‘Bij de aanval dacht ik dat ik er niet levend vandaan zou komen’

Woensdag, 13 juni 2018 om 22:45

LISSABON - “Ik heb de vreugde verloren om naar voetbal te kijken. Ik heb Sporting Portugal nog nooit zo verdeeld gezien. Ik heb twaalf jaar voor de club gespeeld en zie mezelf als een prominent figuur van Sporting, maar dit is de eerste keer dat ik de club ten onder zie gaan.” Manuel Fernandes was maandag te gast in het programma Playoff en had de tranen in zijn ogen staan. De 67-jarige voormalig aanvaller en huidig scout van Sporting heeft verdriet om de ‘gevaarlijke situatie’ die in zijn optiek in Estádio José Alvalade is ontstaan. Meerdere spelers willen hun contract ontbinden en voorzitter Bruno de Carvalho ligt onder vuur bij de voetballers, fans en overige clubleden.

Door Gijs Freriks

Ledenvergadering
Manuel Fernandes is niet de enige die met de situatie van zijn geliefde Sporting in de maag zit. En hij zal ook niet het enige lid van os Leões zijn dat op 23 juni tijdens een algemene ledenvergadering tegen een langer verblijf van De Carvalho zal stemmen. Meerdere prominenten willen de huidige preses zo snel mogelijk weg hebben, zo ook Frederico Varandas, voormalig hoofd van de medische afdeling van Sporting. In een interview met O JOGO spreekt hij van een ‘nachtmerrie’: “Sporting kan niet langer bestuurd worden door De Carvalho.” Varandas werkte jarenlang onder De Carvalho, maar is van mening dat laatstgenoemde niet langer ‘de waarden van Sporting’ verdedigt en stelt dat hij is ‘weggedreven van zijn idealen’: “Daarom ben ik ook opgestapt.”

Sporting eindigde dit seizoen op de derde plaats en liep daardoor Champions League-voetbal mis. Voor een deel van de supporters vormde de nederlaag tegen Marítimo op 13 mei (2-1) de druppel die de emmer deed overlopen, want twee dagen later haalden zeker veertig fans ‘verhaal’ op het trainingscomplex in Alcochete. De met riemen, fakkels en zelfs strijkijzers bewapende ultra’s drongen de kleedkamer binnen en deelden klappen uit. Bas Dost liep een hoofdwond op: “Ik heb hier geen woorden voor, echt ongelooflijk wat hier gebeurd is”, stamelde de spits in gesprek met het Algemeen Dagblad. 27 mensen werden in voorlopige hechtenis genomen, onder wie Fernando Mendes, voormalig voorzitter van supportersvereniging Juventude Leonina. Hij zou de aanval hebben georganiseerd.

‘Chato’
Over de hele wereld werd de aanval van de harde kern veroordeeld: “De geschiedenis en de naam van Sporting passen niet bij wat er is gebeurd. In het belang van de sport en het imago van de club moet dit worden onderzocht en bestraft. De directie moet maatregelen treffen om meer vandalisme te voorkomen”, zei bijvoorbeeld Luís Figo. De Carvalho hield zich tegenover Sporting TV echter behoorlijk op de vlakte: “Het is chato (vervelend, GF.), maar morgen is er weer een nieuwe dag. We moeten ons realiseren dat misdaad een onderdeel is van het leven en dat dit gedrag op het juiste moment en op de juiste plaats moet worden bestraft.” De spelers voelden zich door deze teksten weinig gesteund en er wordt zelfs vermoed dat De Carvalho heeft geholpen om de aanval te organiseren. Van hem is bekend dat hij goede banden onderhoudt met leden van de harde kern.

Bruno Fernandes is een van de zes spelers die een verzoek heeft ingediend om zijn contract te vernietigen. Mede door de lauwe reactie van De Carvalho na de aanval in Alcochete wil Fernandes niet langer voor Sporting uitkomen: “Het leek erop dat hij ervan genoot. Zijn woorden waren absoluut schokkend. En op de avond voor de bekerfinale tegen Desportivo Aves (2-1 verlies, GF.) besloot hij om over zichzelf te praten, zette hij zichzelf als slachtoffer neer en beschuldigde hij de voetballers van wat er was gebeurd op het trainingscomplex. Bij de aanval dacht ik even dat ik er niet levend vandaan zou komen. Nog steeds word ik iedere nacht wakker in angst en zie ik de beelden van terreur terug die ik in Alcochete heb gezien. Ik kan mij daarom niet voorstellen dat ik terugkom.”

‘Donald Trump van Portugal’
Na de gebeurtenissen in Alcochete gingen er steeds meer stemmen op om De Carvalho te vervangen als voorzitter, maar de 46-jarige was in maart 2017 nog met 86,13 procent van de stemmen herkozen. Jaime Marta Soares, scheidend voorzitter van de raad van bestuur van de Algemene Vergadering (ALV), plande daarom een ledenvergadering in voor 23 juni. Volgende week zaterdag kunnen alle leden stemmen of ze door willen met De Carvalho of niet. “Hij houdt geen rekening met wat hij de club aandoet en vernietigt onherstelbare waarden. Hij reflecteert niet en in een zinloze koppigheid handhaaft hij zichzelf en brengt hij Sporting naar de rand van de afgrond. Ik roep de leden op om zichzelf beschikbaar te maken voor de vergadering, zodat de rust kan wederkeren”, aldus Marta Soares.

Voormalig medicus Varandas heeft er vertrouwen in dat De Carvalho binnen twee weken is vertrokken: “Wij zijn met duizenden…” De Carvalho heeft evenwel laten weten dat hij de ‘legitimiteit’ van de verkiezing niet erkent en sprak van ‘een atoombom voor de club’: “Dit is het meest trieste institutionele moment dat ik in mijn leven meemaak en ik geloof dat ik voor iedereen spreek.” In dat laatste vergist De Carvalho zich, want naast Varandas zijn ook prominente leden als Sousa Cintra, Daniel Sampaio, José Maria Ricciardi, Jaime Mourão-Ferreira, José de Pina en Manuel Moura do Santos tegen het aanblijven van De Carvalho. En het blijft waarschijnlijk niet bij die paar tegenstemmers. “Het enige goede nieuws voor de komende dagen moet zijn dat de voorzitter vertrekt. Deze man is een crimineel”, foeterde voormalig presidentskandidaat Dias Ferreira bij TV|24.

De Carvalho werd in maart door The Independent omschreven als ‘de Donald Trump van het Portugese voetbal’. De voorzitter heeft inderdaad een reputatie, want sinds zijn aantreden in maart 2013 is het eigenlijk nooit meer rustig geweest. Eerder dit seizoen haalde De Carvalho nog uit naar de eigen spelers, na de 2-0 nederlaag tegen Atlético Madrid. “Wat ik wilde zien: een gefocust team met toewijding en inzet. Een ploeg die defensief onberispelijk is en voorin doelpunten maakt. Wat ik heb gezien: een team met inzet, maar zonder verdediging. Sebastián Coates en Jérémy Mathieu deden het werk voor de aanvallers van Atlético. Fábio Coentrão en Dost willen de return in Alvalade niet spelen aangezien ze gele kaarten pakten die ze nooit hadden moeten pakken.” De Carvalho bekritiseerde verder aanvaller Fredy Montero en had ook geen goed woord over voor de tactiek van Jorge Jesus.

De spelersgroep kwam een dag later met een gezamenlijke reactie, die door een groot deel van de selectie via de sociale media werd verspreid. De Carvalho was daar zo boos over dat hij besloot om de negentien spelers die het bericht hadden gedeeld voor de wedstrijd tegen Paços de Ferreira te schorsen. Die schorsing draaide hij later terug, maar het kwaad was al geschied. Varandas vermoedt dat Dost, Bruno Fernandes, William Carvalho, Gelson Martins, Rui Patrício en Daniel Podence waarschijnlijk best bij Sporting hadden willen blijven als De Carvalho zijn spelers was blijven steunen in plaats van ze af te vallen. “Ik zou willen weten wat Bruno heeft gedaan om al die contractopzeggingen te voorkomen. Heeft hij de spelers gesproken zoals een man dat hoort te doen, namelijk door ze recht in de ogen te kijken?”

Benfica
“Ik heb enkel een voorzitter gezien die via een conferentie de spelers heeft toegesproken, en dan ook nog eens op de voor hem zo herkenbare manier: arrogant, provocerend en bedreigend. Dit is niet te begrijpen”, aldus Varandas tegenover Antena 1. Vrijwel alle Portugese media gaan ervan uit dat meer spelers hun contract eenzijdig zullen opzeggen en daarvoor hebben zij nog tot 15 juni de tijd. António Garcia Pereira, specialist in arbeidsrecht, denkt dat de voetballers sterk staan en acht het ‘praktisch onmogelijk’ dat Sporting in het gelijk wordt gesteld. Hij voegt er echter aan toe dat de rechtszaken, die in eerste instantie door de arbeidsrechter worden behandeld, veel tijd in beslag kunnen nemen. Gaat Sporting in beroep, dan is een termijn van anderhalf tot twee jaar denkbaar. De Carvalho heeft in ieder geval al aangekondigd dat hij de contractopzeggingen niet zal honoreren.

Wow... Bruno de Carvalho, de omstreden voorzitter van Sporting Portugal, heeft een privégesprek met de zaakwaarnemer van Bas Dost via WhatsApp op Facebook gezet. Vooralsnog wil Sporting niet meewerken aan contractontbinding. #dost #sporting #sportingportugal #liganos

3,687 vind-ik-leuks, 27 reacties - Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op Instagram: 'Wow... Bruno de Carvalho, de omstreden voorzitter van Sporting Portugal, heeft een privégesprek met...'


“Ik kan de fans garanderen dat de ontslagaanvragen op niets uitlopen. Dit kunnen we niet als een gegronde reden beschouwen. De argumenten zijn zo zwak dat deze procedures niet zullen worden uitgevoerd.” De Carvalho sprak op een persconferentie van ‘een grote gezamenlijke aanval’ en van ‘chantage’. Wel zei hij bereid te zijn om te vertrekken als de problemen daarmee verdwijnen: “Als de spelers die een ontslagverzoek hebben gestuurd, zeggen dat ze terugkomen als de voorzitter en de rest van de directie opstappen, dan stoppen we meteen. Maar dan moeten ze in de brief ook beloven dat als wij de verkiezingen van 23 mei winnen, ze ook blijven. Ik denk in ieder geval niet dat dit nog heel lang gaat duren.”

Ondertussen wordt er volop aan spelers getrokken. Benfica-voorzitter Luís Filipe Vieira heeft bevestigd dat hij ‘iets geks’ wil doen en spelers wil weghalen bij Sporting en volgens de Correio da Manhã heeft Benfica een voorakkoord bereikt met Bruno Fernandes en Gelson Martins. Laatstgenoemde is echter ook in beeld bij onder meer Arsenal. Daar de toekomst van de 29-jarige Dost ligt, wordt mogelijk de komende dagen duidelijk. De voormalig international van het Nederlands elftal ligt nu nog tot medio 2020 vast bij Sporting en zou in beeld zijn bij onder meer Sevilla, Newcastle United, Everton en CF América.Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door constant kante)

Het is één grote soap en de supporters zijn de dupe hiervan...

13 juni 2018 om 08:01

En wat te denken van de spelers?

13 juni 2018 om 15:43

Precies, de supporters zijn niet degene met een snee in hun hoofd. De supporters hebben geluk dat spelers komen en gaan.

13 juni 2018 om 18:22

Ik heb vrij weinig medelijden met de spelers. Dit is een slecht artikel en maar een deel van de waarheid. Sommige spelers zoals Patricio en William zijn al veel langer bezig met de club te verpesten. Het begon al sinds de tijd van Adrien Silva. De voorzitter heeft een deel van de schuld maar de spelers hebben net zoveel schuld

13 juni 2018 om 18:22

Ik heb vrij weinig medelijden met de spelers. Dit is een slecht artikel en maar een deel van de waarheid. Sommige spelers zoals Patricio en William zijn al veel langer bezig met de club te verpesten. Het begon al sinds de tijd van Adrien Silva. De voorzitter heeft een deel van de schuld maar de spelers hebben net zoveel schuld

Goed artikel, mooie samenvatting van een hele trieste situatie. En wat lijkt me die De Carvalho een narcistische en dictatoriale voorzitter. Ik zou als speler alles op alles zetten om z.s.m. weg te gaan daar, al moest ik procederen.. Uiteindelijk voor supporters/spelers enorm triest, maar ik koos ook eieren voor m'n geld als ik Dost was.. Inpakken en wegwezen!

Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat ik spelers zou steunen als ze weigeren hun werk te doen (spelen/invallen).

“Ik kan de fans garanderen dat de ontslagaanvragen op niets uitlopen." Ik snap deze zin ook niet. Het zijn juist de "fans" die deze actie hebben uitgevoerd. Je hoeft hen niks meer te verantwoorden tegenover hen. (ook al is het grootste deel van de fans wel goedgezind).

Zou wat zijn zeg als Gelson Martins serieus naar Benfica gaat

13 juni 2018 om 13:25

Lijkt me sterk, zou de laatste optie zijn voor hem. Als je zo bang bent dat je weg wil lijkt het me niet slim om naar de rivaal te gaan die op loopafstand zit. Los daarvan hebben die spelers veel meer markt, die gaan alleen naar Benfica als ze nergens in het buitenland terecht kunnen.

13 juni 2018 om 18:19

Nou hier doe je Benfica wel een klein beetje te kort. Is echt een prachtige grote club, Soms zie je wel is van die transfers zoals ook Moutinho deed etc en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Maar wat je zegt is wel waar vooral Gelson Martins zou wel veel opties hebben.

13 juni 2018 om 18:40

Ik doe Benfica niks te kort, ik geef alleen feiten aan. Als ze zo bang zijn om bij Sporting te blijven lijkt het me niet slim om naar Benfica te gaan. Al die spelers hebben interesse van de Europese top, die gaan alleen naar Benfica als ze bang zijn er niet uit de komen met CAS. Moutinho overstap was in een hele andere tijd want onder deze president zou zeker niemand naar Benfica of Porto gaan

14 juni 2018 om 05:34

Zou hem graag bij juve zien hoor. Vind het een erg goede speler. En mogelijk gratis op te halen. Dan is Marotta er sowieso snel bij.

Dit is een heel slecht artikel. Dit geeft totaal geen goed beeld van alles wat er is gebeurd sinds hij is aangesteld. Ik hoop dat hij ontslag neemt of ontslagen word maar ik moet jullie wel echte feiten geven. Toen Bruno De Carvalho bij Sporting begon stonden ze 7de en waren ze bijna failliet. Dit allemaal door de Godinho Lopes en ze maatjes die hier “PROMINENTEN LEDEN” worden genoemd. We stonden aan de afgrond en waren het lachertje van het Portuguse voetbal. We waren geen topclub meer, Benfica en Porto konden onze spelers weghalen voor bodemprijzen. 11 miljoen voor Moutinho bijvoorbeeld, kom op zeg? Waar waren toen die “prominenten leden” dan? In 2013 kwam BdC dus, hij heeft zonder geld en zonder steun van iedereen behalve de supporters de club weer omhoog geholpen. Hij heeft met de visie van de jeugd de kans geven, goede trainers aanstellen en kwaliteit aankopen voor weinig Sporting terug gebracht naar de top. Sporting was bijna kapot en deze man heeft het wel weer opgebouwd maar dat word niet vermeld. Het is pas misgegaan in het tweede seizoen van Jorge Jesus toen hij van zijn visie afstapte en alles deed wat Jorge Jesus wilde. Hij heeft spelers erbij gehouden zoals William, Adrien etc om kampioen te worden maar dat heeft allemaal tegen ons gewerkt. Deze president was een top president tot hij doordraaide in de waanzin van kampioen worden nadat ze op 1 punt achterstand 2de werden.

13 juni 2018 om 15:51

Dus de voorzitter heeft Sporting eigenlijk níets gebracht, staan nu weer aan de rand van de afgrond en zijn weer het lachertje van Portugal. Sterker nog zie nu zelfs Benfica supporters die hopen dat deze voorzitter aanblijft.

13 juni 2018 om 16:28

Zonder die voorzitter was Sporting al failliet gegaan waarschijnlijk. Welke rand van afgrond? Het is een financiële klap. Er gaan spelers weg oké, dat moet eerst nog maar bij de CAS uitgevochten worden daarnaast gaat Sporting gewoon verder. Die spelers die weggaan zijn allemaal vervangbaar, misschien worden we wel 4de maar dat maakt niet uit. Liever 4de met talent en spelers die wel alles voor de club geven dan bepaalde spelers die na 10 jaar nu zo de deur uit willen. Niet vergeten dat we binnen 3 jaar na een 7de plek terug zijn gekomen tot een echte titelkandidaat zonder geld. William Carvalho is persoonlijk door die president terug gehaald uit Belgie, hij was echt geen ster daar hoor bij Cercle maar die man had vertrouwen in hem en liet hem met de selectie trainen.
Lachertje zijn we nu omdat er spelers weggaan maar tot 2016/2017 zaten die Benfica supporters met hun billen geknepen. Benfica was eerder dit seizoen nog het lachertje toen ze welgeteld 0 (!) hele punt binnen haalden in de CL. Je denkt zeker dat Benfica in 15/16 kampioen is geworden omdat ze beter dan Sporting waren? Sporting had dit jaar een veel beter selectie dan Benfica en minstens even goed als die van Porto. Nu is het lachen maar als Sporting op volle sterkte is plassen ze bijna in hun broek van de angst. Die mensen zijn zeker ook vergeten dat 10 van de 14 spelers die in de EK finale hebben gespeeld van Sporting waren of kwamen.

13 juni 2018 om 18:43

Dit is ook de laatste keer dat ik mensen een eerlijke toelichting probeer te geven over een situatie waar ze vrij weinig over weten. Sporting was 5 jaar veel verder weg dan dat ze nu zijn als die spelers vertrekken. Ik vertel op elk tering topic zo duidelijk mogelijk het verhaal zodat iedereen het echte beeld krijgt van de situatie en waarom die BdC nog supporters heeft en dit soort kut reacties krijg ik ervoor terug. Het enige wat ik doe is aangeven dat de tegenstanders van die gek ook helemaal geen zuivere koffie zijn en de club echt kapot hebben gemaakt.

13 juni 2018 om 19:17

Bruno heeft veel goeds gedaan en dat wordt door velen meteen vergeten!

14 juni 2018 om 00:18

Inderdaad, maarja die mensen hier volgen Sporting nieteens echt. Ik vind hij moet ontslag nemen en er moeten nieuwe verkiezingen komen. Dan als er geen betere kandidaten zijn wint hij gewoon weer. Zo simpel is het. Uiteindelijk is deze onzin allemaal begonnen omdat hij ze verwend noemde maar hij had ook gwn gelijk. Waar in de wereld zie je een team tegen de president keren omdat hij de waarheid vertelt? Wat die supporters hebben gedaan valt nooit goed te praten maar sommige spelers hebben het ook wel over zichzelf afgeroepen de afgelopen 2 jaar met als dieptepunt tegen Maritimo waar ze de supporters nieteens even konden bedanken

14 juni 2018 om 12:47

Danielrevezi

Dank voor je toevoegingen en voor het ook vertellen van een ander deel van het verhaal.

Maar wat me vooral te binnen schoot toen ik je verhaal las, was de naam Joop Munsterman. Ik zie bijna een paralel. Club op sterven na dood, door zijn toedoen weer helemaal terug gekomen, maar toen draaide hij door in de waanzin rond landstitels. Dat is 1-op-1 ongeveer hoe het met Twente en Kunsterman is gegaan. En we weten hoe dat is geeindigd,...

Hoe dan ook, ik vind Sporting echt een geweldige club. Ben er twee jaar geleden nog geweest en een wedstrijd bezocht, dat was nog in de periode dat Adrien Silva inderdaad de lijntjes uitzette en zelfs Marvin Zeegelaar nog als linksback furore maakte. Goeie sfeer, fijn publiek. Jammer dat het sindsdien eigenlijk langzaam bergafwaarts is gegaan.

14 juni 2018 om 21:00

Mwa, Sporting is te groot om het Twente scenario te hebben. Met alle respect, Twente is maar een provincieclubje. Sporting is een wereldwijde club met meer supporters dan Porto nog zelfs. Het kan even wat minder zijn met misschien een 4/5de plek maar Sporting komt mits de leiding goed is dan gewoon weer 3 keer zo hard terug.

15 juni 2018 om 12:14

Danielrevezi

Het vergelijk slaat niet zozeer op de omvang en status van de clubs. Want Sporting is als club uit de hoofdstad, met naar ik altijd hoor minstens evenveel supporters als Porto, natuurlijk van een andere orde dan een club als Twente (die een mooie historie heeft in het Nederlandse voetbal, in mijn ogen, maar anders dan Sporting).

Het gaat vooral om hoe een megalomane voorzitter zich kan laten obsederen door een droom, om vervolgens helemaal de weg kwijt te raken en de club daarbij zo ongeveer te gronde te richten.

Misschien off-topic, maar waarom "vernieuwd" VZ bepaalde berichten, zodat ze weer bovenaan de lijst met berichten staan?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sporting Portugal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto8864
2.Benfica8158
5.Rio Ave51-2
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Bryan RuizAanvaller348
Joao MarioMiddenvelder336
Islam SlimaniAanvaller3327
William CarvalhoMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Sporting Portugal.

70 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Sporting Portugal 1 2 0 0
2017/2018 Sporting Portugal 30 27 2 0
2016/2017 Sporting Portugal 31 34 4 0
2016/2017 VfL Wolfsburg 1 0 0 0
2015/2016 VfL Wolfsburg 22 8 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dost komt enorme misser te boven en houdt na rust huis

Sporting Portugal is met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen in de Portugese competitie. Het elftal van trainer José Peseiro won zondagavond met pijn en moeite op bezoek bij Moreinese:...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Ki-Jana Hoever gaat vertrekken bij Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren