevolg hebben dat de competitie er nog verder in kwaliteit op achteruit gaat, terwijl de ambitie van Ajax juist is om het gat met de Europese (sub)top te verkleinen en daarvoor noodzakelijk is dat de nationale competitie in kwaliteit toeneemt ipv deze verder af te kalven. Daarmee zou Ajax zichzelf derhalve op een geweldige manier in de eigen voet schieten. En dat gaat dus echt niet gebeuren.

13 juni 2018 om 11:40

Ja en jij denkt dat die clubs niet de ultieme hoofdprijs voor hun spelers willen. Psv feyenoord az zijn gezonde clubs en moeten ook niet verkopen dus dat feestje zal niet doorgaan denk ik.

13 juni 2018 om 11:46

Remcob

"koop de concurrentie leeg. Haal Lozano en Zoet bij Psv, Alireza bij AZ, Berghuis bij Feyenoord en je wordt fluitend kampioen."

Yep, mee eens. Het kost je wel bijna je gehele eigen vermogen dat dan dus weg is, maar inderdaad, dan wordt je waarschijnlijk wel kampioen. Voordeel is wel dat je al die spelers daarna dan wel weer voor veel geld kunt verkopen.

13 juni 2018 om 10:03

Ten 1e is de Jong geen bankzitter en heeft nog een langdurig contract en heeft net een blessure achter de rug en De Ligt heeft al een Europaleguae finale achter zich en heeft een basisplaats in het Nederlands Elftal en heeft wel degelijk een indrukwekkende carrière voor zich en daar zal toch echt voor betaald moeten worden en daarbij zit de gehele Europese top achter hun aan. Als dit nog niet genoeg is lijkt mij zeer duidelijk dat Ajax een 2 tal toppers bij zich heeft spelen !

Ajax begint nu wel een grote speler op de verkoopmarkt te worden hoor. Als je die prijzen hoort kan je niets meer zeggen dan: petje af! Sanchez 45 mil, Kluivertje 22 mil, Ziyech 30 mil, De Ligt 60 mil, Frenkie 50 mil. Doet niet onder aan andere competities. Doet geen enkele club in de Eredivisie hen na!

13 juni 2018 om 10:28

de Jong en de Ligt zijn natuurlijk nog niet verkocht voor die bedragen. Ziyech zie ik inderdaad wel gebeuren. Maar in dat rijtje passen wat mij betreft ook nog wel Onana voor 30 miljoen en Neres voor 35 miljoen.

@prologic

Je schrijft: "ajax begint nu wel een grote speler op de verkoopmarkt te worden hoor. Als je die prijzen hoort kan je niets meer zeggen dan: petje af! Sanchez 45 mil, Kluivertje 22 mil, Ziyech 30 mil, De Ligt 60 mil, Frenkie 50 mil. Doet niet onder aan andere competities. Doet geen enkele club in de Eredivisie hen na!"

Je hebt duidelijk nog nooit van het spreekwoord gehoord dat je de huid van een beer pas moet verkopen nadat die geschoten is.

Goed dan mag Frenkie toch nog even bij Ajax blijven.

Barca moet Thiago halen nu. Coutinho, Thiago, Busi, Alena, Rakitic, Paulinho, Gomes, Denis, Oriol en eventueel Roberto zijn meer dan genoeg. Vidal wegdoen, Arda weg, en Denis of Gomes mag ook weg.

Over Samper durf ik niets te zeggen.

Groot gelijk Ajax mooie prijskaartje. Van beek is ook al zo'n talent die zeker niet vergeten mag worden. Jeugd opleiding van Ajax is erg goed momenteel

13 juni 2018 om 16:33

Was erg goed.. Het is de vraag of ze zonder plan Cruijff nog zo goed voor de dag komen, we plukken nu de vruchten van de ingezette weg van Johan, Jonk en Bergkamp, die hebben deze talenten naar Ajax gehaald en verder opgeleid.

Ajax moet niemand laten vertrekken er geld maar een ding KAMPIOENSCHAP + EUROPA IN

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Real Madrid gaat mogelijk toch nog de transfermarkt op na de nederlaag tegen Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren